AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPad mini – virkistävä uudistus pienten tablettien kategoriaan

Apple iPad mini (6. sukupolvi)

Apple on tunnettu jo vuosien ajan laadukkaista pienemmän kokoluokan iPad mini -tableteistaan, mutta tänä vuonna Apple teki malliin lähihistorian suurimman uudistuksen. Uudessa 6. sukupolven iPad minissä Apple on uudistanut lähes kaiken, mutta on säästänyt silti mukavan kompaktin rakenteen.

Tabletin kohokohtia ovat värikäs rakenne, kompakti 8,3 tuuman näyttöpaneeli sekä tehokas Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiri. iPad mini -tablettiin Apple on laittanut myös USB-C-liittimen, tuen 20 watin pikalataukselle sekä yläreunaan sijoitetun Touch ID -sormenjälkilukijan. iPad minissä on myös aikaisempaa paremmat 12 megapikselin tasoiset kamerat. Edullisimmillaan tabletin pystyy hankkimaan 569 euron hintaan Wi-Fi-versiona, mutta tarjolla on lisäksi 5G-versio.

SuomiMobiilissa Apple iPad mini -tablettia on testattu aktiivisesti muutaman viikon ajan ja nyt on aika tarkastaa arvostelun muodossa, mihin tabletista todellisuudessa onkaan. Tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin kaikki tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPad mini (6. sukupolvi) (A2567)
Mitat: 195.4 x 134.8 x 6.3 mm
Paino: 293 g
Rakenne: alumiinirunko / lasi edessä
Näyttö: 8.3 tuumaa / 2266 x 1488 / 14:9-kuvasuhde / Liquid Retina IPS LCD / 60 Hz / 500 nitiä
Järjestelmäpiiri: Apple A15 Bionic (2x 2.93 GHz Avalanche ja 4x 1.82 GHz Blizzard)
Grafiikkasuoritin: AApple GPU (5-ytiminen)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia / 64 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 12 megapikseliä (f/1.8 / AF) + LED-salama
Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.4 / 122 astetta)
Akku: 5124 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iPadOS 15
Muuta: 20 watin pikalataus
Liitännät: USB-C
Ääni: Kaksi kaiutinta / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi
Värit: Tähtiharmaa / Pinkki / Violetti / Tähtivalkea
Hinta: 569 € (64 Gt / WiFi) / 739 € (256 Gt / WiFi) / 739 € (64 Gt / 5G) / 909 € (256 Gt / 5G)

Myyntipakkaus

Apple iPad minin myyntipakkaus ja sen sisältö.

Apple toimittaa uuden iPad minin yhtiölle perinteisessä myyntipakkauksessa, joka on simppeli ja näyttävä. Myyntipakkausta koristaa kuva tabletin etuosasta, jossa on suurella kirjoitettuna sana ”mini”. Myyntipakkauksen kyljissä on Applen logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on myöskin normaalit tiedot, kuten muisti- ja väriversio sekä listaus myyntipakkauksen sisällöstä.

Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäiseksi esille tulee itse iPad mini käärittynä paperiin, joka on selvästi ekologisempi vaihtoehto kuin perinteinen muovi. Tabletin alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään tuttuun Applen tapaan pikakäyttöoppaan useilla kielillä, turvallisuustietoja sekä Apple-tarroja. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä erikseen Applen 20 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuutena myyntipakkaus on juuri sellainen kuin mitä voikin odottaa. Apple ei toimita mukana mitään ylimääräistä, vaan tarjolla on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. iPhonen pakkauksista Apple on viime vuosina jättänyt laturit kokonaan pois, mutta nyt iPad minin kohdalla sellainen vielä paketin mukana toimitetaan. Jos tabletille haluaa suojakuoren tai esimerkiksi kosketusnäyttökynän, niin sellainen on ostettava erikseen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilun osalta 6. sukupolven iPad mini asettuu näyttävästi Applen uuteen muotoilusuuntaukseen, joka on nähty myös tuoreimmissa iPhoneissa. Apple on päättänyt tehdä myös tabletin yleisolemuksesta kulmikkaamman. Laitteessa hyödynnetään laadukkaita materiaaleja, jotka tekevät tabletista hyvin vakuuttavan laitteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPad mini on värikäs uutuustabletti, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen väriversio. Tarjolla on neljä väriä, jotka ovat tähtiharmaa, pinkki, violetti ja tähtivalkea. Jos haluaa hieman massasta poikkeavan tabletin, niin silloin kannattaa valita pinkki tai violetti, kun taasen kaksi muuta väriä ovat jo hyvin perinteistä Applea. Testiin saatiin pinkki väriversio, josta ainakin itse tykkäsin. Väri ei ole perinteisen pinkki, vaan mukavan vaalea.

Kuten totesin, niin laadusta ei ole iPad minissä tingitty, vaan koko runko on mattapintaista alumiinia. Kulmikas muotoilu ei mielestäni ole suuri ongelma tabletissa, vaan laitteesta saa mukavan otteen. Pidemmässä käytössä alumiinipinta pääsee varmasti myös kulumaan sekä naarmuuntumaan pehmeytensä vuoksi, mutta esimerkiksi jonkinlaisia suojakuoria käytettäessä se tuskin on ongelma. Miellyttävää oli myös huomata, ettei alumiinipinta kerännyt liiaksi sormenjälkiä tai muuta likaa, vaan se pysyi puhtaana. Tabletin rakenteessa itse tykkään myös siitä, ettei Apple ole tuonut ulkopuolelle ollenkaan muovia tai mitään ylimääräisiä saumakohtia, jotka vaikuttaisivat laatuvaikutelmaan negatiivisesti.

Rakenne ja muotoilu ovat onnistuneet ja samalla kiitosta on pakko antaa laitteen kompaktille toteutukselle. Yleisesti itse olen tottunut käyttämään 10-tuumaisia tabletteja, joten iPad mini oli virkistävää vaihtelua. Tabletin mitat ovat vain 195,4 x 134,8 x 6,3 millimetriä, eli laite ei vie tolkuttomasti tilaa ja sitä on helppo kantaa mukana. Apple on saanut pidettyä iPad minin painon 293 grammassa, eli myöskään painoa ei ole liikaa. Tablettia on mukava pitää käsissä videoita katsellessa, eikä se tuntunut missään kohtaa liian painavalta.

Apple on saanut tabletista myös jämäkän, vaikka laite onkin hyvin ohut. Käsien välissä kevyesti taivuteltaessa iPad mini ei päästä suurempia natinoita, eikä se myöskään taivu. Valitettavasti Apple ei ole saanut tablettiin mitään rakenteellisia erikoisuuksia, kuten vedenkestävyyttä. Vedenkestävyys on vain harvojen tablettien ominaisuus, joten sitä ei voida pitää miinuksena. Tabletin näyttölasin valmistajaa Apple ei ole ilmoittanut, mutta testijakson aikana sen todettiin kestävän hyvin käyttöä. Mitään merkittäviä naarmuja ei näyttölasiin saatu aikaiseksi, vaikka toki pari pienempää olikin ilmestynyt. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä nopeasti pois yhdellä pyyhkäisyllä.

Etuosaltaan iPad mini on juuri sitä, mitä voikin odottaa, eli pinta-alasta 77 prosenttia on näytön peitossa. Näyttöä kiertää kauttaaltaan noin senttimetrin paksuiset kehykset, jotka eivät ole liian paksut, mutta eivät myöskään kaikista ohuimmat. Näyttöpaneelin yläreunaan Apple on asettanut yhden etukameran ja näytön kehykseen on piilotettu lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosan kanssa Apple jatkaa myös tuttua toteutustaan, sillä se on kokonaan tasainen. Ainoa hieman ulkoneva kohta on vasemmassa yläkulmassa oleva kamera. Kameran alapuolella on esillä myös yksi mikrofoni ja LED-salamavalo. Tabletin takaosaa koristaa suuri Applen logo, joka on viimeistelyltään kiiltävä. Takaosassa nähdään myöskin iPad-teksti sekä muita merkintöjä pienellä präntillä. Takaosa on siis hyvin simppeli, eikä siinä ole mitään ylimääräistä.

Apple on asettanut iPad minin yläreunaan symmetriset kaiutinritilät, joista toisen takana on kaiutin. Lisäksi yläreunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Laitteen alareunassa on myös symmetriset kaiutinritilät, joista toisessa on kaiutin. Alareunassa on myös USB-C-liitin. iPad minin oikeassa reunassa on magneettinen latauspaikka Apple Pencil -kynälle ja vasempaan reunaan Apple ei ole laittanut mitään.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Apple on uudistanut täysin iPad minin näytön, sillä kyseessä on suurempi, tarkempi sekä kehittyneempi paneeli kuin koskaan aikaisemmin. Näyttö on kooltaan 8,3 tuumaa ja se perustuu Liquid Retina IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on 2266 x 1488 pikseliä ja kuvasuhteena on 3:2. Näytön kirkkauden on luvattu yltävän 500 nitiin ja siinä on lisäksi tuki 2. sukupolven Apple Pencil -kynälle. Valitettavasti testiin ei saatu kynää, joten sitä ei testijakson aikana kokeiltu.

Näyttö on kokonaisuudessaan todella hyvä, vaikka minnekään OLED-paneelin tasolle ei IPS LCD -tekniikalla päästäkään. Apple on kuitenkin onnistunut valitsemaan käyttöönsä hyvän LCD-paneelin, joka toistaa värit miellyttävästi ja tarjoaa muiltakin osin miellyttävän käyttökokemuksen. LCD-paneeli ei kuitenkaan pysty tarjoamaan yhtä syviä sävyjä kuin OLED-paneelit ja nyt myös iPad minissä musta toistetaan harmaana. Tämän ainakin itse huomasin välittömästi. Valitettavasti näytöstä ei löydy tukea HDR-tekniikalle.

Hyvän väritoiston ohella iPad mini tarjoaa myös mukavan kirkkauden. 500 nitin maksimikirkkaus riittää monessa tilanteessa ja se on varsin samaa tasoa kuin monissa muissakin tableteissa tällä hetkellä. Näytön luettavuus on hyvä, mutta ongelmia saattaa tulla esimerkiksi kesällä kirkkaassa auringonvalossa. Näytön kirkkauden saa myöskin miellyttävän alhaiseksi, jos tykkää käyttää laitetta esimerkiksi hämärässä tai pimeässä.

Yksi mielenkiintoinen vika tai ominaisuus näytössä on hyytelöefekti (jelly effect), joka löytyi myös testissä käyneen yksilön näytöstä. Jos tabletilla selaa esimerkiksi Twitteriä tai jotain muuta sisältöä pystysuunnassa, niin hyytelömäisen efektin huomaa heti. Applen mukaan kyseessä on normaalia käytöstä LCD-paneelilta ja se johtuu näytön ylä- ja alareunan rivien päivittymisen viiveestä, joka tuottaa epätasaisen selauskokemuksen. Ongelmaa ei Apple pysty korjaamaan, joten se on käyttäjän päätettävissä, haluaako ongelmaan tottua vai valitseeko jonkin toisen tabletin.

Kokonaisuutena iPad minin näyttö on mukavan kompakti, mutta samalla mukavan kookas päivittäiseen viihdekäyttöön esimerkiksi elokuvien katselua varten. Lisäksi näytön tekninen toteutus on hyvällä tasolla, mikä parantaa käyttömukavuutta selvästi. Vaikka Apple on hieman säästellyt näyttöteknologian kanssa, niin kyseessä on varmasti yksi parhaimmista LCD-näytöistä tämän kategorian tableteissa.

Apple hyödyntää iPad minissä yhtiön tuoreinta Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiriä, joka on löytynyt aikaisemmin muun muassa iPhone 13 -puhelimista. Kyseessä on kuitenkin tabletille hieman muuteltu versio, joka eroaa muutamassa kohdassa puhelimissa nähdystä järjestelmäpiiristä. Testiin saatiin iPad minin Wi-Fi-versio, mutta tarjolla on myös 5G-yhteyksillä varusteltu variantti, jos tarvitsee mobiiliverkkoyhteydet.

A15 Bionic sisältää kuusi ydintä, joista kaksi ovat tehokkaita Avalanche-ytimiä, jotka ovat kellotettu 2,93 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A15 Bionic sisältää neljä virtapihimpää Blizzard-ydintä, jotka toimivat 1,82 GHz:n kellotaajuudella. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 40 prosenttia parempi kuin aikaisemmin. iPad minin kohdalla A15 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa myös 5-ytimisen grafiikkaprosessorin ja 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa tabletin koneoppimisesta. Applen mukaan tabletti tarjoaa edeltäjäänsä verrattaessa jopa 80 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn.

Verrattuna iPhone 13 -sarjan puhelimiin on Apple laskenut tehokkaimpien ytimien kellotaajuuden 3,23 GHz:sta 2,93 GHz:iin. Lisäksi mukaan on saatu tehokkaampi 5-ytiminen grafiikkaprosessori, joka löytyi vain iPhone 13 Pro -puhelimista.

Apple on varustellut iPad minin ainoastaan 4 gigatavun kokoisella RAM-muistilla, joka kuulostaa todella vähältä. Todellisuudessa RAM-muisti kuitenkin riittää hyvin Applen laitteessa, sillä yhtiö on pystynyt kehittämään ohjelmiston ja laitteiston itse, ja optimoimaan sen paremmin. Sisäistä tallennustilaa iPad mini tarjoaa edullisimmassa versiossa 64 gigatavua, joka on mielestäni todella vähän. Henkilökohtaisesti olisin odottanut vähintään 128 gigatavun tallennustilaa, jota ei valitettavasti löydy vaihtoehtona. Apple tarjoaa vain 256 gigatavun sisäistä tallennustilaa selvästi kalliimmalla. Tablettiin ei ole saatu muistikorttipaikkaa.

Testijakson aikana ajoimme iPad mini -tabletissa läpi perinteiset suorituskykytestit, joista saadaan hieman viitteitä suorituskyvystä. Testituloksien mukaan iPad minin suorituskyky olisi pitkälti iPhone 13 -puhelimien tasolla, eikä merkittäviä eroja ole. Alapuolella on muutamia kuvakaappauksia, joissa näkyy suorituskykytestien tuloksia.

Suorituskyky on siis sillä tasolla, että se riittää mainiosti jopa pelaamiseen tai kuvankäsittelyyn. Suorituskyvyn kanssa ei testijakson aikana ollut koskaan ongelmia ja koin iPad minin toimivan jatkuvasti sulavasti ja ilman suurempia ongelmia. Jos iPad minin ostaa viihdekäyttöä varten, niin suorituskyky riittää mainosti, mutta nopeasti saattaa huomata suorituskyvyn riittävän mainiosti myös luovempaan työhön. Kategoriassaan iPad minin suorituskyky on omaa luokkaansa.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukija on virtapainikkeessa.

Yksi mielenkiintoisista ominaisuuksista 6. sukupolven iPad minissä on uudistettu Touch ID, eli sormenjälkilukija. Tabletissa ei ole enää perinteistä kotipainiketta etuosassa, joten lukija on jouduttu siirtämään laitteen yläreunaan virtapainikkeen yhteyteen. Virtapainike löytyy tabletin yläreunasta, josta siihen on helppo päästä käsiksi esimerkiksi etusormella. Erikoisesti virtapainikkeen pinnasta Apple on tehnyt kiiltävän valkoisen, joten se erottuu muista painikkeista.

Sormenjälkilukija on mielestäni tarpeellinen ominaisuus iPad mini -tabletissa, sillä se helpottaa lukituksen avaamista. Sormenjälkilukijan ansiosta ei tarvitse aina naputella suojakoodia erikseen, vaan se hoituu biometrisesti sormenjäljen avulla. Toimivuudeltaan lukija on hieman vaihteleva, sillä joskus se tuntuu lukevan sormen nopeasti ja toisinaan sillä kestää pitkään. Nopeampiakin lukijoita olen itse nähnyt, joten Applelta olisi toivonut jotain hieman parempaa. Vaikka lukija tunnistaisikin sormen, niin lukituksen avaaminen vie kaikkine animaatioineen jopa sekunnin.

Kaiuttimet löytyvät molemmista päädyistä.

Apple on varustellut iPad minin erinomaisella stereoäänentoistolla, jollaista ei välttämättä osaisi odottaa tämän kokoluokan laitteelta. Tabletin sisältä löytyy siis kaksi kaiutinta, jotka löytyvät ylä- ja alapäädyistä. Vaikka laitteessa on neljä erillistä kaiutinritilää, niin niistä kuitenkin vain kahden takaa löytyy kaiutin. Kaiuttimet ovat symmetrisesti niin sanotusti laitteen vasemmalla puolella, joten ääni tulee tasaisesti.

Äänenlaatu kaiuttimien kautta on erinomainen ja ne riittävät mainiosti esimerkiksi videoiden äänien kuunteluun tai jopa musiikin kuuntelemista varten. Äänessä on havaittavissa jopa pientä bassoa, joka antaa mukavan vivahteen kuuntelukokemukseen. Ainakin itse tykkäsin katsoa iPad minillä sarjoja ilman, että olin yhdistänyt tablettiin erillisiä kuulokkeita. Hyvää työtä, Apple!

Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat hieman erikoisessa paikassa.

Pieni yksityiskohta, joka on mielestäni hyvä ottaa esille on painikkeet. Apple on asettanut tabletin kaikki painikkeet yläreunaan ja erityisesti äänenvoimakkuuspainikkeiden sijainti tuotti ongelmia. Virtapainike on mielestäni hyvässä kohdassa tabletin yläosan oikeassa reunassa, mutta Apple on laittanut äänenvoimakkuuspainikkeet hölmösti yläosan vasempaan reunaan. Mielestäni painikkeiden parempi sijainti olisi ollut oikean kyljen yläreunassa lähellä virtapainiketta, jolloin niihin olisi ylettänyt samalla kädellä.

Tällä hetkellä painikkeiden sijainti tuottaa välillä ongelmia äänen lisäämisen ja vähentämisen kanssa, sillä koskaan ei tiedä kummasta painikkeesta tapahtuu mitäkin. Lisäksi painikkeet ovat usein huonosti saavutettavissa. Välillä laitetta vaakatasossa pidettäessä painikkeisiin osuu turhan helposti ja yhtäkkiä tabletin äänet ovatkin täysillä. Toki tähänkin ongelmaan tottui testijakson aikana, mutta toisinaan huono sijainti sai silti aikaan turhautumista.

Akunkesto ja lataus

iPad mini pitää ohuen rakenteensa sisällä piilossa kookkaan 5124 milliampeeritunnin akun, joka takaa hyvän akunkeston. Applen mukaan tabletin akusta pitäisi riittää virtaa 10 tunniksi verkon selaamista ja videoiden katselua. Testijakson aikana itse huomasin akunkeston olevan riittävä ainakin omassa käytössäni. 10 tuntia ei kuulosta kovinkaan suurelta, mutta tablettikäytössä laitetta pystyy käyttämään useamman päivän ilman lataamista, jos laitetta käyttää noin 1-3 tuntia päivässä.

Tablettia pystyy käyttämään huoletta siis eritysesti viihdekäytössä, mutta testijakson aikana ei kokeiltu kuinka nopeasti akku hupenisi raskaassa käytössä. Jos iPad miniä käyttää useita tunteja päivässä aktiivisesti, niin akun varmasti saa myös sille tasolle, että laite kannattaa laittaa yöksi aina laturiin.

Apple on laittanut tablettiin tuen USB Power Delivery -latureille korkeintaan 25 watin teholla. Tabletin mukana tulee kuitenkin 20 watin tehoinen laturi, joka riittää varmasti lähes kaikille. Pikalaturin avulla akun saa kohtuullisessa ajassa täyteen, mutta toki aikaa se edelleen vie. Koska Apple toimittaa laturin tabletin mukana oletusarvoisesti, niin pystyimme testaamaan akun latausnopeuden.

Apple iPad minin akun latausnopeus mukana toimitettavalla 20 watin pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin tyhjästä täyteen latautuminen vie 6. sukupolven iPad miniltä jopa 115 minuuttia, eli lähes kaksi tuntia. 30 minuutissa akkua saadaan 35 prosentin verran ja 60 minuutissa saavutetaan 69 prosentin varastaso. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 88 minuutissa. Akun lataus hidastuu selvästi loppua kohden, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen jopa 27 minuuttia.

Henkilökohtaisesti olin iPad minin kohdalla erittäin tyytyväinen siihen, että Apple on laittanut mukaan USB-C-liittimen. Tabletin lataamiseen ei tarvitse Applen omaa Lightning-liitintä, vaan nyt tablettia pystyi lataamaan samoilla latureilla kuin kymmenien muidenkin valmistajien laitteita. Langallinen lataus on ainoa tapa, jolla tablettia pystyy lataamaan, sillä Apple ei ole laittanut mukaan langatonta latausta.

Kamerat

Apple on kertonut panostaneensa uudessa iPad mini -tabletissa tällä kertaa vahvasti kameroihin, sillä nyt on parannettu kaikkia kameroita. Tabletin takaosassa on yksi kamera ja etuosasta löytyy yksi kamera. Tabletteja ei yleisestikään ole tarkoitettu aktiiviseen kuvaamiseen, enkä itse nytkään kokenut kameroiden olevan mitenkään tärkeässä roolissa iPad minin käyttökokemuksessa. On kuitenkin hyvä, että perustason laadukkaat kamerat löytyvät satunnaiseen kuvaamiseen.

iPad minin takaosassa on 12 megapikselin kamerasensori, jonka linssissä on f/1.8-aukko sekä 29 mm polttoväli. Pääkameran avustuksella pystytään taltioimaan laadukkaita kuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja ne ovat erittäin tarkkoja. Mihinkään huippupuhelimien tasolle ei valitettavasti päästä, mutta se ei ole vaadittuakaan tabletissa. Esimerkiksi rakeisuutta kuvissa on havaittavissa jokseenkin enemmän.

Heikossa valaistuksessa pääkamera tuottaa myös hyvää jälkeä, vaikka mitään mullistavaa ei kannata odottaa. Kuvissa on kohtuullisesti yksityiskohtia, mutta kuvat ovat usein todella tummia. Kuvissa on myös selvästi enemmän rakeisuutta ja pehmeyttä kuin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. iPad minin kamera ei valitettavasti tue erillisestä yötilaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna tabletin takakameralla.

Apple on laittanut tabletin etuosaankin uuden 12 megapikselin kamerasensorin, joka on tarkoitettu selfiekuvia ja videopuheluita varten. Kamerassa käytetään f/2.4-aukolla ja 14 mm polttovälillä varusteltua linssiä ja mukana myös tuki uudelle valokeila-ominaisuudelle.

Etuosan kameralla pystytään kuvaamaan mielestäni hyviä selfiekuvia, jos valoa on tarpeeksi. Apple käyttää etuosassa itse asiassa ultralaajakulmakameraa, joten kuviin mahtuu aikaisempaa enemmän sisältöä ja esimerkiksi ryhmäkuvia on helpompi ottaa. Oletusarvoisesti etukamerassa käytetään zoomattua näkymää, mutta ultralaajanäkymän saa käyttöön yhdellä napautuksella. Jos kuvia haluaa ottaa heikossa valaistuksessa, niin Apple tarjoaa etukameralle myös Retina-salaman, eli näyttö välähtää kuvatessa ja tuo kuvaustilanteeseen hieman lisää valoa.

Etukameran mielenkiintoisin ominaisuus on mielestäni videokuvauksessa valokeila-nimeä kantava ominaisuus. Se toimii vain FaceTime-videopuheluissa, jolloin Apple ottaa kaiken hyödyn irti uudesta ultralaajakulmakamerasta. Tabletti osaa itse zoomata ja keskittää käyttäjän videopuhelussa, vaikka puhuja itse liikkuisikin. Ominaisuus tuntui testijakson aikana toimivan luvatusti.

Videokuvaus onnistuu luonnollisestikin iPad minin molemmilla uusilla kameroilla. Etuosan kamera tukee korkeintaan 1080p -videokuvausta 240 fps -tasolla, kun taasen takaosan kameralla pystytään kuvaamaan jopa 4K 60 fps  -tasolla. Mielestäni videokuvaus ajaa iPad minissä asiansa ja videon laatu on ainakin 4K-tasolla riittävä.

iPad minin kamerasovellus jäljittelee pitkälti samaa toteutusta, joka on nähty iPhone-puhelimissa. Apple on toki optimoinut kameran käyttöliittymän suurelle näytölle, jotta sitä olisi helpompaa käyttää. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä toiminnot on tuotu kameran oikeaan reunaan.

Apple luottaa pystysuuntaiseen karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, jotka ovat nopeutettu, hidastettu, video, kuva, neliö ja panoraama. Lisäksi päänäkymän vasemmassa reunassa on zoomauspainike, jossa on pikavalintoina 1x ja 2x. Lisäksi pyyhkäisemällä painiketta pystytään vaihtamaan zoomaustasoa asteittain aina 5x asti. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia, ajastusta ja live-kuvan asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalitilaa, mutta sen tarve iPad minin kaltaisessa tabletissa on vähäinen. Kamerasovelluksessa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan sovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy tabletin asetuksista. Kamerasovellus tuntui toimivan tabletissa jatkuvasti hyvin ilman suuria ongelmia. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli myös sujuvaa.

Käyttöjärjestelmä

Apple hyödyntää 6. sukupolven iPad mini -tabletissaan heti tuoreeltaan uusinta iPadOS 15 -käyttöjärjestelmäversiota. Kyseessä oli itselleni ensimmäinen kerta, kun olen käyttänyt iPadOS-käyttöjärjestelmää. Kyseessä on pitkälti samanlainen käyttökokemus kuin iPhone-puhelimissa oleva iOS 15, mutta Apple on toki tehnyt joitakin muutoksia suurempaa näyttöä ajatellen.

Käyttökokemukseltaan iPadOS on tuttua Applea ja iOS on vahvasti läsnä. Aloitusnäytössä on vihdoin tuki widgeteille ja alareunassa on tärkeimmät sovellukset yhdessä rivissä. Lisäksi nyt mukaan on saatu myös sovellusvalikko tai niin sanottu ”appikirjasto”. Kokemuksesta on tehty mahdollisimman yksinkertainen, jotta sitä olisi helppo käyttää ja ymmärtää. Ainakin jos omistaa iPhonen tai muita Applen tuotteita, niin käyttöliittymään tottuu helposti.

Itse en ole suuremmin pitänyt iOS-käyttöjärjestelmästä iPhone-puhelimilla, mutta mielestäni iPadOS on yksi parhaimmista käyttöjärjestelmistä tableteille. Apple on pystynyt optimoimaan sen paremmin suuremmille näytöille ja samalla se tarjoaa paljon ominaisuuksia, joista tabletilla on hyötyä. Toki mukana on edelleen iOS-versiostakin tutut ongelmat ja oudot toteutukset, mutta ne eivät ole tablettikäytössä yhtä suuri ongelma kuin puhelimessa. iPadOS on kuitenkin selvästi parempi tabletilla kuin Android tällä hetkellä.

Itse tykkäsin Applen tekemistä muutoksista, esimerkiksi miten sovelluksia pystyy käyttämään samaan aikaan. Erityisesti olin todella tyytyväinen siihen, että sovelluksessa kuin sovelluksessa pystyi aina alareunasta pyyhkäisemään auki ”tärkeimmät sovellukset”, josta ne sai avattua ilman, että olisi ollut pakko palata aloitusnäyttöön. Tällaisia pieniä hyviä ominaisuuksia iPadOS on täynnä, jotka tulevat esille vasta, kun on käyttänyt tablettia pidemmän aikaa.

Testijakson aikana itsellä ei tullut vastaan suurempia ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan odotetulla tavalla. Käyttökokemus oli miellyttävä ja samalla kaikki tuntui toimivan nopeasti. Esimerkiksi sovelluksien avautumista ei tarvinnut kauaa odotella. Apple on tehnyt hyvää työtä ohjelmiston osalta ja saanut sen optimoitua erinomaisesti suurelle näytölle.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPad mini -tablettia.

Apple on mielestäni pystynyt tekemään 6- sukupolven iPad minista erittäin mielenkiintoisen tabletin, joka tarjoaa erittäin paljon omassa kategoriassaan. Oikeastaan kilpailijoita ei iPad minille löydy, sillä pieniä ja tehokkaita tabletteja ei ole muilta tarjolla. Uutta iPad miniä on siis helppo suositella, jos etsinnässä on kompakti tabletti.

Testijakson aikana itse tykästyin iPad minin tyylikkääseen, ohueen ja värikkääseen muotoiluun, joka erottaa sen joukosta. Näyttö tuntui olevan myös tarpeeksi hyvä, vaikka mistään parhaimmasta ei tässä tapauksessa ollutkaan kyse. Yksi suurimmista valttikorteista on vahva suorituskyky A15 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta. Suorituskykyä löytyy kuin huippupuhelimelta. Tabletissa huomasin testijakson aikana olevan myös loistavat stereokaiuttimet, hyvä akunkesto sekä tarpeeksi hyvät kamerat. Lisäksi olin tyytyväinen siihen, että Apple oli ottanut käyttöön USB-C-liittimen.

Kovin paljoa oikeasti huonoa ei tabletista tullut mieleen. Näytössä ehkä hieman harmittamaan jäivät LCD-tekniikka, normaali virkistystaajuus sekä HDR-tuen puute. Mielestäni erikoista Applelta on ollut tarjota edullisimmassa versiossa 64 gigatavun sisäinen tallennustila, sillä mielestäni iPad mini vaatisi vähintään 128 gigatavua tallennustilaa. Lisäksi Apple on unohtanut laitteesta kuulokeliittimen ja muistikorttipaikan, joista ainakin itse näkisin olevan paljonkin hyötyä. Pieneksi heikkoudeksi voidaan todeta lisäksi iPadOS-käyttöjärjestelmän rajoitteet, jotka eivät toki ole kovin merkittävässä roolissa, koska kyseessä on tabletti.

SuomiMobiilille 6. sukupolven iPad mini -tabletin testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden uutuustabletin pystyy tilaamaan edullisimmillaan 569 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun muistiversion (739 €). Tabletista on myös 5G-versiot 64 gigatavun ja 256 gigatavun versioissa 739 ja 909 euron hintaan. Apple on julkaissut tabletin neljässä väriversiossa, jotka ovat tähtiharmaa, tähtivalkea, pinkki ja violetti.

Apple iPad mini

8.6

SuomiMobiilissa testattiin Applen uusin kompaktin kokoinen 6. sukupolven iPad mini -tabletti, joka tarjoaa paljon suorituskykyä.

Hyvää
 • Tyylikäs ja värikäs muotoilu
 • Pääosin miellyttävä näyttökokemus
 • Tehokas Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiri
 • Stereokaiuttimet takaavat hyvän äänentoiston
 • Hyvä akunkesto ja pikalaturi toimitetaan mukana
 • Kamerat tarjoavat hyvän kokemuksen ja laadun
 • USB-C-liitin löytyy!
Huonoa
 • Näytössä ei korkeaa virkistystaajuutta tai HDR-tukea
 • Edullisimmassa versiossa vain 64 gigatavua muistia
 • Applen iPadOS:n rajoitteet
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple