HonorYleinen

Huaweista irtautunut Honor käynnistämässä toimintaansa Suomessa – perusti uuden yrityksen Helsinkiin

Honorin pääkonttori Kiinassa. / Kuva: Honor

Kuluttajaliiketoimintansa kanssa vaikeuksissa oleva kiinalainen Huawei ilmoitti marraskuussa 2020 myyneensä suositun tytärbrändin Honorin uudelle kiinalaisyritykselle, jonka nimeksi ilmoitettiin Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Kauppaan kerrottiin kuuluvan Honor-liiketoiminta, eli brändin ohella tutkimus- ja tuotekehitystoiminnat, toimitusketjut sekä tuhansia työntekijöitä. Honorin itsenäistyminen alkaa nyt näkymään myös globaalilla tasolla ja myös Suomessa. Honor on perustanut Suomeen uuden yrityksen.

Tuoreimpien Huawein raporttien mukaan Honorin myynti ei ole vielä täysin valmis, sillä koronaviruspandemia ja muut asiat ovat hidastaneet järjestelyjen tapahtumista. Jo marraskuussa Honor Device Co., Ltd -yrityksen täysi omistus siirrettiin uudelle omistajalle, mutta järjestely on tarkoitus kokonaisuudessaan viimeistellä 30. kesäkuuta 2021 mennessä. Globaalisti Honor-brändi on toiminut vahvasti Huawein alaisuudessa, joten viivästys saattaa johtua myös Huawein ja Honorin eriyttämisestä globaalilla tasolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Honor on perustanut huhtikuun alussa Helsinkiin uuden osakeyhtiön nimeltään HONOR Technologies Finland Oy, joka käy ilmi yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Uuden yrityksen myötä Huawei Technologies Oy (Finland) Co. Ltd -yrityksen alaisuudessa aikaisemmin Honor-brändille työskennelleet työntekijät siirtyvät odotettavasti uuteen HONOR Technologies Finland Oy -yritykseen. Toistaiseksi ei ole tietoa siirtyikö Suomessa olevaa Huawein tuotekehitystä Honorin alaisuuteen. Suomesta käsin Honor hoitaa myyntiä ja markkinointia myös Suomen ohella Baltian maissa, joita ovat Viro, Latvia sekä Liettua.

Honorin uusi omistaja Shenzhen Zhixin on monen tahon yhteisyritys, jonka omistaa yli 30 Honor-brändin edustajaa sekä jakelijaa Kiinassa. Julkisesti Honor-liiketoiminnan kauppahintaa ei ole ilmoitettu, mutta arvioiden mukaan kyseessä on ollut noin 100 miljardin juanin, eli 12,7 miljardin euron hintainen kauppa.  Huaweista irtautunut Honor on kertonut työllistävänsä globaalisti lähes 8000 työntekijää, joista yli 50 prosenttia toimii tutkimus- ja tuotekehitystyössä. Yhtiöllä kerrotaan olevan viisi tutkimus- ja tuotekehitysyksikköä ja yli 100 innovaatiolaboratoriota ympäri maailmaa.

Alkuvuodesta Honor ilmoitti jatkaneensa yhteistyötä lukuisien tuttujen kumppaneiden kanssa, joita ovat ainakin AMD, Intel, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK hynix sekä Sony. Toistaiseksi Honor ei ole ilmoittanut saaneensa yhteistyötä käyntiin Googlen kanssa, jotta Google-palvelut saataisiin puhelimiin esiasennettua. Todennäköisesti yhteistyö Honorin ja Googlen välillä on kuitenkin mahdollinen, kunnes Honorin myynti on saatu viimeisteltyä. Honor on myös vahvistanut julkaisevansa laajemmin uusia tuotteitaan vuoden toisella puoliskolla.

Alun perin Honor perustettiin Huawein tytärbrändiksi vuonna 2013, jolloin brändi on keskittynyt erityisesti nuorisomarkkinoille, jossa tavoitteena on ollut tarjota puhelimia alhaisemmissa ja keskitason hintapisteissä. Seitsemän vuoden aikana Honorista on kehittynyt brändi, joka toimittaa yli 70 miljoonaa älypuhelinta vuodessa. Honorin mukaan uuden alun jälkeen yhtiö tavoittelee vahvaa globaalia asemaa kuluttajatuotteissa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor