SonyYleinen

Sony Xperia 5 IV nyt ennakkomyynnissä Suomessa 1049 euron hintaan – toimitukset alkavat 3. lokakuuta, kaupan päälle 379 euron huippukuulokkeet

Sony Xperia 5 IV

Sony julkisti syyskuun alussa uuden kompaktin Xperia 5 IV -älypuhelimen, joka tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia. Puhelin on nyt tuotu odotetusti myös ennakkotilattavaksi Suomessa, joten halukkaat pääsevät jo laittamaan puhelimesta tilauksen sisään suomalaisten jälleenmyyjien kautta.

Ennakkomyynti on alkanut 13. syyskuuta ja virallisesti toimituksien odotetaan alkavan 3. lokakuuta, eli alle kolmen viikon päästä. Hintaa puhelimella on suomessa 1049 euroa ja se on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen ja vihreä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennakkotilaajat tulevat saamaan myös kaupan päälle Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 379 euroa. Kampanja on voimassa 30. lokakuuta asti, joten kuulokkeet voi saada myös ennakkotilauksien päättymisen jälkeen. Tarkemmat tiedot kampanjasta löytyvät Xperiacampaing.fi-sivustolta.

Tällainen on Sony Xperia 5 IV

Ulkoisesti Sony on mennyt tällä kertaa kompakti toteutus edellä, mutta muotoilu on tuttu muistakin Sonyn puhelimista. Uutuuspuhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnoista. Puhelimen takaosan lasi on mattapintainen ja etuosassa hyödynnetään kestävää Gorilla Glass Victus -lasia. Sony on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 156 x 67 x 8,2 millimetriä ja painoksi 172 grammaa. Xperia 5 IV on IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Sony esitteli puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, vihreä ja valkoinen.

Xperia 5 IV on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, jossa on Sonylle perinteinen 21:9-kuvasuhde. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus ja mukana on myös 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on 10-bittinen ja se tukee myös HDR10+ -toistoa. Sonyn mukaan näyttö on nyt 50 prosenttia kirkkaampi kuin edeltäjämallissa. Näytössä on myös Real-time HDR drive -tuki, joka parantaa kirkkauden ja tummien kuva-alueiden erottelukykyä.

Sony hyödyntää puhelimessa Qualcommin tehokasta Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä, eikä siitä olemassa olevaa plus-versiota. 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 730. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi. Sony Xperia 5 IV tarjoaa 8 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Kameroiden osalta Xperia 5 IV tarjoaa tutun Sonyn kokonaisuuden, johon on saatu innovaatioita Alpha-kameroista. Xperia 5 IV:ssa on kolme objektiivia, jotka 16 mm:n ultralaajakulmaobjektiivi, 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja 60 mm:n teleobjektiivi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa objektiiveissa on 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensori, jonka lukunopeus on jopa 120 fps. Tämän ominaisuuden ansiosta laite voi tallentaa 4K-videokuvaa 120 fps -nopeudella jopa viisinkertaista hidastuskuvaa. Tekniikka mahdollistaa myös reaaliaikaisen silmätarkennuksen ja kohteen seurannan still-kuvauksessa kaikilla objektiiveilla.

Lisäksi ZEISS-optiikka on kalibroitu erityisesti Xperia 5 IV -älypuhelinta varten. ZEISS T* -pinnoite edistää tarkkaa kuvarenderöintiä ja kontrastia vähentämällä heijastuksia kaikissa takakameran linsseissä. Myös etukamera on varustettu edeltäjäänsä kookkaammalla 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensorilla. Se mahdollistaa paremmat kuvat heikossa valossa ja samalla 4K HDR -videokuvauksen.

Sony on varustellut puhelimen aikaisempaa suuremmalla 5000 milliampeeritunnin akulla, jota pystytään lataamaan 30 watin pikalatauksella. Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Xperia 5 IV on varusteltuna myös langattomalla 15 watin latauksella sekä myös käänteisellä langattomalla latauksella. Langaton latausta ei ole aikaisemmi Xperia 5 -sarjassa nähty.

Puhelimen muita huomioitavia ominaisuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimessa on myös eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Sony toimittaa puhelimen oletusarvoisesti Android 12 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Puhelimelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sony Xperia 5 IV tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,1 tuumaa, OLED, Full HD+, 21:9-kuvasuhde, 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3,00 GHz Cortex-X2, 3x 2,50 GHz Cortex-A710, 4x 1,8 GHz Cortex-A510)
  • Grafiikkaprosessori: Adreno 730
  • 5G–modeemi: Snapdragon X65 (integroitu)
 • RAM-muisti: 8 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 MP (f/1.7, 1/1.7”, 24 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1/2.5”, 16 mm, 124 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.4, 1/3.5”, 60 mm, Dual PDAF, OIS)
 • Etukamera: 12 MP (1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12
 • Mitat: 156 x 67 x 8,2 millimetriä, painoa 172 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
 • Värit: Musta, vihreä ja valkoinen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony