ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Redmi Note 9T – hyvä 5G-puhelin 249 eurolla

Redmi Note 9T

Xiaomi julkaisi vuoden 2021 alussa Euroopan markkinoille edullisen Redmi Note 9T -älypuhelimen, joka on nyt tulossa myös Suomessa myyntiin. Redmi Note 9T on 5G-yhteyksillä varusteltu älypuhelin, joka on myös ensimmäinen Suomessa myyntiin tuotu MediaTekin Dimensity-järjestelmäpiirisarjaan perustuva puhelin.

Redmi Note 9T -puhelimen tärkeimpiä myyntivaltteja ovat Dimensity 800U -järjestelmäpiiri, suuri 6,53 tuuman Full HD+ -näyttöpaneeli, 48 megapikselin kolmoiskamera sekä suuri 5000 milliampeeritunnin akku. Selvin valttikortti on kuitenkin 5G-yhteydet, jotka on tuonut nyt aikaisempaa edullisempaan hintapisteeseen. Suomessa Redmi Note 9T on tulossa myyntiin 25. tammikuuta 249 euron hintaan, eli kovin kalliista puhelimesta ei ole kysymys.

SuomiMobiilissa Redmi Note 9T -puhelinta on testattu lähes kahden viikon ajan, joten varsin hyvä kuva laitteen kyvykkyydestä on jo saatu. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin sekä katsotaan kuinka hyvä puhelimen kolmoiskamera on. Lisäksi arvostelussa tulemme käymään läpi testijakson aikana toteutetut testit, kuten akun lataustestin, 5G-testit sekä pakkastestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
(Xiaomi) Redmi Note 9T (M2007J22G)
Mitat: 161.2 x 77.3 x 9.1 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Muovinen rakenne / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.53 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Dimensity 800U (2x 2.4 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC3
5G-taajuusalueet: n1/3/5/7/8/20/28/38/41/77/78/79
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.79 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm / 4 cm tarkennusetäisyys) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.1)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 18 watin pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.1 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä / infrapunalähetin
Värit: Nightfall Black ja Daybreak Purple
Hinta: 249 €

Myyntipakkaus

Redmi Note 9T:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi Note 9T -puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva itse puhelimesta sekä puhelimen mallinimi. Lisäksi myyntipakkauksen kylkiin on puhelimen mallinimen ohella merkattuna tieto, että kyseessä on Googlen palveluilla varusteltu laite. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna puhelimen muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Kun myyntipakkausta avataan, esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, takuukortin sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Redmi Note 9T -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen ja erillisen pahvisen välitasanteen alta löytyy vielä 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus Redmi Note 9T -puhelimen kohdalla on hyvin tuttua Xiaomia, sillä ulkoisessa toteutuksessa ei ole suurempia uudistuksia ja sisältö on mukavan monipuolinen. Puhelimen ostajat saavat myyntipakkauksessa mukana kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan, kuten pikalaturin sekä suojakuoren. Redmi Note 9T:n myyntipakkaus on siis mukavan monipuolinen omassa hintapisteessään.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Redmi Note 9T on polykarbonaattimuovia, mutta kyseessä ei ole yhtään huono toteutus, sillä Xiaomi on viimeistellyt muovin oikein. Muovi on mattapintainen kauttaaltaan, ja takaosassa on vielä karhea 3D-viimeistely, joka takaa paremman pidon sekä laadukkaamman vaikutelman kuin kiiltävä muovipinta. Puhelimen etuosassa on kuitenkin näyttöä suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Redmi Note 9T on tuotu Suomessa myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Nightfall Black sekä violetti Daybreak Purple. Molemmat väriversiot ovat hienoisesti liukuvärjätty niin, että alareunassa väri on tummempi ja yläreunassa vastaavasti vaaleampi. Testiin saatu väriversio oli Nightfall Black, joka nähdään siis tämän artikkelin kuvissa.

Vaikka rakenne on muovia, niin viimeistelyllä on valtava vaikutus laatuvaikutelmaan. Mattamuovi takaosassa tuntuu hyvältä ja laadukkaalta. Xiaomin mukaan 3D-pinnoite takaosassa estää sormenjälkien jäämisen pintaan, mutta tämän ohella pinnoite antaa myös paremman pidon. Redmi Note 9T ei ole siis kädessä pidettäessä mitenkään kovin liukas, vaan kokonaisuus on mukavan laadukas. Käteen puhelin istuu takaosan kaartuvien reunojen ansiosta erinomaisesti, eikä laitteen muotoilussa ole häiritseviä teräviä saumakohtia.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,9 x 77,3 x 9,05 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompaktein älypuhelin. Lisäksi painoa löytyy kohtalaiset 199 grammaa, joten vielä maagisen alle 200 gramman alapuolelle on päästy. Mitoiltaan ja painoltaan Redmi Note 9T on siis varsin perinteisissä mitoissa. Vaikka rakenne onkin muovia, niin Redmi Note 9T ei päästä minkäänlaisia natinoita tai edes anna periksi käsien välissä taivuteltaessa. Kyseessä on jämäkkä älypuhelin.

Valitettavasti mitään IP-luokitusta ei Redmi Note 9T -puhelimeen ole saatu, vaikka Xiaomi on ottanut mahdollisen vedelle altistumisen jokseenkin huomioon laitteen suunnittelussa. Puhelimen SIM-korttiluukku on esimerkiksi tiivistetty erillisellä kumitiivisteellä, joten todennäköisesti laite kestää tiettyyn pisteeseen asti vettä. Vedelle altistaminen on kuitenkin täysin käyttäjän harkinnan varassa, eikä takuu kata mitään nesteen aiheuttamia vaurioita.

Xiaomi on toteuttanut Redmi Note 9T:sta varsin geneerisennäköisen, jos laitetta katsotaan edestäpäin. Näyttöpaneeli peittää noin 84 prosenttia pinta-alasta, ja näyttöä kiertää kohtalaisen paksut mustat kaistaleet. Suurempi musta kaistale on jätetty laitteen alareunaan. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukamerareikä, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna yläreunaan näyttölasin ja muovikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön yläpuolelta.

Puhelimen takaosa tuo välittömästi mieleen aikaisemmin testatun Xiaomi Mi 10T Liten, sillä Xiaomi hyödyntää samanlaista kameratoteutusta. Kamera-alue on pyöreä ja sitä korostetaan hopealla kehyksellä. Kamera-alueen ulkoneva alue on ylä- ja alareunoilta suoristettu, joka tuo mukanaan hieman erilaista ilmettä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Lisäksi nähtävillä on tekstit ”AI Super Camera” sekä ”48 Mega Pixel”, jotka viittaavat kameran ominaisuuksiin. Redmi Note 9T:n takaosassa on myös nähtävillä Redmi-logo, 5G-logo sekä vaaditut tiedot pienellä präntillä.

Redmi Note 9T:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Kaikki painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta tuntuma on miellyttävä ja vaste painikkeissa on erinomainen. Virtapainikkeessa on havaittavissa varsin terävät reunat, mutta suurempaa haittaa siitä ei ole. Laitteen vasempaan kylkeen on asetettuna ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne voi asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunassa on infrapunalähetin, yksi mikrofoni sekä kaiutin. Alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

Näytön osalta Xiaomi luottaa Redmi Note 9T -puhelimessa varsin perinteikkääseen toteutukseen, jossa ei ole suurempia yllätyksiä havaittavissa. Näyttö on kooltaan 6,53 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka takaa 395 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on toteutettuna myös 19.5:9-kuvasuhde sekä etukameraa varten tehty reikä vasempaan yläkulmaan.

Redmi Note 9T:n näyttöratkaisu on hintaluokassaan varsin odotettu, eikä tarjolla ole mitään suurempia yllätyksiä, kuten korkeaa virkistystaajuutta tai HDR10-tukea. Puhelimessa on toki Widevine L1 -sertifikaatti, jonka ansiosta laitteella voidaan katsoa suoratoistopalveluissa videoita paremmalla laadulla. Esimerkiksi Netflix tukee Full HD -tasoista maksimitarkkuutta. Pieni pettymys näytössä on 60 hertsin virkistystaajuus, sillä monet puhelimet tarjoavat jo vähintäänkin 90 hertsin virkistystaajuuden, joka tekee näyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman ja miellyttävämmän.

Muilta osin näyttö on mukavan tarkka ja laadukas 250 euron puhelimelle. Lisäksi näyttö toistaa värit oletusasetuksilla hyvin, ja 450 nitin kirkkaus riittää monessa tilanteessa. Toki haasteita saattaa tulla vastaan kirkkaan auringonvalon kanssa, mutta muuten näytöltä luettavuuden kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Redmi Note 9T:n näytössä on myös TÜV Rheinlandin sertifioima silmille haitallisen sinisenvalon suodatin.

Xiaomi tarjoaa näytölle jälleen monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Redmi Note 9T:n kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, standardi), tai sitten värilämpötilaa voi muokata monipuolisemmin muun muassa väriympyrästä. Värien ohella näytölle löytyy myös muita asetuksia. Redmi Note 9T tukee muun muassa lukutilaa, yötilaa sekä tummaa tilaa. Xiaomi antaa lisäksi mahdollisuuden etukamerareiän piilottamiseksi.

Redmi Note 9T:n sisuksissa hyrrää varsin mielenkiintoinen järjestelmäpiiri, sillä kyseessä on jopa harvinaisuus Euroopan ja erityisesti Suomen markkinoilla. Puhelimessa on MediaTekin kehittämä Dimensity 800U -järjestelmäpiiri, joka on nähty usein vain puhelimissa Aasian markkinoilla. Dimensity 800U on alemman keskihintaluokan puhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi.

Dimensity 800U -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Dimensity 800U koostuu kahdesta 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G57 MC3.

Suomessa Redmi Note 9T on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Puhelin on julkaistu myös 4 + 128 gigatavun variantissa, joka saatiin testiin, mutta kyseinen versio ei ole Suomessa tulossa myyntiin. Sisäistä tallennustilaa Redmi Note 9T -puhelimeen on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta.

Koska Redmi Note 9T on ensimmäinen SuomiMobiilin testissä käväissyt Dimensity 800U -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin, niin oli mielenkiintoista ajaa laitteessa läpi suorituskykytestit. Valitettavasti kaikki suorituskykytestit eivät Redmi Note 9T -puhelimessa toimineet testijakson aikana, mutta saadut tulokset AnTuTu-, Geekbench 5- ja PCMark -testeistä antavat hyvät vertailuarvot kilpailijoiden laitteisiin. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata Redmi Note 9T:n saamia tuloksia Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus Nord N10 5G -puhelimen ja Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy A42 5G -puhelimen vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Redmi Note 9T (MTK D800U) OnePlus Nord N10 5G (SD690) Samsung Galaxy A42 5G (SD750G)
AnTuTu (V8): 289 884 pistettä 284 190 pistettä 298 894 pistettä
Geekbench 4 (single): Ei tuloksia* 2808 pistettä 3086 pistettä
Geekbench 4 (multi): Ei tuloksia* 7414 pistettä 7994 pistettä
Geekbench 5 (single): 599 pistettä 608 pistettä 656 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1789 pistettä 1868 pistettä 1903 pistettä
PCMark 2.0: 8720 pistettä 8416 pistettä 8457 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: Ei tuloksia* 2176 pistettä 2811 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): Ei tuloksia* 1983 pistettä 2653 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): Ei tuloksia* 3304 pistettä 3550 pistettä
*Sovellus ei toiminut puhelimessa testaamisen aikaan.

Suorituskyky on tuloksien valossa varsin odotetulla tasolla 250 euron hintaluokan puhelimelle, ja tulokset jäävät Snapdragon 750G -piirin alapuolelle, mutta ovat aika tasoissa Snapdragon 690 -piirin kanssa. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan koskaan kerro koko totuutta suorituskyvystä, vaikka ne ovatkin erinomaiset mittarit suuntaa antavan toimivuuden toteamissa. Päivittäisessä käytössä puhelimen käyttäminen on aivan erilaista, koska suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille. Testijakson aikana Redmi Note 9T:n suorituskyky ei tullut aktiivisessa käytössä kovin nopeasti vastaan, vaan laite toimi ongelmitta. Toki huippuluokan laitteiden kaltaista suorituskykyä ei ole, ja havaittavissa oli alemman hintapisteen laitteille tuttua hieman pidempää prosessointiaikaa.

Redmi Note 9T on ensimmäinen 250 euron hintapisteeseen asettuva 5G-älypuhelin, joka tuotu myyntiin Suomessa. 5G-yhteydet ovat siis puhelimen yksi valttikorteista ja kohokohdista. Dimensity 800U -järjestelmäpiiriin MediaTek on integroitunut 5G-modeemin, joka takaa monipuoliset 5G-yhteydet. Puhelin tukee 5G-verkkoja non-standalone- ja standalone -tekniikoilla (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-tekniikalle ei löydy. Redmi Note 9T tukee myös oletusarvoisesti 5G + 5G -dual-SIM-ominaisuutta, eli molemmissa liittymissä pystyy olemaan 5G-tekniikka aktivoituna samaan aikaan.

Xiaomi on saanut uutuuspuhelimeen myös kattavan taajuusaluetuen, sillä Redmi Note 9T tukee yhteensä kahtatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomin edullisimmasta 5G-puhelimesta.

Testijakson aikana Redmi Note 9T -puhelinta käytettiin pääasiassa vain Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan keskustassa. Usein latausnopeudet ylsivät 400-600 Mbps nopeuksiin, mutta toisinaan päästiin jopa 800 Mbps latausnopeuksiin. Parhaimmillaan lähetysnopeudet olivat 60-70 Mbps tasolla. Redmi Note 9T suoriutuu mielestäni hyvin 5G-verkoissa ja nopeudet ovat vähintään odotetulla tasolla. Puhelin pysyi hyvin 5G-verkoissa myös verkon raja-alueilla, eikä se hyppinyt jatkuvasti 4G- ja 5G -verkkojen välillä. On myös hyvä huomata, että 5G-yhteyksien nopeudet vaihtelevat suurestikin sijainnista riippuen.

Stereokaiuttimet, infrapunalähetin ja sormenjälkilukija

Äänentoistosta Redmi Note 9T -puhelimessa on vastaamassa stereokaiuttimet, sillä puhelimessa on kaksi kaiutinta. Pääasiallinen kaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja yläreunassa on toinen kaiutin, joka on käytännössä puheluihin käytettävä kuuloke. Stereoäänentoisto on laadultaan hyvä, mutta ei mikään paras mahdollinen. Äänenlaatu on 250 euron puhelimessa hyvä, ja plussaa on pakko antaa stereototeutuksesta, joka nähdään vain harvoin edullisissa puhelimissa.

Xiaomi on myös päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten langallisien kuulokkeiden ystävät pääsevät hyödyntämään tuttuja kuulokkeitaan. Lisäksi Redmi Note 9T -puhelimessa oleva Bluetooth 5.1 -yhteys takaa myös langattomien kuulokkeiden ystäville vakaan yhteyden. Koska kyseessä on MediaTekin tekniikoihin perustuva älypuhelin, niin mukana ei ole Qualcommin tuttuja aptX-ratkaisuja.

Xiaomin puhelimet on tunnettu myös infrapunalähettimistään, ja sellainen löytyy myös uudesta Redmi Note 9T -puhelimesta. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Redmi Note 9T -puhelimessa sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut virtapainikkeeseen, joten se sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä. Kylkeen sijoitetulle sormenjälkilukijalle on omat ystävänsä ja myös sen käyttölogiikkaan tottuu helposti parinkin viikon aikana. Redmi Note 9T:n kohdalla sormenjälkilukija on itsessään nopea toimimaan sekä varma monessakin tilanteessa. Testijakson aikana lukijaan oli rekisteröity ainoastaan yksi sormi, sillä lukitus aukeaa erittäin näppärästi muun muassa peukalolla. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testattu testijakson aikana, koska se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija.

Akunkesto ja pakkastesti

Redmi Note 9T -puhelimessa on tällä kertaa panostettu vahvasti akunkestoon, sillä puhelimen sisältä löytyy kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Xiaomin mukaan puhelimella voidaan yhtäjaksoisesti navigoida 15 tuntia, katsoa videoita 18 tuntia sekä pelata pelejä 11 tuntia. Eli akunkeston pitäisi olla erinomainen, ja ainakin testijakson aikana akku kesti aktiivisessa käytössä vaaditun yhden päivän ajan.

Testijakson aikana puhelimen käyttö oli varsin aktiivista, sillä päivän aikana laitetta käytettiin muutamiin puheluihin, viestittelyyn, sosiaalisen median selaamiseen, kuvaamiseen sekä videoiden katseluun. Puhelimella kuunneltiin usein myös musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai kaiuttimen kautta. Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä noin 30 prosenttia, joten puhelin oli järkevää ladata yön aikana täyteen, jotta akkua riittää jälleen seuraavaksi päiväksi. Testijakson aikana valitettavasti ei päästy todentamaan 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-verkkojen ulottuvilla.

Xiaomi toimittaa puhelimen mukana 22,5 watin pikalaturin, mutta puhelinta pystytään lataamaan maksimissaan 18 watin pikalatauksella. Xiaomi on kertonut, että Redmi Note 9T latautuu pikalatauksen avulla 30 minuutissa 33 prosenttia, ja tietysti testijakson aikana tämä väittämä oli tarkistettava. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, ja tulokset siitä on nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Redmi Note 9T:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Redmi Note 9T:n suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 125 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 29 prosenttia, eli jopa vähemmän kuin luvattu. Tunnissa akku latautuu 58 prosentin tasoon, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 97 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 28 minuutissa, joten akun lataaminen hidastuu hieman loppua kohden mentäessä.

Mistään kovin nopeasta pikalatauksesta ei Redmi Note 9T:n kohdalla ole kysymys, vaan toteutus on vähintäänkin odotetulla tasolla 250 euron puhelimelle. Toki myös tehokkaampaa pikalatausta olisi voinut odottaa, mutta ei 18 watin lataus täysin toivoton ratkaisu ole. Redmi Note 9T -puhelinta voidaan ladata ainoastaan USB-C-liitännän kautta, eikä langatonta latausta luonnollisestikaan löydy.

Redmi Note 9T pääsi SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 9T laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa IPS LCD -näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui erittäin hyytelömäiseksi. Lisäksi Redmi Note 9T:n lataaminen oli estetty jääkylmänä ollessa, ja testin jälkeen todettiin sormenjälkilukijan toimivan normaalisti sekä salaman olevan käytettävissä kuvaustilanteessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi Note 9T:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli akunvaraus oli 90 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä hyväksytyllä tasolla, sillä tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Redmi Note 9T pärjää vähintään hyvin pakkasesta, eikä akun kuluminen kummankaan testauskerran kohdalla ollut huolestuttavalla tasolla. Ainoa huomattava haitta pakkasesta oli LCD-näyttöpaneelin selvä hyytelöityminen. Lisäksi akun lataamisen estäminen oli toteutettuna turvallisuussyistä, kuten lukuisissa muissakin puhelimissa. Redmi Note 9T palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Redmi Note 9T -puhelimessa on jouduttu tekemään suurimmat kompromissit, vaikka toteutus ei poikkea suuresti alan standardeista. Xiaomi on laittanut takaosaan kolmoiskameran, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, makrokamerasta sekä syvyysterävyyskamerasta. Suurin eroavaisuus moniin saman hintaisiin puhelimiin on ultralaajakulmakameran puuttuminen, jota voidaan pitää jopa pienenä miinuspuolena.

48 megapikselin pääkamerassa on tuttu 1/2.0” kennokoko, 26 mm polttoväli, f/1.8-aukko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. 2 megapikselin makrokamerassa on kerrottu olevan f/2.4-aukko ja kameran avulla pystytään taltioimaan kuvia muutaman senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Kolmas kamera on myös 2 megapikselin tasoinen ja siinä on f/2.4-aukko. Kamera taltioi syvyysterävyyttä erityisesti muotokuvatilassa.

Redmi Note 9T -puhelimen neloiskamera lyhyesti:

 • 48 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,0”, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
 • 2 MP makrokamera (f/2.4)
 • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Redmi Note 9T -puhelimen pääkameralla taltioidaan oletusasetuksilla 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Xiaomi hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Tuloksena pitäisi olla muun muassa paremmat kuvat heikommassa valaistuksessa. Toki puhelimessa on myös kuvaustila, jolla voidaan taltioida myös täyden resoluution 48 megapikselin kuvia, mutta testijakson aikana kamera testattiin oletusasetuksilla.

Pääkamera on mielestäni vahvimmillaan hyvässä valaistuksessa, jolloin kuviin saadaan tarkat yksityiskohdat, luonnolliset värit sekä kohtuullinen dynaaminen alue. Kaikista paras 48 megapikselin kamera ei ole, sillä parempiakin on tullut vastaan. Toki omassa hintaluokassaan kuvien laatu on hyvä. Erikoista kamerassa oli havaita, että toisinaan pääkamera taltioi kuvat hyvinkin tarkaksi, ja toisinaan samasta tilanteesta kamera jälkikäsitteli kuvat erikoisen suttuisiksi, mutta suuresta ongelmasta ei ollut kyse.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera tuottaa kohtalaista jälkeä, sillä kuviin saadaan jälleen hyvin yksityiskohtia ja värit ovat mukavan luonnolliset, vaikka hieman ehkä haaleat. Kuvien yleinen laatu paranee vielä erikseen hyödyntämällä yökuvaustilaa, jolloin kuvat otetaan hieman pidemmällä valotusajalla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Redmi Note 9T:n pääkameralla.

Redmi Note 9T -puhelimen 2 megapikselin makrokameraa voisi jälleen kerran kuvailla erittäin turhaksi. Makrokameratoteutus on hyvin yleinen alemman hintapisteen älypuhelimissa, ja yleisesti ne eivät tarjoa kovin suurta lisäarvoa puhelimen käyttäjälle. Kameralla päästään ottamaan kuvia läheltä kohdetta, ja parhaimmillaan kamera on hyvässä valaistuksessa. Heikommassa valaistuksessa makrokamerasta ei ole yhtään mihinkään, ja monesti myös pääkameralla saadaan taltioitua jopa parempia kuvia läheltä kohdetta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Redmi Note 9T:n makrokameralla.

Toinen 2 megapikselin kameroista on tarkoitettu pääkameran kaveriksi muotokuvatilassa käytettäväksi. Kameran ideana on taltioida kuviin luonnollinen taustasumennus, ja mielestäni kamera ajaa asiansa, vaikka toki saman tuloksen saisi varmasti aikaiseksi myös ohjelmistollisesti. Kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja sumentaa taustan käyttäjän toiveiden mukaisesti. Hyvä lopputulos saadaan vain silloin, kun kuvattava kohde on yksinkertainen, ja myös valoa täytyy olla paljon. Heikossa valaistuksessa taustasumennus ei onnistu ikinä yhtä hyvin. Alapuolella on yksi onnistunut syvyysterävyydellä varusteltu kuva.

Videota Redmi Note 9T -puhelimella voi kuvata pääasiassa vain pääkameralla 4K 30 FPS -tasoisena. Videokuvan laatu ei ole millään tasolla erikoinen, vaan enimmäkseen kohtalainen. Kamera ajaa asiansa videokuvauksen suhteen, ja taso on juuri sellaista mitä 250 euron puhelimelta voisikin odottaa. Pääkameran ohella videokuvaa voidaan taltioida 2 megapikselin tasoisella makrokameralla, mutta ominaisuudesta ei varmasti kovinkaan monelle käyttäjälle ole hyötyä.

Xiaomi on laittanut Redmi Note 9T -puhelimeen 13 megapikselin etukameran, jossa on f/2.25-aukko. Etukamera ei tarjoa yllätyksiä hintaluokassaan, mutta sen avulla pystytään kuitenkin taltioimaan laadukkaita selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mutta usein kuvat ovat myös varsin tummia yleisilmeeltään. Jos selfiekuvaaminen ei ole tärkein asia käyttäjälle, niin silloin Redmi Note 9T:n kamera varmasti riittää, mutta jos etukameralta vaatii hieman enemmän, niin silloin myös puhelimen hintapistettä on pakko nostaa. Redmi Note 9T:n etukameralla onnistuu myös korkeintaan Full HD 30 FPS -tasoinen videokuvaus.

Redmi Note 9T:n kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen, kuten muissakin viimeaikaisissa Xiaomin MIUI 12 -käyttöliittymään perustuvissa puhelimissa. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina kuin aikaisemmissa Xiaomin puhelimissa.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta. Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Redmi Note 9T -puhelimesta. Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 48 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia.

Käyttöjärjestelmä

Toistaiseksi Redmi Note 9T:n käyttöjärjestelmänä toimii vielä vanha Android 10 -käyttöjärjestelmä, eikä tuoreempi Android 11. Lisäksi puhelimessa on Xiaomin puhelimille hyvin tyypillinen MIUI 12 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä, ja tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivitykset ovat heti tuoreeltaan hieman myöhässä.

Xiaomi ei ole tuttuun tyyliinsä antanut mitään päivityslupausta Redmi Note 9T -älypuhelimelle, jota voidaan pitää jopa miinuspuolena. Xiaomi on julkaissut puhelimen oletusarvoisesti jo vanhalla Android 10 -käyttöjärjestelmällä, joten hyvin todennäköisesti Xiaomi tulee tarjoamaan ainakin Android 11 -päivityksen, mutta tästä eteenpäin ei ole mitään varmuutta päivityksistä. Xiaomi on kuitenkin päivittänyt ahkerasti tietoturvapäivityksiä yleisesti, minkä lisäksi myös MIUI-käyttöliittymä saattaa päivittyä uudempiin versioihin Android-versiosta riippumatta. Android 12 -päivitystä laitteelle tuskin kannattaa kuitenkaan odottaa.

Redmi Note 9T:n kohdalla MIUI 12 -käyttöliittymä ei ole saanut suurempia muutoksia, vaan toteutus on tuttu jo monista muistakin Xiaomin puhelimista. Olemme jo aikaisemmin Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen kohdalla käyneet MIUI 12 -käyttöliittymän läpi tarkemmin, joten siihen kannattaa käydä tutustumassa täältä. Lyhyesti todettuna MIUI 12 on Xiaomin oma versio Androidista, joka on hyvin raskaasti kustomoitu sekä oppia on otettu joissakin kohdissa jopa Applelta. Kokonaisuudessaan MIUI 12 on kuitenkin hyvin sulava toimivuudeltaan, eikä tunnu niin raskaalta kuin voisi kuvitella.

Testijakson aikana MIUI 12 -käyttöliittymä tuntui toimivan pääasiassa sulavasti koko testijakson ajan myös aktiivisessa käytössä. Toki vastaan tuki toisinaan jotain pieni viiveitä tai hidasteluja, jotka ovat 250 euron puhelimissa hyvin yleisiä, mutta suuremmilta häiritseviltä ongelmilta vältyttiin. MIUI 12:n selvin valttikortti on mielestäni sen monipuoliset ominaisuudet, joita löytyy joka lähtöön ja välillä vastaan tulee täysin uusiakin ominaisuuksia, joihin ei ole aikaisemmin törmännyt.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Redmi Note 9T -puhelinta.

Redmi Note 9T on jopa yllättävän hyvä 5G-älypuhelin 249 eurolla, sillä puhelimessa on tehty varsin hyviä teknisiä toteutuksia. Kovin paljoa todellisia kilpailijoita ei Redmi Note 9T -puhelimelle löydy Suomen markkinoilla 5G-valikoimasta, mutta toki alennuksista voi löytää vanhempia puhelinmalleja. Redmi Note 9T -puhelimen suurimpia kilpailijoita ovat 350 euron hintapisteestä löytyvät Samsung Galaxy A42 5G sekä OnePlus Nord N10 5G. Redmi Note 9T -puhelinta on mielestäni helppo suositella, jos hakusessa on juurikin edullinen 5G-älypuhelin.

Testijakson aikana Redmi Note 9T antoi varsin positiivisen kuvan siitä, mihin 250 euron 5G-puhelin pystyy. Laitteen rakenne on osa-alue, jossa on jouduttu karsimaan, mutta onneksi Xiaomi oli viimeistellyt muovin mattapintaiseksi, joka on selvästi parempi kuin kiiltävä muovi. Lisäksi oli ilahduttavaa nähdä, mihin MediaTekin kehittämä Dimensity 800U -järjestelmäpiiri kykenee, ja kuinka kattava laitteen 5G-yhteystuki oli. Puhelimessa on myös suuri ja tarkka näyttöpaneeli, joka on kokonaisuudessaan hyvä tässä hintaluokassaan. Redmi Note 9T:n muita selviä valttikortteja ovat suuri akku, stereokaiuttimet, pääkameran laatu sekä toimiva sormenjälkilukija.

Täydellinen puhelin ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan kompromisseja on jouduttu tekemään. Yksi erikoisista puutteista löytyy näytön virkistystaajuudessa, sillä Xiaomi tyytyy perinteiseen 60 hertsiin. Monet kilpailijat tarjoavat 90 hertsin näyttöjä tässä hintapisteessä, jota olisi voinut Redmi Note 9T:ltä myös odottaa. Kamerat ovat toinen osa-alue, jossa on nyt jouduttu todennäköisesti 5G:n takia karsimaan. Puhelin tarjoaa kaksi täysin turhaa 2 megapikselin kameraa, eikä mukana ole yleisesti tässä hintapisteessä tavattua ultralaajakulmakameraa. Myös käyttöjärjestelmän päivitettävyys on kysymysmerkki, sillä Xiaomi ei ole antanut mitään päivityslupausta.

Suomessa Redmi Note 9T on tulossa myyntiin 25. tammikuuta 2021 alkaen 249 euron hintaan. Tarjolle on tulossa ainoastaan 4 + 64 gigatavun muistivariantti, vaikka globaalisti on saatavilla myös kalliimpi 4 + 128 gigatavun varianttikin. Xiaomi tulee tarjoamaan puhelinta kahdessa väriversiossa, jota ovat musta Nightfall Black sekä violetti Daybreak Purple.

Redmi Note 9T

8

Xiaomin edullinen 249 euron hintainen 5G-puhelin Redmi Note 9T testattiin SuomiMobiilissa. Puhelin vakuuttaa monella osa-alueella.

Hyvää
 • Mattapintainen muovirakenne hyvä ratkaisu
 • MediaTek Dimensity 800U tarjoaa kohtuullisen suorituskyvyn
 • Toimivat 5G-yhteydet (Dual-5G) ja monipuoliset 5G-taajuusalueet
 • Suuri ja tarkka näyttöpaneeli
 • Luotettava kylkeen asetettu sormenjälkilukija
 • Suuri 5000 mAh akku takaa loistavan akunkeston
 • Pääkameran kuvien laatu hyvä hintaluokassa
 • Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka ja infrapunalähetin
 • Stereokaiuttimet
 • Monipuolinen MIUI 12 -käyttöliittymä
 • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
 • Vain 60 hertsin näyttö
 • Kaksi turhaa 2 MP kameraa (makro ja syvyysterävyys)
 • Ei ultralaajakulmakameraa
 • Xiaomi ei ole antanut päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Amerikkalaisilla niin valtiolla kuin yksityisillä organisaatioilla on sanktioita ja toimintarajoitteita kiinalaisia yrityksiä (mm.(Huawei) kohtaan. Rajoittavatko USA:n toimenpiteet Xiiaomin käyttöä.
  kuten päivityksiä, googlausta, selaintenkäyttöä jne,,,? Kohdistuuko X:ään kyseisiä tajoitukia tai käytöhaittoja?
  Pyydän ystävällisesi infoa em. seikoista?

  1. Xiaomin ostaminen ei ole ongelma. USA:n sanktiot eivät koske ohjelmistoa eikä edes amerikkalaisen teknologian käyttöä puhelimissa. Siten tuo rangaistus ei ole mitenkään sama kuin se mihin Huawei asetettiin. Itse ostin Xiaomi puhelimen tuon uutisen jälkeen eikä ole syytä huoleen.
   Lue artikkeli alla joka vahvistaa tämän:
   https://www.91mobiles.com/hub/xiaomi-blacklist-us-government-facts-response-trump/

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut