ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge 20 Lite – erikoinen kattaus ominaisuuksia 399 eurolla

Motorola Edge 20 Lite

Motorola Edge 20 -mallisto koostuu yhteensä kolmesta älypuhelimesta, joista SuomiMobiilissa on testattu jo aikaisemmin Motorola Edge 20– ja Edge 20 Pro -puhelimet. Jäljellä on Motorola Edge 20 Lite, eli edullisin ja kaikista karsituin versio. Puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, jonka perusteella on nyt aika katsoa testin muodossa, mihin puhelimesta todella on.

Puhelimen avainominaisuuksia ovat suuri 6,7 tuuman OLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella sekä MediaTekin kehittämä Dimensity 720 -järjestelmäpiiri. Lisäksi laitteessa on 108 megapikselin pääkamera, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä tehokas 30 watin pikalataus. Suomessa Motorola Edge 20 Lite on ollut saatavilla syksystä lähtien ja hintaa sillä on 399 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Motorola Edge 20 Lite -puhelimen rakenteeseen sekä teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin ja muihin tuttuihin osa-alueisiin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä pakkaskestävyys. Alapuolella on vielä yhteenvetona puhelimen tekniset ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 20 Lite (XT2139-1)
Mitat: 166 x 76 x 8.25 mm
Paino: 185 g
Rakenne: Muovikehys / muovinen takaosa / lasi etuosassa / IP52
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / OLED / 90 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Dimensity 720 (2x 2.0 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55) + integroitu 5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC3
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.25 / 0.7 µm / 1.4 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) / 30W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Electric Graphite / Lagoon Green
Hinta: 399 € (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 20 Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa Edge 20 Lite -puhelimen varsin tyypillisessä myyntipakkauksessa, joka on nyt kuitenkin hieman viimeistellymmän oloinen kuin monissa Motorolan edullisemmissa puhelimissa. Myyntipakkaus on tummansininen ja sitä koristaa hopeiset Motorola-logot sekä laitteen mallinimi. Lisäksi myyntipakkauksen päälipuolella on puhelimen ominaisuuksista kertovat 5G- ja Ready For -alustan logot. Pakkauksen takaosassa on pienellä präntillä paljon tekstiä ja pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä tehokas 30 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Motorola Edge 20 Lite -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta sekä sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Enää tänä päivänä ei ole itsestäänselvyys, että myyntipakkauksesta löytyy laturi, mutta onneksi Motorola on sen päättänyt säästää.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Motorola Edge 20 Lite ei pääse tarjoamaan mitään suuria yllätyksiä, eikä muotoilultaan puhelin edes sovi mallistoon muiden Edge 20 -mallien kanssa. Motorola hyödyntää valmistusmateriaalina muovia, ja muotoilu on pitkälti samanlainen kuin muutamissa tuoreimmissa Moto G -malliston puhelimissa. Rakenteessa Motorola on nyt päättänyt säästää selvästi, minkä huomaa käytössäkin. Puhelinta tarjotaan Suomessa ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Lagoon Green sekä harmaa Electric Graphite, joka oli testissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola on viimeistellyt puhelimen muovikehyksen kiiltäväpintaiseksi, mutta takaosan muovipinta on mattapintainen. Takaosan mattapintainen viimeistely parantaa kädessä pidettävyyttä, eikä puhelin ole liian liukas. Takaosa ei tuntunut keräävän naarmuja samalla tavalla kuin useat kiiltävämuoviset puhelimet. Motorola Edge 20 Liten ongelma tuntui kuitenkin olevan mattapinnan sormenjälkien kerääminen, eikä lika lähtenyt yhtä helposti pois kuin lasipinnoista. Muovipinta tuntui puhelimessa olevan ohut, sillä takaosaa painellessa se antoi periksi.

Laitteen etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa ei Motorola ole kertonut, joten todennäköisesti kyseessä ei ole Gorilla Glass -lasi. Testijakson aikana näyttölasiin ei tullut huomattavia naarmuja, mutta joitakin pienempiä naarmuja oli nähtävissä tietyssä valaistuksessa katsottaessa. Näyttölasia on Motorola Edge 20 Litessä vielä kiertämässä erillinen muovikaistaleensa, joka on tuttu halpapuhelimista. Mielestäni se ei kuulu keskihintaluokan laitteelle, mutta onneksi Motorola on saanut tehtyä muovikaistaleesta todella kapean.

Käsituntumalta Motorola Edge 20 Lite on hyvä, mutta ei kuitenkaan parasta, mitä on tarjolla. Motorola on mukavasti pyöristänyt takaosan reunoiltaan, mikä parantaa samalla kädessä pidettävyyttä. Mitään häiritseviä tai teräviä saumakohtia ei ollut havaittavissa. Hieman ulkonevan kameran takia Motorola Edge 20 Lite pääsee kuitenkin keikkumaan pöydällä. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165,9 x 76 x 8,3 millimetriä ja painoksi 185 grammaa. Kyseessä ei ole kaikista kompaktein tai kevyin puhelin, vaan se on aika sopusuhteinen ja perusmitoissa. Muovirakenteesta huolimatta Motorola Edge 20 Lite on äärimmäisen jämäkkä, eikä natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola Edge 20 Litelle on annettu IP52-luokituksen mukainen lupaus vedenkestävyydestä, mutta kyseessä ei ole mikään paras mahdollinen kestävyys. IP52-luokituksen mukaisesti laite kestää roiskevettä, mutta kokonaan veteen sitä ei kannata tiputtaa. Kunnollisen vedenkestävyyden puuttumisen kyllä ymmärtää tässä hintapisteessä, mutta mielestäni ei siitä haittaakaan olisi. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin.

Motorola Edge 20 Lite on etuosaltaan varsin samanlainen kuin monet tämän hintapisteen älypuhelimet tällä hetkellä. Motorola hyödyntää tasaista näyttöpaneelia, joka peittää etuosan pinta-alasta noin 87 prosenttia. Näyttöä kiertää kauttaaltaan silti paksut mustat kaistaleet, joista alareuna on vielä hieman paksumpi. Näytön yläreunassa on esillä keskitetty etukameraa varten tehty reikä. Lisäksi näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Puhelimen takaosassa on esillä selvästi muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueen ulkopuolella on myös teksti ”108MP 2,1 µm Ultra Pixel”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekniikkaan. Motorola Edge 20 Liten takaosassa on nähtävissä myös Motorolan ikoninen M-logo. Muilta osin takaosa on jätetty tyhjäksi, sillä vaadittavat sertifiointitiedot on laitettu puhelimen pohjaan piiloon.

Motorola on laittanut Edge 20 Liten oikeaan kylkeen äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainikkeen, johon on integroituna sormenjälkilukija. Vasemmasta kyljestä löytyy erillinen Google Assistant -painike. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on mielestäni kohtalainen tuntuma, mutta ei mitenkään erikoisen hyvä. Vasemmasta kyljestä löytyy lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Edge 20 Liten yläreunaan on asetettuna vain yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni ja kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

Motorola Edge 20 Lite jatkaa näyttönsä kanssa samaa tarinaa kuin isovelimallinsa, mutta tietysti hinnan laskiessa Motorola on joutunut myös hieman karsimaan näytöstä. Puhelimessa on kookas 6,7 tuuman OLED-tekniikkaan perustuva näyttö, joka on tarkkuudeltaan Full HD+ -tasolla. Näytössä on siis 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 385 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 195:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä korkea 90 hertsin virkistystaajuus.

Omassa hintaluokassaan Motorola Edge 20 Lite tarjoaa mielestäni ymmärrettävän näyttötoteutuksen, sillä mukaan on saatu tuoreimpia tekniikoita, jotka ovat yleistyneet myös keskihintaluokassa. Näyttö on tarpeeksi kookas ja kokonaan tasainen ratkaisu on varmasti suuremman yleisön mieleen. OLED-tekniikkaan perustuva paneeli on loistava, sillä näytöllä musta on oikeasti mustaa ja tummat sävyt toistuvat todella syvinä ja miellyttävinä. Motorola on laittanut mukaan myös 90 hertsin virkistystaajuuden, eli näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa, mikä tekee käytöstä sulavampaa kuin perinteisempi 60 hertsiä.

Full HD+ -tarkkuus on näytössä riittävä, sillä tässä hintaluokassa vain harvoin nähdään tarkempaa näyttöä. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja todennäköisesti yksi parhaimmista mitä on Motorolan puhelimissa koskaan nähty. Kirkkautta näytöllä on monessa tilanteessa riittävästi, mutta valitettavasti sen riittävyyttä kirkkaassa auringonvalossa ei päästy testaamaan.

Motorola Edge 20 Liten näytössä on myös tuki HDR10-toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joista pystyy hieman personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen välillä, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Virkistystaajuutta näytössä on mahdollista säätää 60 ja 90 hertsin välillä, mutta dynaamista virkistystaajuutta ei tueta. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita perusasetuksia.

Motorola Edge 20 Lite on yksi harvoista Suomessa myynnissä olevista puhelimista, joista löytyy MediaTekin kehittämä Dimensity 720 -järjestelmäpiiri. Kyseinen järjestelmäpiiri on suunnattu edullisiin 5G-puhelimiin, joten sen löytyminen 400 euron puhelimesta on jopa erikoista. Mistään huonosta järjestelmäpiiristä ei kuitenkaan ole kyse ja se ajaa asiansa myös Motorola Edge 20 Lite -puhelimessa.

Dimensity 720 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Dimensity 720 koostuu kahdesta 2,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G57 MC3.

Suomessa Motorola Edge 20 Lite on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat yleiset toteutukset tässä hintapisteessä. Tallennustilaa puhelimeen on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta. Motorola Edge 20 Lite tukee korkeintaan 512 gigatavun kokoisia muistikortteja.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin tuttuun tyyliin myös suorituskykytestit läpi, joissa Motorola Edge 20 Lite osoitti Dimensity 720 -järjestelmäpiirin tarjoavan hyvää suorituskykyä. Suorituskyky on lähes puolet huonompaa kuin Motorola Edge 20 -perusversiolla, jossa on Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri. Suorituskykytestien tuloksien perusteella Dimensity 720 -järjestelmäpiirin suorituskyky on sellaista, kuin mitä voisi odottaa näkevänsä 200-300 euron hintaluokassa. Alapuolella olevasta taulukosta puhelimen suorituskykyä voi verrata Motorola Edge 20- ja Redmi Note 10 5G -puhelimiin.

Testitulokset
Motorola Edge 20 Lite (MTK D720) Motorola Edge 20 (SD778G) Redmi Note 10 5G (MTK D700)
AnTuTu (V8): 327 489 pistettä 522 488 pistettä 242 565 pistettä
Geekbench 5 (single): 494 pistettä 763 pistettä 548 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1647 pistettä 2666 pistettä 1678 pistettä
PCMark 2.0: 8431 pistettä 13 758 pistettä 9140 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2692 pistettä 5071 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2563 pistettä 5205 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3268 pistettä 4653 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Wild Life: 1246 pistettä 2482 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

400 eurolla Motorola Edge 20 Liten suorituskyky on erittäin heikko verrattuna kilpailijoihin. Jos laitteen hinta olisi alle 300 euroa, niin Dimensity 720 -järjestelmäpiirin käytön ehkä ymmärtäisi. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan koskaan kerro koko totuutta suorituskyvystä, vaikka ne ovatkin erinomaiset mittarit suuntaa antavan toimivuuden toteamisessa. Päivittäisessä käytössä Motorola Edge 20 Liten suorituskyky oli kohtuullinen, mutta vastaan tuli myös jonkin verran hidasteluja sekä sovelluksien pidempiä latausaikoja. Aktiiviseen käyttöön suorituskyky ei varmasti ole kaikista paras mahdollinen, mutta jos laitetta käyttää selvästi vähemmän ja yksipuolisemmin, niin silloin suorituskyky tuskin koituu ongelmaksi.

5G-yhteydet löytyvät luonnollisesti myös Motorola Edge 20 Litesta, joka toimii kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa. Dimensity 720 -järjestelmäpiiriin MediaTek on integroitunut 5G-modeemin, joka takaa monipuoliset 5G-yhteydet. Puhelin tukee 5G-verkkoja non-standalone- ja standalone-tekniikoilla (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-tekniikalle ei löydy. Motorola Edge 20 Lite tukee myös oletusarvoisesti 5G dual-SIM -ominaisuutta, eli molemmissa liittymissä pystyy olemaan 5G-tekniikka aktivoituna samaan aikaan.

Motorola Edge 20 Lite on saanut myös kattavan taajuusaluetuen, sillä se tukee yhteensä kolmeatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi Motorola Edge 20 Lite -puhelimesta.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa Elisan 5G-verkoissa, jolloin saatiin aikaiseksi hyviä 5G-nopeuksia. Yleisesti latausnopeudet tuntuivat kuitenkin asettuvan alle 700 Mbps tason alapuolelle ja lähetysnopeuksissa jäätiin alle 20 Mbps tasolle. Kokonaisuudessaan verkot tuntuivat puhelimessa toimivan hyvin ja eikä myöskään muilta osin mobiiliverkkojen kanssa havaittu ongelmia testijakson aikana.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston osalta Motorola Edge 20 Lite on yllätyksetön, sillä puhelimessa ei ole stereokaiuttimia. Puhelimen alareunasta löytyy yksi kaiutin, jonka varassa äänentoisto on. Monet 200 euron puhelimetkin tarjoavat tällä hetkellä stereokaiuttimet, joten niiden puuttuminen 400 euron puhelimesta on erikoista.

Yhden kaiuttimen tuottama ääni ei pääse laadultaan tai voimakkuudeltaan yllättämään, vaan kyseessä on heikko kaiutin. Kaiuttimen kautta ei ole mielekästä kuunnella pitkiä aikoja musiikkia, eikä voimakkuus ole niin hyvä kuin mitä ehkä itse odotin. Kaiutin on sopiva esimerkiksi YouTube-videoiden kuuntelua varten, mutta musiikkia varten kannattaa puhelimeen liittää kuulokkeet.

Motorola Edge 20 Lite on malliston ainoa puhelin, jossa Motorola on päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Puhelimen omistajat voivat käyttää laitteessa langallisia kuulokkeita, mutta myöskin langattomien kuulokkeiden käyttäminen on mahdollista. Puhelimessa on hieman jo vanha Bluetooth 5.0 -versio, mutta ainakaan itsellä ei ollut ongelmia Bluetooth-laitteiden kanssa. Koska laitteessa on MediaTekin tekniikoita, niin Qualcommin suosittuja äänitekniikoita ei ole laitteeseen saatu.

Sormenjälkilukija on integroitu puhelimen virtapainikkeeseen, joten se on hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin nopeaksi ja käytännölliseksi, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei tunnista sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 20 Lite -puhelimessa etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola Edge 20 Lite on varusteltu malliston suurimmalla akulla, sillä siinä on 5000 milliampeeritunnin akku. Motorola on luvannut akun kestävän jopa kaksi päivää ja todennäköisesti se on monien käyttäjien kohdalla täysin totta. Itse pystyin käyttämään puhelinta helposti yhden päivän ja iltaisin akkua oli jäljellä noin 30-35 prosenttia riippuen käytöstä. Aivan kahta päivää ei itselläni akku kestäisi, mutta jos käyttö on vähäisempää, niin se onnistunee varmasti.

Yleisesti päivän aikana puhelinta käytettiin kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 90 hertsin virkistystaajuus. 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan.

Puhelimessa on yleisesti todettaessa erinomainen akku ja samalla Motorola on laittanut mukaan hyvän pikalatauksen. Motorola Edge 20 Lite tukee 30 watin tehoista langallista TurboPower-pikalatausta ja Motorola toimittaa laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana. Motorola ei anna pikalatauksen nopeudesta kovin tarkkaa selostusta, vaan toteaa sen avulla saatavan ”12 tunniksi akkua vain 10 minuutin latauksella”. Onneksi kuitenkin toteutimme laitteelle tutun lataustestin, jonka tulokset voi katsoa alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Edge 20 Liten latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Motorola Edge 20 Liten kookas akku latautuu tyhjästä täyteen 90 minuutissa, joten 30 watin teholla ei päästä aivan hintaluokan parhaimpien laitteiden tasolle. Puolentoista tunnin mittainen lataus on edelleen todella paljon ja mielestäni muutamat kilpailijat ovat pystyneet takamaan noin tunnin latausaikoja vastaavilla lataustehoilla. Toki Motorola Edge 20 Liten akku on hieman suurempi, mikä jo itsessään saattaa pidentää latausaikaa.

Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 48 prosenttia ja tunnissa 83 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 70 minuutin kohdalla. Akun lataus on tasaista jatkuvasti, mutta kuvaajasta nähdään latauksen hidastuvan tasaisesti loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia vaatii latautuakseen 6 minuuttia, mutta viimeiset 10 prosenttia latautuvat 20 minuutissa.

Vaikka lataus ei ole kaikista parasta hintaluokassaan, niin mielestäni se riittää varmasti monille peruskäyttäjille. Motorola Edge 20 Liteä on mahdollista ladata ainoastaan langallisesti, eikä tuettuna ole langatonta latausta.

Testijakson aikana Motorola Edge 20 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 20 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää jääkylmänä. Motorola oli myös estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mikä on yleinen ratkaisu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 20 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Motorola Edge 20 Liten -puhelimen kohdalla, että laite kestää pakkasta normaalisti, eikä se erotu joukosta mitenkään suuremmin. Toki akun kuluminen kummallakin testauskerralla oli suhteellisen vähäistä, eikä vastaan tullut mitään kriittisiä ongelmia pakkasessa. Huomion arvoinen seikka oli myös lataamisen esto puhelimen ollessa kylmänä, mikä on yleinen ratkaisu älypuhelimien turvallisuuden lisäämisessä.

Kamerat

Motorola Edge 20 Lite pääsee tarjoamaan omassa hintaluokassaan jopa yllättävän tarkan pääkameran, sillä laitteessa Motorola on päättänyt käyttää isovelimalleistakin tuttua 108 megapikselin tasoista kamerasensoria. Vaikka mukaan on jälleen kerran saatu pääkameran ohella ultralaajakulmakamera, niin isovelimalleista tuttua telekameraa ei laitteessa ole. Motorola on tuonut Edge 20 Liteen keskihintaluokasta tutumman syvyyskameran.

Puhelimessa on tarkka 108 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin. Kyseessä on 1/1,52” kokoinen sensori, jossa on 0,7 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.9-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka tarjoaa 1,12 µm pikselikoon. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 118 asteen kuvakentän. Ultralaajakulmakameraa hyödynnetään myös makrokuvaamiseen.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jota hyödynnetään muotokuvatilassa syvyysterävyyden taltioimiseen. Motorola on laittanut Edge 20 Liten etuosaan yhden erittäin tarkan 32 megapikselin selfiekameran, jossa on 0,7 µm pikselikoko sekä f/2.25-aukolla varusteltu linssi.

Motorola Edge 20 Liten kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung ISOCELL HM2, f/1.9, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Samsung S5K4H7, f/2.2, 1,12 µm, 1/4,0”, 118 asteen näkökenttä)
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Omnivision OV32B40, f/2.25, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamera on identtinen kuin muissakin Edge 20 -malliston puhelimissa, mutta valitettavasti se ei tarkoita, että kuvien laatu olisi samalla tasolla. 108 megapikselin pääkamerassa käytetään tuttuun tyyliin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Lopputuloksena saadaan normaaleita 12 megapikselin kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, mutta täyden 108 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Jos kuvataan hyvässä valaistuksessa, niin kuvista saadaan hyviä. Mitään ihmeitä ei kannata odottaa, sillä kuvat ovat silti pehmeitä ja yksityiskohdat eivät ole yhtä vakuuttavia kuin Edge 20- ja Edge 20 Pro -puhelimien kohdalla. Taustalla on todennäköisesti järjestelmäpiirien erot ja eroavaisuudet kuvien käsittelyssä. Motorola Edge 20 Liten kohdalla kuvat usein myös tärähtivät hieman, sillä kameralla kesti hetki taltioida kuvia. Kuvien värit hyvässä valaistuksessa ovat kuitenkin luonnollisia, vaikka dynaamisessa alueessa olisikin hieman toivomisen varaa.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera ei suuremmin pääse yllättämään, vaan kuvien laatu heikkenee entisestään. Kuvat muuttuvat erittäin pehmeiksi ja samalla yksityiskohtia katoaa mitä heikommassa valaistuksessa kuvia otetaan. Kamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan otettua hieman parempia ja valoisempia kuvia. Alapuolella on muutamia Motorola Edge 20 Liten pääkameralla taltioituja kuvia.

Motorola hyödyntää ultralaajakulmakamerana tällä kertaa 8 megapikselin sensoria, jolta ei lähtökohtaisestikaan kannata odottaa liikoja. Kameralla saadaan hyvässä valaistuksessa sellaisia kuvia, joita kehtaa jakaa sosiaalisen median kanavissa, mutta valitettavasti laatu ei päätä huimaa. Kuvat ovat pehmeitä, mutta erityisesti reunat ovat todella pehmeitä. Keskellä kuvaa on kaikista tarkin kohta. Kuvien värit ovat yllättävän hyvät, mutta muuten ultralaajakulmakamera ei vakuuta.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa ei kannata edes käyttää, sillä kuvista tulee hyvin tummia ja epätarkkoja. Ultralaajakulmakamera ei tue yötilaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameraa käytetään Motorola Edge 20 Litessä myös makrokuvaamiseen, vaikka kamerasta ei löydykään automaattista tarkennusta. Makrokuvia voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta, jolloin niistä saadaan vielä kohtuullisen tarkkoja. Erillistä makrokameraa ei puhelimessa siis ole ja hyvä niin. Ultralaajakulmakameralla näyttää pääsevän täysin samaan jälkeen kuin erillisillä makrokameroilla. Alapuolella on muutama makrokuva, joista kukin voi tarkastella laatua itse.

Kolmas Motorola Edge 20 Liten kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera, jota käytetään muotokuvatilassa. Muutamien testien perusteella kamera pystyy tunnistamaan yllättävän hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja tekemään taustasumennuksen. Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattavia kohteita on yksi ja valaistusta on riittävästi. Jos kohteita on useampia tai valoa ei ole riittävästi, niin silloin taustasumennus tuskin onnistuu. Alapuolella on yksi onnistunut testikuva.

Videokuvausominaisuudet ovat Motorola Edge 20 Litessä pääosin samanlaiset kuin isovelimalleissakin. Puhelimella on mahdollista kuvata korkeintaan 4K 30 fps -videokuvaa pääkameran avulla. Full HD 60 fps on seuraava kuvaustila 4K-kuvauksen jälkeen, ja ainakin testien perusteella 4K- ja Full HD -videot olivat pääkameralla taltioituna kohtuullisella tasolla. Mitään huippulaatua ei kannata odottaa, mutta videoiden laatu riittänee varmasti vähintään satunnaiselle kuvaajalle. Valitettavasti pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen.

Etukameran tarkkuus on Motorola Edge 20 Litessä mukavat 32 megapikseliä, ja sen avulla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Kamera on siis sama kuin Edge 20- ja Edge 20 Pro -malleissakin. Etukameran laatu on hyvä ja kuvat ovat kohtalaisia 8 megapikselin kuvaustilalla, vaikka mielestäni Motorola ei ota tällä kertaa kaikkea irti kamerasensorista. Käyttäjät voivat ottaa myös käyttöön 32 megapikselin kuvien taltioimisen, jonka avulla saadaan hieman yksityiskohtaisempia kuvia. Motorola Edge 20 Liten etukameralla ei pysty ottamaan 4K-videoita, vaan tarkkuus rajoittuu Full HD -tasolle.

Edge 20 Litessä hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle ja ajastukselle sekä Google Lens -painike. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrokuvaukselle, ultralaajakulmakameralle (0,5x) ja pääkameralle (1x).

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Motorola ei tarjoile Motorola Edge 20 Liten ohjelmiston kanssa mitään erikoista verrattuna malliston muihin puhelimiin. Puhelimessa on heti tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä hyrrää My UX -käyttöliittymä. Motorolan oman käyttöliittymän ideana on tarjota monipuolinen mutta puhdas Android-käyttökokemus, joten Edge 20 Lite ei tarjoa mitään kovinkaan raskasta ohjelmistoa. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, ja tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. syyskuuta 2021 julkaisema.

Motorolan puhelimet ovat aina olleet päivityslupauksensa osalta heikoilla verrattuna kilpailijoihinsa, eikä nyt Motorola Edge 20 Lite suuremmin pääse loistamaan päivitysten osalta. Motorola lupaa puhelimille kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on kohtalainen lupaus. Monet valmistajat lupaavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten parannettavaa vielä olisi. Lupaus on kuitenkin ymmärrettävä 400 euron puhelimille. Puhelimelle voidaan odottaa Android 12- ja Android 13 -versioita sitten, kun ne julkaistaan. Motorolan tuntien päivitykset tulevat huomattavalla viiveellä ja tieturvakorjaukset vain vuosineljänneksittäin.

Koska puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä, niin se tuo mukanaan muutamia uutuusominaisuuksia. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt keskustelut-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle kuplat, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään näytölle kuplaksi, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Lisäksi Android 11:n ilmoitusnäkymässä on helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 epää automaattisesti aiemmin annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.

Puhelimessa oleva kustomoitu My UX -käyttöliittymä on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista. Käyttöliittymän yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Testijakson aikana My UX tuntui toimivan uudessa Motorola Edge 20 Lite -puhelimessa ilman ongelmia. Toki toisinaan oli havaittavissa pientä hidastelua joidenkin sovelluksien kanssa, mutta mitään merkittävää ongelmaa ei ollut.

Yksi puhelimen tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jolla on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 20 Lite tukee myöskin Ready For -alustaa, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Erikseen ostettavan telakan tai kaapelin avulla puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen alusta, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.

Yhteenveto

Motorola Edge 20 Lite tarjoaa omassa hintaluokassaan erikoisen kattauksen ominaisuuksia. Puhelin tarjoaa mielestäni paljon hyvää, mutta toisaalta jotkin tekniset valinnat ovat hyvin erikoisia. 400 euron hintaluokka on erittäin kilpailtua, sillä suurimmat haastajat Motorola Edge 20 Litelle ovat OnePlus Nord 2, Xiaomi Mi 11 Lite 5G sekä Samsung Galaxy A52 5G. Lisäksi paremmin varusteltu Motorola Edge 20 maksaa vain 100 euroa enemmän, joten hintaeroa ei ole paljoa.

Testijakson aikana itse tykkäsin Motorola Edge 20 Liten jämäkästä rakenteesta, mutta suurin valttikortti on varmasti laadukas OLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella. Puhelimessa on myös mukavasti muistia ja muistikortilla on mahdollista laajentaa tallennustilaa. Akunkesto on lisäksi erinomainen 5000 milliampeeritunnin akun ansiosta ja Motorola toimittaa paketissa myös 30 watin tehoisen pikalaturin. Puhelimessa on myös hintaluokassaan hyvä pääkamera, vaikka sensorista ei ole otettu aivan kaikkea irti. Motorola Edge 20 Litessä on myös muita vahvuuksia, kuten kuulokeliitin sekä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija.

Suurin heikkous Motorola Edge 20 Lite -puhelimessa mielestäni on heikko järjestelmäpiiri, sillä Dimensity 720 ei yksinkertaisesti kuulu 400 euron puhelimeen. Dimensity 720 -järjestelmäpiirin suorituskyky takaa kyllä mukavan käyttökokemuksen, mutta tehokäytössä ainakin itse jäin kaipaamaan hieman nopeampaa toimintaa. Rakenne on myös todella muovinen, sillä Motorola käyttää valmistusmateriaalina muovia. Omassa hintaluokassaan myös stereokaiuttimien puuttumista voidaan pitää heikkoutena. Myöskään kameroilta ei kannata odottaa ihmeitä, vaikka pääkamera tarjoaakin tietyissä tilanteissa hyvän lopputuloksen.

Suomessa Motorola Edge 20 Lite on myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 399 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Electric Graphite sekä vihreä Lagoon Green. Motorola Edge 20 Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Edge 20 Lite

7.1

SuomiMobiilissa testattiin Motorolan alle 400 euron hintainen Edge 20 Lite -älypuhelin, joka tarjoaa erikoisen kattauksen ominaisuuksia.

Hyvää
  • Jämäkkä muotoilu
  • Hintaluokassaan hyvä OLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella
  • 5G-toimii hyvin
  • Riittävästi muistia (8 + 128 Gt) + muistikorttipaikka
  • Hyvä akunkesto ja tuki 30 watin pikalataukselle
  • Lähes puhdas Android 11 -käyttöjärjestelmä
  • Hyvä pääkamera
  • Kuulokeliitin löytyy
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
Huonoa
  • Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
  • Dimensity 720 -järjestelmäpiiri alimitoitettu tässä hintaluokassa
  • Ultralaajakulmakameran kuvien laatu on heikko + hämäräkuvaus pääkameralla heikko
  • Ei stereokaiuttimia
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Hei,

    Tekstissä lukee ”Motorola Edge 20 Lite tukee korkeintaan 512 gigatavun kokoisia muistikortteja.”
    Kuitenkin esimerkiksi
    https://www.motorola.fi/smartphones-motorola-edge-20-lite/p
    tai
    https://elisa.fi/kauppa/tuote/motorola-edge-20-lite-5g?paymentOption=1&deviceVariant=Edge%2020%20Lite%20Green%20128GB%205G
    kertoo, että , laajennettavissa jopa 1 TB microSD-kortilla.
    Tiedä sitten mikä on totuus tuon osalta.

    Vaikka tässä testissä havaittiin puhelin tehon olevan heikohko, niin on jännä huomata, että esimerkiksi Kuluttaja-lehden testissä samainen puhelin sai suorituskyvystä ja toimintanopeudesta 9/10 pistettä.

    Kiitos kattavasta testistä.

    1. Moikka, kaikki tekniset tiedot ovat peräisin Motorolan meille suoraan toimittamista materiaaleista. Tarkistin tämän asian juuri ja mainintana on tosiaan spekseissä 512 gigatavun muistikorttituki: ”128GB | Up to 512GB microSD card expandable”.

      En ota kantaa muiden tahojen testeihin, mutta meillä puhelimet aina suhteutetaan hintaluokkaan ja kilpailijoiden tasoon. Dimensity 720 on järjestelmäpiirinä suunnattu 200-300 euron puhelimiin, mutta toki peruskäyttöön sekin antaa varmasti riittävän suorituskyvyn.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut