AndroidSonyYleinen

Snapdragon 800/801/805 prosessoreilla varustetut puhelimet eivät saa Android 7.0 päivitystä?

Kirjoitimme eilen Sonyn julkaisemasta laitelistauksesta jossa Sony paljastaa mallit jotka tulevat saamaan Android 7.0 Nougat päivityksen. Internetissä on tämän jälkeen tapahtunut paljon ja moni muukin on huomannut muutamia outouksia Sonyn ilmoituksessa.

Suurin ihmetys on osunut Sonyn listalta puuttuneeseen Xperia Z3 malliin. Oudoksi asian tekee se, että Sony mahdollisti Android N Dev Preview -version asennuksen juurikin mm. Xperia Z3 -puhelimeen. Internetin Android keskustelupalstoilla alkoikin Sonyn ilmoituksen jälkeen liikkumaan jos jonkinlaisia huhuja asian tiimoilta. Suurin osa huhuista oletti, että Sony on vain päättänyt lopettaa Z3 puhelimen tukemisen, vaikka puhelimella on ikää noin 2 vuotta. Toinen vahva huhu oli että Google olisi lisännyt uuden Vulkan API:n tukemisen vaadittavaksi osaksi Android 7.0:n CTS-sertifiointitestejä. Tämäkin huhu osoittautui vääräksi, koska esim Nexus 9 sai Android 7.0 päivityksen vaikka tabletti ei tue Vulkan APIa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää bensaa liekeille löi myös HTC joka julkaisi Twitterissa kuvan jossa on mainittu HTC:n puhelimet jotka varmasti tulevat saamaan päivityksen. Kuvassa on lueteltu HTC 10, HTC One A9 ja HTC One M9 puhelimiksi, jotka saavat Android 7.0 päivityksen. Listalta puuttuu mm. HTC M7 sekä HTC M8.

htc-nougat

Kun HTC:n julkistamaa listaa sekä Sonyn listaa tutkitaan tarkemmin alkaa niistä löytyä yllättäviä yhtäläisyyksiä, jotka alkavat selittämään miksi alle 2v vanhat puhelimet eivät tule saamaan Android 7.0 päivitystä ollenkaan. Selvittelimme asiaa myös SuomiMobiilissa ja löydösten perusteella syyttävä sormi kääntyy Qualcommia kohtaan.

Pidetään nyt kuitenkin vielä lukijoitamme jännityksessä, ja otetaan GSMArenan loistavalla vertailutyökalulla vertailuun Sonyn Xperia Z3 ja HTC One M8. Laitteiden teknisissä ominaisuuksissa kannattaa kiinnittää katse seuraavaan kohtaan:

gsmarena_vertailu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy niin molemmat puhelimet käyttävät Qualcommin toimittamaa MSM8974 pohjaista piirisarjaa eli Snapdragon 801 piiriä. Totesimmekin jo aikaisemmin, että Android 7.0 päivityksen tulemattomuus esimerkiksi näille mainituille laitteille johtuisi Qualcommista ja myös tunnettu HTC -vuotojen julkistaja LlabTooFeR on Twitterissä antanut omat kommenttinsa asiaan.

Kuten LlabTooFeR:n tweetistä käy ilmi on Qualcomm päättänyt, ettei se toimita enää Snapdragon 800/801 piirisarjoille tarvittavia ajureita valmistajille. Ilman näitä ajureita valmistajat eivät pysty tuottamaan laitteillensa toimivaa Android 7.0 käyttöjärjestelmää. Ongelma koskaa kaikkia puhelimia jotka käyttävät Qualcommin MSM8974 järjestelmäpiiriä.

Tilanne on todella harmillinen, koska moni edelleen pätevä puhelin jää ilman Android 7.0 päivitystä.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android