ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeBuds 5i – tutut kuulokkeet muutamilla parannuksilla

Huawei FreeBuds 5i

Huawein kuulokkeiden valikoima on laajentunut Suomessa kohtuuhintaisilla FreeBuds 5i -kuulokkeilla. Uutuuskuulokkeet ovat julkaistu jo valituilla markkinoilla viime vuonna, ja kyseessä ovat seuraajat vuonna 2021 julkaistuille FreeBuds 4i -kuulokkeille. Uusia Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeita on testattu SuomiMobiilissa useamman viikon verran, jonka aikana on saatu hyvä kuva Huawein tekemistä parannuksista.

Yleisesti FreeBuds 5i -kuulokkeet eivät tarjoa merkittäviä uudistuksia verrattuna edeltäjiin, mutta Huawei on pyrkinyt viemään tiettyjä osa-alueita vielä parempaan suuntaan. Huawein mukaan kuulokkeissa on parempi aktiivinen taustamelun vaimennus sekä parempi akkukesto. Kuulokkeissa on tuttu 10 millimetrin dynaaminen elementti, mutta Huawein mukaan äänenlaatua on pyritty parantamaan.

Suomessa Huawei myy FreeBuds 5i -kuulokkeita 99 euron hintaan kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Nebula Black, sininen Isle Blue sekä valkoinen Ceramic White. Huawei on tuonut kuulokkeet virallisesti saataville tammikuun lopulla.

Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds 5i tekniset tiedot

  • Elementti: 10 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC, 42 db)
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP 1.7, RFCOMM 1.2, SPP 1.2, AVCTP 1.4, AVDTP 1.3 | Koodekit: SBC, AAC, LDAC)
  • Kuulokkeiden akku: 55 mAh
  • Kotelon akku: 410 mAh
  • Ohjattavuus: pyyhkäisy- tai napautusohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä 5 watin teholla
  • Muuta: pop-up-pariliitos (Huawein laitteissa), tunnistaa korvassa olemisen
  • Kuulokkeiden mitat: 30,9 x 21,7 x 23,9 mm
  • Kotelon mitat: 48,2 x 61,8 x 26,9 mm
  • Kuulokkeen paino: 4,9 g
  • Kotelon paino: 33,9 g
  • Vedenkestävyys: IP54
  • Väriversiot: Musta, sininen ja valkoinen
  • Hinta: 99 euroa

Tuttu muotoilu

Huawei ei ole lähtenyt merkittävästi uudistamaan FreeBuds 5i -kuulokkeiden ulkoista olemusta verrattuna FreeBuds 4i -kuulokkeisiin. Tarkkaan katsottuna muutamia muutoksia on saatu, mutta kuulokkeita ei ole lähdetty keksimään uudestaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelo on soikion muotoinen ja jäljittelee Huaweille tyypillistä muotokieltä. Latauskotelon etuosaa koristaa Huawein logo sekä LED-ilmoitusvalo, joka kertoo kuulokkeiden akun varaustason. Kotelon takaosasta on tehty tasainen, jonka ansiosta se pysyy pöydällä paikallaan. Huawei on asettanut kotelon oikeaan kylkeen yhden painikkeen puhelimeen yhdistämistä varten sekä alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin.

Latauskotelon valttikortti on sen koko, sillä se on melko kompakti. Huawein mukaan sen mitat ovat 48,2 x 61,8 x 26,9 millimetriä. Vahvasti pyöristetty muotoilu ei jää mihinkään kiinni, vaan kotelo sujahtaa taskuun todella näppärästi. Painoa ei latauskotelolla ole liikaa, sillä se painaa vain 33,9 grammaa. Huawei on onnistunut saamaan painoa karsittua vielä hieman verrattuna edeltäjäversioon.

Latauskotelon sisältä tulee esille itse kuulokkeet, jotka ovat asetettuna omiin syvennyksiinsä. Kuulokkeet lähtevät kotelosta helposti niitä nostamalla ylöspäin ja ne myös lähtevät hyvin helposti pois, vaikka kuulokkeiden kiiltävä toteutus onkin liukas. FreeBuds 5i -kuulokkeiden kärjestä saa hyvän otteen, joka helpottaa pois vetämistä. Kuulokkeet pysyvät kotelossa vahvojen magneettien avulla, eikä niitä saa helposti pois, vaikka koteloa ravistelisikin ylösalaisin avonaisena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on pyrkinyt tekemään FreeBuds 5i -kuulokkeista kevyemmät ja kompaktimmat kuin edeltäjäversiosta. Huawein mukaan mitat ovat 30,9 x 21,7 x 23,9 millimetriä ja painoa on ainoastaan 4,9 grammaa. Huawei on saanut siis ainakin pituutta vähemmäksi ja painosta on lähtenyt puoli grammaa. Kuulokkeet ovat mielestäni huolellisesti suunniteltu ja ne istuvat korviin erinomaisesti. Erityisesti kevyt toteutus oli miellyttävä, sillä FreeBuds 5i -kuulokkeiden olemista korvissa ei aina edes tuntenut.

Kuulokkeissa on tuttu muotoilu, koska niiden yläosassa on leveämpi kuulokeosuus sekä siihen on liitetty kapea pitkulainen osa, jossa on mikrofoni. FreeBuds 5i -kuulokkeet tarjoavat kaksi mikrofonia, joista toinen on varren takana ja toinen kuulokeosassa. Kuulokkeiden mukana toimitettavilla kolmen kokoisilla silikonitulpilla kuulokkeet sai istumaan juuri omiin korviin sopivasti.

Huawei on tuonut FreeBuds 5i -kuulokkeet tarjolle kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Ceramic White, musta Nebula Black ja sininen Isle Blue. Testiin saatu väriversio oli sininen, joka on mustan värin kanssa viimeistelty latauskotelon osalta mattapintaiseksi. Ainoastaan valkoinen väri on kiiltävä. Kaikissa väreissä kuulokkeet ovat itsessään kiiltävät.

Henkilökohtaisesti tykkäsin todella paljon FreeBuds 5i -kuulokkeiden tarjoamasta mattapintaisesta latauskotelosta. Latauskotelo ei ole liian liukas, eikä se kerää naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät muovipinnat. Testijakson aikana latauskotelo pysyi erittäin hyvänä, vaikka se pyöri takussa, pöydällä sekä repun pohjalla. Huawei on siis parantanut erityisesti tätä osa-aluetta verrattuna FreeBuds 4i -kuulokkeisiin.

Huawei on saanut kuulokkeille myös IP54-sertifikaatin, joten FreeBuds 5i -kuulokkeita voi käyttää kevyessä vesisateessa. Roiskevettä ei tarvitse pelätä. Kyseessä on selvä parannusta edeltäjäversioon, joille Huawei ei luvannut minkäänlaista IP-luokitusta.

Laadukas ääni ja riittävä melunvaimennus

Vaikka FreeBuds 5i -kuulokkeet asettuvan hinnoittelun osalta alle 100 euroon, niin odotukset olivat silti erittäin korkealla. Huawei nimittäin vakuutti jo FreeBuds 4i -kuulokkeiden äänenlaadulla, ja nyt on menty vielä hieman parempaan suuntaan. Mielestäni Huawei pystyy tarjoamaan hintapisteessään erittäin vakuuttavan äänenlaadun.

Äänenlaadusta on vastaamassa 10 mm millimetrin elementit, jotka ovat hieman päivitetyt. Taajuusvaste on nyt 20 HZ – 40 kHZ aikaisemman 20 HZ – 20 kHZ sijasta. Testijakson aikana itse tykkäsin FreeBuds 5i -kuulokkeiden tarjoamasta äänenlaadusta, joka oli parempi kuin osasin odottaa. Kuulokkeet jättävät edelleen jonkin verran korkeita taajuuksia taustalle, mutta bassoa on mukavasti. Huawei ei toki tuo liiaksi bassoa esille, sillä myös keskiäänet ovat miellyttävät.

