ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeBuds 6i – Yllättävät kuulokkeet alle 100 eurolla

Huawei FreeBuds 6i

Huawein kuulokevalikoimasta löytää usein todellisia tähtiä, jos osaa vain etsiä. Itse olen pitkään tykännyt Huawein niin sanotuista ”i”-kuulokkeista, sillä esimerkiksi viime vuonna FreeBuds 5i -kuulokkeet vakuuttivat todella. Tänä vuonna uusien FreeBuds 6i -mallien avulla Huawei on pyrkinyt viilaamaan hyvää vielä paremmaksi.

FreeBuds 6i -kuulokkeissa on panostettu kompaktiin tulpalliseen rakenteeseen, ja kuulokkeet painavat 5,4 grammaa sekä kotelon paino on 34 grammaa. Huawei on saanut kuulokkeille IP54-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. FreeBuds 6i tuo mukanaan 11 millimetrin kaiutinelementin, 35 tunnin akunkeston latauskotelon kanssa sekä tuen aktiiviselle taustamelunvaimennukselle.

Suomessa Huawei FreeBuds 6i -kuulokkeet ovat saatavilla 99 euron suositushintaan. Väriversioita on kolme kappaletta, jotka ovat valkoinen, violetti sekä musta.

Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds 6i tekniset tiedot

  • Elementti: 11 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Yhteys: Bluetooth 5.3 (Koodekit: SBC, AAC, LDAC)
  • Kuulokkeiden akku: 55 mAh
  • Kotelon akku: 510 mAh
  • Ohjattavuus: Pyyhkäisy- tai napautusohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä 5 watin teholla
  • Muuta: pop-up-pariliitos (Huawein laitteissa), tunnistaa korvassa olemisen
  • Kuulokkeiden mitat: 31,4 x 21,3 x 23,7 mm
  • Kotelon mitat: 48,2 x 61,8 x 27 mm
  • Kuulokkeen paino: 5,3 g
  • Kotelon paino: 34 g
  • Vedenkestävyys: IP54
  • Väriversiot: Musta, violetti ja valkoinen
  • Hinta: 99 euroa

Muotoilussa ei suuria uudistuksia

Huawei FreeBuds 6i ja sen myyntipakkaus.

Muotoilullisesti FreeBuds 6i -kuulokkeet ovat melko tutut, eikä yleisilme ole juurikaan muuttunut edeltäjään verrattuna. Jos kuitenkin katsotaan tarkkaan, niin erityisesti kuulokkeet itsessään ovat hieman päivittyneet, mutta latauskotelo on tuttu.

Latauskotelo on soikion muotoinen ja jäljittelee Huaweille tyypillistä muotokieltä. Latauskotelon etuosaa koristaa Huawein logo sekä LED-ilmoitusvalo, joka kertoo kuulokkeiden akun varaustason sekä yhteyden tilan. Kotelon takaosasta on tehty kupera, joten kotelo pyörii tasaisilla pinnoilla. Huawei on asettanut kotelon oikeaan kylkeen yhden painikkeen puhelimeen yhdistämistä varten sekä alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin.

Kompaktia kokoa voidaan pitää latauskotelon vahvuutena edelleen. Huawei on ilmoittanut sen mitoiksi 48,2 x 61,8 x 27 millimetriä. Pyöristetty muotoilu ei jää mihinkään kiinni, vaan kotelo sujahtaa taskuun todella näppärästi. Painoa ei latauskotelolla ole liikaa, sillä se painaa vain 34 grammaa. Huawei ei valitettavasti anna latauskotelolle minkäänlaista lupausta vedenkestävyydestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon sisältä tulee esille itse kuulokkeet, jotka ovat asetettuna omiin syvennyksiinsä. Kuulokkeet lähtevät kotelosta helposti niitä nostamalla ylöspäin ja ne myös lähtevät hyvin helposti pois, vaikka kuulokkeiden kiiltävä toteutus onkin liukas. FreeBuds 6i -kuulokkeiden kärjestä saa hyvän otteen, joka helpottaa pois vetämistä. Kuulokkeet pysyvät kotelossa vahvojen magneettien avulla, eikä niitä saa helposti pois, vaikka koteloa ravistelisikin ylösalaisin avonaisena.

Kuulokkeet ovat hieman suurentuneet verrattuna edeltäjäversioihin, mutta ne ovat silti mukavan kompaktit ja kevyet. Huawein mukaan mitat ovat 31,4 x 21,3 x 23,7 millimetriä ja painoa on 5,4 grammaa. Pituutta on siis enemmän, vaikka muuten mitat ovat pienemmät. Painoa on noin 0,5 grammaa lisää, mutta sitä ei käytössä juurikaan huomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska yleistä muotoilua ei ole radikaalisti muutettu, niin FreeBuds 6i -kuulokkeet istuvat mielestäni korviin hyvin. Kuulokkeet ovat osin rakenteensa osalta tuettuna korvalehteen, mutta myös silikonitulpilla on iso rooli niiden pysymisessä korvissa. Tämä ei ole kaikista paras ratkaisu, sillä kaikkien korvakäytävät eivät tykkää tulpallisesta toteutuksesta.

Onneksi Huawei toimittaa kuulokkeiden mukana 3 paria eri kokoisia silikonitulppia, joista voi valita mieleisensä. Huawei on tällä kertaa parantanut silikonitulppia, sillä ne tarjoavat nyt silkkisen pehmeän tuntuman ja ne tarjoavat myös tiukemman sovituksen passiivisen melunvaimennuksen parantamiseksi.

Kuulokkeissa on tuttu varrellinen ja tulpallinen muotoilu, koska niiden yläosassa on leveämpi kuulokeosuus sekä siihen on liitetty kapea pitkulainen osa. Kuulokkeiden mikrofonien sijainteja on tällä kertaa uudistettu, sillä yksi niistä löytyy kuulokkeiden varren alaosasta, toinen varren yläreunasta ja yksi kuulokkeiden sisältä. Lisäksi yhtenä uudistuksena on uusi reikä kuulokeosassa, jota kutsutaan ”melunsuodatuskammioksi”.

Huawei on saanut kuulokkeille IP54-sertifikaatin, joten FreeBuds 6i -kuulokkeita voi käyttää kevyessä vesisateessa. Roiskevettä ei tarvitse pelätä. Vastaava toteutus nähtiin myös edeltäjäversiossa.

Huawei on tuonut FreeBuds 6i -kuulokkeet tarjolle kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen, musta ja violetti. Testiin saatu väriversio oli valkoinen, joka on viimeistelty kauttaaltaan kiiltäväpintaiseksi. Itse en ole kiiltävän muovin suurin ystävä, sillä mattapintaisella viimeistelyllä saadaan usein aikaiseksi paremmin kestävä lopputulos.

Lyhyen testijakson aikana kiiltäväpintainen latauskotelo sai jo selvästi naarmuja, sillä taskussa tai laukussa pyöriessä se osui esimerkiksi avaimiin. Tämän takia naarmuja syntyi todella helposti. Lisäksi latauskotelo oli liukas. Huawei olisi mielestäni voinut tuoda mattapinnan myös valkoiseen väriversioon, jotta nopealta kulumiselta olisi vältytty. Kuulokkeet itsessään ovat myös kiiltävät, mutta ne eivät ole yhtä alttiina kulumiselle, sillä ne ovat usein korvissa tai kotelossa suojassa.

Laadukas ääni ja aikaisempaa parempi melunvaimennus

Huawein äänituotteet ovat jo pitkään olleet laadukkaita hinta-laatusuhteen osalta. Samaa rataa jatkaa FreeBuds 6i -kuulokkeet, jotka tuovat omassa kategoriassaan riittävän kokonaisuuden. Kuulokkeissa on 11 millimetrin dynaamiset kaiutinelementit, joiden taajuusvaste on 14 Hz – 40 kHz, joka on parantunut hieman verrattuna edeltäjään.

Kuulokkeiden kerrotaan tarjoavan 50 prosenttia paremman tehokkuuden ja ne ovat myös Hi-Res-sertifioidut, joka takaa jykevän basson sekä kirkkaat korkeat äänet. Huawei ei tällä kertaa ole syventynyt liiaksi äänenlaadun kuvailemiseen, mutta mielestäni se on todella hyvällä tasolla omassa kategoriassaan. Suurta parannusta verrattuna edeltäjään ei ole saatu, joka on toki hyvä ettei hyvää ole lähdetty ainakaan heikentämään.

Liiaksi mielestäni bassoa ei oletusasetuksilla tuoda äänessä esille, ja sitä voisi olla hieman enemmän. Kaikki korkeat taajuudet eivät tule aivan esille, mutta keskiäänet ovat vallitsevassa roolissa. FreeBuds 6i -kuulokkeet ovat hyvällä perustasolla ja oikeastaan äänenlaatu on viritetty sille tasolle, mitä alle 100 euron kuulokkeilta voikaan odottaa. Tietysti äänenlaatu on hyvin käyttäjäkohtainen asia, mutta ainakin itse pidin kokonaisuudesta.

Huawei tarjoaa kuulokkeissa tuen Bluetooth 5.3 -yhteydelle, joka on erityisesti uuden järjestelmäpiirin ansiota. Kuulokkeissa on tuettuna perinteiset koodekit AAC ja SBC, mutta myös Sonyn kehittämä LDAC sekä Huawein itse kehittämä L2HC. LDAC:n avulla kuulokkeilla voidaan lähettää Bluetoothin kautta Hi-Res-ääntä 990 Kbps:n tasolla, kun normaalilla SBC-koodekilla se on mahdollista vain 328 Kbps:n tasolla.

FreeBuds 6i -kuulokkeisiin on saatu mukaan tuki myös kahdelle laitteelle samanaikaisesti. Kahden laitteen tuen ansiosta kuulokkeet voidaan vaihtaa laitteiden välillä saumattomasti. Yhteys samanaikaisesti kahteen laitteeseen tuntui toimivan testijakson aikana hyvin. Yhteyden osalta ei testijakson aikana havaittu ongelmia, vaan kuulokkeet toimivat hyvin useiden eri laitteiden kanssa.

Huawei on luvannut parannuksia erityisesti melunvaimennukseen, ja nyt sitä mainostetaankin ”lippulaivatason melunvaimennuksella”. Kyseessä on kolmannen sukupolven Dynaaminen ANC, jota on päivitetty muutamalla tavalla. Esimerkiksi kuulokkeiden uusi järjestelmäpiiri tuo mukanaan 240 prosenttia aikaisempaa paremman laskentatehon, joka parantaa melunvaimennuksen varmuutta.

Yhdessä kolmen mikrofonin kanssa melunvaimennus on saatu yllättävän vakuuttavaksi, ja se onkin FreeBuds 6i -kuulokkeiden paras asia. Keskimääräinen melunvaimennuskyvykkyys on 27 desibeliä, joka ei kuulosta kovin korkealta, mutta se ajaa asiansa. Kuulokkeet pystyvät automaattisesti tunnistamaan 34 meluskenaariota ja muokkaamaan vaimennusta automaattisesti tilanteen mukaan.

Kokonaisuutena melunvaimennus on todella hyvä ja kovin paljoa melua ei saada kuulokkeiden läpi musiikkia kuunnellessa. Samassa hintaluokassa muiden kuulokkeiden melunvaimennus on usein todella olematon, mutta Huawei on tehnyt nyt jotain oikein. Lisäksi melunvaimennus ei tuota ääneen ylimääräistä elektronista efektiä, jota usein tässä kategoriassa voi odottaa.

FreeBuds 6i:n melunvaimennusta oli mukava pitää päällä esimerkiksi kaupassa asioidessa, sillä ylimääräisen hälyn se suodattaa helposti pois. Lisäksi kuulokkeet pystyvät vähentämään selvästi kovia ääniä sekä vaimentamaan korkeita ääniä. Julkisessa liikenteessä kuulokkeilla saa myös turhat äänet minimoitua. Melunvaimennus todella yllätti tässä kategoriassa ja FreeBuds 6i auttaa uppoutumaan musiikkiin tai podcasteihin todella hyvin.

Huawei on toteuttanut kuulokkeisiin myös läpikuuluvuustilan, joka on vastakohta melunvaimennukselle. Kyseisessä tilassa päästetään ympäristöäänet läpi, jotta käyttäjä pysyy tietoisena ympäröivästä maailmasta. Kyseessä on hyvä ominaisuus esimerkiksi lenkillä tai keskustellessa jonkun toisen kanssa. Itselle ominaisuudesta ei ole juurikaan käyttöä, jonka takia sen testaamiset jäivät hyvin vähäiselle.

Mielestäni Huawei on onnistunut tekemään FreeBuds 6i -kuulokkeista myös hyvät puheluita ajatellen, jota myös edeltäjäversiot olivat. Kuulokkeiden mikrofonien kautta ääni toistui vastaanottajalle laadukkaasti, jonka lisäksi niiden avulla mukaan on saatu kohinanvaimennus, jolloin meluisassakin ympäristössä ääni kuuluu puheluissa vastaanottajalle selkeästi.

Hyvä akunkesto

Huawei on pyrkinyt parantamaan akunkestoa uusien FreeBuds 6i -kuulokkeiden kohdalla, joka on aina toivottu suuntaus täyslangattomien nappikuulokkeiden kohdalla. Akunkesto on saatu nostettu latauskotelon kanssa jopa 35 tuntiin, kun edeltäjässä se oli ”vain” 28 tuntia. Kuulokkeissa itsessään on 55 milliampeeritunnin akut ja kotelosta löytyy 510 milliampeeritunnin akku.

Huawei lupaa FreeBuds 6i -kuulokkeiden akun kestävän 5 tuntia melunvaimennuksen kanssa sekä 8 tuntia ilman melunvaimennusta. Edeltäjässä vastaavat lukemat olivat 6 tuntia ja 7,5 tuntia. Muutos huonompaan melunvaimennuksen kanssa on todennäköisesti siihen tehdyt parannukset, sillä ilman melunvaimennusta akunkesto on hieman aikaisempaa parempi.

Kuulokkeilla päästään mukavasti luvattuun akunkestoon, eli noin 5 tuntia on mahdollista melunvaimennustilassa. Itse käytän kuulokkeita pääasiassa melunvaimennuksen kanssa, ja 5 tuntia tuntui olevan riittävä. Tietysti täyteen työpäivään akunkesto ei riitä ilman välilatausta, ja ainakin itsellä kuulokkeet ilmoittivat iltapäivän aikana alhaisesta akunvarauksesta.

Akku kuitenkin riittää lyhyitä lento- tai junamatkoja varten ja samalla akku latautuu nopeasti latauskotelossa, kun pitää käytöstä taukoa. Parhaimmasta akunkestosta ei ole kyse, mutta mielestäni akku on riittävä tässä hintapisteessä. Itsellä FreeBuds 6i -kuulokkeissa akkua piisasi latauskotelon ansiosta noin viikoksi aktiivisessa käytössä.

FreeBuds 6i -kuulokkeet tukevat myös pikalatausta, sillä 10 minuutin latauksella Huawei lupaa virtaa riittävän jälleen 4 tunniksi musiikin kuuntelua varten. Lisäksi kuulokkeet latautuvat kotelossa tyhjästä täyteen noin 40 minuutissa ja latauskotelo latautuu vastaavasti alle tunnissa täyteen. Kuulokkeita ladataan USB-C-liittimen kautta, joten mitään erikoiskaapeleita ei tarvita. Valitettavasti langatonta latausta ei löydy, mutta se ei ole vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä.

Toimii yhdessä Huawei AI Life -sovelluksen kanssa

AI Life -sovellus on tärkeässä roolissa FreeBuds 6i -kuulokkeiden ohjelmistokokemuksessa, ja samaa sovellusta on käytetty jo vuosia Huawein ekosysteemituotteiden kanssa. AI Life -sovellus on saatavilla niin Android- kuin iOS-puhelimillekin, joten uutuuskuulokkeita voidaan käyttää laitteesta riippumatta.

Sovellus ei ole tarjolla Google Play -sovelluskaupassa, mutta sen voi ladata Huawein omien sivujen kautta. Valitettavasti uusimmat Android-puhelimet määrittelevät sovelluksen ”uhaksi”, jonka takia asennuksesta on tehty hieman haastavaa. Sovelluksen voi kuitenkin ladata Applen laitteille App Storesta. Kuulokkeita voidaan käyttää myös ilman sovellusta.

Mielestäni Huawein pitäisi pyrkiä tekemään sovelluksen lataamisesta helpompaa Android-laitteilla, jotta asennusprosessi ei hämmentäisi peruskäyttäjiä. Lisäksi uusien kuulokkeiden kohdalla sovelluksen kieli on muuttunut englanniksi, eikä montaakaan tekstipätkää ole enää suomeksi. Tämä on muutos huonompaan, vaikka toki monet ymmärtävätkin sovelluksen myös englanniksi.

Itse sovellus ei ole saanut merkittävää uudistusta hetkeen, ja kokemus on sama kuin monien muidenkin Huawein kuulokkeiden kohdalla. Sovelluksessa nähdään muun muassa kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. Lisäksi sovelluksessa voidaan säätää kuulokkeiden taustamelun vaimennus päälle tai pois.

Melunvaimennuksessa on kolme perustilaa, jotka ovat ”kotoinen”, ”yleinen” sekä ”ultra”. Uutuutena nyt mukana on dynaaminen tila, jossa melunvaimennuksen tasoa muokataan automaattisesti. Samasta valikosta voidaan myös ottaa melunvaimennus kokonaan pois tai aktivoida läpikuuluvuustila.

AI Life tarjoaa myös ”yhteyskeskuksen”, jossa voidaan valita laitteet, joihin kuulokkeet ovat yhdistettynä. Lisäksi FreeBuds 6i -kuulokkeista löytyy äänenlaatuasetus, josta voidaan päättää panostetaanko äänenlaatuun vai yhteyden laatuun.  Sovelluksessa on myös kuusi erilaista esiasetettua taajuuskorjainta, jotka ovat yleinen, bassotehostus, diskanttitehostus, äänet, sinfonia ja Hi-Fi Live.

Uutena ominaisuutena on tuki itse viritetylle taajuuskorjaimelle. 10-tasoisessa taajuuskorjaimessa voi äänen säätää oman mielen mukaiseksi ja taajuuskorjaimet voidaan myös tallentaa myöhempää käyttöä varten. Kyseessä on mukava parannus verrattuna edeltäjään, jossa oli vain kolme esiasennettua taajuuskorjainefektiä.

Sovelluksen kautta voidaan suorittaa myös kuulokkeiden sovitustesti, jonka tarkoituksena on tarkistaa, ovatko käytössä olevat kuuloketulpat oikean kokoiset. AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuuloke asetetaan korvaan takaisin.

Huawei antaa AI Life -sovelluksen kautta myös mahdollisuuden vaihtaa kuulokkeiden eleitä. FreeBuds 6i -kuulokkeissa on eleohjaus, joka perustuu napautuksiin. Kuulokkeiden vartta napauttamalla saadaan aikaan eri toimintoja. Esimerkiksi kahdella napauttamalla saadaan toistettua musiikkia tai kolmella napautuksella voidaan toistaa seuraava kappale. Lisäksi kuulokkeiden melunvaimennustilojen välillä voidaan vaihtaa painamalla pitkään vartta. Myös vartta pyyhkäisemällä voidaan säätää äänenvoimakkuutta.

Erikoisesti Huawei oli tällä kertaa poistanut ”yhden napautuksen” eleen, joka vähän itseäni hämmensi. Nyt erikoisesti musiikki täytyy keskeyttää tuplanapautuksella, joka ainakin normaalisti useissa kuulokkeissa tarkoittaisi kappaleen vaihtamista. Tähän totuttelu kesti jonkin verran, sillä Huawei ei anna enää edes asetuksia yhdelle napautukselle.

AI Life -sovelluksesta voidaan myös etsiä kuulokkeet, jos ne ovat kadonneet. Lisäksi käyttäjät voivat päivittää kuulokkeet uusimpaan ohjelmistoon sovelluksen avulla. FreeBuds 6i -kuulokkeissa Huawei käyttää HarmonyOS 4.2 -käyttöjärjestelmää (testijakson lopuksi versio 4.2.0.200).

Kuulokkeiden niin sanottu kumppanisovellus siis kannattaa ladata, vaikka se ei ole kaikista yksinkertaisinta. AI Life kuitenkin pitää sisällään sen verran paljon asetuksia sekä mahdollisuuksia, joilla FreeBuds 6i -kuulokkeista saa kaiken hyödyn irti. Sovellus on myös yksinkertainen sekä helposti ymmärrettävä, vaikka suomen kieltä ei enää kovin hyvin tueta.

Tutut kuulokkeet pienillä parannuksilla

SuomiMobiili suosittelee Huawei FreeBuds 6i -kuulokkeita.

Huawei FreeBuds 6i -kuulokkeet ovat monella tavalla tutut, sillä Huawei ei ole saanut mukaan mitään liian mullistavia uudistuksia verrattuna viime vuoden FreeBuds 5i -kuulokkeisiin. Tietysti melunvaimennus on nyt parantunut merkittävästi ja hinta-laatusuhde on erittäin kohdillaan. Tämän ansiosta kuulokkeet ansaitsevan SuomiMobiilin suosituksen.

Rakenteellisesti FreeBuds 6i -kuulokkeet ovat mukavan laadukkaat ja kompaktit, josta itse tykkään. Äänenlaadullisesti kuulokkeet ovat riittävällä tasolla, mutta siihen ei ole tällä kertaa saatu oikeastaan mitään uutta. Melunvaimennus on kuitenkin nyt aivan uudella tasolla ja omassa hintapisteessään monella tavalla ylivoimainen. Huawei FreeBuds 6i tuo mukanaan myös hyvän akunkeston, monipuoliset ominaisuudet sekä yhteensopivuuden Android- ja iOS-laitteiden kanssa.

Suurin heikkous on kuitenkin AI Life -sovelluksen asentamisen ongelmat. Sovellusta ei löydy Google Play -sovelluskaupasta ja Android-puhelimet merkkaavat sovelluksen vaaralliseksi, kun se ladataan Huawein sivuilta. Lisäksi yksi ongelma on se, että sovelluksen suomen kieli on korvattu lähes kokonaan englannilla. Kuulokkeissa itsessään jäin kaipaamaan eleohjaukseen yhden napautuksen toiminnallisuutta, josta on nyt erikoisesti luovuttu.

Omassa hintaluokassaan Huawei FreeBuds 6i on todella pätevä vaihtoehto. Suurimmat haastajat tällä hetkellä alle 100 euron hintapisteessä ovat OnePlus Buds 3 sekä Samsung Galaxy Buds FE.

Hyvää

  • Laadukas ja kompakti rakenne
  • Hyvä äänenlaatu
  • Hintaluokassa vakuuttava melunvaimennus
  • Tuki kahdelle laitteelle samaan aikaan
  • Riittävä akunkesto
  • Monipuoliset asetukset AI Life -sovelluksessa
  • Tukee Android- ja iOS-laitteita
  • Hyvä hinta-laatusuhde

Huonoa

  • AI Life -sovellus ei löydy Google Play -kaupasta ja asennuksesta on tehty hankalaa
  • AI Life -sovelluksesta puuttuu osittain suomen kieli
  • Kiiltävä muovipinta naarmuuntuu herkästi
  • Eleohjauksesta puuttuu yhden napautuksen vaihtoehdot
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut