SonyYleinen

Sony julkaisi uuden Xperia 1 II 5G -puhelimen – kuulokeliittimen paluu!

Sony on julkaissut tänään uuden huippuluokan Xperia 1 II -puhelimen, johon on pakattu tämän hetken tuoreinta teknologiaa. Sony on laittanut puhelimeen muun muassa 5G-yhteydet, neloiskameran, stereokaiuttimet sekä palauttanut kuulokeliittimen.

Näytössä Sony tulee luottamaan jo viime vuoden huippupuhelimessa nähtyihin ratkaisuihin, mutta nyt niitä on vielä viety hieman pidemmälle. Näytön koko on mukavat 6,5 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Sony luottaa 4K-tarkkuuteen, eli 3840 x 1644 pikseliin sekä HDR-tukeen. Nyt näyttöön on saatu myöskin 90 hertsin virkistystaajuus, jota ei ole aikaisemmin Sonyn puhelimissa nähty. Luonnollisesti näytössä on myös 21:9-kuvasuhde, joka nähtiin jo viime vuonna Sonyn huippupuhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa Qualcommin tuorein Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka yhteyteen on liitetty myös 5G-modeemi. Snapdragon 865 on varusteltu 25 prosenttia paremmalla CPU-suosituskyvyllä sekä 20 prosenttia nopeammalla grafiikkasuorituskyvyllä, kun verrataan edeltäjäversioon, eli Snapdragon 855 -piiriin. Snapdragon 865 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,4 GHz:n vastaavasta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n Kryo 385 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii uusi Adreno 650. Järjestelmäpiiriin liitetty X55-modeemi tarjoaa non-standalone- ja standalone-5G-yhteydet. Teoreettisesti nopeimmat latausnopeudet voivat yltää 5G-verkoissa jopa 7,5 Gt/s- ja 4G-verkoissa jopa 2,5 Gt/s -nopeuksiin.

RAM-muistia Xperia 1 II -puhelimeen on saatu mukavat 8 gigatavua ja Sony hyödyntää LPDDR4X-muistia. Sisäistä UFS 3.0 tallennustilaa on 256 gigatavua, minkä lisäksi puhelimessa on muistikorttipaikka.

Kameroiden osalta Sony luottaa vahvasti ratkaisuun, joka nähtiin jo viime vuonna, mutta nyt kameroihin on tuotu lisää ominaisuuksia Sonyn järjestelmäkameroista. Lisäksi Sony on tehnyt kameroiden kanssa vahvaa yhteistyötä ZEISS:n kanssa, mikä näkyy muun muassa kameroiden välissä olevana ZEISS-logona.

Pääkamerana hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on 1/1,7” kennokoko, 24 mm polttoväli sekä Dual-PD-automaattitarkennus. Kamerassa on myöskin optinen kuvanvakautus (OIS). Toinen kameroista on myös 12 megapikseliä ja siinä on 1/1,7” kennokoko, 16 mm polttoväli sekä Dual-PD-automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameraan ei valitettavasti optista kuvanvakautusta ole saatu. Kolmas kameroista on 12 megapikselin telekamera, joka kykenee jopa 3x optiseen zoomaukseen. Kamerassa on 1/3,4” kennokoko, 70 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Xperia 1 II on varusteltuna myöskin 3D iTOF-sensorilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sonyn omista Alpha-kameroista on tuotu ominaisuuksia myös Xperia 1 II -puhelimeen, jotka löytyvät uudesta Photo Pro -sovelluksesta kootusti. Kamerassa on muun muassa Real-Time Eye AF -ominaisuus eläinten kuvaamista varten. Lisäksi Sony on vienyt jo tuttua Cinema Pro -sovellusta eteenpäin ja tuonut muutamia uusia ominaisuuksia. Sovelluksen avulla voidaan kuvata huipputasoista videokuvaa 21:9-kuvasuhteella nyt muun muassa 4K HDR -tasoisena 224, 25, 30 tai 60 fps -kuvataajuudella.

Sony on varustellut puhelimen lisäksi 4000 milliampeeritunnin akulla, jota voidaan ladata niin langattomasti kuin perinteiseen tyyliin kaapelin kautta. Xperia 1 II -puhelimessa on USB-C-tyypin latausliitin ja laite tukee myös 21 watin pikalatausta, mutta valitettavasti pikalaturi on ostettava erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Xperia 1 II -puhelimen erikoisuus on 3,5 millimetrin kuulokeliitin, josta Sony on luopunut jo muutama vuosi sitten. Nyt kuulokeliitin tekee paluun huippuluokan älypuhelimeen, sillä Sony näkee sen tuovan edelleen lisäarvoa kuluttajille muun muassa laadukkaamman äänentoiston ansiosta.

Rakenteellisesti Xperia 1 II on hieman kulmikkaampi kuin aikaisemman sukupolven Sonyn huippupuhelimet. Nyt puhelimessa on varsin kulmikas alumiinikehys, eikä lasipintoja ole viime vuosien tyyliin pyöristetty kovin paljoa. Sony hyödyntää lasipinnoissa Gorilla Glass 6 -lasia. Puhelimen mitat ovat 166 x 72 x 7,9 millimetriä ja painoa on 181 grammaa. Xperia 1 II on luonnollisesti myös IP65/68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä.

Suomessa puhelin on tulossa myyntiin kesäkuun aikana. Suomessa tarjolle ovat tulossa väriversiot musta ja violetti, mutta globaalisti julkaistiin myös valkoinen väriversio. Sony tulee ilmoittamaan Xperia 1 II -puhelimen hinnoittelun myöhemmin Suomen markkinoilla.

Sony esitteli myös keskihintaluokkaan asettuvan Xperia 10 II -puhelimen, josta lisää voi käydä lukemassa erillisestä artikkelistamme.

Sony Xperia 1 II tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,5 tuumaa, 4K HDR, OLED, 90 Hz
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 865 + 5G-modeemi
 • RAM-muisti: 8 gigatavua
 • Tallennustila: 256 gigatavua
 • Takakamerat: ZEISS-linsseillä varusteltu neloiskamera + salama
  • 12 MP ultralaajakulma (1/2,6”, 16 mm, Dual-PD AF)
  • 12 MP pääkamera (1/1,7”, 24 mm, Dual-PD AF, OIS)
  • 12 MP telekamera (1/3,4”, 70 mm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • 3D iTOF for AF
 • Etukamera: 8 MP
 • Akku: 4000 milliampeerituntia, langaton lataus, 21W pikalataus
 • Äänentoisto: 3,5 mm kuulokeliitin, stereokaiuttimet,
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Muuta: NFC, sormenjälkilukija kyljessä
 • Rakenne: Alumiinikehys, Gorilla Glass 6 -pinnat, IP68-luokitus
 • Mitat: 166 x 72 x 7,9 mm
 • Paino: 181 g
 • Värit: Musta, valkoinen ja violetti

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Eipä ollu 90hz virkistystaajuus vaan liikkeen sulavoitustekniikka joka vastaa 90hz:n tuntumaa. Näyttö on 60hz

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony