Älypuhelinmarkkina muuttuu jatkuvasti ja viime vuosina nousevia trendejä ovat olleet pitkäikäisyys, ekologisuus sekä pidemmät päivityslupaukset. Apple on ollut päivityksien suhteen aina omalla tasollaan, mutta monet Android-valmistajat ovat nousseet jo rinnalle. Kaikki valmistajat eivät kuitenkaan panosta päivityksiin niin paljoa kuin pitäisi.
Google julkistaa vuosittain yhden suuremman Android-versio, joka oli tänä vuonna Android 13. Julkaisu tapahtuu usein loppukesästä tai alkusyksystä, tällä kertaa julkaisu tapahtui elokuussa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä julkaisusta on noin neljä kuukautta, joka vastaa puhelinmarkkinassa ”ikuisuutta”. Siinä missä valmistajat julkaisevat 1-2 kuukauden välein uusia puhelimia, niin päivitykset eivät tunnu kiinnostavan yhtä paljoa.
Android 13 -päivityksen osalta muutama valmistaja ansaitsee kuitenkin kehuja. Samsung on päivittänyt pian lähes kaikki luvatut puhelimensa uusimpaan Android-versioon ja todennäköisesti viimeisetkin puhelimet saavat sen alkuvuodesta. Samsung on päivittänyt puhelimiaan niin edullisimmasta kuin kalleimmastakin päästä. Samsung on selvästi keksinyt jotain, jolla päivitystahtia pystytään nopeuttamaan verrattuna kilpailijoihin.
Myös OnePlus nousee tänä vuonna nopeudessa kärkikastiin, sillä Android 13 on saatavilla jopa kolmen vuoden takaisille lippulaivoille. Lisäksi päivitys on seuraavaksi tulossa edullisemmille OnePlus-puhelimille. OxygenOS 13:n kohdalla nähdään todennäköisesti vihdoin päivitettävyyden osalta nopeampi tahti, joka oli yksi ColorOS-koodipohjan käyttöönoton perusteista. Samalla myös Oppo ja Realme ovat pystyneet jakamaan päivityksiä kohtuullisen nopeasti.
Yksittäisiä puhelimia Android 13 -versioon ovat päivittäneet myös HMD Global, Xiaomi, Sony ja Asus. Valitettavasti ainakin kaksi valmistajaa erottuu joukosta erittäin heikolla päivitystahdilla. Nämä ovat Honor sekä Motorola. Mielestäni on sääli nähdä nämä kaksi valmistajaa tässä pisteessä, sillä mielestäni molemmat ovat tämän hetken lupaavimpia puhelinvalmistajia.
Motorola on ottanut isoja harppauksia tekniikassa ja erityisesti tänä vuonna julkaistu Edge 30 -mallisto on ainakin vakuuttanut allekirjoittaneen. Honor on myös mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä yhtiö irtaantui Huaweista pari vuotta sitten. Valitettavasti nämä kaksi yritystä ovat jättäneet päivitykset vähemmälle huomiolle. Molemmat yritykset ovat toki panostaneet kuluvan vuoden aikana päivityslupauksien parantamiseen, mutta nopeudessa on vielä tekemistä.
Honor tai Motorola eivät ole aloittaneet Android 13 -päivityksen jakelua yhdellekään puhelimelle, joten nopeus on surullista katsottavaa. Motorolalla on kymmeniä puhelimia, jotka odottavat päivitystä, eikä Honor ole sanallakaan maininnut Android 13 -päivityksen saatavuudesta edes kalleimmalle lippulaivapuhelimelleen.
Motorola on listannut sivuillaan joitakin puhelimia, jotka saavat uusimman päivityksen. Motorola ei ole kuitenkaan antanut tarkkaa aikataulua tai parempaa listausta päivityksen saavista puhelimista. Motorola on kuitenkin kertonut päivityksien alkavan valituille malleille vuoden 2023 alkupuolella.
Honorin kohdalla monet odottivat jo syyskuussa puhutun MagicOS 7.0 -ohjelmiston perustuvan Android 13 -versioon, mutta totuus oli kuitenkin jotain aivan muuta. MagicOS 7.0 on esitelty jo Kiinassa ja ainakin uusissa Honor 80 -puhelimissa se perustuu edelleen Android 12 -versioon. Honorilta ei ole saatu mitään tarkempaa tietoa Android 13 -päivityksestä, joten ensimmäisille puhelimille sitä voidaan odottaa aikaisintaan ensi vuonna.
Nopeus ei varmasti päätä huimaa ensi vuonnakaan, sillä Honor on toistaiseksi päivittänyt vain yhteen puhelimeen Android 12 -version. Monet Honor X -sarjan puhelimet odottavat edelleen Android 12 -päivitystä, eikä Honor ole ollut kovinkaan avoin päivityksien saatavuudesta. Jos MagicOS 7.0 perustuu Euroopassakin Android 12 -versioon, niin tilanne näyttää erittäin huonolta Honor-puhelimien omistajien kannalta.
Päivitettävyys ja päivitysnopeus ovat suuntaus, jossa erityisesti Motorolan ja Honorin pitäisi ottaa harppauksia kohti parempaa. Suomessa ja Euroopassa kuluttajat ovat aikaisempaa tietoisempia päivityksistä ja vaativat enemmän. Motorola on nostanut päätään Pohjoismaissa kasvattaen myyntiään, mutta mielestäni parempia tuloksia voidaan saada takaamalla enemmän päivityksien osalta. Motorola on tunnetusti oppinut asiat kantapään kautta, joten ehkäpä jonain päivänä myös Motorola-puhelimet tarjoavat kuluttajille enemmän.
Honorilla on vahva osaaminen tekniikan osalta, mutta se ei yksinään riitä Suomen markkinoilla menestymiseen ilman oikeanlaista ohjelmistotukea. Honorin strategia itsenäistymisen jälkeen on perustunut vahvasti Huawein vuosien takaiseen menestysreseptiin. Markkina on kuitenkin mennyt eteenpäin vuosien saatossa Honorin ollessa poissa, joten muutoksia vaaditaan. Henkilökohtaisesti en usko nykyisen strategian ilman kunnollista ja ajankohtaista ohjelmistoa olevan menestysresepti.
Viimeistään ensi vuodesta lähtien ainakin itse odotan kaikilta valmistajilta parempaa ohjelmistotukea ja nopeampia päivityksiä. Kaikki voisivat ottaa Samsungilta oppia miten hommat hoidetaan. 4 vuotta Android-päivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä pitäisi olla vaatimus kaikilla valmistajilla ja samalla päivityksiä ei pitäisi joutua odottamaan useita kuukausia julkaisun jälkeen. Jos haluaa siis menestyä Euroopassa, niin näiden asioiden täytyy olla kunnossa.