ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor X8 – miellyttävä 4G-puhelin

Honor X8

Honor on tuonut Suomessa myyntiin uudet X-sarjan älypuhelimensa, jotka ovat Honor X8 ja Honor X7. SuomiMobiilissa on testattu molempia puhelimia muutaman viikon ajan, joten puhelimista on saatu hyvä käsitys. Tässä artikkelissa tutustumme Honor X8 -puhelimeen, mutta edullisempaan Honor X7 -malliin voi tutustua pian julkaistavasta omasta arvostelustaan.

Uudessa Honor X8 -puhelimessa on panostettu muutamaan osa-alueeseen, joista yksi on ohut 7,5 millimetrin rakenne. Puhelimessa on kookas 6,7 tuuman näyttöpaneeli, jossa on todella kapeat kehykset sekä korkea 90 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri, joten kyse on 4G-yhteyksiin rajoittuvasta laitteesta. Honor X8 tarjoaa lisäksi 64 megapikselin neloiskameran sekä 4000 milliampeeritunnin akun. Laitteen suositushinta Suomessa on 249 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin ja lataustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor X8 (TFY-LX1)
Mitat: 163.4 x 74.7 x 7.5 mm
Paino: 177 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2388 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 680 (4x 2.4 GHz Kryo 265 & 4x 1.9 GHz Kryo 265)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Magic UI 4.2 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 22.5 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Hopea (Titanium Silver) / sininen (Ocean Blue) / musta (Midnight Black)
Hinta: 249 euroa (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Honor X8:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa puhelimen varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa kuva itse puhelimesta, mutta myös useat Honor-logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, johon on lueteltu laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille itse Honor X8 -puhelin muovipussiin asetettuna. Tämän jälkeen pakkauksessa on pahvitasku, joka pitää sisällään testilaitteen tapauksessa vain metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun. Kaupasta ostettaessa pahvitaskussa on myös käyttöopas ja muita tarpeellisia tietoja. Pakkauksen pohjalla on vielä myös 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor X8:n mukana toimitetaan siis perusasiat, joita tässä hintapisteessä yleensäkin tulee mukana. Honor ei ole luopunut laturista, vaan tarjolla on kohtuullinen pikalataus. Honor X8:n ostaessa mukana on yksinkertaisesti kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor X8 on rakenteeltaan pitkälti samanlainen kuin muutkin edullisemman hintapisteen älypuhelimet. Honor käyttää valmistusmateriaaleina muovia sekä lasia. Puhelimen kehys ja takaosa ovat muovia, ja etuosassa näyttöä on suojaamassa lasi. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black, sininen Ocean Blue sekä testiinkin saatu hopea Titanium Silver.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilussa Honor on ottanut selvästi inspiraatiota iPhone-puhelimista, sillä yleisilme on hyvin laatikkomainen. Honor X8:n kehys on tasainen ja samalla taka- ja etuosa ovat tasapintaiset. Merkittävää kaartuvuutta tai pyöristystä ei laitteessa ole, joten ainakaan ergonomiseen tuntumaan Honor ei ole tällä kertaa panostanut. Käsituntumalta Honor X8 on kohtalainen, mutta viimeistelyltään puhelimessa on onnistuttu selvästi hintaluokan perustasoa paremmin.

Puhelimen muovipinnat eivät ole kiiltävät, vaan ne ovat mattapintaiset. Mattapintainen kehys tuntuu miellyttävältä ja mattapintainen takaosa kruunaa kokonaisuuden. Honor on tehnyt Honor X8:n hopeasta väriversiosta mattapintaisen, joka näyttää todella hyvältä. Henkilökohtaisesti tykkään mattapintaisesta viimeistelystä, sillä se ei naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä yhtä helposti kuin kiiltävät muovipinnat. Honor X8 näytti siis testijakson aikana aina hyvältä, eikä muovipintoihin tullut häiritseviä naarmuja.

Etuosan lasin valmistajaa Honor ei ole maininnut, joten oletettavasti kyse ei ole Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana lasiin ei tullut naarmuja, mutta onneksi puhelimeen on myös tehtaalla asennettu oletuksena muovinen suojakalvo. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten lika lähtee näytöltä yhdellä pyyhkäisyllä.

Puhelimen rakenteen valttikortti on mielestäni hyvä viimeistely, sillä usein tässä hintaluokassa karsitaan paljon laitteiden ilmeestä ja yksityiskohdista. Honor X8:n näytön ympärillä ei ole esimerkiksi ylimääräistä muovikehystä ja samalla Honor on yhdistänyt taka- ja etupinnat kehykseen lähes saumattomasti. Kyseessä on edelleen kookas laite, sillä mitat ovat 163,4 x 74,7 x 7,5 millimetriä ja painoa on 177 grammaa. Honor X8 on todella ohut laite, joka oli ainakin omaan makuuni. Myöskään painoa ei ole liikaa. Laadullisesti Honor X8 on vakuuttava, eikä puhelin pääse natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Vedenkestävyyttä Honor ei ole saanut puhelimeen, eikä yhtiö myöskään lupaa minkäänlaista roiskevedenkestävyyttä. Virallinen IP-luokitus ei ole mikään vaatimus tässä hintapisteessä, mutta jonkinlainen roiskevedenkestävyys on jo hyvin yleinen kilpailijoiden laitteissa. SIM-korttiluukun Honor on kuitenkin suojannut pienellä suojakumilla, joka estää veden pääseminen laitteen rakenteeseen. Honor X8:a ei kuitenkaan kannata altistaa ainakaan tahallaan vedelle tai muille nesteille.

Etuosaltaan Honor X8 tuo mieleen muutaman kympin kalliimman Magic 4 Liten, joka eroaa monien muiden valmistajien ratkaisuista. Honor on onnistunut saamaan näytön kehyksistä todella kapeat kolmelta reunalta, mutta näytön alareunassa on selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta jopa 89 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin useissa kilpailijoissa. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näytön yläpuolella, tai oikeastaan puhelimen yläreunaan on hieman erikoisesti asetettu puheluihin käytettävä kuuloke, jonka yhteydessä on myös piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Honor X8:n takaosasta tulee heti mieleen iPhone-puhelimet, sillä silmiin pistää kookas neliömäinen kamera-alue. Kamera-alueessa on neljä ulkonevaa kamerasensoria sekä niiden välissä yksi LED-salamavalo. Kamera-alueen ulkononemisen takia laite pääsee hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä. Honor on halunnut pysytellä varsin puhtaassa ja yksinkertaisessa takaosan muotoilussa, sillä takaosassa on kamera-alueen ohella vain Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Honor on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Kaikkien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat kohtalaiset, mutta ei mitenkään erikoisen vakuuttavat. Honor X8:n vasempaan kylkeen on sijoitettuna ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä kaiutinritilä. Alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Honor X8 tarjoaa mielenkiintoisen näytön, joka eroaa muutamassa kohdassa selvästi muista saman hintapisteen laitteista. Honor on panostanut jälleen erityisesti kapeisiin kehyksiin sekä hyviin teknisiin ominaisuuksiin, joilla se pyrkii erottumaan kilpailijoista. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2388 x 1080 pikseliä, eli noin 391 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus sekä etukameraa varten tehty reikä.

Henkilökohtaisesti itselleni suurin valttikortti näytössä on kapeat kehykset, jollaiset nähdään harvoin tässä hintapisteessä. Kehykset ovat vain 1,1 millimetriä paksut, joka tuo mielestäni hieman enemmän premium-fiilistä laitteelle. Näytössä oleva etukamerareikä ei ole mitenkään pienimmästä päästä, joten se suurentaa tilapalkkia hieman liikaa. Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaali, mutta näyttö on mukavan tarkka, joten myös sisältö toistetaan tarkkana. Yksittäistä pikseleiden näkeminen paljain silmin on kuitenkin haastavaa.

Yksi valttikortti näytössä on 90 hertsin virkistystaajuus, joka on tehnyt tuloaan viime vuosina myös edullisempiin puhelimiin. Näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa, jonka ansiosta animaatiot ja esimerkiksi skrollaaminen näyttää aikaisempaa sulavammalta. Käyttäjät voivat valita 60 ja 90 hertsin väliltä, mutta dynaamisessa tilassa puhelin vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 90 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen akkua.

Honor X8:n näytön todettiin olevan silmämääräisesti hieman kirkkaampi kuin kalliimman Magic 4 Liten näyttö. Näytöltä saa kohtuullisesti selvää myös kirkkaissa ympäristöissä, vaikkakin suorassa auringonvalossa luettavuus ei olekaan enää hyvä. Pienenä ongelmana havaittiin etukameraa varten tehdyssä reiässä varjostusta, joten taustavalaistus näytössä ei ole sen kohdalla tasainen. Honor X8:n näytössä on mielestäni hintaluokassaan hyvät katselukulmat. Näyttö toistaa värit hyvin, mutta LCD-paneelin takia tummat sävyt ei ole yhtä vakuuttavia kuin OLED-näytöillä.

Testiin saatu puhelin oli varusteltuna ohjelmistolla, joka ei ole tarkoitettu kaupallista käyttöä varten. Tämän takia emme pystyneet varmistamaan tukeeko laite Widevine L1 -sertifikaattia. Puhelin ilmoittaa tuen L3-sertifikaatille, jonka takia laitteella ei pysty toistamaan HD-sisältöä suoratoistopalveluissa. On kuitenkin mahdollista, että Honor X8:n kaupallisessa versiossa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, sillä se on yleinen jo tämän hintapisteen laitteissa.

Honor X8 -puhelimessa käytetään yllättävän suosituksi noussutta Qualcommin kehittämää edullista Snapdragon 680 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty monissa edullisissa puhelimissa. Kyseessä on kohtuullisen kyvykäs järjestelmäpiiri, jonka mobiiliverkkoyhteydet rajoittuvat kuitenkin vain 4G-tukeen. Jos kuitenkaan 5G-yhteydet eivät ole itselle vielä kovinkaan tärkeässä roolissa, niin Honor X8:n ostajat tuskin jäävät kovinkaan paljosta paitsi.

Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 680 rakentuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 265 -ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 265 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.

Honor X8 on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuvaa RAM-muistia ja UFS 2.1 -versioon perustuvaa tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikasta Honor on päättänyt karsia, joka on hyvin erikoista ottaen huomioon hintapisteen. Laitteen oma 128 gigatavun tallennustila tulee varmasti jossain kohtaa vastaan, jonka takia muistikorttipaikka olisi edelleen järkevää olla osana alemman keskihintaluokan puhelinta.

Testijakson aikana emme pystyneet ajamaan Honor X8 -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä laitteessa olleen epävirallisen ohjelmistoversion takia. Honor oli nimittäin estänyt suorituskykytestisovelluksien asentamisen puhelimeen, joka on normaali tapa sellaisissa laitteissa, joita ei ole julkaistu. Nyt kuitenkin julkaisun jälkeen puhelimen ostaessa kaupasta laitteessa on virallinen ohjelmisto, joka mahdollistaa myös suorituskykytestien ajamisen

Suorituskyvyltään Honor X8 on kuitenkin kohtuullinen, sillä Snapdragon 680 tarjoaa tässä hintapisteessä ok-tason toiminnan. Testijakson aikana Honor X8 tuntui toimivan sulavasti peruskäytössä, eikä suorituskyky tuottanut haasteita. Puhelinta ei ole kuitenkaan suunniteltu pelaamista varten ja raskaiden sovelluksien kanssa tulee vastaa hieman pidempiä latausaikoja. Mielestäni Honor X8:n suorituskyky riittää kuitenkin mainiosti, jos laitetta käyttää netin tai sosiaalisen median selaamiseen, puheluihin, kevyeen pelaamiseen tai muihin perustoimintoihin.

Muuta tekniikasta

Honor X8 -puhelimessa on varsin normaali oikean kyljen virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor X8 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Äänentoistosta Honor X8 -puhelimessa on vastaamassa yksi kaiutin, joka sijaitsee alareunassa. Usein tässäkin hintaluokassa nähdään jo stereokaiuttimet, mutta Honor on päättänyt hieman säästellä. Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Honor on säästänyt onneksi 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jolle on varmasti käyttöä vielä monille tämän hintapisteen älypuhelimen ostajista. Kuulokeliittimen ansiosta puhelimeen pystytään asettamaan normaalit langalliset kuulokkeet, mutta toki myös langattomien kuulokkeiden käyttäminen on mahdollista. Honor X8 -puhelimessa on Bluetooth 5.0 -yhteys, joten vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin muutamia kuulokkeita, eikä ongelmia havaittu yhteydessä.

Akunkesto ja pakkastesti

Honor X8 ei varsinaisesti tarjoa hintaluokassaan mitään kovin kummoista akkua, sillä laitteen sisuksiin on laitettu vain 4000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Yleensä tässä hintapisteessä nähdään selvästi suurempia akkuja, mutta tämä ei toki suoraan tarkoita heikkoa akunkestoa.

Testijakson aikana Honor X8:n akun todettiin olevan vähintään yhden päivän, mutta mistään parhaimmasta akunkestosta ei ole kyse. Akkua oli usein iltaisin vain 10-20 prosenttia jäljellä käytöstä riippuen. Akun ei kannata odottaa riittävän kahdeksi päiväksi, muuta kuin hyvin kevyellä käytöllä. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä 90 hertsin virkistystaajuus, joka kuluttaa hieman enemmän akkua.

Valitettavasti pikalatauksen kanssa Honor X8 ei tarjoa hintaluokassaan mitään yllätyksiä. Honor tarjoaa 22,5 watin tehoista pikalatausta, joka on tietysti parempi kuin ei mitään. Honor toimittaa pikalaturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, joten pystyimme toteuttamaan laitteelle alapuolella nähtävän lataustestin.

Honor X8:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 22,5 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään Honor X8 -puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli lataus vie lähes puolitoista tuntia. 30 minuutissa akkua on saatu 60 prosenttia, mitenkään mullistavan nopea lataus ei ole kyseessä. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 54 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 4 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 26 minuuttia.

Kokonaisuudessaan akun lataus on hyvällä tasolla ottaen huomioon hintapisteen, mutta myös tehokkaampia pikalatauksia on nähty. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor X8 -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Honor X8 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor X8 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti. Honor oli estänyt salaman käyttämisen kamerassa ja samalla myös lataus oli päätetty estää. Yleisesti lataus estetään turvallisuussyistä laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor X8:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli varsin normaalilla tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Honor X8 on pakkastestin perusteella tutulla tasolla, eikä sen toiminnasta Suomen kylminä pakkaspäivinä pitäisi huolestua. Puhelin läpäisi pakkastestin normaalilla tasolla, mutta mistään parhaimmasta suorituksesta ei ollut kyse. Pakkanen vaikutti puhelimen käyttöön, sillä LCD-näyttö hyytelöity nopeasti ja Honor oli rajoittanut salaman käyttöä ja akun lataamista. Honor X8 palautui kuitenkin muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliin tilaan, joten esimerkiksi akun lataus oli hetken päästä taas mahdollista.

Kamerat

Honor X8 on kameroiden osalta kuin mikä tahansa muukin alle 300 euron älypuhelin. Honor on laittanut takaosaan peräti neljä kamerasensoria, joista kaksi on oikeasti käyttökelpoisia ja kaksi on tuttuun tapaan pääosin turhia. Puhelimessa on 64 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin syvyys- ja makrokamerat.

64 megapikselin pääkamera perustuu tuntemattomaan sensoriin, eikä Honor ole sitä tarkasti määrittänyt. Kamerassa on kuitenkin f/1.8-aukolla varusteltu linssi ja siinä on tuki automaattitarkennukselle. Kamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputulokseksi saadaan 16 megapikselin kuvia. 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista omassa kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana kuvattiin vain 16 megapikselin kuvia oletusasetuksilla.

Honor X8:n pääkamera ajaa asiansa omassa hintapisteessään, mutta mitään mullistuksia ei ole tarjolla. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan miellyttävän yksityiskohtaisia, vaikka pehmeyttä onkin toisinaan havaittavissa yllättävän paljon. Kamera pystyy taltioimaan värit monessa tilanteessa luonnollisesti, mutta erityisesti sinistä väriä kamera tykkäsi korostaa. Heikossa valaistuksessa kamera ei niinkään vakuuta, sillä pehmeys lisääntyy selvästi.

Mielestäni Honor X8:n pääkamera on riittävä sellaisille käyttäjille, jotka kuvaavat satunnaisesti. Jos kuvaa kuitenkin paljon ja haluaa tarkkoja kuvia, niin silloin kannattaa tarkastella hieman kalliimpia puhelimia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor X8:n pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, joka todettiin nopeasti testijakson aikana. Ultralaajakulmakameralla saadaan kuvattua hieman laajemmalla kuvausalueella, mutta yksinkertaisesti sensorin kyvykkyys ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa. Toki alemman hintapisteen puhelimissa ei ole koskaan ollut mitenkään erikoisen hyviä ultralaajakulmakameroita, joten Honor X8 sopii hyvin joukkoon.

Ultralaajakulmakuvissa on hyvässäkin valaistuksessa havaittavissa huomattavaa pehmeyttä ja ainoastaan kuvien keskiosa on kohtuullisen tarkka. Kuvia lähempää katsottuna ne näyttävät pitkälti öljymaalauksilta, sillä tarkkuus ei ole hyvä. Kuvat ovat myös usein yllättävän tummia, mutta onneksi värit taltioituvat kohtuullisen luonnollisesti. Mielestäni ultralaajakulmakameralla saadaan tarpeeksi hyviä kuvia sosiaalisessa mediassa jaettavaksi, mutta oikeastaan mihinkään muuhun kuvia ei kehtaa jakaakaan heikon laadun takia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor X8:n ultralaajakulmakameralla.

Honor X8:n yksi kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka on hyvin yleinen alemman keskihintaluokan puhelimissa. Myöskään Honor ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä edelleenkin 2 megapikselin sensorit puhelimessa kuin puhelimessa ovat täysin turhia, eikä niillä ole todellista käyttötarkoitusta. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Neljäs kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se on suunnattu syvyyskuvaamista varten. Kameralla pystytään taltioimaan miellyttävä taustasumennus pääkameran kanssa. Muutamien testien perusteella Honor X8 tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta saadaan hyvä.

Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Jos kuvattavia kohteita on useita, niin silloin taustasumennus on myös usein erikoinen. Syvyyskameraa päästään käyttämään kameran aukko-kuvaustilassa, jossa taustasumennuksen voimakkuutta pystyy myös itse säätämään. Alapuolella on yksi onnistunut kuva taustasumennuksella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor X8:n videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sellainenkin on toisinaan nähty jo tämän hintapisteen puhelimissa. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Puhelimeen on tuotu videokuvaukseen Honorin muista puhelimista tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa tarina-tila sekä dual-view, joka mahdollistaa kuvaamisen samaan aikaan taka- ja etukameralla.

Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista etukameraa, joka pystyy tuottamaan vain kohtuullisia selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, mutta ei mitenkään erityisen tarkkoja. Kamera on vain keskivertainen, eikä erotu omassa kategoriassaan millään tavalla. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole itselle tärkeää. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p-videokuvaa.

Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös kameravalitsin, josta voidaan helposti vaihtaa ultralaajakulma- ja pääkameran välillä. Lisäksi samasta säätimestä voi zoomata pääkameralla jopa 8-kertaiseksi.

Honor X8 -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään pääkameran asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 6400), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-12…+12), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Valitettavasti RAW-kuvien taltioiminen ei ole mahdollista pro-kuvaustilassa.

Kamerasovellus on itsessään ihan hyvä ja tarjoaa monet perusominaisuudet ja paljon ekstraa. Kamerakokemus oli pitkälti samanlainen kuin Honorin muissakin uusissa puhelimissa, eli sovellus ei ollut kovinkaan nopea. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli hidasta ja toisinaan kuvausviive oli yllättävän pitkä. Toki tällaiset pienet viiveet voidaan usein antaa anteeksi tässä hintapisteessä.

Käyttöjärjestelmä

Honor on hämmentänyt tänä vuonna edullisempien älypuhelimiensa ohjelmistokokemuksen osalta, eikä Honor X8 ole mikään poikkeus. Syystä tai toisesta puhelin on tuotu myyntiin jo vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä. Päätös on hyvin erikoinen, sillä Android 12 on ollut saatavilla jo puolen vuoden ajan, eikä Honor ole saanut sitä mukaan keväällä 2022 julkaistuun puhelimeen. Honor X8 -puhelimessa on myös Googlen sertifioima Android, joten puhelimessa on Googlen palvelut, jotka puuttuivat vielä Huawein aikoina.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa on myös Honorin oma Magic UI 4.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Honor ei julkaissut puhelimelle päivityksiä, mutta laitteeseen oli asennettuna Googlen 1. maaliskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivitettävyys on kova sana puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä, mutta Honor ei ole sitä vielä toistaiseksi tajunnut. Honor X8:lle on luvattu säälittävät yksi Android-versio sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä.

1+2 vuoden päivityslupaus on nykymittapuulla todella heikko ja kertoo hyvin siitä, ettei Honor ole valmis hyppäämään muiden valmistajien kelkkaan tarjotakseen puhelimilleen pidempää elinkaarta. Monet valmistajat tarjoavat tässä hintapisteessä 2+3 vuoden päivityslupauksen. Puhelimelle tarjottu päivityslupaus tarkoittaa Honorin päivittävän joskus tulevaisuudessa puhelimen ajan tasalle Android 12 -versioon, mutta siinäpä se sitten olikin. Honor ei ole tarkentanut Android 12 -version saatavuutta puhelimelle, joten sitä on turha odottaa lähitulevaisuudessa.

Suurin kohokohta Honor X8:n ohjelmistossa on tuki Googlen palveluille. Honor pystyy jälleen tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor X8 tarjoaa esiasennettuna siis pitkän listan erilaisia Googlen sovelluksia, joista suurinta osaa ei pysty poistamaan. Puhelimessa on myös kourallinen Honorin omia sovelluksia, joista yllättäen suurimman osan pystyy poistamaan. Monet Honorin sovellukset ovat tuttuja jo Huawein ajoilta, sillä Honor käyttää pohjana samoja toteutuksia nyt omalla nimellään.

Puhelimesta löytyvä Magic UI 4.2 -käyttöliittymä ei tarjoa mitään suurempia yllätyksiä, sillä kokemus on pitkälti samanlainen kuin pari vuotta sitten Huawein ja Honorin puhelimissa yleisestikin. Itse olisin kaivannut jotain pientä uudistusta käyttöliittymään, sillä trendit ovat menneet selvästi eteenpäin. Jos on aikaisemmin käyttänyt Honorin tai Huawein puhelimia, niin siirtyminen Honor X8 -puhelimeen ei varmasti ole suuri kynnys. Käyttöliittymä on tuttu sekä asetukset ja muut valikot löytyvät edelleen tutuista paikoista.

Olemme jo aikaisemmin testanneet esimerkiksi Honor Magic 4 Liten, jossa oli täysin samanlainen ohjelmisto ja nyt Honor X8 jatkaa samalla toteutuksella. Testijakson aikana käyttöliittymä tuntui toimivan laitteessa ongelmitta, joten Honor on ainakin saanut optimoitua tutun ja turvallisen ohjelmiston edullisellekin puhelimelle loistavasti. Magic 4.2 toimi laitteessa sulavasti ja ilman merkittäviä bugeja, mikä ei ole aina itsestään selvyys tässä hintapisteessä.

Yhteenveto

Honor X8 on mielenkiintoinen uutuuspuhelin ja tervetullut lisäys edullisempien puhelimien valikoimaan. Tällä kertaa Honor on päättänyt haastaa hiljalleen kuolevaa 4G-puhelimien markkinaa, jossa on edelleen edullisemmassa hintapisteessä kilpailua. Mielestäni 4G-puhelimen hankkiminen vielä tänä vuonna ei ole suuri ongelma, sillä 5G-verkko on edelleen pitkälti vain kaupunkien keskustoissa, joten kaikki ei siitä vielä hyödy.

Testijakson aikana itse tykkäsin Honor X8:n yleisestä laatutuntumasta ja yksityiskohtaisesta viimeistelystä, joka erottaa laitteen monista saman hintapisteen puhelimista. Lisäksi Honor on pystynyt toteuttamaan puhelimeen hyvän näytön, joka on mukavan tarkka ja 90 hertsin virkistystaajuus tekee sen käytöstä miellyttävää. Puhelimessa on myös muita hyviä puolia, kuten nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä Qualcommin valmistama järjestelmäpiiri.

Ottaen huomioon alle 250 euron hinnoittelun, niin yksi suurimmista ongelmista laitteessa on muistikorttipaikan puuttuminen. Muistikorttipaikasta olisi varmasti vielä paljon hyötyä, mutta toki 128 gigatavun tallennustilakin riittää pitkälle. Honor X8 ei myöskään tarjoa stereokaiuttimia, jotka löytyvät jo muutamista saman kategorian laitteista. Kameroiden osalta olisi myös voinut odottaa jotain enemmän. Suurin heikkous on vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä heikko päivityslupaus.

Honor X8 on tullut myyntiin Suomessa laajasti 2. toukokuuta 2022. Hintaa puhelimella on 249 euroa ja kyseessä on 6 + 128 gigatavun versio. Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat sininen Ocean Blue, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black.

Honor X8

6.5

Honor X8 todettiin testissä ulkoisesti laadukkaaksi laitteeksi, mutta suurimpana ongelmana voidaan pitää erittäin vanhaa käyttöjärjestelmää.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja yksityiskohtainen viimeistely
  • Suuri ja hyvä näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai stereokaiuttimia
  • Turhat makro- ja syvyyskamerat
  • Vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä ja heikko päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut