ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Y6s – edullinen ja toimiva Huawei-puhelin Google-palveluilla

Huawei Y6s

Saimme SuomiMobiilissa testattavaksi uuden Suomessakin myyntiin tulleen Huawei Y6s -älypuhelimen. Kyseessä on yksi viimeisistä kiinalaisen Huawein älypuhelimista, josta löytyy Googlen palvelut esiasennettuna. Puhelin on myös seuraaja viime vuoden Huawei Y6s (2019) -puhelimelle, joka testattiin SuomiMobiilissa muiden Y-malliston puhelimien kanssa.

Huawei on päivittänyt uutuuspuhelinta teknisesti vain hieman, kun verrataan edeltäjäversioon. Itse asiassa kyseessä on lähes 99 prosenttisesti sama laite kuin Suomessa jo myynnissä oleva Honor 8A. Suurimmat eroavaisuudet löytyvät pääasiassa vain ulkoisesta värimaailmasta. Suomessa Huawei Y6s maksaa 149 euroa, kun taasen Honor 8A -mallin voi saada jopa edullisempaan hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan normaalista poiketen hieman kevyemmin Huawei Y6s -puhelimeen, sillä laite ei tarjoa mitään kovin uutta verrattuna edeltäjäänsä. Tutustumme kuitenkin tarpeeksi kattavasti laitteen laatutuntumaan, pakkaskestävyyteen, kameroihin, teknisiin toteutuksiin sekä akunkestoon. Artikkeli on koostettu noin viikon mittaisen testijakson perusteella.

Tekniset tiedot
Huawei Y6s (JAT-L41)
Mitat: 156.3 x 73.5 x 8 mm
Paino: 150 g
Rakenne: Muovikehys ja muovipinta takana / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.09 tuumaa HD+ (720 x 1560) / IPS LCD / 19.5:9-kuvasuhde / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen MediaTek Helio P35 (PowerVR GE8320)
Muisti: 3 Gt RAM-muistia (LPDDR3) / 32 Gt sisäistä tallennustilaa (eMMC 5.1)
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) / LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 3020 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + EMUI 9 (1. syyskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: microUSB / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija
Värit: Sininen ja musta
Hinta: 149 euroa

Ulkoisesti jämäkkä puhelin

Huawei on valmistanut uuden Y6s-puhelimen kokonaisuudessaan muovista, mikä on hyvin yleinen ratkaisu alemman hintaluokan älypuhelimissa. Puhelimen muovinen rakenne tuntuu käsituntumalta hyvältä, vaikka muoviselta tuntumalta ei vältytäkään. Muovinen rakenne tekee puhelimesta hieman kestävämmän kuin lasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen viralliset ilmoitetut mitat ovat 156,3 x 73,5 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 150 grammaa. Huawei Y6s ei ole siis mikään kovin suuri puhelin ja istuu hyvin esimerkiksi pieniin käsiin. Painoa on yllättävän vähän ja eron huomaa, jos on aikaisemmin käyttänyt 180-200 grammaa painavaa älypuhelinta. Vaikka laite on kevyt, niin muovinen rakenne on silti jämäkkä. Puhelin ei päästä minkäänlaisia natinoita sitä taivuteltaessa.

Kokonaan muovinen rakenne on myös osittain hyvä ratkaisu, sillä Huawei Y6s on rakennettu ”oikeaa käyttöä varten”, eli se kestää rajussa käytössä. Muovinen takakuori ei hajoa yhtä helposti kuin lasinen, minkä lisäksi muovi pysyy tippumistilanteessa myös yleisesti paremman näköisenä kuin alumiini. On kuitenkin hyvä huomata, että Huawei hyödyntää laitteen takaosassa kiiltävää muovia, minkä vuoksi siinä näkyy myös kaikki sormenjäljet herkästi. Onneksi Huawei Y6s:n kiiltävä takaosa ei kuitenkaan naarmuuntunut kovin suuresti, mikä on ollut usein kiiltävien muovipintojen yksi suurimmista heikkouksista.

Luonnollisesti Huawei Y6s ei ole millään tasolla pölyn- tai vedenkestävä, joten puhelinta ei kannata altistaa nesteille. Yleisesti ottaen Huawei Y6s on rakenteeltaan jopa yllättävän jämäkkä sekä laadukkaan oloinen omassa hintaluokassaan, vaikka muoviselta tuntumalta ei vältytäkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etupuolella valtaa pitää näyttöpaneeli, jota kiertää kuitenkin huomattavat reunat. Näytön yläreunaan on tehty pisaramainen loviratkaisu etukameraa varten, jonka lisäksi näytön alareunassa on reilun senttimetrin paksuinen kaistale, jossa on ainoastaan Huawei-logo. Puhelimen näytön yläpuolelta löytyy puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Huawei Y6s:n takaosassa on yksi kamera, LED-salama, perinteinen sormenjälkilukija sekä Huawein logo.

Huawei Y6s -puhelimen painikkeet ovat sijoitettuna oikeaan reunaan, jossa on käynnistyspainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet ovat valmistettu muovista, mutta niiden tuntuma on hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on microUSB-liitin, mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Perusnäyttö ja perustekniikkaa

Puhelimen näyttö tai tekniset ominaisuudet eivät suuremmin pääse yllättämään, sillä ne ovat hyvin tuttuja jo lukuisista edullisista puhelimista. Näyttö ei ole saanut muutoksia verrattuna Huawei Y6 (2019) -versioon, vaan Huawei tyytyy edelleen täysin samaan ratkaisuun. Näyttö on kooltaan 6,09 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1560 x 720 pikseliä.

Huawei Y6s:n näyttö on perushyvä, mutta se ei tarjoa mitään yllätyksiä. Huawei on onnistunut kalibroimaan näytön värit mielestäni hyvin ja huonompiakin toteutuksia on tässä hintapisteessä nähty. Näyttö on omaan makuuni hieman pieni, mutta jos hakusessa on juurikin kompakti puhelin, niin silloin Huawei Y6s on varmasti hyvä valinta. Näytön kirkkaus on kirkkaassa päivänvalossa hieman heikko, mutta sisätiloissa ja muutenkin Suomen pääosin harmaina päivinä näytön kirkkaus on riittävä. Näytössä on myös hyvät katselukulmat.

Huawei tarjoaa näytölle myös tuttuja asetuksia. Puhelimen käyttäjä voi säätää muun muassa näytön värilämpötilaa kolmesta oletusarvoisesta asetuksesta tai mielensä mukaisesti väriympyrästä. Näyttö tukee myös silmäystävällistä tilaa, joka suodattaa sinistä valoa tekemällä näytöstä kellertävämmän. Koska Huawei Y6s -puhelimen näytössä on myös pisaramainen lovi, on Huawei mahdollistanut sen piilottamisen niin, että lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustaksi.

Teknisessä toteutuksessa suurimmat muutokset ovat tulleet järjestelmäpiiriin, joka on nyt hieman tehokkaampi kuin edeltäjäversiossa. Huawei hyödyntää siis MediaTekin kehittämää Helio P35 -järjestelmäpiiriä, joka on hieman tehokkaampi kuin aikaisemmin nähty Helio A22 -piiri. Helio P35 on 12 nanometrin tekniikalla valmistettu kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella hyrräävästä Crotex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii PowerVR Rogue GE8320.

Huawei Y6s tarjoaa Suomen markkinoilla 3 gigatavua LPDDR3 RAM-muistia sekä 32 gigatavua eMMC 5.1 -tallennustilaa. Puhelimessa on myös muistikorttipaikka, jonka avulla tallennustilaa saadaan tarvittaessa selvästi lisää.

Suorituskykytesteissä Huawei Y6s pärjää varsin oletetulla tavalla. Alapuolella olevassa taulukossa on verrattavissa puhelimen saamia pisteytyksiä edeltäjäversion Huawei Y6 (2019) -puhelimen vastaaviin pisteisiin sekä tuoreen Nokia 2.3 -puhelimen pisteytyksiin. Tuloksista nähdään, että Huawei Y6s on hieman tehokkaampi kuin edeltäjänsä sekä samalla tehokkaampi kuin uusi Nokia 2.3.

Testitulokset
Huawei Y6s (MTKHP35) Huawei Y6 (2019) (MT6761) Nokia 2.3 (MTKHA22)
AnTuTu (V8): 97 626 pistettä EI TULOKSIA 73 951 pistettä
Geekbench 4 (single): 859 pistettä 840 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 4 (multi): 4005 pistettä 2487 pistettä EI TULOKSIA
PCMark 2.0: 3980 pistettä 4262 pistettä 4885 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 316 pistettä 238 pistettä 264 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 264 pistettä 197 pistettä 221 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1039 pistettä 888 pistettä 815 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. 

Sormenjälkilukija löytyy takaosasta.

Vielä viime vuonna Huawei Y6 (2019) -puhelimessa ei nähty sormenjälkilukijaa, mutta nyt Huawei on tuonut perinteisen sormenjälkilukijan laitteen takaosaan. Huawei Y6s:n takaosasta löytyy siis sormenjälkilukija, mikä on tuttua Huaweita. Sormenjälkilukija on siis nopea, varma sekä toimiva lähes jokaisessa tilanteessa. Puhelimeen on mahdollista rekisteröidä yhteensä viisi sormenjälkeä, mikä on varmasti monille riittävästi. Testijakson aikana itse käytin puhelimessa vain kahta sormenjälkeä, jotka riittivät.

Huomion arvoista mielestäni on myös se, ettei Suomessa myytävässä Huawei Y6s- versiossa ole tukea NFC:lle, jota ei löytynyt myöskään viime vuonna Huawei Y6 (2019) -puhelimesta. Huawei Y6s -puhelimesta on olemassa myös NFC:llä varusteltu versio, minkä takia on hieman harmillista, ettei kyseistä ominaisuutta ole saatu Suomessa tarjolla olevaan versioon.

Kohtuullinen akunkesto ja hyvä pakkaskestävyys

Vaikka Huawei Y6s on kooltaan varsin pieni puhelin, niin sisuksiin on saatu silti kohtuullinen 3020 milliampeeritunnin akku, joka riittää hyvin ainakin yhdeksi päiväksi. Akku ei ole mikään suurimmasta päästä, mutta testien perusteella peruskäytössä akku kestää päivän verran. Jos puhelinta käyttää päivän aikana muutamiin puheluihin, viesteihin sekä netin selaamiseen, niin silloin akkua saattaa kestää jopa parikin päivää, mutta jos käyttäminen on ahkerampaa, niin silloin akun puhti riittää päiväksi.

Yöksi Huawei Y6s kuitenkin kannattaa laittaa latautumaan, sillä laitteessa ei ole tukea pikalataukselle. Huawei Y6s on varusteltuna vanhalla microUSB-latausliittimellä, jonka kautta akkua ladataan perinteisillä hitailla nopeuksilla. Akun latautumiseen kuluu siis parin tunnin verran. Tuttua lataustestiä ei testijakson aikana puhelimelle tehty pikalatauksen puuttumisen takia.

Testijakson aikana Huawei Y6s laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei Y6s laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska Huawei hyödyntää LCD-näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui erittäin hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin huoneenlämmössä nopeasti normaaliksi. Pakkasen takia myöskään akun lataaminen ei ollut heti mahdollista, minkä lisäksi salamaa ei voitu käyttää puhelimen ollessa jääkylmä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Huawei Y6s -puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli siis vielä kohtuullista, sillä yleisesti akkua kuluu tämän testin aikana 10-15 prosenttia. Toisella testauskerralla oli havaittavissa samoja ongelmia kuin ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Huawei Y6s tulee selviytymään hyvin Suomen kylmistä oloista. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testin jälkeen huolestuttavalla tasolla, mikä oli hienoa nähdä tämän hintaluokan älypuhelimen kohdalla. Ainoat ongelmat olivat näytön hyytelöityminen, akun latauksen esto sekä salaman poistuminen käytöstä. Kaikki ongelmat olivat kuitenkin tilapäisiä ja Huawei Y6s palautui normaaliin tilaansa muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamera ei pääse yllättämään

Siinä missä huippuluokan sekä keskiluokan älypuhelimien kamerat menevät jatkuvasti kovaa tahtia eteenpäin, niin alemman hintaluokan puhelimien kamerat ovat pysyneet pitkään paikallaan. Tämä näkyy myös Huawei Y6s -puhelimessa, jossa on tasan kaksi kameraa – yksi edessä ja toinen takana.

Takaosan kameran tarkkuus yltää 13 megapikseliin ja siinä on muun muassa f/1.8 aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameran tukena on myös tarvittaessa yksi LED-salamavalo. Koska kyseessä on halpa älypuhelin, niin kamera ei ole myöskään kovin erikoinen. Jos kamera ei ole tärkein asia puhelinta ostaessa tai puhelimella on tarkoitus kuvata vain vähän, niin siinä tapauksessa Huawei Y6s:n kamera varmasti riittää vaadittavaan käyttöön.

Hyvässä valaistuksessa kuvista tulee käyttökelpoisia, mutta kun kuvia otetaan hieman heikommassa valaistuksessa, niin laatu heikkenee todella nopeasti. Kuvissa on havaittavissa heikossa valaistuksessa epäterävyyttä sekä huomattavasti kohinaa. Lisäksi useissa kuvaustilanteissa oli havaittavissa, että Huawei Y6s:n kameralla otetut kuvat olivat usein varsin tummia. Alapuolella on muutama kuva, jotka on otettu puhelimen takaosan kameralla.

Kamerasovellus on varsin pelkistetty, sillä Huawei on pyrkinyt minimoimaan ominaisuudet, jotta käytettävyys olisi sulavaa. Kamerasovellus oli yllättävän nopea, eikä latautumista tarvinnut odotella samalla tavalla kuin useiden muiden edullisien puhelimien kohdalla. Kamerasovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella nopeasti kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa kaunista, valokuva, video sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy lisää kuvaustiloja, joita ovat ammattilainen, panoraama sekä HDR.

Huawei on laittanut kameran ammattilaistilaan yllättävän paljon erilaisia säätömahdollisuuksia, joista voi olla apua parempien kuvien ottamisessa. Ammattilaistilassa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (100–3200), suljinnopeutta (1/4000-8s) sekä valoisuuden korjausta (-4.0…+4.0). Lisäksi on mahdollista säätää tarkennusta sekä valkotasapainoa. Alapuolella on muutama kuva kamerasovelluksen käyttöliittymästä.

Android yhdessä Googlen palveluiden kanssa

Huawei myy maailmanlaajuisesti jo useita älypuhelimia ilman Googlen palveluita, mutta Huawei Y6s on yksi harvoista uutuuksista, joka sisältää Googlen sertifioiman Androidin. Tämä johtuu siitä, että kyseessä ei ole täysin uusi puhelin vaan laitteelle on ehditty saamaan Googlen sertifikaatti ennen Huawein joutumista Yhdysvaltain kieltolistalle. Sovelluksia voidaan siis Huawei Y6s -puhelimessa ladata tutun Google Play -sovelluskaupan kautta sekä puhelimesta löytyy esiasennettuna YouTube, Gmail sekä Google Maps.

Googlen palvelut löytyvät esiasennettuna.

Puhelin toimitetaan oletusarvoisesti vielä vanhalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä, eikä toistaiseksi ole tietoa millä aikataululla tuoreempi Android 10 -käyttöjärjestelmä on tulossa tarjolle. Testiin saadussa laitteessa Huawein tuorein päivittämä tietoturvakorjauksen taso oli 6. lokakuuta 2019, mutta on hyvä huomata, että kyseessä ei ole kuluttajalaite, minkä takia Huawei on todennäköisesti päivittänyt kaupasta ostettavat Huawei Y6s -puhelimet jo selvästi tuoreempaan versioon.

Olemme SuomiMobiilissa aikaisemmin testanneet muun muassa Nokia 2.3 -puhelimen, joka on teknisesti hyvin lähellä Huawei Y6s -mallia, mutta ohjelmisto oli silti laitteen heikoin kohta. Nyt kuitenkin Huawei Y6s on osoittautunut käyttökokemukseltaan hyvin miellyttäväksi omassa hintapisteessään. Vaikka Huawei luottaa vahvasti omaan raskaasti kustomoituun EMUI 9.1 -käyttöliittymään, niin se toimii pääosin usein sulavasti ilman häiritseviä takkuiluja. Itse asiassa Huawei hyötää Y6s-puhelimessa niin sanottua EMUI Lite -versiota, joka on ominaisuuksiltaan ja asetuksiltaan hieman kevyempi kuin täysiverinen EMUI-käyttöliittymä.

Jos Huawei Y6s -puhelinta harkitsee ostavansa, niin on hyvä siis ottaa huomioon, että laite ei ole ohjelmistonsa osalta aivan tuoreimmasta päästä. Puhelimessa on kuitenkin Googlen palvelut, jotka toimivat sulavasti, mutta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä alkaa olevaan jo hieman vanha. Tuoreemmasta Android 10 -päivityksestä ei toistaiseksi ole mitään tietoa.

Yhteenveto

Huawei Y6s on omassa hintaluokassaan hyvä valinta, jos hakusessa on puhelin, joka tarjoaa perusominaisuudet, mutta ei juurikaan muuta. Hintaluokassaan puhelimen suorituskyky on riittävä, muistia on tarpeeksi sekä näyttö on perustasoa. Kameroita on minimäärä, eikä ne tarjoa mitään kovin erikoista. Huawei Y6s on kuitenkin peruskäyttöön hyvä puhelin esimerkiksi ikäihmiselle tai lapselle ensimmäiseksi puhelimeksi.

Muovinen rakenne kestää kovempaakin käyttöä ja Huawei Y6s tarjoaa myös hintaluokassaan mukavia lisäominaisuuksia, kuten sormenjälkilukijan. Luonnollisesti laitteessa on myös kuulokeliitin sekä vanha microUSB-latausliitin. Käyttöjärjestelmänä on ainakin toistaiseksi vanha Android 9.0 Pie, jonka päällä hyrrää EMUI 9.1 -käyttöliittymä. Yllättävää oli testijakson aikana huomata, että käyttöliittymä toimi Huawei Y6s -puhelimessa yllättävän hyvin, eikä vastaan tullut suuremmin häiritsevää hidastelua tai edes sovelluksien kaatumisia. Ohjelmistopuolella hyvää on myös Googlen palveluiden läsnäolo – kenties kyseessä on myös viimeinen Huawei-puhelin Googlen palveluilla.

Suomessa Huawei Y6s on myynnissä kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta sekä sininen. Tarjolla on ainoastaan 3 + 32 gigatavun muistiversio ja hintaa siltä löytyy 149 euroa. Hintaisekseen Huawei pystyy tarjoamaan hyviä toteutuksia sekä tasapainoisen kokonaisuuden. Yksi suurimmista kilpailijoista puhelimelle on esimerkiksi aikaisemmin SuomiMobiilissa testattu HMD Globalin markkinoima Nokia 2.3 -älypuhelin.

Huawei Y6s -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Huawei Y6s

6.6

SuomiMobiilin testissä käväisi Huawein edullinen Y6s-älypuhelin, joka on yksi harvoista uutuuksista Googlen palveluilla. Laitteen hinta on alle 150 euroa.

Hyvää
  • Jämäkkä muovirakenne
  • Perushyvä näyttö
  • Nopea sormenjälkilukija
  • 3,5 mm kuulokeliitin
  • Android Googlen palveluilla
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Hintaluokassaan sulava käyttökokemus
Huonoa
  • Vanha microUSB-latausliitin (ei pikalatausta)
  • Heikot kamerat
  • Vanha Android 9.0 Pie (Android 10 -päivityksestä ei tietoa)
  • NFC-tuki puuttuu Suomessa
  • Akku ei kovin suuri
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut