ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 400 Lite – hillitty päivitys, mutta parempi hinta

Honor 400 Lite

Honor on uusimassa N-numerosarjaansa, sillä Suomessa myyntiin on saatu uusi Honor 400 Lite. Kyseessä on malliston edullinen jäsen, joka on seuraaja viime vuoden Honor 200 Litelle. Honor on lähtenyt jatkamaan tuttua toteutusta, eikä tällä kertaa mitään kovin mullistavaa ole saatu mukaan. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu parin viikon ajan, ja nyt on aika katsoa millainen laite todellisuudessa onkaan.

Puhelimessa on edelleen kookas 6,7 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jonka luvataan nyt tarjoavan paremman sulavuuden ja kirkkauden. Tehoista vastaa MediaTekin kehittämä Dimensity 7025-Ultra -järjestelmäpiiri, takaosasta löytyy 108 megapikselin kaksoiskamera ja akku on kooltaan 5230 milliampeerituntia. Suurimmat uudistukset nähdään IP-luokituksessa sekä puhelimen yleisessä kestävyydessä. Tietysti mukana on myös kamerapainike.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin huhtikuun lopulla yhdessä muistiversiossa. Honor 400 Liten 8 + 256 gigatavun versio maksaa 299 euroa. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Velvet Grey sekä musta Velvet Black.

Tässä artikkelissa käymme läpi puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 400 Lite (ABR-NX1)
Mitat: 161 x 74.55 x 7.29 mm
Paino: 171 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 3500 nitiä
Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 7025-Ultra (2x 2.5 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: MIG BXM-8-256
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.75 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.45) + LED-salama
Akku: 5230 mAh (ei irrotettava)
Lataus: jopa 35 watin langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 15 + MagicOS 9.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 6 vuotta Android- ja tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa (Velvet Grey) / musta (Velvet Black)
Hinta: 299 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Myyntipakkauksen sisältö.

Honor 400 Lite toimitetaan tutussa litteässä valkoisessa myyntipakkauksessa, jonka kylkeen on merkitty laitteen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot. Kannen alta paljastuu puhelin muoviin käärittynä, ja sen alta löytyy pahvitasku, jossa on pikakäyttöopas sekä USB-A > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Pakkauksen pohjalta löytyy vielä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Laturia ei enää toimiteta mukana, eikä pakkauksesta löydy myöskään suojakuorta, joita Honor on toisinaan aiemmin laittanut mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Honor 400 Lite jatkaa hillityn tyylikästä linjaa. Puhelin edustaa hintaluokassaan muotoilua, joka yhdistää ohueen runkoon näyttäviä yksityiskohtia. Rakenne on kauttaaltaan muovia, mutta viimeistely tekee vaikutuksen. Puhelimesta on myös kaksi väriversiota, jotka ovat perinteikäs musta Velvet Black sekä testiin saatu näyttävä harmaa Velvet Grey.

Puhelimen muotoilu on kulmikas mutta samalla sulavalinjainen. Reunat ovat tasaiset, ja etu- sekä takapinta ovat suorat. Kaarevuutta ei juuri ole, mikä hieman heikentää ergonomiaa. Lisäksi 90 asteen kulmat kehyksen ja takapinnan kohdalla ei ole kaikista paras ratkaisu, vaikka se seuraakin markkinan trendiä.

Takapinta ja kehys ovat viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse pidän todella paljon. Pinnat eivät ole liian karheita, vaan kokonaisuus on huoliteltu. Mattapinta on muovimateriaaliin mielestäni paras toteutus tässä hintapisteessä. Se ei naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävä muovi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttölasi yhdistyy runkoon ilman häiritseviä muovikehyksiä, mikä parantaa viimeistelyä huomattavasti. Lasin valmistajaa ei ole kerrottu, mutta Honor korostaa laitteen kestävyyttä ja siihen onkin lisätty likaa hylkivä pinnoite. Testijakson aikana lasiin ei ilmestynyt merkittäviä naarmuja, ja lika pyyhkiytyi helposti pois.

Honor mainostaa sen pudotuksenkestävyyttä uudenlaisen kestävämmän rakenteen myötä. Testijakson aikana puhelinta ei kuitenkaan tahallaan lähdetty tiputtelemaan. Puhelin on saanut myös IP64-luokituksen, joka on selvä parannus edeltäjään verrattuna, jolle ei luvattu mitään IP-luokitusta. IP64-luokitus tarkoittaa, että puhelin on täysin suojattu pölyltä ja kestää roiskeita ja vettä joka suunnasta. Vaikka puhelinta ei ole tarkoitettu upotettavaksi veteen, se toimii luotettavasti esimerkiksi sateessa.

Honor 400 Lite ei ole kompakti laite, sillä virallisiksi mitoiksi on kerrottu 161 x 74,55 x 7,29 millimetriä. Edeltäjään verrattuna paksuutta on saatu lisää, mutta yleisesti kyseessä on edelleen vakuuttavan ohut laite. Painoa on kerrottu olevan 171 grammaa, joka on myös yllättävän vähän verrattuna monien kilpailijoiden jopa yli 200 gramman painoisiin puhelimiin tässä hintapisteessä. Laadullisesti Honor 400 Lite on vakuuttava, eikä puhelin pääse suuremmin natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Puhelimen etupuolen toteutus on myös vakuuttava, sillä näytön kehykset ovat tasaisen ohuet, ja näyttö kattaa peräti 90 prosenttia etupinnasta. Näytön yläreunassa on leveä pillerimäinen reikä etukameraa sekä LED-salamavaloa varten. Näiden väliin on piilotettuna myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, sekä puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee luonnollisestikin näyttölasin ja muovikehyksen välissä.

Takaosassa katse kiinnittyy isoon, laatikkomalliseen kamera-alueeseen. Se nousee selvästi rungon yläpuolelle, mikä aiheuttaa pientä keikkumista pöytää vasten. Kamera-alueeseen on laitettu kaksi kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”108MP ASPH.”, jolla viitataan pääkameraan. Honor 400 Liten takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä.

Painikkeet ja liitännät ovat perinteisillä paikoillaan, oikealla kyljellä äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet. Näiden alapuolelle on tuotu uutena painikkeena myös kamerapainike. Honor 400 Liten vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni. Alareunaan on saatu mahdutettua kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, minne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Honor 400 Lite ei tuo näytön osalta suurta mullistusta, vaikka sitäkin on hieman haluttu parantaa. AMOLED-paneeli on kooltaan 6,7 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus tarkoittaen 2412 x 1080 pikseliä ja 394 pikseliä tuumaa kohden. Suurin uudistus on korkeampi 120 hertsin virkistystaajuus sekä suurempi 3500 nitin maksimikirkkaus.

Näytön tekninen toteutus ei ole hintaluokassa millään tavalla poikkeava, mutta Honor 400 Lite erottuun edeltäjänsä tavoin näytön kapeilla kehyksillä. Kehykset ovat selvästi kapeammat kuin monissa muissa saman kategorian puhelimissa, jonka lisäksi kehykset ovat symmetriset. Honor on tehnyt mielestäni hyvää työtä kehyksien kanssa, sillä ohut toteutus antaa käsityksen jopa hintaluokkaansa paremmasta laitteesta.

AMOLED-tekniikan ansiosta Honor 400 Liten näyttö toistaa myös värit todella hyvin. Musta on oikeasti mustaa, joka on OLED-paneelin suurin vahvuus. Ainakin itse tykkäsin kuluttaa laadukkaalta näytöltä sisältöä, eikä koskaan tullut tilannetta, jossa näyttö ei olisi ollut tarpeeksi hyvä. Kirkkaus on parantunut verrattuna edeltäjään, ja luettavuus monessa tilanteessa on erinomainen. 3500 nitiä riittää mainiosti myös kirkkaana kesäpäivänä.

Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaalilla tasolla hintapisteessään. Näyttö on mukavan tarkka, joten myös sisältö toistetaan tarkkana. Yksittäisten pikseleiden näkeminen paljain silmin on haastavaa. 120 hertsin virkistystaajuus on vihdoin kiva nähdä myös tässä kategoriassa, sillä se on parannus edeltäjän 90 hertsiin.

Honor 400 Lite on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mutta näyttö ei tue HDR10-tekniikoita. Widevine L1 mahdollistaa kuitenkin tarkemman HD-sisällön näyttämisen monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix mahdollistaa puhelimella Full HD -tasoisen suoratoiston.

Asetuksia näytölle on paljon, ja tällä kertaa myös Honor 400 Litessä on panostettu silmäystävällisiin ratkaisuihin. Näyttö tukee 3840 hertsin PWM-himmennystä, joka vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta laitetta käytettäessä heikossa valaistuksessa. Lisäksi näytön väriä voidaan vaihtaa kellertävämmäksi, joka on silmille parempi kuin sininen valo. Käyttäjät voivat asetuksista myös säätää näytön värejä sekä aktivoida Always-on-display-toiminnon.

Honor on päivittänyt suorituskykyä, mutta edelleen luotetaan MediaTekin kehittämään järjestelmäpiiriin. Honor 400 Liten sisuksissa on Dimensity 7025-Ultra -piiri, jonka pitäisi taata perustason suorituskyky edullisille puhelimille.

Dimensity 7025-Ultra on valmistettu 6 nm prosessilla, ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,5 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä on IMG BXM-8-256 -grafiikkaprosessori.

Honor 400 Lite on saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavun verran RAM-muistia sekä 256 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti puhelimeen ei ole saatu tukea muistikortille, joten käyttäjien on tyydyttävä tarjolla olevaan tallennustilaan.

Puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tuttuja suorituskykytestejä, joista saatiin hyvä käsitys siitä, mitä Dimensity 7025-Ultra pystyy tarjoamaan. Mistään merkittävästä suorituskykyparannuksesta ei ole tällä kertaa kysymys, vaan Honor 400 Lite pärjää pitkälti samalla tavalla kuin edeltäjänsä.

Mielestäni Honor ei ole suorituskyvyssä kilpailun tasolla, sillä 300 euron hintaisista puhelimista monet ovat selvästi suorituskykyisempiä. Dimensity 7025-Ultran yleinen suorituskyky on enemmän alle 250 euron puhelimien tasolla kuin 300 euron hintapisteessä. Erityisen pettynyt olen siitä, että suorituskyky ei ole parantunut tarpeeksi verrattuna edeltäjään, vaan Honor jynnää vuosi vuodelta samassa pisteessä.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor 400 Liten saamia suorituskykytestin tuloksia Honor 200 Liten ja OnePlus Nord CE 4 Liten vastaaviin tuloksiin.

Testitulokset
Honor 400 Lite (MTK D7025-U) Honor 200 Lite (MTK D6080) OnePlus Nord CE 4 Lite (SD695)
AnTuTu: 428 139 pistettä 424 149 pistettä 476 458 pistettä
Geekbench 6 (single): 947 pistettä 785 pistettä 903 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2288 pistettä 1989 pistettä 1977 pistettä
PCMark: 11 718 pistettä 8775 pistettä 9269 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: Ei tuloksia* 367 pistettä 397 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Yleisesti Honor 400 Liten suorituskyvyn voidaan sanoa riittävän moneen tilanteeseen, mutta sitä ei ole suunnattu kovimpiin tai raskaimpiin peleihin.

Vaikka suorituskyky ei testeissä yllättänyt positiivisesti, niin mielestäni Honor on onnistunut optimoimaan puhelimen ohjelmiston loistavasti hieman tehottomalle piirille. Tietysti sovelluksien latausajoissa nähtiin pientä viivettä, mutta yleinen kokemus oli erinomainen. Käyttöliittymä toimi sujuvasti ja harvoin tuli ärsyyntynyttä fiilistä laitteen hidasteluista.

Dimensity 7025-Ultra pitää sisällään 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Honor 400 Lite tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla.

Uutena ominaisuutena Honor on saanut päivitystä SIM-kortteihin. Honor 400 Lite tukee nimittäin eSIM-tekniikkaa, joka vielä edeltäjästä puuttui. Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Miellyttävä parannus on nyt saatu myös sormenjälkilukijaan. Edeltäjässä oli vielä kylkeen sijoitettu lukija, mutta nyt Honor 400 Litessä se on siirretty näyttöön.

Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla parempi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija on puhelimessa mielestäni tutulla Honorin tasolla ja se toimii nopeasti ja luotettavasti.

Puhelimen alareuna

Valitettavasti Honor 400 Lite ei tuo parannusta äänentoistoon, sillä toteutus on identtinen Honor 200 Liten kanssa. Puhelimessa on siis vain yksi kaiutin, eikä stereototeutusta ole mukana. Tämä on hämmentävää, sillä monet kilpailijat tarjoavat parempaa. Yleensä tässä hintapisteessä toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, mutta Honor ei ole tähän leikkiin lähtenyt.

Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä tai erityisen miellyttävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Perinteikästä kuulokeliitintä ei puhelimessa ole, mutta luonnollisesti sitä ei suuremmin tarvitakaan langattomien kuulokkeiden yleistyessä. Honor 400 Litestä löytyy tuki Bluetooth 5.3 -yhteydelle, jonka pitäisi tarjota vakaa yhteys esimerkiksi kuulokkeisiin. Testijakson aikana Bluetooth-yhteyden kanssa en havainnut ongelmia.

Akku ja lataus

Tällä kertaa on panostettu akkuun, sillä Honor 400 Lite on saanut selvästi suuremman 5230 milliampeeritunnin akun. Edeltäjässä akku oli 4500 milliampeerituntia. Honor 400 Litessä ei valitettavasti ole saatu käyttöön tuoreinta pii-hiiliteknologiaa, vaan akku on perinteisempi todennäköisesti säästösyistä.

Honorin mukaan akku riittää hyvin päiväksi, eikä akun pitäisi loppua kesken. Yhtiön omien testien mukaan akku riittää noin 23 tunniksi jatkuvaa puhelua tai 21 tunniksi YouTuben katselua. Lukemat ovat aika vakuuttavia, mutta niin ne yleensä ovatkin tämän kategorian laitteissa.

SuomiMobiilin testissä aktiivisinakin päivinä oli vaikea saavuttaa 20 prosentin varaustaso iltaan mennessä. Yleensä virtaa oli illalla yli 30 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Todennäköisesti parin päivän akunkesto saavutetaan hieman vähäisemmällä käytöllä.

Latauksen osalta Honor 400 Lite tukee 35 watin tehoista Honor SuperCharge -pikalatausta. Honor ei toimita laturia mukana, mutta EU:n vaatimuksien mukaisesti laitteessa on tuki Power Delivery -latausstandardille. Toki se toimii vain 30 wattiin asti ja 35 wattia saavutetaan vain Honorin omilla latureilla.

Honorin mukaan akku latautuu 30 minuutissa 52 prosenttiin ja 73 minuutissa 100 prosenttiin. Pystyimme testijakson aikana tarkistamaan latausnopeuden ja valmistajan omat väitteet Honorin omalla laturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 400 Liten akun latausnopeus 35 watin tehoisella pikalatauksella.

Kuvaajasta nähdään Honor 400 Liten latautuvan tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli lataus vie lähes puolitoista tuntia. Honorin lupaukseen ei siis latausajassa päästy. 30 minuutissa akkua on saatu 46 prosenttia ja 45 minuutissa akkua on 66 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 65 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 15 minuuttia.

Omassa hintaluokassaan lataus on kohtuullista, mutta parempiakin latauksia on nähty. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor 400 Litessä, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Testijakson aikana Honor 400 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 400 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näytöstä löytyvä sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Puhelinta ei voitu myöskään ladata laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 400 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli mukavan vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Honor 400 Liten kestävän pakkasta, eikä se vaikuta suuremmin laitteen käyttöön.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor on ottanut melko tutun lähestymistavan, mutta tällä kertaa yhdestä sensorista on luovuttu. Honor 400 Lite tarjoilee 108 megapikselin pääkameran sekä 5 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran.

108 megapikselin pääkameran sensorista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Honor ei avoimesti näitä tietoja kerro. Honor itse mainitsee kamerassa olevan ainoastaan f/1.75-aukolla varusteltu linssi, mutta mitään muuta ei. Kamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia. Erillisessä tilassa on myös mahdollista taltioida 108 megapikselin tasoisia kuvia. Nähtävästi kyseessä on sama kamera kuin edeltäjässä.

Hyvässä valaistuksessa Honor 400 Liten pääkamera on parhaimmillaan, sillä kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja kokonaisuus on tasapainossa. Mitään mullistavaa parannusta ei vuodessa ole saatu, vaan Honor 400 Lite on vahvoilla omassa hintapisteessään. Kuvissa värit ovat pääosin luonnollisia ja dynaaminen alue on mukavan laaja. Pehmeys on saatu myös pidettyä kurissa, joka oli ilahduttava parannus verrattuna edeltäjään.

Heikossa valaistuksessa kamera ei yllätä, vaan jälki on juuri sellaista, mitä voikin odottaa 300 euron puhelimelta saavansa. Kuviin saadaan kohtuullisesti yksityiskohtia, mutta ne ovat selvästi tummempia kuin voisi odottaa. Yökuvaustilalla ongelmaa saadaan hieman helpotettua, mutta se ei kuitenkaan ihmeitä saa aikaiseksi.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 400 Liten pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera ei ole myöskään saanut merkittävää parannusta. Kyseessä on sama 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, ja jo megapikselimäärästä voidaan päätellä, ettei kovin suuria ihmeitä kannata odottaa. 5 megapikseliä on jotain, mitä voisi odottaa alle 200 euron puhelimelta, joten en tiedä mitä Honorilla on oikein ajateltu.

Hyvässäkin valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä ja yksityiskohtia on vähemmän kuin pääkameralla kuvattaessa. Tietynlaista parannusta Honor on kuitenkin käsittelyyn saanut aikaiseksi, sillä värit ovat kohdillaan ja dynaaminen alue on kohtuullinen, jos kuvataan hyvässä valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa kameran kyvykkyys ei yksinkertaisesti riitä.

Itse toivoisin Honorilta selvästi parempia ultralaajakulmakameroita tässä hintapisteessä, sillä monet kilpailijat ovat selvästi edellä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettuna Honor 400 Liten ultralaajakulmakameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor 400 Liten videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sitä voisikin tässä hintapisteessä vaatia. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Myös ultralaajakulmakameralla on mahdollista kuvata videota, mutta kameroiden välillä vaihtaminen kesken kuvaamisen ei ole mahdollista.

Erikoisesti tällä kertaa on otettu pakkia etukameran megapikselien kanssa. Edeltäjän 50 megapikselin kamera on vaihtunut 16 megapikselin sensoriin. Toki tämä ei vielä kerro mitään, sillä megapikselit ovat usein vain hämäystä. Kameran erikoisuus on vieressä oleva LED-salamavalo, joka auttaa hyvien selfiekuvien saamisessa myös heikossa valossa. Vastaavaa selfiesalamaa ei monissa puhelimissa ole, joten se on Honor 400 Liten erikoisuus.

Testijakson aikana itse koin, että etukameran tuottama jälki on miellyttävä, eikä ainakaan itsellä ollut valittamista. Kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia erityisesti erinomaisessa valaistuksessa, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin pehmeys lisääntyy. Toki salama on auttamassa, mutta ei se liikaa valoa tarjoile. Etukamera ajaa asiansa siis sellaisille, jotka arvostavat hyvää laatua, mutta eivät tarvitse sitä parasta. Etukamera tukee myös 1080p 30 fps -videokuvaamista.

Honor 400 Lite tuo mukanaan tutun kamerasovelluksen, jota Honor on viime aikoina käyttänyt monissa puhelimissaan. Tietysti joistakin ominaisuuksista on karsittu verrattuna kalliimpiin laitteisiin, mutta kaikki tarvittava on mukana.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (yö, muotokuva, valokuva, videot ja pro sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, liikkuvalle kuvalle ja HDR-asetuksille. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jossa on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä digitaaliselle zoomille (2x ja 3x).

Honor 400 Liteen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ainoastaan pääkameran asetuksia manuaalisesti. Mahdollista on säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltiointi ei puhelimella ole valitettavasti mahdollista

Kamerasovellus oli kohtuullisen nopea, mutta edelleen tietyissä paikoissa oli havaittavissa pientä hidastelua. Kyseessä on kuitenkin peruskäyttöön täysin riittävä kokonaisuus, josta ei puutu tärkeitä ominaisuuksia.

Honor 400 Liten suurin yksittäinen uudistus löytyy kyljestä, ja kyseessä on erillinen AI-kamerapainike, josta kameran saa avattua ja kuvan napattua nopeasti. AI-kamerapainike on sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen, eikä inspiraationlähdettä tarvitse kauaa miettiä. Kamerapainike on lähes samanlainen kuin Applen uusissa iPhone 16 -sarjan puhelimissa.

Honor on kehunut todella ylpeänä, että kyseessä on ensimmäinen Android-puhelin, jossa on erillinen kameralle omistettu älypainike. Käytännössä idea on hyvin yksinkertainen, sillä painikkeesta kamera avautuu nopeasti, ja kevyellä painalluksella voidaan tarkentaa, yhdellä painalluksella saa kuvan otettua. Jos nappia pitää pohjassa, video alkaa tallentua heti. Lisäksi zoomaus onnistuu painiketta liu’uttamalla, joka tuntui olevan yllättävänkin toimiva.

Käytännössä painike osoittautui testijakson aikana käteväksi, etenkin nopeissa tilanteissa, joissa puhelimen normaalin lukituksen avaaminen ja kameran etsiminen olisi vienyt turhan paljon aikaa. Tietysti pikakäynnistys on aikaisemminkin onnistunut virtapainiketta tuplanapauttamalla, mutta nyt myös kuvan voi ottaa suoraan samalla painikkeella.

Lisäominaisuutena painikkeen pitkällä painalluksella voi myös avata Google Lensin, jolla voi tunnistaa kasveja, kääntää tekstiä tai etsiä tuotteita netistä. Kyseessä on siis vain pikavalinta Google Lensille, eikä Honorilla ole mitään tekemistä kyseisen toiminnallisuuden kanssa. Mutta Google Lens on oikeasti kätevä, esimerkiksi kun haluaa kääntää ravintolan menun suomeksi.

Kamerapainike on kokonaisuutena ihan kiinnostava, mutta se ei pääse täysin etuihinsa hieman heikohkon kameratoteutuksen takia. Kamerapainikkeesta olisi enemmän hyötyä, jos puhelimessa olisi esimerkiksi telekamera. Painike tuo kuitenkin lisäarvoa, jos sitä osaa arvostaa.

Käyttöjärjestelmä

Honor 400 Litessä on tuoreeltaan Googlen uusin Android 15 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on MagicOS 9.0 -käyttöliittymä. Ohjelmistossa mennään tällä kertaa tekoäly edellä, ja Honor on pyrkinyt viemään eteenpäin ominaisuuksia, jotka nähtiin jo MagicOS 8 -versiossa viime vuonna. Testijakson lopuksi Honor 400 Litessä oli asennettuna MagicOS 9.0.0.126 -versio, jossa oli Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Honorin yksi ongelmista on ollut heikohko päivityslupaus verrattuna kilpailijoihin, mutta Honor 400 Litessä sitäkin on parannettu. Viime vuoden 2 + 3 vuoden päivityslupauksesta on nyt päästy 6 + 6 vuoden lupaukseen.

Honor mainostaa lupauksen olevan 6 vuotta Android- ja tietoturvapäivityksiä, eli mitään versiomääriä ei luvata. Se voi siis olla enemmän kuin 6 tai sitten vähemmän. Google on jatkossa julkaisemassa Android-versioita tiheämmin, niin toivottavasti se tarkoittaa enemmän päivityksiä kuin vähemmän. Mutta tietoturvapäivityksiä on siis lupa odottaa vielä keväällä 2031.

Edelleenkin on hyvä nostaa esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 9.0 ei tuo mukanaan mitään maailmaa mullistavaa uutta käyttöliittymään, vaan kokemusta on pyritty vain hieman uudistamaan. Tarjolla on enemmän pyöristystä elementeissä ja myös hieman uusia ominaisuuksia. Avainroolissa ovat edelleen Magic Portal, Magic Capsule sekä Magic Ring. Mukana on paljon tekoälyä, joka voi jakaa hieman mielipiteitä.

Honor on saanut laitteeseen uuden Gemini-avustajan, jonka kanssa voi puhua suomea. Toki kyseessä ei ole versio, mikä pystyisi hallitsemaan puhelinta tai tekemään monipuolisia tehtäviä, vaan kyseessä on vain perusominaisuudet. Tekoälyominaisuuksia puhelimesta puuttuu vielä rutkasti ja niitä pitäisi tulla lisää kevään aikana päivityksen muodossa.

Monet Honor 400 Liten tekoälyominaisuudet ovat ”hieman turhia”, sillä ne eivät toimi vielä suomeksi. Tarjolla olisi esimerkiksi paljon kielimuuria vähentäviä ominaisuuksia, kuten tekoälyavusteinen kääntäjä. Toki sitä voi käyttää englanniksi ja kääntää puhetta muille tuetuille kielille.

Kuvanmuokkaukseen on tuotu myös tekoälyä, ja tällä hetkellä tuettuna ovat AI-pyyhekumi ja AI Cutout. AI-pyyhekumilla voidaan poistaa kohteita kuvista, kuten ihmisiä ja muita ylimääräisiä asioita. Ominaisuus toimi hyvin, ja sitä Honor on onnistunut parantamaan generatiivisen tekoälyn avulla. AI Cutout vastaavasti mahdollistaa kohteiden irrottamisen kuvasta napautuksella, ja niistä voidaan tehdä leikkeitä. Kyseessä on hyvin perusominaisuuksia, joita on puhelimissa ollut jo vuosia.

Nyt Honor 400 Litessä on mukana myös kuvien AI-laajennus, jossa kuvaa voidaan loitontaa ja reunoille tekoäly keksii sisältöä laajentaakseen kuvaa. Ominaisuus toimii usein todella hyvin ja sen avulla kuvia voi muokata paremmaksi sopimaan esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

MagicOS 9.0 on mielestäni laadukas ja tuo mukanaan sulavan käyttökokemuksen. Testijakson aikana en huomannut ongelmia, jotka olisivat liiaksi häirinneet käyttöä. Olin erittäin ilahtunut siitä, että Honor on saanut optimoitua ohjelmiston Honor 400 Liten ehkä hieman kategoriaansa jäljessä olevalle suorituskyvylle. Monessa tilanteessa esimerkiksi ominaisuuksien suhteen kokemus on juuri sellainen, mitä voikin odottaa noin 300 euron puhelimelta.

Yhteenveto

Honor 400 Lite

Honor 400 Lite jatkaa malliston tuttua linjaa ja tuo mukanaan hieman parannuksia edeltäjäänsä verrattuna. Kyseessä alkaa olemaan houkutteleva laite, vaikka Honor onkin tehnyt jonkin verran kompromisseja pitääkseen hinnan kurissa.

Itse tykkäsin siitä, että puhelimen rakenne on ohut, kevyt, IP64-luokituksella suojattu ja viimeistelty näyttävästi. Lisäksi 6,7 tuuman AMOLED-näyttö erottuu edukseen korkealla virkistystaajuudella ja kirkkaudella. Tarjolla on myös oletuksena suuri 256 gigatavun tallennustila, nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä pitkäkestoinen akku, joka tukee Power Delivery -latausstandardia.

Pääkamera tuottaa myös laadukkaita kuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa. Käyttöjärjestelmäpuolella Honor tarjoaa tuoreimman Android 15:n sekä monipuolisen MagicOS 9.0 -käyttöliittymän, jonka päälle luvataan jopa 6 vuoden Android- ja tietoturvapäivitykset. Mukaan on saatu myös eSIM-tuki, joka puuttui edeltäjästä.

Kaikki ei kuitenkaan ole aivan täydellistä. Järjestelmäpiirin suorituskyky jää kilpailijoista jälkeen, stereokaiuttimien ja kuulokeliitännän puuttuminen harmittaa, eikä laturi kuulu enää myyntipakkaukseen. Myös ultralaajakulmakamera on heikko esitys, ja infrapunalähettimestä on luovuttu.

Honor 400 Lite

7.8

Honor 400 Lite alkaa olemaan kilpailukykyinen vaihtoehto alle 300 euron hintaluokassa, joka tarjoaa pieniä, mutta tärkeitä parannuksia edeltäjään verrattuna.

Hyvää
  • Ohut, kevyt, kestävä ja näyttävä rakenne (IP64)
  • Erinomainen näyttö, korkealla virkistystaajuudella ja kirkkaudella
  • Suuri tallennustila
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto ja riittävä lataus (PD-tuki)
  • 108 megapikselin kamera tuottaa hyvää jälkeä
  • eSIM-tuki saatu mukaan
  • Android 15 ja monipuolinen MagicOS 9.0
  • 6 vuoden ajan Android- ja tietoturvapäivityksiä
Huonoa
  • Järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
  • Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
  • Ei infrapunalähetintä
  • Ultralaajakulmakamera on erittäin huono
  • Ei laturia mukana
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut