AppleKommenttiYleinen

Kommentti: USB-C ei ollutkaan Apple-päivän suurin jytky

Applen uutuudet on nyt esitelty kokonaisuudessaan. Applelta odotettiin ennakkoon melko tylsää ja ennalta arvattavaa julkaisua uusien iPhone 15 -puhelimien sekä uuden sukupolven älykellojen osalta. Kohokohtien odotettiin olevan USB-C-liittimen tuominen ensimmäistä kertaa puhelimiin sekä suurimmat panostukset nähtäisiin iPhone 15 Pro -puhelimissa. Apple ei suoranaisesti tarjonnut yllätyksiä julkaisutilaisuuden aikana, mutta pieni yllätys koettiin julkaisun jälkeen.

USB-C on varmasti ollut odotetuin uudistus iPhone-puhelimiin jo monien vuosien ajan. Apple on puhelinhistoriansa alusta lähtien käyttänyt omaa Lightning-liitintä, ja nyt vihdoin päästiin eroon useiden eri liitimien ongelmasta. Apple on itse käyttänyt USB-C-liitintä aikaisemmin useissa tuotteissaan, joten sen tuominen koko tuoteperheeseen on enemmän kuin loogista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple ei itse vapaaehtoisesti kuitenkaan olisi halunnut tehdä muutosta, sillä kukapa nyt haluaisi eroon hyvästä tulonlähteestä. USB-C-muutoksen taustalla on kuitenkin EU, joka on pakottanut Euroopassa myytävissä laitteissa käytettävän USB-C-liitintä. Apple vastaa nyt tähän vaatimukseen.

Henkilökohtaisesti olen erittäin iloinen USB-C-liittimen saapumisesta iPhoneen. Nyt on mahdollista käyttää jo kotona olevia latureita iPhone-puhelimien kanssa, eikä tarvetta ole ostaa Applen omia latureita. Jossain kohtaa Apple myös kritisoi muutosta innovoinnin tukahduttamisella, mutta nyt USB-C tuo erityisesti iPhone 15 Pro -puhelimissa selviä etuja. USB 3 -tekniikan ansiosta puhelimet tukevat nyt tiedonsiirtoa jopa 10 gigabitin sekuntinopeudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka USB-C olikin yksi tärkeimmistä uudistuksista iPhone 15 -puhelimissa, niin mukaan saatiin paljon myös muita ihan hyviä uudistuksia. Esimerkiksi iPhone 15- ja 15 Plus -perusmalleissa on nyt Dynamic Island -ominaisuus sekä päivitetty kamera. Nämä vievät kokemusta eteenpäin omalta osaltaan.

Itse olen kuitenkin eniten innoissani iPhone 15 Pro Max -puhelimesta. Yleisesti pro-mallit saivat tällä kertaa enemmän uudistuksia. Titaanirunko näytti ainakin kuvissa hyvältä ja väriversiot ovat pelkistetyn näyttäviä. Uusi 3 nanometrin A17 Pro -järjestelmäpiiri on varmasti kokemisen arvoinen, sillä kilpailijat tarjoavat edelleen korkeintaan 4 nanometrin järjestelmäpiirejä.

iPhone 15 Pro Maxin kamerat ovat mielenkiintoiset. Apple on ensimmäistä kertaa toteuttanut periskooppikameran, joita on nähty monissa Android-puhelimissa jo pidemmän aikaa. Applen toteutus tarjoaa 5-kertaisen optisen zoomauksen, joka on optimaalinen monessa tilanteessa. Apple ei kuitenkaan tarjoile kilpailijoilta löytyvää 10-kertaista telekameraa, joten Applella on vielä kirittävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kamerat antavat odottaa paljon ja ainakin itseäni kiinnostaa Applen ratkaisu. Apple on usein ollut vahvoilla kameroiden osalta, eikä varmasti iPhone 15 Pro Max tule pettämään.

Uutuuspuhelimet ovat siis yllätyksettömiä, mutta tarjoavat kuitenkin tutun Applen tyylisesti vahvan kokonaisuuden.

Applen uudet älykellot eivät kuitenkaan herättäneet itsessäni tunteita suuntaan tai toiseen. Oikeastaan kellojen esittely tarjosi takauman vuoden takaiseen, sillä täytyi oikein kalenterista katsoa mitä vuotta eletäänkään. Apple Watch Series 9 -kellojen suurimmat uudistukset olivat uusi väri sekä hieman lisää tehoja. Apple Watch Ultra 2 näyttää samalta kuin edeltäjä ja kohokohtana oli uusi järjestelmäpiiri.

Pienet muutokset pistävätkin ajattelemaan, pitäisikö Applen pidentää älykellojen julkaisusykliä. Jos kelloja julkaistaisiin 1,5-2 vuoden välein, niin ehkäpä mukaan saataisiin myös jotain oikeasti uutta.

Vaikka tilaisuudessa ei ollut yllätyksiä, niin yhden sellaisen sai kokea kun siirtyi tilaisuuden jälkeen Applen verkkokauppaan. Järjestäen kaikkien uutuuksien hinnat olivat edullisempia kuin edeltävän sukupolven kohdalla. Hintoihin vaikuttaa moni asia, mutta nykymarkkinassa on ilahduttavaa nähdä hintojen tulevan alaspäin. Yleisesti odotukset olivat erityisesti iPhone 15 -puhelimien kohdalla, että hinnat tulevat kasvamaan.

Iphone 15:n pystyy ostamaan edullisimmillaan 989 eurolla, joten Apple on jälleen päässyt alle 1000 euroon. Esimerkiksi viime vuonna iPhone 14 maksoi edullisimmillaan 1039 euroa. Suurin hintamuutos nähtiin iPhone 15 Pro Maxin 1 teratavun muistiversiossa, joka maksaa nyt 1999 euroa. Vielä viime vuonna iPhone 14 Pro Maxin vastaavan version hinta ylsi 2149 euroon. Hinnasta on lähtenyt 150 euroa.

Mielestäni olikin ilahduttavaa havaita, että Applella oli silti joitain yllätyksiä hihassaan myös suomalaisille kuluttajille.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

4 Kommenttia

  1. Aina ei voi hypätä suoraan uuteen liitäntää kaikilla laitteilla, tai koskaan. Ainakin vuosikymmen on täytynyt käyttänyt kolmea liitäntää, USB-C, Lightning ja, valitettavasti edelleen maailmankaikkeuden typerin, usb-micro.

  2. Ei ole uudessa iPhonessa periskooppikameraa.

  3. iPhone 15 perusversio tukee ainoastaan USB 2.0 tekniikkaa. Vuonna 2000 julkaistu standardi tukee vain 480Mbps nopeutta, ja muilla malleilla USB 3.1.

    Perusmalli on hiukan halvempi kuin Samsung S23. Onko iPhone ollut aiemmin halvempi kuin Samsung?

  4. Apple ei ole puhelinhistoriansa alusta lähtien käyttänyt lightning-liitäntää. Lightning-liitäntä eli 15 pinninen korvasi vanhan 30 pinnisen liittimen iPhone 5 puhelimessa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple