AndroidArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 7S, Honor 7A ja Honor 7C – Tällaisia ovat alle 200 euron uutuuspuhelimet

Honor 7S, Honor 7A ja Honor 7C.

Honor on tuonut Suomessa kesän aikana myyntiin lukuisia uusia älypuhelimia ja juuri ennen koulujen alkua markkinoille saapuivat alle 200 euron luurit. Kyseessä ovat 109 euroa maksava edullinen Honor 7S, 159 euroa maksava Honor 7A sekä kallein 199 euroa maksava Honor 7C. Uusilla Honor 7 -malliston puhelimilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä vuonna 2015 julkaistulle Honor 7 -mallille, joka oli Suomessa yksi Huawein tärkeimmistä myyntimenestyksistä.

Saimme SuomiMobiilissa kaikki nämä kolme uutuuspuhelinta testattavaksi, minkä ansiosta tällä kertaa tutustutaan hieman paremmin myös alle 200 euron puhelimiin. Vaikka alle 200 euron älypuhelimista on yleisesti varsin huono kuva, niin Honor on päättänyt tuoda tähän hintakategoriaan varsin mielenkiintoisia puhelimia, jotka tarjoavat nykyaikaisia toteutuksia, uusia suuntauksia sekä hintaluokassaan tuttua tekniikkaa. Teknisesti mikään uutuuksista ei siis pääse yllättämään, mutta Honorilla on muutamia valttikortteja takataskussaan, jotka tulevat esille tässä artikkelissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan uusiin Honor 7S-, Honor 7A- sekä Honor 7C -puhelimiin hieman tarkemmin. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Honor 7S

Uusista puhelimista kaikista edullisin on Honor 7S, joka tarjoaa hieman kevyemmäksi optimoidun käyttöjärjestelmän sekä hintaluokassaan varsin tuttua rautaa. Vaikka kyseessä on 109 euroa maksava älypuhelin, niin laite ei kuulu Android Go -käyttöjärjestelmän piiriin. Puhelimessa käytetään perinteisempää Android 8.1 Oreo -versiota, jonka päällä on Huawein oma EMUI 8.0 -käyttöliittymä, joka on tehty astetta kevyemmäksi.

Ulkoisesti Honor 7S on valmistettu muovista. Laitteen mitat ovat 146,5 x 70,9 x 8,3 millimetriä ja painoa on 142 grammaa. Kyseessä on siis varsin kompakti puhelin, joka ei ole myöskään painava. Laadullisesti muovinen rakenne on lupaava, sillä puhelinta väännellessä ei ole havaittavissa yhtään natinaa. Koska laite on rakenteeltaan kokonaan muovia, niin tuntumakin on hyvin muovinen. Käteen Honor 7S istuu mukavasti ja muovirakenne antaa miellyttävän pehmeän ja lämpimän tuntuman. Suurin heikkous Honor 7S:n ulkoisessa laatutuntumassa löytyy näyttölasista. Puhelimessa on suora näyttölasi, josta puuttuu oleophobinen pinnoite, minkä vuoksi näyttöön tarttuu muun muassa rasvaiset sormenjäljet. Lisäksi näyttölasista on todella vaikea saada puhdasta, vaikka koittaisin. Tämän takia on suositeltavaa käyttää puhelimessa esimerkiksi panssarilasia, josta oleophobinen pinnoite löytyy.

Tekniikan osalta Honor luottaa halvimmassa puhelimessaan MediaTekin kehittämään neliytimiseen MT6739 -järjestelmäpiiriin, joka on suunniteltu käytettäväksi juurikin Honor 7S:n kaltaisissa halpapuhelimissa. Puhelimessa on myös 2 gigatavua RAM-muistia sekä 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta jollei tämä tunnu riittävän, niin puhelin tukee myös muistikorttia aina 256 gigatavuun asti. Vaikka puhelimessa on 16 gigatavua tallennustilaa, niin 50 prosenttia siitä on jo valmiiksi täytettynä mukana tulevilla sovelluksilla sekä järjestelmätiedostoilla. Vapaata tallennustilaa laitteessa on siis 8 gigatavua, joka tulee nopeasti täyteen, joten muistikortin ostaminen Honor 7S:n kaveriksi on suositeltavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikan osalta Honor 7S on tuttua noin 100 euron hintaluokkaa. Muun muassa Suomessa myynnistä löytyvä Nokia 1 on pitkälti samanlainen, mutta Honor 7S voittaa muun muassa tuplaamalla muistin ja tallennustilan määrän.

Suorituskyvyltään Honor 7S ei ole kuitenkaan kovin toimiva älypuhelin, mutta laite ajaa kuitenkin tarvittavat ohjelmat kuten soittamisen sekä viestittelyn. Valitettavasti Honor 7S -mallista ei ole juuri muuhun, sillä monet sovellukset tuntuvat todella hitailta. Jopa puhelimeen PIN-koodia naputellessa tuntuu olevan ikäviä viiveitä. Jos kuitenkin haluaa oikeasti toimivan puhelimen joka osa-alueella, niin suosittelen valitsemaan hieman kalliimman älypuhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näytön osalta Honor on tehnyt mielenkiintoisen ratkaisun, sillä puhelimessa hyödynnetään uudenlaista 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttöä. Uuden kuvasuhteen näytöt ovat harvassa alemman hintaluokan älypuhelimissa, sillä valmistajat ovat tällaisissa puhelimissa halunneet tyytyä ”vanhahtavaan” 16:9-kuvasuhteeseen. Honor 7S:n näyttö on kooltaan 5,45 tuumaa ja siinä on HD+ -tarkkuus, eli 720 x 1440 pikseliä. Reilun 100 euron puhelimelle Honor 7S:n näyttö on yllättävän hyvä, vaikka ei pääse lähellekään samalle tasolle kuin esimerkiksi 250 euron puhelimissa.

Kameroiden osalta Honor 7S tarjoaa juurikin sellaisia ominaisuuksia kuin 100 euron luurilta voikin odottaa. Puhelimesta ei löydy nykytrendien mukaisia kaksoiskameroita, vaan tällä kertaa tyydytään yhteen pääkameraan sekä yhteen etukameraan. Pääkameran virkaa hoitaa 13 megapikselin automaattitarkennuksella varusteltu sensori, joka ajaa asiansa. Kameralla otetut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa kohtalaisia ja värit olivat varsin luonnollisia. Maisemakuvauksessa Honor 7S ei kuitenkaan tuota erikoista jälkeä, vaan kuvat näyttävät enemmän maalauksilta kuin valokuvilta. Alla on muutama testikuva, jotka on taltioitu Honor 7S:n pääkameraa käyttäen.

Etukameran osalta Honor 7S:ssä luotetaan 5 megapikselin sensoriin. Mielenkiintoisin seikka etukameran kohdalla on pehmeä salamavalo, joka löytyy myös puhelimen etupuolelta. Salaman avulla kuvia on mahdollista taltioida myös täysin pimeässä. Videokuvauksen osalta saadaan tyytyä korkeintaan Full HD -tasoiseen videokuvaan.

Tekniset tiedot
Honor 7S (DUA-L22)
Mitat: 146.5 x 70.9 x 8.3 mm
Paino: 142g
Näyttö: 5.45 tuumaa HD+ (720 x 1440) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 4-ytiminen MediaTek MT6739 (PowerVR GE8100)
Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max. 256 Gt)
Kamera: 13 megapikselin (PDAF) pääkamera / led-salama ja 5 megapikselin etukamera pehmeällä salamalla
Akku: 3020 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (5. heinäkuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin
Värit: Sininen / kulta / musta
Hinta: 109 €

Honor 7A

Honor 7A on testissä käyneistä puhelimista toiseksi halvin, sillä se maksaa Suomessa vain 159 euroa. Kyseessä on jo selvästi kehittyneempi puhelin verrattuna 50 euroa halvempaan Honor 7S -malliin. Puhelin rakentuu edelleen kokonaan muovista, mutta tällä kertaa muovin avulla on tuotu hieman enemmän ilmettä puhelimeen. Honor 7A:n kehys on kiiltävää hieman hopeiseksi muovattua muovia, kun taasen takaosa on mattamustaa muovia. Tuntuma puhelimessa on edelleen muovinen, mutta laite ei kuitenkaan natise ollenkaan sitä väännellessä ja taivutellessa kevyesti.

Kuten myös Honor 7A:n kosketusnäyttöä suojaavasta lasista puuttui oleophobinen pinnoite, niin myös Honor 7A:sta sitä ei löydy. Näyttö kerää siis likaa huomattavasti, eikä sitä ole kunnolla mahdollista saada pois. Näyttö on kooltaan 5,7 tuumaa ja sen tarkkuus on HD+ -tasoa, eli 720 x 1440 pikseliä, mikä tekee 271 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on omassa 159 euron hintaluokassaan tuttua tavaraa, joten tämän osalta ei ole suuremmin huomautettavaa. Näytössä on myös nykyaikainen 18:9-kuvasuhde.

Teknisesti Honor 7A on varusteltu Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiirillä, joka on tuttu muun muassa viime vuoden Nokia 5- ja Nokia 6 -puhelimista. Suorituskyvyn osalta Snapdragon 430 kykenee pyörittämään käyttöliittymää kohtuullisen hyvin, vaikka joitakin hidasteluja oli aina toisinaan havaittavissa. Lisäksi raskaimmissa sovelluksissa tuntui esiintyvän suuriakin hidasteluja. RAM-muistia kohtuulliset 3 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua, jota on mahdollista laajentaa muistikortin avulla.

Kameroiden osalta Honor 7A ei tule myöskään tarjoamaan mitään erikoista. Pääkamerana toimii yksi 13 megapikselin sensori, joka tuottaa omassa hintaluokassaan kohtuullista jälkeä. Kuvat ovat tietokoneella tarkasteltuna hieman rakeisia niitä zoomatessa, mutta kuvien voidaan sanoa olevan kohtuullisen hyviä. Peruskäyttöön kamera on varmasti tarpeeksi riittävä, mutta jokapäiväiseen kuvaamiseen Honor 7A -puhelinta ei kannata ostaa. Alla on muutama testikuva, jotka on otettu puhelimen pääkameralla.

Etukameran osalta Honor 7A:lla on enemmän tarjottavaa kuin Honor 7S:llä. Etukamera on kooltaan 8 megapikseliä ja se tuottaa myös varsin hyvää jälkeä, vaikka mitään mestariteoksia ei kannata odottaa ottavansa. Honor 7A:n etukameran kaverina on myös selfie-salama, joka avustaa kuvien ottamista erityisesti hämärässä, jossa kamera olisi ilman valoa käyttökelvoton.

Tekniset tiedot
Honor 7A (AUM-L29)
Mitat: 158.3 x 76.7 x 7.8 mm
Paino: 155g
Näyttö: 5.7 tuumaa HD+ (720 x 1440) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 430 (Adreno 505)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max. 256 Gt)
Kamera: 13 megapikselin (PDAF) pääkamera / led-salama ja 8 megapikselin (f/2.2) etukamera pehmeällä salamalla
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (5. toukokuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: Glonass / A-GPS / Liiketunnistin / valoisuudentunnistin / kiihtyvyysanturi
Värit: Sininen / kulta / musta
Hinta: 159 €

Honor 7C

Kallein uutuuspuhelimista on Honor 7C, sillä se maksaa Suomessa 199 euroa. Honor markkinoi puhelinta ”metallirunkoisena”, mutta todellisuus ei ole aina markkinointia vastaavaa. Honor 7C rakentuu muovisesta kehyksestä sekä alumiinisesta takakuoresta, josta tosin ylä- ja alapäädyt ovat muovia. Pideltäessä kokonaan muovista Honor 7A -puhelinta sekä osittain alumiinista Honor 7C -mallia käsissä samaan aikaan on eroa varsin vaikea huomata, jollei tiedä toisen puhelimen takaosan olevan alumiinia. Tämä ei ole positiivinen seikka, sillä aluksi luulin alumiinin olevan muovia. Allekirjoittaneen piti jopa tarkistaa Honorin tuotetiedoista takakuoren olevan todellakin alumiinia.

Tuntumaltaan Honor 7C on siis varsin muovinen, mutta myöskään tämä puhelin ei natise sitä hieman taivutellessa. Heikkous laatutuntumassa on myös kalleimmassa Honor 7C:ssä näytöstä puuttuva oleophobinen pinnoite. Tämän takia näyttö on heti likainen ja rasvaisia sormenjälkiä on todella vaikea saada puhdistettua näytöstä. Markkinoilla on lukuisia 200 euron puhelimia, joissa on kyseinen likaa hylkivä pinnoite, minkä takia tämän puute on suuri ihmetys erityisesti Honor 7C:n kohdalla.

Teknisesti Honor 7C on muista uusista puhelimista kehittynein, vaikka mistään tehomyllystä ei edelleenkään puhuta. Tehoista puhelimessa vastaa Qualcommin Snapdragon 450 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 3 gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa puhelimesta löytyy siis kohtuullisesti. Jollei tämä riitä, niin on mahdollista asettaa muistikortti, jolla saa jopa 256 gigatavua lisää tallennustilaa. Suorituskyvyn osalta Honor 7C on hyvällä tasolla omassa hintaluokassaan ja allekirjoittaneen mielestä kyseessä on kolmikosta ainoa laite, jonka jokapäiväisessä käytössä ei tule parin minuutin välein tunnetta luovuttaa puhelimen testaamista huonon ja hitaan käyttökokemuksen takia. Honor 7C on siis luuri, joka ei hidastele jo PIN-koodia kirjoittaessa. Suorituskyvyn osalta on kuitenkin turha odotella suuria pelaamisen suhteen, mutta päivittäinen käyttö sujuu pitkälti vaivatta.

Näyttö on Honor 7C:ssä yksi parhaimpia seikkoja. Se on suuruudeltaan mukavat 5,99 tuumaa ja siinä on nykyaikainen 18:9-kuvasuhde. Tarkkuutta näytöllä on Honor 7S- ja Honor 7A -puhelimien tapaisesti 720 x 1440 pikseliä, joka ei tee siitä kovin tarkkaa omassa hintaluokassaan. Suomen markkinoilta saa 200 eurolla myös puhelimia, joista löytyy tarkempi Full HD -näyttö. Honor 7C:n näyttö toistaa värit kohtuullisen hyvin, mutta Honor antaa mahdollisuuden myös värilämpötilan säätämiseen erillisen väriympyrän avulla laitteen asetuksista.

Honor 7C on ainoa uusista Honor 7 -sarjan malleista, joissa luotetaan kaksoiskameraan. Puhelimen takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta sekä 2 megapikselin syvyysterävyyssensorista. Omassa hintaluokassaan Honor 7C:n kamera tuottaa varsin hyvää kuvaa, vaikka kuvien väreissä olisi hieman enemmän toivomisenvaraa. Erityisesti maisemakuvauksessa puhelin ei ole vahvimmillaan, sillä kuvat näyttävät jälleen kerran enemmän maalauksilta kuin teräviltä valokuvilta. Alla on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu puhelimen 13 megapikselin pääkameralla.

Honor 7C:stä löytyvä toinen 2 megapikselin sensori mahdollistaa niin sanottujen bokeh-kuvien ottamisen, joissa kuvattava kohde on selkeänä ja tausta sumennettuna. Testijakson aikana ominaisuutta ei tullut juuri käytettyä, mutta otimme kuitenkin pari testikuvaa, joista näkyy ominaisuuden toimivan kohtuullisen hyvin, vaikka kuvattavan kohteen ääriviivoja ei ole aina havaittu aivan täydellisesti. Alla kaksi testikuvaa.

Etukameran osalta Honor tyytyy vain yhteen sensoriin, joka on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Kuten myös Honorin kahdessa muussakin testatussa puhelimessa, niin myös Honor 7C:stä löytyy selfie-kuvaamiseen tarkoitettu pehmeä salamavalo.

Tekniset tiedot
Honor 7C (LND-L29)
Mitat: 158.3 x 76.7 x 7.8 mm
Paino: 164g
Näyttö: 5.99 tuumaa HD+ (720 x 1440) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 450 (Adreno 505)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max. 256 Gt)
Kamera: 13 + 2 megapikselin pääkamera / led-salama ja 8 megapikselin (f/2.0) etukamera pehmeällä salamalla
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (1. heinäkuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: Glonass / A-GPS / Liiketunnistin / valoisuudentunnistin / kiihtyvyysanturi
Värit: Sininen / musta
Hinta: 199 €

Jokaisessa uudessa Honor 7 -sarjalaisessa on toimiva kasvojentunnistus

Suurin hienous uusissa Honor 7 -puhelimissa on kasvojentunnistus, joka on koko ajan alaa valtaava trendi älypuhelinmarkkinoilla. Honor 7A- ja Honor 7C -puhelimista etukameraan perustuva kasvojentunnistus on ollut mukana heti julkaisusta lähtien, mutta myös edullisin Honor 7S sai vastaavan ominaisuuden tuoreimmassa päivityksessä. Kasvojentunnistus on jokaisessa puhelimessa hyvällä tasolla ja toimii varsin mukavasti. Toki kasvojentunnistus ei ole yhtä nopea kuin huippupuhelimissa, minkä takia muun muassa Honor 7A- ja Honor 7C -malleissa sormenjälkilukija voi olla varmempi sekä erityisesti nopeampi tapa avata lukitus.

Kasvojentunnistus on loistava lisä mielestäni Honor 7S -puhelimeen, joka on malliston ainoa, josta ei sormenjälkilukijaa löydy. Kasvojentunnistus korvaa teoreettisesti sormenjälkilukijan, jolloin salasanaa tai PIN-koodia ei enää joka kerta tarvitse näppäillä puhelimen lukituksen avaamista varten.

On kuitenkin hyvä huomata, että Honor 7 -mallien kasvojentunnistusominaisuus ei ole mikään markkinoiden luotettavin ja myös Honor tästä muistuttaa. Honor kertoo ominaisuutta käytettäessä, että laitteen lukitus saattaa avautua, jos joku toinen henkilö katsoo puhelinta. Tämän vuoksi kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin avauskuvio, PIN-koodi tai salasana. Allekirjoittaneen mielestä kasvojentunnistus on loistava lisäys alle 200 euron puhelimiin, sillä se helpottaa puhelimien lukituksen avaamista sekä tuo myös halvemmat puhelimet ominaisuuksiltaan lähemmäksi kalliimpia puhelimia.

Jos ostat, maksa mieluummin muutama kymppi enemmän!

Uudet Honor 7 -puhelimet ovat varusteltu varsin tutuilla ominaisuuksilla sekä teknisillä tiedoilla omassa hintaluokissaan, joten kovin erikoisista tai yllättävistä laitteista ei ole kyse. Puhelimet tarjoavat kukin toistaan parempia ominaisuuksia, joten kuluttajan täytyy todenteolla miettiä mikä luureista sopii omaan käyttöön parhaiten.

Honor 7S on edullisin ja maksaa 109 euroa. Puhelin on varsin alimitoitettu joka suhteessa, jonka takia kannattaa suoraan maksaa 50 euroa enemmän ja valita Honor 7A, joka on jo selvästi kehittyneempi. Jos kuitenkin Honor 7A tuntuu hieman liian vaatimattomalta, niin Honor 7C tarjoaa vielä hieman enemmän 199 eurolla. Kaikki kolme puhelinta on suunniteltu erityisesti ensimmäistä älypuhelinta ostaville, sillä ne tarjoavat hyvät perusominaisuudet. Honor 7C on 199 eurolla hieman kyseenalainen uutuus, sillä Honorilla on Suomessa myynnissä täysin samaan hintaan Honor 9 Lite, joka tarjoaa taasen vielä selvästi parempia ominaisuuksia.

Jos siis olet ajatellut uuden Honor 7 -malliston puhelimen ostamista, niin kannattaa tutkailla myös muut Honorin sekä Huawein Suomessa myytävät 200 euron puhelimet, sillä näissäkin voi olla selviä eroja. Suuria wow-efektejä Honor 7S, Honor 7A tai Honor 7C eivät päässeet tuottamaan, sillä kaikki ovat omalla tavallaan hieman Suomen markkinoille alimitoitettuja. Jos kuitenkin haluat ostaa jonkin näistä puhelimista, niin vahvin suositus tulee Honor 7C:n suuntaan, sillä se tarjoaa suuren nykyaikaisen näytön, kaksoiskameran, sormenjälkilukijan sekä alumiinilla höystetyn rakenteen.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android