Ruotsin tuomioistuin vahvisti tänään tiistaina Huaweille asetetun kiellon myydä 5G-laitteita maassa, ja niiden kieltämisen 5G-verkkojen rakentamisessa. Päätös heikentää kiinalaisvalmistajan toiveita palata Euroopan markkinoille.
Viime lokakuussa ruotsalainen telealan sääntelyviranomainen PTS (Ruotsin posti- ja telehallitus) kielsi Huawein toimittamasta 5G-laitteita ruotsalaisille operaattoreille Ruotsin turvallisuuspalvelun SÄPOn esiin tuomien turvallisuushuolien takia. Kiinalainen Huawei päätti valittaa päätöksestä paikallisessa tuomioistuimessa.
Nyt tehdyn tuomioistuimen päätöksen mukaisesti ruotsalaiset operaattorit joutuvat käyttämään 5G-verkkojen rakentamisessa muita valmistajia, kuten Ericssonia tai Nokiaa. Tuomioistuin kritisoi PTS:ää siitä, ettei päätöstä tehdessä ollut kommunikoitu Huawein kanssa. Tuomioistuimen mukaan tämä ei ollut kuitenkaan riittävä peruste päätöksen kumoamiseksi, joten kielto pysyy voimassa. Päätöksen mukaan operaattoreiden on poistettava nykyisistä verkoistaan Huawein laitteet 1. tammikuuta 2025 mennessä. Ruotsissa muun muassa Tele2 ja Tre ovat käyttäneet Huaweita 5G-verkoissaan, kun taas Telia on hyödyntänyt Ericssonin laitteita.
”Ruotsin turvallisuus on painava syy, ja hallintotuomioistuin on ottanut huomioon, että vain turvallisuuspoliisilla ja asevoimilla on kokonaiskuva turvallisuustilanteesta ja Ruotsiin kohdistuvasta uhasta,” sanoi tuomioistuimen puheenjohtaja Ulrika Melin tiedotteessa.
Huawei on kertonut harkitsevansa vaihtoehtojaan, ja yhtiön Keski- ja Itä-Euroopan ja Pohjoismaiden johtaja Kenneth Fredriksen on kertonut Reutersille Huawein taistelevan edelleen oikeuksistaan olla Ruotsin markkinoilla.
Monet Euroopan valtiot ovat tiukentaneet 5G-verkkojen rakennukseen käytettävän laitteiston ohjeistuksia tai jopa kieltänyt kokonaan kiinalaisten laitteiden käytön verkoissa. Syy tiukentuneeseen suhtautumiseen Huaweita ja muita kiinalaisyrityksiä kohtaan on pääosin Yhdysvaltojen painostuksen vaikutusta. Yhdysvallat on jo usean vuoden väittänyt Kiinan käyttävän laitteita valtioiden vakoiluun, jonka takia muun muassa Huawei on laitettu mustalle listalle. Huawei on kuitenkin toistuvasti kiistänyt tiedot.
Kiina on aikaisemmin pyytänyt Ruotsia korjaamaan virheen ja olla kieltämättä Huaweita. Kiina on myös antanut Ruotsille varoituksen, ja mahdollisesti ryhtyvänsä vastatoimiin Ericssonia vastaan. Ericsson on kertonut PTS:n päätöksellä olevan kielteinen vaikutus Ruotsin taloudellisiin etuihin ja teollisuuteen, myös kielteinen vaikutus Ericssoniin. Ericssonin tuloista noin 10 prosenttia tulee Kiinasta, ja Huawein kieltäminen Ruotsissa saattaa vaikuttaa ruotsalaisvalmistajan toimintaan Kiinassa.
Huawei voi valittaa tuomiosta edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joten viimeistä sinettiä kiellolle ei ole vielä täysin annettu.
Lähde: Reuters.com, Domstol.se (ruotsiksi)