ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge 20 – hyvä puhelin 144 hertsin näytöllä ja monipuolisilla kameroilla

Motorola Edge 20

Motorola julkaisi heinäkuun lopulla uudet Edge 20 -sarjan älypuhelimet, jotka edustavat yhtiön parhaimmistoa. Motorola on kuitenkin ottanut selvästi erilaisen lähestymistavan uutuuspuhelimissa kuin viime vuonna Motorola Edge- ja Edge+ -puhelimien kanssa. Tällä kertaa Motorola on panostanut vain muutamiin osa-alueisiin, joten joissakin kohdissa on myös jouduttu karsimaan ja tekemään kompromisseja.

Puhelimen tärkein ominaisuus on varmasti kookas 6,7 tuuman tasainen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Qualcommin tuore Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu keskihintaisiin 5G-puhelimiin. Yksi Motorolan ylpeydenaihe on ollut myös ohut ja kevyt rakenne verrattuna moniin kilpailijoihin. Motorola Edge 20 tarjoaa myös 108 megapikselin huippuluokkaisen kameratoteutuksen. Suomessa puhelin on ollut saatavilla elokuun lopulta lähtien ja hintaa sillä on 499 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Motorola Edge 20 -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen sekä teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin ja muihin tuttuihin osa-alueisiin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus ja puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 20 (XT2143-1)
Mitat: 163 x 76 x 6.99 mm
Paino: 163 g
Rakenne: Muovikehys / muovinen takaosa / Gorilla Glass 3 etuosassa / IP52
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 144 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 778G (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 1.9 GHz Cortex-A55) + integroitu Snapdragon X53 -modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 642L
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.0 µm / 119 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 79 mm / 1.0 µm / OIS / PDAF / 3x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.25 / 0.7 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava) / 30W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Frosted Grey / Frosted White / Frosted Emerald
Hinta: 499 € (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 20 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa uuden Edge 20 -puhelimen varsin tyypillisessä myyntipakkauksessa, joka on nyt kuitenkin hieman viimeistellymmän oloinen kuin monissa Motorolan edullisemmissa puhelimissa. Myyntipakkauksen väri on tummansininen ja sitä koristaa hopeiset Motorola-logot ja laitteen mallinimi. Lisäksi myyntipakkauksen päälipuolella on puhelimen ominaisuuksista kertovat 5G- ja Ready for -alustan logot. Pakkauksen takaosassa on pienellä präntillä paljon tekstiä ja pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muistivariantti, väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä tehokas 30 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Motorola Edge 20 -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta sekä sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Enää tänä päivänä ei ole itsestäänselvyys, että myyntipakkauksesta löytyy laturi, mutta onneksi Motorola on sen päättänyt säästää.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola Edge 20 -puhelimessa on keskitetty muotoilun osalta kahteen asiaan, jotka ovat ohuus ja keveys. Rakenteellisesti kyseessä ei ole minkäänlainen lippulaivapuhelin, sillä Motorola on joutunut karsimaan materiaalivalinnoista. Puhelimesta on Suomessa saatavilla kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Frosted Grey sekä valkoinen Frosted White.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin on valmistettu Motorolan mukaan alumiinikehyksestä, mutta ainakin testilaitteessa kehys vaikutti enemmän muovilta kuin metallilta. Motorola on todennäköisesti laittanut alumiinin päälle paksun pinnoitteen, joka vaikuttaa tuntumaan. Itse en ymmärrä, miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty, sillä muoviselta tuntumalta ei voida välttyä. Lisäksi Motorola Edge 20:n takaosa on muovia, joten lasia löytyy ainoastaan etupuolelta. Motorola hyödyntää etuosassa jo iäkästä Gorilla Glass 3 -versiota. Näyttölasi tuntui kuitenkin testijakson aikana kestävän hyvin käyttöä, eikä suuria naarmuja syntynyt.

Vaikka Motorola Edge 20:n rakenne on muovinen, niin Motorola on päättänyt toteuttaa muutamia miellyttäviä ratkaisuja. Esimerkiksi kehys on muovattu pääosin mattapintaiseksi ja myös takaosan muovipinta on mattapintainen. Mattapintainen viimeistely parantaa kädessä pidettävyyttä, eikä puhelin ole liian liukas. Erityisesti takaosan muovipinta ei tuntunut keräävän naarmuja samalla tavalla kuin useat kiiltävämuoviset puhelimet. Motorola Edge 20:n ongelma tuntui kuitenkin olevan mattapinnan sormenjälkien kerääminen, eikä ne lähtenyt yhtä helposti pois kuin lasipinnoista. Muovipinta tuntui puhelimessa olevan ohut, sillä takaosaa painellessa muovi antoi periksi.

Motorola on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 163 x 76 x 6,99 millimetriä ja painoksi 163 grammaa. Puhelin on todella ohut, sillä vain harvat puhelimet ovat nykyisin alle 7 millimetrin paksuisia. Lisäksi Motorola Edge 20 on todella kevyt, ja sen huomaa heti käytössä. Monet puhelimet painavat nykyisin 180-200 grammaa, joten 163 gramman paino oli mukava yllätys. Vaikka itse tykkäsin laitteen kevyestä ja ohuesta toteutuksesta, niin kyseessä on edelleen jämäkkä laite. Puhelinta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa ei ollut havaittavissa natinaa, eikä laite antanut periksi.

Laatikkomainen ja hieman iPhone 12 -puhelimista inspiraationsa saanut muotoilu on Motorola Edge 20 -malissa mielestäni hyvä. Toki tasaiset kyljet ja kauttaaltaan tasaiset pinnat eivät tarjoa kovinkaan ergonomista muotoilua, mutta saumakohdat eivät olleet kovinkaan terävät pienien pyöristyksien ansiosta. Vaikka kyseessä on keskihintaluokan puhelin, niin onneksi Motorola ei ole tuonut näyttölasin ympärille enää ylimääräistä muovikaistaletta, joka on yleinen tässä kategoriassa. Nyt muotoilu on tyylikäs, eikä ylimääräisiä saumakohtia ole esillä.

Motorola Edge 20 -puhelimesta ei ole saatu täysin vedenkestävää, mutta Motorola on luvannut laitteelle IP52-luokituksen. Puhelin kestää siis roiskevettä, mutta suoraan veteen uutuuspuhelinta ei pidä upottaa. Mielestäni Motorola olisi voinut erottua joukosta tässä hintaluokassa tuomalla puhelimeen täyden vedenkestävyyden, sillä IP52-luokitus ei todellisuudessa paljon auta tilanteissa, jossa puhelin altistuu suurelle määrälle vettä. Roiskevedenkestävyys näkyy muun muassa puhelimen SIM-korttiluukussa olevana erillisenä suojakumina.

Puhelin on etuosaltaan geneerinen, mutta toisaalta myös jokseenkin tyylikäs. Motorolan hyödyntämä tasainen näyttöpaneeli ja kulmikas muotoilu tekee toteutuksesta hieman massasta poikkeavan. Näyttö peittää noin 89 prosenttia pinta-alasta, mikä on hyvä suoritus, vaikka näyttöä kiertääkin kohtuulliset kehykset. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä, joka ei ole kaikista pienimmästä päästä. Puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat asetettuna näytön yläpuolelle, mutta huippupuhelimista tuttua integroitua sormenjälkilukijaa ei näytössä ole.

Motorola Edge 20:n takaosa ei tarjoile yllätyksiä, sillä Motorola luottaa geneeriseen laatikkomaiseen kamera-alueeseen, joka sijaitsee takaosan vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alue ulkonee huomattavasti muusta rungosta, joten puhelin pääsee keikkumaan pöydällä. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, ja niiden rinnalla on kaksois-LED-salamavalo sekä yksi mikrofoni. Kamera-alueessa on myös teksti ”108 MP, 13-79 mm, 2,1 µm, Ultra Pixel”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen sekä kamerajärjestelmän ominaisuuksiin. Laitteen takaosassa on myös tuttu Motorolan M-logo sekä alareunasta löytyy vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta virtapainikkeeseen on päätetty integroida sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muovista, mutta niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Erikoisesti Motorola on asettanut painikkeet varsin ylös, joten niiden käyttäminen on haastavaa. Vasempaan kylkeen Motorola on sijoittanut myös yhden painikkeen, joka on tarkoitettu Google Assistantille. Motorola Edge 20:n yläreunassa on yksi mikrofoni, mutta ei mitään muuta. Puhelimen alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa siitä ei löydy.

Näyttö

Näyttö on osa-alue, johon Motorola on tällä kertaa panostanut todella. Kyseessä on kookas 6,7 tuuman näyttöpaneeli, joka perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 385 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle. Näyttö on kokonaan tasainen, eikä aikaisempien Edge-mallien tapaisesti kaartuva.

Motorola Edge 20:n näyttö pääsi vakuuttamaan, sillä kyseessä on varmasti yksi parhaimmista näytöistä tässä hintapisteessä. Näyttö on tarpeeksi kookas ja kokonaan tasainen ratkaisu on varmasti suuremman yleisön mieleen. OLED-tekniikkaan perustuva paneeli on loistava, sillä näytöllä musta on oikeasti mustaa ja tummat sävyt toistuvat todella syvinä ja miellyttävästi. Motorola on laittanut mukaan myös 144 hertsin virkistystaajuuden, mikä tekee kokemuksesta sulavan. 144 hertsin virkistystaajuudella näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa, mikä on selvästi enemmän kuin perinteisempi 60 kertaa sekunnissa.

Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa ainoastaan kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat auto, 60 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa sisällön mukaan joko 48, 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen. Näytössä on lisäksi korkea 576 hertsin kosketusherkkyys, joka on varmasti monien mobiilipelaajien mieleen.

Full HD+ -tarkkuus on näytössä ainakin itselleni riittävä, sillä tässä hintaluokassa vain harvoin nähdään tarkempaa näyttöä. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja todennäköisesti yksi parhaimmista mitä on Motorolan puhelimissa koskaan nähty. Näytön kirkkaus yltää noin 600 nitiin, joka on hyvä suoritus OLED-näytölle. Luettavuus näytöltä oli testijakson aikana erinomainen lähes joka tilanteessa, vaikka toki kirkkaassa auringonvalossa oli hieman haasteita.

Motorola Edge 20:n näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan tämän arvostelun kirjoituksen hetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joista pystyy hieman personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää säätimestä, josta sitä saadaan joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Testijakson aikana Motorola Edge 20:n näyttö todettiin hyväksi ja näyttökokemus oli pääosin erinomainen korkean virkistystaajuuden ja OLED-tekniikan ansiosta. Testijakson aikana havaitsin kuitenkin näytön kosketuksessa hieman ongelmia tai puutteita optimoinneissa. Toisinaan näyttö ei ottanut oikein vastaan kosketuksia ja erityisesti alareunassa tuntui olevan joitakin haasteita. Esimerkiksi Google Assistantin avaaminen tuntui olevan todella haastavaa ja toisinaan myös näyttöä vierittäessä havaittavissa pientä kosketuksen rekisteröintiongelmaa. On todella vaikea sanoa oliko vika vain testilaitteessa, vai onko kyseessä yleinen ongelma, jonka Motorola pystyisi korjaamaan päivityksellä. Kokonaisuudessaan näyttö oli mielestäni kuitenkin miellyttävä ja 500 euron puhelimeen loistava.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan osalta Motorola Edge 20 on keskihintaluokkaa, sillä käytössä on Qualcommin melko uusi Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri. Kyseessä on kyvykäs järjestelmäpiiri keskihintaluokassa, mutta siinä ei ole mitään suurempia yllätyksiä. Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on toteutettu todennäköisesti kehittyneemmän Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin valmistusongelmien takia, joita nähtiin esimerkiksi Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa.

Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on valmistettu viime vuoden huippupiireistä tutulla 6 nm prosessilla ja kyseessä kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Snapdragon 778G on varusteltuna myös Adreno 642L -grafiikkaprosessorilla. Qualcommin mukaan kyseessä on jopa 40 prosenttia suorituskykyisempi järjestelmäpiiri kuin aikaisempi versio.

Suomessa Motorola Edge 20 on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Tallennustilaa ei ole puhelimeen mahdollista saada lisää muistikortin avulla, sillä Motorola Edge 20 ei pidä sisällään muistikorttipaikkaa. Muistikorttipaikan puuttuminen tässä hintaluokassa on erittäin suuri miinus, eikä 128 gigatavun sisäinen tallennustila riitä loputtomiin.

Motorola Edge 20 on ensimmäinen SuomiMobiilissa testattava Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin, joten suorituskykytestien ajaminen oli mielenkiintoista. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Motorola Edge 20:n saamia pisteytyksiä teoreettisesti tehokkaampaan Snapdragon 780G -järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen pisteisiin sekä Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy A52 5G -puhelimen vastaaviin pisteisiin. Monissa testeissä Snapdragon 778G näyttää pärjäävän paremmin kuin Snapdragon 780G, vaikka erityisesti grafiikkasuorituskyvyssä hieman jäädäänkin jälkeen. Kyseessä on kuitenkin selvästi tehokkaampi piiri kuin viime vuoden Snapdragon 750G.

Testitulokset
Motorola Edge 20 (SD778G) Xiaomi Mi 11 Lite 5G (SD780G) Samsung Galaxy A52 5G (SD750G)
AnTuTu (V8): 522 488 pistettä 510 207 pistettä 385 312 pistettä
Geekbench 5 (single): 763 pistettä 708 pistettä 632 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2666 pistettä 2299 pistettä 1720 pistettä
PCMark 2.0: 13 758 pistettä 9292 pistettä 9126 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5071 pistettä 5392 pistettä 2693 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5205 pistettä 6454 pistettä 2558 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4653 pistettä 3421 pistettä 3304 pistettä
3DMark Wild Life: 2482 pistettä 2894 pistettä 1098 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ole. Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri kuitenkin pääsi yllättämään positiivisesti Motorola Edge 20 -puhelimessa, sillä suorituskyky on loistava keskihintaluokassa. Testijakson aikana ei tullut ollenkaan tilanteita, joissa suorituskyky olisi tullut vastaan tai loppunut kesken, vaan puhelin toimi sulavasti jatkuvasti. Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää myös hyvin pelaamiseen ja monet raskaimmatkin mobiilipelit ja sovellukset tuntuivat toimivan puhelimessa nopeasti.

Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Motorola Edge 20 pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,7 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Motorola on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Motorola Edge 20 -puhelimesta.

Testijakson aikana Motorola Edge 20:n 5G-yhteyksiä ei päästy edelleenkään testaamaan päivittäisessä käytössä, mutta 5G-verkkoja testattiin Elisan ja DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Yleisesti Elisan verkoissa latausnopeudet jäivät 400-500 Mbps tasolle ja lähetysnopeudet olivat vastaavasti alle 20 Mbps. DNA:n verkoissa Motorola Edge 20 pääsee parempiin tuloksiin, sillä latausnopeudet olisivat usein 800-1000 Mbps tasolla ja lähetysnopeudet 60-80 Mbps tasolla. Parhaimmillaan päästiin 1086 Mbps latausnopeuteen ja 90,8 Mbps lähetysnopeuteen.

Ei stereokaiuttimia

Yksi ikävä puute Motorola Edge 20 -puhelimessa on äänentoisto, sillä Motorola luottaa ainoastaan yhteen puhelimen alareunassa olevaan kaiuttimeen. Yleisesti jopa alemman hintaluokan puhelimissa voidaan odottaa nähtävän stereokaiuttimet, joten niiden puuttuminen 500 euron puhelimesta hämmentää.

Kaiuttimen tuottama ääni ei pääse laadultaan tai voimakkuudeltaan yllättämään, vaan kyseessä on heikko kaiutin. Kaiuttimen kautta ei ole mielekästä kuunnella pitkiä aikoja musiikkia, ja voimakkuus ei ole niin hyvä kuin mitä ehkä itse odotin. Kaiutin on sopiva esimerkiksi YouTube-videoiden kuuntelua varten, mutta musiikkia varten kannattaa puhelimeen liittää kuulokkeet.

Motorola ei tarjoa uutuuspuhelimessa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää puhelimeen USB-C-adapterin avulla, mutta langattomat kuulokkeet ovat varmasti parempi valinta. Motorola Edge 20 tarjoaa tuoreimman Bluetooth 5.2 -tuen, eli vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeiden kanssa pitäisi löytyä.

Motorola on päättänyt vaihtaa edeltäjästä löytyneen näytönalaisen sormenjälkilukijan nyt kylkeen sijoitettuun ratkaisuun. Sormenjälkilukija on integroitu puhelimen virtapainikkeeseen, joten se on edelleen hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös uudessa sijainnissaan, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Motorola on asettanut painikkeet puhelimen kyljessä korkealle, joten sormenjälkilukijaan käyttöön täytyy oikeasti totutella, jotta siihen yltää peukalolla. Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sormea yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 20 -puhelimessa etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto

Motorola ei ole tehnyt Edge 20 -puhelimesta mitään akkumonsteria, sillä laitteen sisältä löytyy ainoastaan 4000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Akku on siis jopa pienempi kuin mitä yleisesti on Motorolan puhelimissa nähty, mikä johtuu Motorolan tavoitteesta tehdä laitteesta yksi markkinoiden kevyimmistä ja ohuimmista 5G-älypuhelimista. Motorola ei myöskään mainosta puhelinta millään erikoisella akunkestolla, vaan kertoo akun kestävän ainakin päivän verran.

Testijakson aikana Motorola Edge 20 pystyi tarjoamaan korkeintaan yhden päivän mittaisen akunkeston, sillä usein iltaisin akkua oli enää jäljellä alle 20 prosenttia. Jos puhelinta käyttää hyvin vähän, niin akku kestää todennäköisesti reilun päivän, mutta itse en siinä onnistunut. Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 144 hertsin virkistystaajuus.

Akunkesto on siis niin hyvä kuin mitä 4000 milliampeeritunnin akulta voikin odottaa. Toki paljon paremmankin akunkeston puhelin olisi voinut tarjota, jos Motorola olisi laittanut mukaan suuremman akun. Motorola on kuitenkin halunnut karsia akusta, jotta laitteesta saadaan ohut. Motorola on tällä kertaa panostanut Edge 20 -puhelimen lataamiseen, sillä tuettuna on jopa 30 watin tehoinen TurboPower-pikalataus. Motorolan mukaan pikalataus tarjoaa ”10 minuutissa virtaa 8 tunniksi”, mikä ei kovinkaan paljoa kerro todellisesta latausajasta.

Langatonta latausta ei Motorola Edge 20 -puhelimeen ole saatu, vaan käyttäjien täytyy tyytyä 30 watin tehoiseen langalliseen lataukseen USB-C-liittimen kautta. Onneksi Motorola toimittaa tehokkaimman mahdollisen laturin puhelimen mukana, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa. Tämän takia pääsimme myös toteuttamaan puhelimelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Edge 20 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Motorola Edge 20:n 4000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 55 minuutissa, mikä on hyvä saavutus. Toki kyseessä ei ole yhtä tehokas lataus kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa, joissa suuremmatkin akut latautuvat jopa puolessa tunnissa täyteen. 55 minuutin lataus on mielestäni silti hyvä ja sen avulla saadaan nopeasti lisää virtaa.

Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua jopa 68 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 43 minuutissa. Akun lataus näyttää olevan 80 prosentin varaustasoon tasaisen nopeaa, minkä jälkeen lataus hieman hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia. Kokonaisuudessaan lataus on hyvällä tasolla ja riittänee varmasti monille puhelimesta kiinnostuneille.

Pakkastesti

Testijakson aikana Motorola Edge 20 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 20 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain 2 prosenttia. OLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa jääkylmänä. Motorola oli myös estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mikä on normaali ratkaisu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 20:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 18 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 82 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä hieman normaalia korkeammalla, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Akun kulumisen takia Motorola Edge 20 ei asetu testissä parhaiten pärjänneiden joukkoon, sillä akunkulutus oli suhteutettuna hieman liian suurta. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Motorola Edge 20 -puhelimen kohdalla, että laite kestää pakkasta kohtuullisesti. Kummankaan testauskerran aikana ei huomatta mitään suuria tai kriittisiä ongelmia, mutta akun kuluminen erityisesti toisessa testissä oli hieman odotettua korkeammalla. Huomionarvoinen seikka suuremman akun kulumisen ohella oli myös lataamisen esto puhelimen ollessa kylmänä.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola Edge 20 jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä ja Motorola on yksi harvoista valmistajista, joka tarjoaa tässä hintapisteessä mielenkiintoisen kameraratkaisun. Motorola Edge 20:n takaosassa on kolmoiskamera, joka koostuu tarkasta pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Motorola ei ole laittanut mukaan yhtään makro-, mustavalko- tai syvyyskameraa, joita nähdään yleensä tässä hintapisteessä.

Puhelimessa on tarkka 108 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin. Kyseessä on 1/1,52” kokoinen sensori, jossa on 0,7 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.9-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa tarjoaa 1,0 µm pikselikoon. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla ja 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 119 asteen kuvakentän. Kamerassa on myöskin automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.

Kolmas kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, joka tarjoaa 1,0 µm pikselikoon. Telekameraan on laitettu linssi, jossa on f/2.4-aukko, 79 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus. Telekamerassa on tuki vaiheentunnistavalle automattitarkennukselle ja kameralla pystytään 3x optisesti zoomattuihin kuviin. Harvemmin tässä hintaluokassa nähdään telekameraa, joten kattavaa kameraratkaisua voidaan pitää Motorola Edge 20:n valttikorttina. Puhelimen etuosaan on laitettu yksi erittäin tarkka 32 megapikselin selfiekamera, jossa on 0,7 µm pikselikoko sekä f/2.25-aukolla varusteltu linssi.

Motorola Edge 20:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung ISOCELL HM2, f/1.9, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (Omnivision OV16A10, f/2.2, 13 mm, 1,0 µm, AF, 119 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (Omnivision OV08A10, f/2.4, 79 mm, 1,0 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Omnivision OV32B40, f/2.25, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola Edge 20 -puhelimen 108 megapikselin pääkamerassa käytetään tuttuun tyyliin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Lopputuloksena saadaan normaaleita 12 megapikselin kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, mutta täyden 108 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkameralla taltioidut kuvat ovat laadukkaita, mitä voikin odottaa kehittyneeltä kamerasensorilta. Myöskin omassa hintaluokassaan pääkameran kuvat ovat erinomaisia erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kuviin saadaan taltioitua paljon yksityiskohtia, värit ovat luonnolliset ja dynaaminen alue on melko laaja. Kuvissa on mielestäni vähän rakeisuutta tai epäselviä yksityiskohtia. Motorola on kutienkin hieman aggressiivisesti terävöittänyt kuvia.

Heikommassa valaistuksessa pääkameran kuvat ovat myös hyvällä tasolla. Kuviin saadaan taltioiduta edelleen hyvin yksityiskohtia, vaikka rakeisuus tietyssä valaistuspisteessä lisääntyykin. Motorola tarjoaa kamerassa myös tuen erilliselle yötilalle, jonka avulla kuvista saadaan aikaisempaa valoisempia muutaman sekunnin mittaisen kuvasajan jälkeen. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 20:n pääkameralla.

Toinen puhelimen tärkeistä kameroista on 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jolla kuitenkin taltioidaan vain 12 megapikselin kuvia. Ultralaajakulmakameran todettiin olevan vähintäänkin hyvä, mutta ei millään tasolla erinomainen. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on käyttökelpoinen, sillä yksityiskohdat eivät ole kuvissa kaikista parhaimpia ja teräviä. Kuvissa värit ovat luonnolliset, mutta joissakin tilanteissa myös hieman haaleita. Lisäksi dynaaminen alue tuntui ultralaajakulmakuvissa olevan hyvä.

Ultralaajakulmakameralla kuvaus heikommassa valaistuksessa on mahdollista, mutta jälki ei ole aina parasta. Kuviin tulee paljon enemmän rakeisuutta sekä epäselviä yksityiskohtia, vaikka hyviäkin kuivia voi saada aikaiseksi. Yötila ei ole tuettuna ultralaajakulmakamerassa, joten parempia kuvia ei ole mahdollista saada. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Motorola Edge 20:n kolmas takaosan kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, joka taltioi myös kuvat Motorolan tyyliin 12 megapikselin tasolla. Kameralla onnistuu 3x optinen zoomi ja kameraan on laitettu myös optinen kuvanvakautus vähentämään tärinää. Yleisesti telekamerakin tuottaa hyvää jälkeä, jos valoa on kuvaustilanteessa riittävästi. Kuvissa on mukavasti teräviä yksityiskohtia, mutta toisinaan telekameran kuvat ovat selvästi tummempia kuin pääkameralla otetut kuvat.

Telekamera ei myöskään tue heikossa valaistuksessa yötilaa, mutta tiettyyn pisteeseen asti myös telekameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä heikommassakin valaistuksessa. Kuvat ovat kuitenkin heikompia kuin pääkameran kuvat samassa tilanteessa, mutta mielestäni teräviä yksityiskohtia saadaan taltioitua silti mukavasti, vaikka kuvat ovatkin selvästi tummempia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 20:n telekameralla.

Videokuvauksen osalta puhelin on tuttua Motorolaa. Puhelimella on mahdollista kuvata korkeintaan 4K 30 fps -videokuvaa pääkameran avulla, eikä tuettuna ole yhtiön jopa edullisemmista malleista löytyvää 6K-videokuvausta. Full HD 60 fps on seuraava kuvaustila 4K-kuvauksen jälkeen, ja ainakin testien perusteella 4K- ja Full HD -videot olivat pääkameralla taltioituna hyviä. Puhelimen ultralaajakulma- ja telekamerat tukevat korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvausta ja videokuvauksen aikana voidaan myös vaihdella kameroiden välillä.

Etukameran tarkkuus on Motorola Edge 20 -puhelimessa mukavat 32 megapikseliä, ja sen avulla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Etukameran laatu on hyvä ja kuvat ovat tarkkoja myös 8 megapikselin kuvaustilalla. Käyttäjät voivat ottaa myös käyttöön 32 megapikselin kuvien taltioimisen, jonka avulla saadaan vieläkin yksityiskohtaisempia kuvia. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos tykkää ottaa paljon selfiekuvia. Etukameralla onnistuu myös 4K-tasoinen videokuvaus, mutta kamerassa ei ole automaattista tarkennusta.

Edge 20 -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle ja ajastukselle sekä Google Lens -painike. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrokuvaukselle, ultralaajakulmakameralle (0,5), pääkameralle (1x) sekä telekameralle (3x).

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaaja- ja telekameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Motorola ei tarjoile uuden Motorola Edge 20 -puhelimen ohjelmiston kanssa mitään erikoista verrattuna yhtiön muihin puhelimiin. Puhelimessa on heti tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä hyrrää My UX -käyttöliittymä. Motorolan oman käyttöliittymän ideana on tarjota monipuolinen mutta puhdas Android-käyttökokemus, joten Edge 20 ei tarjoa mitään kovinkaan raskasta ohjelmistoa. Testijakson aikana puhelin ei saanut päivityksiä, mutta tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. heinäkuuta 2021 julkaisema.

Motorolan puhelimet ovat aina olleet päivityslupauksensa osalta heikoilla verrattuna kilpailijoihinsa, eikä nyt Motorola Edge 20 suuremmin pääse loistamaan päivitysten osalta. Motorola lupaa puhelimille kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on kohtalainen lupaus. Monet valmistajat lupaavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten parannettavaa vielä olisi. Lupaus on kuitenkin ymmärrettävä 500 euron puhelimille. Puhelimelle voidaan odottaa Android 12- ja Android 13 -versioita sitten, kun ne julkaistaan. Motorolan tuntien päivitykset tulevat huomattavalla viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat vain vuosineljänneksittäin.

Koska puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä, niin se tuo mukaan muutamia uutuusominaisuuksia. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt keskustelut-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle kuplat, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Lisäksi Android 11:n ilmoitusnäkymässä on helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 epää automaattisesti aiemmin annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.

Puhelimessa oleva Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista. Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Testijakson aikana My UX tuntui toimivan myös uudessa Motorola Edge 20 -puhelimessa erinomaisesti ilman ongelmia. Toki toisinaan oli havaittavissa pientä jäätymistä joidenkin sovelluksien kanssa, mutta mitään merkittävää haittaa siitä ei ollut.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 20 tukee myöskin Ready For -alustaa, jolla saadaan tehty puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Erikseen ostettavan Ready For -telakan tai -kaapelin avulla puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen alusta, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.

Yhteenveto

Motorola Edge 20 on kokonaisuudessaan hämmentävä, mutta silti yllättävän hyvä laite omassa kategoriassaan. Motorola on ottanut täysin erilaisen lähestymistavan Edge-tuotemallistoon tänä vuonna kuin aikaisemmin. Motorola on panostanut tärkeimpiin osa-alueisiin ja tuonut puhelimen nyt lähemmäksi Moto G -tuotemallistoa.

Uutuuspuhelin on vahvoilla juuri niillä osa-alueilla, joihin Motorola onkin panostanut. Testijakson aikana itse tykästyin kevyeen ja ohueen muotoiluun sekä hintaluokassaan erinomaiseen OLED-näyttöpaneeliin, jossa on korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri tarjoilee mukavasti suorituskykyä ja 30 watin tehoinen pikalataus antaa virtaa nopeasti. Motorola Edge 20:n valttikortti on myös kattava kameratoteutus, joka nähdään vain harvoin tässä hintapisteessä. Kamerat olivat myös yllättävän hyvät ja tasavahvat.

Rakenteesta Motorola on tällä kertaa tehnyt todella muovisen, eikä siitä päästä yhtään mihinkään. Muotoilun osalta puhelimessa on myös jokseenkin korkealle kylkeen sijoitetut painikkeet, joiden käyttäminen oli ainakin aluksi haastavaa. Motorola Edge 20 ei tarjoa stereokaiuttimia, joiden voisi olettaa olevan perusominaisuus jo tässä hintapisteessä. Puhelimesta puuttuu myös kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka. Yksi miinus on myös päivityslupaus, joka on heikompi kuin monilla kilpailijoilla.

Suomessa Motorola Edge 20 on myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 499 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Frosted Grey sekä valkoinen Frosted White. Motorola Edge 20 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Edge 20

7.5

SuomiMobiilissa testattiin Motorolan uusin 499 euron hintainen Edge 20 -puhelin, joka herättää paljon hämmennystä.

Hyvää
  • Kevyt ja ohut muotoilu
  • Erinomainen OLED-näyttöpaneeli 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 778G on mukavan tehokas ja tarjoaa nopeat 5G-yhteydet
  • Tuki 30 watin pikalataukselle ja laturi toimitetaan mukana
  • Lähes puhdas Android 11 -käyttöjärjestelmä
  • Kattava kameratoteutus (pääkamera, telekamera ja ultralaajakulma)
  • Kameroiden kuvien laatu hyvällä tasolla
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
Huonoa
  • Rakenne tuntuu hyvin muoviselta
  • Ei stereokaiuttimia
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
  • Päivityslupaus ei ole kilpailijoiden tasolla
  • Puhelimen painikkeet varsin korkealla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut