MotorolaYleinen

Ensituntumat Motorola Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimista – ei enää premiumia, pääpaino näytössä ja kameroissa

Motorola Edge 20 ja Edge 20 Pro.

Motorolan uudet Edge 20 -puhelimet julkaistiin globaalisti heinäkuun lopulla ja ne ovat nyt tulossa vihdoin saataville myös Suomessa. Aluksi tarjolle Suomessa tulevat malliston kärkimallit, eli Edge 20- ja Edge 20 Pro, jotka saatiin testiin myös SuomiMobiiliin hieman ennen myynnin aloitusta. Motorola tuo vasta syyskuun lopulla saatavilla malliston edullisimman jäsenen, eli Edge 20 Liten. Nyt on aika katsoa ensituntumien muodossa parin päivän kokemuksien perusteella, mitä on Motorolalta tulossa tarjolle.

Edge 20 -mallisto on Motorolan seuraajat viime vuoden Edge– ja Edge+ -puhelimille, jotka tarjosivat aikoinaan tuoreimpia teknologioita, premium-viimeistelyjä sekä muutamia Motorolalle epätyypillisiä ratkaisuja. Motorola Edge -puhelimet olivat Motorolan ensimmäiset lippulaivatason puhelimet moneen vuoteen. Nähtävästi idea ei kuitenkaan ollut menestysresepti, sillä nyt Edge 20 -mallistossa on lähdetty Motorolalle tutumpaan kategoriaan, eikä kyseessä ole enää yhtä viimeistellyt ja premium-luokan laitteet, jotka haastaisivat Apple, Xiaomin tai Samsungin lippulaivapuhelimet.

Suomessa Motorola Edge 20 on tulossa myyntiin 499 euron hintaan ja Motorola Edge 20 Pro maksaa 699 euroa. Puhelimet ovat saatavilla 31. elokuuta lähtien ja myöhemmin syyskuussa myyntiin tulee Motorola Edge 20 Lite -puhelin 399 euron hintaan. Tässä artikkelissa tutustutaan muutaman päivän perusteella Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimiin, mutta kattavammat arvostelut molemmista puhelimista tullaan julkaisemaan syyskuun aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenne ei ole nähnytkään premiumia

Motorola Edge 20

Motorola on tehnyt molempien uusien Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimien osalta valtavasti kompromisseja laatuvaikutelman osalta. Siinä missä Motorolan viime vuoden Edge-puhelimet olivat viimeistelty premium-materiaaleilla, kuten alumiinilla ja lasilla, niin nyt Edge 20 -puhelimet ovat selvästi muovisempia.

Edge 20 Prossa muovista valmistettu rakenne, mutta pinnat ovat edelleen lasia ja Edge 20 -perusmalli on kokonaan muovia paitsi näyttölasi. Materiaalivalinnat eivät ole enää sitä, mitä voisi toivoa tässä hintaluokassa, vaan Motorola olisi pystynyt tekemään myös selvästi paremman laatuvaikutelman tuomalla mukaan alumiinia ja lasia hieman enemmän. Muovisen vaikutelman huomaa heti laitteita otettaessa paketista, mutta onneksi kyseessä ei ole kovinkaan kriittinen asia monellekaan.

Motorola Edge 20 Pro

Lippulaivatason laatuvaikutelmaa eivät siis kumpikaan puhelimista pääse tarjoamaan, joka on jopa hieman pettymys verrattuna aikaisempiin Edge-puhelimiin. Muotoilu on lisäksi varsin geneerinen, mutta Motorola pyrkii erottumaan keveyden ja ohuuden kanssa ainakin Edge 20 -puhelimessa. Laite on vain 6,99 millimetriä paksu ja painaa 163 grammaa, mutta myöskään Edge 20 Pro ei paljoa kalpene, sillä puhelimen paksuus on 7,99 millimetriä, mutta painoa on jo selvästi enemmän, eli 190 grammaa.

Muotoilun osalta mielestäni on hyvä nostaa esille Edge 20 -puhelin, joka on hieman erilaisempi kuin isovelimalli. Motorola luottaa iPhone 12 -puhelimistakin tuttuun tasaiseen kehykseen sekä tasaisiin lasipintoihin, joka tuo mukanaan palikkamaisen tuntuman. Edge 20 Pro on selvästi enemmän pyöristetympi ja tarjoaa paremman käsituntuman.

Huomionarvoista molemmissa puhelimissa on lisäksi vedenkestävyyden puuttuminen. Motorola on tehnyt puhelimista tutulla tavallaan IP52-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävät, mutta esimerkiksi veteen tiputtamista ne eivät tule kestämään. Itse olisin toivonut Motorolan erottuvan joukosta IP67-luokituksen vedenkestävyydellä, sillä samassa hintaluokassa vedenkestävyyden tarjoaa myös Samsung Galaxy A52s 5G -puhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääpaino näytössä ja kameroissa

Teknisesti Motorola ei ole tehnyt Edge 20 -sarjan puhelimista millään tasolla tämän hetken huippuluokan laitteita, sillä Edge 20 perustuu Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin ja Edge 20 Prossa on viime vuoden järjestelmäpiiristä uudelleen nimetty Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri. Motorola ei ole tuonut puhelimiin esimerkiksi Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä, jota voisi toivoa esimerkiksi Edge 20 Prohon.

Vaikka suorituskyky ei ole puhelimissa keskiössä, niin Motorola on päättänyt panostaa kahteen osa-alueeseen molemmissa malleissa, joita ovat näyttö ja kamerat. Molemmat puhelimet tarjoavat identtisen näytön, joten eroja niihin ei ole tehty Edge 20- ja Edge 20 Pro -mallien välillä. Myöskin kamerat ovat lähes samanlaiset, mutta Edge 20 Pro tarjoaa hieman paremman zoomausalueen.

Motorola Edge 20:n 144 hertsin virkistystaajuus.

Puhelimissa on suuri 6,7 tuuman OLED-tekniikkaan perustuva näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus, 20:9-kuvasuhde sekä korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Näytöt ovat teknisesti vaikuttavat, mutta mielestäni Edge-mallinimi ei enää sovi näille puhelimille. Viime vuonna Edge-puhelimissa oli selvästi kaartuvat näytöt, mutta nyt kyseessä on täysin tasainen näyttö.

Näytöt ovat ensituntumien mukaan kaikessa tylsyydessään erittäin hyviä ja tasavahvoja. Näytöt toistavat värit erinomaisesti ja 144 hertsin virkistystaajuus tekee puhelimista sulavia käyttää. Näyttö on selvästi molempien Edge 20 -mallien valttikortti ja mielestäni se riittää varmasti suurimmalle osalle puhelimen käyttäjistä.

Motorola on laittanut Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimiin kolmoiskamerat, jotka molemmissa koostuvat pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Molemmat tarjoavat tarkan 108 megapikselin pääkameran sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakameran. Lisäksi Motorola on laittanut Edge 20 -malliin 8 megapikselin telekameran, joka tarjoaa 3x optisen zoomauksen, mutta Edge 20 Prossa on 8 megapikselin 5x optiseen zoomaukseen kykenevä periskooppikamera.

Mielestäni erityisesti Edge 20 -perusmallin valttikortti on kamerajärjestelmä, sillä telekameraa ei monestikaan nähdä alle 500 euron puhelimissa. Lisäksi puhelimessa ei ole mitään ylimääräisiä syvyys- tai makrokameroita. Toinen asia on kuitenkin kameroiden laatu ja kuvien lopputulos, johon tullaan tutustumaan tarkemmin kattavammassa arvostelussa. Ensituntumien perusteella kamerat tuottavat hyvää jälkeä, mutta mitään yllätyksiä ei tarvitse odottaa. Alapuolella on muutamia kuvia Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimilla taltioituna. Lisäksi kuviin voi tutustua täydessä resoluutiossa OneDrivessa tämän linkin takaa.

Motorola Edge 20:n kameran kuvia

Motorola Edge 20 Pron kameran kuvia:

Älä odota paljoa päivityksien osalta

Vaikka Motorola on jo vuosia tarjonnut varsin puhtaan Android-käyttökokemuksen, niin silti suurin ongelma puhelimissa on ollut päivitettävyys. Nyt myöskään Edge 20- tai Edge 20 Pro -puhelimille ei ole luvattu mitään kovinkaan erikoista päivitystukea, sillä valmistajan mukaan tarkoitus on julkaista vähintään kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä ja tarjota kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä tasaisin väliajoin. Motorolan lupaus jää selvästi monien muiden valmistajien lupauksista.

Muutamat Android-valmistajat tarjoavat puhelimilleen 3-4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3-5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lisäksi monet valmistajat julkaisevat tietoturvakorjauksia lähes joka kuukausia. Motorolan lupaus kahdesta päivityksestä on yksi tämän hetken huonoimmista, mutta se on kuitenkin enemmän kuin ei mitään.

Motorola ei ole valitettavasti tunnettu kovinkaan nopeista päivityksistään, sillä yhtiön monet puhelimet odottavat edelleenkin Googlen lähes vuosi sitten julkaisemaa Android 11 -päivitystä. Tästä voidaan päätellä Edge 20 -sarjan puhelimien saavan pain julkaistavan Android 12 -version vasta vuoden 2022 aikana ja Android 13 tulee mahdollisesti vieläkin suuremmalla viiveellä. Jos Edge 20 -puhelimet ovat harkinnassa, niin päivitettävyys kannattaa ottaa huomioon.

Ensituntumien perusteella hyviä laitteita, mutta eivät tarjoa yllätyksiä

Ensituntumien perusteella Motorola on onnistunut tekemään Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimista hyviä, mutta valitettavasti Edge-sarja on nyt aikaisempaa lähempänä yhtiön Moto G -mallistoa. Aikaisemmin tänä vuonna markkinoilla nähtiin Moto G100 -puhelin, jossa on täysin sama Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri kuin Edge 20 Prossa, joten mallistojen välillä ei ole kovinkaan suurta teknistä eroa.

Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan tyytyväinen siitä, että Motorola on tuonut Edge-malliston lähemmäksi Moto G -mallistoa, mutta tiedän kyseessä olevan Motorolan kannalta parempi ratkaisu. Yhtiö on tunnettu edullisista ja keskihintaisista puhelimista, jonka takia yli 1000 euron puhelimet eivät varmasti menisi yhtä hyvin kaupaksi kuin nyt 500-700 euron puhelimet. Mielestäni molempien puhelimien hinnat voisivat olla myös ominaisuuksiin suhteutettuna muutaman kympin edullisempia, jotta ne olisivat todellisia kilpailijoita muiden kiinalaisvalmistajien laitteille.

Suurimmat valttikortit puhelimissa ovat mielestäni teknisesti kyvykäs näyttö sekä monipuoliset kamerat. Toki tarkemmin puhelimiin päästään tutustumaan testijakson aikana, joten vielä laitteista ei suuremmin voi johtopäätöksiä tehdä. Uudet Motorola Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimet testataan SuomiMobiilissa tulevien viikkojen aikana ja arvostelut julkaistaan syyskuussa.

Alapuolella on listattuna vielä molempien puhelimien tarkat tekniset tiedot.

Motorola Edge 20 Pro tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,67 tuumaa, OLED, 2400 x 1080, 144 Hz virkistystaajuus, 20:9-kuvasuhde
  • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 870
  • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
  • Tallennustila:  256 gigatavua (UFS 3.1)
  • Takakamerat: Kolmoiskamera + LED-salama
    • Pääkamera: 108 MP (1/1.52″, f/1.9, 0.7 um)
    • Ultralaajakulmakamera: 16 MP (f/2.2, 1.0 um, 119 asteen kuvausalue)
    • Periskooppikamera: 8 MP (f/3,4, 1.0 um, OIS, 5x optinen zoomaus)
  • Etukamera: 32 MP (f/2.25, 0.7 um)
  • Akku: 4500 milliampeerituntia (ei irrotettava)
    • Lataus: 30 watin pikalataus
  • Liitännät ja tekniikka: USB-C, NFC
  • Muuta: Sormenjälkilukija kyljessä, yksi kaiutin,
  • Käyttöjärjestelmä: Android 11 ja My UX
  • Mitat: 163 x 76 x 7,99 mm, painoa 185-190 grammaa.
  • Värit: Midnight Blue, Iridescent White, Blue Vegan Leather
  • Hinta: 699 euroa

Motorola Edge 20 tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,67 tuumaa, OLED, 2400 x 1080, 144 Hz virkistystaajuus, 20:9-kuvasuhde
  • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 778G
  • RAM-muisti: 8 gigatavua
  • Tallennustila: 128 gigatavua
  • Takakamerat: Kolmoiskamera + LED-salama
    • Pääkamera: 108 MP (1/1.52″, f/1.9, 0.7um)
    • Ultralaajakulmakamera: 16 MP (f/2.2, 1.0 um, 119 asteen kuvakenttä)
    • Telekamera: 8 MP (f/2.4, 3x optinen zoomaus, OIS)
  • Etukamera: 32 MP (f/2.25, 0.7 um)
  • Akku: 4000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
    • Lataus: 30 watin pikalataus
  • Liitännät ja tekniikka: USB-C, NFC
  • Muuta: Sormenjälkilukija kyljessä, yksi kaiutin
  • Käyttöjärjestelmä: Android 11 ja My UX
  • Mitat: 163 x 76 x 6,99 mm, painoa 163 g
  • Värit: Frosted Grey, Frosted White, Frosted Emerald
  • Hinta: 499 euroa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Ainakin Edge 20 on alumiinirunko joten ei se pelkkää muovia ole.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Motorola