Motorola Moto G50 on ensimmäinen alle 200 euron älypuhelin Suomen markkinoilla ja samalla myös ensimmäinen puhelin, jossa on Qualcommin tuore Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri. Moto G50 edustaa Motorolan uusimaa Moto G -älypuhelinmallistoa, joka on nimeämiskäytännöltään nyt aikaisempaa selvempi. Olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin testanneet 199 euron hintaisen Moto G30 -puhelimen ja myöhemmin tulemme arvostelemaan myös huippuluokkaisen Moto G100 -puhelimen.
Uudessa Moto G50 -puhelimessa on paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia myös Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin ohella. Puhelimessa on muun muassa 6,5 tuuman 90 hertsin virkistystaajuudella varusteltu näyttöpaneeli, 48 megapikselin kolmoiskamera sekä kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Moto G50 tarjoaa lisäksi tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmän, joka on hyvin lähellä puhdasta Androidia. Suomessa Moto G50 tuli ensimmäisenä markkinana maailmassa myyntiin maaliskuussa 199 euron hintaan. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Steel Grey sekä vihreä Aqua Green.
Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G50 -puhelimeen noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, 5G-yhteyksiin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkastestit ja latausnopeustestin.
Motorola Moto G50 (XT2137-1) | |
---|---|
Mitat: | 164.9 x 74.9 x 8.95 mm |
Paino: | 192 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 480 5G (2x 2.0 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2.0" / 0.8 µm / 26 mm / PDAF) + 5 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5.0" / 1.12 µm) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama |
Etukamera: | 13 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 10 watin pikalataus / yksi kaiutin / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana |
Värit: | Harmaa (Steel Grey) ja vihreä (Aqua Green) |
Hinta: | 199 € |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa uuden Moto G50 -puhelimen varsin tutussa tummansinisessä myyntipakkauksessa, jota koristavat useat Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu kuva itse puhelimesta sekä listattuna joitakin puhelimen pääominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muistivariantti, väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 10 watin pikalaturi.
Kokonaisuudessaan Moto G50 -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Pienenä pettymyksenä paketissa on 10 watin laturi, vaikka Moto G50 tukee myös 15 watin pikalatausta.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Moto G50 luokitellaan halpapuhelimeksi, joten laitteen rakenne ei suuremmin pääse yllättämään. Motorola on hyödyntänyt puhelimessa muovista kehystä sekä muovista takapintaa, mutta näyttöä on tuttuun tapaan suojaamassa lasipinta. Verrattuna aikaisemmin testattuun Moto G30 -malliin on Moto G50 selvästi laadukkaamman oloinen, sillä Motorola on toteuttanut nyt muotoilun hieman eri tavalla. Motorola on esitellyt puhelimen kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Aqua Green sekä testiin saatu harmaa Steel Grey.
Puhelimen muovikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, mikä takaa hyvän tuntuman. Valitettavasti Motorola luottaa takaosassa edelleen kiiltävään pintaan, mutta Moto G50:n kohdalla se ei ollut aivan niin huono kuin aikaisemmissa Motoroloissa. Kiiltävä muovipinta kerää toki herkästi sormenjälkiä ja likaa sekä naarmuuntuu herkästi, mutta Moto G50:n kohdalla oli ilo huomata pinnassa olevan likaa hylkivä pinnoite. Takaosasta lähti sormenjäljet helposti vain kevyellä pyyhkäisyllä. Testijakson aikana takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja, mutta pidemmässä käytössä kiiltävä muovipinta varmasti kuluu herkästi.
Etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa Motorola ei ole vahvistanut, mutta todennäköisesti kyseessä on jonkin Gorilla Glass -sukupolven lasi. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut havaittavia naarmuja. Näyttölasissa oli myös tällä kertaa likaa hylkivä pinnoite, joka puuttui Moto G30 -puhelimesta. Nyt sormenjäljet ja muut liat saa helposti pyyhittyä pois näytöltä. Kokonaisuudessaan Moto G50 on rakenteeltaan ja laadultaan tuttua alemman hintaluokan tasoa, mutta kuitenkin muutamia kilpailijoita laadukkaampi. Henkilökohtaisesti tykkäsin laitteen mattapintaisesta kehyksestä sekä muovi- ja lasipinnoista, joista lika lähti helposti pois.
Käteen Moto G50 istuu mielestäni yllättävän hyvin, sillä Motorola on toteuttanut puhelimen takaosasta hieman kaartuvan. Lisäksi muotoilussa oli vältytty ikäviltä saumakohdilta, jotka olisivat vaikuttaneet käsituntumaan. Puhelimen näyttöä on myös jälleen kiertämässä musta muovikaistale, mutta mielestäni Motorola oli saanut sen minimoitua tällä kertaa hyvin. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 164,9 x 74,9 x 8,95 millimetriä ja painoksi 192 grammaa. Kyseessä ei ole kaikista kompaktein tai kevyin puhelin, vaan se on aika sopusuhteinen ja perusmitoissa. Muovirakenteesta huolimatta Moto G50 on äärimmäisen jämäkkä ja ei natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.
Varsinaista IP-luokitusta ei Moto G50 -puhelimeen ole saatu, vaan Motorola mainostaa rakenteen olevan roiskevedenkestävä. IP-luokitus ei ole kovinkaan yleinen alle 200 euron puhelimissa, joten sitä ei voida pitää miinuksena. Moto G50:n roiskevedenkestävä rakenne on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Moto G50:n pitäisi kestää kevyttä sadetta tai pieniä määriä roiskevettä. Puhelimen veteen upottamista ei kannata siis testata, sillä Motorola ei ole luvannut puhelimen kestävän sitä. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin.
Moto G50 on etuosaltaan varsin samanlainen kuin aikaisemmin arvosteltu Moto G30, sillä Motorola hyödyntää täysin samaa näyttöpaneelia. Etuosassa on tasainen pisaralovella varusteltu näyttö, joka peittää noin 83 prosenttia pinta-alasta. Näyttöä kiertää kauttaaltaan varsin paksut mustat kaistaleet, mutta alareunassa mustan kaistaleen paksuus on lähes senttimetrin. Puhelimen näytön yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Puhelimen takaosassa on esillä hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”48MP Quad Pixel”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekniikkaan. Moto G50:n takaosassa on nähtävissä myös perinteinen sormenjälkilukija, jossa on Motorolan ikoninen M-logo. Puhelimen alareunaan on asetettuna myös vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.
Moto G50:n oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi kyljestä löytyy erillinen Google Assistant -painike. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma ja vaste. Motorola on myös laittanut virtapainikkeeseen kuvioinnin, joten sen tunnistaa helposti jo käsituntumalla. Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Moto G50:n yläreunaan on asetettuna vain yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G
Motorola hyödyntää Moto G50 -puhelimessa identtistä näyttöä Moto G30 -puhelimen kanssa. Näytössä on jouduttu hieman karsimaan, mutta ei se kuitenkaan täysin huonokaan ole. Kilpailijoihin verrattuna näytössä on muutama puute, mutta toisaalta puutteita on pyritty paikkaamaan muutamalla muulla vahvuudella. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on vain HD+ -tarkkuus, eli 1600 x 720 pikseliä. Yksi näytön erikoisuuksista on korkea 90 hertsin virkistystaajuus, joka nähdään vain harvoin halpapuhelimissa. Motorola on ilmoittanut näytön kuvasuhteeksi 20:9, ja näytössä on lisäksi etukameraa varten tehty lovi yläreunassa.
Peruskäyttäjälle Moto G50:n näyttö on varmasti riittävä, mutta verrattaessa muutamiin kilpailijoihin itse jäin kaipaamaan jälleen Full HD+ -tarkkuutta. HD+ -tarkkuus olisi ymmärrettävissä, jos puhelimen hinta olisi alle 150 euroa. Yksi selvistä vahvuuksista on kuitenkin 90 hertsin virkistystaajuus, joka tekee näyttökokemuksesta mukavan sulavan. Näyttö päivittyy sekunnin aikana 90 kertaa aikaisemman 60 kerran sijasta, mikä näkyy muun muassa sulavampina animaatioita sekä mukavampana skrollaamisena. Toki puhelimessa voidaan käyttää edelleen myös 60 hertsin virkistystaajuutta, jos ei näe 90 hertsille olevan käyttöä.
Moto G50:n näyttö on mukavan suuri muun muassa videoiden katseluun, eikä pisaramainen lovitoteutus suuremmin häiritse katselukokemusta. Näytössä on mielestäni kohtuulliset katselukulmat, mutta kirkkautta saisi olla selvästi enemmän. Näytöltä luettavuus erityisesti kirkkaassa auringonvalossa tuntui toisinaan olevan haastavaa. Värintoisto Moto G50:n näytössä on oletusasetuksilla on mielestäni parempi kuin Moto G30 -puhelimessa. Puhelimen asetuksista värintoistoa pystyy hieman säätämään muutamilla oletusasetuksilla.
Moto G50 on ensimmäinen Suomessa myytävä älypuhelin Qualcommin uudella alemman hintaluokan laitteille suunnatulla Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirillä. Snapdragon 4 -sarjan järjestelmäpiirit eivät ole koskaan olleet kovin tehokkaita, mutta nyt uusi Snapdragon 480 5G vie suorituskyvyn aivan uudelle tasolle ja kyseessä on jopa tehokkaampi järjestelmäpiiri kuin monet Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit. Snapdragon 480 5G on myös nimensäkin mukaisesti ensimmäinen Snapdragon 4 -sarjan järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi.
Uusi Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 5G rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.
Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 64 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on varsin vähän verrattuna muun muassa samanhintaiseen Moto G30 -malliin, jossa on tuplasti enemmän tallennustilaa. Onneksi Motorola on varustellut Moto G50:n kuitenkin microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa yhden teratavun muistikortilla. Jälleen on kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.
Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä kohtaan ennakko-odotukset suorituskyvystä eivät olleet kovin korkealla, mutta Moto G50:n kohdalla uusi järjestelmäpiiri pääsi jopa yllättämään. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa säätiin yllättävän korkeita tuloksia. Snapdragon 480 5G:n suorituskyky on selvästi parempi kuin Snapdragon 662 -järjestelmäpiirin, mutta myös pitkälti samalla tasolla Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin kanssa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G50:n saamia pisteytyksiä saman hintaisen Motorola Moto G30 -puhelimen sekä selvästi kalliimman OnePlus Nord N10 5G -puhelimen pisteiden kanssa.
Motorola Moto G50 (SD480) | Motorola Moto G30 (SD662) | OnePlus Nord N10 5G (SD690) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 273 467 pistettä | 178 008 pistettä | 284 190 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 496 pistettä | 297 pistettä | 608 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1584 pistettä | 1264 pistettä | 1868 pistettä |
PCMark 2.0: | 7801 pistettä | 6326 pistettä | 8416 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2444 pistettä | 1173 pistettä | 2176 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2308 pistettä | 1025 pistettä | 1983 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3076 pistettä | 2372 pistettä | 3304 pistettä |
3DMark Wild Life: | 981 pistettä | 381 pistettä | 800 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Snapdragon 480 5G:n suorituskyky oli siis yllättävän vakuuttava ja se näkyi myös Moto G50:n käyttökokemuksessa. Testijakson aikana vastaan ei tullut hidasteluja tai mitään muitakaan sovelluksien pidempiä latausaikoja, jotka olisivat häirinneet sujuvaa käyttökokemusta. Suorituskyky riittää mainiosti ainakin omaan aktiiviseen käyttööni, mutta mobiilipelien pelaamiseen ei suorituskykyä ole suunniteltu. Toki jonkinlaiset kevyet mobiilipelit toimivat puhelimessa mainiosti, mutta raskaimpien pelien kanssa saattaa tulla vastaan tökkimisiä.
Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Moto G50 -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.
5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Moto G50 tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Moto G50:ssa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Moto G50 -puhelimesta.
Testijakson aikana Moto G50 -puhelinta käytettiin pääasiassa vain DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Moto G50 pääsi vakuuttamaan jo heti ensimmäisellä 5G-testikerralla, sillä latausnopeudet olivat alusta asti vakuuttavia. Parhaimmillaan 5G-latausnopeudet ylsivät puhelimella 1025 Mbps tasolle, joka on jopa hieman yli testiliittymän maksiminopeuden. Yleisesti latausnopeudet pysyivät testauskerrasta riippumatta 600-800 Mbps tasolla, mikä on todella hyvä suoritus. Moto G50:n lähetysnopeuksissa ei ollut mitään kovin erikoista havaittavissa, sillä lähetysnopeudet olivat lähes jokaisella kerralla 15-20 Mbps tasolla, mutta toisinaan päästiin jopa 40-74 Mbps lähetysnopeuksiin, jotka ovat jo erittäin vaikuttavia lukuja.
Sormenjälkilukija ja äänentoisto
Moto G50 -puhelimessa luotetaan tuttuun takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Testien perusteella sormenjälkilukija ajaa asiansa ja toimii hyvin. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Moto G50 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.
Äänentoisto Moto G50:ssa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G50 tarjoaa Motorolalle tuttuun tyyliin onneksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten laitteeseen voidaan liittää perinteiset kuulokkeet. Puhelimessa on myös Bluetooth 5.0 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.
Puhelimen teknisessä toteutuksessa huomionarvoista on mielestäni myös NFC-tuki. Sen avustuksella Moto G50 -puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.
Akunkesto ja pakkastesti
Motorola on varustellut Moto G50 -puhelimen kookkaalla 5000 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu takaavan noin kahden päivän mittaisen akunkeston. Testijakson aikana puhelimen akku kesti aktiivisessa käytössä hieman reilun päivän verran, mutta vähemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään vähintään kahdeksi päiväksi. Puhelimessa on myös hieman enemmän akkua kuluttavia tekniikoita, kuten 90 hertsin virkistystaajuus näytössä sekä 5G-yhteydet, joiden ei kuitenkaan testijakson aikana todettu kuluttavan kovasti normaalia enempää virtaa.
Moto G50 tukee korkeintaan 15 watin pikalatausta, mutta valitettavasti Motorola toimittaa laitteen mukana oletusarvoisesti vain 10 watin laturin. Jos puhelinta haluaa ladata hieman nopeammin, niin 15 watin laturi on ostettava erikseen. Motorola ei varsinaisesti lupaa mitään akun latausnopeuksia puhelimelle, joten toteutimme tutun lataustestin puhelimen mukana tulevalla laturilla. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään Moto G50:n suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 155 minuutissa, mikä tarkoittaa kahta tuntia ja 35 minuuttia. Akun latautuminen on siis tuskallisen hidasta, mutta paljoa muuta ei alle 200 euron puhelimelta voikaan odottaa. 30 minuutissa akkua on saatu 24 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 48 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 117 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu selvästi. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 12 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 38 minuutissa.
USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Moto G50 -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta. Mielestäni Moto G50:n puhelimen kaltainen puhelin kaipaisi hieman nopeampaakin pikalatausta, sillä suuri akku latautuu tuskallisen hitaasti 10 watin latauksella. Jos kuitenkin entuudestaan löytyy 15 watin pikalaturi, niin se onneksi saattaa hieman nopeuttaa latausprosessia.
Motorola Moto G50 pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G50 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, toisin kuin monet valmistajat yleensä tekevät turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G50:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, vaan puhelin pääsi hyviin tuloksiin. Yleisesti testin aikana keskimääräinen akunkuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Pakkastestin perusteella Moto G50 kestää erinomaisesti pakkasta ja onkin kuin luotu Suomen kylmiin pakkaspäiviin. Akun kuluminen kummankin testauskerran aikana oli vähäistä tai ainakin kohtuullisissa mitoissa. Pakkastestin aikana havaittiin myös näytön hyytelöityminen, joka on hyvin tuttua LCD-tekniikkaan perustuvissa puhelimissa. Erikoista oli kuitenkin se, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.
Kamerat
Kameroiden osalta Moto G50 ei pääse tarjoamaan mitään kovin suuria yllätyksiä, sillä toteutus on jopa hintaluokassa hieman yksinkertainen. Puhelimessa on kolmoiskamera, joka on yksi kamera vähemmän kuin samanhintaisessa Moto G30 -puhelimessa. Moto G50:sta puuttuu muun muassa ultralaajakulmakamera, joka on jo varsin tuttu kamerasensori 200 euron puhelimissa. Motorola on kuitenkin todennäköisesti joutunut karsimaan kameroista, jotta puhelimeen on saatu tuotua muita parempia toteutuksia muilla osa-alueilla. Puhelimen etuosaan on tuotu vielä 13 megapikselin tasoinen selfiekamera.
Moto G50 tarjoaa 48 megapikselin pääkameran, jossa on f/1.7-aukko, 1/2,0” sensorikoko, 26 mm polttoväli, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 5 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5,0” sensorikoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Makrokameralla on mahdollista kuvata tarkkoja kuvia 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kolmas ja viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko.
Motorola Moto G50:n kolmoiskamera lyhyesti:
- 48 MP pääkamera (f/1.7, 1/2,0”, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
- 5 MP makrokamera (f/2.4, 1/5,0”, 1,12 μm)
- 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 μm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
48 megapikselin tasoisella pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, sillä Motorola hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi, jonka pitäisi tuottaa muun muassa parempia kuvia erilaissa valaistusolosuhteissa. Moto G50:llä on toki myös mahdollista taltioida 48 megapikselin täyden resoluution kuvia, mutta testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä.
Pääkameralla taltioidut kuvat eivät Moto G50 -puhelimen kohdalla yllättämään, vaan laatu on odotetulla tasolla. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pääosin hyviä ja kuviin taltioituu värit hyvin. Kuvien dynaaminen alue on monessa tilanteessa varsin heikkoa ja usein kuvien varjokohdat jäävät erittäin tummiksi. Kuvissa on myös aika paljon rakeisuutta ja toisinaan jopa yllättävän suurta sinertävyyttä. Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee entisestään ja kuva jäävät monesti myös todella tummiksi. Motorola on varustellut puhelimen onneksi erillisellä yökuvaustilalla, mutta siitä ei ole aina suurta iloa.
Moto G50:n pääkamera ei ole parasta, mitä on alle 200 euron puhelimissa nähty. Kameran takia puhelinta ei kannata ostaa, mutta jos kuvaaminen on puhelimella toissijainen seikka, niin kamera varmasti riittää peruskuvaustarpeisiin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Moto G50:n pääkameralla.
Motorola on varustellut Moto G50:n 5 megapikselin makrokameralla, jolla voidaan kuvata tarkkoja makrokuvia 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. 5 megapikselin kameralla saadaan kuvattua hieman tarkempia makrokuvia kuin monesti Motorolan puhelimissa nähdyllä 2 megapikselin kameralla, mutta mistään radikaalista parannuksesta ei ole kyse. Kameralla pystytään kuvaamaan hyvin läheltä kohdetta tarkkoja kuvia, mutta kamerasensorin heikko laatu ei anna kovin paljoa varaa hyvien kuvien taltioimiseen. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada aikaiseksi kohtuullisia kuvia, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasensorin kyvykkyys tulee nopeasti vastaan. Alapuolella on muutamia makrokuvia.
Syvyysterävyyskuvien taltioinnin osalta Moto G50 tuottaa varsin pitkälti samanlaista jälkeä kuin aikaisemminkin testatut Motorolan puhelimet. Laitteen 2 megapikselin kamerasensori avustaa syvyysterävyyden taltioimisessa pääkameran kaverina. Moto G50:n kohdalla syvyyskamerasta saadaan suurin hyöty irti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jolloin saadaan aikaiseksi myös varsin tasavahva taustasumennus. Jos kuvattavia kohteita on useampi tai kuvataan heikossa valaistuksessa, niin usein tällöin taustasumennus ei usein onnistu kovin hyvin. Alapuolella on yksi kuva, jossa taustasumennusta on käytetty.
Moto G50:ssa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomausvalitsin, jossa on pikavalinnat makrokameralla ja pääkameralle.
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makrokameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Käyttöjärjestelmä
Moto G50 on saanut heti tuoreeltaan Googlen uusimman Android 11 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Moto G50 tarjoaa pitkälti saman puhtaan ohjelmistokokemuksen kuin muutkin Motorolan tuoreimmat puhelimet. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. maaliskuuta 2021 julkaisema.
Valitettavasti mitään päivityslupausta ei Motorola ole uutuuspuhelimelleen antanut. Todennäköisesti Moto G50 tulee saamaan yhden suuremman Android-versiopäivityksen, kuten Motorola on luvannut myös Moto G30 -mallille. Todennäköisesti Moto G50 saa siis Android 12 -version vuoden 2022 aikana. Motorola on luvannut puhelimelle lisäksi kaksi vuotta tietoturvakorjauksia. Motorolan tuntien päivitykset tulevat selvästi viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat myöhemmin vain vuosineljänneksittäin.
Koska puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä, niin se tuo mukaan muutamia uutuusominaisuuksia. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut-näkymää” ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Lisäksi Android 11:n ilmoitusnäkymässä on helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.
Puhelimessa oleva Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista. Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto on Moto G50:ssa viimeistelty ja sulavaksi optimoitu.
Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.
Yhteenveto
Motorola on onnistunut luomaan Moto G50:sta mielenkiintoisen 5G-puhelimen alle 200 euron hintapisteeseen. Puhelimen suurin valttikortti on 5G-yhteydet sekä uusi Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa hintaluokassaan hyvää suorituskykyä. Motorola on toteuttanut puhelimesta haastajan muun muassa Xiaomin alkuvuodesta myyntiin tuomalle Redmi Note 9T -puhelimelle, joka on testattu myös SuomiMobiilissa aikaisemmin.
Testijakson aikana Moto G50:n valttikortteja olivat erityisesti hyvä suorituskyky ja 5G-yhteydet. Lisäksi puhelimessa on laadukas sekä jämäkkä rakenne, mikä ei ole aina itsestään selvyys tässä hintapisteessä. Myös näytön 90 hertsin virkistystaajuus ansaitsee oman mainintansa, sillä korkea virkistystaajuus nähdään usein kalliimmissa puhelimissa. Moto G50:n kohdalla vahvuuksiksi voidaan luetella myös nopea takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija, tuorein Android 10 -käyttöjärjestelmä sekä varsin puhdas My UX -käyttöliittymä. Motorola on laittanut puhelimeen myös kuulokeliittimen, muistikorttipaikan sekä tuen NFC:lle. Moto G50 tarjoilee myös varsin hyvän akunkeston suuren 5000 milliampeeritunnin akun avustuksella.
Moto G50:n heikkouksista on helppo mainita näytön HD+ -tarkkuus, sillä muutamissa kilpailijoissa on tavattu myös tarkempia näyttöjä. Lisäksi on hämmentävää, että Motorola toimittaa laitteen mukana vain 10 watin laturin, vaikka tuettuna on myös hieman tehokkaampi 15 watin lataus. Kameroiden osalta Moto G50:lla ei ole paljoa annettavaa, sillä kameratoteutus sekä erityisesti kuvien laatu ei päätä huimaa. Viimeinen ja jopa kriittinen heikkous on huono päivitystuki, sillä Motorola lupaa päivittää laitteeseen vain yhden suuremman Android-version.
Suomessa Motorola Moto G50 on jo myynnissä 4 + 64 gigatavun versiossa 199 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Steel Grey sekä vihreä Aqua Green. Motorola Moto G50-puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Motorola Moto G50
SuomiMobiilissa testattiin Motorolan edullisin 199 euron hintainen 5G-puhelin Moto G50, jossa on Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri.
Hyvää
- Jämäkkä ja laadukas muovirakenne
- Suuri näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella
- Kyvykäs Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri ja 5G-tuki
- Nopea takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija
- Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka ja NFC
- Hyvä akunkesto
- Android 11 ja My UX:n hyödyt
Huonoa
- Näytössä vain HD+ -tarkkuus
- Mukana vain 10W laturi
- Kameratoteutus ei hintaluokassa kovinkaan erikoinen
- Heikko päivitystuki (vain yksi Android-versiopäivitys)
Tuo pakkastesti on kyllä jotenkin outo. Itse puhuin noin 8 asteen pakkasessa viisitoista minuuttia niin puhelin alkoi sammuilemaan itsestään eikä enään pysynyt päällä. Sisään tulon jälkeen alkoi taas pelittää. Myönnän kyllä että hintaansa nähden pirun hyvä puhelin