JollaMWCSailfish OS

Sailfish China -yhteenliittymän tavoitteena on rakentaa oma mobiilikäyttöjärjestelmä Kiinan markkinoille

INOI R7

Suomalainen Jolla ilmoitti tällä viikolla Mobile World Congress -messuilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa uudesta Venäjän markkinoille suunnatusta INOI R7 -puhelimesta sekä aikeesta tuoda Sailfish OS saataville Sonyn Xperia-puhelimille. Samaisessa tilaisuudessa Jolla julkisti myös Sailfish China -yhteenliittymän.

Jolla on antanut Sailfish China -yhteenliittymälle yksinoikeudellisen lisenssin Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle Kiinassa. Yhteenliittymän tavoitteena on rakentaa Sailfish OS -pohjainen, itsenäinen ja räätälöity mobiilikäyttöjärjestelmä Kiinan markkinoille. Lisenssisopimuksen myötä Sailfish China -yhteenliittymä on ainoa toimija Kiinassa, jolla on oikeus kehittää Kiinalle räätälöityä käyttöjärjestelmää Sailfish OS:n pohjalle. Tavoitteena on kehittää Sailfish OS -pohjaisia ratkaisuja muun muassa tietoturvallisille älypuhelimille, autoteollisuudelle, sekä TV-, IoT- ja älykelloympäristöihin. Sailfish China -yhteenliittymän tavoitteena on sijoittaa 250 miljoonaa dollaria ratkaisujen kehittämiseen Kiinassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jolla kertoo, että yhteenliittymän vetäjänä toimii Shan Li, joka on Jollan yksi alkuperäisistä sijoittajista ja yksi Kiinan johtavista yksityisistä riskisijoittajista.

“Kiina tarvitsee oman itsenäisen mobiilikäyttöjärjestelmän”, Shan Li kommentoi. “Olen seurannut Sailfish OS:n vahvaa kehittymistä läheltä ja samalla nähnyt monien kiinalaisten projektien epäonnistuvan. Uskon, että Sailfish OS on ainoa todellinen vaihtoehto näin suureen projektiin. Moni merkittävä kiinalainen yritys on jo erittäin kiinnostunut hankkeestamme.”   

Jollan perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio kommentoi: “Jollan koko viisivuotisen historian ajan tavoitteenamme on ollut viedä Sailfish OS Kiinan markkinoille. Samaan aikaan Kiinassa on yritetty rakentaa omaa käyttöjärjestelmää Androidin pohjalta – siinä menestymättä. Oman itsenäisen käyttöjärjestelmän rakentaminen muiden hallinnoiman koodin pohjalle on kuin perustaisi talon hiekalle. Se näyttää lupaavalta, mutta ei ole pitkäkestoinen ratkaisu.”

Jolla on antanut vastaavan yksinoikeudellisen lisenssin Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle Venäjällä, jossa projekti on jo pitkällä.

”Teknisesti Venäjän projektin perusta rakennettiin kuudessa kuukaudessa. Nyt julkistetulla lisenssisopimuksella tarjoamme Kiina-yhteenliittymälle nopean ja tehokkaan tien itsenäiseen käyttöjärjestelmään – vankalle perustukselle, ei hiekalle”, Saarnio jatkaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla