ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 9X Lite – 199 eurolla hyvä ja laadukas puhelin, mutta vanhalla tekniikalla

Honor 9X Lite

Saimme SuomiMobiilin testattavaksi varsin erikoisen uutuuspuhelimen Honorilta, sillä kyseessä on melkoisen tuttu laite muutaman vuoden takaa. Honor toi Suomessa myyntiin Honor 9X Liten, joka pohjautuu täysin samaan muottiin kuin vuonna 2018 Suomessa myyntimenestykseksi noussut Honor 8X. Vielä tuolloin puhelin maksoi uutena 299 euroa, mutta nyt Honor 9X Lite maksaa uutena 199 euroa.

Honor 9X Lite tarjoaa hieman muokatun kameratoteutuksen, mutta ulkoinen toteutus on muuten pysynyt varsin samanlaisena kuin Honor 8X -puhelimessa. Takaosan kamera koostuu nyt 48 megapikselin ja 2 megapikselin kameroista ja tehoista on vastaamassa jo varsin iäkäs Kirin 710 -järjestelmäpiiri. Honor 9X Lite tarjoaa myös suuren näytön, jossa on nykytrendejä suurempi loviratkaisu. Hintaluokassaan puhelimessa on myös mukavat 128 gigatavua tallennustilaa, mutta myöskin kyseenalaisia toteutuksia, kuten micro-USB-liitin ja Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, joita ei enää uutuuspuhelimissa toivoisi näkevän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Honor 9X Lite -älypuhelimeen varsin kevyesti, sillä se ei pääse tarjoamaan Honor 8X -puhelimeen verrattuna juurikaan mitään uutta. Artikkelissa tarkastelemme puhelimen muotoilua, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä pakkaskestävyyttä. Vertaamme myös, kuinka Honor 9X Lite pärjää suorituskykynsä osalta tämän hetken tuoreimpien saman hintaluokan älypuhelimien kanssa.

Tekniset tiedot
Honor 9X Lite (JSN -L21)
Mitat: 160.4 x 76.6 x 7.8 mm
Paino: 175 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD/ 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Kirin 710 (4x 2.2 GHz Cortex-A73 & 4x 1.7 GHz Cortex-A53)
Grafiikkasuoritin: Mali-G51 MP4
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa / muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm / 1/2.0" / 0.8µm / PDAF) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) +  LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera
Akku: 3750 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + EMUI 9.1 (sisältää Googlen palvelut / 1. helmikuuta 2020 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin lataus
Liitännät: micro-USB / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / ei kuulokeliitintä
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa
Värit: Musta ja sininen
Hinta: 199 €

Myyntipakkaus

Honor 9X Liten myyntipakkaus.

Honor toimittaa puhelimen varsin samanlaisessa myyntipakkauksessa kuin aikaisemmin testatun Honor 9X -puhelimen. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sininen, ja siitä käy heti ilmi kyseessä olevan Honorin puhelin. Myyntipakkausta koristaa myös kuva itse puhelimesta. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös listattuna puhelimen mallinimi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Honor 9X Lite -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä käyttöoppaan (ei toimitettu testilaitteen mukana). Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä myös micro-USB-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä varsin perinteikäs laturi.

Mitään yllätyksiä Honor 9X Liten myyntipakkaus ei pääse siis tuottamaan, vaan se on ulkoisesti tyylikäs ja sisällöltänsä varsin perinteikäs omassa hintapisteessään. Henkilökohtaisesti olisin toivonut löytäväni pakkauksesta muun muassa suojakuoren, joka olisi suojannut laitteen lasista rakennetta. Lisäksi jonkinlaiset nappikuulokkeet olisivat voineet olla hyvä lisä myyntipakkaukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Honor 9X Lite on lähes identtinen Honor 8X:n kanssa, mutta suurin muutos on tehty takaosan kameran toteutukseen, sillä nyt se myötäilee tuoretta laatikkomaista kameratrendiä. Lisäksi Honor hyödyntää puhelimessa alumiinista ja lasista koostuvaa rakennetta, joten laatuvaikutelma on selvästi parempi kuin esimerkiksi Honor 9X -puhelimella, joka on hieman kalliimpi. Tämä johtuu täysin siitä, että Honor hyödyntää parin vuoden takaista puhelinta Honor 9X Liten pohjana, eikä siis rakenteeseen ole suuremmin tehty muutoksia.

Käsituntuma Honor 9X Litessä on todella hyvä, aivan kuten Honor 8X -puhelimessa aikoinaan oli. Kokonaisuus on ehkä hieman laatikkomainen, sillä takaosa on varsin tasainen, eikä reunoja ole kaarrettu millään tavalla. Yleinen tuntuma on kuitenkin hyvin lähellä premiumia ja todella harvoin enää nykypäivänä 200 euron hintaluokassa tulee vastaan yhtä laadukkaan tuntuisia laitteita. Honor 9X Lite ei myöskään natise millään tavalla käsien välissä taivuteltaessa, vaan alumiinikehys tuottaa mukavan jämäkkyyden. Puhelimen lasipinnat ovat todella liukkaat ja keräävät myös sormenjälkiä runsaasti. Onneksi Honor on laittanut laseihin likaa hylkivän pinnoitteen, jonka ansiosta sormenjäljet saadaan pyyhkimällä nopeasti pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 9X Liten mitat ovat 160,4 x 76,6 x 7,8 millimetriä ja painoa löytyy 175 grammaa. Mitoiltaan puhelin on varsin perinteikäs, mutta mistään kompakteimmasta päästä laite ei ole. Jo suuren näyttönsä takia laitteen käyttäminen yhdellä kädellä on monessa tilanteessa erittäin haastavaa, joten pienistä puhelimista tykkääville Honor 9X Liteä ei voi suuremmin suositella. Koska kyseessä on 200 euron puhelin, niin Honor 9X Lite ei ole myöskään IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä, joten laitetta ei kannata altistaa vedelle.

Jo Honor 8X -puhelimen aikoihin kritisoimme puhelimen yhtä erikoisimmista ulkoisista ratkaisuista, jotka olivat siis lasipintoja kiertävät muovikehykset. Nyt tämä sama toteutus on tuotu luonnollisesti myös Honor 9X Lite -puhelimeen ja nyt se näyttää jopa hölmömmältä. Esimerkiksi takaosan lasipintaa kiertää vihertävä paksu muovinen kaistale, joka ei ole värisävyltänsä yhtään lasin tai alumiininen värinen, joten se korostuu rakenteesta hieman hölmösti. Etuosan näyttölasia kiertää musta muovikaistale, joka sulautuu näytön väriin, joten se ei erotu aivan samalla tavalla.

Honor 9X Liten etuosa myötäilee trendiä, joka oli pari vuotta sitten varsin yleinen. Näyttö peittää etuosasta 84 prosenttia ja kehykset on pyritty minimoimaan. Näytön alareuna on hieman muita reunoja paksumpi ja yläosassa on hieman nykytrendin mukaista pisaralovea leveämpi loviratkaisu. Lovesta löytyy kolme ympyrää, jotka ovat vasemmalta oikealle lueteltuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera. Lovesta löytyy lisäksi LED-ilmoitusvalo.

Puhelimen takaosa on valmistettu lasista, ja se myös heijastaa erikoisesti valoa hieman eri kulmista katsottuna. Takaosassa katse kiinnittyy ulkonevaan nykytrendien mukaiseen laatikkomaiseen kamera-alueeseen, joka on vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alueesta löytyy kaksi kamerasensoria, LED-salama sekä teksti ”48 MP AI Camera”, joka viittaa siis tekoälyominaisuuksiin sekä 48 megapikselin pääkameraan. Honor 9X Liten takaosassa on lisäksi sormenjälkilukija sekä Honor-logo yhdessä mallitietojen kanssa.

Honor 9X Liten oikeassa reunassa on tuttuun tyyliin virtapainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasempaan reunaan on asetettu ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunaan on laitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, micro-USB-latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttöön tai tekniikkaan Honor ei ole uutuuspuhelimessa suuremmin koskenut, sillä puhelin on hyvin samanlainen Honor 8X:n kanssa. Ainoa huomattava eroavaisuus löytyy tallennustilan määrästä, jota on nyt tuplasti enemmän. Teknisesti Honor 9X Lite ei ole siis aivan sitä mitä 200 euron hintaluokassa voisi kuvitella saavansa, vaan toteutukset ovat parin vuoden takaa.

Honor hyödyntää suurta 6,5 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelia, jossa on Full HD+ tarkkuus, eli 1080 x 2340 pikseliä. Usein 200 euron puhelimissa joudutaan tälläkin hetkellä tyytyä HD-tasoisiin näyttöihin, mutta onneksi Honor 9X Liteen on saatu tarkempi Full HD+ -näyttö. Puhelimen näytössä on myös 19,5:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä lovi. Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 3 -lasi, joka hylkii varsin hyvin naarmuja.

Näytön katselukokemus on hyvä, sillä se toistaa värit varsin mukavasti ja kirkkaus on kohtuullinen. Näytön katselukulmat ovat todella hyvällä tasolla ja videoiden katselu Full HD -tarkkuudella on miellyttävää. Värintoistoa varten Honor on laittanut asetuksiin myös säätömahdollisuuksia, joiden avulla käyttäjät voivat säätää värientoistoa oman mielensä mukaisesti. Väritilaa on mahdollista vaihtaa normaalin ja eloisan väliltä. Värilämpötilaa voi vaihtaa kolmen valmiiksi muokatun säätömahdollisuuden välillä (oletus, lämmin tai kylmä) tai vaihtoehtoisesti valita omaa silmää miellyttävän lämpötilan laajasta väriympyrästä.

Myös Honor 9X Liten lovea varten Honor on laittanut asetuksiin mahdollisuuden piilottaa se. Lovi on siis antaa olla normaalisti tai vaihtoehtoisesti piilottaa niin, että lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi. Loven ympärillä näkyy kuitenkin tilapalkin kuvakkeet, vaikka lovi olisi piilotettu.

Honor hyödyntää uutuuspuhelimessa tottuja teknisiä toteutuksia, joita on nähty usean vuoden ajan alemman hintapisteen Huawei- ja Honor -puhelimissa.  Tehoista on siis vastaamassa 12 nm prosessilla valmistettu Kirin 710 -järjestelmäpiiri, mikä koostuu neljästä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4. Kyseessä on myös täysin sama toteutus, joka nähtiin hiljattain myös Honor 9X -puhelimessa.

Suomessa Honor toi myyntiin puhelimesta version, jossa on 4 gigatavua LPDDR4-RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Jos kuitenkin 128 gigatavun sisäisäinen tallennustila ei riitä, niin puhelimesta löytyy mahdollisuus asettaa tavallinen microSD-muistikortti, joka voi olla korkeintaan 400 gigatavun kokoinen.

Suorituskyvyn osalta Kirin 710 -järjestelmäpiiri oli pari vuotta sitten selvästi edellä kilpailevia piirejä, mutta nyt vuonna 2020 se on jo selvästi aikansa elänyt ja jää monessa tilanteessa kilpailijoistaan. Toki Kirin 710:n suorituskyky riittää kuitenkin 200 euron hintaluokassa mainiosti, eikä kevyessä päivittäisessä käytössä tule vastaan suuremmin ongelmia suorituskyvyn kanssa.

Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta. Rinnalla ovat myös samassa hintahaarukassa olevan Snapdragon 665 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G8 Power -puhelin pisteytykset sekä Kirin 810 -piiriin perustuvan Huawei P40 Liten vastaavat pisteytykset. Kirin 810 on tuoreempi seuraaja Kirin 710 -järjestelmäpiirille ja kyseessä on selvästi tehokkaampi järjestelmäpiiri. Taulukosta nähdään, että Kirin 710:n suorituskyky jaa paikoitellen Snapdragon 665 -piirin jalkoihin ja selvä eroa on havaittavissa verrattaessa Kirin 810 -piiriin.

Testitulokset
Honor 9X Lite (K710) Motorola Moto G8 Power (SD665) Huawei P40 Lite (K810)
AnTuTu (V8): 174 139 pistettä 173 572 pistettä 297 301 pistettä
Geekbench 4 (single): 1574 pistettä 1511 pistettä 2809 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5469 pistettä 5561 pistettä 7746 pistettä
Geekbench 5 (single): 333 pistettä 311 pistettä 590 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1338 pistettä 1372 pistettä 1862 pistettä
PCMark 2.0: 5799 pistettä 6885pistettä 7816 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 989 pistettä 1078 pistettä 2820 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 847 pistettä 933 pistettä 2689 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2404 pistettä 2364 pistettä 3402 pistettä

Teknisisissä toteutuksista yksi esiin nostamisen arvoinen ominaisuus on NFC-tuki, joka Honor 9X Litestä löytyy. NFC on sellainen ominaisuus, jota ei kaikista 200 euron älypuhelimista tänä päivänä löydy, mutta onneksi se Honorista löytyy. NFC mahdollistaa muun muassa lähimaksut kaupan kassalla, joten siitä on todella hyötyä päivittäisessä käytössä.

Sormenjälkilukija löytyy Honor 9X Litestä takaosasta ja toteutus on varsin perinteikäs. Sormenjälkilukijan sijainti on otollinen, eikä myöskään toimivuudesta ole mitään valittamista. Sormenjälkilukija pystyy lukemaan sormen nopeasti sekä avaamaan lukituksen lähes huomaamattomasti. Henkilökohtaisesti ainakin itse pidän takaosaan sijoitetusta sormenjälkilukijasta, sillä se on heti muun muassa etusormen ulottuvilla, kun puhelin otetaan taskusta.

Honor 9X Liteen on saatu myös kasvojentunnistus, mikä pohjautuu tuttuun tyyliin etukameraan. Kasvojentunnistus ei ole siis yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta ainakaan testijakson aikana lukitusta ei päästy ohittamaan esimerkiksi kuvan avulla. Kasvojentunnistus oli testien perusteella varsin nopea ja tunnisti kasvot luotettavasti.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelinta ladataan vanhan micro-USB-liittimen kautta.

Honor luottaa akunkestossa ja latauksessa samoihin ratkaisuihin kuin vuonna 2018, joita kritisoitiin jo silloin. Honor 9X Litessa on siis 3750 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka on nykymittapuulla jo varsin pieni, sillä monien puhelimien akut yltävät jo yli 4000 milliampeeritunnin. Testijakson aikana akun koko ei ollut ongelma, vaan puhelimessa riitti virtaa mukavasti yhdeksi päiväksi myös raskaammalla käytöllä. Iltaisin akkua yli yleensä 20 prosenttia jäljellä, joten yöksi se oli laitettava aina laturiin.

Koska kyseessä on vanhaan tekniikkaan pohjautuva älypuhelin, niin luonnollisesti mitään tehokasta pikalataustakaan ei Honor 9X Litesta löydy. Puhelin tulee 10 watin latausta, jonka avulla akku latautuu parissa tunnissa tyhjästä täyteen. Honor 9X Litessa ei ole luonnollisestikaan tukea langattomalle lataukselle.

Honor 9X Litessa lataus tapahtuu edelleen vanhan micro-USB-latausliittimen kautta, jota kritisoitiin jo vuosia sitten Honor 8X -puhelimen kohdalla. Tällä hetkellä jo useista 200 euron puhelimistakin löytyy tuoreempi USB-C-standardi, jonka takia olisi voinut myös toivoa Honor 9X Liteen tuoreempaa latausliitintä.

Testijakson aikana Honor 9X Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 9X Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Honorin hyödyntämästä IPS LCD -tekniikasta. Lisäksi akun lataaminen ei ollut mahdollista heti jääkylmänä turvallisuussyistä, eikä myöskään kamerassa ollut mahdollista käyttää salamavaloa heti. Puhelin palautui normaaliksi kuitenkin nopeasti huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 9X Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 90 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vielä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Myöskin tämän toisen testauskerran jälkeen oli havaittavissa samoja ongelmia, jotka kävivät ilmi jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Honor 9X Lite suoriutuu kylminä pakkaspäivinä erinomaisesti, eikä suurempia ongelmia tule vastaan. Akunvaraus pysyi molemmilla testauskerroilla hyvissä ja odotetuissa lukemissa ja myös testien jälkeen havaitut ongelmat näytössä, latauksessa ja salamassa olivat odotettuja. Puhelin palautui normaaliksi kuitenkin muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameraan Honor on tehnyt merkittävimmät muutokset Honor 9X Liteen verrattuna kaksoissiskoonsa Honor 8X -puhelimeen. Siinä missä Honor 8X -puhelimessa nähtiin 20 megapikselin pääkamera ja 2 megapikselin syvyysterävyyskamera, niin Honor 9X Litessa on nyt 48 megapikselin f/2.4-aukolla varusteltu pääkamera sekä 2 megapikselin f/1.8-aukolla varusteltu syvyysterävyyskamera. Lisäksi etuosasta löytyy yksi kamera, jonka tarkkuus yltää 8 megapikselin tasolle.

Pääkamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten kuvien tarkkuus oletuksena on 12 megapikseliä. Honor 9X Litellä on myös mahdollista kuvata 48 megapikselin tasoisia kuvia, mutta yleisellä tasolla 12 megapikselin kuvat ovat hieman parempia. Pääkamera taltioi testien perusteella mukavan yksityiskohtaisia kuvia, mutta tarkkuus sekä dynaaminen alue ei ole aivan toivotulla tasolla. Värintaltiointi kuvissa on kuitenkin miellyttävän reaalista. Mielestäni 200 euron hintapisteessä Honor 9X Lite pystyy taltioimaan kuitenkin todella hyviä kuvia, jos verrataan saman hintaisiin puhelimiin. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat taltioituna pääkameralla 12 megapikselin tarkkuudella.

Toinen takaosassa oleva kamera on tarkoitettu ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten erillisessä aukko-kuvaustilassa. Tässä tilassa on mahdollista säätää aukon kokoa f/0.95-f/16 -välillä, joka vaikuttaa siis taustasumennuksen voimakkuuteen. Testien perusteella Honor 9X Liten kamerat pystyvät tunnistamaan varsin heikosti kuvattavan kohteen ääriviivat, minkä vuoksi myöskin taustasumennuksesta tulee erikoinen. Alapuolella on yksi esimerkkikuva, jossa kohteen ääriviivat on osittain tunnistettu, mutta samalla sumennusta on tullut häiritsevästi myös kohteen päälle.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kamerasovellus on pitkälti samanlainen kuin monessa muussakin Huawei- tai Honor-puhelimessa, joista Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä löytyy. Kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja mukana on tuttuun Honor-/Huawei-tyyliin lukuisia erilaisia kuvaustiloja (aukko, yö, muotokuva, valokuva, video, lisää). Kameran manuaalisäädöt löytyvät Lisää-välilehden takaa (ammattilainen). Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran ISO-arvoa (50–3200), valotusaikaa (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4.0…+4.0), tarkennusta sekä valkotasapainoa. Alla on muutamia kuvakaappauksia, joista käy ilmi puhelimen kamerasovelluksen ulkoasu.

Käyttöjärjestelmä

Honor 9X Lite on myös yksi harvoista Huawein ja Honorin älypuhelimista, jossa on edelleen tutut Googlen palvelut ja tämä johtuu juuri siitä, ettei kyseessä ole todellisuudessa uusi puhelin. Honor pystyy hyödyntämään puhelimessa jo Honor 8X:n kohdalla saatua Googlen sertifiointia, joka on toisaalta hyvä asia, mutta myös huono. Android-käyttöjärjestelmän päällä Honor 9X Litessä toimii EMUI 9.1 -käyttöliittymä.

Puhelin toimitetaan jo vanhalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä, vaikka pääsääntöisesti kaikista tällä hetkellä myytävistä Android-puhelimista löytyy tuorein Android 10 -käyttöjärjestelmä. Honorilla ei ole edes toistaiseksi tiedossa, milloin Android 10 -päivitys on tulossa uudelle Honor 9X Litelle, jos se on tulossa edes ollenkaan. Todennäköisesti päivitys tulee, mutta aikataulua sille ei valitettavasti ole. Käyttäjien on tyydyttävä vanhentuneeseen Androidiin. Testijakson lopussa tuorein Honor 9X Liten käyttöjärjestelmäversio piti sisällään 1. helmikuuta 2020 Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ne eivät ole myöskään kovin ajan tasalla.

Vanha Android näyttää tuoreemman Androidin ohella jo vanhalta ja ainakin itse jäin hieman odottamaan Android 10:n ominaisuuksia. Toki Android 9.0 Pien kanssa pystyy edelleen toimimaan, eikä sen kanssa tullut testijakson aikana mitään ongelmia. Käyttöjärjestelmä toimi pääosin koko ajan sulavasti, vaikka raskaimpien sovelluksien kanssa jouduttiin hieman avutumista odottelemaan ja kamerasovelluksen aukeamisessa kesti odotettua kauemmin. Mitään suurempia ongelmia ei kuitenkaan tullut vastaan, jotka olisivat haitanneet päivittäistä käyttöä.

Yhteenveto

Honor 9X Lite on omassa hintaluokassaan mielestäni todella laadukas puhelin ja tekniikka on vielä kohtuullista, mutta tosia asia on kuitenkin se, että kyseessä on vuodesta 2018 tuotu laite hieman muokatuilla kameroilla. Hinnoittelu on kuitenkin nyt todella houkutteleva ja Honor 9X Lite tarjoaa pienellä rahalla paljon hyvää ja myös paljon huonoa.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa laadukkaaseen premium-tuntumaan, sillä harvoin tänä päivänä näkee 200 euron hintapisteessä alumiinista ja lasista koostuvaa puhelinta. Lisäksi puhelimessa on mukavasti sisäistä tallennustilaa, mukavan kookas ja tarkka näyttöpaneeli sekä Googlen palvelut. Honor 9X Litessä on myös hyvä pakkaskestävyys, nopea sormenjälkilukija sekä tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitin on päätetty säästää.

Puhelimessa on kuitenkin paljon heikkouksia sekä vanhentunutta tekniikkaa. Kirin 710 -järjestelmäpiiristä on jo olemassa tuoreempia ja tehokkaampia versioita, joista yksi on muun muassa Huawei P40 Litessä nähty Kirin 810. Honor 9X Liten yksi suurimmista heikkouksista on micro-USB-liitin, jollaista ei enää vuonna 2020 saisi löytyä mistään yli 150 euroa maksavasta älypuhelimesta. Yksi kysymysmerkki puhelimessa on myös Android 10 -päivitys ja päivitettävyys yleisestikin tulevaisuudessa. Puhelimelle tuskin tullaan julkaisemaan Android 11 -päivitystä, joten jos Honor 9X Liten ostaa, niin se tulee saamaan todennäköisesti joskus Android 10 -version, mutta päivitykset loppuvat varmasti siihen. Tämä tarkoittaisi puhelimen olevan päivityksien suhteen varsin lyhytikäinen.

Tällä hetkellä Honor 9X Lite on kuitenkin varmasti hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi puhelimeksi lapselle tai henkilölle, jota ei haittaa edellä mainitut puutteet ja ongelmat. Esiasennetut Googlen palvelut tekevät Honor 9X Litestä kuitenkin houkuttelevan, jos seuraavan puhelimen pitää olla Huawei- tai Honor-merkkinen.

Suomessa Honor 9X Lite tulee myyntiin 14. toukokuuta alkaen 199 euron hintaan ja tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun muistiversio. Värivaihtoehdot ovat vihreä Emerald Green sekä musta Midnight Black.

Honor 9X Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Honor 9X Lite

7

SuomiMobiilin testissä käynyt Honor 9X Lite on pitkälti hyvin identtinen muutaman vuoden takaiselle Honor 8X -mallille, joka oli varsinainen myyntimenestys.

Hyvää
  • Laadukas rakenne 200 euron hintapisteessä
  • 3,5 mm kuulokeliitin
  • Nopea ja toimiva sormenjälkilukija
  • Perushyvät kamerat
  • Googlen palvelut esiasennettuna
  • Mukavasti sisäistä tallennustilaa
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Parin vuoden takaista tekniikkaa (mm. Kirin 710)
  • micro-USB-latausliitin
  • Lasipintoja kiertävät paksut muovikaistaleet
  • Näytössä nykytrendiä suurempi lovi
  • Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä (Android 10 -päivityksestä ei tietoa)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut