Testissä edulliset Huawei Y5, Y6 ja Y7 – Kaksi hyvää puhelinta ja yksi pettymys
Tällä kertaa testasimme samanaikaisesti yhden puhelimen sijasta kolme edullista Huawei Y -malliston älypuhelinta, jotka ovat hiljattain tulleet Suomessa myyntiin. Testissä käyneet Huawei Y5, Huawei Y6 ja Huawei Y7 maksavat kaikki Suomessa alle 200 euroa, mutta tarjoavat silti monia kalliimmille nykyaikaisille puhelimille tyypillisiä piirteitä.
Kaikki puhelimet on varusteltu muun muassa trendikkäällä pisaramaisella lovinäyttöratkaisulla, kasvojentunnistuksella sekä mukavalla akunkestolla. Valitettavasti kaikki kolme puhelinta tarjoavat myös halvoille puhelimille tuttuja piirteitä, joita ovat esimerkiksi micro-USB-liitäntä, heikohkot kamerat sekä kokonaan muovinen rakenne.
Tässä artikkelissa tullaan tutustumaan kaikkiin kolmeen uuteen Huawei Y -malliston jäseneen muutaman viikon testijakson jälkeen. Testaamme muun muassa puhelimien suorituskyvyn, pakkaskestävyyden sekä kameroiden kuvanlaadun. Lisäksi listaamme kunkin puhelimen hyvät ja huonot puolet testijakson perusteella.
Huawei Y5 2019 lyhyesti:
Huawei Y5 2019 on kolmikon teknisesti heikoin älypuhelin, mutta kyseessä on myös kompaktein sekä mahdollisesti tyylikkäin yksilö. Testiin saatiin ruskea väriversio, joka on valmistettu kokonaan muovista, mutta takaosaan on tehty mielenkiintoinen tekonahkatoteutus.
Uusi Huawei Y5 tarjoaa muun muassa kompaktin 5,71 tuuman LCD-tekniikkaan perustuvan kosketusnäytön, jonka tarkkuus on HD+ -tasoa (1520 x 720 pikseliä). Näyttö on varusteltu myöskin 19:9-kuvasuhteella sekä trendikkäällä pisaraloviratkaisulla.
Tehoista puhelimessa vastaa MediaTekin kehittämä Helio A22 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 2 gigatavua RAM-muistia. Suomessa Huawei Y5 on myynnissä ainoastaan 16 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna, mutta sitä voidaan laajentaa myös muistikortilla teratavuun asti. Kameroita Huawei Y5 tarjoaa kaksi, joista 13 megapikselin kamera on takaosassa ja etuosassa on 5 megapikselin kamera. Puhelimesta löytyy oletuksena myöskin Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Huawein oma kevennetty versio EMUI-käyttöliittymästä.
Akunkestosta on vastaamassa 3020 milliampeeritunnin akku, joka ei ole irrotettavaa mallia. Puhelinta ladataan micro-USB-latausliittimen kautta normaaleilla latausnopeuksilla.
Suomessa Huawei Y5 maksaa 129 euroa ja on halvin uusista Y-malliston jäsenistä. Suomessa puhelin on myynnissä testissäkin olleessa ruskeassa väriversiossa sekä perinteisemmässä mustassa värissä.
Tekniset tiedot
- Näyttö: 5.71 tuumaa / 1520 x 720 / LCD / 19:9
- Järjestelmäpiiri: MediaTek Helio A22
- RAM-muisti: 2 gigatavua
- Tallennustila: 16 gigatavua + microSD
- Akku: 3020 mAh / micro-USB
- Takakamera: 13 megapikseliä
- Etukamera: 5 megapikseliä
- Rakenne: Muovi
- Muuta: Android 9.0 Pie / EMUI 9 / Dual-SIM / Kuulokeliitin
Huawei Y6 2019 lyhyesti:
Huawei Y6 2019 on kolmikon keskimmäinen ja tarjoaa hieman parempia teknisiä ominaisuuksia kuin Huawei Y5. Puhelimessa on muun muassa suurempi näyttö, tarkempi etukamera sekä enemmän tallennustilaa.
Uutuuspuhelin tarjoaa kokonaan muovisen rakenteen sekä tuttuja alemman hintaluokan ominaisuuksia. Näyttö on kooltaan 6,09 tuumaa ja se perustu LCD-tekniikkaan. Näytössä on 19,5:9-kuvasuhde, HD+ -tarkkuus (1560 x 720) sekä pisaramainen loviratkaisu.
Tehoista vastaa samainen MediaTek Helio A22 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on Suomessa 3 gigatavua RAM-muistia. Testiin saadussa yksilössä RAM-muistia oli kuitenkin vain 2 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua ja lisää on mahdollista saada korkeintaan yhden teratavun microSD-muistikortin avustuksella. Akunkestosta vastaa 3020 milliampeeritunnin akku, jota ladataan microUSB-laturilla tavallisilla latausnopeuksilla.
Huawei Y6 tarjoaa myöskin vain kaksi kameraa, joista takaosassa olevan pääkameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja etuosassa on 8 megapikselin selfiekamera. Myöskin Huawei Y6 -mallissa on luonnollisesti Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on Huawein EMUI-käyttöliittymästä kevennetty versio.
Huawei on tuonut Y6-puhelimen Suomessa myyntiin valituilla jälleenmyyjillä 149 euron hintaan. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat safiirinsininen, ruskea sekä musta. Testissä käynyt väriversio oli sininen.
Tekniset tiedot
- Näyttö: 6.09 tuumaa / 1560 x 720 / LCD / 19.5:9
- Järjestelmäpiiri: MediaTek Helio A22
- RAM-muisti: 2 gigatavua
- Tallennustila: 32 gigatavua + microSD
- Akku: 3020 mAh / micro-USB
- Takakamera: 13 megapikseliä
- Etukamera: 8 megapikseliä
- Rakenne: Muovi
- Muuta: Android 9.0 Pie / EMUI 9 / Dual-SIM / Kuulokeliitin
Huawei Y7 2019 lyhyesti:
Huawei Y7 on kolmikon kehittynein, kallein sekä samalla myös kysymyksiä herättävä uutuuspuhelin. Huawei hyödyntää Y-malliston kalleimmassa puhelimessa Qualcommin tekniikkaa, suurempaa näyttöä sekä vanhentunutta Android-versiota. Lisäksi Huawei Y7 on malliston ainoa jäsen, jossa on sormenjälkilukija.
Puhelimen näyttö on kooltaan 6,26 tuumaa ja se perustuu LCD-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on 1520 x 720 pikseliä ja siinä on 19:9-kuvasuhde. Huawei Y7:n näytössä on lisäksi pisaramainen loviratkaisu, kuten muissakin malliston puhelimissa.
Tehoista on vastaamassa Qualcommin Snapdragon 450 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 3 gigatavua RAM-muistia. Puhelimessa on myös 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja sitä on mahdollista laajentaa muistikortin avustuksella. Akunkestosta vastaa suuri 4000 milliampeeritunnin akku, jota ladataan edelleen micro-USB-latausliittimen kautta 10 watin latausnopeudella.
Kameroita Huawei Y7 tarjoaa jopa kolme. Puhelimen takaosassa on kaksoiskamera, joka koostuu 13 megapikselin pääkamerasta sekä 2 megapikselin syvyysterävyyssensorista. Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä. Erikoista puhelimen toteutuksessa on käyttöjärjestelmä, sillä Huawei hyödyntää malliston kalleimmassa jäsenessä jo hieman vanhaa Android 8.1 Oreo -versiota, jonka päällä hyrrää EMUI 8.2 -käyttöliittymä. Todennäköisesti puhelin päivittyy Android 9.0 Pie -versioon, mutta sitä ei testijakson aikana tullut tarjolle.
Suomessa Huawei Y7 2019 maksaa 199 euroa ja se on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat punainen, musta sekä liukuvärjätty turkoosi. Testattavaksi saatiin puhelimen punainen väriversio, joka on pinnaltaan kiiltävä.
Tekniset tiedot
- Näyttö: 6.26 tuumaa / 1520 x 720 / LCD / 19:9
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 450
- RAM-muisti: 3 gigatavua
- Tallennustila: 32 gigatavua + microSD
- Akku: 4000 mAh / micro-USB / 10W lataus
- Takakamera: 13 megapikseliä + 2 megapikseliä
- Etukamera: 8 megapikseliä
- Rakenne: Kiiltävä muovi
- Muuta: Sormenjälkilukija / Android 8.1 Oreo / EMUI 8.2 / Dual-SIM / Kuulokeliitin
Kaikki puhelimet ulkoisesti samasta muotista
Rakenteeltaan kaikki Suomessa myyntiin tulleet Huawei Y -malliston jäsenet ovat rakenteeltaan hyvin identtisiä sekä rakentuvat kokonaan muovista. Vaikka edulliset puhelimet eivät suoraan olekaan Huawein käsialaa, niin rakenteeltaan ne noudattavat Huawein viimeisimpiä suuntauksia designin osalta.
Puhelimet ovat väriversiosta riippuen joko mattapintaisia tai kiiltäväpintaisia. Testissä olleet Huawei Y6- ja Huawei Y7 -puhelimet olivat kiiltäväpintaisia sekä varsin liukkaita, mutta Huawei Y5 oli tekonahkaisen takaosansa takia mattapintainen ja pito oli selvästi parempi. Testijakson aikana erityisesti Huawei Y7 -puhelimen takaosaan ilmestyi erittäin paljon naarmuja ja jopa muutaman päivän käytön jälkeen puhelin näytti jo erittäin kuluneelta.
Erityisesti kiiltäväpintaisien versioiden kanssa on suositeltavaa käyttää jonkinlaista suojakuorta, jotta välttyisi takakuoren naarmuuntumiselta. Lisäksi kiiltäväpintaiset puhelimet ovat myös liukkaita. Jos kuitenkin mahdollista, niin mattapintaisen version hankkiminen uusista Huawei Y -malleista on enemmän kuin suositeltavaa, vaikka kiiltävät versiot näyttävät ulkoisesti vaikuttavimmilta.
Vaikka muun muassa Huawei Y7 näyttää siltä, että takaosa olisi lasia, niin se on silti muovia. Lasin sijasta muovin käyttäminen takakuorena on myös varsin hyvä ratkaisu, sillä se kestää selvästi paremmin muun muassa tiputteluja, vaikka se ei pysykään yhtä hyvän näköisenä kuin lasipinnat.
Edestäpäin katsottuna kaikki puhelimet näyttävät pitkälti samanlaisilta. Näyttö peittää etuosasta ison osan, vaikka näyttöä kiertävät kehykset ovatkin varsin isot. Näytön alapuolella on Huawei-logo ja yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu, jossa on etukamera. Yläreunassa on myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuudentunnistimet. Takaosasta puhelimia katsoessa vasempaan yläreunaan on laitettu kamerat sekä alareunassa on Huawein logo.
Kaikki Huawei Y -mallit ovat rakenteellisesti samanlaisia. Puhelimien oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuus ja virtapainikkeet ja vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttitelakat. Yläreunassa on yhden mikrofonin lisäksi myös kuulokeliitin. Alareunassa on micro-USB-latausliitin, kaiutin sekä yksi mikrofoni.
Kaikista kompaktein yksilö on Huawei Y5. Puhelin istuu käteen erittäin mukavasti ja käyttäminen yhdellä kädellä on mahdollista. Huawei Y6 on hieman suurempi, mutta Huawei Y7 on malliston suurin ja käyttäminen yhdellä kädellä on jo haastavaa. Kaikkien puhelimien laatutuntuma on kohtalaisella tasolla, vaikka muovi on aina muovia ja takaa erittäin muovisen tuntuman.
Tekninen toteutus on kohtuullinen, mutta ei ihmeellinen
Kun tarkastellaan kaikkien puhelimien teknistä toteutusta, niin hintaansa nähden kaikki tarjoavat kohtalaista rautaa. Puhelimia ei ole kuitenkaan varusteltu millään kovin ihmeellisillä ominaisuuksilla ja markkinoilta löytyy myös selvästi paremmalla hinta-laatusuhteella varusteltuja puhelimia samassa hintaluokassa.
Huawei Y5 ja Huawei Y6 on varusteltu täysin samalla järjestelmäpiirillä, mikä on luonnollista 100-150 euron hintaluokassa. Puhelimissa on siis MediaTekin Helio A22 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa kohtalaista suorituskykyä, mutta mitään erikoista ei kannata edelleenkään odotella. Päivittäiseen kevyeen käyttöön suorituskyky on riittävä, sillä esimerkiksi monet sovellukset avautuvat sulavasti. Toisinaan molempien puhelimien kanssa oli havaittavissa hidasteluja myös käyttöjärjestelmän osalta ja esimerkiksi useat käyttöliittymän animaatiot tuntuivat tökkivän välillä paljonkin.
Huawei Y7 on kuitenkin teknisesti hieman parempi ja varusteltu Qualcommin kehittämällä Snapdragon 450 -järjestelmäpiirillä. Kyseinen järjestelmäpiiri on hieman tehokkaampi, mutta ei kuitenkaan kovin radikaalisti. Snapdragon 450 -järjestelmäpiirin tehot riittävät jo helposti sulavaan käyttökokemukseen, vaikka toisinaan sovelluksien avautumista sai odotella.
Ajoimme kaikissa kolmessa puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat odotuksien mukaisia. Huawei Y5 ja Huawei Y6 saivat pitkälti samanlaisia tuloksia, mutta Huawei Y7:n pisteet olivat astetta hieman parempia. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimien toimimisesta ja Huawei on esimerkiksi pyrkinyt keventämään Huawei Y5- ja Y6 -puhelimien käyttöliittymää niin sanotulla EMUI Lite -versiolla, jossa monia ominaisuuksia on hieman karsittu, jotta toiminta voidaan taata myös heikommilla puhelimilla.
Huawei Y7 2019 (SD450) | Huawei Y6 2019 (MTK6761) | Huawei Y5 2019 (MTK6761) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 72 605 pistettä | ei tuloksia* | 64 258 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 759 pistettä | 840 pistettä | 840 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 3698 pistettä | 2487 pistettä | 2476 pistettä |
PCMark 2.0: | 4657 pistettä | 4262 pistettä | 4490 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 12 705 pistettä | 8487 pistettä | 8498 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 12 283 pistettä | 7507 pistettä | 7512 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 14 439 pistettä | 15 624 pistettä | 15 719 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 445 pistettä | 238 pistettä | 238 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 368 pistettä | 197 pistettä | 197 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 1633 pistettä | 888 pistettä | 889 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Ei tuloksia = Sovellus ei toiminut puhelimessa tai ei ajanut suorituskykytestiä kokonaan läpi.
Teknisessä toteutuksessa on myös hyvä huomata suorituskyvyn lisäksi myöskin muutama muu ominaisuus. Kaikissa Huawei Y -puhelimissa on ainoastaan yksi kaiutin, joka takaa kohtalaisen äänentoiston, mutta pidempiä aikoja kaiuttimilla esimerkiksi musiikin kuuntelu on tuskallista. Parempaa musiikin kuuntelua varten puhelimissa on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joka ei ole enää itsestäänselvyys kaikissa puhelimissa. Kaikissa puhelimissa on myöskin hieman vanha Bluetooth 4.2 -versio, eikä virtapihimpää ja monipuolisempaa Bluetooth 5.0 -versiota.
Mielenkiintoiset näytöt, mutta vain HD-tarkkuus
Kaikissa uusissa Y-malliston älypuhelimissa on tyylikkäät pisaramaisella loviratkaisulla varustellut näytöt. Vaikka kaikkien puhelimien näytöt vaikuttavat hyviltä, niin on kuitenkin hyvä muistaa, että kyse on alle 200 euroa maksavista puhelimista, joten näytön osalta ei voi olettaa saavansa parasta mahdollista käyttökokemusta.
Huawei Y5- ja Huawei Y6 -puhelimissa on vielä ymmärrettävissä heikohko HD+ -tarkkuus, mutta lähes 200 euron hintaisessa Y7-puhelimessa olisin halunnut jo nähdä selvästi tarkemman Full HD -näyttöpaneelin. Yleisesti 200 euron hintaluokassa on jo Full HD -tarkkuus, mutta syystä tai toisesta sellaista Huawei ei ole pystynyt puhelimeen laittamaan.
Yleisellä tasolla kaikkien kolmen puhelimen näytöt ovat vähintään kohtalaisia, vaikka niillä ei olekaan kovin mukavaa katsella videoita, jos on tottunut esimerkiksi kalliimpien puhelimien näyttöihin. Näytöt toistavat värit hyvin, jonka lisäksi Huawei antaa muutamia asetuksia värintoiston muuttamiseksi käyttäjän mieltymyksen mukaisesti. Asetuksista löytyy myös mahdollisuus piilottaa pisaramainen lovi, jolloin sitä ympäröivät alueet muutetaan mustiksi.
Valttikorttina akunkesto
Yleisesti Huawein puhelimissa on ollut valttikorttina erittäin hyvä akunkesto ja myöskin uusiin Huawei Y -malleihin on saatu mukaan suurehko akku. Huawei Y5- ja Y6 -puhelimissa on myöskin kohtalainen 3020 milliampeeritunnin akku ja Huawei Y7 -mallissa on suurempi 4000 milliampeeritunnin akku. Kohtalaisella käytöllä kaikkien puhelimien akut kestävät vähintään yhden päivän ja Huawei Y7:llä voi yhdellä latauksella selvitä jopa kaksi päivää.
Lataamisen osalta tyydytään ainoastaan micro-USB-latausliittimeen, eikä puhelimissa ole luonnollisestikaan langatonta latausta. Kaikissa puhelimissa on perinteikäs hidas lataus. Pikalatauksen puutteen vuoksi lataaminen tyhjästä täyteen on tuskallisen hidasta. Huawei Y -mallien yksi valttikorteista on akunkesto ja erityisesti Huawei Y7:n akku kestää erittäin hyvin.
Pakkaskestävyys on vähintään hyvä
Tuttuun SuomiMobiilin tyyliin laitoimme kaikki puhelimet myös pakkastestiin. Pakkastestissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimet pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimien näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Huawei Y -mallit laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Kaikissa Y-puhelimissa akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa, mutta tuttuun tapaan LCD-näytöt olivat muuttuneet erittäin hyytelömäisiksi. Näytöt palautuivat normaaleiksi huoneenlämmössä muutamassa minuutissa. Lisäksi Huawei Y5- ja Huawei Y6 -puhelimia ei ollut mahdollista ladata kylmänä, mutta syystä tai toisesta Huawei Y7 -puhelimen akun lataaminen oli mahdollista. Muuten suuria haittoja puhelimen käyttöön ei tullut pakkastestin aikana.
Toisella testauskerralla puhelimet laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimien näytöt olivat päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen Huawei Y5 -puhelimen akun varaus oli tippunut 84 prosenttiin, Huawei Y6 -puhelimen akunvaraus 88 prosenttiin sekä Huawei Y7 -puhelimen akunvaraus oli tippunut 97 prosenttiin.
Akunkuluminen pakkastestissä oli odotetulla tasolla. Yleisesti testissä akkua kuluu noin 15-20 prosenttia, joten kaikki Huawei Y -mallit pääsivät normaaleihin tuloksiin. Huomattavin ongelma pakkasesta oli näytön hyytelöityminen. Parhaiten testissä pärjäsi Huawei Y7, toiseksi parhaiten Huawei Y6 sekä heikoiten Huawei Y5.
Kamerat eivät tarjoa juurikaan mitään erikoista
Huawei Y5 ja Huawei Y6 ovat varusteltu yhdellä takakameralla, mutta Huawei Y7 kaksoiskameralla. Yleisestikään alle 200 euron hintaluokassa ei ole mahdollista saada mitään kovin järeää kamerapuhelinta, mutta kaikkien kolmen Y-mallin kamerat hoitavat hommansa kuten kuuluikin.
Huawei Y5 -puhelimella otetuissa 13 megapikselin kuvissa huomataan, että kuvien värit ovat pääasiassa haaleita ja yksityiskohdat ovat varsin suttuisia ja rakeisia. Lähikuvaamisessa kamera kykenee varsin yksityiskohtaisiin otoksiin, mutta maisemakuvaus ei ole Huawei Y5:n kameran vahvuusalueita. Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettu Huawei Y5:n pääkameralla.
Huawei Y6 -puhelimen kamera on pitkälti identtinen Huawei Y5:n pääkameran kanssa. Tarkkuutta kameralla on edelleen 13 megapikseliä ja kuvien laatu on tuttua perustasoa. Värit taltioituvat normaalia haaleammiksi, mutta yksityiskohtia on mukavasti erityisesti lähikuvissa. Alapuolella on muutama Huawei Y6 -puhelimella otettu testikuva.
Huawei Y7 on kolmikosta kehittyneimmällä kameralla varusteltu, sillä takaosassa on kaksoiskamera, joka koostuu 13 megapikselin pääkamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Huawei Y7 tukee myös Huaweille tyypillisiä tekoälyominaisuuksia ja kameran tekoäly tunnistaa jopa 22 erilaista kuvaustilannetta ja muuttaa tilanteesta riippuen kameran asetuksia. Huawei Y7:lla otetut kuvat ovat myös hieman parempia kuin kahdella edullisemmalla puhelimella otetut kuvat. Kuvista huomataan, että värit taltiotuvat hieman luonnollisempia ja yksityiskohtia on havaittavissa enemmän. Alapuolella on muutama Huawei Y7:n pääkameralla otettu kuva.
Puhelimen kaksoiskamera mahdollistaa tyylikkäät ja suositut bokeh-kuvat, eli puhelimen 2 megapikselin kamerasensori on tarkoitettu ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten. Muutamien testin mukaan Huawei Y7:n kamera pystyy tunnistamaan hyvässä valaistuksessa erinomaisesti kuvattavan kohteen ääriviivat sekä erillisen aukkokuvaustilan avulla kuviin saadaan taltioitua käyttäjän mieltymyksen mukainen taustasumennus. Alla on yksi puhelimella taltioitu bokeh-kuva.
Huawei Y5 2019 ja Huawei Y6 2019 ovat hyviä perusälypuhelimia
Uusista Y-malliston älypuhelimista erityisesti Huawei Y5 ja Huawei Y6 ovat pitkälti samanlaisia teknisesti kuin rakenteeltaan. Ainoa huomattava eroavaisuus löytyy näytön koosta, eli Huawei Y5 on parempi valinta pientä näyttöä arvostaville, kun taas Huawei Y6 on looginen valinta hieman suuremmista näytöistä pitäville käyttäjille.
Huawei Y5 on kuin luotu muun muassa koulunsa aloittaville ensimmäiseksi puhelimeksi, sillä siinä on muun muassa kestävä muovinen rakenne, joka pysyy hyvännäköisenä raskaammassakin käytössä. Lisäksi Huawei Y5:n tekninen toteutus riittää hyvin pienempään käyttöön sekä kameralla saa tarvittaessa hyviä kuvia. Mitään erikoista puhelimessa ei kuitenkaan ole, mutta perusälypuhelinta etsivälle kyseessä on oiva valinta.
Huawei Y6 -puhelimessa on pitkälti samat vahvuudet ja heikkoudet kuin pikkuvelimallissaan. Jos kuitenkin haluaa hieman suuremman näytön, niin kyseessä on erittäin hyvä puhelin. Suomessa Huawei Y5 2019 maksaa 129 euroa, joten suuresta investoinnista ei ole kyse. Huawei Y6 maksaa hieman enemmän, eli 149 euroa, joten molemmat puhelimet tarjoavat pienellä rahalla varsin hyviä ominaisuuksia.
Huawei Y5 (2019) -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Hyvää:
- Tyylikäs ja jämäkkä design
- Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
- Pisaramainen loviratkaisu on tyylikäs
- Kohtuullinen kamera
- Kevennetty EMUI-versio parantaa käyttökokemusta
- Hyvä akunkesto
Huonoa:
- Ei sormenjälkilukijaa
- Micro-USB-latausliitin
- Käyttöjärjestelmä toisinaan tahmea käyttää
Huawei Y7 2019 oli kolmikon suurin pettymys
Siinä missä Huawei Y5 ja Huawei Y6 pääsevät tarjoamaan omassa hintaluokassaan varsin hyvät perusälypuhelinominaisuudet, niin Huawei Y7 -mallia voidaan kuvailla malliston suurimmaksi pettymykseksi. Puhelimen hinta nousee jo 199 euroon, mutta valitettavat ulkoinen laatutuntuma sekä tekniset ominaisuudet eivät nouse samassa suhteessa kuin hinta.
Huawei Y7 -puhelimessa on muun muassa nopea sormenjälkilukija, kuulokeliitin, suuri näyttö sekä suuri akku. Suurin pettymys puhelimessa on kuitenkin vanha Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä, joka on jo parin vuoden takaa. Puhelimessa on myös EMUI 8.2 -käyttöliittymä, eikä tuoreempaa EMUI 9 -versiota. Testijakson aikana Huawei Y7 ei saanut myöskään päivityksiä samaan tahtiin kuin edullisemmat puhelimet.
Lisäksi jos verrataan Huawei Y7 -mallia muun muassa saman hintaiseen Redmi Note 7 -puhelimeen, niin Huawei ei pysty vastaamaan kiinalaisen kilpailijansa ominaisuuksiin. Huawei tarjoaa muun muassa vanhan micro-USB-latausliittimen, HD+ -tasoisen näytön sekä herkästi naarmuuntuvan rakenteen. Aikaisemmin testattu Redmi Note 7 tarjoaa muun muassa lasisen takakuoren, USB-C-latausliittimen sekä 48 megapikselin kameran.
Mielestäni Huawein täytyisi hieman miettiä Y-mallistoaan uudestaan, sillä Huawei Y7 voisi olla asiallinen puhelin esimerkiksi 169 euron hintaisena. Nykyinen hinnoittelu on liian korkea, minkä vuoksi Huawei Y7 -mallia ei voi suositella.
Huawei Y7 (2019) -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Hyvää:
- Nopea sormenjälkilukija
- Tyylikäs design
- Kuulokeliitin säästetty
- Pisaramainen loviratkaisu on tyylikäs
- Kohtuullinen kaksoiskamera + hyviä bokeh-kuvia
- Täysiverinen EMUI (samoja ominaisuuksia kuin kalliimmissa puhelimissa)
- Hyvä akunkesto
Huonoa:
- Vanha Android 8.1 Oreo
- Micro-USB-latausliitin 200 euron puhelimessa
- Kiiltävämuovinen rakenne naarmuuntuu herkästi
- Vain HD+ -tasoinen näyttö