ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeBuds Studio – loistavat kuulokkeet hyvällä äänellä, akunkestolla ja melunvaimennuksella

Huawei FreeBuds Studio

Huawei on panostanut paljon kuulokkeisiin sekä muihin tuotekategorioihin älypuhelinliiketoiminnan haasteiden takia. Viime vuonna Huawei esitteli globaalisti FreeBuds Studio -kuulokkeet, jotka ovat yhtiön ensimmäiset langattomat ja sangalliset niin sanotut over-ear-kuulokkeet aktiivisella taustamelun vaimennuksella. Vaikka kyseessä ei ole täysin uusi tuote, niin päätimme ne silti SuomiMobiilissa testata.

FreeBuds Studio -kuulokkeet ovat edelleen täysin ajankohtainen tuote, sillä alennuksesta ne voi hankkia todella edullisella hinnalla. Kuulokkeet ovat Suomessa myynnissä 299 euron suositushinnalla, mutta toisinaan alennuksista kuulokkeet on voinut hankkia myös 200-250 euron hintaan. Kuulokkeista on kaksi väriversiota, jotka ovat kulta ja musta. Testiin saatu väriversio oli musta.

Olemme SuomiMobiilissa aikaisemmin testanneet pääasiassa Huawein täyslangattomia nappikuulokkeita, sillä aikaisemmin Huaweilta ei ole ollut tarjolla korvat peittäviä kuulokkeita. Huawei on kuitenkin luvannut FreeBuds Studio -kuulokkeiden tarjoavan studiotasoisen äänenlaadun, mutta myös melunvaimennuksen, kirkkaat mikrofonit, loistavan akunkeston sekä muistakin yhtiön kuulokkeista tuttuja älykkäitä toimintoja. Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds Studio tekniset tiedot

  • Elementti: 40 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Piirisarja: Kirin A1
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP | Koodekit: SBC, AAC, L2HC), kantama 10 metriä
  • Akku: 410 mAh (24 tunnin akunkesto)
  • Ohjattavuus: Painikkeet (ANC, virta ja Bluetooth), pyyhkäisy- tai napautusohjaus oikeassa kuulokkeessa
  • Lataus: USB-C-liitännällä, latausaika noin 60 minuuttia
  • Muuta: pop-up-pariliitos (Huawei-puhelimet), tunnistaa korvassa olemisen, 8x mikrofonia
  • Kuulokkeiden mitat: 194 x 152 x 81,5 mm
  • Kuulokkeen paino: 260 g
  • Väriversiot: Kulta ja musta
  • Hinta: 299 euroa

Laadukkaasti valmistettu

Huawei on pyrkinyt tekemään FreeBuds Studio -kuulokkeista mahdollisimman laadukkaat myös rakenteellisesti, eikä materiaaleissa ole säästelty. Kokonaisuudessaan Huawei on onnistunut luomaan laadukkaat kuulokkeet, sillä materiaaleina käytetään alumiinia, nahkaa sekä muovia.

Korvat peittävät kupit on päällystetty pehmeällä tekonahalla, jonka ansiosta kuulokkeet tuntuvat päässä erittäin miellyttävältä. Lisäksi vastaava pehmustus löytyy kuulokkeiden sangasta, joka parantaa huomattavasti käyttömukavuutta. Käytössä ei havaittu mitään kohtaa, joka olisi kuulokkeissa hangannut tai puristanut, vaan ne istuivat ainakin allekirjoittaneen päähän erinomaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulokkeita voidaan säätää vetämällä sankaa hieman enemmän ulos tai työntämällä sisään, joten FreeBuds Studiot sopivat hyvin myös erikokoisiin päihin. Lisäksi kuulokkeiden sanka antaa mukavasti periksi. Kuulokkeet ovat mitoiltaan 194 x 152 x 81,5 millimetriä (K, L, S) ja painoa niillä on 260 grammaa. Kyseessä ovat varsin sopusuhtaiset kuulokkeet, mutta ne ovat erittäin kevyet. Testijakson aikana keveys osoittautui kuulokkeiden yhdeksi parhaimmaksi yksityiskohdaksi, sillä FreeBuds Studiot eivät painaneet tai kiristäneet päässä ollenkaan.

Vaikka kuulokkeet ovat kevyet ja istuvat päähän todella mukavasti, niin ne sopivat hyvin lähes kaikkeen käyttöön. Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeet pysyvät helposti päässä myös urheillessa sekä ihan normaalissakin käytössä. Henkilökohtaisesti olen kuulokkeiden muotoiluun todella tyytyväinen, sillä yhtä mukavasti päähän istuvia korvat peittäviä kuulokkeita en ole koskaan päässyt kokeilemaan. Pienenä miinuksena ehkä koin sen, ettei kuulokkeita pystynyt taittamaan pienempään tilaan, vaan nykyisellään ne vievät suuren tilan esimerkiksi laukusta, jos ottaa ne mukaan reissuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeiden oikeanpuoleisessa kupissa on useampia mikrofoneja, kaksi antennia, Huawein logo, USB-C-latausliitin sekä kaksi painiketta. Toinen painikkeista on tarkoitettu Bluetooth-yhteyden muodostamiseen ja toinen on virtapainike. Myös vasemmanpuoleisessa kupissa on useampia mikrofoneja, Huawein logo sekä yksi painike. Tällä kertaa kyseessä on ANC-painike, eli siitä voidaan säätää melunvaimennusta. Oikeanpuoleisen kupin ulkopuolella on myös kosketusalue, josta voidaan erilaisilla pyyhkäisyillä tai napautuksilla ohjata musiikkia.

Valitettavasti Huawei ei ole tehnyt FreeBuds Studio -kuulokkeista millään tasolla vedenkestäviä. Kuulokkeista on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat tyylikkäät musta ja kulta. Testiin päätyi musta väriversio ja ainakin itse tykkäsin väristä suuresti. Tummat sävyt ovat hillittyjä sekä kuulokkeet näyttävät hyviltä.

Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeiden pakettiin kuuluun myös erillinen kotelo, jossa kuulokkeita pystyy kantamaan helpommin mukana. Kantokotelo on kookas, mutta pitää erinomaisesti suojassa tyylikkäät kuulokkeet. Kantokoteloon mahtuu kuulokkeiden ohella latauskaapeli, jolla kuulokkeita pystyy helposti lataamaan. Kotelo on tarkoitettu ainoastaan kuulokkeiden suojaamista varten, eikä ne esimerkiksi lataa kuulokkeita samalla, joka voisi mielestäni olla myös tämän kategorian kuulokkeissa loistava ominaisuus.

Erinomainen äänenlaatu ja melunvaimennus

Huawei on ollut usein vahvoilla nappikuulokkeiden äänenlaadun kanssa ja nyt korvat peittävät FreeBuds Studio -kuulokkeet ovat täysin oma tuotekategoriansa. Huawei on siis pystynyt suuremman rakenteen ansiosta panostamaan äänenlaatuun aivan uudella tavalla. Lisäksi Huawei on päättänyt panostaa myös melunvaimennukseen, joten FreeBuds Studiolta on lupa odottaa paljon.

Äänenlaatu on FreeBuds Studio -kuulokkeissa 40 millimetrin kokoisen dynaamisen elementin varassa. Huawein mukaan elementin räätälöity kalvo tarjoa laajan taajuusvasteen ja herkkyyden, joka takaa täydellisen äänen ja rikkaat yksityiskohdat. FreeBuds Studio -kuulokkeiden taajuusvastealue on 4 Hz – 48 kHz välillä.

Testijakson aikana äänenlaatu todettiin erinomaiseksi monella osa-alueella, eikä itselläni ollut ainakaan mitään suurempaa valittamista. Itse tykkään kuunnella musiikkia laajalla skaalalla, joten mielestäni FreeBuds Studiot onnistuivat nostamaan korkeat ja matalat äänet hyvin esille, eikä esimerkiksi laulu jää liiallisen basson alle piiloon. Toki jos bassosta tykkää todella paljon, niin silloin FreeBuds Studio -kuulokkeet eivät ole parhaimmat, mutta kokonaisuudessaan äänenlaatu on parasta tässä hintaluokassa.

Toki mielipiteet äänenlaadusta ovat kuulijan korvien varassa, joten jonkun mielestä FreeBuds Studiot eivät ehkä ole parhaimmat itselle. Allekirjoittanut kuitenkin vakuuttui äänenlaadusta valtavasti ja Huawei on tehnyt erinomaista työtä sen kanssa. Huawei on laittanut kuulokkeille myös tuen L2H2-koodekille, joka takaa nopean äänensiirron 960 kbps:n nopeudella.

Huawei on varustellut kuulokkeet myös Kirin A1 -piirillä, joka mahdollistaa muun muassa Bluetooth 5.2 -yhteyden. FreeBuds Studioissa on lisäksi kaksoisantenni, joka takaa vakaan yhteyden puhelimien ja muiden laitteiden kanssa. Testijakson aikana kuulokkeita käytettiin niin tietokoneiden, kellojen ja puhelimien kanssa, eikä yhteyden kanssa ollut koskaan ongelmia. Kuulokkeiden kanssa ei havaittu pätkimisiä tai muita häiriöitä, joka paransi selvästi kuuntelukokemusta.

Aktiivinen taustamelun vaimennus on ollut monesti Huawein nappikuulokkeiden yksi valttikorteista ja nyt se on tuotu ensimmäistä kertaa korvat peittäviin sangallisiin kuulokkeisiin. Huawei on varustellut FreeBuds Studiot monisuuntaisella kahdeksan mikrofonin järjestelmällä, sillä molemmista kupeista löytyy neljä mikrofonia. Melunvaimennus on kuulokkeissa todella vaikuttava, enkä vastaavaan ole törmännyt muissa saman kategorian kuulokkeissa. Parhaimmillaan FreeBuds Studiot pystyvät suodattamaan lähes kaiken ympäröivän äänen pois.

Testijakson aikana ei tullut kertaakaan tilanteita, joissa melunvaimennus ei olisi toiminut toivotulla tavalla, vaan järjestäen aina suurin osa äänistä suodatettiin pois. Kuulokkeiden taustamelun vaimennus olisi varmasti hyvä esimerkiksi lentomatkoille, junamatkoille tai ihan vaan normaaliin työympäristöön, jos ei halua kuulla kollegoidensa jorinoita, kun itse koittaa keskittyä tehokkaaseen työskentelyyn. Lisäksi kuulokkeissa pystytään säätämään melunvaimennuksen tasoa kolme tilan välillä tai antaa kuulokkeiden itse säätää melunvaimennusta automaattisesti tilanteen mukaan.

FreeBuds Studio -kuulokkeet ovat saaneet muistakin Huawein kuulokkeista tutun läpikuuluvuustilan, jolloin esimerkiksi puhe toistetaan hieman paremmin ja kuulee ympäröivät äänet selvästi paremmin. Ominaisuus on loistava korvat peittävässä kuulokekategoriassa, sillä pelkästään toista kuuloketta ei ole mukavaa käyttää, vaikka se onkin helppoa monissa nappikuulokkeissa. Tässä kategoriassa ei ole yhtä helppoa jättää toista kuuloketta koteloon, vaan kuulokkeita mieluiten pitää oikeaoppisesti korvissa jatkuvasti. Läpikuuluvuustila helpottaa esimerkiksi lenkillä autojen äänien kuulemisen, joka on tärkeää turvallisuuden kannalta.

Huawei on onnistunut tekemään FreeBuds Studio -kuulokkeista myös hyvät puheluita ajatellen, sillä kuulokkeiden kuuden mikrofonin avulla toteutettava melunvaimennus puheluissa tekee puhelukokemuksesta hyvän. Laadukkaiden mikrofonien kautta ääni kuuluu puhelun vastaanottajalle laadukkaasti ja myöskin itse kuulee vastaanottajan puheen erinomaisesti. Kokonaisuudessaan äänikokemus ja melunvaimennus ovat FreeBuds Studio -kuulokkeissa loistava, ja ainakin itse olin hyvin tyytyväinen.

Valttikorttina akunkesto

Huawei on panostanut FreeBuds Studio -kuulokkeissa suuresti akunkestoon. FreeBuds Studio -kuulokkeet pitävät sisällään suuren 410 milliampeeritunnin akun, joka takaa jopa 24 tunnin mittaisen akunkeston ilman taustamelun vaimennusta. Akunkesto on myös erinomainen melunvaimennuksen ollessa päällä, sillä Huawein mukaan akku riittää 20 tunniksi.

Akunkeston todettiin olevan testijakson aikana yksi FreeBuds Studio -kuulokkeiden parhaimmista valttikorteista, sillä akku ei tuntunut loppuvan koskaan kesken. Toki kuulokkeita käytettiin päivässä jopa 6-8 tuntia putkeen töitä tehdessä tietokoneen äärellä, joten akku loppui noin 3-4 päivän välein. Kuulokkeita ei kuitenkaan tarvitse olla jatkuvasti lataamassa, vaan virtaa riittää pitkälle.

Kuulokkeet latautuvat tyhjästä täyteen myös mukavan nopeasti. Huawei on ilmoittanut latausajan olevan noin 60 minuuttia, mutta yleisesti testijakson aikana akun lataus tuntui olevan jopa selvästi nopeampaa. Toki kuulokkeet pääsivät harvoin täysin tyhjäksi, mutta silti kuulokkeet ilmoittivat olevansa täynnä jo alle tunnissa. Lataus tapahtuu ainoastaan USB-C-liittimen kautta, joten esimerkiksi langatonta latausta eivät kuulokkeet tarjoa.

Huawei on kertonut vain 10 minuutin mittaisella pikalatauksella kuulokkeisiin saatavan akkua jo 8 tunnin käyttöä varten ilman melunvaimennusta ja 5 tunniksi, jos käytetään melunvaimennusta. Kokonaisuudessaan Huawei oli tehnyt hyviä ratkaisuja FreeBuds Studio -kuulokkeiden akunkeston ja latausratkaisun kanssa, eikä mistään tärkeästä ole nyt jouduttu karsimaan.

Yhdistettävissä Huawei AI Life -sovellukseen

Kaiken hyödyn irti Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeista saa vasta, kun ne ovat yhdistettynä tuttuun AI Life -sovellukseen. Kyseessä on Huawein ekosysteemituotteiden hallintasovellus, joka on ladattavissa Google Playsta, AppGallerysta tai Apple App Storesta. Android-puhelimille AI Life kannattaa kuitenkin ladata Huawein sivujen kautta, sillä Google Playssa on vanha versio. Ilman sovellustakin pärjää, sillä kuulokkeet voidaan yhdistää suoraan puhelimen Bluetooth-asetuksien kautta. AI Life -sovelluksen kautta päästään käsiksi helposti kuulokkeiden lisäominaisuuksiin, asetuksiin sekä päivityksiin.

AI Life -sovelluksesta nähdään helposti kuulokkeiden akun varauksen taso. Lisäksi sovelluksen kautta voidaan hallita kuulokkeiden taustamelun vaimennusta, sillä Huawei tarjoaa kolme eri tasoista tilaa, jotka ovat ”ultra”, ”yleinen” sekä ”kotoinen”. Lisäksi neljäntenä tilana toimii ”dynaaminen”, joka säätää melunvaimennusta automaattisesti ympäristön perusteella. Melunvaimennuksen saa kokonaan myös pois päältä ja samalla FreeBuds Studio -kuulokkeet tarjoilevat myös läpikuuluvuustilan. Tässä tilassa kuulokkeet korostavat taustaääniä, jotta kuulokkeita ei tarvitse ottaa pois korvista esimerkiksi puhuttaessa.

Huawei on varustellut FreeBuds Studio -kuulokkeet myöskin taajuuskorjaimella. AI Life -sovelluksen kautta on mahdollista käyttää joko oletustilaa tai vaihtaa ääni korostamaan bassoa tai diskanttia. Varsinaista itse säädettävää taajuuskorjainta ei kuulokkeet valitettavasti tarjoa. Sovelluksen kautta käyttäjät voivat myös ottaa käyttöön älykkään ”pukemisen tunnistuksen”, joka tarkoittaa yksinkertaisesti kuulokkeiden havaitsevan automaattisesti, jos niitä käytetään. Ominaisuuden ollessa päällä ääni keskeytyy aina, kun kuulokkeet otetaan korvista pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuulokkeet asetetaan korvaan takaisin.

FreeBuds Studio -kuulokkeille on toteutettu myös ominaisuus, joka sammuttaa kuulokkeet automaattisesti. Käyttäjät voivat valita haluaako kuulokkeiden sammuvan itsestään 1-24 tunnin välillä, jos niitä ei käytetä. Ainakin itse koin ominaisuuden todella hyödylliseksi, jos kuulokkeita käytti tietokoneen kanssa. Aina en itsekään tajunnut erikseen sammuttaa kuulokkeita, joten ne sammuivat aina tunnin päästä, jollen niitä käyttänyt.

AI Life -sovelluksen kautta voidaan säätää kuulokkeiden eleohjausta, sillä kuulokkeet tukevat erilaisia napautus- tai pyyhkäisyeleitä musiikin ohjaamista varten. Kokonaisuudessaan AI Life -sovellus antaa mukavasti lisätoiminnallisuuksia sekä asetuksia myös FreeBuds Studio -kuulokkeille, kuten kaikille muillekin Huawein kuulokkeille. Sovellus on kannattavaa siis ladata puhelimeen, jotta saa kaiken hyödyn irti kuulokkeista.

Huawein parhaimmat kuulokkeet

SuomiMobiili suosittelee FreeBuds Studio -kuulokkeita.

Vaikka kyseessä ovat Huawein ensimmäiset premium-tason korvat peittävät kuulokkeet, niin Huawei on silti onnistunut erinomaisesti. Henkilökohtaisesti en osannut odottaa näin laadukasta toteutusta, mutta FreeBuds Studiot yllättivät testijakson aikana positiivisesti. Kokonaisuus on kunnossa, jonka takia kuulokkeita on helppo suositella ostettavaksi.

Testijakson perusteella kuulokkeet ovat ulkoisesti laadukkaat sekä tyylikkäät, jonka lisäksi ne istuvat päähän ongelmitta. Kuulokkeet eivät purista mistään kohtaan ja Huawei on onnistunut tekemään niistä kevyet. Huawei on pystynyt toteuttamaan kuulokkeisiin laadukkaan äänen jokaisella osa-alueella ja paketin kruunaa vielä loistava aktiivinen taustamelun vaimennus. FreeBuds Studio -kuulokkeiden yksi valttikorteista on myös hyvä akunkesto ja tuki pikalataukselle.

Suurempia heikkouksia ei kuulokkeista mielestäni löytynyt. Ehkä pienenä ongelmana näin kuulokkeiden viemän suuren tilan, sillä ne eivät taivu millään tavalla pieneen tilaan. Muilta osin Huawei on kyllä onnistunut luomaan loistavan tuotteen, jota on ilo käyttää.

Suomessa Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin jo useita kuukausia sitten ja niiden suositushinta on 299 euroa. Tällä hetkellä kuulokkeet voi saada jo alle 200 eurolla, mutta yleinen hinta on noin 250 euroa. Huawei tarjoaa kuulokkeita kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja kulta. Kaikki Huawei FreeBuds Studio -kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelusta tämän linkin takaa.

Hyvää

  • Tyylikäs ja laadukas toteutus
  • Istuvat päähän erinomaisesti
  • Aktiivinen taustamelun vaimennus on loistava (ANC)
  • Laadukas ääni jokaisella osa-alueella
  • Loistava akunkesto ja tuki pikalataukselle

Huonoa

  • Kuulokkeet eivät taivu pieneen kokoon

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut