AndroidGoogleYleinen

Nyt tulee jo Android 14! Google julkisti ensimmäisen kehittäjäversion Pixel-puhelimille

Android 14

Google valmistelee jo Android 14 -käyttöjärjestelmää, ja se julkaistaan virallisesti myöhemmin tänä vuonna. Google on kuitenkin jo nyt julkaissut ensimmäisen kehittäjäversion syksyllä jakoon tulevasta päivityksestään. Android 14:n koodinimi on ”UpsideDownCake”.

Ensimmäisessä kehittäjäversiossa on muutama avainkohta. Android 14:n kerrotaan perustuvan Android 12L- ja Android 13 -versioissa tehtyyn työhön, ja se tukee tabletteja ja taittuvia laitteita aikaisempaa paremmin. Google on maininnut muun muassa työskennelleensä asettelujen ja suuren näytön ohjeistuksien parissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlen tavoitteena on helpottaa sovellusten optimointia eri muotoisten näyttöjen kanssa. Android 14 tulee tarjoamaan kustomoinnin osalta muun muassa fontin skaalaamisen aina 200 prosenttiin asti aikaisemman 130 prosentin sijasta. Google käyttää myös automaattista epälineaarista kirjasinten skaalausta, jonka ansiosta jo valmiiksi tarpeeksi suuri teksti ei kasva samaan tahtiin kuin pienempi teksti.

Laitteiden välistä toimintaa ajatellen Google on nostanut esille Cross Device SDK:n, joka toimii pohjana aiemmin tänä vuonna julkistetulle laitteiden väliselle äänenvaihdolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksityisyyden ja turvallisuuden osalta Android 14 tarjoaa myös uudistuksia. Jatkossa Android estää sovelluksien asentamisen, joiden ”targetSdkVersion” on pienempi kuin 23, eli Android 6.0. Googlen mukaan tietty versio on valittu, jotta haittaohjelmia sisältävät sovellukset eivät pystyisi kiertämään tiettyjä käyttöoikeusmalleja.

Android 14 tarjoaa myös muita parannuksia, kuten monia taustalla tapahtuvien prosessien tehostamisia. Näiden tavoitteena on pienentää laitteiden resurssien käyttöä sekä tarjota uusia toimintoja. Google on tuonut mukaan myös OpenJDK 17 -tuen, ja tavoitteena on ottaa Java 17 -kieliominaisuudet kokonaan käyttöön tulevissa kehittäjille suunnatuissa esikatseluversioissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä Android 14 -kehittäjäversio (Developer Preview) on saatavilla Pixel-puhelimille ja Android-kehittäjäympäristössä. Versio on nimensäkin mukaisesti suunnattu vain kehittäjille, eikä sitä ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön. Tarkemmat tiedot Android 14:n uudistuksista voi käydä katsomassa Google blogista tämän linkin takaa.

Google tulee julkistamaan toisen kehittäjäversion maaliskuussa, ja huhtikuussa käynnistyy beetaversioiden jakelu. Android 14 -käyttöjärjestelmää vakautetaan vielä kesä- ja heinäkuussa, mutta virallista julkaisua voidaan odottaa tämän jälkeen, mahdollisesti elokuussa.

Googlen julkaisema aikataulu Android 14 -versiolle.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android