AppleiOSYleinen

Kokeilussa uusin iOS 18 – Tältä muutokset näyttävät ja vaikuttavat käytännössä

Apple esitteli 10. kesäkuuta virallisesti syksyllä saataville tulevan iOS 18 -käyttöjärjestelmän yhdessä watchOS 11-, iPadOS 11- ja VisionOS 2 -päivitysten kanssa. Heti tilaisuuden jälkeen Apple laittoi jakeluun ensimmäisen kehittäjille suunnatun beetaversion, jota ei käytännössä ole tarkoitettu normikuluttajille vaikka sen nykyisin todella helposti tuettuun iPhone-puhelimeen saakin asennettua. 

Päätin asentaa ensimmäisen kehittäjäbeetaversion omaan puhelimeeni, sillä minulla on kokemuksia monista aiemmista iOS-beetaversioista aivan ensimmäisiä kehittäjäbetoja myöten. Halusin heti päästä käsiksi Applen uusiin ominaisuuksiin ja nähdä miltä tuleva päivitys näyttää käytännössä. 

Tässä artikkelissa käyn beetaversion ominaisuudet läpi pääpiirteittäin niin, että ainakin suurimmat ja merkittävimmät uudistukset tulee mainittua. Kaikkia tulleita päivityksiä en ole toistaiseksi kokeillut, joten jätän joitakin sellaisia ominaisuuksia tarkoituksellakin käymättä läpi. Vielä varoituksen sanana se, että en suosittele asentamaan pääasialliselle puhelimelle varsinkaan kehittäjille suunnattuja beetaversioita niiden mahdollisten epävakauksien takia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotinäytön muokkaaminen

Suurin ja näkyvin uudistus käyttöjärjestelmässä on kotinäytön parannellut muokkausmahdollisuudet. Aiempaan verrattuna käyttäjälle on annettu mahdollisuus muokata kuvakkeiden värejä vaalean, tumman ja kustomoitavien värien verran.  

Ominaisuuden koin toimivan hyvin ja muokkausasetukset ovat selkeät. Toistaiseksi, kun kolmannet osapuolet eivät ole kehittäneet omiin sovelluksiinsa tummia kuvakkeita, niin ominaisuuden hyöty jää häiritsemään, kun ainoastaan Applen omat sovelluskuvakkeet vaihtuvat tummaksi. Toivon todella, että kolmansien osapuolten osalta asiaan tulee muutos ajan mittaan, sillä pidän tummia kuvakkeita miellyttän näköisinä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olen käyttänyt ja pyöritellyt toistaiseksi eri värisiä kuvakkeita näytölläni enkä oikein ole löytänyt mieleistä väriä. Haasteena itselläni on ollut värin valinnassa myös se, että taustakuvani vaihtui alussa tunnin välein, eikä mikään väri käynyt seuraavan taustakuvan kanssa yhteen. 

Pitkälti värit ovat tottumuskysymys, mutta kokeiltuani esimerkiksi violetin eri sävyjä, oli kuvakkeet hieman epämiellyttävän näköisiä. Asia on korjattavissa kuitenkin toisella, esimerkiksi sinisellä värillä. Kyse on toki myös jokaisen henkilökohtaisista mieltymyksistä. 

Valitut värit muuttavat myös kotinäytön piensovellukset, eli widgetit kyseisen värin mukaiseksi. Oman kokemuksen perusteella toivoisin muutosta, jonka avulla voisi valita käyttäisivätkö widgetit valittuja värejä vai käytettäisiinkö niitä omilla väreillään, kuten vaalean teeman ollessa päällä. 

Kuvakkeita voi iOS 18 -käyttöjärjestelmässä viimeinkin siirtää lähes minne vain. Pohjalla Apple on kuitenkin säilyttänyt tutun 6×4 asettelun, jota käyttäjä ei voi muuttaa. Käyttäjä ei siis voi asettaa esimerkiksi viittä kuvaketta vierekkäin ja  viittä päällekkäin, joka on hieman harmi. Apple saattaa tulevaisuudessa lisätä mahdollisuuden, jolla kuvakeasettelua voi muokata myös sivulle mahtuvien kuvakkeiden määrän muodossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttöjärejstelmä antaa mahdollisuuden suurentaa kotinäytön kuvakkeiden kokoa, jolloin sovelluskuvakkeiden alapuolelta katoo sovellusten nimet. Muutos on hyvä ja tekee kotinäytöstä mielestäni siistimmän. Alkuun hieman isommat kuvakkeet olivat hämmentävän kokoiset mutta koin tottuneeni kokoeroon nopeasti.  

Jo tässä vaiheessa kotinäytön muokkaaminen toimii mallikkaasti, joskin kuvakkeiden värejä vaihtaessa kuvakkeilla kestää hetki herätä uuteen väriin. Esimerkiksi kansioiden sisällä kuvakkeet ovat rikki, kunnes kansion avaa manuaalisesti ja kuvakkeisiin asetettu teema lähtee toimimaan. Kyseessä on bugi, joka tullaan korjaamana tuleviin versioihin ennen lopullista julkaisua. 

Hallintapaneeli 

Apple muokkasi huomattavissa määrin myös hallintapaneelia. Aiempi suuri uudistus on tapahtunut iPhone X -puhelimen julkistuksen yhtedessä vuonna 2017, jolloin nykyisen kaltainen toiminnot ja painikkeet omiksi sarakkeikseen erotteleva hallintapaneeli esiteltiin. 

Nyt hallintapaneelille esiteltiin muutoksia, joiden myötä kuvakkeet ovat muuttuneet neliömäisistä ympyränmallisiksi. Muokattavuutta lisättiin huomattavasti ja hallintapaneelin elementtejä voi muokata koon, sijainnin ja painikkeiden puolesta hyvin vapaasti.  

Kuvakkeiden kokoja voi muokata kuitenkin ainoastaan vaakatasossa lukuunottamatta median hallinnan paneelia ja yhteydet-paneelia. Äänenvoimakkuus- tai kirkkaudensäädönpainikkeen kokoa ei voi muokata mutta kyseisten elementtien paikkoja voi hallintapaneelissa kuitenkin vaihtaa miten haluaa.  

Tässä vaiheessa hallintapaneelin muokkausmahdollisuudet tuntuvat toimivan vaivattomasti, joskin itse hallintapaneeli on avatessa hieman buginen. Pienenä, mutta hyvänä uudistuksena hallintapaneelin oikeaan yläkulmaan on saapunut virtapainike, josta puhelimen virrat voi sammuttaa ilman virtapainikkeen painamista. Puhelinta ei sitä kautta voi kuitenkaan käynnistää uudelleen. 

Hallintapaneelia käyttäessä olen hieman ihmetellyt miksi hallintapaneelin alapuolelle tuotiin median hallinta ja sen alapuolelle erillinen yhteyksien hallintapaneeli. Samat paneelit saa avattua hallintapaneelin pääsivulta pitkällä painalluksella, jolloin säädöt ja näkymä ovat identtiset. Valikot varsinaisen hallintapaneelin alta ovat kuitenkin poistettavissa, joka on hyvä asia. 

Hallintapaneelin muokkaaminen on tervetullut uudistus. Aiemmin kuvakkeita on voinut muokata asetusten kautta ja sieltä on voinut valita huomattavasti iOS 18 -käyttöjärjestelmän ratkaisuja suppeammin hallintapaneelissa näkyviä elementtejä. 

Kuvat-sovellus 

Apple uudisti Kuvat-sovelluksen merkittävällä tavalla. Sovellusnäkymä on käyttöjärjestelmässä sijoitettu yhdelle sivulle. Ensimmäisiä kertoja sovellus ja sen rakenne hieman hämmensivät, mutta nopeasti uudet toimintaperiaatteet tulivat tutuiksi.  

Kaikki laitteen kuvat löytyvät ylimmästä osiosta ja näkymä on helposti jaoteltavissa kaikkien, kuukausien tai vuosien perusteella. Sovellusnäkymää on zoomattavissa ulos- tai sisäänpäin kahdella sormella, joka on yllättävän tervetullut ominaisuus ja auttaa todennäköisesti vanhempien kuvien etsimisessä. 

Ulospäin zoomatessa sovelluksen päänäkymän vasemmalla puolella näytetään kuukausi ja vuosi, joka helpottaa aikajanan kautta kuvien löytämistä. 

Kaikkien kuvien alapuolelta löytyy erilaisia osioita, jonne sovellus on jaotellut teemoittain kuvia. Osiosta löytyy esimerkiksi jaoteltuna muistot ja matkat, joiden sisäpuolelta löytyy teeman mukaisesti laitteella olevia kuvia. Omista kuvista tehdyt albumit löytyvät automaattisesti jaoteltujen kansioiden alta. 

Aivan alimmaisena löytyy medioiden tyypit, jonne on omalla laitteellani jaoteltu kaikki videot, selfiet, livekuvat ja pystykuvat omiksi osioikseen. Apuohjelmat-osiosta löytyy esimerkiksi poistetut sekä piilotetut kuvat. Halutessaan kuvat-sovelluksen kaikkia yllä mainittujen kansioiden ja jaotteluiden näkyvyyttä sovelluksessa on mahdollista muokata. Muokkauksia voi tehdä esimerkiksi näkyviin suosituksiin, albumeihin ja muistoihin. Käytännössä näkyvillä olevat kansiot voi korvata eri aihepiirien kansioilla ja muistoilla. Osiot on mahdollista myös piilottaa kokonaan tai niiden näkyvää järjestystä pystyy muokkaamaan. 

Hakutoiminnon avulla sovelluksesta voidaan hakea kuvia esimerkiksi nimellä “eläin” tai “viime vuosi”. Ominaisuus vaikuttaa toimivan hyvin jo tässä vaiheessa. 

Laskin 

Laskin-sovellus sai merkittäviä päivitykssiä, sillä laskin on nyt muutakin kuin perinteinen laskinsovellus. Sovellukseen lisättiin matemaattiset muistiinpanot, jonne voi piirtämällä tehdä matemaattisia kaavoja, joiden perusteella laskin osaa antaa vastauksia. Tässä vaiheessa laskimen muistiinpano puoli toimii hyvin iPhonella, mutta paremmin todennäköisesti iPadilla yhdessä kynän ja suuremman näytön kanssa kanssa. 

Toivottuna muutoksena laskin sai myös historia-välilehden, joka tallentaa aiempia laskutoimituksia. Historiaa ei ei aiemmin ole laskimessa ollut saatavilla. Mukana laskimessa on myös muunnin, joka on hyvä lisä laskimeen. Muuntimen avulla voidaan tehdä vaihdoksia useiden eri mittayksiköiden, valuutoiden, datan ja monen muun yksikön kesken. 

Muut ominaisuudet 

Muiden mainittavan arvoisten ominaisuuksien listalla on Applen tekemät muutokset taskulampun animaatioihin. Taskulampun hallinta on sijoitettu uudemmilla iPhone-puhelimilla Dynamic Island -toteutuksen ympärillä.  

Ensi kerralla taskulampun käyttöliittymä oli hiukan ihmeellinen. Taskulampun hallintaan on lisätty mahdollisuus säätää valon keilan kokoa kirkkauden lisäksi. Uusi taskulamppu toteutus tuntuu toimivan mallikkaasti, joskin haasteena on ehkä käyttöliittymän sijainti kovin ylhäällä. Toivoisin, että Apple muokkaisi käyttöliittymää helpommaksi käyttää yhdellä kädellä.  

Apple on tuonut lukitusruudulle mahdollisuuden vaihtaa alareunojen oletuskuvakkeita. Ne ovat vuosikausia olleet oletuksena taskulamppu ja kamera, mutta nyt kuvakkeet voi valita mieleisekseen tai kuvakkeet saa reunoista pois kokonaan.  

Viestit-sovellukseen on tullut tuki erilaisille tekstin muotoiluille ja efekteille, jotka ovat viestintää monipuolistavia muutoksia. Viesteihin voi nyt reagoida millä tahansa emojilla, kun aiemmin reaktiot ovat rajautuneet muutamiin Applen omiin reaktioihin. Mukana on myös ajastetut viestit, josta en itse toistaiseksi ole löytänyt kokeilua lukuun ottamatta hyötyjä.  

Myöhemmin syksyllä Applen Mail-sovellukseen tulee viestit eri kategorioihin jaotteleva ominaisuus, jota ei toistaiseksi pääse testaamaan. Ominaisuus on mielestäni hyödyllinen, mikäli se vain toimii suunnitellulla tavalla ja oikeasti osaa tunnistaa sähköpostien kategoriat tarpeeksi tarkasti. 

Kalenteri on saanut ulkoisia muutoksia, joihin sisältyy esimerkiksi parempi yleisnäkymä. Mielestäni yleisnäkymä on aiempaa selkeämpi. Sovellukseen on tuotu myös kuvat-sovelluksessa käytetyn kaltainen zoomausominaisuus. Kalenteri sovellukseen on sisällytetty myös muistututussovellus, joskin iOS 18 sisältää myös oman muistutuksen. On kuitenkin hyvä uudistus, että muistutukset voi merkata jatkossa myös suoraan kalenterisovellukseen. Henkilökohtaisesti poistin Muistutukset-sovelluksen puhelimestani käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen. 

Applen uusi salasanasovellus on ulkoisesti kuin ilmetty muistutussovellus. Aloitussivulla on eri kategorioita, kuten salasanat, passkey-avaimet ja kaksivaiheisen tunnistautumisen koodit. Sovellus toimii kuitenkin moitteettomasti ja on simppeli käyttää.  

Sovellus mielestäni yksinkertaistaa käyttökokemusta ja Applen salasanat ovat pidemmän ajan käyttökokemuksen jälkeen se mukavin käyttötapa riippuen siitä aikooko Apple kehittää esimerkiksi tietokoneen selaimille erillisiä lisäosia. 

Yhteenveto 

Suurimpien ominaisuuksien myötä iOS 18 tulee olemaan merkittävä päivitys iPhone-puhelimille. Tässä kohtaa ei myöskään pidä unohtaa Applen tekoälyominaisuuksia, jotka ovat valitettavasti saatavilla toistaiseksi vain iPhone 15 Pro- ja 15 Pro Max –puhelimille.  

Alkuun mietin, että ei tämä nyt niin suuri päivitys ole, mutta mitä enemmän ominaisuuksiin tutustui ja niitä tuli muun muassa katselemieni videoiden myötä vastaan niin alkoi allekirjoittaneelle valjeta, että kyseessä on muutakin kuin kotinäytön ja hallintapaneelin muutoksista koostuva päivitys. 

Apple vie iOS-kokemusta parempaan suuntaan, vaikka kustomoinnit periaatteessa ovat edelleen kovin rajattuja siinä mielessä, että esimerkiksi kuvakkeita ei natiivisti saa kustomoitua Androidin tapaan erilaisilla kuvakepaketeilla.  

Suurelle joukolle käyttäjistä muutoksiin tottuminen ja niiden löytäminen aikanaan iOS 18 -käyttöjärjestelmästä voi olla hankalaa ja vanhasta ei haluta luopua, joten toivon, että Apple rakentaa kunnolliset opastukset uusien ominaisuuksien käyttöön.

Ennen virallisten päivitysten saapumista Apple hioo iOS 18 -käyttöjärjestelmän ominaisuuksia ja jotkut visuaaliset elementit saattavat muuttua tulevissa beetaversioissa. Mitään radikaalia Apple ei kuitenkaan betojen aikaan ole koskaan lähtenyt tekemään, joten merkittävästi tästä katsauksesta iOS 18 ei tule enää muuttumaan.

3 Kommenttia

  1. Joko tuli betassa parempi kk-näkymä kalenterilla? Luin että nyt vihdoin hyödynnetään iso näyttö ja myös tapahtumat näkyisi kk-näkymässä. Ja onko myös T9 dialer puhelimessa? Se on myös hyvä ominaisuus joka ollut Androideissa monissa jo pitkään.

    1. Kalenteri on tosiaan muuttunut sen verran, että mielestäni sen näkymä on aiempaa parempi puhelimella. Pidän itse näkymää iOS 18 sillain, että näen kaikki tapahtumani suoraan tuosta päänäkymästä. Samalla näkymän saa kuitenkin helposti piiloon tavalla, joka artikkelissa on esitetty. Toki esimerkiksi iPadilla en oo päässy testaamaan kalenteria, mutta uskoisin muutosten toimivan oikeasti isolla näytöllä todella hyvin.
      T9 dialer on joo mukana iOS 18 -käyttöjärjestelmässä ja vaikuttaisi toimivan mallikkaasti.

      1. Kiitos. En vielä arvaa itse asentaa beta. Mutta kiva lukea toisten kokemuksia.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple