Testissä Jaybird RUN -kuulokkeet – Täysin langattomat nappikuulokkeet urheiluun
Jaybird on nykyisin Logitechin alaisuudessa toimiva kuulokevalmistaja, jonka toimialaan kuuluvat langattomat urheilukuulokkeet aktiivisille urheilijoille. Yrityksen uusimmat kuulokkeet ovat nimeltään Jaybird RUN ja kyseessä on täysin langattomat Bluetooth-nappikuulokkeet. Tällä kertaa pääsimme tutustumaan juurikin näihin uutuuskuulokkeisiin, jotka ovat varmasti yhdet parhaimmista Bluetooth-nappikuulokkeista — ainakin silloin, kun ne toimivat niin kuin niiden olisi tarkoitus.
Testijakson aikana kuulokkeet pääsivät testattavaksi niin lenkeillä kuin ihan normaalissa musiikin kuuntelussa. Mielestäni kuulokkeiden vahvuuksia ovat erityisesti hyvä äänentoisto sekä mukava tuntuma korvissa. Tässä artikkelissa tulemme perehtymään kuulokkeisiin hieman paremmin ja tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni niistä.
Ulkoinen tuntuma ja akunkesto
Ulkoisesti kuulokkeiden muotoilu on hienovarainen ja ne on valmistettu kokonaan muovista. Laatutuntuma on mielestäni hyvä tai niin hyvä kuin muovisissa laitteissa voi olla. Jaybird on pyrkinyt tekemään RUN-kuulokkeista mahdollisimman pienet ja kevyet, minkä ansiosta ainakin itse kuulokkeita käyttäessä jopa unohdin niiden olevan korvissani. Yhden kuulokkeen mitat ovat 14,3 x 19,5 x 19 millimetriä ja painoa on vain 6,83 grammaa.
Koska RUN-kuulokkeet ovat varsin minimaaliset, niin ne myös istuvat korviin täydellisesti. Jos kuulokkeet eivät sovi korviin ”vakioasetuksilla”, niin istuvuutta on mahdollista modifioida mukana tulevilla eri kokoisilla silikonityynyillä sekä ”korvaevillä”, joiden tarkoituksena on pitää kuulokkeet korvissa rajummissakin treenissä.
Jaybird käyttää RUN-kuulokkeissa hydrofobista kaksoisnanopinnoitetta, joka takaa kuulokkeiden olevan täysin veden-, pölyn- ja hienkestävät. Jaybirdin mukaan kuulokkeissa ei riittäisi ainoastaan vedenpitävyys, sillä hikoillessa erittyvät hapot tarvitsevat erityisen hikoilua kestävän pinnoitteen. Kuulokkeiden pinnoitteen ansiosta ei tarvitse pelätä urheilussa tai muussa tilanteessa nappien kastumista.
RUN-kuulokkeiden molemmassa korvanapissa on yksi painike. Vasemman kuulokkeen painikkeella on mahdollista avata Android-puhelimessa Google Assistant ja iPhonessa Siri. Oikean kuulokkeen nappi onkin hieman laajemmin käytettävissä ja se tunnistaa useita painalluksia. Yhdellä painalluksella voidaan tauottaa musiikki tai vaihtoehtoisesti jatkaa toistoa. Luonnollisesti painikkeella voidaan myös vastata puheluun tai lopettaa puhelu. Kaksoisnapauttamalla painiketta pystytään ohittamaan kappaleita tai hylätä saapuva puhelu. Jokapäiväisessä käytössä Jaybird RUN:n tarjoamat painikkeet toimivat hienosti ja mielestäni ne ovat pääasiassa tarpeellisia. Haluan kuitenkin kyseenalaistaa vasemmasta kuulokkeesta löytyvän Google Assistantin tai Sirin käynnistyspainikkeen, sillä ainakin Suomessa ne ovat varsin hyödyttömiä.
Kuulokkeiden mukana Jaybird toimittaa kotelon, joka toimii kätevästi myös lataustelakkana. Itse kotelossa on akku, jota kautta kuulokkeet voidaan ladata pari kertaa täyteen.
RUN-kuulokkeet kätkevät sisuksiinsa pienet akut, joiden luvataan kestävän 4 tuntia musiikintoistoa putkeen. Jaybird tosin mainostaa ”12 tunnin akun kestoa”, mutta todellisuudessa tähän lukemaan päästään ainoastaan lataustelakan avulla, josta saa tarvittaessa 8 tuntia lisäaikaa. Lataus- ja säilytystelakka kykenee lataamaan kuulokkeet siis kaksi kertaa täyteen. Parhain ominaisuus kuulokkeiden akunkestossa on pikalataus. Kun kuulokkeita ladataan 5 minuuttia latauskotelon avustuksella, niin kuulokkeista löytyy jälleen tunniksi virtaa.
Akunkeston osalta Jaybird RUN -kuulokkeet ovat mielestäni suunniteltu hyvin. Kuulokkeet ilmoittavat akunvarauksesta 10 prosentin välein, kun akkua on enää alle 50 prosenttia. Testijakson aikana koin ominaisuuden hyödylliseksi, sillä monet testaamistani kuulokkeista ei ole pitänyt yhtä hyvin ajan tasalla akun kulutuksesta, minkä vuoksi myös akku on saattanut loppua yllättävissä tilanteissa. Jos ei kuitenkaan halua tyytyä kuulokkeiden itse ilmoittamaan akunvaraukseen, niin Jaybird-sovelluksen avulla on mahdollista saada molempien nappien akunvaraus erikseen näkyviin puhelimen ilmoitusvalikkoon.
Itse tykästyin Jaybird RUNin lataus- ja säilytystelakkaan, sillä aina kuulokkeiden käytön jälkeen ne oli helppo laittaa takaisin koteloon, minkä jälkeen kotelo rupesi heti lataamaan kuulokkeita. Lisäksi tykkään kotelosta myös sen takia, että kuulokkeet käynnistyvät automaattisesti, kun ne kotelon kansi avataan. Ominaisuus toimii myös päinvastoin, eli kuulokkeet sammuvat, kun kotelo laitetaan kiinni kuulokkeiden ollessa sinne asetettuna.
Äänenlaatu ja Bluetooth-yhteys
Otetaanpa hetkeksi käsittelyyn Jaybird RUN -kuulokkeiden äänenlaatu. RUN-kuulokkeet tarjoavat mielestäni loistavan äänenlaadun, enkä itse ainakaan odottanut mitään vastaavaa. En odottanut tämän kokoluokan kuulokkeilta paljoa, mutta yllätyin jo ensimmäisellä käyttökerralla, kuinka tuhti äänenlaatu oli. Jaybird RUN -kuulokkeita ei kuitenkaan voi sanoa äänenlaadultaan täydellisiksi kuulokkeiksi, vaan ne asettuvat pääasiassa keskitasoon.
Suurimmat ongelmat kuulokkeissa liittyvät Bluetooth-yhteyteen. Vaikka kuulokkeet toimivat pääasiassa hyvin, niin niillä on myös omat huonot päivänsä. Välillä kuulokkeet tuntuvat särisevän turhankin paljon, jos puhelinta pitää lenkin aikana esimerkiksi taskussa. Yksi suurimmista ongelmista on myös vasemman kuulokkeen ”toimimattomuus”. Pääasiassa molemmat kuulokkeista toimivat loistavasti, mutta toisinaan kuulokkeita käynnistettäessä vasen kuuloke ei yhdisty ja toisinaan yhteys saattaa kadota kokonaan kesken kaiken. Ongelma johtunee siitä, että oikea kuuloke on suoraan yhteydessä puhelimeen ja vasen kuuloke toimii oikean kuulokkeen kaverina, jolloin yhteyden katkeilut ovat ymmärrettävissä. Yhteyskatkokset eivät kuitenkaan ole kovin mukavia ja tämä onkin Jaybird RUN -kuulokkeiden suurin yksittäinen miinus, joka korjautuu useasti kuitenkin käynnistämällä kuulokkeet uudestaan.
Sovelluksella lisää puhtia kuulokkeisiin
Jaybird on kehittänyt RUN-kuulokkeiden rinnalle myös MySound-sovelluksen, jonka tarkoituksena on tuoda lisää puhtia kuulokkeiden tehokkaaseen käyttöön. Sovellus on ladattavissa sekä Android- että iOS -puhelimille. Sovelluksella on mahdollista säätää äänitasoja oman mieltymyksen mukaisesti tai vaihtaa vain lukuisien valmiiden oletusvaihtoehtojen kesken. MySound-sovelluksesta löytyy lisäksi suoraan käyttöohjeet kuulokkeiden käyttöön, ja sillä voi hakea tukea tai ostaa uusia Jaybird-tuotteita.
Sovelluksen avustuksella on myös mahdollista saada tietoja yhdistetyn laitteen akunkestosta, mikä ainakin itselle oli hyvin tarpeellinen ominaisuus. MySound-sovellus ei ole pakollinen ”varuste” kuulokkeiden käyttöön, mutta sillä on mahdollista saada uusia näkökulmia laitteen käyttöä varten.
Yhteenveto
Testin perusteella Jaybird RUN -kuulokkeet ovat todella hyvät, mutta joitakin ongelmia myös ilmeni. Erityisesti itse tykästyin mukana tulevaan koteloon, jonka avulla kuulokkeita on mahdollista myös ladata. Lisäksi olen positiivisesti yllättynyt RUN-kuulokkeiden pitkästä akunkestosta, sillä testijakson aluksi odotin akunkeston olevan selvästi heikompi.
Eniten mietityttää RUN -kuulokkeiden hinta. Suomessa kuulokkeet ovat myynnissä 199 euron hintaan, joka on varsin paljon tämän kaltaisista urheilukuulokkeista. Kaiken kaikkiaan Jaybird on mielestäni onnistunut tekemään hyvät kuulokkeet, jotka ajavat asiansa urheilussa ja muussa musiikin kuuntelussa. Eniten kuulokkeissa häiritsee hinnoittelu sekä Bluetooth-yhteyden pätkiminen ja toisinaan epävakaa toiminta. Jaybird RUN on kuitenkin loistava tuote aktiivisille urheilijoille, kunhan ottaa huomioon edellä mainitsemani seikat. Kuulokkeet ovat täydelliset silloin kun ne toimivat.