HMD Global julkaisi MWC-messuilla helmikuussa viisi uutta puhelinta, joista kolmen myynti on alkamassa 19. huhtikuuta Suomessa. Ensimmäisessä aallossa myyntiin tulevat uusi Nokia 6.1, Nokia 7 Plus sekä lippulaivatason Nokia 8 Sirocco. Saimme SuomiMobiilissa testiin näin aluksi Nokia 6.1- ja Nokia 7 Plus -puhelimet ja nyt muutaman päivän tutkailun jälkeen ajattelin kirjoitella ensimietteitä puhelimista.
Ensimmäisenä esille tulee puhelimien ulkoinen laatutuntuma
Aivan ensimmäisenä laitteiden myyntipakkauksia avatessa ja puhelimia otettaessa käteen saa jälleen kerran ihmetellä laitteiden ulkoista toteutusta. Molemmat puhelimet on valmistettu yhdestä alumiinipalasta, joten tuntuma on hyvin jämäkkä sekä laadukas.
Nokia 6.1 on tuntumaltaan mielestäni hyvin samanlainen viime vuoden Nokia 6:n kanssa, eikä se ole ihme, sillä muotoilu on pitkälti identtinen. Uusi Nokia 6.1 on kuitenkin saanut hieman kompaktimman koon, mutta ero on lähes huomaamaton, jollei vanha malli ole rinnalla. Muotoilussa silmiin pistää erityisesti kupariset yksityiskohdat, jotka tekevät Nokia 6.1:stä massasta erottuvan puhelimen.
Nokia 7 Plussaa voidaan kutsua HMD Globalin Nokia-puhelimien lippulaivaksi keskihintaluokassa. Laitteen muotoilu on virkistävän erilainen ja kupariset yksityiskohdat tuovat persoonallisuutta. Kädessä Nokia 7 Plus tuntuu erittäin tukevalta, eikä muotoilu ole yhtä kulmikas kuin Nokia 6.1 -mallissa.
Henkilökohtaisesti olen jälleen kerran tyytyväinen uusien Nokia-puhelimien laatutuntumaan ja erityisesti 300-400 euron hintaluokassa on hyvä, että HMD Global ei ole lähtenyt vaihtamaan alumiinirunkoa esimerkiksi lasiseen takakanteen. Yleisesti tämän hintaluokan puhelimia ostetaan kovaa käyttöä varten, minkä takia on loistavaa, että puhelimien rungot on tehty kestämään. Tästä HMD Global ansaitsee suuren plussan.
Kamerasovellus saanut toivottuja muutoksia
Nokia oli aikoinaan tunnettu puhelimiensa kameroista ja myös HMD Global koittaa tehdä parhaansa uusien puhelimien kameroiden laadukkuuden eteen. Jo viime vuonna HMD Global löi Saksalaisen ZEISS:n kanssa viisaat päänsä yhteen kehittääkseen puhelimien kameroita entistä paremmiksi. Nyt testiin saapuneissa Nokia 6.1- ja Nokia 7 Plus -puhelimissa on ZEISS:n kanssa kehitetyt kamerat sekä HMD Globalin uusittu kamerasovellus, josta löytyy Lumia-ajoilta tuttu Nokia Pro Camera -tila.
Nokia 6.1:n kamera on kooltaan 16 megapikseliä ja pikaisien testien perusteella se on varsin pätevä. Koska kyseessä on 300 euroa maksava puhelin, niin mitään kovin erikoista en odottanut kameralta ja eikä se mitään erikoista tarjoakaan. Muutamien testikuvien perusteella puhelimella on mahdollista räpsiä hyviä kuvia, mutta mistään lippulaivatason kuvanlaadusta ei puhuta. Alla on muutamia pikaisesti otettuja testikuvia, mutta tarkemmin Nokia 6.1:n kameraan tulemme paneutumaan laajemmassa arvostelussa.
Nokia 7 Plus nostaa kameran osalta hieman panoksia verrattuna Nokia 6.1 -puhelimeen. Nokia 7 Plussasta löytyy kaksoiskamera, joka rakentuu 12 ja 13 megapikselin kennoista. Kaksoiskameran ansiosta puhelin kykenee 2x optiseen zoomaukseen sekä bokeh-kuviin. Myöskään Nokia 7 Plussan kameraan en ole päässyt kovin syvästi tutustumaan, mutta joitakin testikuvia on tullut otettua. Alla on muutama kuva, jotka on otettu Nokia 7 Plussan kameralla. Kuvat vaikuttavat hyviltä, mutta esimerkiksi HDR-kuvaus tuntui toisinaan olevan hyvin hidasta. Myöskin Nokia 7 Plussan kameraan tullaan laajemmin tutustumaan arvostelussa, joka julkaistaan toukokuussa.
Nokia 7 Plussan näyttö on loistava
Nokia 7 Plussan selvä vahvuus löytyy näytöstä, jos sitä verrataan uuteen Nokia 6.1 -versioon. En sano, että Nokia 6.1 -puhelimen näyttö olisi huono, mutta sanon sen olevan jo hieman vanhanaikainen 16:9-kuvasuhteensa takia. Nokia 7 Plussassa HMD Global on siirtynyt hyödyntämään 18:9-kuvasuhdetta, mikä tekee siitä nykyaikaisen sekä tyylikkään.
6 tuuman Full HD+ -näyttö, uusi kuvasuhde ja pyöristetyt näytön kulmat ovat tyylikäs kokonaisuus. Lisäksi ensituntuman perusteella Nokia 7 Plussan näyttö on laadukas sekä tarpeeksi hyvä 400 euron puhelimessa. Nokia 6.1 -puhelimessa on myös hyvä näyttö, mutta vuonna 2018 16:9-kuvasuhde on erikoinen. Nokia 6.1:n näyttö on tarkkuudeltaan Full HD -tasoa ja se on hyvin normaali nykypäivän älypuhelimissa myös 300 euron hintaluokassa.
Android One – paras Android
Yksi uutuuspuhelimien suora vahvuus on puhdas Android, oikeastaan Android One. On pakko kuitenkin myöntää, että itse olin mietteliäs sitä ratkaisua kohtaan, että HMD Global mainostaa käyttävänsä Android One -versiota. Android One on alun perin tehty pääasiassa halvoille puhelimille, joiden suurimmat kuluttajat löytyvät kehittyviltä markkinoilta. Itsellä on tämän takia aina ollut Android Onen kohdalla mielikuva, että se on Android-versio, jota ei ole tarkoitettu ”oikeisiin puhelimiin” saatikka myyntiin maailmanlaajuisesti. Google teki tähän kuitenkin muutoksia viime vuonna ja muun muassa Xiaomi esitteli noin 300 euroa maksavan Mi A1 Android One -puhelimen, jonka ansiosta Android One on tehnyt tuloaan myös kalliimpiin puhelimiin.
Android One on kuitenkin täysin samanlainen kuin HMD Globalin viime vuonna käyttämä ”puhdas” Android. Siinä ei ole mitään ylimääräistä ja kaikki tarpeellinen löytyy. HMD Global on lisäksi luvannut tuoda uusimmat tietoturvapäivitykset hyvin nopeasti saataville Nokia-puhelimille, joka on selvä vahvuus kilpailijoihin nähden. Mielestäni HMD Globalin käyttämä puhdas Android One on heittämällä paras Android, mitä markkinoilta löytyy.
HMD Global jatkaa Nokian perintöä uusilla puhelimilla
Jos viime vuoden Nokia-puhelimet olivat vielä teknisesti hieman erikoisia, niin nyt HMD Global on oikeasti panostanut tuttuun Nokia-laatuun ja tänä vuonna vielä erityisesti tekniikan ja suorituskyvyn kohentamiseen. Lisäksi uusissa Nokioissa on ZEISS:n kanssa kehitetyt kamerat, mutta suurin uudistus löytyy kuitenkin kameraohjelmistosta. HMD Global on lisännyt kameraan Lumia-puhelimista tutun Nokia Pro Camera -tilan, joka tarjoaa laajemmat manuaalisäädöt helposti käyttäjien ulottuville.
SuomiMobiili tulee tutustumaan tulevien viikkojen aikana uusiin Nokia 6.1- sekä Nokia 7 Plus -puhelimiin ja laajemmat arvostelut tullaan julkaisemaan toukokuussa, joissa keskitytään puhelimien kameraominaisuuksiin sekä tekniseen toteutukseen.
18:9 = 2:1
Vaikka stock Android on itselleni jo riittävän suuri syy pysyä näistä HMD:n laitteista erossa, on käsittämätöntä, että notifikaatiovalo on näistä jätetty tyystin pois vaikka Kiinan markkinoilla olevissa malleissa se on ymmärtääkseni olemassa.