OnePlussan uusi Nord 2 on vihdoin julkaistu ja kyseessä on suora seuraaja viime vuoden Nord-puhelimelle. Uutuuspuhelimeen on tehty selviä parannuksia monella osa-alueella, mutta yllättäen hinnoittelu on kuitenkin pystytty pitämään samana kuin aikaisemmin. Tässä artikkelissa tarkastellaan OnePlus Nord 2- ja Nord-puhelimien eroavaisuuksia teknisien tietojen valossa.
Ulkoisesti Nord 2 ja Nord ovat varsin samanlaisia, sillä yleisilme ja koko ovat pysyneet samanlaisena. Ainoa huomattava ero on OnePlus Nord 2:n takaosan aikaisempaa suurempi laatikkomainen kamera-alue, kun vielä Nord-puhelimessa oli pystysuunnassa ollut kapeampi kamera-alue. Molemmat puhelimet hyödyntävät myös samoja valmistusmateriaaleja, sillä kehys on muovia ja pinnat Gorilla Glass 5 -lasia. Kumpikaan ei ole myöskään vedenkestävä, joten parannusta tähän ei ole Nord 2 -mallissa saatu. Koossa ei ole suurta muutosta, sillä Nord 2 on edeltäjäänsä vain hieman paksumpi sekä 5 grammaa painavampi.
Näyttö on teknisesti Nord 2- ja Nord-puhelimissa lähes samanlainen. Uutuuspuhelin tarjoaa 6,43 tuuman näytön ja alkuperäisessä Nordissa oli 6,44 tuuman näyttö. Näytöt perustuvat molemmissa Fluid AMOLED -tekniikkaan, ovat tarkkuudeltaan Full HD+ -tasolla ja tarjoavat 90 hertsin virkistystaajuuden. Suurin ero näytöissä nähdään vasemman yläkulman etukamerareiässä. OnePlus hyödyntää Nord 2 -mallissa vain yhtä etukameraa, kun vielä Nord-mallissa oli kaksi etukameraa ja leveämpi etukamerareikä.
Selvin muutos on tehty järjestelmäpiiriin ja tämän myötä myös suorituskykyyn. OnePlus hyödyntää Nord 2 -puhelimessa ensimmäistä kertaa MediaTekin huippuluokan Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiriä, joka on valmistettu 6 nanometrin prosessilla. Vielä viime vuonna OnePlus luotti Nord-puhelimessa Qualcommin keskihintaiseen 8 nanometrin prosessilla valmistettuun Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin. Tällä kertaa RAM-muistiin ei ole tehty muutoksia, sillä molemmista on olemassa 6, 8 ja 12 gigatavun versiot. Myös sisäistä tallennustilaa on molemmissa 64, 128 tai 256 gigatavua, mutta nyt Nord 2 tarjoaa huippupuhelimistakin tutun UFS 3.1 -standardiin perustuvan tallennustilan. Puhelimissa ei ole muistikorttipaikkaa.
Nord 2 -puhelimessa on tällä kertaa karsittu kameroita, ja panostettu vain yhteen kameraan. Laitteen takaosassa on kolmoiskamera, jonka kohokohta on huippuluokan 50 megapikselin kamerasensori, jossa on optinen kuvanvakain. Myös alkuperäinen Nord tarjosi optisen kuvanvakaimen, mutta pääkameran tarkkuus oli 48 megapikseliä. Nord 2:n muut kamerat ovat 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin mustavalkokamera. Viime vuonna Nord tarjosi myös 8 megapikselin ultralaajakulmakameran, 5 megapikselin syvyyskameran sekä 2 megapikselin makrokameran. Etuosan kamera on molemmissa 32 megapikselin tasoinen, mutta Nord 2 ei tarjoa enää erillistä ultralaajakulmakameraa etuosassa, mikä löytyi viime vuoden Nord-mallista.
Yksi selvistä eroavaisuuksista löytyy akuista ja latauksesta. Uudessa Nord 2 -puhelimessa on suurempi 4500 milliampeeritunnin akku ja tehokkaampi 65 watin pikalataus, kun alkuperäinen Nord piti sisällään 4115 milliampeeritunnin akun ja 30 watin pikalatauksen. Yksi muutoksista nähdään lisäksi ohjelmistossa, sillä Nord 2 tarjoaa Oppon ColorOS-käyttöliittymään perustuvan OxygenOS 11.3 -version, kun vielä Nord-puhelimessa oli OnePlussan täysin itsenäisesti kehittämä OxygenOS-versio. Molemmat laitteet tarjoavat myös näytönalaisen sormenjälkilukijan, 5G-yhteydet sekä USB 2.0 -tuen. OnePlus on toteuttanut Nord 2:ssa stereokaiuttimet, jotka vielä Nord-puhelimesta puuttui.
Vaikka selviä muutoksia on siis tullut suorituskyvyn, kameroiden ja akun osalta, niin hinnoittelun OnePlus on pystynyt pitämään ennallaan. Viime vuonna OnePlus Nord tuli myyntiin 8 + 128 gigatavun ja 12 + 256 gigatavun versioissa 399 ja 499 euron hintaan, ja hinnat pätevät nyt myös OnePlus Nord 2 -puhelimeen. Alapuolella on vielä molempien laitteiden tekniset tiedot rinnakkain, joista eroavaisuuksia voi tarkastella.