SuomiMobiilissa päästiin kokeilemaan Huawein viime vuonna julkaisemaa mielenkiintoista MateView-näyttöä, joka on suunniteltu tietokoneen kaveriksi. Pelkästään perinteiseen tietokoneen näyttöön Huawei ole tyynyt, vaan yritys on tuonut mukaan myös mielenkiintoisia ja älykkäitä ominaisuuksia, joiden avulla MateView toimii erinomaisesti yhdessä Huawein ekosysteemin kanssa.
Kyseessä on 28,2 tuuman kokoinen 3:2-kuvasuhteella varusteltu 4K+ Ultra-HD -näyttö, jossa luvataan olevan erinomainen värintoisto. Langallisen käytön ohella näyttöä voidaan käyttää myös langattomasti, ja näytössä on WLAN- ja Bluetooth-yhteydet. MateView tarjoilee myös sisäänrakennetut kaiuttimet sekä useita erilaisia liitäntöjä. Huawei on panostanut näytössä tyylikkääseen ulkonäköön.
Suomessa Huawei toi MateView-näytön myyntiin syksyllä 2021 hopeassa väriversiossa. Näyttö maksaa 699 euroa, joten mistään edullisesta laitteesta ei ole kyse. Itsellä ei ole aikaisempaa laajaa kokemusta näytöistä, mutta ajattelin silti kirjoitella MateView-näytöstä hieman kokemuksia parin kuukauden käytön jälkeen. Alapuolella on listattuna näytön teknisiä tietoja.
Huawei MateView tekniset tiedot
- Näytön koko: 28,2 tuumaa (IPS)
- Tarkkuus: 4K+ Ultra-HD (3840 x 2560)
- Kuvasuhde: 3:2
- Muuta: HDR 400, DCI-P3, 500 nitiä, 60 hertsiä
- Ääni: 2x 5 watin kaiutinta, kaksi mikrofonia
- Liitännät: USB-C (virta), USB-C, 2x USB-A 3.0, HDMI 2.0, MiniDP 1.2, 3,5 mm kuulokeliitin
- Yhteydet: WLAN (IEEE 802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 5.1
- Ominaisuudet: Smart Bar, tuki näppäimistölle ja hiirelle, langaton yhteys
- Jalusta: Korkeuden säätö 110 mm (±5 mm), kallistus -5° ja 18°(±2°) eteenpäin ja taaksepäin
- Runko: Alumiinia
- Mitat: 53,85 x 17 x 42,5 cm (jalustalla)
- Paino: 4,05 kg
- Väriversiot: Hopea
- Myyntipakkaus: MateView, 135 W USB-C-virtajohto, MiniDP-DV-kaapeli, USB-C-kaapeli, pikaopas, takuutodistus
- Hinta: 699 euroa
Muotoilu on minimalistin unelma
Huawei on pyrkinyt MateView-näytössä mahdollisimman minimalistiseen muotoiluun. Näyttö on valmistettu pääasiassa alumiinista ja muovista, mikä tekee kokonaisuudesta todella laadukkaan. Näytöstä on yksi väriversio, joka on hopea. Kokonaisuudessaan MateView hivelee silmiä ja näyttää uskomattoman hyvältä.
Näytöstä on karsittu ulkoisesti kaikki turha pois ja Huawei on keskittynyt vain oleellisimpiin asioihin. Näyttö on yleisprofiililtaan todella ohut ja näyttöä kiertävät kehykset ovat uskomattoman kapeat. Kehykset ovat kolmelta sivultaan noin reilut puoli senttimetriä paksut ja alareuna on noin senttimetrin paksuinen. Huawein mukaan näyttö-runkosuhde on MateViewin kohdalla jopa 94 prosenttia, joten näytöllä sisältö on pääroolissa, eikä paksut kehykset vaikuta katselukokemukseen.
Minimalistisen näytöstä tekee se, ettei Huawei ole tuonut etuosaan edes omaa logoaan. Logokin löytyy ainoastaan näytön takaosasta. Näytön alareunassa on esillä niin sanottu Smart Bar -elepainike, jonka avulla navigoidaan näytön käyttöliittymässä eleillä ja napautuksilla.
Näytön jalustasta on tehty tukeva, sillä se on alumiinia. Jalustassa on paljon erilaisia yksityiskohtia, joista päällimmäisenä on NFC-alue. Tämän avulla pystytään helposti yhdistämään Huawein puhelimet langattomasti näyttöön. Jalustaan Huawei on laittanut lisäksi kaksi kaiutinta, kaksi mikrofonia, virtapainikkeen sekä paljon liittimiä. Jalustan oikeassa kyljessä on muun muassa kaksi USB-A 3.0 -porttia, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä USB-C-liitin. Takaosaan on lisätty myöskin toinen USB-C-liitin latausta varten, yksi USB-A 3.0 -liitin sekä HDMI 2.0- ja MiniDP 1.2 -liittimet.
Jalustan avulla näyttöä pystyy hieman myös nostamaan tai kallistamaan. Huawein mukaan nostovaraa näytössä on 11 senttimetriä sekä jalustan saranan kanssa näyttöä voidaan kallistaa -5–18 astetta. Itse koin nosto- ja kallistusvaran MateView-näytössä olevan riittävä monessa tilanteessa. Esimerkiksi sähköpöytää käytettäessä näyttöä on kiva hieman nostella ja kallistaa tarpeen mukaan, kun työskentelee istuen tai seisten.
Näytön mitoiksi Huawei on ilmoittanut jalustan kanssa 53,85 x 17 x 42,5 senttimetriä ja painoksi 4,05 kiloa. Kokonaisuudessaan MateView on todella tyylikäs ja varmasti yksi parhaimmilta näyttävistä tietokoneen näytöistä, joita olen koskaan päässyt käyttämään. Tyylikkyytensä ansiosta näyttö sopii erinomaisesti muun muassa työympäristöön tai kotitoimistoon.
Minimalistinen muotoilu tuottaa näytölle myös hieman ongelmia. Normaalissa tilanteessa näyttöön on asetettava vähintään kaksi kaapelia, jotka ovat latauskaapeli sekä tietokoneeseen yhdistettävä kaapeli. Huawei ei ole keksinyt mitään järkevää ratkaisua, millä kaapelit voisi piilottaa. Nyt kaapelit ovat vain pöydällä jatkuvasti silmissä.
Hyvä näyttö
Teknisesti MateView-näytössä ei ole juurikaan valittamista, vaan kyseessä on tarkka ja laadukas IPS-näyttö. Kokoa näytöllä on 28,2 tuumaa, joten kyseessä ei ole liian suuri tai pieni näyttö tehokasta käyttöä ajatellen. Näytön tarkkuus yltää niin sanotulle 4K+ Ultra-HD -tasolle, eli siinä on 3840 x 2560 pikseliä. Huawei on ilmoittanut näytössä olevan 9 prosentin DCI-P3-väriavatuus, joka kattaa 100 prosenttia sRGB-väriavaruudesta. Lisäksi näytössä on HDR 400 -sertifikaatti sekä 500 nitin maksimikirkkaus.
MateView on teknisien tietojen valossa siis hyvinkin mielenkiintoinen näyttö ja sen pitäisi tarjota loistava kokemus lähes kaikissa tilanteissa. Testijakson aikana itse tykkäsin näytön yleisestä laadusta ja erityisesti Huawei ansaitsee kiitosta näytön taustavalon tasaisuudesta. Erityisesti suoraan katsottaessa mitään varjoja ei ollut havaittavissa, mutta kun katsottiin pienestä kulmasta niin kulmiin ja reunoihin tuli nähtäville hyvin minimaalisia varjoja. Mitenkään häiritsevästi niitä ei onneksi ollut.
Värien osalta MateView on kokemuksien perusteella vakuuttava, sillä värit ovat eloisia ja luonnollisia. Valitettavasti SuomiMobiilissa näytölle ei voitu tehdä mitään tarkempia mittauksia värien tai kirkkauden osalta, mutta ainakin itse päivittäisessä käytössä totesin MateViewin kohdalla kaiken olevan kunnossa, eikä silmin nähtäviä värivirheitä tai vastaavia tullut vastaan.
MateView-näytön mielenkiintoinen yksityiskohta on 3:2-kuvasuhde, joka ei ole kaikista yleisin tietokoneen näytöissä. Vastaavia kuvasuhteita on voitu nähdä esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa, mutta yleensä näytöissä on 16:9-kuvasuhde. Huawein hyödyntämä kuvasuhde on selvästi normaalia korkeampi ja kapeampi, mikä vaatii toteuttelua. Lopulta itse koin kuvasuhteesta olevan paljon hyötyä.
3:2-kuvasuhteen ansiosta näytölle saadaan samalla kerralla selvästi enemmän sisältöä pystysuunnassa. Huawein mukaan sisältöä olisi jopa 18,5 prosenttia enemmän kuin 16:9-kuvasuhteen näytöissä. Huawein käyttämä kuvasuhde mahdollistaa helposti kahden eri sovelluksen rinnakkain käyttämisen, mitä ainakin itse hyödynsin paljon. Jos esimerkiksi kirjoittaa paljon, niin 3:2-kuvasuhde on loistava, sillä näytölle saa Word-asiakirjan ja selaimen samaan aikaan esille, ja molemmista ikkunoista näkee yhdellä silmäyksellä todella paljon sisältöä.
Itse olen aikaisemmin käyttänyt ultrawide-näyttöä, jonka hyöty oli saada jopa neljä sovellusta rinnakkain esille, mutta paljon kirjoittaessa mielestäni ei ole enää paluuta laajempiin näyttöihin, kun on käyttänyt MateViewin 3:2-kuvasuhdetta. Enemmän sisältöä näytöllä samaan aikaan on vain todella loistava ominaisuus, joka jopa tietyissä tilanteissa parantaa tuottavuutta.
MateView-näytön yksi teknisistä pettymyksistä on mielestäni korkeamman virkistystaajuuden puute. Huawei on kertonut tuettuna olevan ainoastaan 60 hertsin virkistystaajuuden, eikä mukana ole esimerkiksi aikaisemmin käyttämässäni näytössä ollutta 144 hertsin virkistystaajuutta. Näyttöä ei ole tietenkään suunniteltu pelaamista varten, joten matalampi virkistystaajuus on ymmärrettävissä. Mielestäni korkeammasta virkistystaajuudesta ei olisi kuitenkaan ollut haittaa.
Näyttö toimii hyvin päivittäisessä käytössä. Sen tarkkuus, värintoisto ja kirkkaus riittävät mainiosti. Näyttöä voisi kuvitella käytettäväksi työtehtävien hoitamiseen, mutta myös joihinkin luoviin tilanteisiin. Näyttö riitti ainakin itselleni kuvien muokkaamista varten, sillä värit olivat siihen tarkoitukseen riittävät.
Kattavat ominaisuudet tuovat mukanaan uuden ulottuvuuden
Huawei ei ole tyytynyt MateView-näytön kanssa ainoastaan näyttöjen perustoimintoihin, vaan mukaan on saatu myös älykkäitä ominaisuuksia. Yksi näistä on näytön alareunassa olema Smart Bar -palkki, joka korvaa näytöissä yleisesti nähdyt painikkeet. Palkin avulla käyttäjät pystyvät navigoimaan näytön käyttöliittymässä.
Esimerkiksi yhdellä napautuksella voidaan avata päävalikko ja liikkua siinä eleiden avulla pyyhkäisemällä näytön alareunan palkki. Yksittäisillä napautuksilla voidaan aina siirtyä alavalikkoihin ja takaisin päästään tuplanapauttamalla. Smart Bar toimii myös näytön omien kaiuttimien äänenvoimakkuuden säätimenä, sillä sitä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle saadaan äänenvoimakkuutta lisättyä tai vähennettyä. Mitään oikeasti älykästä ei Smart Bar -tarjoa, mutta kyseessä on kuitenkin melko fiksu ratkaisu.
Aluksi Smart Bar -ominaisuuden käyttäminen vaatii hieman totuttelua, mutta sen oppii yllättävän nopeasti. Mielestäni toiminto on selvästi modernimpi ja toimivampi kuin useiden epäselvien painikkeiden yhdistelmät, joita nähdään lukuisissa muiden valmistajien laitteissa. Itse en huomannut Smart Barin käytössä oikeastaan mitään ongelmia, vaan se toimi juuri niin kuin oli luvattukin. Näyttö toki kuumenee takaosastaan ja kehyksistään erittäin paljon käytössä, joten Smart Bar on yleensä erittäin kuuma, mikä toki hieman laskee käyttömukavuutta.
Yksi älykäs ominaisuus MateView-näytössä on tuki langattomalle kuvasiirrolle Huawein puhelimesta. Huawein tuoreimmat puhelimet tukevat niin sanottua EMUI Desktop -toimintoa langattomasti, joten yhdellä napautuksella näytön NFC-kuvakkeeseen pystytään siirtämään puhelimen näyttö suuremmalle näytölle. Työpöytätilassa puhelimen näyttö muuntuu tutuksi työpöydäksi, mikä tekee puhelimesta kuin normaalin tietokoneen. Tämä voi tarvittaessa kasvattaa tuottavuutta, kun oikeaa tietokonetta ei ole saatavilla.
Ominaisuus on kuitenkin hieman rajoittunut, sillä se toimii ainoastaan Huawein puhelimissa. Huawei ei tällä hetkellä suurimmin puhelimiaan myy Suomessa, mikä tekee ominaisuudesta jopa käyttökelvottoman. Huaweista irtautuneen Honorin uudella Honor 50 -puhelimella ominaisuuden saa myös ongelmitta toimimaan, sillä Honor ei ole tehnyt Huawein ohjelmistoon vielä merkittäviä muutoksia.
MateView tukee lisäksi langatonta näytön siirtoa myös kannettavan tietokoneen kanssa Full HD -tarkkuudella. Tämän ominaisuuden käyttö vaatii kaverikseen myös Huawein kannettavan tietokoneen, joten sitä ei voi käyttää muiden valmistajien tietokoneiden kanssa. Testijakson aikana langaton näyttö toimi luvatusti. Yhteydessä oli havaittavissa pientä viivettä, joten kokemus ei ollut lähelläkään samaa kuin esimerkiksi langallisesti yhdistettynä. Langattomasti MateView-näyttöä voisi kuvitella käyttävänsä esimerkiksi toisena näyttönä kannettavan oman näytön ohella.
Huawei on varustellut MateView-näytön myöskin kahdella 5W tehoisella sisäänrakennetulla kaiuttimella, jotka löytyvät jalustasta. Huawein mukaan tehokkaan vahvistimen ja kookkaan äänikopan ansiosta näytön kaiuttimet tuottavat vahvan ja syvän basson. Kaiuttimet tuntuivat ajavan asiansa, mutta ne eivät mielestäni missään tilanteessa korvaa erillisiä kaiuttimia. Kaiuttimista lähtee paljon ääntä, mutta yleinen laatu on hieman laimea ja jättää toivomisen varaa. Ääni ei ole mielestäni niin hyvä, että ainakaan musiikkia kannattaisi kaiuttimien kautta kuunnella. Kaiuttimet mielestäni riittävät hyvin esimerkiksi videopuheluihin tai vastaaviin tilanteisiin.
MateView tarjoaa lisäksi kaksi sisäänrakennettua mikrofonia, jotka löytyvät jalustan molemmilta reunoilta. Huawei lupaa mikrofonien poimivan äänen jopa 4 metrin etäisyydeltä, mutta parhaat tulokset saadaan, kun istuu näytön edessä. Testasin mikrofonien laatua muutaman kerran, ja ne tuntuivat myöskin ajavan asiansa. Mikrofonit riittävät hyvin puheluihin, mutta ne ottavat kuitenkin valitettavan paljon melua näppäimistöstä ja pöydästä, sillä mikrofonit ovat aivan pöydän tasolla. Sijainniltaan toteutus ei ole mielestäni kaikista paras.
Huawei on toteuttanut näyttöön myös itsenäni vahvasti miellyttävän ratkaisun, sillä USB-C-liittimet ovat yllättävän kehittyneitä. Toista USB-C-liitintä käytetään virtajohtoa varten, joka tukee 135 watin virtalähdettä. Lisäksi toista USB-C-liitintä voidaan käyttää kannettavaan tietokoneeseen yhdistämistä varten ja samalla se lataa yhdistettyä laitetta jopa 65 watin teholla. Tämä ratkaisu oli todella kätevä, sillä kannettavassa tietokoneessa ei tarvitse olla erikseen laturia kiinni, kun se on yhdistettynä MateView-näyttöön.
Kokonaisuudessaan Huawei on pystynyt toteuttamaan MateView-näyttöön kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia, jotka mielestäni mahdollistavat aivan uusia ulottuvuuksia näytölle. Älykkäät ominaisuudet Huawein oman ekosysteemin kanssa helpottavat Huawein laitteiden käyttöä, mutta myös normaalissa näytön käytössä MateView pystyy todella yllättämään.
Yhteenveto
Huawei MateView pääsee yllättämään testijakson aikana, sillä se vakuuttaa todella monella osa-alueella. Aikaisemmin Huawei ei ole ollut Suomessa näyttömarkkinoilla, joten MateView on tunnetulta kiinalaisbrändiltä erittäin mielenkiintoinen tuote monella tavalla. Huawei on kuitenkin ensimmäisestä näytöstään lähtien pystynyt tuomaan mukaan älykkäiden ratkaisujen osaamisen sekä ekosysteemi-ideologian.
MateView on mielestäni todella tyylikäs, ja minimalistinen muotoilu on ainakin omaan makuuni. Näyttö itsessään on ainakin minunkaltaiselle peruskäyttäjälle tarpeeksi laadukas kaikissa tilanteissa. Hyvä on kuitenkin huomata, että itselläni ei ole vuosien mittaista kokemusta erilaisista näytöistä, kilpailusta tai ratkaisuista, joten jos näytön laadukkuus syvemmin kiinnostaa, niin silloin tietoja kannattaa hakea näyttötestauksiin syventyneiltä sivustoilta.
3:2-kuvasuhde jakaa varmasti mielipiteitä, mutta ainakin itse tykkäsin jatkuvasti enemmän sisältöä kerralla tarjoavasta kuvasuhteesta. Huawei pystyy tarjoilemaan näytössä myöskin kattavan valikoiman liitäntöjä, jotka riittävät varmasti moderniin työpisteeseen. MateViewin vahvuuksiksi voidaan luokitella monipuoliset lisäominaisuudet. Esimerkiksi Smart Bar -navigointipalkki tuntui toimivan hyvin ja samalla langattoman näytön jaon sekä Huawein ekosysteemin ominaisuudet monipuolistavat näyttökokemusta aivan uudella tavalla.
Testijakson aikana löysin näytöstä muutamia heikkouksia tai yksityiskohtia, joista en itse suurimmin välittänyt. Esimerkiksi alumiinirunko kuumenee käytössä todella paljon, mikä hankaloittaa myös Smart Bar -palkin käyttöä. Jos näyttö on ollut esimerkiksi 30 minuuttia päällä, niin silloin ei kättä kannata laittaa näytön takaosaan. Minimalistisen muotoilun yksi ongelma on se, ettei Huawei ole keksinyt keinoa piilottaa näyttöön yhdistettäviä kaapeleita. Näyttöä ei ole myöskään suunniteltu pelaamista varten, sillä siinä on vain 60 hertsin virkistystaajuus sekä outo kuvasuhde. Myöskin hinta on todella korkea, mutta se on tietysti yksilökohtainen seikka, haluaako maksaa minimalistisesta muotoilusta ja saumattomasta toiminnasta Huawein ekosysteemin kanssa.
Suomessa Huawei toi MateView-näyttönsä myyntiin jo viime syksynä ja tarjolla on ainoastaan hopea väriversio. Näytön suositushinta on 699 euroa, joten kovinkaan edullisesta laitteesta ei ole kyse.
Hyvää
- Erittäin tyylikäs ja minimalistinen muotoilu
- Ainakin peruskäyttäjälle tarpeeksi laadukas näyttöpaneeli
- Kattava valikoima liitäntöjä
- Monipuoliset ominaisuudet (Smart Bar, langaton jako jne.)
Huonoa
- Näytön alumiinirunko kuumenee käytössä
- Kaapeleita ei saa piiloon järkevästi
- Ei tarkoitettu pelaamiseen (60 Hz virkistystaajuus ja 3:2-kuvasuhde)
- Hinta (varauksin)