Huippuluokan äänestä ei ole kyse, mutta kuitenkin yhdestä parhaimmista alle 100 euron kuulokkeissa. FreeBuds 5i -kuulokkeet riittävät varmasti suuremmalle osalle käyttäjistä. Jos kuitenkin hakusessa on jotain parempaa, niin siinä tapauksessa myös hintahaarukkaa on nostettava.

Huawei tarjoaa kuulokkeissa tuen Bluetooth 5.2 -yhteydelle ja ainakin testijakson aikana yhteyden kanssa ei havaittu mitään ongelmia. Kuulokkeissa on tuettuna perinteiset koodekit AAC ja SBC, mutta myös Sonyn kehittämä LDAC. LDAC:n avulla kuulokkeilla voidaan lähettää Bluetoothin kautta Hi-Res-ääntä 990 Kbps:n tasolla, kun normaalilla SBC-koodekilla se on mahdollista vain 328 Kbps:n tasolla. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP, AVDTP, SPP ja HFP.

FreeBuds 5i -kuulokkeisiin on saatu mukaan tuki myös kahdelle laitteelle samanaikaisesti. Kahden laitteen tuen ansiosta kuulokkeet voidaan vaihtaa laitteiden välillä saumattomasti. Yhteys samanaikaisesti kahteen laitteeseen tuntui toimivan testijakson aikana hyvin.

FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat myös varusteltu melunvaimennuksella, jota on pyritty viemään vielä parempaan suuntaan. Kahden mikrofonin avulla toteutettu melunvaimennus takaa peräti 42 desibelin vaimennuksen. Testijakson aikana melunvaimennuksen todettiin olevan parantunut ja olevan monessa tilanteessa riittävällä tasolla.

Melunvaimennusta käytettiin yleisesti parhaimmalla ultra-tilalla, jonka avulla taustamelut saatiin selvästi vaimeammaksi. FreeBuds 5i -kuulokkeet eivät pysty poistamaan melua kokonaan, mutta melko hyvin kuitenkin. Melunvaimennus toimii erittäin hyvin meluisissa tilanteissa, kuten kaupassa tai junassa. Melunvaimennus päästää kuitenkin läpi yllättävän paljon korkeita ääniä, mutta matalat ja keskitason äänet vaimentuvat hyvin.

Huawei on toteuttanut kuulokkeisiin myös läpikuuluvuustilan, joka on vastakohta melunvaimennukselle. Kyseisessä tilassa päästetään ympäristöäänet läpi, jotta käyttäjä pysyy tietoisena ympäröivästä maailmasta. Kyseessä on hyvä ominaisuus esimerkiksi lenkillä tai keskustellessa jonkun toisen kanssa. Itselle ominaisuudesta ei ole juurikaan käyttöä, jonka takia sen testaamiset jäivät hyvin vähäiselle.

Mielestäni Huawei on onnistunut tekemään FreeBuds 5i -kuulokkeista myös hyvät puheluita ajatellen, sillä ainakin itse koin testijakson aikana puheluiden äänen kuuluvan hyvin ja myös FreeBuds 5i -kuulokkeiden mikrofonien kautta ääni toistui vastaanottajalle laadukkaasti. Kuulokkeiden mikrofonien avulla mukaan on saatu myös kohinanvaimennus, jolloin meluisassakin ympäristössä ääni kuuluu puheluissa vastaanottajalle selkeästi.

Akunkesto parantanut – ainakin tavallaan

Huawein kuulokkeissa on nähty usein hyvä akunkesto, ja nyt myös FreeBuds 5i:n kohdalla on lähdetty parantamaan tätä osa-aluetta. Edeltäjäversio tarjosi 22 tunnin akunkeston latauskotelon avulla, mutta nyt FreeBuds 5i tarjoilee jopa 28 tunnin akunkeston. Kuulokkeissa on itsessään 55 milliampeeritunnin akku ja latauskoteloon on mahdutettu 410 milliampeeritunnin akku.

Vaikka kokonaisuudessa akunkesto on parantunut, niin samalla kuulokkeiden oma akunkesto on huonontunut. Huawei lupaa FreeBuds 5i -kuulokkeiden akun kestävän 6 tuntia melunvaimennuksen kanssa sekä 7,5 tuntia ilman melunvaimennusta. Edeltäjässä vastaavat lukemat olivat 7,5 tuntia ja 10 tuntia. Muutos huonompaan on todennäköisesti aikaisempaa paremman melunvaimennuksen ja monipuolisempien ominaisuuksien syytä.

6 tunnin akunkesto melunvaimennuksen kanssa on monessa tilanteessa riittävä, sillä ainakaan itse en kokenut sitä ongelmaksi. Akkua on riittävästi lyhyitä lentomatkoja varten ja samalla akku latautuu nopeasti latauskotelossa, kun pitää käytöstä taukoa. Toki parhaimmasta akunkestosta ei ole kyse, mutta mielestäni akku on riittävä tässä hintapisteessä. Itsellä FreeBuds 5i -kuulokkeissa akkua piisasi latauskotelon ansiosta noin viikoksi aktiivisessa käytössä.

FreeBuds 5i -kuulokkeet tukevat myös kohtalaista pikalatausta, sillä 15 minuutin latauksella Huawei lupaa virtaa riittävän jälleen neljäksi tunniksi musiikin kuuntelua varten. Lisäksi kuulokkeet latautuvat kotelossa tyhjästä täyteen noin tunnissa ja latauskotelo latautuu vastaavasti alle kahdessa tunnissa täyteen. Kuulokkeita ladataan USB-C-liittimen kautta, joten mitään erikoiskaapeleita ei tarvita. Valitettavasti langatonta latausta ei FreeBuds 5i -kuulokkeista löydy, mutta se ei ole vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä.

Vaikka yleinen akunkesto onkin parantunut, niin kuulokkeissa itsessään on aikaisempaa heikompi akunkesto. Akunkeston osalta olikin tarjolla siis parannusta ja heikennystä. Huawei olisi voinut parantaa myös kuulokkeiden omaa akunkestoa, jonka todettiin testijakson aikana olevan yksi FreeBuds 5i -kuulokkeiden heikkouksista.

Huawei AI Life laajentaa kokemusta

Huawein kuulokkeet on jo pitkään yhdistetty AI Life -sovellukseen, joten näin toimitaan myös FreeBuds 5i -kuulokkeiden kohdalla. AI Life -sovellus on saatavilla niin Android- kuin iOS-puhelimillekin, joten uutuuskuulokkeita voidaan käyttää laitteesta riippumatta.

Sovelluksessa nähdään muun muassa kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. Lisäksi sovelluksessa voidaan säätää kuulokkeiden taustamelun vaimennus päälle tai pois. Melunvaimennuksessa on kolme tilaa, jotka ovat ”kotoinen”, ”yleinen”sekä ”ultra”. Samasta valikosta voidaan myös ottaa melunvaimennus kokonaan pois tai aktivoida läpikuuluvuustila.

AI Life tarjoaa myös ”yhteyskeskuksen”, jossa voidaan valita laitteet, joihin kuulokkeet ovat yhdistettynä. Lisäksi FreeBuds 5i -kuulokkeista löytyy äänenlaatu-valikko, josta voidaan vaihtaa kolmen äänitilan välillä, jotka ovat ”oletus”, ”bassotehostus” sekä ”diskanttitehostus”. Samasta valikosta käyttäjät voivat myös valita priorisoidaanko yhteyden laatua vai äänenlaatua.

Sovelluksen kautta voidaan suorittaa myös kuulokkeiden sovitustesti, jonka tarkoituksena on tarkistaa, ovatko käytössä olevat kuuloketulpat oikean kokoiset. AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuuloke asetetaan korvaan takaisin.

Huawei antaa AI Life -sovelluksen kautta myös mahdollisuuden vaihtaa kuulokkeiden eleitä. FreeBuds 5i -kuulokkeissa on rehellinen eleohjaus, joka perustuu napautuksiin. Kuulokkeiden vartta napauttamalla saadaan aikaan eri toimintoja. Esimerkiksi kerran napauttamalla saadaan toistettua musiikkia tai tuplanapautuksella voidaan toistaa seuraava kappale. Lisäksi kuulokkeiden melunvaimennustilojen välillä voidaan vaihtaa painamalla pitkään vartta. Myös vartta pyyhkäisemällä voidaan säätää äänenvoimakkuutta.

AI Life -sovelluksesta voidaan myös etsiä kuulokkeet, jos ne ovat kadonneet. Lisäksi käyttäjät voivat päivittää kuulokkeet uusimpaan ohjelmistoon sovelluksen avulla. FreeBuds 5i  -kuulokkeissa Huawei käyttää HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmää.

Mielestäni sovelluksen tarjoama kokemus on jälleen erinomainen ja sen ulkoasu on hyvin selkeä. Sovelluksen lataaminen on siis suositeltavaa, sillä se tarjoaa myös monipuolisesti erilaisia toimintoja. Sovellus ei ole tarjolla Google Play -sovelluskaupassa, mutta sen voi ladata Huawein omien sivujen kautta. Kuulokkeita voidaan käyttää myös ilman sovellusta.

Tuttua ja laadukasta Huaweita

Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat mukava päivitys edeltäjään verrattuna. Mitään mullistavaa ei ole saatu, mutta päivitykset ovat vähintään luonnollisia kehityksiä parempaan. Huawei on onnistunut luomaan kuulokkeet, joissa on kokonaisuus kunnossa, jonka ansiosta FreeBuds 5i on suositeltavaksi soveltuva laite.

Itse tykkäsin kuulokkeiden laadukkaasta rakenteesta, joka on myös samalla kevyt ja kompakti. FreeBuds 5i tarjoilee hintaluokassaan hyvän äänenlaadun sekä riittävän melunvaimennuksen. Kuulokkeiden valttikortteja ovat mielestäni myös tuki kahdelle laitteelle samaan aikaan, miellyttävä pysyvyys korvissa sekä kattavat toiminnot AI Life -sovelluksen kautta. Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeet erottuvat joukosta myös hyvällä hinta-laatusuhteella.

Heikkouksia ei juurikaan ollut itse kuulokkeissa. Toki akunkesto on heikentynyt verrattuna edeltäjään, mutta silti akunkesto on riittävä. Suurin ongelma FreeBuds 5i -kuulokkeiden kanssa on Huawein oma AI Life -sovellus. Sovellus on ladattava Huawein sivuilta vaikeimman kautta, eikä se ole saatavilla Google Play -sovelluskaupasta. Käyttöönotto ei ole siis kaikista helpointa.

Suomessa Huawei FreeBuds 5i -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin tammikuussa 2023 ja hintaa niillä on 99 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Nebula Black, valkoinen Ceramic White sekä sininen Isle Blue.

Hyvää

  • Laadukas rakenne, kevyt ja kompakti
  • Miellyttävä äänenlaatu
  • Riittävä melunvaimennus
  • Tukee kahta laitetta samaan aikaan
  • Hyvä hinta-laatusuhde

Huonoa

  • AI Life -sovellus ei saatavilla Google Playsta
  • Kuulokkeiden akku heikentynyt vrt. edeltäjään

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut