ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G41 – AMOLED-näyttö ja optinen kuvanvakautus edullisessa puhelimessa

Motorola Moto G41

Olemme SuomiMobiilissa testanneet jo aikaisemmin Motorolan uuden sukupolven Moto G51 5G -älypuhelimen, ja tällä kertaa vuorossa on vielä hieman edullisempi Moto G41 -puhelin. Kyseessä on selvästi erilaisempi puhelin, jossa on karsittu 5G-yhteyksistä, mutta samalla panostettu muutamaan muuhun osa-alueeseen.

Moto G41 -puhelimeen on saatu mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten 6,4 tuuman kokoinen OLED-näyttöpaneeli Full HD+ -tarkkuudella. Tehoista on vastaamassa MediaTekin kehittämä Helio G85 -järjestelmäpiiri ja akunkesto on suuren 5000 milliampeeritunnin akun varassa. Yksi puhelimen erikoisuuksista on 48 megapikselin kolmoiskamera, jossa pääkamera on optisesti vakautettu. Suomessa Moto G41 tuli myyntiin joulukuussa 2021 kohtuulliseen 249 euron hintaan. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Meteorite Black sekä kullanvärinen Pearl Gold.

Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G41 -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkastestit ja latausnopeustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G41 (XT2167-2)
Mitat: 161.89 x 73.87 x 8.3 mm
Paino: 178 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.4 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / OLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio G85 (2x 2.0 GHz Cortex-A75 & 6x 1.8 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Arm Mali G52 MC2
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.7 / 1.6 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118 astetta) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 33 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: musta (Meteorite Black) ja kulta (Pearl Gold)
Hinta: 249 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G41:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa uuden Moto G41 -puhelimen tutussa tummansinisessä myyntipakkauksessa, jota koristavat useat Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu kuva puhelimesta sekä listattuna on joitakin puhelimen pääominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 33 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Moto G41 -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Tässä hintapisteessä on myös ilahduttavaa nähdä, että Motorola toimittaa oletusarvoisena mukana 33 watin pikalaturin, joten laitetta voi ladata heti parhaimmalla mahdollisella teholla.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Motorola Moto G41 jatkaa tuttua Moto G -mallistoa, eli tarjolla ei ole mitään kovin mullistavaa. Laite on valmistettu näyttölasia lukuun ottamatta muovista, mutta se ei ole kovinkaan suuri yllätys ottaen huomioon laitteen hintapisteen. Suomessa Motorola tarjoaa puhelinta kahdessa väriversiossa, jotka ovat kullanvärinen Pearl Gold sekä testiin saatu musta Meteorite Black.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola on viimeistellyt Moto G41 -puhelimen rakenteen kevyesti mattapintaiseksi, sillä takaosa on jotain matan ja kiiltävän pinnan väliltä. Puhelimen kehys on kuitenkin rehellisesti mattapintainen, joten kokonaisuudessaan mattaviimeistely antaa mukavan tuntuman laitetta kädessä pidettäessä. Mattapinta antaa hieman pitoa, mutta kuivissa käsissä Moto G41 on silti erittäin liukas. Muovinen mattapinta on mielestäni selvästi miellyttävämpi kuin kiiltävät pinnat, sillä se ei kerää sormenjälkiä samalla tavalla eikä naarmuunnu yhtä herkästi. Tämä on myös Moto G41 -puhelimen rakenteen vahvuuksia. Testijakson aikana puhelimen muovipinta ei naarmuuntunut merkittävästi, mutta takapinta tuntui keräävän odotettua enemmän sormenjälkiä.

Etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa Motorola ei ole vahvistanut, mutta todennäköisesti kyseessä on jonkin vanhemman sukupolven Gorilla Glass tai muu tuntemattomampi lasi. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut havaittavia naarmuja. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet ja muut liat saa helposti pyyhittyä pois näytöltä. Moto G41 ei tarjoa omassa hintaluokassaan rakenteen osalta siis yllätyksiä, vaan on juuri sellainen kuin mitä voikin odottaa.

Onneksi puhelimesta ei ole tehty liian suurta, vaan kyseessä on selvästi kompaktimpi laite kuin monet muut Motorolan puhelimet. Lisäksi muotoilussa ei ole teräviä saumakohtia, jotka olisivat vaikuttaneet negatiivisesti käyttökokemukseen. Puhelimen näyttöä on kiertämässä musta muovikaistale, joka ei ole valitettavasti pienimmästä päästä. Kaistaleen huomaa heti, mutta se ei luo kuitenkaan häiritsevän terävää saumaa. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,89 x 73,87 x 8,3 millimetriä ja painoksi 178 grammaa. Muovirakenteesta huolimatta Moto G41 on jämäkkä, eikä se anna periksi käsien välissä taivuteltaessa. Puhelimesta kuitenkin kuului hieman natinaa taivuteltaessa.

Motorola on varustellut Moto G41 -puhelimen tutulla vettä hylkivällä viimeistelyllä, joten laitteessa on jonkinlainen vedenkestävyys. Puhelin kestää roiskevettä, mutta ei suoraa upotusta veteen. Puhelinta pystyy huoletta käyttää kevyessä sateessa, eikä pienet määrät vettä vaurioita laitetta. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin.

Etuosaltaan Moto G41 on juuri sellainen kuin mitä voikin olettaa. Näyttö peittää noin 83 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Etukameraa ympäröi erikoisesti hopeinen rinkula, joka korostaa reikää hieman hölmösti. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Puhelimen takaosa on aivan kuten Motorolan muissakin uutuuspuhelimissa. Takaosassa on esillä hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”48MP Quad Pixel OIS”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekniikkaan. Moto G41:n takaosassa on nähtävissä myös Motorolan legendaarinen M-logo. Puhelimen takaosan alareunaan on asetettuna vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.

Moto G41 -puhelimen oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi kyljestä löytyy erillinen Google Assistant -painike. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija, jonka takia se on omassa syvennyksessään. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma.

Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Moto G41:n yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni ja 3,5 mm kuulokeliitin, mutta alareunasta löytyy myöskin USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Moto G41 on hieman erilainen kuin mitä tässä hintaluokassa on totuttu näkemään. Motorola hyödyntää 6,4 tuuman kokoista AMOLED-näyttöpaneelia, jollaista ei joka päivä edullisissa puhelimissa nähdä. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä tekee 411 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde sekä normaali 60 hertsin virkistystaajuus.

Moto G41 -puhelimen näyttö ei ole siis liian kookas, mutta se on laadukas ja tarkka. Full HD+ -tarkkuus on tässä hintaluokassa ja vaadittava ominaisuus, mutta ei kuitenkaan aina itsestäänselvyys. 60 hertsin virkistystaajuus vielä menettelee, mutta ainakin itse olisin halunnut nähdä puhelimessa jo 90 hertsiä. Näyttö ei ole yhtä sulava kuin monissa muissa laitteissa, joten 60 hertsin virkistystaajuuden huomaa hyvin nopeasti laitetta käytettäessä.

AMOLED-paneeli on loistava ominaisuus Moto G41 -puhelimessa, sillä se toistaa värit todella miellyttävästi ja musta on oikeasti mustaa. Näytössä on lisäksi loistavat katselukulmat, mutta kirkkaus herättää hieman huolta. Motorola ei ole varsinaisesti ilmoittanut näytön kirkkautta, mutta ainakin se tuntui riittävän peruskäytössä erinomaisesti. Kirkkaassa auringonvalossa ei puhelinta päästy testaamaan, mutta kyseessä voi olla tilanne, jossa luettavuus näytöltä on heikoimmillaan. Näyttö on kokonaisuudessaan todella hyvä, ja kyseessä on yksi puhelimen suurimmista valttikorteista.

Moto G41 -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti HDR-tukea ei näytössä ole. Esimerkiksi Netflixin kautta Moto G41 -puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti. Näyttöä varten Motorola ei ole toteuttanut kovinkaan laajoja asetuksia, mutta perusasioita pystyy säätämään. Asetuksien kautta on mahdollista muuttaa värintoistoa kahden asetuksen väliltä, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää.

Motorola hyödyntää Moto G41 -puhelimessa MediaTekin vuonna 2020 julkaisemaa Helio G85 -järjestelmäpiiri, joten kyseessä ei ole 5G-yhteyksiä tarjoava piiri. Kyseinen järjestelmäpiiri on suunniteltu erityisesti edullisemman hintaluokan puhelimiin ja MediaTekin mukaan sen suorituskyvyn pitäisi olla optimoitu mobiilipelaamiseen.

MediaTek Helio G85 -järjestelmäpiiri on valmistettu 12 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Se rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Mali-G52 MC2. Grafiikkaprosessori toimii jopa 1 GHz:n kellotaajuudella, minkä luvataan parantavan kokemusta erityisesti pelattaessa.

Moto G41 -puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on mukavasti ja se riittää varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Motorola on varustellut puhelimen microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa teratavulla. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Testijakson aikana ajoimme Moto G41 -puhelimessa läpi muutamat suosituimmista suorituskykytesteistä, joiden perusteella on helppo nähdä Helio G85 -järjestelmäpiirin kyvykkyys. Mistään tehomyllystä ei ole kyse, vaan suorituskyky on selvästi heikompi kuin edullisemmissakin puhelimissa nähdyssä Snapdragon 480 -järjestelmäpiirissä. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G41:n saamia pisteytyksiä Snapdragon 480- ja 480 Plus -järjestelmäpiireihin perustuviin Motorola Moto G51 5G- ja Nokia G50 -puhelimiin.

Testitulokset
Motorola Moto G41 (MTK HG85) Motorola Moto G51 5G (SD480P) Nokia G50 (SD480)
AnTuTu (V8): 158 939 pistettä 311 335 pistettä 222 493 pistettä
Geekbench 5 (single): 352 pistettä 542 pistettä 508 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1299 pistettä 1673 pistettä 1607 pistettä
PCMark 2.0: 6386 pistettä 9459 pistettä 6948 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1409 pistettä 2445 pistettä 2454 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1243 pistettä 2283 pistettä 2330 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2647 pistettä 3252 pistettä 3018 pistettä
3DMark Wild Life: 714 pistettä 973 pistettä 984 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

MediaTekin edullinen Helio G85 -järjestelmäpiiri ei pärjää suorituskyvyllään tuoreimmille edullisille 5G-piireille, mikä oli myös odotettavissa. Tämä näkyi myös Moto G41:n päivittäisessä käytössä, sillä kaikki tuntui olevan astetta hitaampaa verrattuna Moto G51 5G -isovelimalliin. Toki päivittäinen käyttö onnistuu mainiosti edelleen, eikä suorituskyky oleva varmasti kovinkaan suuri ongelma peruskäyttäjälle. Täysin varauksetta puhelinta on vaikea suositella mobiilipelaamiseen, mutta varmasti kevyet pelit toimivatkin laitteella hyvin. Jos suorituskyky ei ole kaikki kaikessa, niin silloin laite on varmasti edelleen tarpeeksi hyvä esimerkiksi lapselle tai ikäihmiselle.

Motorola hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa, jollainen on nähty myös malliston muissa puhelimissa. Moto G51 5G:ssa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä omasta syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Moto G41 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto Moto G41 -puhelimessa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G41 tarjoaa Motorolalle tuttuun tyyliin onneksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten laitteeseen voidaan liittää perinteiset kuulokkeet. Puhelimessa on Bluetooth 5.0 -tuki, joten myös yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi olla hyvä.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa huomionarvoista on mielestäni myös NFC-tuki. Sen avustuksella Moto G41 -puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola on saanut mahdutettua Moto G41 -puhelimeen kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun, jonka on luvattu tarjoavan jopa 36 tunnin akunkeston. Kyseessä olisi käytännössä noin kahden päivän akunkesto, johon päästiin myös testijakson aikana. Suuri akku on selvä valttikortti ja yhdistettynä puhelimen perustekniikoihin pystyy se helposti erinomaiseen akunkestoon.

Iltaisin akkua oli peruskäytössä vielä noin 50 prosenttia jäljellä, joten kevyellä käytöllä akkua ei välttämättä tarvitse joka yö ladata. Jos kuitenkin käyttää puhelinta päivän aikana aktiivisesti esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, niin silloin akun saa tyhjäksi yhden päivän aikana. Parhaimmillaan akunvaraus tippui itselläni hieman alle 40 prosenttiin, mutta tällöin laitetta oli käytetty hyvin aktiivisesti. Vaikka kyse on edullisesta puhelimesta, niin Motorola on onneksi panostanut todella myös akun lataamiseen.

Motorola toimittaa puhelimen mukana jopa 33 watin tehoisen laturin, mutta latausnopeus rajoittuu kuitenkin 30 wattiin. Kyseinen pikalataus on kuitenkin selvästi parempi kuin monissa muissa saman kategorian laitteissa. Lisäksi tämän koko luokan akku vaatiikin kaverikseen kunnollisen pikalatauksen, jottei lataus olisi tuskallisen hidasta. Motorolan mukaan TurboPower 30 -pikalatauksella Moto G41:n akun pitäisi latautua 30 minuutissa 50 prosenttiin. Toteutimme puhelimelle perinteisen lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G41:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään Moto G41:n suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 70 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Akun latautuminen ei ollut siis liian hidasta, vaan juuri silla tasolla kuin mitä voikin odottaa. 30 minuutissa akkua on saatu 58 prosenttia, eli jopa enemmän kuin oli luvattu. 60 minuutissa akun varaus nousi vastaavasti 96 prosenttiin. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 53 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu hieman. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 5 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 17 minuutissa.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Moto G41 -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta. Kokonaisuus on mielestäni nyt Moto G41 -puhelimessa kunnossa, sillä suuri akku ja nopea pikalataus ovat loistava yhdistelmä. Akun latausta ei tarvitse nyt odottaa liian kauaa ja parissakymmenessä minuutissa saadaan jo paljon lisävirtaa.

Motorola Moto G41 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G41 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua ollenkaan, sillä varaus oli edelleen 100 prosenttia. OLED-näytön ansiosta Moto G41:n näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi samalla tavalla kuin monissa muissa puhelimissa tässä hintapisteessä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, toisin kuin monet valmistajat yleensä tekevät turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G41:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, sillä akun varaus oli 94 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla, ja tulokset olisivat jopa erinomaisia. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastesti paljasti, että Moto G41 on pakkaskestävyyden osalta erinomaisella tasolla. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut kovinkaan suurta, vaan jopa yllättävän vähäistä. Näyttö ei muutu OLED-tekniikan ansiosta hyytelömäiseksi, eikä muitakaan heikkouksia ollut havaittavissa. Erikoista oli kuitenkin se, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä. Kokonaisuudessaan Moto G41 on kuin tehty käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Motorola on erikoisesti panostanut Moto G41 -puhelimessa erityisesti pääkameraan, sillä mukaan on saatu yksi toteutus, joka nähdään vain harvoin alle 250 euron hintapisteessä. Pääkamerana on tarkka 48 megapikselin optisesti vakautettu sensori, jonka rinnalta löytyy ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Kamerajärjestelmä on Moto G41 -mallissa on yllättävän monipuolinen verrattuna Motorolan aikaisempiin Moto G -malliston laitteisiin. Puhelimen etuosasta löytyy 13 megapikselin kamera selfiekuvia ja videopuheluita varten.

Moto G41 tarjoaa 48 megapikselin pääkameran, joka on kooltaan 1/2,0 tuumaa ja siinä on 1,6 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.7 aukko ja pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Pääkamera on myös optisesti vakautettu (OIS). Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/4,0 tuumaa ja siinä on 1,12 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.2 aukko ja kameralla voidaan taltioida laajoja 118 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas ja viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Motorola Moto G41 kolmoiskamera lyhyesti:

  • 488 MP pääkamera (f/1.7, 1/2.0”, 1,6 µm, PDAF, OIS [S5KGM1])
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 μm, 118˚ kuvakenttä [S5K4H7])
  • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 μm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

48 megapikselin tasoinen pääkamera ajaa asiansa ja tarjoaa hintaluokassaan odotettua jälkeä. Pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, joten lopputulokseksi saadaan oletusasetuksilla 12,5 megapikselin kuvia. Erikoisuutena on optinen kuvanvakain, jonka avulla Motorola pystyy hieman vähentämään tärähtelyjä.

Pääkameran kuvien laatu ei ole mullistava. Laatu on tasolla, jota noin 200 euron puhelimelta voikin odottaa. Kuvissa on ainakin hyvässä valaistuksessa paljon yksityiskohtia ja samalla värit taltioituvat mukavan luonnollisesti. Pääkameran kanssa oli hieman ongelmia tarkennuksen kanssa, sillä toisinaan kuvista tuli tarkkoja ja toisinaan tarkennus oli aivan muualla kuin siellä missä pitäisi. Testijakson aikana havaittiin myös, että sisätiloissa, jossa valoa on vähemmän, kuvista tulee hyvin nopeasti epätarkkoja.

Valitettavasti pääkamera on heikoimmillaan hämäräkuvauksessa. Jos valoa ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi, niin silloin kuvista tulee todella tummia ja yksityiskohdiltaan heikkoja. Hyvien kuvien ottaminen on todella haastavaa normaaleilla asetuksilla. Pääkamera tukee myös yötilaa, jolla saadaan kuviin hieman lisää valoa, mutta niissä on silti paljon rakeisuutta. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Moto G41:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on nähty vain harvoin Motorolan edullisissa Moto G -puhelimissa, mutta onneksi sellainen on saatu kuitenkin Moto G41 -puhelimeen. Kyseessä on täysin sama kamera ja toteutus kuin aikaisemmin testatussa Moto G51 5G -puhelimessa, joten mitään erikoista ei kannata odottaa. Kyseessä on 8 megapikselin kamera, jolla voidaan kuvata 118 asteen kuvakentällä.

Ultralaajakulmakamera hoitaa hommansa, mutta kuvanlaatu ei päätä huimaa. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on hyvät yksityiskohdat ja värit taltioituvat luonnollisesti. Valitettavasti kuvat ovat pehmeitä ja niissä on havaittavissa häiritsevää rakeisuutta. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on todella surkea, eikä sitä kannata käyttää. Kuvat ovat kuin perunalla kuvattuja, sillä niissä on todella paljon rakeisuutta ja pehmeyttä sekä huonot yksityiskohdat. Kuviin ei saada myöskään taltioitua valoa kovinkaan paljoa. Yötilakaan ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameralla.

Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameran kuvia.

Motorola on varustellut puhelimen 2 megapikselin makrokameralla, jolla voidaan kuvata kohteita jopa 4 senttimetrin etäisyydeltä. Vastaava makrokamera on tuttu jo lukuisista muistakin Motorolan älypuhelimista, mutta mielestäni kyseessä on erittäin turha kamera. Moto G41:n kohdalla kameralla ei pystytä kuvaamaan kovinkaan hyviä makrokuvia, sillä kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa käyttökelvottomia. Heikossa valaistuksessa makrokamera on vieläkin huonompi. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Etukamera on puhelimessa tarkkuudeltaan 13 megapikseliä. Hyvässä valaistuksessa etukamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta heikossa valaistuksessa on havaittavissa reilusti pehmeyttä kuvissa. Selfiekuvaamista harrastaville käyttäjille puhelimen etukameraa ei voi suositella. Videokuvaus on mahdollista korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-kuvausta ei tueta. Pääkameran optinen kuvanvakautus hieman avustaa myös videokuvauksen laadussa.

Moto G41 -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, jonka lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvaustilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisin sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makro- ja ultralaajakulmakameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä on vanha Android 11.

Motorola hyödyntää Moto G41 -puhelimessa edelleen Android 11 -käyttöjärjestelmää, vaikka puhelin julkaistiin kuukausia Android 12 -version jälkeen. Puhelimessa olisi voinut olettaa olevan tuorein Android-versio mukana oletusarvoisesti. Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa toimii Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Android-kokemukseen muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä. Tuorein saatavilla ollut ohjelmisto piti sisällään Googlen 1. syyskuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityksien osalta Moto G41 -puhelimen tilanne ei ole kovinkaan hyvä, mikä johtuu Motorolan tavasta julkaista laite vanhalla Androidilla. Lisäksi Motorolan päivityslupaus on nykypäivänä jo naurettavan huono, sillä laite saa yhden suuremman Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta vuosineljänneksittäin julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Moto G41 tulee saamaan siis tämän vuoden aikana Android 12 -päivityksen, eikä tämän jälkeen uusia kokemuksia ole luvassa. Monet valmistajat lupaavat tässä hintaluokassa jo kaksikin Android-versiota. Android 12 -päivitystä voitaneen odottaa puhelimelle tämän vuoden keväällä tai kesällä, sillä Motorola aloittaa päivitykset puhelimilleen vasta helmikuussa 2022.

Moto G41 ei pääse tarjoamaan ohjelmistonsa osalta mitään mullistavaa, sillä laite perustuu Android 11 -versioon. Mukana on suurin osa Android 11 -version uudistuksista, mutta Android 12 -päivitys tuo myöhemmin mukaan selvästi uudistetun kokemuksen. Puhelimessa oleva My UX -käyttöliittymä on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista.

Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto on Moto G41 viimeistelty ja sulavaksi optimoitu.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhteenveto

Motorola Moto G41 on mielenkiintoinen älypuhelin, jossa on karsittu 5G-yhteyksistä, jotta mukaan on saatu parannuksia muihin osa-alueisiin. Alle 250 euron hintapisteessä Motorola on halunnut panostaa näyttöön, kameroihin sekä erityisesti akunkestoon ja lataukseen. Puhelin on suunnattu pääasiassa peruskäyttäjille, jotka eivät vaadi älypuhelimelta kuin toimivat perusominaisuudet.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen mattapintaisesta viimeistelystä, eikä laite ollut yhtä kookas kuin monet muut vastaavat. Puhelimessa on lisäksi tarkka ja laadukas AMOLED-näyttöpaneeli, joka parantaa kokemusta huimasti. Siinä on lisäksi erinomainen akunkesto sekä 30 watin pikalataus pitää huolen siitä, että akku latautuu nopeasti. Puhelimessa todettiin olevan myös toimiva sormenjälkilukija sekä puhdas Android-käyttökokemus. Moto G41:n vahvuuksia ovat myös kameran optinen kuvanvakautus, kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä NFC-tuki.

Moto G41 -puhelimessa on jouduttu tekemään myös valtavasti kompromisseja, joista huomattavin on järjestelmäpiirissä. Puhelimen suorituskyky ei ole kovin hyvä ja mobiiliverkoissa joudutaan tyytymään 4G-tukeen. Laitteessa hieman häiritsemään jäi näytöstä puuttunut korkea virkistystaajuus. Kameroiden osalta tarjolla ei ole yllätyksiä, vaan ne olivat jopa heikot. Yksi suuri pettymys puhelimessa oli vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä heikko päivityslupaus.

Suomessa Motorola Moto G41 on tullut myyntiin joulukuussa 2021. Saatavilla on 4 + 128 gigatavun versio 249 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Meteorite Black ja kullanvärinen Pearl Gold.

Motorola Moto G41

7

SuomiMobiilissa testattiin Motorolan uusi Moto G41 -puhelin, joka tarjoaa OLED-näytön ja optisesti vakautetun kameran.

Hyvää
  • Jämäkkä muovirakenne ja mattapintainen viimeistely
  • Tarkka AMOLED-näyttöpaneeli
  • Toimiva sormenjälkilukija kyljessä
  • Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka ja NFC
  • Loistava akunkesto ja tehokas pikalataus
  • Pääkamerassa optinen kuvanvakautus
  • Lähes puhdas Android-käyttökokemus
Huonoa
  • Näytössä ei ole korkeaa virkistystaajuutta
  • Ei 5G-yhteyksiä (MediaTek Helio G85 -järjestelmäpiiri)
  • Kamerat eivät tarjoa yllätyksiä
  • Heikko päivityslupaus (vain yksi Android-versiopäivitys)
  • Julkaistu vanhalla Android 11 -versiolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut