JollaSailfish OSYleinen

Jolla julkaisi uuden Sailfish OS 4.4.0 Vanha Rauma -päivityksen tuetuille laitteille

Jolla on ilmoittanut uudesta Sailfish OS -päivityksestä, joka on versioltaan jo Sailfish OS 4.4.0 ja sen nimeksi on saatu Vanha Rauma. Uutuusversiossa on kerrottu tehdyn lujasti töitä yhteensopivuuden parantamiseksi ja samalla käyttöliittymää on hiottu paremmaksi.

Yksi suurimmista muutoksista Sailfish OS 4.4.0 -päivityksessä on Mozilla Gecko ESR 78 -versioon perustuvan uuden selainmoottorin käyttöönotto, sillä aikaisemmin mukana oli ESR 60 -selainmoottori. ”ESR” nimessä tarkoittaa ”Extended Support Release”, mikä tarkoittaa, että selainmoottori on saanut virheenkorjauksia ja on siksi vakaampi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jolla on tehnyt myös muita muutoksia selaimeen ja sen käyttöliittymään. Esimerkiksi WebRTC-ääntä ja -kuvaa on parannettu tukemaan paremmin selainpohjaisia videopuheluita. Lisäksi navigointia ja välilehtien ohjausta on parannettu niin, että välilehden sulkeminen vie aikaisemmin auki olleelle välilehdelle. Selaimen käyttöliittymää ja valikkoa on myös päivitetty, joka tekee selaimen kokemuksesta sujuvamman ja intuitiivisemman.

Toinen uusi ominaisuus päivityksessä on tuki yhdistää Bluetooth-laitteita NFC:n avulla. Napauttamalla toista NFC-yhteensopivaa Bluetooth-laitetta pystytään tekemään automaattisesti pariliitos. Kamerasovellukseen Jolla on tuonut erilaisia suodattimia, joilla pystyy luomaan hieman eri sävyisiä kuvia. Galleria-sovelluksessa pystyy myös tarkastelemaan helpommin vanhoja kuvia, kun käyttöön otetaan päivämääräpohjainen vierityspalkki. Vastaava ominaisuus on tuotu myös kehittäjien saataville, joten se saatetaan nähdä myöhemmin kolmannen osapuolen sovelluksissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sailfish OS 4.4.0 -versiossa kerrotaan olevan päivitetyn myös Android-sovelluksien tukea. Android 10 -versioon pohjautuva sovellustuki on päivitetty r62-tietoturvakorjauksen tasolle, ja samalla Jolla on parantanut video- ja äänipuheluiden toimintaa sovelluksilla, kuten Telegrammissa ja WhatsAppissa.

Päivityksessä on parannuksia myös Sailfish-yhteisön ansiosta. Mukaan on tuotu parannuksia GNSS:n toimintaan, sähköpostien PGP-allekirjoitukseen sekä moniin muihin asioihin on tehty parannuksia. Sailfish 4.4.0 tarjoaa täysin uutena kielenä tuen latvian kielelle, joka on nyt lokalisoitu koko käyttöjärjestelmän laajuisesti. Jolla kertoo korjanneensa päivityksessä yli 30 käyttäjien ilmoittamaa ongelmaa, joten yhteisöllä on ollut tärkeä rooli Sailfish OS -käyttöjärjestelmän viimeistelyssä.

Uutuusversion julkaisussa on myös paljon tärkeitä pohjatyön osia VoLTE-tekniikan toteuttamiseksi Sailfish OS -käyttöjärjestelmään, mutta se ei ole vielä valmis. Lisäksi Jolla vahvisti tuovansa käyttöjärjestelmän tarjolle Sonyn kehittämälle Xperia 10 III -puhelimelle hieman myöhemmin.

Lähde: Jolla Blog

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Jokohan se iso venäläisomistus Jollasta on saatu pyyhittyä pois. Vanäjähän valitsi tuon Sailfish jokunen vuosi sitten ”kansalliseksi” mobiilikäyttiksekseen.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla