OnePlusYleinen

Ensituntumat OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -puhelimista – Erinomaisia huippupuhelimia kilpailijoita edullisemmassa hintapisteessä

OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro

OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -älypuhelimet julkaistiin vihdoin virallisesti, ja myös SuomiMobiilissa on puhelimia päästy testailemaan jo viikon verran. Testijaksoa on kuitenkin edelleen vielä ainakin viikko edessä, minkä vuoksi tällä erää tyydytään vain kevyempiin ensituntumiin puhelimista. Kattavampi arvostelu OnePlus 8 Prosta tullaan julkaisemaan huhtikuun lopulla ja OnePlus 8 -mallista huhti-toukokuun vaihteessa.

Tällä kertaa OnePlus on panostanut molemmissa uutuuspuhelimissa erityisesti samanlaiseen muotoiluun, huippuluokan näyttöihin sekä tehokkaisiin akunlataustekniikoihin. Lisäksi puhelimissa on alan tämän hetken tuoreinta tekniikkaa sekä tuki monipuolisesti 5G-yhteyksille. Kameroissa on suurimmat eroavaisuudet puhelimien välillä, sillä erityisesti OnePlus 8 -perusmallissa on jouduttu tekemään kompromisseja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmissa samankaltainen muotoilu, mutta OnePlus 8 Prossa vihdoin IP68-luokitus

Uutuuspuhelimissa luotetaan OnePlussan tuttuun muotoiluun, joka nähtiin jo ensimmäistä kertaa OnePlus 7 Prossa. Nyt OnePlus on päättänyt kuitenkin viedä muotoilua hieman eteenpäin sekä parantanut erityisesti käyttömukavuutta siromman ja kevyemmän lopputuloksen muodossa. Molemmat uutuuspuhelimet ovat tunnistettavissa siis jo kaukaa OnePlussiksi, sillä muotoilu on varsin tuttu.

OnePlus hyödyntää puhelimissa jo viidennen sukupolven mattapintaista lasia, jonka ansiosta esimerkiksi sormenjäljet ja muu lika ei tartu tai ole nähtävillä kuten lasissa yleensä. Henkilökohtaisesti tykkään OnePlussan mattapintaisesta lasista, sillä se todella hylkii sormenjälkiä mukavasti. OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -puhelimissa takaosan lasipinta pysyy siis puhtaan näköisenä pitkään, mikä on todella positiivinen puoli laitteissa. Mattapinnan yksi vahvuus on myös, että se ei naarmuunnu kiiltävän lasin tapaisesti. Valitettavasti mattapinnalla ei päästä kuitenkaan välttymään liukkaudelta, sillä OnePlus 8 -malliston puhelimet ovat edelleen todella liukkaita.

Molemmat uutuuspuhelimet istuvat käteen mukavasti. Erityisesti hieman kapeampi ja korkeampi rakenne yhdessä pyöristettyjen lasipintojen ansiosta tarjoavat mukavan tuntuman. OnePlus tarjoaa oletuksena kaikkien puhelimien mukana myös läpinäkyvän muovisen suojakuoren, jossa on tyylikäs Never Settle -teksti. Lisäksi on mahdollista ostaa erikseen useita erilaisia suojakuoria, jotka istuvat puhelimeen ilman ongelmia.

Suurin vahvuus erityisesti OnePlus 8 Pron kohdalla on IP68-luokitus, jota ei ole aikaisemmin mistään OnePlussan puhelimesta löytynyt. IP-luokituksen ansiosta laite kestää hyvin vettä ja esimerkiksi upotus veteen ei pitäisi olla ongelma. Valitettavasti OnePlus 8 -malliin ei ole IP-luokitusta saatu, mutta OnePlussan mukaan puhelin on valmistettu täysin samalla prosessilla, jonka ansiosta myös OnePlus 8 hylkii vettä, vaikka virallista luokitusta ei sillä ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti olen myös todella tyytyväinen OnePlussan tarjoamiin rohkeisiin sekä kilpailijoista poikkeaviin väriversioihin. OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro ovat tarjolla kiiltävässä mustassa Onyx Black -väriversiossa sekä mattapintaisessa vihertävässä ”jäätävän vihreässä” Glacial Green -väriversiossa. OnePlus 8 Prosta on olemassa myös mattapintainen Ultramarine Blue -versio sekä OnePlus 8 -mallista myös mattapintainen Interstellar Glow -versio.

Tehokkaita monella tapaa

Tekniikan osalta OnePlus 8 -puhelimet ovat pitkälti samanlaiset, vaikka toki tarkkaan tutkittaessa on havaittavissa muutamia eroavaisuuksia. Molempien puhelimien tehoista on vastaamassa Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, joka on siis Qualcommin tämän hetken tehokkain järjestelmäpiiri. Lisäksi Snapdragon 865:n rinnalle on laitettu Snapdragon X55 -5G-modeemi, joka takaa tuen 5G-yhteyksille nyt ja myös tulevaisuudessa, sillä siitä löytyy tuki NSA- ja SA-5G-tekniikoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

RAM-muistia molemmissa puhelimissa on vähintään 8 gigatavua, mutta tarjolla on myös 12 gigatavun versio. OnePlus hyödyntää OnePlus 8 Prossa tuoreinta LPDDR5-versiota, kun OnePlus 8 -mallissa on viime vuoden huippupuhelimista tuttua LPDDR4X-muistia. OnePlus on varustellut kummatkin laitteet kuitenkin tehokkaalla UFS 3.0 -tallennustilalla, jota on versiosta riippuen joko 128 tai 256 gigatavua.

Tehoja, muistia sekä tallennustilaa puhelimista löytyy siis kuten huippupuhelimesta kuuluukin. Raskaassa pelikäytössä tai edes päivittäisessä käytössä ei pitäisi tulla vastaan mitään ongelmia suorituskyvyn kanssa, eikä myöskään viikon mittaisen testijakson aikana ole vielä havaittu mitään ongelmia. Käyttäminen on ollut miellyttävän sulavaa.

OnePlus 8 Pro ja OnePlus Warp Charge 30 Wireless -latausalusta.

OnePlus on varustellut uutuuspuhelimet myös aikaisempaa suuremmilla akuilla, mutta ensituntumien perusteella sillä ei ole suuremmin vaikutusta kuitenkaan puhelimien käyttöaikaan. OnePlus 8 -mallissa on 4300 milliampeeritunnin akku ja OnePlus 8 Prosta löytyy vieläkin suurempi 4510 milliampeeritunnin akku. Valitettavasti kehittyneemmät näyttötekniikat sekä 5G-yhteydet kuluttavat huomattavasti akkua, minkä vuoksi molempien puhelimien kohdalla on tyytyminen perinteiseen yhden päivän käyttöaikaan.

Nopeasti kuluvia akkuja OnePlus paikkaa tuttuun tapaansa erittäin nopealla pikalatauksella. OnePlus 8 -puhelimissa on tehokas Warp Charge 30T -tuki, joten akkua voidaan ladata 30 watin teholla. OnePlus 8 -mallin kerrotaan latautuvan puolilleen vain 22 minuutissa ja OnePlus 8 Prossa vastaavaan tulokseen päästään 23 minuutissa. OnePlus 8 Pro on ensimmäinen OnePlus-puhelin, jossa on myöskin tuki langattomalle lataukselle. OnePlus hyödyntää Warp Charge 30 Wireless -pikalatausta, jonka avulla akku voidaan ladata puolilleen vain 30 minuutissa.

Langaton lataus on yksi toivotuimmista ominaisuuksista OnePlussan puhelimissa ja se on nyt vihdoin saatu OnePlus 8 Prohon. Itse olen viikon aikana käytännössä ladannut OnePlus 8 Prota ainoastaan OnePlussan oman latausalustan kautta ja perinteisemmän laturin käyttäminen on jäänyt selvästi vähemmälle. Langaton lataus on jo lähes peruslaturin tasolla, joten langattoman latauksen käyttäminen on vihdoin myös houkuttelevaa.

OnePlus 8 -puhelimet ovat siis tehokkaita todella monella tapaa, sillä mukana on muun muassa tehokas Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, nopeat 5G-yhteydet sekä todella tehokas pikalataus. Lisäksi OnePlus 8 Prossa kirsikkana kakun päällä on tehokas langaton lataus.

Yksi parhaimmista näytöistä löytyy OnePlus 8 Prosta

OnePlus on panostanut molemmissa uutuuspuhelimissa vahvasti näyttöön ja sulavaan käyttökokemukseen. Erityisesti OnePlus 8 Pro pääsee vakuuttamaan suurella, kirkkaalla, tarkalla sekä sulavalla näytöllään. OnePlus 8 Prossa on siis suuri 6,78 tuuman Fluid AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on QHD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Käyttökokemukseltaan näyttö on miellyttävä ja se toistaa värit erinomaisesti, minkä vuoksi videoiden katselu näytöltä on miellyttävää.

Uutuuspuhelimeen on tuotu myös pari ominaisuutta, jotka tekevät käyttökokemuksesta vieläkin paremman. OnePlus on toteuttanut muun muassa näytön värien tehostusominaisuuden, joka optimoi dynaamisesti videoiden värit ja kontrastin, mikä tuottaa eloisemman kokonaisuuden. Lisäksi OnePlus 8 Prosta löytyy liikegrafiikan pehmennysominaisuus (Motion Graphics Smoothing / MEMC), joka siis automaattisesti nostaa videoiden kuvataajuutta, minkä avulla videoiden liikkeen epäterävyyttä pyritään pehmentämään. Ominaisuus toimii erityisesti YouTuben ja Netflixin kanssa. Oletusarvoisesti grafiikan pehmennys toteutetaan 60 hertsin kuvataajuudella, mutta asetuksien OnePlus-laboratorio-osiosta on mahdollista asettaa käyttöön hyperliikepehmennys, jolloin videoiden kuvataajuus nostetaan 120 hertsiin.

Ensituntumien perusteella OnePlus 8 Pron näyttö on erinomainen, mutta myöskään OnePlus 8 -perusversiota ei ole unohdettu. Perusversioon on saatu hieman pienempi 6,55 tuuman Full HD+ -tasoinen näyttöpaneeli, jossa on 90 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on pitkälti samanlainen kuin edeltävässä versiossa, mikä tarkoittaa näytön olevan erittäin hyvällä tasolla. OnePlus 8:n näyttö on budjettilippulaivan tasolla, mutta OnePlus 8 Pro tarjoaa hieman enemmän kuluttajille, joille näyttö on yksi tärkeimmistä puhelimen ominaisuuksista.

OnePlus 8 -mallistossa näytöt ovat todella vaikuttavat ja tarjoavat miellyttävän katselukokemuksen. Molempien puhelimien näyttöihin on tehty myös etukameraa varten reikä, joka vie hieman tilaa näytön yläreunasta. Näin ollen myöskään OnePlussan viime vuoden huippupuhelimien kaltaista koko näytön katselukokemusta ei tällä kertaa uutuuspuhelimet pääse tarjoamaan. Näyttöihin on myös integroitu sormenjälkilukija, joka löytyy alareunasta. Tarkemmin OnePlus 8 -malliston puhelimien näyttöihin tullaan tutustumaan myöhemmin julkaistavissa laajemmissa arvosteluissa.

Mielenkiintoiset kamerat, perusversiossa jouduttu hieman karsimaan

OnePlus 8 Pro

Viikon mittaisen testailujen aikana on paneuduttu myös kameroiden jonkin verran, mutta kattavammin niitä tullaan käsittelemään vasta lopullisessa arviossa. Siinä missä OnePlus 8 Pro on saanut neljä kameraa takaosaansa, niin OnePlus 8 -puhelimesta löytyy vain kolmoiskamera. Eroavaisuuksia kameratoteutuksissa on paljon, eikä oikeastaan yksikään kamerasensoreista ole samanlainen puhelimien välillä.

OnePlus 8 Prosta löytyvä neloiskamera koostuu Sonyn ja OnePlussan yhteistyönä syntyneestä 48 megapikselin IMX689-sensorista, jossa on f/1.78-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Pääkameraan on saatu myös optinen kuvanvakautus sekä tarvittaessa voidaan hyödyntää myöskin elektronista vakautusta. Toinen kameroista on myös 48 megapikselin tasoinen ja OnePlus hyödyntää Sony IMX586 -sensoria. Kyseessä on ultralaajakulmakamera, joka takaa lähes 120 asteen kuvausalueen. Ultralaajakulmakamera on tarkempi kuin aikaisemmin OnePlussan puhelimissa, minkä ansiosta puhelimella on mahdollista taltioida laadukkaita kuvia myös ultralaajakulmaisena.

Kolmas kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, joka tarjoaa korkeintaan 2,84x optisen zoomauksen sekä 3x hybridizoomauksen. OnePlus on ensimmäistä kertaa mahdollistanut myöskin digitaalisen zoomauksen jopa 30-kertaiseksi asti. Neljäs kamera on tarkkuudeltaan vain 5 megapikseliä ja sitä kutsutaan Color Filter -kameraksi. Kyseisen kameran avulla saadaan photochrom-tyylisiä kuvia, jotka ovat väritykseltään siis vanhahtavan kuvan kaltaisia.

Kamerapuolella mielenkiintoa ensituntumissa herätti erityisesti videokuvauksen cine-tila, jolla voidaan taltioida 4K 60 fps -videokuvaa 21:9-kuvasuhteella kaikilla kolmella kameralla. Tähän ominaisuuteen tullaan tutustumaan tarkemmin vasta kattavammassa arvostelussa.

Ensituntumien perusteella OnePlus 8 Pron kamerat ovat hyvällä tasolla ja tuottavat odotettua jälkeä. Ultralaajakulmakameralla otetut kuvat ovat miellyttävän tarkkoja sekä poikkeavat selvästi kilpailijoistaan, joissa ultralaajakuvat ovat yleisesti olleet varsin heikkoja. OnePlus 8 Prossa kamerat tuottavat hyvää jälkeä ja testikuvia on mahdollista tarkastella alapuolella.

OnePlus 8 Pro neloiskamera

  • Pääkamera: 48 MP / Sony IMX689, f/1.78, 1,12 µm, LAF, PDAF, OIS, EIS
  • Ultralaajakulma: 48 MP / Sony IMX586, f/2.2, 119,7 asteen näkökenttä, PDAF
  • Telekamera: 8 MP / Samsung S5K3M5, f/2.44, 1,0 µm, PDAF, OIS, 3x hybridizoomi [2,84x optinen]
  • Color Filter -kamera: 5 MP / f/2.4

Eniten hämmennystä uusien puhelimien kameroissa herättää erityisesti OnePlus 8:n ratkaisu. Puhelimessa on kolmoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 2 megapikselin makrokamerasta. Vielä viime vuonna OnePlus 7T -puhelimesta löytyi selvästi makrokameraa hyödyllisempi telekamera, mutta nyt OnePlus 8:ssa on jouduttu karsimaan hieman. OnePlus on panostanut tällä kertaa suuresti näyttöön sekä teknisiin toteutuksiin, kuten 5G-yhteyksiin, minkä vuoksi kameroista on jouduttu hieman karsimaan, jotta hinnoittelu on pysynyt kurissa.

Valitettavasti OnePlus 8:n kameraan ei olla vielä päästy tutustumaan muutamia testikuvia enempää, joten kovin syvällistä analyysiä ei voida ensituntumissa vielä antaa. Alapuolella on kuitenkin listattuna vielä kolmoiskameran tekniset ominaisuudet sekä muutama testikuva. Kattavampi arvostelu OnePlus 8 -puhelimesta tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa todennäköisesti huhti-toukokuun vaihteessa.

OnePlus 8 kolmoiskamera

  • Pääkamera: 48 MP / Sony IMX586, f/1.75, 0,8 µm, PDAF, OIS, EIS
  • Ultralaajakulma: 16 MP / f/2.2, 116 asteen näkökenttä, PDAF
  • Makro: 2 MP / f/2.4, 1,75 µm

Molempien puhelimien testikuvat on mahdollista katsoa myös täydessä tarkkuudessaan Google Drivesta.

Yhteenveto

OnePlus on pystynyt jälleen säväyttämään uusien puhelimiensa kanssa. Toki OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -puhelimien hinnoittelu on noussut selvästi verrattuna edeltäjäversioihin. On myös ymmärrettävää, että tuoreesta 5G-tekniikasta on maksettava näin alkuvaiheessa hieman suurempi hinta. Huomioitavaa on, että erityisesti OnePlus 8 Pro on edelleen kilpailijoiden puhelimia edullisempi.

Ensituntumien perusteella OnePlus pystyy tarjoamaan jälleen todella miellyttäviä kokonaisuuksia. Erityisesti OnePlus 8 Prossa on otettu käyttöön ratkaisuja, joita ei ole aikaisemmin OnePlussan laitteissa nähty. OnePlus 8 -perusmalli on myös todella hyvä laite, vaikka se ei tarjoa täysin samoja ominaisuuksia. Omassa hintaluokassaan kyseessä on varsin hyvä kokonaisuus.

OnePlus 8 -malliston älypuhelimien testaaminen jatkuu SuomiMobiilissa vielä tovin verran, mutta kattavammat arvostelut ovat luettavissa tulevien viikkojen aikana.

OnePlus 8 Pro- ja OnePlus 8 -puhelimet ovat tulossa myyntiin laajasti ja myös Suomessa ennakkomyynti alkaa 14. huhtikuuta. Tarjolle on tulossa molemmista laitteista kolme väriversiota. Molemmille yhteiset värit ovat kiiltävä Onyx Black ja mattapintainen Glacial Green, minkä lisäksi OnePlus 8 Pro tulee myyntiin myös Ultramarine Blue -versiossa ja OnePlus 8 vastaavasti tyylikkäässä liukuvärjätyssä Interstellar Glow -väriversiossa. Suomessa OnePlus 8 -puhelimen hinta on 699 euroa (8 + 128 Gt) tai 799 euroa (12 + 256 Gt). OnePlus 8 Pro maksaa vastaavasti 899 euroa (8 + 128 Gt) tai 999 euroa (12 + 256 Gt). OnePlus 8 -malliston toimitukset alkavat 21. huhtikuuta 2020, mutta Interstellar Glow -väriversio tulee myyntiin vasta 4. toukokuuta.

OnePlus 8 Pro- ja OnePlus 8 -puhelimien tekniset tiedot (Korjaus: OnePlus 8 Pron pääkamerassa 1/1.4″ sensorikoko)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus