JollaYleinen

Sailfish 2.0 on kohta täällä, koekäyttäjät saavat sen ensi viikon kuluessa

sf20

Jollan kauan odotettu Sailfish 2.0 on saatavilla piakkoin. Me täällä SuomiMobiilissa testasimme päivitettyä käyttöjärjestelmää ja täytyy sano, että henkilökohtaisesti olen todella tyytyväinen Sailfish 2.0:n. Lisää uusista ominaisuuksista ja muista muutoksista myöhemmin tässä artikkelissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jollan viestintäjohtaja Juhani Lassila, kertoo Tiville, että päivitys saapuu koekäyttöön ilmoittautuneille ensi viikon kuluessa. Tämä käytäntö on ollut Jollalla jo muutaman muunkin päivityksen yhteydessä.

Sailfish OS versio, mikä on meillä täällä käytössä on versioltaan 1.1.9.27. Emme ole kuitenkaan varmoja, onko tämä se versio, jonka myös koekäyttäjät tulevat saamaan.

Sailfish 2.0:n merkittävimmät uutuudet ovat ehdottomasti parempi yhteensopivuus Android-sovellusten kanssa, entistä parempi moniajo ja tietenkin uusittu käyttöliittymä. Uudessa versiossa lukitusnäytöltä pääsee puhelimen sisään liu’uttamalla sormea näytön poikki, eikä enää vetämällä näytöstä ylöspäin. Myös sovellusvalikko on uudistunut, nyt näytön alareunassa näkyy palkki, mikä kertoo käyttäjälle, että ”hei täällä on jotain”. Vetämällä alhaalta ylös tulee sovellusvalikko esiin. Sovellusvalikon saa myös esille, vaikka olisikin jossain sovelluksessa.  Ilmoitusvalikkoon ei enää pääse vetämällä alhaalta ylös, vaan sieltä tulee aina sovellusvalikko. Tunnelmien paikalla nyt on ilmoitusvalikko, jonne pääsee vetämällä näyttöä oikealle tai vasemmalle. Nyt tunnelmat saa esille vetämällä näytön yläreunasta alaspäin.

Kaiken kaikkiaan uudistukset näyttävät hyviltä ja todella tyylikkäiltä. Uudistusten myötä, on pakko sanoa, että Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä alkaa vihdoinkin vastaamaan niitä odotuksia, mitä siltä odotettiin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Toni Aaltonen
Toni Aaltonen on kokenut teknologiabloggaaja; hänellä on ollut monia blogeja ja suosituin niistä on ollut JollaSuomi. Tonin apuna kirjoittamisessa on noin kymmenen vuoden aikana haalittu kokemus teknologiasta

  4 Kommenttia

  1. En ole kyllä kovin innoissani Sailfish 2.0:sta. En ostanut Jolla-puhelinta Android-sovellusten vuoksi, vaan Sailfish-sovellusten vuoksi. Erityisesti riippumaatomuus markkinoiden isoihin pelaajiin kiinnosti. Jollan tulisi keskittyä kehittämään omia sovelluksiaan kuten www-selainta, media-soitinta ja sähköpostia enemmän.

   Jolla myös soutaa ja huovaa käyttöliittymän kanssa, mutta ei aseta pidempi aikaisia tavoitteita itselleen. Ensimmäinen beta UI design oli parempi kuin nykyinen ja 2.0 rikkoo sen täysin. Ihan kuin ne haluaisivat jotain mikä on kuin N9, mutta eivät ole käsittäneet mikä teki N9:n käyttöliittymästä hyvän. Samalla oikeita ongelmia kuten pitkien listojen selaamista ei olla vieläkään ratkaistu.

   Jolla:n puhelimessa on paljon hyvää. Ja tykkään käyttää sitä. Mutta oikeasti en pysty ymmärtämään tätä Jollailua tämän 2.0:n käyttöliittymän ympärillä. Taulutietokoneita varten tulisi olla kokonaan oma käyttöliittymä eikä tunkea yhtä ja samaa paradigmaa kaikkiin laitteisiin.

  2. Miten ohjelmien sulkeminen on hoidettu. Vieläkö sulkeutuvat ylhäältä vetämällä?

   1. Hei. Sovellukset sulkeutuvat edelleen vetämällä näytön yläreunasta alaspäin.

   2. Korjaus: Sovellukset sulkeutuvat ylhäältä vetämällä, jos tämä asetus on valittuna astuksista. Eleet –> Nopea sovellusten sulkeminen. Jollei tätä aseta päälle, niin oletusarvoisesti esille tulee tunnelma valikko.

  Kommentoi

  Lisää aiheesta:Jolla