HuaweiYleinen

Huawei irtisanoi työntekijöitä Suomessa – toimitusjohtaja varoitti samaan aikaan yrityksen siirtyneen selviytymistilaan

Huawein logo

Huawei on ollut useita vuosia Yhdysvaltojen kieltolistalla, ja yhtiö on joutunut sulautumaan uuteen normaaliin. Huawei on sinnitellyt muutaman vuoden laajentaen aggressiivisesti tuotekategorioitaan paikatakseen puhelinmyynnin vähentymisen jättämää aukkoa. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että väkeä on pakko heittää pihalle ja yhtiön toimitusjohtaja on muistiossaan kertonut yhtiön olevan kriisissä.

Elokuussa Huawein 77-vuotiaan toimitusjohtajan Ren Zhengfein on kerrottu käskeneen työntekijöitä asettamaan etusijalle kannattavuuden myynnin sijasta, koska hän odottaa maailmanlaajuisen taantuman aiheuttavan lyhytaikaisia vaikeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Huawein on vähennettävä liian optimistisia odotuksia tulevaisuudesta, ja vuoteen 2023 tai jopa 2025 asti meidän on tehtävä selviytymisestä tärkein ohjenuora”, toimitusjohtajan kerrotaan todenneen.

Vuotaneessa sisäisessä muistiossa Zhengfei on kehottanut työntekijöitä keskittymään tulojen tekemiseen, mikä varmistaisi Huawein selviytymisen seuraavan kolmen vuoden aikana. Muistiossa todetaan, että Huawei saattaa vähentää kiinnostusta kokeellisiin liiketoimintoihin yhtiön siirtyessä selviytymistilaan.

Zhengfei on muistiossa myös sanonut, että Huawein tulee vähentää ja luopua ydinliiketoimintaan kuulumattomista liiketoiminnoista, joka viittasi mahdollisiin leikkauksiin työpaikoista. Hän kertoi, että jotkin strategiset liiketoiminnat, kuten internetiin liittyvät yksiköt, voisivat jatkaa toimintaansa, mutta monet kannattamattomat toiminnot joudutaan lopettamaan. Muistiossa kuitenkin kerrottiin, että Huawei vahvistaa tutkimus- ja kehitystyötään.

”Selviytyminen on pääasia, ja kaikki marginaalitoiminnot supistetaan ja suljetaan, ja kylmyyden tuntevat kaikki”, kerrotaan Ren Zhengfein todenneen.

Huawei työllisti vuonna 2021 globaalisti 195 000 ihmistä ja yhtiö toimi yli 170 maassa. Kyseessä on jopa enemmän työntekijöitä kuin vuonna 2019, jolloin Yhdysvallat asettivat Huawein kieltolistalle. Nyt kiinalaisjätti on suuremmissa ongelmissa kuin koskaan ennen, joka luonnollisestikin johtaa myös työntekijöiden vähentämiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muistiossa kerrottiin, että pandemia, Ukrainan sota ja Yhdysvaltojen ”jatkuva saarto” ovat syinä globaaliin talouden taantumaan. Toimitusjohtaja on myös todennut: ”seuraava vuosikymmen tulee olemaan erittäin tuskallinen historiallinen ajanjakso”.

Yhdysvaltojen asettamien rajoitteiden takia Huawei ei ole pystynyt hyödyntämään 5G-teknologioita ja kiinalaisjätti ei ole voinut myydä puhelimiaan Googlen palveluilla Euroopassa. Nämä rajoitteet ovat tukahduttaneet Huawein innovoinnin älypuhelinmarkkinassa.

Vuonna 2021 Huawein työntekijöiden määrä laski 2000, vaikka liikevaihto pieneni vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla 5,9 prosentin vuosivauhdilla 301,6 miljardiin juaniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen toiminta organisoitiin uudelleen

Suomi on ollut Huaweille pitkään tärkeä markkina monella osa-alueella ja yhtiö on panostanut muun muassa tutkimus- ja tuotekehitykseen, mutta investoinut myös myyntiin ja markkinointiin. Huaweilla on edelleen Suomessa peräti kaksi tutkimus- ja tuotekehityskeskusta, jotka sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella.

Huawein vaikea tilanne on kuitenkin johtanut Huaweilla Suomessakin merkittäviin irtisanomisiin, sillä Suomessa yritys on kokenut viime aikoina uudelleenorganisoinnin. Huawei on irtisanonut Suomessa erityisesti myyntiin ja tuotekoulutukseen liittyvää henkilökuntaa. Huaweilla oli vuonna 2021 Suomessa reilut 500 työntekijää.

Muutokset Huawein toiminnassa Suomessa olivat odotettavissa, sillä yhtiön kuluttajaliiketoiminta on kutistunut hyvin pieneksi verrattuna yhtiön menestysvuosiin. Huawei ei ole enää läsnä Suomen älypuhelinmarkkinoilla, vaan yhtiö tuo Suomessa myyntiin älykelloja sekä kuulokkeita. Laajemman tuoteportfolion puuttuessa Huawein myynti on myös Suomessa laskenut viime vuosina.

Huawei on antanut tuoreimmista muutoksista myös virallisen kommentin. Huawein mukaan yritys tulee keskittymään keskeisiin kuluttajaliiketoiminnan kategorioihin.

”Huawei Suomi on hiljattain tehnyt liiketoiminnan mukautuksia, ja keskittyy keskeisiin kuluttajaliiketoiminnan tuotekategorioihin sopeutuakseen paikallisten markkinoiden muuttuviin tarpeisiin. Kuluttajat ovat edelleen työmme keskipisteessä. Olemme edelleen sitoutuneita edistämään älykkäitä käyttäjäkokemuksia sekä tarjoamaan laadukkaita tuotteita ja myynnin jälkeisiä palveluja kuluttajille”, todetaan Huawein virallisessa vastauksessa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei