OnePlusYleinen

Ensituntumat OnePlus 10 Prosta – tyylikkäin OnePlus-puhelin

OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro on tänään julkaistu globaaleille markkinoille, mutta samainen puhelin esiteltiin jo tammikuussa Kiinassa. Globaalisti myyntiin tulevaan versioon ei ole tehty merkittäviä muutoksia, mutta tarjolla on tuttuun OnePlussan tapaan markkinoiden kärkeä olevia teknisiä toteutuksia.

SuomiMobiilissa uutta OnePlus 10 Prota on testattu noin viikon verran, mutta testit ovat edelleen hieman kesken. Tämän takia otamme nyt julkaisupäivänä laitteesta pikaiset ensituntumat, mutta kattava arvostelu tullaan julkaisemaan hyvin pian.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa uutuuspuhelin on jo nyt ennakkomyynnissä, mutta toimitukset käynnistyvät ensi viikolla 5. huhtikuuta. OnePlus 10 Prosta on kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja vihreä. Lisäksi tarjolla on kaksi muistiversiota, joista 8 + 128 gigatavun versio maksaa 899 euroa ja kalliimpi 12 + 256 gigatavun versio maksaa 999 euroa.

Muotoilullisesti erottuva ja todella tyylikäs

Yksi huomattavin muutos uutuuspuhelimessa on tehty muotoiluun, sillä OnePlus 10 Prossa erottuu selvästi erittäin kookas kamera-alue, joka on toteutettu huomattavasti eri tavalla kuin edeltäjämallissa. Kamera-alue lähtee liikkeelle puhelimen vasemmasta reunasta ja yltää yli keskiosan. Kameroita on yhteensä kolme, joiden rinnalla on myös uusi pyöreään asetelmaan asetetut salamat. Kamera-alueessa on lisäksi Hasselblad-logo, joka osoittaa yhteistyön ruotsalaisvalmistajan kanssa.

Muilta osin OnePlus 10 Pro on lähes samanlainen kuin aikaisempi OnePlus 9 Pro, sillä muotoilullisesti muita suuria muutoksia ei ole. Laitteen takaosa kaartuu reunoilta ja myös näyttöpaneeli kaartuu symmetrisesti reunoiltaan. Tämän ansiosta puhelinta on mukavaa pitää kädessä.

OnePlus ei ole karsinut laadussa, sillä OnePlus 10 Pro on valmistettu tuttuun tapaan Corilla Glass -lasipinnoista sekä alumiinikehyksestä. OnePlus on viimeistellyt alumiinikehyksen kiiltäväpintaiseksi, mutta takaosan lasi on viimeistelty mattapintaiseksi. Henkilökohtaisesti tykkään todella paljon OnePlus 10 Pron vihreästä väriversiosta, sillä mattapinta on siinä todella silkkinen. Myös mustassa väriversiossa on mattaviimeistely.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus on valitettavasti päättänyt erikoisesti karsia laitteen vedenkestävyydestä. Vielä edeltäjämalli tuotiin Euroopassa myyntiin IP68-luokituksella, eli sen pystyi upottamaan kokonaan veteen. Uusi OnePlus 10 Pro on ainoastaan IP54-luokituksen mukaisesti roiskeveden kestävä, joten puhelinta ei auta upottaa veteen. Muutos huonompaan on hyvin erikoinen, sillä jo tässä hintapisteessä pitäisi olettaa luonnollisestikin löytyvän IP68-luokitus.

Hasselblad, Hasselblad, Hasselblad

OnePlus aloitti jo viime vuonna yhteistyön ruotsalaisen kameravalmistajan Hasselbladin kanssa, jonka kanssa yhteistyössä tehtyjä optimointeja löytyi OnePlus 9 Prosta. Nyt uudessa OnePlus 10 Prossa yhteistyötä on jatkettu, sillä puhelimessa on jälleen Hasselblad-brändin alaisuudessa mainostetut kamerat. Yhteistyö näkyy edelleen pääosin ohjelmistollisina muutoksina, mutta mitään merkittävää uutta ei ole tehty.

Uutuuspuhelimessa myös luotetaan lähes kokonaan tuttuun kamerajärjestelmään, eikä tarjolla ole suuria teknisiä uudistuksia. OnePlus 10 Prossa on tarkka 48 megapikselin pääkamera, jonka rinnalla on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 8 megapikselin telekamera. Ultralaajakulmakameraa OnePlus on vienyt tällä kertaa eniten eteenpäin, sillä kyseessä on nyt ensimmäistä kertaa 150 asteen kuvakentällä varusteltu kamera. Ultralaajakulmakamera tukee lisäksi erillistä Fish Eye -tyylistä kuvaustilaa.

Kaikki pyörii yksinkertaisesti Hasselbladin ympärillä. Tällä kertaa puhelimessa on uusi OnePlus Billion Color Solution, joka mahdollistaa Hasselbladin kanssa luonnollisen värikalibroinnin yli miljardissa värissä. Tämä tarkoittaa OnePlussan mukaan, että OnePlus 10 Pro on ensimmäinen OnePlus-laite, joka on varustettu kamerajärjestelmällä, joka kuvaa värit 10-bittisenä. 10-bittisiä värejä tuetaan puhelimen kaikilla takakameroilla. OnePlus 10 Pro on varustettu 2. sukupolven Hasselblad Pro Mode -tilalla, jota kaikki kolme takakameraa tukevat ja joiden avulla jokainen voi ottaa kuvia 12-bittisenä RAW-muodossa Hasselblad Natural Color Solutionin kanssa.

OnePlus 10 Prolla on testijakson aikana otettu jo muutamia kuvia, mutta ensituntumissa ei vielä sen syvällisemmin tulla tuomitsemaan tai kehumaan kuvien laatua. Yleisesti kamerakokonaisuus tuntui kuitenkin tuottavan sellaista jälkeä, mitä OnePlussalta voikin odottaa huippuluokassa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus 10 Prolla.

Huippuluokan tekniikkaa

Tekniikan osalta OnePlus 10 Pro ei petä. Ensituntumien perusteella näyttöpaneeli tulee olemaan jälleen puhelimen yksi suurimmista valttikorteista, sillä kyseessä on pääosin sama toteutus kuin viime vuoden OnePlus 9 Prossa.

Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja siinä on QHD+ -tarkkuus. Näytössä on korkea 120 hertsin dynaaminen virkistystaajuus, joka on toteutettuna OnePlussan hyödyntämän LTPO AMOLED -paneelin ansiosta aikaisempaa kehittyneemmin. Näyttö tuntui toistavan värit erinomaisesti ja kirkkaus oli riittävä auringonvalossakin. Kokonaisuudessaan OnePlus 10 Pron tarjoama näyttökokemus on juuri sellainen, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin tämän hetken tehokkain ja uusin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Tehoja siis riittää, eikä OnePlus 10 Pro kalpene ollenkaan pahimmille kilpailijoilleen. Puhelimesta on valittavissa 8 tai 12 gigatavun LPDDR5-RAM-muistilliset versiot ja sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa on 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimeen ei ole saatu.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä on saatu monissa puhelimissa kritisoida sen tuottamasta lämmöstä ja kuumenemisesta. OnePlus 10 Pro ei ole millään tavalla poikkeus, sillä laite tuntuu kuumenevan pidemmässä käytössä.

OnePlus 10 Prohon on saatu aikaisempaa suurempi 5000 milliampeeritunnin akku, mutta se ei suorilta tuntunut korreloituvan akunkestoon. Akku tuntui kestävän peruskäytössä hyvin päivän verran, mutta ainakaan itse en päässyt kahden päivän mittaiseen akunkestoon. OnePlus mainostaa puhelinta myös täysin uudella 80 watin tehoisella SuperVOOC-pikalatauksella, joka on numeroiden valossa selvästi parempi kuin edeltäjämallissa ollut 65 watin lataus.

Valitettavasti 80 watin lataus tuntuu olevan enimmäkseen markkinointikikka, sillä SuomiMobiilin lataustesteissä lataus ei tarjonnut mitään uutta mullistavaa. OnePlus 10 Pron akku latautui tyhjästä täyteen hieman hitaammin kuin OnePlus 9 Pron, mutta toki on hyvä ottaa huomioon suurempi akku. 80 watin lataus ei mielestäni tarjoile kuitenkaan mitään kriittisesti uutta, minkä takia esimerkiksi OnePlus 9 Pro kannattaisi päivittää uutuuspuhelimeen. OnePlus 10 Pro tukee myös tuttua 50 watin tehoista langatonta latausta.

Ohjelmisto on täysin oma seikkansa OnePlus 10 Prossa, sillä OnePlus on siirtynyt käyttämään Oppon ColorOS-pohjaista OxygenOS 12 -käyttöliittymää. Taustalla hyrrää edelleen Googlen tuorein Android 12, mutta OxygenOS 12 on selvä päivitys verrattuna aikaisempaan OxygenOS-kokemukseen. Kyseessä ei ole mikään hyvä päivitys, sillä ColorOS-pohja tuo mukanaan valtavasti turhaa, mutta myös bugeja. Kokemus ei ole yhtä puhdas tai miellyttävä kuin aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa.

Ohjelmistoon tullaan tutustumaan tarkemmin vasta kattavammassa arvostelussamme.

Vaikuttaa hyvältä huippupuhelimelta

Ensituntumien perusteella OnePlus 10 Pro on pääosin tuttua OnePlussaa, mutta samalla on otettu muutamia askelia kohti emobrändi Oppoa. Tällaisia muutoksia nähdään erityisesti ohjelmistossa, mutta OnePlus on onneksi muilta osin pystynyt säästämään perinteikkään olemuksensa. OnePlus 10 Pro asettuu huippupuhelimien kärkikastiin, eikä siitä ole epäselvyyttä.

Muutaman päivän testailujen perusteeella puhelimen valttikorteiksi voidaan listata laadukas ja erottuva rakenne, huippuluokan tekniikat sekä vahvat kamerat. Muutaman päivän käytön jälkeen puhelimen heikkouksiksi voidaan luetella esimerkiksi vedenkestävyyden puuttuminen, OxygenOS 12 -käyttöliittymä ja parempaa pikalatausta voidaan pitää pääosin vain markkinointikikkana.

Itse olen todella tyytyväinen siitä, ettei OnePlus ole tänä vuonna lähtenyt nostamaan puhelimensa hintaa, vaan on jääty paremmankin version kanssa alle maagisen 1000 euron rajan. Kilpailu on kuitenkin erittäin kovaa tässä hintapisteessä, eikä OnePlus 10 Prohon ole saatu tällä kertaa mitään merkittävää parannusta tai erottavaa tekijää, joka hankaloittaa puhelimen asemaa.

OnePlus 10 Pron tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,7 tuumaa, LTPO AMOLED, QHD+, 120 Hz
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
  • RAM-muisti: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5)
  • Tallennustila: 128 tai 256 gigatavua (UFS 3.1)
  • Kamerat: Kolmoiskamera + salama / Hasselblad
    • Pääkamera: 48 megapikseliä
    • Ultralaajakulmakamera: 50 megapikseliä
    • Telekamera: 8 megapikseliä
  • Etukamera: 32 megapikseliä
  • Akku: 5000 milliampeerituntia,
    • Lataus: langallinen 80 watin SuperVOOC-lataus, langaton 50 watin AirVOOC-lataus, käänteinen langaton lataus
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 12.1 ja Android 12
  • Mitat: 163 x 73,9 x 8,55 mm
  • Muuta: Stereokaiuttimet, Hasselblad-kamerat, Bluetooth 5.2, NFC
  • Värit: Musta (Volcanic Black) ja vihreä (Emerald Forest)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus