SamsungYleinen

Näin Samsung Galaxy 21 Ultra ja viime vuoden Galaxy S20 Ultra eroavat toisistaan

Vuoden 2020 alkupuolella julkaistu Galaxy S20 Ultra on saanut seuraajan, joka on Galaxy S21 Ultra. Viime vuonna Samsung pystyi tarjoamaan monella tavalla kehittyneitä ja jopa yliampuvia ominaisuuksia, ja nyt Galaxy S21 Ultran kanssa jatketaan samalla linjalla, ja monella osa-alueella Samsung on pystynyt viemään toteutuksia vielä aikaisempaa pidemmälle. Tässä artikkelissa vertailemme Galaxy S21 Ultran ja Galaxy S20 Ultran teknisiä ominaisuuksia toisiinsa, ja katsotaan mitä Samsung on uutuuspuhelimessa muuttanut.

Rakenne on edelleen alumiinia ja lasi, mutta Galaxy S21 Ultrassa ulkoinen toteutus on tehty hieman tyylikkäämmäksi. Takaosan kamera-alue on toteutettu osaksi alumiinikehystä ja takaosan lasi on viimeistelty mattapintaiseksi. Vielä Galaxy S20 Ultrassa oli kookas laatikkomainen kamera-alue sekä kiiltävät lasipinnat. Molemmat puhelimet ovat kuitenkin myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestäviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös näyttöön on tehty muutama muutos, vaikka mitään radikaalia ei ole havaittavissa. Galaxy S21 Ultra tarjoilee suuren 6,8 tuuman näyttöpaneelin, joka on kuitenkin hieman pienempi kuin edeltäjässä nähty 6,9 tuuman näyttöpaneeli. Molemmissa näyttö perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan, ja tarkkuus on QWHD+ -tasolla. Mukana on myös tuki 120 hertsin virkistystaajuudelle, mutta tosin Galaxy S21 Ultra tukee nyt korkeaa virkistystaajuutta myös QWHD+ -tarkkuudella. Galaxy S20 Ultrassa 120 hertsiä oli käytettävissä vain Full HD+ -tarkkuudella.

Samsung on tuttuun tyyliin päivittänyt myös järjestelmäpiirin Galaxy S21 Ultrassa tuoreempaan versioon. Nyt hyödynnetään Samsungin tuoreinta Exynos 2100 -järjestelmäpiiriä, kun viime vuonna käytössä oli Exynos 990 -järjestelmäpiiri. Samsungin mukaan uudessa järjestelmäpiirissä on peräti 30 prosenttia parempi suorituskyky. Molemmissa puhelimissa on myös 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Galaxy S21 Ultra on lisäksi tarjolla 16 gigatavun RAM-muistilla sekä 512 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Galaxy S21 Ultra ei tarjoa edeltäjänsä tapaisesti muistikorttipaikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutoksia Samsung on tehnyt kameroihin, sillä Galaxy S21 Ultrassa on nyt neljä kamerasensoria kolmen sijasta. Edelleen pääkameran tarkkuus on 108 megapikseliä ja ultralaajakulmakameran vastaavasti 12 megapikseliä. Erot tulevat esille zoomausominaisuuksissa, sillä Galaxy S21 Ultrassa on 3x optiseen zoomaukseen kykenevä telekamera sekä 10x optiseen zoomaukseen kykenevä periskooppikamera. Galaxy S20 Ultrassa oli käytettävissä vain 5x optiseen zoomaukseen kykenevä periskooppikamera. Etukamera on molemmissa puhelimissa kuitenkin sama, eli tarkkuutta löytyy 40 megapikseliä.

Galaxy S21 Ultra ja Galaxy S20 Ultra tarjoavat myös saman 5000 milliampeeritunnin akun, mutta lataustekniikoissa on tullut muutamia muutoksia. Galaxy S21 Ultraa ladataan 25 watin pikalatauksella, kun taasen Galaxy S20 Ultrassa oli vielä tuki tehokkaammalle 45 watin pikalataukselle. Suurin ero on myös se, että tällä kertaa Samsung ei toimita puhelimen mukana mitään laturia, joka löytyy vielä Galaxy S20 Ultran myyntipakkauksesta. Molemmat puhelimet tukevat lisäksi 15 watin langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta.

Galaxy S21 Ultra eroaa edeltäjästään myös tuoreemmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä ja uudemmalla One UI 3.1 -käyttöliittymällä. Toki nämä ovat päivitettävissä myös Galaxy S20 Ultraan. Lisäksi Samsung hyödyntää uutuuspuhelimessa tuoreempaa näytönalaista ultraäänisormenjälkilukijaa, joka on selvästi suurempi ja 50 prosenttia nopeampi. Muita eroja puhelimien välillä on kuitenkin hyvin vähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi merkittävä muutos on tehty hinnoitteluun, sillä Galaxy S21 Ultra on jopa yllättäen edullisempi kuin edeltäjänsä. Suomessa Galaxy S21 Ultran hinta on 1299 euroa, kun vielä vuotta aikaisemmin Galaxy S20 Ultra maksoi huimat 1399 euroa. Puhelimien tärkeimmät tekniset tiedot ovat tarkistettavissa alapuolella olevasta taulukoista.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung