ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P Smart 2021 – Massiivisella 5000 mAh akulla varusteltu puhelin 229 eurolla

Huawei P Smart 2021

Huawein yksi suosituimmista puhelinmallistoista Suomessa on ollut P Smart, joka on saanut nyt uuden jäsenen. Kyseessä on Huawei P Smart 2021, jonka myynti on aloitettu Suomessa tänään 19. lokakuuta. Uutuuspuhelin on ollut SuomiMobiilissa testattavana reilun viikon verran, joten nyt puhelimesta on aika julkaista lopullinen arvio.

Uuden Huawei P Smart 2021 -puhelimen tärkeimpiä myyntivaltteja ovat erityisesti tehokas 22,5 watin SuperCharge-pikalataus, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä 48 megapikselin neloiskamera. Lisäksi Huawei tarjoaa uutuuspuhelimessa 6,67 tuuman näyttöpaneelin, tyylikkään muotoilun sekä kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan. Huawei P Smart 2021 laajentaa lisäksi yhtiön omaa ekosysteemiä tarjoamalla Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut sekä AppGallery-sovelluskaupan. Suomessa uutuuspuhelimella on hintaa 229 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei P Smart 2021 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Testiartikkelissa tutustumme laitteen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, akunkestoon, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi olemme toteuttaneet puhelimelle SuomiMobiilin perinteisen pakkastestin sekä katsoneet myös kuinka tehokas mukana toimitettava pikalaturi todellisuudessa onkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Huawei P Smart 2021 (PPA-LX2)
Mitat: 165.65 x 76.88 x 9.26 mm
Paino: 206 g
Rakenne: Muovikehys ja muovipinta takana / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (1080 x 2400) / IPS LCD / 20:9-kuvasuhde / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 710A (Mali-G51 MP4)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa / MicroSD-muistikorttipaikka max 512 Gt
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) / LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10.1.1 (1. elokuuta 2020 tietoturva) / ei Googlen palveluita (HMS + AppGallery)
Muuta: Dual-SIM / 22.5 W pikalataus (mukana) / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC / Bluetooth 5.1
Ääni: Yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Crush Green / Midnight Black / Blush Gold
Hinta: 229 euroa

Myyntipakkaus

Huawei P Smart 2021 myyntipakkaus ja sen sisältö.

Huawei toimittaa puhelimen ulkoisesti valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa useat Huawein logot sekä itse laitteen mallinimi. Pakkauksen päälipuolella on myös AppGalleryn logo, joka vahvistaa laitteen olevan varusteltuna Huawein omilla palveluilla Googlen sijasta. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Huawei P Smart 2021 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka kätkee sisälleen testilaitteessa vain SIM-korttitelakan avaustyökalun. Kaupasta ostettaessa mukana tulee myös luonnollisesti käyttöopas. Myyntipakkauksen pohjalla ovat vielä erikseen Huawein 22,5 watin SuperCharge-pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Huawei P Smart 2021 -puhelimen mukana toimitetaan siis pitkälti kaikki tarvittava, mutta ei mitään kovin yllättävää. Henkilökohtaisesti olisin odottanut Huawein laittavan pakettiin erillisen suojakuoren, jotta sellaista ei tarvitsisi heti erikseen ostaa. Hintaluokka huomioon otettaen on puhelimen myyntipakkaus siis varsin perinteistä Huaweita.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan Huawei P Smart 2021 on kokonaisuudessaan muovia, pois lukien näyttöä suojaava lasi. Huawei jatkaa rakenteen kanssa siis varsin tuttua P Smart -malliston perinnettä, sillä esimerkiksi aikaisempi P Smart 2019 oli myös kokonaan muovia. Tällä kertaa Huawei on tuonut suunnitteluun mukaan tuoreimpia alan trendejä, kuten laatikkomaisen kamera-alueen.

Käsituntumalta Huawei P Smart 2021 on muovinen, eikä siitä päästä yhtään mihinkään niin kauan kuin rakenne on muovia. Käteen puhelin istuu kuitenkin yllättävän hyvin, sillä Huawei on pyöristänyt takaosan reunoja hieman, minkä lisäksi mattapintainen kehys tuottaa mukavan pehmeyden. Näyttölasin ja kehyksen väliin Huawei on asettanut mustan muovikaistaleen, joka tuottaa ensinnäkin ylimääräisen ja terävän saumakohdan, jonka tuntee sormella helposti.

Rakenteessa mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy Huawei P Smart 2021 ylä- ja alareunoista, jotka ovat leikattu tasaisiksi. Vastaava toteutus on nähty aikaisemmin Huawein huippuluokan älypuhelimissa, joten nyt toteutus on tuotu edullisempaan hintapisteeseen. Tasaiseksi leikatut päädyt viimeistelevät puhelimen muotoiluin, joka on muutenkin varsin onnistunut. Huomion arvoista rakenteessa on myös se, ettei Huawei P Smart 2021 ole millään tavalla veden tai pölynkestävä, mikä ei ole kovinkaan yllättävää, kun otetaan huomioon laitteen hintapiste.

Suurin huolenaihe laitteen rakenteessa on takaosan kiiltäväpintainen takaosa, joka on siis valmistettu muovista. Takaosa naarmuuntuu varmasti todella herkästi päivittäisessä aktiivisessa käytössä, minkä vuoksi jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen ei varmasti ole huono idea. Ilahduttavaa oli kuitenkin nähdä, että noin viikon testijakson aikana naarmuja kertyi Huawei P Smart 2021:n takaosaan vain muutamia. Toinen haaste muovipinnassa on se, että pinta kerää sormenjälkiä todella herkästi. Takapintaa joudutaan pyyhkimään useaan kertaan, jotta lika lähtee pois. Lika jää siis pintaan kiinni selvästi vahvemmin kuin lasiin.

Puhelimen mitoiksi Huawei on ilmoittanut 165,65 x 76,88 x 9,26 millimetriä ja painoksi 206 grammaa. Huawei P Smart 2021 ei ole siis missään tapauksessa pienimmistä päästä, vaan se on jopa yllättävän kookas sekä paksu. Lisäksi puhelin painaakin hieman totuttua enemmän, mikä johtunee erityisesti suuresta akusta. Vaikka laite tuntuukin aluksi painavalta, sen käyttöön tottuu kuitenkin varsin nopeasti. Puhelin on mielestäni myös yllättävän jämäkkä, sillä laite ei antanut periksi täi päästänyt mitään ääniä, vaikka sitä väänneltiin käsien välissä.

Huawei tarjoaa uutuuspuhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat tyylikkäät vihreä Crush Green ja kultainen Blush Gold, joiden lisäksi tarjolla on myös tutumpi musta Midnight Black. Testiin saatu väriversio oli vihreä, joka on myös todella tyylikäs, vaikka mitään Huaweille tuttua liukuvärjäystä ei muotoiluun ole saatu. Takapinta on tasaiseksi värjättyä vihreää, minkä lisäksi laitteen kehys on samaan sävyyn värjätty, mutta tällä kertaa pinta on matta.

Etupuolelta katsottuna Huawei P Smart 2021 ei eroa kovinkaan paljoa muista markkinoilla olevista edullisemmista puhelimista. Valtaa on pitämässä suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 85 prosenttia. Näyttöä kiertää kohtuullisen kapeat kehykset, mutta näytön alareunaan on saatu selvästi paksumpi musta kaistale. Huomio kiinnittyy puhelimessa heti näytön yläreunaan tehtyyn reikään, jonne on asetettu etukamera. Kyseessä on Huawein ensimmäinen puhelin, jossa etukamera on keskitetysti, sillä aikaisemmin Huawei on luottanut vasempaan kulmaan asetettuun reikään. Puhelimen yläosassa, näyttölasin ja muovikehyksen välissä on havaittavissa myös puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistin löytyy myös laitteen näytön yläpuolelta.

Huawei P Smart 2021:n takaosassa Huawei jatkaa varsin tuttua muotoilukieltään, sillä silmiin pistää heti ensimmäisenä vasemmassa yläkulmassa oleva pitkä laatikkomainen kamera-alue. Kameroita on yhteensä neljä kappaletta ja niiden rinnalla on lisäksi yksi LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”48MP AI Quad Camera”, joka viittaa kameroiden ominaisuuksiin. Itse kamera-alue ulkonee hyvin vähäisesti muusta puhelimen rakenteesta, eikä se tuota haasteita esimerkiksi pöydällä pidettäessä. Huawei P Smart 2021:n takaosassa on myös Huawein logo ja muita perinteisiä merkintöjä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat kehyksen tapaan valmistettu muovista. Virtapainikkeeseen Huawei on integroinut myös tutun sormenjälkilukijan, minkä vuoksi painike on asetettuna omaan syvennykseensä. Painikkeet erottavat siis hyvin toisistaan ja mielestäni molemmissa on mukava tuntuma sekä hyvä vaste. Puhelimen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaiseksi kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin. Laitteen yläreunaan on asetettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on puhelimessa hintaluokassaan varsin perinteikäs, eikä se siis pääse suuremmin yllättämään. Huawei P Smart 2021 tarjoaa suuren 6,67 tuuman näyttöpaneelin, joka perustuu IPS LCD-tekniikkaan ja siinä on Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080). Näytön kuvasuhteeksi on ilmoitettu 20:9, joka on tänä päivänä varsin yleinen. Näytön yläosassa on lisäksi etukameraa varten tehty reikä sekä näytön kaikki kulma on myös trendikkäästi pyöristetty.

Teknisesti näyttö ei siis ole mikään kovin poikkeava muista hintaluokan laitteista. Full HD+ -tarkkuus takaa kuitenkin tarkan katselukokemuksen, mikä ei ole aina itsestään selvyys 200 euron puhelimissa. Kirkkautta näytössä saisi mielestäni olla kuitenkin hieman lisää, sillä muutaman kerran oli haasteita luettavuuden kanssa auringonvalossa. Normaaleissa käyttötilanteissa näyttö on kuitenkin tarpeeksi kirkas. Yksi hieman häiritsevistä seikoista on myös etukamerareiän reunoilla olevat varjokohdat, mikä on tuttua jo monista edullisemmista puhelimista. Lisäksi vastaavaa varjoisuutta tulee näkyviin näytön reunoihin, kun katselukulma on tarpeeksi pieni.

Oletusasetuksilla Huawei P Smart 2021 näytön värintoisto on miellyttävä, mutta ehkä hieman liian sinertävä. Huawei tarjoaa asetuksien kautta myös monipuolisesti säätömahdollisuuksia suoraan käyttäjälle. Asetuksista on mahdollista muun muassa näytön väritilaa normaalin ja eloisan välillä. Näytön värilämpötilaa on mahdollista muokata kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin, kylmä) tai vaihtoehtoisesti väriympyrästä. Näytön asetuksista on mahdollista myös aktivoida silmäystävällinen tila, eBook-tila, tumma tila tai vaihtaa näytön tarkkuutta.

Huawei antaa käyttäjälle myös mahdollisuuden piilottaa etukameraa varten tehty reikä erillisen loviasetusvalikon kautta. Jos reikä halutaan piilottaa, niin silloin sitä ympäröivät alueet muuttuvat tummiksi. Käyttöliittymän tilapalkki ei kuitenkaan siirry, vaan se jää edelleen etukamerareiän rinnalle.

Teknisissä ratkaisuissa P Smart 2021 ei pääse suuremmin yllättämään, sillä Huawei hyödyntää yllättävän vanhoja tekniikoita. Suomessa myyntiin saapunut versio tarjoaa 4 gigatavua LPDDR4x-RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Huawei on varustellut puhelimen lisäksi microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla lisätilaa saadaan tarvittaessa jopa 512 gigatavua.

Huawei P Smart 2021 tarjoaa Kirin 710A -järjestelmäpiirin, joka on muokattu versio jo vuonna 2018 julkaistusta Kirin 710 -piiristä, joka on nähty vuosien varrella lukuisissa Huawein ja Honorin puhelimissa. Uusittu Kirin 710A on kiinalaisen SMIC:n valmistama piiri, joka on valmistettu 14 nanometrin tuotantoprosessilla, kun alkuperäinen Kirin 710 oli valmistettu kehittyneemmällä 12 nanometrin tuotantoprosessilla. Taustalla tässä on Huawein oleminen Yhdysvaltojen kieltolistalla, ja nyt Kirin 710A on ensimmäinen vain Kiinassa valmistettu Kirin-järjestelmäpiiri.

Uutuuspuhelimessa on siis 14 nanometrin prosessilla valmistettu Kirin 710A -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4.

Suorituskyvyn kanssa Huawei P Smart 2021 tai Kirin 710A eivät juhli, sillä suorituskyky on jopa heikompi kuin alkuperäisen Kirin 710 -järjestelmäpiirin. Ajoimme puhelimessa testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat verrattain jopa hiekkoja. Missään testissä ei päästy esimerkiksi Kirin 710 -järjestelmäpiirin tasolle, minkä lisäksi Kirin 710A ei ylety lähellekään kilpailevien järjestelmäpiirien tasoa. Alapuolella on nähtävillä vastaavat tulokset Kirin 710 -piiriin perustuvasta Honor 9X Lite -puhelimesta sekä Snapdragon 665 -piiriin perustuvasta Motorola Moto G8 Power -puhelimesta.

Testitulokset
Huawei P Smart 2021 (K710A) Honor 9X Lite (K710) Motorola Moto G8 Power (SD665)
AnTuTu (V8): 156 451 pistettä 174 139 pistettä 173 572 pistettä
Geekbench 4 (single): EI TULOKSIA* 1574 pistettä 1511 pistettä
Geekbench 4 (multi): EI TULOKSIA* 5469 pistettä 5561 pistettä
Geekbench 5 (single): 287 pistettä 333 pistettä 311 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1304 pistettä 1338 pistettä 1372 pistettä
PCMark 2.0: 6159 pistettä 5799 pistettä 6885 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 885 pistettä 989 pistettä 1078 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 759 pistettä 847 pistettä 933 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2113 pistettä 2404 pistettä 2364 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Testisovellus ei toiminut puhelimessa. 

Testijakson aikana Huawei P Smart 2021 heikko suorituskyky tuli esille monella tavalla, sillä yleinen käyttökokemus ei ollut kovinkaan erikoinen. Monet sovellukset käynnistyivät varsin nopeasti, mutta erityisesti kameran käynnistymiseen kului luvattoman paljon aikaa. Lisäksi käyttöliittymässä liikkuminen ei ollut kovin sulavaa aina, vaan havaittavissa oli monessa tilanteessa viivettä. Raskaimpia pelejä varten Huawei P Smart 2021 -puhelinta ei ole luotu, sillä järjestelmäpiirin heikkous näkyy pelaamisessa suurestikin.

Suorituskyvyn osalta Huawei P Smart 2021 ei ole siis Huawein vahvin suoritus, mikä johtuu monestakin tekijästä, joista yksi on Yhdysvaltojen asettamat rajoitteet. Huaweilta on kuitenkin nähty vahvempiakin suorituksia ja esimerkiksi Huawei P40 Lite (4G), joka maksaa alle 300 euroa, tarjoaa muutamalla lisäkympillä jo uudemman ja paremman Kirin 810 -järjestelmäpiirin.

Sormenjälkilukija sijaitsee oikeassa kyljessä.

Äänentoistosta on vastaamassa yksi kaiutin, joka on hyvin yleinen tämän hintapisteen laitteissa. Musiikin kuuntelu kaiuttimen kautta ei ole kovin miellyttävää pitkiä aikoja, sillä äänenlaatu ei ole kovin erikoinen. Onneksi Huawei P Smart 2021 tarjoaa myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten langalliset kuulokkeetkin on mahdollista puhelimeen laittaa, jolloin musiikin kuuntelu muuttuu heti miellyttävämmäksi. Langattomien kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa Bluetooth 5.1 -yhteyden, joten yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin pitäisi olla varsin vakaa.

Yksi Huawei P Smart 2021 -puhelimen teknisistä puutteista on NFC, jonka voisi olettaa löytyvän Huawein yli 200 euron puhelimista. NFC on kuitenkin todella monikäyttöinen ominaisuus, sillä sen avulla voidaan maksaa ostokset kaupan kassalla tai vaikkapa yhdistää puhelin erilaisiin lisälaitteisiin vain yhdellä napautuksella. Nyt sen puute on jopa puhelimen heikkous, sillä Huawei P Smart 2021 jää näiden ominaisuuksien ulkopuolelle.

Sormenjälkilukijan Huawei on integroinut uutuuspuhelimessaan oikeassa kyljessä sijaitsevaan virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on toimivuudestaan luotettava sekä tuttuun Huawein tyyliin erittäin nopea. Sormenjälkilukijaa on erittäin helppo käyttää muun muassa peukalolla, minkä ansiosta kyljessä oleva ratkaisu ei ole yhtään hullumpi. Huawei P Smart 2021 tarjoaa siis todella hyvän sormenjälkilukijan, eikä se ole yllätys, sillä kyseessä on Huawein puhelin.

Akunkesto ja pakkastesti

Varmasti Huawei P Smart 2021 -puhelimen yksi valttikorteista on 5000 milliampeeritunnin akku. Huawei lupaa akun kestävän kovemmassa käytössä päivän, ja tähän on helppo testijakson perusteella yhtyä, sillä usein iltaisin akkua oli jopa 40 prosenttia. Jos käyttö on kuitenkin vähäistä, niin puhelimen akku kestää yhdellä latauksella varmasti parikin päivää.

Suuren akun ohella Huawei mainostaa puhelinta 22,5 watin Super Charge -pikalatauksella, jonka kerrotaan takaavan jopa 10 minuutin latauksella kaksi tuntia videoiden katselua. Testijakson aikana luonnollisesti kokeilimme, kuinka nopeasti Huawei P Smart 2021:n akku latautuu mukana toimitettavalla pikalaturilla. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Huawei P Smart 2021 -puhelimen akun latautuminen mukana toimitettavalla 22,5 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 125 minuutissa. Kovin nopea pikalataus ei ole siis kyseessä, sillä nopeampiakin on nähty, mutta reilun 200 euron laitteessa 22,5 watin pikalaturi on enemmän kuin tervetullut lisäys. 90 prosentin varaustaso saavutetaan jo 73 minuutissa, joten viimeiset 10 prosenttia latautuvat hitaasti 52 minuutissa. Verrattaessa ensimmäiseen 10 prosenttiin, jotka latautuvat noin 6 minuutissa, niin loppua kohden akun lataaminen hidastuu todella radikaalisti.

Huawei P Smart 2021 -puhelinta pystytään lataamaan ainoastaan USB-C-tyypin liittimen kautta, sillä laite ei tue esimerkiksi langatonta latausta. Huawein toteutus on hyvin perinteikäs reilussa 200 euron hintapisteessä.

Testijakson aikana Huawei P Smart 2021 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P Smart 2021 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Huawein käyttämästä IPS LCD -tekniikasta. Tuttuun tyyliin Huawei oli estänyt salaman käytön kuvattaessa, mutta akun lataaminen oli erikoisesti mahdollista. Usein Huawei on estänyt myös akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta Huawei P Smart 2021 kohdalla on tehty poikkeus.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Huawei P Smart 2021:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu uusia ongelmia, jotka olisivat vaikuttaneet laitteen käyttöön.

Pakkastestin perusteella Huawei P Smart 2021 kestää hyvin pakkasta myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testin aikana huolestuttavalla tasolla, minkä lisäksi pakkanen ei vaikuttanut suuremmin laitteen käyttöön. Erikoista oli kuitenkin se, että Huawei ollut ollut tällä kertaa estänyt akun lataamista laitteen ollessa jääkylmänä, sillä usein näin tehdään turvallisuussyistä. Huawei P Smart 2021:n näyttö hyytelöityy huomattavasti pakkasessa, mutta huoneenlämpöön tuotaessa puhelin palautuu ennalleen muutamassa minuutissa.

Kamerat

Kameroita Huawei on pakannut uutuuspuhelimensa takaosaan neljä kappaletta ja toteutus on hyvin vastaava kuin esimerkiksi alkuvuodesta testatussa Huawei P40 Lite (4G) -puhelimessa. Takaosassa on siis 48 megapikselin pääkameran ohella myös vahvasti yleistynyt ultralaajakulmakamera sekä kaksi mielipiteitä jakavaa 2 megapikselin kamerasensoria, jotka on tarkoitettu makrokuvaamista sekä syvyysterävyyskuvaamista varten.

48 megapikselin pääkamerassa Huawei käyttää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin oletusasetuksilla taltioidaan 12 megapikselin kuvia. Pääkamerassa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Huawei P Smart 2021:n 8 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on kerrottu olevan f/2.4-aukko, kiinteä tarkennus sekä 120 asteen kuvausalue. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko, ja viimeinen kameroista on myös tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja kyseessä on syvyysterävyyskamera.

Huawei P Smart 2021:n neloiskamera lyhyesti

  • 48 MP pääkamera (f/1.8 aukko, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 aukko, 120 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4 aukko)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Huawei hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, niin pääkameralla kuvataan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, vaikka myös 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin vain oletusasetuksilla, minkä vuoksi kaikki testikuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Pääkameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia, värimaailmaltaan luonnollisia sekä teräviä. Kun kuvia tarkastelee kuitenkin lähempää, on havaittavissa häiritsevän liiallista jälkikäsittelyä, joka näkyy muun muassa öljymaalauksen kaltaisina yksityiskohtina. Heikommassa valaistuksessa Huawei P Smart 2021:n pääkamera kykenee myös hyvään lopputulokseen, vaikka yksityiskohtia katoaa hieman. Pääkamera tukee myös erillistä yötilaa, jolla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia, mutta samalla kuvien laatu muuttuu pehmeäksi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakameran tarkkuus puhelimessa on 8 megapikseliä ja kuten useiden puhelimien kohdalla olemme saaneet todeta, niin myöskään Huawei P40 Litessä ultralaajakulmakuvat eivät suuremmin vakuuta. Kamera kykenee 120 asteen kuviin ja puhelimessa on myös automaattinen vääristyksen korjaus, joka hieman rajaa kuvaa. Testikuvien perusteella laatu on kohtalainen, mutta ei mikään kovin erikoinen. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvista tulee hyviä, mutta heikko laatu on havaittavissa suttuisina yksityiskohtina, jotka näyttävät enemmän maalauksilta kuin oikeilta kuvilta. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat eivät suuremmin pääse myöskään vakuuttamaan. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamerat ovat jo varsin yleinen ominaisuus kaikissa keskihintaluokasta edullisemmissa puhelimissa. Nyt myös Huawei P Smart 2021 tarjoaa 2 megapikselin tasoinen makrokameran, jonka avulla pystytään ottamaan lähikuvia 4 senttimetrin päästä kohteesta. Koska kamera ei ole teknisesti kovin kyvykäs, niin sen avulla pystytään ottamaan kuvia vain, kun valoa on tarpeeksi. Heikossa valaistuksessa kuvausta ei kannata edes kuvitella, sillä kameran kyvykkyys ei riitä mahdottomiin. Alapuolella on muutamia 2 megapikselin tasoisia makrokuvia.

Toinen 2 megapikselin kamera on tarkoitettu syvyysterävyydentaltioimista varten, kun kuvataan kameran aukko-tilalla. Kuviin pystytään taltioimaan siis tuttua bokeh-efekti, jossa kuvattavan kohteen tausta on sumea. Testeissä Huawei P Smart 2021 ei tämän suhteen päässyt suuremmin vakuuttamaan, sillä jopa helpon kohteen ääriviivojen tunnistaminen tuntui olevan erittäin haastavaa. Huaweilta on nähty parempiakin suorituksia tämän suhteen, mutta nyt P Smart 2021:n kohdalla ominaisuus on ällistyttävän huono. Alapuolella on yksi kuva, jossa kohteen ääriviivoja ei ole tunnistettu kunnolla ja sumennusta on tehty myös kohteen päälle.

Etukameran tarkkuus puhelimessa yltää 8 megapikseliin, eikä sitä ole varusteltu automaattisella tarkennuksella. Etukameran kuvista saadaan hyviä, jos valoa on tarpeeksi, mutta kameralla on kuitenkin rajansa, eikä se pysty ihmeisiin. Vähemmän selfiekuvaamista harrastavalle kamera on varmasti hyvä, mutta jos selfiekuvia on tarkoitus ottaa jatkuvasti, niin silloin tarjolla on myös paremmalla etukameralla varusteltuja laitteita.

Videokuvaus rajoittuu Huawei P Smart 2021 -puhelimen pääkameralla Full HD 60 fps -tarkkuudella, eikä tukea 4K-kuvaukselle löydy. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan Full HD 30 fps -tasoista kuvaa. Huawei P Smart 2021 tukee myös pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä siirtymistä videokuvauksen aikana. Videoiden laatu on varsin yleisellä tasolla, kun otetaan jälleen huomioon laitteen 229 euron hinnoittelu.

Kamerasovellus on Huawei P Smart 2021 -puhelimessa on samanlainen kuin aikaisemmissa Huawei-puhelimissa. Kamerasovelluksessa on siis paljon erilaisia toiminnallisuuksia, joista suurin osa on käyttökelpoisia ja toiset jäävät selvästi pienemmälle käytölle.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu AI Lens -toiminnallisuus, jonka avulla voidaan esimerkiksi helposti skannata vaikka QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, värifilttereille sekä AI-kuvaukselle. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus (0.6x), pääkamera (1x) sekä digitaalinen zoomaus (2x).

Ammattilainen-tila on Huawein termi pro-kuvaustilalle, joka löytyy Huawei P Smart 2021 -puhelimessa lisää-valikon takaa. Tässä tilassa on mahdollista säätää kameran kuvausasetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Huawei P Smart 2021:ssa on mahdollista säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 – 30 s), valotuksen korjausta (-4 … +4), valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P Smart 2021 jatkaa samaa tarinaa käyttöjärjestelmän kanssa kuin muutkin viimeisen vuoden sisällä myyntiin tuodut Huawein puhelimet. Puhelimessa on siis avoimeen lähdekoodiin perustuva Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Huawein oma EMUI 10.1 -käyttöliittymä. Tämä tarkoittaa, ettei puhelimessa ole Googlen palveluita tai Google Play -sovelluskauppaa, vaan nämä on korvattuja Huawei Mobile Services (HMS) -palveluilla sekä AppGallery-sovelluskaupalla.

SuomiMobiilissa on testattu jo lukuisia Huawein laitteita, joissa ei ole Googlen palveluita, joten myös Huawein oma ekosysteemi sekä sovelluskauppa ovat tulleet tutuksi. Suuria ongelmia Huaweilla on edelleen saada sovelluskauppaansa tuttuja nimiä, kuten Facebook, Spotify, Instagram tai vaikkapa WhatsApp. Lisäksi kaupasta puuttuvat monet paikalliset pankkisovellukset, jotka ovat erittäin tärkeitä jokapäiväisessä käytössä monille. Paikallisia sovelluksia on kuitenkin saatu jonkin verran kauppaan viimeisen vuoden aikana, mutta mitään sovellusryntäystä ei ole nähty.

Huaweilla on siis edelleen paljon tehtävää, jotta ekosysteemi sekä AppGallery-sovelluskauppa olisi sillä tasolla, että sen suosittelu olisi ajankohtaista. Toki Huawei tarjoaa myös Petal Search -palvelun, jonka kautta tuttujen sovelluksien lataaminen on tehty kohtuullisen helpoksi kolmannen osapuolen sivustojen kautta, mutta tämä vaatii silti hieman harrasteliaisuutta sekä kärsivällisyyttä. Alapuolella on listaus Google Playn suosituimmista sovelluksista verrattuna AppGalleryn valikoimaan. AppGallerystä löytyy jo tuttuja sovelluksia kuten Snapchat, HSL, ASOS, Foodora, Tinder, Jodel, Tori.fi, Here WeGo, TomTom Go sekä Sanakirja.org.

AppGallery-sovelluskaupan sovellustilanne verrattuna Google Playn suosituimpiin sovelluksiin.

Yksi EMUI 10.1 -version uudistuksista on päivitetty multi-window-ominaisuus, eli moniajonäkymä, jossa voidaan käyttää jopa kolmea sovellusta samanaikaisesti. Ominaisuuden avulla on mahdollista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä kaksi sovellusta on mahdollista avata näytölle normaalin tapaan, mutta samalla on mahdollista avata kolmas sovellus näiden päälle kelluvaksi ikkunaksi. Huawei on tehnyt ominaisuudesta mahdollisimman helpon käyttää, sillä toinen sovellus on mahdollista käynnistää pyyhkäisemällä näytön jommasta kummasta reunasta, jolloin aukeaa sovellusvalikko. Tämän jälkeen raahataan sovellus haluttuun paikkaan.

EMUI 10.1 tarjoaa myös päivitettyjä tapoja ottaa näyttökuvia, uudistetun tumman tilan sekä paljon muita ominaisuuksia. Yksi puhelimen mainostetuista ominaisuuksista on Huawein oma MeeTime-videopuhelusovellus, joka toimii saumattomasti muidenkin Huawein laitteiden kanssa. Valitettavasti MeeTime ei ole vielä saatavilla Suomessa, mutta Huawein mukaan se on tulossa tarjolle tulevaisuudessa.

Sovellustilanteen ohella Huawei P Smart 2021 -puhelinta varjostaa ohjelmistollisesti myös päivitettävyys. Edelleen on suuri kysymysmerkki, kuinka nopeasti Huawei pystyy tarjoamaan esimerkiksi jo julkaistun Android 11 -päivityksen laitteelle. Lisäksi tietoturvapäivitykset tulevat jo nyt hieman perässä, sillä Huawei P Smart 2021 -puhelimessa on asennettuna Googlen elokuussa 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset (testilaitteessa EMUI 10.1.1.103 -versio).

Yhteenveto

Huawei P Smart 2021 on jälleen kerran uusi Huawein puhelin, joka jakaa mietteitä. Suurin heikkous on varmasti laitteen ohjelmistojen puutteet sekä sovellusten hankala asennettavuus. AppGallery-sovelluskaupan valikoima ei ole laajentunut aivan samalla tahdilla kuin mitä aluksi ehkä ajateltiin, minkä lisäksi yksi kysymysmerkki on puhelimen päivitettävyys tulevaisuudessa tuoreempiin Android-versioihin.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin Huawei P Smart 2021 -puhelimessa suureen näyttöön, tyylikkääseen ulkoiseen toteutukseen sekä väriversioihin. Erityisesti vihreä väriversio oli erittäin tyylikäs. Puhelin tarjoaa myös hintaluokassaan suuren 128 gigatavun sisäisen tallennustilan, minkä lisäksi microSD-muistikorttipaikka on tervetullut lisä. Puhelimen vahvuus on myös perinteinen kuulokeliitin sekä USB-C-latausliitin. Huawei P Smart 2021 tarjoaa myös nopean sormenjälkilukijan, erinomaisen akunkeston, kohtuullisen pikalatauksen sekä hyvän pakkaskestävyyden.

Ohjelmiston puutteiden ja sovelluspulan ohella Huawei P Smart 2021:n suurempia heikkouksia ovat Kirin 710A -järjestelmäpiirin tehottomuus sekä NFC:n puute. Puhelimen heikko suorituskyky saattaa tulla esille jopa kevyessä päivittäisessä käytössä, joten Huawein olisi kannattanut valita jokin hieman kyvykkäämpi järjestelmäpiiri. NFC-tuen puute jättää uutuuspuhelimen kokonaan ulkopuolelle esimerkiksi lähimaksamisesta tai muista hyödyllisistä toiminnallisuuksista. Huolta herättää myös Huawei P Smart 2021 -puhelimen takaosan kiiltävä muovipinta, joka naarmuuntuu herkästi. Lisäksi edelleenkään en pysty ymmärtämään, miksi puhelimeen on täytynyt tuoda kaksi täysin turhaa 2 megapikselin kameraa, joille ei ole suuremmin käyttöä.

Suomessa uusi Huawei P Smart 2021 on myynnissä 229 euron hintaan kolmessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Crush Green, musta Midnight Black sekä kultainen Blush Gold. Tarjolla on ainoastaan yksi muistivariantti, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hinnoittelultaan puhelin asettuu varsin kilpailtuun luokkaan, jossa suurimmat kilpailijat ovat varmasti SuomiMobiilissakin testatut Motorola Moto G8 Power, Honor 9X Lite sekä Huawei P40 Lite (4G).

Testissä Huawei P Smart 2021

6.8

SuomiMobiilin testattavana käväisi 229 euron hintainen Huawei P Smart 2021, joka tarjoaa suuren akun sekä 48 megapikselin neloiskameran.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja tyylikkäät väriversiot
  • Suuri ja tarkka näyttöpaneeli
  • Mukavasti sisäistä tallennustilaa (128 Gt) + microSD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • Varusteltu perinteisellä 3,5 mm kuulokeliittimellä ja USB-C-lliitännällä
  • Mahdollista käyttää kahta nano-SIM-korttia ja yhtä microSD-muistikorttia samanaikaisesti
  • Nopea kylkeen asetettu sormenjälkilukija
  • Erinomainen akunkesto ja kohtuullinen 22,5W pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Kiiltävämuovisen takapinnan herkkä naarmuuntuminen
  • Kirin 710A -järjestelmäpiirin suorituskyky heikko
  • Ei NFC-tukea
  • Ultralaajakulmakameran kuvien laatu heikko
  • Kaksi turhaa 2 MP kameraa (makro- ja syvyysterävyys)
  • Ei Googlen palveluita
  • Sovelluspula. Monet tunnetut sovellukset puuttuvat AppGallery-sovelluskaupasta
  • Puhelimen päivitettävyys kysymysmerkki
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Jos omistaa puhelimen missä on sovellukset mitä tykkää käyttää niin Phone clone ohjelmalla sai p smart 2021 seenkin kaikki tarvittavat sovellukset! Olin hölmö kun en lukenut tuote arvostelua ennen ostoa omistin p smart 2019 mallin ennen tätä joka meni rikki mutta sain sovellukset onneksi vanhasta puhelimesta talteen!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut