AndroidHMDNokia

Ensituntumat HMD Globalin Nokia 8 -huippupuhelimesta

HMD Global kertoi eilen Helsingissä järjestetyssä pohjoismaisessa lanseeraustilaisuudessa, että yhtiön pari viikkoa sitten julkaisema Nokia 8 rantautuu saataville välittömästi Suomessa. Hinnaksi kerrottiin 579 euroa ja puhelin tulee porrastetusti tarjolle eri väreissä. Ensiksi teräksen värisen version myyminen alkoi verkkokaupoissa eilen, ja 8. syyskuuta seuraa karkaistun sininen vaihtoehto. Samana päivänä HMD Global lupaa tuoda Nokia 8:n teräs- ja karkaistu sininen -värit myyntiin suoraan myymälöistä valituilla jälleenmyyjillä.

Noin päivän käytön jälkeen Nokia 8 tuntuu loistavalta huippupuhelimelta. HMD Global ei ole vielä lähtenyt useiden muiden valmistajien tapaan leikkimään näytön kuvasuhteella tai ohuilla reunuksilla, vaan tyytyy perinteiseen 16:9 kuvasuhteeseen. Suurimpia kilpailijoita uudelle Nokia 8:lle ovat Suomessa erityisesti Honor 9 sekä OnePlus 5, mutta erityisesti jälkimmäinen on teknisesti pitkälti samankaltainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Nokia 8 on loistava. Puhelin istuu käteen hyvin ja tuntuma on hyvin pitkälti samanlainen OnePlus 5 -puhelimen kanssa. Erona on oikeastaan vain se, että Nokia 8 tuntuu hieman pehmeämmältä, kun OnePlus 5 tuntui hieman ryhdikkäämmältä. Nokia 8 on kokonaan valmistettu 6000-sarjan alumiinista ja Nokia 5 -puhelimen tapaisesti HMD Global on siirtänyt antennien muoviset juovat puhelimen molempiin päätyihin. Vaikka Nokia 8:ssa on halvemman Nokia 5 -puhelimen kaltainen muotoilu, niin tuntumaltaan laitteet ovat hyvin erilaiset ja enimmäkseen juurikin Nokia 8:n eduksi. Laadullisesti Nokia 8:ssa ei ole mitään valittamista.

Yksi Nokia 8:n yllättävimmistä seikoista on näyttö, joka on kehunsa ansainnut. Puhelimen näyttö on kooltaan 5,3 tuumaa ja on tarkkuudeltaan QHD-tasoa 2560 x 1440 pikseliä, joka tekee 555 pikseliä tuumaa kohden. Näytön maksimikirkkaus on myös huimat 700 nitiä, joka takaa näytön loistava näkyvyyden. Henkilökohtaisesti olen hyvin yllättänyt Nokia 8:n näytöstä verrattuna esimerkiksi Nokia 6:n näyttöön. On myös mielenkiintoista, että HMD Global on suunnitellut puhelimen QHD-tasoisen näytön ympärille, sillä pahemmista kilpailijoista löytyy edelleen vain Full HD -tasoiset näytöt.

Nokia 8:n sisällä on Qualcommin tuorein Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 4 gigatavua RAM-muistia. Tallennustilaa löytyy mukavat 64 gigatavua, mutta tätä on mahdollista laajentaa myös muistikortin avustuksella. HMD Global ei uutuutensa kanssa ole lähtenyt kuitenkaan OnePlus 5:n kanssa kilpailemaan muistien määrän kanssa. Esimerkiksi OnePlus 5:n kalliimmassa versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua tallennustilaa, jotka ovat siis tuplasti enemmän kuin uutuus-Nokiassa. OnePlus 5:n RAM-muisti on kuitenkin mielestäni ylimitoitettu. Android-puhelimelle riittää mainiosti myös 4 gigatavua, mutta esimerkiksi 6 gigatavua olisi myös ollut varmasti tarpeeksi. Nokia 8 on siis tuttua lippulaivatasoa, eikä se kalpene juurikaan pahimmille kilpailijoilleen. Puhelin pakkaa sisällensä 3090 milliampeeritunnin akun, jota ladataan hyödyntäen Qualcommin Quick Charge 3.0 -tekniikkaa, joka takaa varsin nopealta tuntuvan latauksen. Yhden päivän aikana akusta ei ole kertynyt kovasti kokemuksia, mutta syyskuussa julkaistavassa laajemmassa arvostelussa tulemme käsittelemään tätä paremmin. Päivän käytön jälkeen Nokia 8 on toiminut peruskäytössä sujuvasti ja ilman mitään ongelmia.

Ensimmäinen kaksoiskamera Nokia-puhelimessa – legendaarinen ZEISS mukana

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten huomiota Nokia 8:ssa on herättänyt kaksoiskamera, jonka kehityksessä on ollut mukana myös saksalainen optiikkatuotteistaan tunnettu ZEISS. Kyseessä on siis maailman ensimmäinen Nokia-puhelin, jossa on kaksoiskamera sekä ZEISS-optiikka. Nokia teki aikoinaan läheistä yhteistyötä ZEISS:n kanssa ja lopputuloksena markkinoille tuli monia puhelimia, joiden kamerat olivat yhteistyössä ZEISS:n kanssa kehitetty, tunnetuimpia puhelimia ovat varmasti 41 megapikselin kameralla varustellut Nokia 808 ja Lumia 1020. Nyt HMD Global jatkaa siitä mihin Nokia jäi ZEISS:n kanssa myydessään puhelinliiketoiminnan Microsoftille.

Nokia 8:n kaksoiskamera rakentuu 13 megapikselin värillisestä sensorista, joka on varusteltu optisella kuvanvakaimella, sekä 13 megapikselin monokromisensorista. Molemmissa kameroissa on f/2.0 -aukkosuhde ja 1,12 um -pikselikoko. Kaksoiskameran kaverina on myös laserautomattitarkennus sekä kaksisävyinen LED-salama. Puhelimen etukamera on täysin sama kuin takakameran 13 megapikselin sensori.

Erityisesti HMD Global on noussut Nokia 8:n kanssa selfie-kuvia vastaan ja koittaa saada tuotua tietoisuuteen bothie-kuvat ja varsinkin bothie-videoiden suoratoiston YouTubeen tai Facebookiin. Kaksoiskamera hyötyihin voidaan luetella puhdas mustavalkokuvaus sekä live bokeh-efekti, jolla on mahdollista saada kuvien tausta sumennettuna, jotta itse kuvan kohde näkyisi tarkasti. Kaksoiskameran hyödyksi voidaan luetella parempi kyvykkyys hämäräkuvaukseen, sillä yhdistämällä värikuva ja mustavalkokuva saadaan kuviin enemmän yksityiskohtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pikaisella testailulla Nokia 8:n kamera vaikuttaa pätevältä, mutta muutaman kuvan jälkeen on vaikea sanoa mihin kamera oikeasti kykenee. Tulemme tarkastelemaan kameraa tarkemmin arvostelussamme ja tulossa on mahdollisesti erillinen kamera-arvostelu. Alla on kuitenkin muutama kuva, jotka ovat taltioitu Nokia 8:n kaksoiskameralla.

Nokia 8 tarjoaa hyvät ominaisuudet ja puhtaan Androidin

Nokia 8 on siis monilta osin loistava laite ja ainakin itse olen ollut tyytyväinen näin yhden päivän käytön jälkeen. HMD Globalilla on hihassaan kuitenkin varsinainen myyntivaltti Nokia 8:n ja muidenkin Android-puhelimiensa kohdalla. Tämä valtti on tietysti täysin puhdas Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä. HMD Global ei ole lähtenyt sorkkimaan Androidin käyttökokemusta ja puhtaan Androidin ansiosta myös puhelimet saavat aina uusimmat päivitykset hyvin nopeasti.

SuomiMobiilin tarkempi arvostelu Nokia 8:sta on tulossa syyskuussa.

Nokia 8 (teräs) saapui Suomessa myyntiin eilen 579 euron hintaan ja myöhemmin 8. syyskuuta tarjolle tulee myös mattasininen väriversio. Puhelinta on saatavilla Elisalta, Telialta, DNA:lta sekä Gigantista ja Verkkokauppa.comista. Nokia 8 on olemassa myös kiillotetun sinisen ja kiillotetun kuparin väreissä, mutta näiden osalta ei vielä eilen saatu lisätietoja.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android