Huawei on kehittänyt kovaa tahtia yhtiön omaa Huawei Mobile Services (HMS) -palvelukokonaisuutta sekä AppGallery-sovelluskauppaa, jotka ovat korvaajat Google Mobile Services (GMS) -palveluille ja Google Play -sovelluskaupalle. Huawei ei ole pystynyt enää kahteen vuoteen käyttämään puhelimissaan Googlen palveluita, ja kahdessa vuodessa Huawei pystyi kehittämään varsin kattavan kokonaisuuden. Nyt kuitenkin jotain on tapahtunut.
AppGallery-sovelluskaupan kasvu on hidastunut SuomiMobiilin tilastojen mukaan ja kevään jälkeen tarjolle on tullut ainoastaan kaksi uutta sovellusta, jotka ovat olleet myös Google Play -sovelluskaupan ladatuimpien sovelluksien listalla. SuomiMobiilissa päivitettiin viimeksi keväällä AppGallery-sovelluskaupan tilannetta, jolloin kaupasta löytyi 61 sovellusta, jotka olivat myös Google Play -kaupan TOP187-sovelluksien listalla. Kevään jälkeen mukaan on saatu kaksi uutta sovellusta, joten kokonaislukema nousi 63 sovellukseen.
Alapuolella olevasta kuvasta löytyy listattuna Google Play -sovelluskaupan suosituimmat sovellukset verrattuna Huawei AppGallery-sovelluskauppaan. Listassa olevista 187 sovelluksesta vain 63 sovellusta löytyy AppGallery-sovelluskaupasta.
Uusia sovelluksia ei ole tullut enää edes joka kuukausi ja kasvu on hidastunut vuoden 2021 aikana selvästi. Sovelluskaupasta puuttuvat edelleen kaikki suomalaiset pankkisovellukset sekä monet paikalliset sovellukset kuten OmaPosti, Wolt, Ruutu, VR Matkalla sekä esimerkiksi Ilta-Sanomat. AppGallerysta puuttuu myös lukuisat globaalisti tunnetut sovellukset, kuten Signal, WhatsApp, Instagram, Twitter tai Spotify. Huawei ei ole saanut paikallisella tai edes globaalilla tasolla tunnettuja sovelluksia mukaan omaan sovelluskauppaansa.
Syitä AppGallery-sovelluskaupan kasvun hidastumiselle on varmasti monia, joista tärkein on Huawein puhelimien merkityksen väheneminen. Huawei ei pysty valmistamaan omia puhelimiaan, eikä uusia puhelimia ole nähty enää vuoteen myynnissä Suomessakaan. Tämän takia sovelluskehittäjät eivät varmasti ole kovinkaan innokkaita investoimaan Huawein ekosysteemiin, sillä käyttäjiä ei olisi tarpeeksi sovelluksien kannattavan ylläpitämisen takaamiseksi.
Globaaleiden sovelluksien saatavuus tulee olemaan niin kauan ongelma, kun Yhdysvallat rajoittaa Huawein toimintaa. Monet tunnetut sovellukset ovat yhdysvaltalaisia, eikä yritykset todennäköisesti halua ottaa riskiä ja tehdä yhteistyötä edes sovelluksien tasolla Huawein kanssa. Muita syitä sovelluskaupan kasvun hidastumiselle tuskin tarvitsee edes miettiä.
Huawein viimeisimpien lukujen mukaan sovelluksia AppGalleryyn on kehittämässä yli 4 miljoonan sovelluskehittäjää. Lisäksi HMS-mobiilipalvelualustalla on jo yli 134 000 sovellusta.