Huawei AppGallery-sovelluskauppa ja ekosysteemi jatkavat kasvuaan – ekosysteemiä kehitetty vahvasti myös Suomessa
Huawein uutuuslaitteet, kuten Huawei P40 Pro, Huawei Y5p sekä Huawei MatePad Pro ovat laitteita, joissa hyödynnetään vahvasti Huawein omaa ekosysteemiä. Ekosysteemiin kuuluvat vahvasti laitteisiin integroidut Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut sekä AppGallery-sovelluskauppa. Viimeisen vuoden aikana Huawein laitteista löytyvä ekosysteemi on ottanut isoja harppauksia eteenpäin ja tänä päivänä esimerkiksi AppGallery on maailman kolmanneksi suurin sovelluskauppa.
AppGalleryssa on maailmanlaajuisesti 1,8 miljoonaa rekisteröitynyttä sovelluskehittäjää, ja kuukausitasolla kauppaan lisätään yli 5000 sovellusta. Huawein omaan ekosysteemiin ja sen taustapalveluihin on integroitu jo yli 96 000 sovellusta, jotka hyödyntävät esimerkiksi HMS Coren karttapalveluita tai rekisteröintirajapintoja.
Huawein oma AppGallery on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2018, ja nyt se on saatavilla 170 maassa. Kaupalla on jo yli 490 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää, joista 33 miljoonaa on Euroopassa. Suomessa Huawein puhelimet ovat olleet jo useita vuosia suosittuja, jonka ansiosta myös Suomessa on käytössä yli 800 000 Huawei-laitetta, joissa on asennettuna AppGallery-sovelluskauppa.
AppGallerysta löytyy lukuisia globaaleja sekä lokaaleja sovelluksia, joista varmasti tunnetuimpia ovat Snapchat, TikTok, If Mobiili, Finnair, HSL sekä TomTom Go. Näiden lisäksi sovelluskaupasta löytyy lukuisia muitakin tuttuja sovelluksia ja valikoima on laajenemassa jatkuvasti uusilla sovelluksilla.
AppGallery-sovelluskaupan monipuoliseen valikoimaan voi käydä tutustumassa kaupan virallisilta sivuilta.
Suositut TomTom Go Navigation, HSL ja Note Teacher integroitu HMS-ekosysteemiin
AppGallery-sovelluskaupan tuoreimpia lisäyksiä ovat globaalisti vahvasti suosittu TomTom Go Navigation sekä suomalaiset HSL sekä Note Teacher. AppGallery laajenee siis jatkuvasti kovaa tahtia ja Suomessa Huawei keskittyy vahvasti paikallisten sovelluksien saamiseksi osaksi ekosysteemiä.
TomTom GO Navigation -karttapalvelu on helppokäyttöinen ja siinä on runsaasti innovatiivisia ominaisuuksia, kuten kaistaopastus, reitinhaku ja liikenteen seuranta, jotka helpottavat autoilijan elämää. Sovellus tarjoaa myös yksityiskohtaisia 3D-karttoja, jotka kuljettaja voi halutessaan ladata ja tallentaa omaan puhelimeensa. TomTom Go Navigation on integroituna HMS Core In-App Purchases -rajapintaan, jonka ansiosta sovelluksen sisäiset ostokset sujuvat sulavasti ja turvallisesti.
”TomTom pitää maailman liikkeellä innovatiivisten ja tarkkojen teknologioiden avulla, ja sadat miljoonat ihmiset luottavat meihin maailmanlaajuisesti. Olemme iloisia voidessamme työskennellä teknologiajohtaja Huawein kanssa, jotta näkemyksemme turvallisemmasta ja ruuhkattomasta maailmasta saataisiin askeleen lähemmäksi todellisuutta”, kertoo TomTomin kuluttajamarkkinoinnin ja tuotekokemuksen johtaja Carol Picou-Katmann.
HSL eli Helsingin seudun liikenne on Suur-Helsingin joukkoliikennejärjestelmästä vastaava kuntayhtymä. HSL:n järjestelmään kuuluvat Helsingin seudun bussit, metrot, raitiolinjat, lähijunat, kaupunkipyörät ja Suomenlinnan lautta. HSL tarjoaa houkuttelevaa ja tehokasta joukkoliikennettä sekä kehittää jatkuvasti toimivaa liikkumisen kokonaisuutta.
HSL on julkaissut HSL-sovelluksen AppGalleryyn. HSL:n tavoitteena on jatkossa tuoda HSL-sovelluksen päivitykset niin Huawein AppGalleryyn kuin Googlen Play Kauppaan ja Applen App Storeenkin samassa aikataulussa, jolloin puhelimesta riippumatta asiakkaat saavat mahdollisuuden ladata uusimmat päivitykset samaan aikaan.
“HSL-sovelluksen tekijöille Huawein AppGallery ja sinne sovelluksen tuominen ei ollut aiemmin tuttua, mutta lyhyt perehtyminen ja HSL-sovellukseen tehdyt pienet muutokset ovat sujuneet melko jouhevasti ja tukea on ollut Huawein suunnalta monipuolisesti saatavilla. Liiketoiminnan näkökulmasta Huawein organisaation suuri koko ja merkittävä markkinaosuus Suomessa muodostavat selkeän potentiaalisen mahdollisuuden niin latausmäärien kuin lippujen myynnin kasvulle. HSL:n kannalta olisi luonnollisesti huono tilanne, jos markkinoilla olisi suosittuja puhelimia, joilla ei olisi mahdollisuutta käyttää HSL-sovellusta. Mitä laajemmin HSL-sovellus on saatavilla, niin sitä laajempaa asiakasryhmää pystymme myös palvelemaan ja näin helpottamaan asiakkaidemme arkea”, kertoo HSL-sovelluksen konseptin omistaja Timo Kiiveri.
Suomessa tarjottavia HMS-palveluita on hyödyntänyt sovelluskehittäjä Mika Suonpää, jonka kehittämä Note Teacher on yksi uusimmista AppGalleryyn lisätyistä suomalaissovelluksista. Note Teacher on AppGallery-sovelluskaupassa hiljattain julkaistu sovellus, joka tuo saataville uudenlaisen tavan harjoitella nuotinlukutaitoa.
”Huawei tarjosi tukea AppGallery-julkaisuun ja sen vaatimien teknisten muutosten tekemiseen. Koska myös rahallista tukea ja markkinointiapua oli tarjolla, tähän tarjoukseen oli helppo tarttua. Uskon, että käyttäjät löytävät sovelluksen helpommin, jos se on tarjolla AppGallery-sovelluskaupassa jo uuden puhelimen käyttöönottovaiheessa”, Suonpää kertoo.
Suonpää sai idean sovellukseen oman pianoharrastuksensa kautta. Hän kertoo, että Note Teacher -sovelluksen avulla käyttäjä oppii nuottien nimet ja löytää ne pianon koskettimistolta niin, että se onnistuu automaattisesti ja ilman miettimistä.
”Harjoittelu tapahtuu pelinomaisesti ampumalla nuottiviivastoa pitkin liikkuvia nuotteja. Sovellus tunnistaa hitaimmin löydetyt nuotit ja painottaa harjoittelua niihin. Käyttäjä voi myös itse säätää harjoittelualuetta ja nopeutta monipuolisesti”, Suonpää kertoo.
”AppGalleryn kautta sovelluksen sisäiset ostot ovat mahdollisimman monen Huawei-käyttäjän saatavilla. Sitä kautta tulee toivottavasti lisää uusia sovelluslatauksia ja myyntiä”, Suonpää kertoo tavoitteistaan AppGalleryn ja Note Teacherin osalta.
Suomalainen osaaminen vahvasti läsnä Huawein ekosysteemissä
Huawei Mobile Services (HMS) -palveluiden, AppGallery-sovelluskaupan sekä Huawein ekosysteemin kehityksessä on hyödynnetty huomattavasti suomalaisosaamista, sillä Huaweilla on Suomessa kaksi tuotekehityskeskusta, jotka sijaitsevat Tampereella sekä Helsingissä. Suomessa on keskitytty kehittämään ekosysteemiin muun muassa selainpalveluita, Cloud-palveluita sekä omaa Huawei Mobile Services -ekosysteemiä laajemminkin.
Yksi huomattavimmista yksityiskohdista ekosysteemissä on Huawein oma, Suomessa kehitetty selain. Selaimessa Huawei käyttää Googlen avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa Chromium-selainmoottoria. Suomessa on lisäksi kehitetty ekosysteemiin kuuluvat Quick Apps -pikasovellukset, jotka ovat web-pohjaisia sovelluksia. Quick Apps -sovelluksien ideana on tarjota 5G-aikana erittäin nopeasti aukeavia sovelluksia, jotka jäävät puhelimen aloitusnäytölle perinteisten raskaampien sovelluksien tapaisesti.
Suomessa Huawein tuotekehityksellä on myös vastuu Huawei Cloud -palveluiden pyörittämisestä siten miten ne ovat Euroopassa toiminnassa. Huawei tekee paljon kehitystä myös Huawei Cloudissa toteutettavaan tietoturvaan liittyen ja toteutus on Euroopan GDPR-asetuksen mukainen. Suomessa olevalle Huawei Cloud -osastolle kuuluu Huawei AppGallery -sovelluskauppa. Suomessa on myös oma, paikallinen AppGallery-tiimi, jonka tavoitteena on saada kehitettyä Huawein omaa sovelluskauppaa eteenpäin.
Huaweilla on Suomessa lisäksi oma tietoturvaosastonsa, jossa keskitytään vahvasti mobiililaitteiden tietoturvaan kaikissa Huawein ekosysteemin osa-alueissa.