Honor on tullut vahvasti takaisin älypuhelinmarkkinoille, mutta yhtiö on julkaissut satunnaisesti myös uusia puettavia laitteita. Näistä yksi on Honor Watch 4 -älykello, joka tuo mukanaan perustason terveys- ja urheilutoiminnot miellyttävän edullisella hinnalla. SuomiMobiilissa kelloa on testattu aktiivisesti muutaman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa millaisesta laitteesta on kyse.
Honor Watch 4 on niin sanottu “kevyt älykello”, joka tuo mukanaan enemmän ominaisuuksia aktiivisuusrannekkeista ja hieman toimintoja todellisista älykelloista. Honor Watch 4 tarjoaa muun muassa Bluetooth-puhelut, pitkän kahden viikon mittaisen akunkeston sekä kookkaan 1,75 tuuman kokoisen AMOLED-näyttöpaneelin.
Syksyllä 2023 Suomeen myyntiin tullut Honor Watch 4 maksaa 149 euroa. Kellosta on saatavilla kaksi väriversiota, jotka ovat kultainen sekä perinteikäs musta.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan kellon rakenteeseen, tekniikkaan sekä ominaisuuksiin. Alapuolella on vielä lyhyt yhteenveto Honor Watch 4:n teknisistä tiedoista.
Honor Watch 4
- Näyttö: 1,75 tuumaa, AMOLED (450 x 390), tukee kosketusta
- RAM-muisti: 32 megatavua
- Tallennustila: 4 gigatavua
- Yhteydet: Bluetooth 5.2
- Akku: 451 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: Lataus pogo-liittimen kautta (latausalusta mukana)
- Käyttöjärjestelmä: MagicOS 7.2
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, sykeanturi, SpO2
- Mitat: 45,3 x 39,1 x 11,2 millimetriä
- Paino: 32 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: Alumiinirunko / silikoniranneke
- Vedenkestävyys: 5 ATM
- Värit: Musta ja kulta
- Tuetut laitteet: Android 9.0+ tai iOS 11.0+
- Hinta: 149 euroa
Ulkoisesti näyttävä ja pelkistetty
Ulkoisesti Honor Watch 4 on hieman uudenlainen kello Honorilta, sillä muotoilu muistuttaa vahvasti Applea. Kyseessä on suorakulmainen kello, eikä pyöreä kuin useimmat muut Honorin kellot. Uutuuskellossa on panostettu vahvasti myös materiaaleihin, sillä Watch 4 on saanut alumiinirungon, jonka lisäksi mukana on lasia ja muovia.
Honor mainitsee rungon olevan ”kuudennen sukupolven alumiiniseosta”, joka olisi aikaisempaa kestävämpi ja hienovaraisempi. Alumiini tuo mielestäni kelloon mukavasti premium-tuntumaa, sillä yleensä tässä hintaluokassa kellot voivat olla jonkinlaista muovia. Itse tykkään siitä, että näyttölasi on saanut pienen kaartuvuuden reunoihinsa, joten se sulautuu alumiinikehykseen ilman ylimääräisiä saumoja. Kellon takaosa on kiiltävää muovia.
Mitoiksi on kerrottu 45,3 x 39,1 x 11,2 millimetriä, joten kellona kyseessä ei ole liian kookas laite. Painoa on 32 grammaa ilman ranneketta, joten Honor Watch 4 ei ole myöskään painava. Tämän ansiosta kelloa on mukava pitää ranteessa.
Etuosan näyttöpaneeli peittää suuren osan pinta-alasta, ja itse tykkään näytön symmetristä ja kohtuullisen ohuista kehyksistä. Kellon takaosassa on sykeanturi, laitteen mallitietoja sekä latausliitännät. Oikeassa kyljessä on yksi monitoimipainike sekä kaiutin. Vasemmassa reunassa on ainoastaan yksi mikrofoni.
Vaikka Honor Watch 4 näyttää hyvältä, niin testijakson aikana kelloon saatiin aikaiseksi yllättävän paljon kulumisen jälkiä. Testiin saatiin musta väriversio, jonka alumiinikehykseen tuli muutamia kolhuja. Tämän myötä alumiinin oma väri tuli hieman esille maalin alta. Näyttölasi tuntui myös naarmuuntuvan yllättävän helposti, sillä lasiin saatiin aikaiseksi peruskäytössä huomattavia naarmuja.
Honor on toteuttanut rannekkeelle helpon kiinnitysmekanismin, mutta oman standardin takia kelloon on vaikea löytää kolmannen osapuolen rannekkeita. Ranneke ei tuntunut olevan kaikista laadukkain. Kuminen ranneke on päällystetty mattapintaiseksi, mutta se tuntui kuluvan nopeasti. Esimerkiksi lukitusmekanismin kohdalta pinta kului herkästi, jonka takia ranneke ei näyttänyt kovin hyvältä.
Kädessä kello on kuitenkin miellyttävä. Tietysti muovinen takaosa saattaa tietyissä tilanteissa tuntua hiostavalta, mutta itseä ei se häirinnyt suuresti. Ranneke on myös hyvän tuntuinen, joten kelloa oli miellyttävää pitää kädessä.
Honor on tehnyt kellon rakenteesta 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävän, eli vettä ei tarvitse laitteen kanssa pelätä. Honor Watch 4:n voi ottaa mukaan esimerkiksi uima-altaaseen tai vaikkapa lähteä juoksulenkille sateessa.
Teknisesti hyvin tuttua
Tekniikan osalta Honor Watch 4 ei tarjoile suuria yllätyksiä, sillä Honor luottaa tuttuihin ratkaisuihin. Kellossa on suuri 1,75 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 450 x 390 pikselin tarkkuus. Näyttö on värillinen ja tukee myös kosketuksia, kuten älykellolta voikin odottaa. Näytössä on myös 60 hertsin virkistystaajuus
Testijakson aikana itse tykkäsin näytön tarkkuudesta sekä väritoistosta. Kirkkautta näytössä on kohtuullisesti, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa luettavuus ei ole kovinkaan erikoinen. Perustilanteissa kirkkaus on mielestäni riittävä.
Honor on saanut näyttöön myös tuen automaattiselle kirkkauden säädölle, eli näytön kirkkaus vaihtuu olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin ansiosta. Lisäksi näytön kirkkautta voi säätää manuaalisesti 1-5 tasojen mukaisesti. Honor Watch 4 tukee lisäksi Always-on-display-toimintoa, jonka avulla kello saadaan näkyviin myös suljetulle näytölle jatkuvasti.
Kellon sisuksissa hyrrää nähtävästi STMicro Electronicsin kehittämä STM32U5A9-piiri, joka tarjoaa vähäisellä virrankulutuksella kohtuullisen suorituskyvyn edullisiin laitteisiin. RAM-muistia on normaalit 32 megatavua ja sisäistä tallennustilaa on 4 gigatavua. Tämä mahdollistaa muutamien kuvien sekä kappaleiden lataamisen myös suoraan kelloon.
Kiinassa Honor Watch 4 -kelloa tarjotaan eSIM-tuella, mutta Euroopassa on karsittu tuesta verkkoyhteyksille. Kyseinen muutos on todennäköisesti tehty hinnan pitämiseksi kurissa, sekä Honorin puuttuvien operaattorikumppaneiden takia. Kiinassa eSIM-tuki on ollut mahdollisesti helpompaa tuoda osaksi kelloa.
Honor on laittanut kelloon mukaan kiihtyvyysanturin, gyroskoopin, sykesensorin, ympäristövalosensorin ja kapasitiivisen sensorin. Lisäksi laitteessa on sisäänrakennettuna GPS-tuki sekä Bluetooth 5.2 -yhteys. NFC löytyy myös, mutta sille ei ole todellista hyötyä. Honor Watch 4 ei tue nimittäin minkäänlaista mobiilimaksamista ainakaan Suomessa.
Tuettuna on lisäksi Bluetooth-puhelut laitteen sisäänrakennettujen kaiuttimen ja mikrofonin kautta. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta.
Honor Watch 4 on vahvoilla akunkeston osalta, sillä Honor lupaa virtaa riittävän 14 päiväksi yhdellä latauksella. Kellossa on kookas 451 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana itse ainakin huomasin akunkeston vastaavan lupauksia, sillä virta riitti käytöstä riippuen 10-14 päiväksi. Jos käyttää GPS:ää ahkerasti, niin silloin virta voi loppua nopeamminkin.
Kello tukee latausta pogo-liitännöillä ja mukana toimitetaan laitteelle kustomoitu magneettinen laturi. Itse olen hieman pettynyt siitä, että Honor ei ole laittanut mukaan tukea langattomalle lataukselle. Nyt kelloa varten tarvitaan tietynlainen laturi, joka ei ole kaikista käytännöllisintä. Lataus on kuitenkin miellyttävän nopeaa, josta olin itse iloinen.
Honor on rakentanut älykellon kevyen käyttöjärjestelmän päälle, kuten monet muutkin edulliset kellot. Käytössä kerrotaan olevan MagicOS 7.2 -ohjelmisto, mutta oikeastaan mitään muuta ei kerrota. Kyseessä on kuitenkin sen verran karsittu älykello, että siihen ei voi asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia ja mukana on vain perustoimintoja.
Käyttöliittymä on puhelinmainen, eli selkeästi ymmärrettävissä. Kellotaulusta vasemmalla tai oikealle pyyhkäistäessä saadaan esille widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan asetusvalikosta. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja säätiedot.
Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille halutuista sovelluksista. Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille tulee pikavalintanäkymä, jossa on useita pikavalintoja sekä akun varaus. Sovellusvalikko aukeaa kellon painikkeesta. Valikkoa voidaan muokata luettelomaiseksi tai sovelluskuvakkeiksi. Asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Honorin älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta.
Ohjelmisto tuntui toimivan Honor Watch 4 -älykellossa todella hyvin ja sulavasti. Mitään hidasteluja ei ollut havaittavissa, vaan kokonaisuus oli kunnossa.
Terveys ja urheilu
Honor Watch 4 on vahvasti terveys- ja urheilukello, joka pitää sisällään pitkälti samoja toimintoja kuin muutkin saman kategorian kellot. Honor ei ole jättänyt merkittäviä ominaisuuksia kellosta pois, mutta ei myöskään erotu millään erikoisella.
Honor ei ole kertonut juurikaan mitään urheilusuorituksien mittaamisessa käytettävästä algoritmista tai juurikaan mitään taustaa muistakaan terveysmittareista. Jos on kuitenkin aikaisemmin tottunut Huawein kelloihin, niin Honor Watch 4:n tarjoamat tiedot eivät ainakaan oman kokemukseni perusteella suuremmin eroa.
Kellossa olevan GPS-paikannuksen kanssa ei havaittu ongelmia testijakson aikana, vaan se toimi jopa yllättävän tarkasti ja nopeasti. Esimerkiksi harjoitusta aloittaessa paikannuksen löytämiseen kului usein alle 5 sekuntia ulkoilmassa. GPS:n avulla kellolla voidaan piirtää miellyttävän tarkka kuljettu reitti kartalle, joka on myös tärkeässä roolissa tarkempien tietojen tarjoamisessa.
Älykellossa on tuettuna luonnollisestikin jatkuva sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Watch 4:n kohdalla mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Kello myös antaa erilaista palautetta unen laadusta ja ohjeistaa hyvän unitasapainon löytämisessä.
Happisaturaation mittaus on yleinen ominaisuus älykelloissa, joten se on luonnollista olla myös Honorin uutuudessa. Älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.
Urheilutoimintojen osalta Honor Watch 4 tarjoaa kaikki tutut perustoiminnot. Honorin mukaan kellossa on 85 erilaista harjoitustilaa, joiden joukossa on muun muassa juoksu, tanssi, kävely, kalastus ja monet muut. Lisäksi kello pystyy automaattisesti tunnistamaan perusurheiluja, kuten kävelyn.
Älykello tukee lisäksi maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arviointia. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.
Kellon yksi esille nostettu avainominaisuus on kuntoikä-toiminto. Sen avulla kello osaa tarjota henkilökohtaisemman ja tarkemman kuntosuunnitelman, joka sopii käyttäjän omaan kuntotasoon. Ainakin testijakson aikana itse pystyin suorittamaan toiminnon kellossa, mutta se ei antanut kovin paljoa tietoa muuta kuin kuntoiän. Syystä tai toisesta tietoa ei saatu siirretty Honor Health -sovellukseen, joka olisi antanut hieman enemmän tietoa kuntoiästä.
Kokonaisuutena Honor Watch 4 tarjoilee kattavan listauksen erilaisia terveysmittareita sekä urheilutiloja. Kello onkin tämän ansiosta sopiva käyttäjille, jotka haluavat tietää ja kerätä dataa omasta päivittäisestä aktiivisuudestaan. Mistään todellisesta urheilukellosta ei ole kyse, mutta kuitenkin Honor Watch 4 on oman hintaluokkansa eliittiä.
Honor Health kokoaa kellon keräämät tiedot
Honor Watch 4 -älykellon kaverina toimii Honor Health -sovellus, joka on saatavilla Google Play- ja Apple AppStore -sovelluskaupoista. Kyseessä on monipuolinen ja helposti ymmärrettävä sovellus, joka esittää kellon keräämät tiedot selkeällä tavalla. Jos on joskus käyttänyt Huawei Health -sovellusta, niin Honorin versio ei paljoa siitä eroa.
Sovelluksen kautta voidaan hallita myös kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.
Honor Health -sovelluksen päänäkymässä on esillä kolme Honorin valitsemaa päämittaria, jotka ilmoitetaan niin lukuina kuin myös ympyränä. Mukana on päivän aikana otetut askeleet, aktiivisuus (harjoituksien yhteispituus) sekä kulutetut aktiiviset kalorit. Tämän jälkeen alkaa listaus, jossa on tietoja viimeaikaisista suoritteista, unen määrästä, sykkeestä, askelista, kaloreista, stressistä, veren happipitoisuudesta sekä V02Maxista.
Huawei Health toimii myös ilman kelloa, sillä sovelluksesta voidaan ottaa käyttöön erilaisia liikunnan seurantoja myös suoraan puhelimen avulla. Mukana on myös erilaisia ilmaisia urheilukursseja, joiden avulla pystyy saamaan inspiraatiota harjoitteluun. Honor Health mahdollistaa myös perheenjäsenien sekä ystävien lisäämisen, jolloin pystyy näkemään myös heidän kuntorutiinit sekä mahdollisuuden jakaa tietoja.
Itse tykkäsin Honor Health -sovelluksen tarjoamasta kokemuksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.
Yhteenveto
Honor Watch 4 on hyvä perustason älykello esimerkiksi päivittäisen aktiivisuuden ja urheilusuorituksien seurantaan. Honor on saanut kasattua kokonaisuuden, joka haastaa muun muassa Huawein vastaavan hintapisteen kellot.
Itse tykkäsin Honor Watch 4 -älykellon minimalistisesta muotoilusta sekä laadukkaista materiaaleista. Kellon näyttö on erinomainen ja miellyttävän tarkka. Tekniikan osalta Honor on vahvoilla pitkän akunkeston sekä Bluetooth-puhelutuen kanssa. Honor Watch 4:n todettiin tarjoilevan myös kattavan valikoiman terveys- ja urheilutoimintoja, joiden lisäksi vahvuuksiksi voidaan luetella tuki Android- ja iOS-laitteille sekä edullinen hinta.
Rakenne ei kuitenkaan ollut kaikista paras kestämään kulutusta, sillä naarmuja sekä kolhuja ilmestyi peruskäytössä. Ominaisuuksien osalta Honor Watch 4 -kellossa jäin kaipaamaan tukea mobiilimaksamiselle Suomessa sekä tukea kolmannen osapuolen sovellukselle. Latauksen osalta tyydytään myös Honorin omaan latausalustaan, eikä yleisiin standardeihin.
Honor Watch 4 saapui Suomeen myyntiin syksyllä 2023 ja hintaa sillä on 149 euroa. Kellosta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat kulta sekä perinteikäs musta.
Hyvää
- Tyylikäs ja laadukkaat materiaalit
- Tarkka AMOLED-näyttöpaneeli
- Kattavat terveys- ja urheilutoiminnot
- Hyvä akunkesto
- Tukee Bluetooth-puheluita
- Edullinen
- Toimii Android- ja iOS-laitteiden kanssa
Huonoa
- Rakenne tuntui kuluvan helposti käytössä
- Ei tue mobiilimaksamista Suomessa
- Ei tue kolmannen osapuolen sovelluksia
- Laitteella omanlainen laturinsa
Itsellä ollut kello jo muutaman kuukauden, eikä ole mitään kulumisen jälkiä. Kännykkä sovellus voisi olla parempi, koska Google Fit integraatio puuttuu, eikä harjoituksia voi muokata. Ilmoitukset ja puhelut tulee kelloon vaikka kännykkä on älä-häiritse tilassa.
Tuo harjoitusten muokkaamisen puute on ratkaisevaa etten osta, Onkohan millään valmistajalla sellaista jossa muokkaaminen onnistuu?