ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Nord – Tuttua OnePlussaa nyt edullisemmassa hintapisteessä

OnePlus Nord

Olemme SuomiMobiilissa testanneet parin viikon ajan OnePlussan uunituoretta OnePlus Nord -älypuhelinta, joka on yhtiön ensimmäinen keskihintaluokkaan sijoittuva 5G-älypuhelin. Aikaisemmin OnePlus on luottanut vain huippuluokan älypuhelimiin, joten Nord on täysin uusi suuntaus yhtiön historiassa sekä samalla kyseessä pitäisi olla myös täysin uusi mallisto. OnePlussalta on lupa odottaa siis lisää edullisemman hintapiteen puhelimia.

OnePlus Nord tarjoaa hintaluokassaan varsin perinteisiä ominaisuuksia tutuilla OnePlussan toteutuksilla. Näyttönä toimii Fluid AMOLED -paneeli, joka tarjoaa 90 hertsin virkistystaajuuden. Tehoista on vastamaassa Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, jossa on myös integroitu 5G-modeemi. Kamerapuolella puhelin tarjoaa 48 megapikselin neloiskameran sekä etupuolelta löytyy OnePlussan historian ensimmäinen kaksoisselfiekamera. Täysin uutena OnePlus Nordin hinnoittelu asettuu alle 500 euroon, joten OnePlus pyrkii tarjoamaan haastajan kilpailijoiden keskihintaluokan 5G-puhelimille.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus Nord -älypuhelimeen syvällisemmin kahden viikon testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin, teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt versio oli OnePlus Nordin 12 + 256 gigatavun variantti sinisessä Blue Marble -värissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Nord (AC2003)
Mitat: 158.3 x 73.3 x 8.2 mm
Paino: 184 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.44 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 90 Hz / HDR10
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 765G (1x 2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1x 2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6x 1.8 GHz Kryo 475 Silver)
Grafiikkasuoritin: Adreno 620
Muisti: 8 Gt tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (Sony IMX586 / f/1.75 / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.25) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 5 MP syvyyskamera (f/2-4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP pääkamera (Sony IMX616 / f/2.45 / 0.8 µm) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.45)
Akku: 4115 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + OxygenOS 10.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 30 watin langallinen lataus (Warp Charge 30T)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kautin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Blue Marble / Gray Onyx
Hinta: 399 tai 499 €

Myyntipakkaus

OnePlus Nordin myyntipakkauksen sisältö.

OnePlus Nord toimitetaan täysin uusitussa myyntipakkauksessa, joka edustaa OnePlussan uuden älypuhelinmalliston uutta suuntausta. Myyntipakkaus on ulkoa täysin musta sekä siihen on painettu monesti teksti NORD ja OnePlussan logot. Pakkauksen korostusvärinä on sininen, eikä OnePlussan aikaisemmin käyttämä punainen. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu muun muassa puhelimen mallikoodi, väri- ja muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, jonka sisäpuolella on tervetulokirje, pehmeämuovinen suojakuori sekä toinen pahvitasku. Toisen pahvitaskun sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, tarroja, pikakäyttöopas sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä Warp Charge 30T -pikalaturi sekä OnePlussan perinteiseen tyyliin punainen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on ulkoisesti varsin tyylikäs sekä yllättävän viimeistelty alle 500 euron puhelimelle. Sisällöltään pakkaus ei suuremmin pääse yllättämään, vaan mukana on kaikki käytön aloitukseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että OnePlus on laittanut mukaan suojakuoren, joten sellaista ei tarvitse heti ostaa. Pienenä puutteena voidaan kuitenkin pitää kuulokeadapterin puuttumista, sillä OnePlus Nord ei kuulokeliitintä tarjoa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti OnePlus Nordissa on havaittavissa selviä karsittuja kohtia, kun verrataan OnePlussan huippuluokan älypuhelimiin. Rakenne koostuu muovisesta kehyksestä sekä lasisista pinnoista. OnePlus hyödyntää kiiltäväksi maalattua muovikehystä, jolla pyritään tuomaan hieman metallista fiilista laitteeseen. Lasipinnat ovat valmistettuna Gorilla Glass 5 -lasista, joka kestää hyvin kulutusta, eikä kerää suuremmin naarmuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti olisin itse toivonut OnePlussan hyödyntävän rakenteessa muovin sijasta metallia, sillä metallirunkoisia laitteita nähdään selvästi edullisimmissakin hintapisteissä. Muovi on kuitenkin paljon halvempi rakennusmateriaali, joten kyseessä on osa-alue, jossa on päätetty säästää, jotta hinnoittelu on saatu hinattua alas. OnePlus Nordin todennäköisesti heikon rakenteellinen valinta on ollut ainakin sinisen väriversion muovikehyksen maalaus, sillä jo parin viikon käytönkin jälkeen muovipinta tuntui kuluvan ja hilseilevän pois. Vastaavaan ongelmaan ei ole aikaisemmin edes 400 euron puhelimissa törmätty, joten kyseessä on selvä laatuongelma, jota OnePlus ei ole todennäköisesti aikaisemmin huomannut. Alapuolella on kuva ongelmasta.

OnePlus Nordin maalipinta hilseilee USB-C-tyypin liittimen ja SIM-korttitelakan kohdalta.

OnePlussan mukaan kyseinen maalipinnan hilseilyongelma on vain rajallisessa erässä testilaitteita, joten vastaavaa ongelmaa ei pitäisi olla havaittavissa kuluttajalaitteissa.

OnePlus on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 158,3 x 73,3 x 8,2 millimetriä ja painoksi 184 grammaa, joten laite on varsin yleisissä mitoissa. Vaikka kyse ei ole mistään kompaktimmasta älypuhelimesta, niin OnePlus Nord istuu ainakin omaan käteeni yllättävän hyvin. Hieman pyöristetty takaosan lasipinta mahdollistaa mukavan otteen, eikä käsituntumalla ole havaittavissa suuremmin häiritseviä saumakohtia. OnePlus on pystynyt viimeistelemään Nordin siis varsin hyvin, mikä on yksi puhelimen rakenteellisista vahvuuksista.

Testijakson aikana puhelimen lasipinnat todettiin liukkaiksi, mutta onneksi mukana toimitettava suojakuori helpottaa hieman ongelmaa. Varsinkin sininen OnePlus Nordin väriversio on siitä kiva, että sen takaosan lasipinnassa ei suuremmin liat tai sormenjäljet näy, mutta tarvittaessa lian saa myös helposti yhdellä pyyhkäisyllä pois. Lasipintoihin ei testijakson aikana syntynyt huomattavia naarmuja, joten Gorilla Glass 5 -lasipinnat ehkäisevät hyvin naarmuuntumista.

Yleinen laatuvaikutelma OnePlus Nordista on hyvä, mutta ei täydellinen. OnePlus olisi voinut erottautua kilpailijoistaan muun muassa metallikehyksellä, sillä nykyinen muovikehys tiputtaa selvästi laatuvaikutelmaa. Lisäksi muovikehyksen maalipinnan kuoriutuminen tavallisessa käytössä parin viikon aikana on ikävä yllätys, jota ei puhelimelta toivoisi.

Suurena yllätyksenä ei tule, ettei OnePlus Nord ole millään tasolla vedenkestävä. OnePlus on harvemmin tunnettu IP-luokitelluista puhelimistaan ja myöskään 400-500 euron hintaluokassa vedenkestävyys ei ole kovin yleinen ominaisuus. OnePlus Nordia ei kannata siis tiputtaa veteen, vaikka OnePlus lupaakin puhelimelle jonkinlaisen vedenkestävyys, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakka on suojattu erillisellä kumitiivisteellä. Takuu ei kuitenkaan kata mitään nesteen aiheuttamia vikoja, mutta OnePlus Nordin ei kuitenkaan pitäisi hajota ainakaan heti kevyestä sateesta tai roiskevedestä.

OnePlus Nordin etuosa on tasainen ja samalla varsin yllätyksetön. OnePlus on onnistunut varsin hyvin minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, sillä mustat kehykset ovat hieman kapeammat kuin monissa muissa saman hintaluokan laitteissa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 87 prosenttia, mikä on hyvä suoritus. Näytön vasempaan yläkulmaan on tehty leveä reikä kahta etukameraa varten, kun taasen puheluihin käytettävä kuuloke löytyy puhelimen näytön yläreunasta. Etupuolella ovat myös etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet, joiden lisäksi OnePlus on myöskin integroinut sormenjälkilukijan näytön alareunaan.

Puhelimen takaosa ei tuo mieleen suuremmin OnePlussan aikaisempia laitteita, vaan toteutus on aika geneerinen ja tuokin mieleen monet Huawein puhelimet. OnePlus Nordin takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman ulkoneva pitkulainen kamera-alue, jossa on neljä kamerasensoria. Kamera-alueen oikealla puolella on myös kaksois-LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa nähdään myös OnePlussan tutut logot, laitteen mallikoodi, valmistusmaa sekä CE-merkintä.

OnePlus Nordin oikeaan kylkeen on sijoitettu virtapainike sekä Alert Slider -kytkin, kun taasen vasemmassa kyljessä on vain äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet ovat valmistettu metallista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erittäin hyvät. Alert Slider -kytkimen OnePlus on kuvioinut tuttuun tyyliinsä, minkä ansiosta sitä on mukavampi liu’uttaa ja ennen kaikkea se erottuu kuvioidensa ansiosta paremmin virtapainikkeesta.

Laitteen yläreunaan ei ole laitettu muuta kuin yksi mikrofoni, mutta OnePlus Nordin alareunasta löytyy sitäkin enemmän asioita. Alareunassa on yksi kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. SIM-korttitelakkaan on mahdollista asettaa ainoastaan kaksi nano-SIM-korttia, sillä puhelin ei tue muistikorttia.

Näyttö

OnePlus Nord on varusteltuna 6,44 tuuman suuruisella Fluid AMOLED -näyttöpaneelilla, joka on tasainen. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 408 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on laitettu myöskin 20:9-kuvasuhde, joka on varsin yleinen tämän hetken älypuhelimissa.

Omassa hintapisteessään OnePlus Nordin näytön yksi erikoisominaisuuksista on 90 hertsin virkistystaajuus, jollainen on nähty usein vain huippuluokan älypuhelimissa. Toki 90 hertsin näyttöpaneeli on nähty Suomen markkinoillakin edullisemmassa Motorola Moto G 5G Plus -älypuhelimessa, joten OnePlus Nord ei pääse ominaisuutta tarjoamaan yksinomaisesti keskihintaluokassa.

OnePlus on saanut puhelimen näyttöön myös huippupuhelimista tutun HDR10+ -sertifikaatin, joten puhelimen kautta on mahdollista katsoa HDR10+ -sisältöä. Testien perusteella OnePlus Nord tukee HDR-toistoa muun muassa YouTuben kautta sekä Netflixissä, sillä laitteella on Widevine L1 -tuki. Kokonaisuudessaan OnePlus Nordin näyttö on varmasti hintaluokkansa parhaita, sillä ainakin itse tykästyin näytön katselukokemukseen testijakson aikana.

Näyttö toistaa värit oletusasetuksilla erinomaisesti. Katselukulmat ovat huippupuhelimien tasolla, minkä lisäksi 90 hertsin virkistystaajuus tekee näytön käytöstä ja katselusta todella miellyttävää. OLED-tekniikka tässä hintapisteessä ei ole itsestään selvyys, ja ainakin itse tykkään OLED-näytöistä selvästi LCD-näyttöjä enemmän, sillä OLED-paneeleiden avulla mustasta ja muistakin tummista sävyistä saadaan oikeasti oikean sävyisiä toisinkin kuin LCD-paneeleilla. Kirkkautta näytöstä löytyy kohtuullisesti, mutta ei kuitenkaan aivan niin paljoa, että katselu kirkkaassa auringonpaisteessa olisi miellyttävää. Hintaluokassaan kuitenkin kirkkaus on hyvällä tasolla.

OnePlus tarjoaa puhelimen näytölle myös miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia asetuksien kautta. Varsin harvoin valmistajat keskittyvät näytön asetuksiin keskihintaluokassa, joten on hienoa, että OnePlus Nordin käyttäjät pääsevät säätämään muun maussa värejä monipuolisesti. Näytön värejä voidaan säätää kahdesta oletusarvoisesta asetuksesta, jotka ovat eloisa ja luonnollinen. Lisäsetuksien kautta on mahdollista päättää, haluaako käyttää AMOLED Wide Gamut-, sRGB- tai Display P3 -väriprofiileja sekä myöskin näytön lämpötilan säätäminen on mahdollista. Näytön asetukissa on myös eloisa-väritehoste, jonka avulla videoiden värit ja kontrasti saadaan eloisemmaksi.

Asetuksista voidaan vaihtaa myös 60 ja 90 hertsin virkistystaajuuden välillä. Lisäksi etukameroita varten tehdylle reiälle löytyy omat asetuksensa, sillä OnePlus Nordin käyttäjät pystyvät piilottamaan etukamerat. Kun etukamerat piilotetaan, niin näytön yläreunasta tehdään musta ja myöskin tilapalkki siirretään kokonaisuudessaan kameroiden alapuolelle. Testijakson aikana etukamerat eivät kuitenkaan allekirjoittanutta suuremmin haitanneet, joten niitä ei tarvinnut myöskään piilottaa.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvystä OnePlus Nordissa vastaa Qualcommin yksi tuoreimmista keskihintaluokan älypuhelimille suunnatusta järjestelmäpiiristä, joka on siis Snapdragon 765G. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun OnePlus on valinnut älypuhelimelleen jonkin muun kuin huippuluokan järjestelmäpiirin. Snapdragon 765G on nähty jo monissa keskihintaisissa älypuhelimissa ja se on todettu myös varsin hyväksi järjestelmäpiiriksi. Lisäksi Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin on saatu integroitu 5G-modeemi, joten OnePlus Nord tarjoaa luonnollisesti 5G-yhteydet.

Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 765G koostuu yhdestä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Prime -ytimestä, yhdestä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 475 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 620.

OnePlus Nord on saatavilla Suomessa kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavun versio sekä 12 + 256 gigatavun versio. OnePlus hyödyntää Nordissa LPDDR4x-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin yleiset tekniset ratkaisut keskihintaisissa älypuhelimissa. Testissä käynyt versio oli 12 + 256 gigatavun versio, joten muun muassa suorituskykytestit on tehty suuremmalla RAM-muistilla. Heti paketista otettaessa puhelimesta oli käytetty jo 24,54 gigatavua tallennustilaa, josta jo käyttöjärjestelmä vei huimat 20 gigatavua. Käyttäjän käytettävissä tallennustilaa olisi siis 231 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei OnePlus Nordiin ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäisen tallennustilan kapasiteettiin.

Tuttuun tyyliin ajoimme puhelimessa läpi myös perinteiset suorituskykytestit, joissa OnePlus Nord pärjäsi samalla tavalla kuin monet muutkin samaan Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvat älypuhelimet. OnePlus Nordin selvästi suurempi RAM-muisti kuitenkin tuottaa hieman eroa pisteisiin, sillä puhelin on monissa testeissä hieman tehokkaampi kuin kilpailijansa. Toki erot ovat erittäin minimaalisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata OnePlus Nordin saamia pisteytyksiä Snapdragon 765 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G 5G Plussan saamiin pisteisiin sekä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n saamiin pisteisiin.

Testitulokset
OnePlus Nord (SD765G) Motorola Moto G 5G Plus (SD765) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G)
AnTuTu (V8): 331 936 pistettä 298 372 pistettä 320 368 pistettä
Geekbench 4 (single): 2846 pistettä 2749 pistettä 2840 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7973 pistettä 7704 pistettä 7669 pistettä
Geekbench 5 (single): 617 pistettä 589 pistettä 612 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1984 pistettä 1897 pistettä 1786 pistettä
PCMark 2.0: 8990 pistettä 9146 pistettä 7749 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3318 pistettä 3002 pistettä 3342 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3281 pistettä 2921 pistettä 3318 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3455 pistettä 3323 pistettä 3431 pistettä

Jälleen kerran on hyvä huomauttaa, että suorituskykytestien pisteet ovat vain viitearvoja puhelimen suorituskyvystä päivittäisessä käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan jatkuvasti koville, eikä käyttö vastaa ollenkaan normaalia todellisen elämän käyttöä. Testijakson aikana ei tullut vastaan päivittäisessä aktiivisessa käytössä mitään ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Monet sovellukset aukesivat nopeasti sekä myöskin ohjelmisto oli optimoitu OnePlus Nordille saumattomasti ja käyttäminen oli miellyttävää. Raskaimmissa peleissä on varmasti havaittavissa pientä eroa huippuluokan puhelimiin, mutta testijakson aikana pelejä ei suuremmin pelailtu.

OnePlus Nordissa on kaksi SIM-korttipaikkaa.

5G on yksi OnePlus Nordin kohokohtia, sillä kyseessä on yksi edullisimmista Suomessa myytävistä 5G-puhelimista. Snapdragon 765G -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X52 -modeemi, joka tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). OnePlus Nordiin on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Testijakson aikana OnePlus Nordia käytettiin Elisan tarjoaman 1000 Mbps maksiminopeuteen rajoitetulla testiliittymän avulla 5G-verkoissa. Valitettavasti testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-kuuluvuusalueella, ja nopeuksia vain testattiin toisinaan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa. Parhaimmillaan puhelimella päästiin 5G-verkoissa 700 Mbps latausnopeuksiin, mutta yleisesti nopeudet asettuivat 300-500 Mbps tasolle.

Yksi ehkä pienistä erikoisuuksista OnePlus Nordissa on suppea 5G-taajuustuki, sillä monissa kilpailijoiden puhelimissa saattaa olla selvästi kattavampi tuki 5G-taajuuksille. OnePlus Nord tukee kuitenkin kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 Hz -5G-taajuusalueita, mutta tulevaisuuden varalle laitteesta ei löydy kaikkia jopa toivottavia taajuusalueita. OnePlus Nordissa on tuki vain taajuusaleille n1/3/7/28/78, ja kun verrataan aikaisemmin testatun Motorola Moto G 5G Plussan kattavaan taajuusaluetukeen (n1/3/7/8/28/38/41/77/78), niin OnePlus Nord kalpenee rinnalla. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita, joihin OnePlus Nord ei välttämättä kykene kaikkialla maailmassa.

OnePlus Nord on myös Dual-SIM-laite, joten puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Huomionarvoista on myös, että OnePlus Nord tukee 5G-yhteyksiä, vaikka laitteessa olisi kaksi SIM-korttia. Esimerkiksi monissa huippupuhelimissa 5G-yhteydet eivät ole oletusarvoisesti toimineet, jos puhelimeen on asetettu 4G-liittymä 5G-liittymän rinnalle.

Kaiutin löytyy OnePlus Nordin alareunasta.

OnePlus Nord ei pääse suuremmin yllättämään äänentoistonsa osalta, sillä puhelimessa on hintaluokassaan varsin tyypillinen kaiutintoteutus. OnePlus luottaa yhteen kaiuttimeen, joka löytyy puhelimen alareunasta, eikä siis puheluihin käytettävää kuuloketta käytetä hyväksi stereoäänentoiston toteuttamiseksi. Testijakson perusteella äänentoisto puhelimen oman kaiuttimen kautta on varsin heikkoa, eikä sen kautta esimerkiksi musiikkia ole kovinkaan miellyttävää kuunnella pidempiä aikoja.

Yksi selvistä heikkouksista OnePlus Nordissa on kuulokeliittimen puute, jota monet kilpailijat eivät vielä ole samassa hintaluokassa poistaneet. Kuulokeliittimen puuttuminen huippupuhelimista on tätä päivää ja myös ymmärrettävissä. Keskihintaluokan puhelimet ovat kuitenkin suunnattu monessa tilanteessa sellaiselle kohdeyleisölle, jotka vielä käyttävät tai tyytyvät käyttämään langallisia kuulokkeita. Mielestäni kuulokeliittimen puuttuminen OnePlus Nordista on yksi OnePlussan suurimmista virheistä uutuuspuhelimessa.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

OnePlus hyödyntää uutuuspuhelimessa jo huippupuhelimistaankin tuttuja biometriä tunnistautumistapoja, joita ovat siis etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus sekä näytönalainen sormenjälkilukija. OnePlus Nordin kohdalla toteutuksiin ei ole siis tehty kovin suuria muutoksia, vaan ne ovat hyvin samanlaiset kuin esimerkiksi OnePlus 8 -puhelimissa.

Näytönalainen sormenjälkilukija perustuu optiseen toteutukseen, mikä tarkoittaa näytön alapuolella olevan siis kamera, jonka avulla sormenjälki tunnistetaan. OnePlus hyödyntää näyttöä apunaan, sillä sormenjälkeä käytettäessä sormen alapuolelle syttyy vaalea ja keskeltä punertava valo, joka vahvistaa sormenjälkeä tunnistamista varten.

Testijakson aikana sormenjälkilukijan kanssa ei tullut vastaan suuremmin mitään ongelmia, vaan se tuntui toimivan kuten OnePlussan muissakin puhelimissa. Sormenjälkilukijalle löytyy puhelimesta neljä erilaista animaatiota, joista kukin voi valita haluamansa, tai vaihtoehtoisesti mitään animaatiota ei tarvitse käyttää.

Kasvojentunnistus OnePlus Nordissa on toteutettuna etukameraan pohjautuen, eli se ei ole aivan yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testijakson aikana kasvojentunnistus tuntui toimivan, kuten sen pitäisikin. Lukitus aukeaa nopeasti, sillä puhelin tunnistaa kasvot lähes aina heti kun virtapainiketta on painettu. Testien perusteella lukitusta ei saatu avattua kuvalla tai toisen henkilön kasvoilla, mutta se on kuitenkin varmasti mahdollista.

Akunkesto ja pakkastesti

OnePlus on pakannut puhelimen sisälle mukavan kokoisen 4115 milliampeeritunnin akun, joka takaa hyvän akunkeston. Testijakson aikana puhelinta käytettiin aika monipuolisesti sekä aktiivisesti, joten OnePlus Nordilla päästiin vaadittuun päivän akunkestoon. Yleensä iltaisin akkua oli jäljellä noin 15-25 prosenttia, mutta ainakaan aktiivisella käytöllä Nordin akku ei kestä kahta päivää.

Testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-verkkojen ulottuvilla, eikä siis 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päästy suuremmin todentamaan. OnePlus Nordissa oli jatkuvasti käytössä 90 hertsin virkistystaajuus näytössä, joka ei suuremmin vaikuttanut akunkulutukseen. Lisäksi päivittäinen käyttö koostui usein sosiaalisen median hyödyntämisestä, kuvaamisesta, muutamista puheluista, viestittelystä sekä videoiden katselusta. Puhelimeen oli yhdistettynä usein myös Bluetooth-kuulokkeet tai kaiutin.

Kevyemmällä käytöllä akunkeston saa kuitenkin varmasti pidemmäksi, mutta OnePlus Nordin varsin keskinkertainen akunkesto ei ollut suuremmin ongelma ainakaan itselleni. Syy tähän on puhelimessa oleva tuki erittäin nopealle Warp Charge 30T -pikalataukselle, joka on tuttu jo OnePlussan huippuluokan puhelimista. Warp Charge 30T -pikalataus tarjoaa siis nimensäkin mukaisesti 30 watin pikalatauksen, joka ei ole aivan itsestään selvyys keskihintaluokan puhelimissa, joissa yleensä on varsin hidas pikalataus.

Testijakson aikana testasimme Warp Charge 30T -pikalatauksen latausnopeuden, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Nordin akun latausnopeus mukana toimitettavalla Warp Charge 30T -pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että OnePlus ei pääse taaskaan pettämään pikalatauksen kanssa, vaan OnePlus Nord latautuu todella nopeasti tyhjästä täyteen. Yhteensä aikaa kuluu lataukseen vain 55 minuuttia, mikä on todella hyvä suoritus keskihintaluokan älypuhelimelta. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua jo hieman alle 70 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan noin 42 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 13 minuutissa. Akun latausnopeus hidastuu loppua kohden, mutta muutos ei ole kuitenkaan kovin radikaali.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan OnePlus Nordin pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Puhelimessa hyödynnetään OLED-tekniikkaan pohjautuvaa näyttöä, joten näyttö ei päässyt hyytelöitymään LCD-paneeleiden tapaisesti. Pakkastestin aikana havaittiin myös, että laitteen ollessa kylmänä oli mahdollista hyödyntää kamerassa salamaa, ladata akkua sekä myöskin näytönalainen sormenjälkilukija toimi ilman ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus Nordin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 8 prosenttia, eli akunvaraus oli 92 prosenttia. Akun kuluminen myöskään tämän testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, sillä keskimäärin akkua kuluu puhelimesta riippumatta noin 5-15 prosenttia. Myöskään tällä kertaa ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella OnePlus Nord kestää pohjoisen kylmiä pakkasilmoja hyvin, eikä akun kuluminen kummassakaan testissä ollut kovinkaan huolestuttavalla tasolla. Hieman erikoista oli kuitenkin, että OnePlus oli mahdollista akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä, sillä yleisesti monet valmistajat ovat estäneet sen turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus Nord tarjoaa varsin tuttuja ominaisuuksia omassa hintapisteessään, mutta OnePlus on päättänyt tuoda mukaan kuitenkin hieman ominaisuuksia huippupuhelimista. Takaosan neloiskamera koostuu samasta 48 megapikselin sensorista kuin OnePlus 8:n kamera. Pääkamera on siis paperilla huippuluokkainen. Toinen kameroista on ultralaajakulmakamera sekä loput ovat edullisista puhelimista tuttu makrokamera sekä syvyysterävyyskamera.

Pääkameran virkaa hoitaa 48 megapikselin tasoinen Sony IMX 586 -sensori, jossa on f/1.75-aukko, 26 mm polttoväli, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameraan on saatu myös kalliimmista puhelimista tuttu optinen kuvanvakain, joka nähdään vain harvoin tämän hintaluokan laiteissa. Pääkamerassa OnePlus Nordissa hyödynnetään oletusarvoisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten automaattiasetuksilla kuvien tarkkuus on 12 megapikseliä. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää 8 megapikselin tasoille ja siinä on f/2.25-aukkosuhde. Ultralaajakulmakameran avulla pystytään taltioimaan kuva 119 asteen näkökentällä. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko ja kameran avulla päästään mukavan lähelle kuvattavaa kohdetta. Viimeinen kamera on 5 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jossa on f/2.4-aukko.

OnePlus Nordin neloiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera Sony IMX 586 (f/1.75, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, OIS)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.25, 119 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4)
  • 5 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera on hintaluokassaan erinomainen ja tuottaa todella vaikuttavaa jälkeä. Oletusasetuksilla kuvien tarkkuus yltää 12 megapikselin tasolle, sillä kamerassa yhdistetään neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin saadaan aikaiseksi muun muassa parempi hämäräkuvaus. Kun otetaan OnePlus Nordin hintaluokka huomioon, niin pääkameran kuvien laatu on erinomainen. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan paljon yksityiskohtia, tarkkuus on miellyttävä sekä värit taltioituvat pääosin luonnollisesti. Kuvissa on myös miellyttävä dynaaminen alue, sillä myöskin varjokohtiin saadaan hyvin yksityiskohtia.

Heikommassa valaistuksessa OnePlus Nordin pääkamera pärjää hyvin, mutta ei kuitenkaan huippupuhelimien tapaisesti. Vaikka valoa ei siis olisi tarjolla aina kovinkaan paljoa, niin kuvista saadaan hyviä, mutta toki nähtävillä on tuttua OnePlussan jälkikäsittelyä, jolloin kuvien yksityiskohdat muuttuvat tietyssä pisteessä enemmän öljymaalauksen tyyliseksi kuin oikeaksi kuvaksi. Hieman kuvausta heikossa valaistuksessa on myös avustamassa yökuvaustila, jolloin kuviin saadaan hieman enemmän valoa sekä yksityiskohtia pidemmän valotusajan avulla.

Pääasiassa testijakso suoritettiin vain 12 megapikselin kuvia taltioiden, joten myöskin alapuolella nähtävät testikuvat ovat vain 12 megapikselin tasoisia. 48 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista ja vaihtaminen kyseiseen tilaan on helppoa. Yleisesti OnePlussan puhelimissa on kuitenkin huomattu, että kovinkaan suurta eroa 12 ja 48 megapikselin kuvilla ei ole, eikä myöskään mitään suurta ollut havaittavissa OnePlus Nordin kamerassa.

Ultralaajakulmakamera on toinen OnePlus Nordin tärkeimmistä kameroista, mutta mitään pääkameran tyylistä yllättävän hyvää kuvalaatua ei kameralta kannata odottaa. 8 megapikselin tasoinen kamera on varsin yleinen keskihintaluokan älypuhelimissa, eivätkä kamerat ole yleensäkään kovinkaan erikoisia verrattuna esimerkiksi huippupuhelimien hieman tarkempiin ultralaajakulmakameroihin.

Ultralaajakulmakameran kuvien laatu on joka osa-alueella selvästi heikompi kuin pääkameran. Kuvissa on nähtävillä selvästi vähemmän pieniä yksityiskohtia sekä yleinen laatu on pehmeämpi. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat mielestäni käyttökelpoisia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa kavereille, mutta muuhun käyttöön kuvista ei suuremmin ole heikkojen yksityiskohtien takia. Jos laatu hyvässä valaistuksessa ei suuremmin yllättänyt, niin ultralaajakulmakamera ei kovin hyvin pärjää heikossa valaistuksessa, jolloin laatu on todella heikko. Yökuvaustila on käytettävissä myös ultralaajakulmakamerassa, jolloin kuvista saadaan kuitenkin hieman parempia.

Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja otoksia.

Makrokamerat ovat tuttuja monista edullisemman hintapisteen älypuhelimista, ja myöskin OnePlus Nordista sellainen löytyy. Kyseessä on mielestäni täysin ylimääräinen kamerasensori, jolle ei ole oikeasti mitään järkevää käyttöä. Markkinointi mielessä monta kameraa tekevät kuitenkin ostajaan vaikutuksen, eikä makrokamerasta ole OnePlus Nordissa mitään hyötyä.

Kyseessä on 2 megapikselin tasoinen kamera, jolla päästään lähelle kuvattavaa kohdetta. Kameralla voidaan kuvata kohtalaisia kuvia, jos valoa on paljon ja kuvausolosuhteet ovat erinomaiset. Heikoissa valaistuksessa kameran tekninen kyvykkyys loppuu kuin seinään, eikä makrokuvien taltioiminen ole edes kunnolla mahdollista. Jopa pääkameralla kuvaamalla voidaan saada tarpeeksi hyviä makrokuvia, joten erillisestä makrokamerasta ei ole mitään hyötyä OnePlus Nordissa.

Alapuolella on muutama makrokuva, jotka ovat taltioituna erillisellä 2 megapikselin kameralla.

Videokuvausta OnePlus Nordin takaosan kameratoteutuksella voidaan kuvata korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta mukana on luonnollisesti tuki myös Full HD 30- ja 60 fps -kuvauksille. OnePlus 8 -puhelimista tuttu Cine-videokuvaus on saatu myöskin OnePlus Nordiin, mikä tarkoittaa siis, että puhelimella voidaan taltioida videota 21:9-kuvasuhteella, jolloin saadaan aikaiseksi elokuvamainen kokemus. OnePlus Nord tukee hieman yllättäen omassa hintapisteessään 4K 30 fps -videokuvausta etukameran lisäksi myös ultralaajakulmakameralla, mutta toteutus on hieman hölmösti tehty, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen.

Muutamien testipätkien perusteella OnePlus Nordilla pystytään taltioimaan hyviä videoita ilman suurempia ongelmia. Pääkameran videoiden laatu on hyvä ja myöskin vakautus toimii tuttuun OnePlussan tyyliin erinomaisesti. Ultralaajakulmakameran videoiden laatu jää varsin paljon pääkameran lopputuloksesta, mutta se oli myös odotettavissa heikomman kameran takia.

Etuosan kameratoteutus on selvästi OnePlussan erikoinen, sillä aikaisemmin yhtiön puhelimissa on nähty vain yksi etukamera. Nyt OnePlus Nordissa on kaksi etukameraa, jotka ovat 32 megapikselin pääkamera sekä 8 megapikselin ultralaajakulmakamera. Kummatkaan kamerat eivät tarjoa automaattista tarkennusta, mutta ultralaajakulmakameran suurin vahvuus on laajempi 105 asteen näkökenttä. Toisen kameran avulla saadaan nyt myös kaverit mahtumaan kuviin mukaan ilman että puhelinta täytyy viedä kauemmaksi.

Hyvässä valaistuksessa 32 megapikselin kameralla pystytään taltioimaan mielestäni erinomaisia kuvia, joihin värit ovat taltioituneet luonnollisesti sekä tarkkuus on miellyttävä. 8 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvien laatu on selvästi heikompi, kuten odotettua. Kuvien tarkkuus on keskeltä hyvä, mutta reunoja kohti mentäessä tarkkuus hieman heikkenee. Lisäksi ultralaajakulmakuvista tulee usein myös hieman ylivalottuneita, jos kuvia otetaan hyvässä valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa kumpaakin kameraa on auttamassa näyttösalama, mutta mihinkään kovin suuriin ihmeisiin kumpikaan kameroista ei heikossa valaistuksessa pysty.

OnePlus Nord on kuitenkin hintaluokassaan yksi parhaimmista älypuhelimista, josta hakusessa on hyvä puhelin selfiekuvaamista varten. Videokuvausta etukameralla voidaan harrastaa jopa 4K 60 fps -tasoisena, ja muutamien testien perusteella videokuvan laatu etukameralla on hyvää, jos se on kuvattuna pääkameralla. Ultralaajakulmakamera kykenee vain Full HD 30 fps -videokuvaukseen, joka on siten myös hieman heikompilaatuinen.

OnePlus Nordissa kamerasovellus on pitkälti täysin samanlainen kuin muissakin tuoreimmissa OnePlussan puhelimissa, mutta nyt mukaan on saatu muutamia uusia ominaisuuksia sekä parannuksia. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, 12/48 MP -kuvaukselle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä erilaisille filttereille. Uusia ominaisuuksia ovat muun muassa kuvien pikajako pitämällä äskettäin otettua kuvaa pohjassa sekä helpompi zoomaus tai videon taltiointi painamalla pohjassa laukaisinpainiketta.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, pystykuva, yönäkymä ja pro). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on siis digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus Nordissa ei ole erillistä telekameraa.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus Nordissa monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100–3200), valkotasapainoa (2300-7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus Nordissa on tuorein Android 10.

Käyttöjärjestelmänä OnePlus Nordissa hyödynnetään Googlen tämän hetken tuoreinta Android 10 -versiota, jonka päällä hyrrää kuitenkin OnePlussan oma ja monesti toimivaksi todettu OxygenOS 10.5 -käyttöliittymä. Kokonaisuudessaan käyttökokemus on pitkälti vastaava kuin OnePlussan muissakin älypuhelimissa, eikä suurempia muutoksia ole tehty.

OnePlus Nordin käyttöliittymässä mainittavan arvoisia muutoksia löytyy pari, jotka nähtiin kyllä päivityksenä myös OnePlus 8 -malliston puhelimissa. OnePlus on tuonut pari päivitystä käyttölogiikkaan erityisesti auki olevien sovelluksien ja sovelluksien etsimisen osalta. OnePlus on lisännyt muun muassa hiljattain käytettyjen sovelluksien näkymään nyt myös sovelluksien kuvakkeet listauksen alapuolelle, joita liu’uttamalla päästään selvästi nopeammin käsiksi itse sovellukseen, kun aikaisemmin täytyi vaihdella sovelluksien välillä yksi kerrallaan. Lisäksi sovellukset ovat nyt selvästi paremmin havaittavissa uuden kuvakkeen ansiosta ja sovellusnäkymään on lisätty myös ”Sulje kaikki” -painike, kun aikaisemmin siinä oli X-painike.

Lisäksi toinen uusista käyttöliittymän elementeistä on sovellusvalikon hakukentän parempi saavutettavuus, sillä OnePlus on pyrkinyt helpottamaan siihen pääsyä pikavalinnalla. Hakukenttään päästään kätevästi käsiksi nyt avaamalla sovellusvalikkoa hieman sekä pitämällä hetken aikaa sitä pohjassa. Tällöin päästään käsiksi suoraan hakukenttään ja voidaan hakea tarvittavaa sovellusta.

OnePlus Nord eroaa monista samanhintaisista kilpailijoistaan varmasti hyvän päivitystukensa ansiosta, sillä OnePlus on luvannut laitteelle täysin samanlaisen tuen kuin huippupuhelimilleen. OnePlus Nord tulee saamaan siis kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä sekä vähintään kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Monet keskihintaluokan puhelimet saavat korkeintaan vain yhden suuremman Android-päivityksen, jonka jälkeen päivityksiä tulee vain hyvin harvoin. OnePlussan lupaus on selvä poikkeus Android-maailmassa ja se on myös yksi vahvuus.

Testijakson aikana OnePlus Nord sai useamman päivityksen ja tuoreimman mukana puhelimelle asentuivat Googlen 1. heinäkuuta julkaisemat tietoturvapäivitykset. Muutaman viikon mittaisen päivittäisen käytön perusteella OnePlus on onnistunut optimoimaan Oxygen-käyttöliittymän erittäin hyvin OnePlus Nordille ja käyttökokemus on pitkälti samanlainen ja yhtä sulava kuin yhtiön huippupuhelimissa. Eroa esimerkiksi OnePlus Nordin tai OnePlus 8 -puhelimen välillä tuskin huomaa, mistä OnePlus ansaitsee erityismaininnan. Jos hakusessa on toimivalla Android-kokemuksella varusteltu keskihintaluokan puhelin, niin silloin OnePlus Nord on varmasti yksi parhaimmista vaihtoehdoista.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Nord -puhelinta.

OnePlus Nord on testijakson perusteella yksi tämän hetken parhaimmista edullisemman hintapisteen 5G-älypuhelimista. OnePlus on mielestäni pystynyt erinomaisesti tuomaan yhtiön tärkeimpiä valttikortteja nyt hieman edullisempaan hintapisteeseen ja OnePlus Nordista löytyy myös muutamia yksityiskohtia, joita harvoin nähdään edullisemmissa älypuhelimissa. Valitettavasti OnePlus luottaa varsin geneeriseen ulkoiseen toteutukseen, ja ainakin itse olisin OnePlussalta toivonut jotain hieman persoonallisempaa.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimen näyttöön, joka on yksi hintaluokkansa parhaimmista. AMOLED-tekniikka ja 90 hertsin virkistystaajuus tekevät näytön käytöstä sekä katselusta miellyttävää, eikä monessa keskihintaluokan puhelimessa ole edes vastaavaa yhdistelmää. Lisäksi Snapdragon 765G tarjoaa riittävän suorituskyvyn päivittäiseen käyttöön, eikä testijakson aikana monessakaan tilanteessa tullut havaituksi, että puhelimessa olisi keskihintaluokan järjestelmäpiiri. Verrattuna kilpailijoihin OnePlus Nord kampittaa lähes kaikki suurilla RAM-muisteilla sekä tallennustiloilla, mutta erityisesti 12 gigatavun RAM-muistin tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. OnePlus Nordin huomioitavat valttikortit ovat myös pääkameran kyvykkyys, nopea Warp Charge 30T -pikalataus sekä OxygenOS-käyttöliittymä yhdessä hyvän päivityslupauksen kanssa.

Puutteilta tai heikkouksilta ei myöskään OnePlus Nord pääse välttymään, mutta toki alle 500 euron hintaluokassa on jouduttu myös kompromisseja tekemään. Yksi yllättävin laatuheikkous oli testikappaleen kehyksien maalipinnan hilseilyongelma, mutta OnePlussan mukaan kyseessä ei ole laajempi ongelma. Lisäksi suuria puutteita ovat mielestäni muistikorttipaikan sekä kuulokeliittimen puuttuminen. Lisäksi halpa hinta näkyy erityisesti kameratoteutuksessa, sillä ultralaajakulmakamera ei ole ehkä aivan odotetulla OnePlussan tasolla. Lisäksi OnePlus Nordin makro- ja syvyysterävyyskamera ovat täysin turhia, eikä niille ole todellisuudessa suuremmin käyttöä.

Suomessa OnePlus Nord on saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 399 euroa maksava 8 + 128 gigatavun versio sekä 499 euroa maksava 12 + 256 gigatavun versio. Tarjolla on lisäksi kaksi eri väriversiota, jotka ovat testissäkin käynyt sininen Blue Marble sekä harmaa Gray Onyx. Erityisesti edullisempi versio OnePlus Nord -puhelimesta on varmasti yksi parhaimmista älypuhelimista, joita voi tällä hetkellä keskihintaluokasta löytää. OnePlus haastaa 399-499 euron hintaluokassa siis monet kilpailijat, jotka tarjoavat samassa hintapisteessä ensimmäisen sukupolven edullisemman hintapisteen 5G-älypuhelimia. Tällaisia ovat esimerkiksi 349 euroa maksava Motorola Moto G 5G Plus, 399 euron hintainen Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä reilun 400 euron hintainen Samsung Galaxy A51 5G.

OnePlus Nordia tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

OnePlus Nord

8.4

SuomiMobiilin testissä OnePlussan tuorein edullisemman hintaluokan Nord-älypuhelin, joka asettuu alle 500 euron hintaluokkaan ja tarjoaa 5G-yhteydet.

Hyvää
  • Erinomainen Fluid AMOLED -näyttö sekä 90 Hz virkistystaajuus
  • Snapdragon 765G tarjoaa tarpeeksi hyvän suorituskyvyn monessa tilanteessa
  • Paljon RAM-muistia sekä sisäistä tallennustilaa
  • Pääkameran kuvien laatu sekä video-ominaisuudet
  • Kilpailijoita nopeampi Warp Charge 30T -pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Android 10 ja OxygenOS 10.5 toimivat sulavasti
  • OnePlus luvannut kaksi Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä
Huonoa
  • Muovikehyksen kiiltävä maalipinta hilseilee pois jo parin viikon käytön jälkeen
  • Varsin geneerinen muotoilu
  • Ei millään tasolla vedenkestävä
  • Ultralaajakulmakameran kuvien laatu ei kovin erikoinen
  • Kaksi täysin turhaa kameraa (makro ja syvyysterävyys)
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitintä (löytyy samanhintaisista kilpailijoista)
  • Muistikorttipaikka puuttuu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Samsung Galaxy A51 5G on nyt tuota OnePlus Nordia parempi ostos, koska siinä
    – sama hinta nyt
    – lisäksi lisämuistikorttipaikka ja kuulokeliitäntä
    – 3 Android-version päivitys luvattu, eli Samsung Galaxy A51 5G :hen saa Android 13:kin
    – samantasoinen 5G-suoritin ja vähintäänkin samantasoinen kameravarustelu (joiden suorituskykyä petrattukin aiemmasta Samsung Galaxy A51 (4G) -puhelimesta)

  2. Yks turhake romu.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut