SamsungYleinen

Ensituntumat Samsung Galaxy S23 -puhelimista – Ultra tarjoaa parastaan, perusmallit maltillisia päivityksiä

Samsung Galaxy S23, S23+ sekä S23 Ultra.

Samsungin uudet Galaxy S23 -sarjan älypuhelimet on nyt julkaistu, ja myös SuomiMobiilissa päästiin ottamaan ensituntumat puhelimista hieman ennen julkaisua. Samsung esitteli kolme puhelinta, jotka ovat Galaxy S23, Galaxy S23+ sekä Galaxy S23 Ultra.

Uutuuspuhelimet ovat suoria seuraajia viime vuoden Galaxy S22 -sarjalle. Yleisesti kokonaiskuvaa katsottaessa Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä peliliikkeitä, vaikka kaikkia uutuuksia on viety vielä hieman parempaan suuntaan. Galaxy S23 -sarjassa nähdään muun muassa Suomessakin Qualcommin järjestelmäpiiri, jopa 200 megapikselin kamera sekä aikaisempaa suurempia akkuja.

Puhelimet tulevat nopealla tahdilla myyntiin Suomessa, sillä Samsungin mukaan toimitukset käynnistyvät ja 2. helmikuuta. Galaxy S23 -puhelimen hinnat alkavat 999 eurosta, Galaxy S23+ -puhelin maksaa 1249 euroa ja Galaxy S23 Ultrasta saa pulittaa 1449 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S23 Ultra – markkinoiden paras puhelin?

Samsung ei kutsu Galaxy S23 Ultraa turhaan ultraksi, sillä puhelimeen on saatu mukaan markkinoiden tämän hetken parhaimmat tekniset ominaisuudet. Samsung on pyrkinyt luomaan monsterin, jolle ei löydy todellista kilpailijaa markkinoilta.

Ensifiiliksien osalta Galaxy S23 Ultra muistuttaa vahvasti edeltäjäänsä, eikä muutoksia yleiseen ulkoiseen olemukseen ole juurikaan saatu. Selvin uudistus on todennäköisesti hieman kulmikkaampi runko, joka tuo erilaista käsituntumaa. Henkilökohtaisesti olen enemmän Galaxy S22 Ultran pyöreämmän alumiinikehyksen ystävä.

Käsituntumasta puhuttaessa Samsung on pystynyt edelleen tuomaan mukaan laadukkaan premium-rakenteen. Galaxy S23 Ultra on valmistettu Armor-alumiinikehyksestä sekä tuoreimmasta Gorilla Glass Victus 2 -lasista. Uusin lasiversio on suunniteltu kestämään enemmän ja tuomaan pitkäikäisyyttä puhelimelle. Puhelin on lisäksi tuttuun tapaan IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mitat ovat 163,4 x 78,1 x 8,9 millimetriä, joten mistään kovin pienestä laitteesta ei ole kyse. Painoa on myös 234 grammaa, jonka huomaa selvästi jo laitetta otettaessa käteen. Jo painonsa takia puhelin ei ole varmasti kaikkien mieleen.

Samsung on uutuuspuhelimen kanssa myös ekologisuuden kannalla, sillä nyt se nähdään myös puhelimen materiaaleissa. Samsung on tuplannut puhelimessa käytettävien kierrätettyjen komponenttien määrän. Samsung hyödyntää kierrätettyä metallia, lasia sekä muovia. Lisäksi puhelimen alumiinikehys on värjätty käyttäen kasvipohjaisia värejä.

Väriversioiden osalta Samsung luottaa melko perinteikkäisiin väreihin. Musta ja valkoinen ovat varmasti suosittuja, mutta tarjolla on myös vihreä sekä violetti. Kaikissa väreissä on mattapintainen takalasi, joka on miellyttävän samettisen tuntuinen.

Kohokohtana Snapdragon-järjestelmäpiiri

Galaxy S22 Ultra ja Galaxy S23 Ultra

Galaxy S23 -sarjan puhelimien kohokohtana on Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri. Samsung ei ole aikaisemmin tuonut Suomessa myyntiin lippulaivapuhelimiaan Snapdragon-piireillä, vaan käytössä on ollut Exynos-piirit. Nyt asia on muuttunut ja vihdoin päästään nauttimaan markkinoiden parhaimmasta suorituskyvystä.

Ensituntumissa ei kovin syvällisesti päästä tutustumaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin suorituskykyyn Galaxy S23 Ultrassa. Teknisesti kyseessä pitäisi olla kuitenkin parempi versio kuin kilpailijoiden puhelimissa nähty Snapdragon 8 Gen 2. Muun muassa tehokkaimman ytimen taajuus on nostettu 3,36 GHz:n tasolle, kun normaalissa piirissä se on 3,2 GHz. Lisäksi Samsungia varten piirin on tehty Adreno 740 -grafiikkaprosessoriin parannuksia, sillä se on kellotettu 719 MHz:n taajuudelle aikaisemman 680 MHz:n sijasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka uutuuspiirin suorituskykyyn ei vielä päästy tutustumaan, niin odotettavasti suorituskyvyn pitäisi monella osa-alueella olla parempi kuin normaalissa Snapdragon 8 Gen 2 -piirissä. Odotukset ovat kuitenkin korkealla, eikä Galaxy S23 Ultra varmasti tule pettämään suorituskyvyllään.

Samsung hyödyntää Galaxy S23 Ultrassa lisäksi markkinoiden tuoreimpia muisteja, jotka ovat LPDDR5X-RAM-muisti sekä UFS 4.0 -tallennustila. Tekniikan osalta Samsung ei ole lähtenyt siis säästelemään ainakaan Ultra-versiossa.

Galaxy S23 Ultrassa on edeltäjästä tuttu näyttö. Samsung on hieman leventänyt näytön tasaista aluetta, mutta muuten eroavaisuudet ovat pienet. Galaxy S23 Ultra tarjoilee edelleen reunoilta kaartuvan toteutuksen. Ensituntumien perusteella Samsung on edelleen vahvoilla näytön kanssa, vaikka merkittäviä uudistuksia ei ole saatu.

Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan. Näytössä on QHD+ -tarkkuus, korkea 1750 nitin kirkkaus sekä LTPO-tekniikka. Näyttö pystyy laskemaan virkistystaajuuden jopa 1 hertsiin, mutta parhaimmillaan päästään 120 hertsiin. Edeltäjässä virkistystaajuus laski alimmillaan 10 hertsiin, joten Samsung on pystynyt viemään näyttöä parempaan suuntaan.

Samsung ei ole luopunut Galaxy S23 Ultrassa S Pen -kynästä, vaan sellainen on tarjolla edelleen. Kosketusnäyttökynä on sisäänrakennettuna puhelimeen, ja sitä voi halukkaat hyödyntää. S Pen -kynä tarjoaa tällä kertaa samat toiminnot kuin aina ennenkin. Uutena toimintona on tuki Googlen sovelluksille, sillä nyt esimerkiksi Chromessa voi kirjoittaa hakukenttään kynällä.

Tekniikan osalta mainittavan arvoinen asia on myös 5000 milliampeeritunnin akku. Edeltäjään verrattuna akku on pysynyt ennallaan, mutta esimerkiksi virtapihimpi järjestelmäpiiri ja muut kehittyneemmät tekniikat voivat mahdollistaa paremman akunkeston. Samsung ei ole lähtenyt viemään latausratkaisuja eteenpäin, joka on pieni pettymys ainakin itselle.

Galaxy S23 Ultra tukee 45 watin tehoista langallista pikalatausta. Monet kilpailijat tarjoavat yli 100 watin latauksia, joilla akku latautuu tyhjästä täyteen parissa kymmenessä minuutissa. Samsungin uutuuspuhelimelta ei kannata odottaa vastaavia latausaikoja, vaikka alle tuntiin todennäköisesti päästäänkin. Galaxy S23 Ultra tukee lisäksi langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta.

Käyttöjärjestelmän osalta tarjolla on Android 13 sekä One UI 5.1 -käyttöliittymä. Suurin valttikortti on kuitenkin Samsungin päivityslupaus, joka on pysynyt ennallaan. Galaxy S23 Ultra ja muut malliston jäsenet tulevat saamaan 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimet ovat siis ajan tasalla vielä vuonna 2028.

200 megapikseliä!

Kameroiden osalta Samsung on lähtenyt mukaan megapikselisotaan, sillä Galaxy S23 Ultra on yhtiön ensimmäinen puhelin 200 megapikselin kamerasensorilla. Kyseessä on suurin uudistus verrattuna edeltäjämalliin, jossa oli vielä 108 megapikselin kamera. 200 megapikselin kameralla varusteltuja puhelimia on nähty aikaisemmin Motorolalta ja Xiaomilta, mutta nyt Samsung on säästänyt käytännössä parhaimman sensorinsa itselleen.

Samsung hyödyntää pääkamerana ISOCELL HP2 -sensoria, joka on kooltaan 1/1.3 tuumaa ja pikselikoko on 0.6 mikronia. Sensori käyttää Samsungin kehittynyttä pikseleiden tetra-pixel-yhdistämistekniikkaa, jonka luvataan simuloivan eri pikselikokoja eri valaistusolosuhteissa. Heikossa valaistuksessa pikselikoko on joko 1.2 mikronia tai 2.4 mikronia, jolloin kuvien tarkkuus on 50 tai 12,5 megapikseliä. Näissä tapauksissa yhdistetään 4-16 pikseliä yhdeksi.

Pääkameralla onnistuvat myös täyden 200 megapikselin tasoiset kuvat, mutta oletusarvoisesti kuvat ovat 12,5 megapikselin tasoisia. Samsung on pyrkinyt parantamaan erityisesti yökuvausta, joten ainakin teknisien tietojen valossa pääkameralta on lupa odottaa paljon.

Muiden kameroiden osalta Galaxy S23 Ultra ei ole saanut yhtä paljon päivityksiä. Ultralaajakulmakamera on edelleen 12 megapikselin tasoinen ja tarjolla on kaksi zoomikameraa. Perinteinen 10 megapikselin telekamera tarjoaa 3x optisen zoomauksen ja mukana on myös tuttu 10 megapikselin tasoinen periskooppikamera, jossa on 10x optinen zoomaus.

Ensituntumien aikana kameroiden kuvanlaatuun ei tutustuttu, vaan kameroita tullaan tutkailemaan tarkemmin myöhemmin julkaistavassa kattavassa arvostelussa. Galaxy S23 Ultra on kuitenkin kameroiden osalta erittäin mielenkiintoinen ja tarjoaa kokonaisuuden, jolle ei ole haastajaa. Henkilökohtaisesti tykkään Samsungin tyylistä tarjota hyvää zoomaus, mutta ei kuitenkaan ole unohdettu muita kameroita.

Etuosan kameran Samsung on vaihtanut edeltäjän 40 megapikselin sensorista pienempään 12 megapikselin sensoriin. Tämä ei suoraan tarkoita huonompaa kameraa, mutta vielä ensitutumissa tätä ei pystytty tarkastelemaan. Etukamerassa on kuitenkin Dual Pixel AF -automaattitarkennus, jonka pitäisi pitää kuvat tarkkoina.

Samsung on lähtenyt parantamaan kameroiden osalta myös tukea kolmannen osapuolen sovelluksille. Samsungin mukaan kameroista päästään ottamaan kaikki hyöty irti esimerkiksi TikTokissa, Snapchatissa sekä Instagramissa. Itselle ja monille muille nämä parannukset ovat enemmän kuin tervetulleita, sillä usein Android-puhelimet tuottavat kolmannen osapuolen palveluissa erittäin heikkoa jälkeä.

Samsung Galaxy S23 Ultra tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,8 tuumaa, Dynamic AMOLED 2x, QHD+ (3080 x 1440), 1-120 Hz, 1750 nitiä, HDR10+, Gorilla Glass Victus 2, kaartuva
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (4 nm)
 • RAM-muisti: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5X)
 • Tallennustila: 256 tai 512 Gt, 1 Tt (UFS 4.0)
 • Kamerat: Neloiskamera + salama
  • Pääkamera: 200 megapikseliä (f/1.7, 24 mm, 1/1.3”, 0.6 um, OIS, Quad-PDAF)
  • Ultralaajakulmakamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/1.3”, 1.4 um, 120 astetta, FF)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1/3.52”, 1.12 um, OIS, PDAF, 3x optinen zoom)
  • Periskooppikamera: 10 megapikseliä (f/4.9, 230 mm, 1/3.52”, 1.12 um, OIS, PDAF, 10x optinen zoom)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, Dual Pixel PDAF)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia
  • Lataus: 45 watin langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Käyttöjärjestelmä: Android 13 ja One UI 5.1
  • Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versiopäivityksiä, 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Mitat: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm
 • Paino: 234 g
 • Vedenkestävyys: IP68 (1,5 metrin upotus 30 minuutiksi)
 • Muuta: Näytönalainen sormenjälkilukija, Bluetooth 5.3, NFC, USB-C, Wi-Fi 6E, S Pen -kynä
 • Värit: Musta (Phantom Black), Valkoinen (Cream), vihreä (Green) sekä violetti (Lavender)
 • Hinta: 1449€ (8 + 256 Gt), 1649€ (12 + 512 Gt), 1899€ (12 Gt + 1 Tt)

Galaxy S23 ja Galaxy S23+ – huippulaite kahdessa koossa

Samsung Galaxy S23

Mallisto koostuu myös kahdesta muusta niin sanotusta ”perusmallista”, jotka ovat Galaxy S23 sekä Galaxy S23+. Teknisesti puhelimet ovat lähes identtisiä. Galaxy S23 tarjoaa lippulaivatason ratkaisuja kompaktissa koossa, mutta Galaxy S23+ tuo mukanaan suuremman näytön sellaista arvostavalle.

Ensituntumat Galaxy S23- ja Galaxy S23+ -puhelimista jäivät erittäin lyhyiksi, mutta muuta ne eivät varmaan vaadikaan. Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia puhelimiin, vaan kyseessä ovat käytännössä luonnolliset päivitykset edeltäjiinsä. Lisäksi Galaxy S23 -perusmallit tarjoavat pitkälti samoja uudistuksia kuin Galaxy S23 Ultra.

Ulkoisessa olemuksessa selvin uudistus nähdään takaosan kameroissa. Samsung on luopunut erillisestä kamera-alueesta ja nyt käytössä on samanlainen toteutus kuin ultrassa. Kamerat ovat erillään, jonka ansiosta nyt koko mallistossa on yhtenevä ilme. Itse tykkään uudesta ilmeestä, joka tekee laitteista aikaisempaa pelkistetympiä. Ulkoisesti muita mainittavia muutoksia ei ole.

Samsung Galaxy S23

Galaxy S23 tuntui erittäin kompaktilta laitteelta, josta kertoo myös mitat, jotka ovat 146,3 x 70,9 x 7,6 millimetriä. Puhelinta oli helppo pitää kädessä, eikä 168 gramman painokaan ollut liikaa. Galaxy S23+ on selvästi suurempi, sillä sen mitat ovat 157,8 x 76,2 x 7,6 millimetriä ja painokin nousee 196 grammaan. Samsung tarjoaa siis kompaktien puhelimien ystäville vaihtoehdon ja samalla tarjotaan suurempi versio samasta laitteesta.

Näytöt ovat pysyneet ennallaan, mutta Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri löytyy nyt myös edullisemmista malleista. Samsung tarjoaa puhelimia ainoastaan 8 gigatavun RAM-muistilla, mutta mielestäni se saattaa olla jopa liian vähän tässä hintapisteessä. Tuskin olisi ollut mahdottomuus tarjota perusmalleissakin 12 gigatavua RAM-muistia.

Samsung Galaxy S23+

Merkittävä tekninen parannus nähdään myös akun koossa. Samsung tarjoaa Galaxy S23 -puhelimessa 3900 milliampeeritunnin akun ja Galaxy S23+ mallissa 4700 milliampeeritunnin akun. Kokoa on saatu 200 milliampeerituntia lisää, joka tuo varmasti myös parannusta akunkestoon. Latauksiin Samsung ei ole tehnyt parannuksia. Galaxy S23 latautuu 25 watin teholla ja Galaxy S23+ vastaavasti 45 watin teholla. Lisäksi puhelimet tukevat langatonta latausta sekä käänteistä langaton latausta.

Kamerat eivät ole myöskään kehittyneet suuremmin. Molemmat tarjoavat samanlaiset kamerat, jotka ovat 50 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera 3x optisella zoomauksella. Suurin uudistus on 12 megapikselin selfiekamera, joka on samanlainen kuin Galaxy S23 Ultrassa.

Galaxy S23 ja Galaxy S23+ ovat siis pieni, mutta luonnollinen päivitys kohti parempaa. Ensituntumat olivat positiiviset ja Samsung ei ole mokannut mitenkään suuremmin. Tarkempi arvostelu ainakin Galaxy S23 -puhelimesta tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa myöhemmin.

Samsung Galaxy S23 / Galaxy S23+ tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,1 tuumaa, Dynamic AMOLED 2x, Full HD+ (2340 x 1080), 48-120 Hz, 1750 nitiä, HDR10+, Gorilla Glass Victus 2 / 6,6 tuumaa, Dynamic AMOLED 2x, Full HD+ (2340 x 1080), 48-120 Hz, 1750 nitiä, HDR10+, Gorilla Glass Victus 2
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (4 nm)
 • RAM-muisti: 8 gigatavua (LPDDR5X)
 • Tallennustila: 128 tai 256 gigatavua (UFS 4.0) / 256 tai 512 gigatavua (UFS 4.0)
 • Kamerat: Kolmoiskamera + salama
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (f/1.8, 24 mm, 1/1.57”, 1.0 um, 85 astetta, OIS, Dual-PDAF)
  • Ultralaajakulmakamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/2.55”, 1.4 um, 120 astetta, FF)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1/3.94”, 1.0 um, OIS, PDAF, 3x optinen zoom)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, Dual Pixel PDAF)
 • Akku: 3900 milliampeerituntia / 4700 milliampeerituntia
  • Lataus: 25 watin langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus / 45 watin langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Käyttöjärjestelmä: Android 13 ja One UI 5.1
  • Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versiopäivityksiä, 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Mitat: 146,3 x 70,9 x 7,6 mm / 157,8 x 76,2 x 7,6 mm
 • Paino: 168 g / 196 g
 • Vedenkestävyys: IP68 (1,5 metrin upotus 30 minuutiksi)
 • Muuta: Näytönalainen sormenjälkilukija, Bluetooth 5.3, NFC, USB-C, Wi-Fi 6E
 • Värit: Musta (Phantom Black), Valkoinen (Cream), vihreä (Green) sekä violetti (Lavender)
 • Hinta: 999€ (8 + 128 Gt), 1049€ (8 + 256 Gt) / 1249€ (8 + 256 Gt), 1399€ (8 + 512 Gt)

Hyviä parannuksia – hinta herättää kysymysmerkkejä

Samsung on lähtenyt parantamaan Galaxy S23 -mallistoa loogisilla osa-alueilla verrattuna edeltäjiin, ja puhelimet tarjoavat tämän hetken kovimpia teknisiä ratkaisuja. Ensituntumien perusteella voidaan todeta Samsungin tuoneen markkinoille tasapainoisen malliston, jossa on keskitytty tasaisesti joka osa-alueeseen, eikä Samsung ole pyrkinyt keskittymään vain tiettyihin asioihin.

Toki Samsungiltakin voidaan nostaa esille asioita, joissa yhtiön on selvästi vahvoilla, mutta mitään osa-aluetta ei ole uutuuksissa jätetty huonoksi. Puhelimet tarjoavat varmasti parasta, mitä Android-markkinassa on juuri nyt saatavilla. Itse olen ainakin tyytyväinen Galaxy S23 Ultran parannuksiin, vaikka testijakso vasta kertookin mihin puhelimista todella on. Kattavammat arvostelut puhelimista tullaan julkaisemaan myöhemmin, ja testijaksot käynnistyvät heti julkaisun jälkeen.

Pieni pohdinnan aihe on varmasti Galaxy S23 -puhelimien hinta. Verrattuna edeltävään sukupolveen Samsung on nostanut perusmallin lähtöhintoja 100 eurolla, plus-mallin hinta on noussut myös 150 eurolla ja samalla ultran hintaa on nostettu myös 150 eurolla. Toki Galaxy S23+ ja Galaxy S23 Ultra tarjoavat myös tuplasti enemmän tallennustilaa, joka pitää ottaa huomioon.

Nykyisessä maailmantilanteessa korkeammat hinnat ovat valmistajien puolelta perusteltuja, mutta mielestäni Samsungilla olisi varmasti ollut varaa pitää lähtöhinnat ennallaankin. Samalla myös kuluttajilla ei ole välttämättä enää varaa maksaa kalliimpia puhelimia, vaikka laitteen pystyisikin ostamaan osamaksulla. Korkeammat hinnat ja nykyinen maailmantilanne saattavat olla siis Galaxy S23 -puhelimien menestyksen esteenä.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung