Testissä Motorola Moto G51 5G – 120 hertsin näyttö ja loistava akunkesto alle 300 eurolla
Motorola julkaisi vuoden 2021 lopulla uudet Moto G -malliston älypuhelimensa, joista yksi oli Moto G51 5G. Kyseistä uutuuspuhelinta on testattu SuomiMobiilissa, joten nyt on aika tarkistaa arvostelun muodossa, mihin laitteesta onkaan. Motorola on tehnyt Moto G51 5G -mallista seuraajan Moto G50 -puhelimelle, joka julkaistiin keväällä 2021.
Uutuusversio tarjoaa paljon samaa edeltäjänsä kanssa, mutta Motorola on kuitenkin keskittynyt parantamaan avainominaisuuksia. Yksi Moto G51 5G:n avainominaisuuksista on suuri 6,8 tuuman näyttö, jossa on Full HD+ -tarkkuus sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimessa on lisäksi hieman päivitetty Qualcommin Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri, josta löytyy 5G-yhteydet. Laitteessa on lisäksi 50 megapikselin kolmoiskamera sekä suuri 5000 milliampeeritunnin akku. Suomessa Moto G51 5G tuli myyntiin joulukuussa 2021 kohtuulliseen 269 euron hintaan. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat hopea Bright Silver sekä sininen Indigo Blue.
Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G51 5G -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, 5G-yhteyksiin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkastestit ja latausnopeustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.
Motorola Moto G51 5G (XT2171-2) | |
---|---|
Mitat: | 170.5 x 76.5 x 9.1 mm |
Paino: | 208 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.8 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 480 Plus (2x 2.2 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118 astetta) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 13 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 10 watin lataus / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Sininen (Indigo Blue) ja hopea (Bright Silver) |
Hinta: | 269 € |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa uuden Moto G51 5G -puhelimen tutussa tummansinisessä myyntipakkauksessa, jota koristavat useat Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu kuva puhelimesta sekä listattuna on joitakin puhelimen pääominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 10 watin pikalaturi.
Kokonaisuudessaan Moto G51 5G -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Pienenä pettymyksenä paketissa on 10 watin laturi, vaikka tuettuna tekniikan osalta pitäisi olla myös nopeampi lataus. Myöskin malliston muissa puhelimissa on ollut selvästi tehokkaampia pikalatauksia.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Motorola on tehnyt huomattavia muutoksia Moto G51 5G -malliin verrattuna edeltäjään, vaikka tuttu Motorola-tuntuma onkin säilytetty. Kyseessä on nyt selvästi kookkaampi laite, joka on valmistettu pääosin yhdestä muovinpalasta. Mitään mullistavaa Motorola ei tarjoa laadullisesti tässä hintapisteessä. Suomessa Motorola tarjoaa puhelinta kahdessa väriversiossa, jotka ovat hopea Bright Silver sekä testiin saatu sininen Indigo Blue.
Puhelimen muovinen rakenne on viimeistelty mattapintaiseksi, mikä takaa hyvän tuntuman. Mattapinnan ansiosta puhelin tuntuu kestävämmältä ja paremmalta kädessä. Mattapinta antaa hieman pitoa, mutta kuivissa käsissä Moto G51 5G on silti erittäin liukas. Muovinen mattapinta on mielestäni selvästi miellyttävämpi kuin kiiltävät pinnat, sillä se ei kerää sormenjälkiä samalla tavalla eikä naarmuunnu yhtä herkästi. Tämä on myös Moto G51 5G -puhelimen rakenteen yksi vahvuuksista. Testijakson aikana puhelimen muovipinta ei naarmuuntunut merkittävästi, eikä sormenjäljet olleet kovinkaan huomattavia.
Etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa Motorola ei ole vahvistanut, mutta todennäköisesti kyseessä on jonkin vanhemman sukupolven Gorilla Glass -lasi. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut havaittavia naarmuja. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet ja muut liat saa helposti pyyhittyä pois näytöltä. Kokonaisuudessaan Moto G51 5G:n on rakenteeltaan ja laadultaan tuttua alemman hintaluokan tasoa. Henkilökohtaisesti tykkäsin laitteen mattapintaisesta viimeistelystä.
Käsituntumalta Moto G51 5G on miellyttävä, mutta erittäin kookas. Muotoilussa ei ole mitään teräviä saumakohtia, jotka olisivat vaikuttaneet negatiivisesti käyttökokemukseen. Puhelimen näyttöä on kiertämässä musta muovikaistale, joka ei ole valitettavasti pienimmästä päästä. Kaistaleen huomaa heti, mutta se ei luo kuitenkaan häiritsevän terävää saumaa, kuten joissakin Motorolan puhelimissa aikaisemmin. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 170,47 x 76,54 x 9,13 millimetriä ja painoksi 208 grammaa. Kyseessä ei ole mitenkään kompakti tai kevyt puhelin, vaan yksi tämän hetken kookkaimmista. Muovirakenteesta huolimatta Moto G51 5G on erittäin jämäkkä ja se ei natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.
Motorola on varustellut puhelimen IP52-luokituksella, joten laitteessa on jonkinlainen vedenkestävyys. Puhelin kestää roiskevettä, muttei suoraa upotusta veteen. Puhelinta pystyy huoletta käyttää kevyessä sateessa, eikä pienet määrät vettä vaurioita laitetta. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin. IP52-luokitus on mukava lisä alle 300 euron puhelimelle, sillä vastaavaa eivät monet muut valmistajat tällä hetkellä tarjoa.
Etuosaltaan Moto G51 5G vastaa nykypäivän standardeja, sillä näyttö peittää noin 85 prosenttia pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Puhelimen takaosassa on esillä hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”50MP Quad Pixel”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekniikkaan. Moto G51 5G:n takaosassa on nähtävissä myös hieman kohokuvioitu Motorolan legendaarinen M-logo. Puhelimen takaosan alareunaan on asetettuna myös vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.
Moto G51 5G -puhelimen oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi kyljestä löytyy erillinen Google Assistant -painike. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija, jonka takia se on omassa syvennyksessään. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma.
Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Moto G51 5G:n yläreunaan on asetettuna vain yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näyttö on osa-alue, johon Motorola on tällä kertaa panostanut ja tehnyt suurimmat päivitykset verrattuna edeltäjäversioon. Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön yksi uudistus on tarkempi Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä ja suurin uudistus on kuitenkin korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde sekä etukameraa varten tehty reikä. Näyttö on omassa kategoriassaan mielenkiintoinen ja vain harvoissa kilpailijoiden laitteissa on vastaavia ratkaisuja alle 300 euron hintaluokassa.
Moto G51 5G:n näyttö on siis kookas, tarkka ja sulava, mihin varmasti suurin osa puhelimen käyttäjistä tulee olemaan tyytyväinen. Tässä hintaluokassa Full HD+ -tarkkuus on jo vaadittava ominaisuus, mutta 120 hertsin virkistystaajuus ei niinkään. Korkea virkistystaajuus tekee näytön käyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman, sillä näyttö päivittää itsenä 120 kertaa sekunnissa aikaisemman 60 kerran sijasta. Puhelimessa voi kuitenkin käyttää perinteistä 60 hertsin virkistystaajuutta, jos ei 120 hertsin virkistystaajuudesta syystä tai toisesta tykkää.
LCD-tekniikan takia Moto G51 5G:n näyttö ei pääse vakuuttamaan värintoiston osalta samalla tavalla kuin monet OLED-tekniikkaan perustuvat puhelimet. Näyttö toistaa värit kuitenkin kohtuullisesti ja suuren kokonsa ansiosta sen kautta on mukava katsoa videoita ja kuluttaa muuta sisältöä. Näytön kirkkautta Motorola ei ole virallisesti ilmoittanut, mutta ainakin itse huomasin kirkkauden riittävän hyvin suurimmassa osassa tilanteita. Kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus saattaa olla hieman heikko, mutta onneksi se ei ole ongelma Suomessa kuin muutamana päivänä vuodessa. Näytön katselukulmien todettiin testijakson aikana olleen yllättävän heikot, sillä tietystä kulmasta katsottaessa näyttö vaikutti varsin harmaalta.
Moto G51 5G:n näytössä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti HDR-tukea ei näytössä ole. Esimerkiksi Netflixin kautta Moto G51 5G -puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti. Näyttöä varten Motorola ei ole toteuttanut kovinkaan laajoja asetuksia, vaan perusasioita pystyy säätämään. Asetuksien kautta on mahdollista muuttaa värintoistoa kahden asetuksen väliltä, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää.
Moto G51 5G on ensimmäinen Suomessa myytävä älypuhelin, jossa on Qualcommin hieman päivitetty alemman hintaluokan laitteille suunnattu Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri. Jo edeltäjämallista löytynyt Snapdragon 480 5G oli miellyttävän nopea ja mullisti Snapdragon 4 -sarjan piirit, mutta nyt Snapdragon 480 Plus -versiossa on pyritty lisäämään suorituskykyä entisestään. Kyseessä on edelleen 5G-järjestelmäpiiri, joten uutuuspuhelin tarjoaa tuen viidennen sukupolven mobiiliverkoille.
Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri on valmistettu edelleen 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 Plus rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.
Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 64 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on varsin vähän verrattuna kilpailijoihin, joissa on tässä kategoriassa usein jopa 128 gigatavua tallennustilaa. Onneksi Motorola on varustellut Moto G51 5G:n microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa teratavulla. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.
Testijakson aikana ajoimme Moto G51 5G -puhelimessa läpi muutamat suosituimmista suorituskykytesteistä, joiden perusteella Snapdragon 480 Plus on hieman tehokkaampi kuin Snapdragon 480 5G. Lähes järjestäen kaikissa testeissä saatiin hieman parempia tuloksia kuin muilla vastaavilla laitteilla. Suorituskyky on hyvällä tasolla hintaluokassaan ja tehoja on riittävästi peruskäyttäjille. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G51 5G:n saamia pisteytyksiä Snapdragon 480 5G -piiriin perustuviin Motorola Moto G50- ja Nokia G50 -puhelimiin.
Motorola Moto G51 5G (SD480P) | Motorola Moto G50 (SD480) | Nokia G50 (SD480) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 311 335 pistettä | 273 467 pistettä | 222 493 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 542 pistettä | 496 pistettä | 508 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1673 pistettä | 1584 pistettä | 1607 pistettä |
PCMark 2.0: | 9459 pistettä | 7801 pistettä | 6948 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2445 pistettä | 2444 pistettä | 2454 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2283 pistettä | 2308 pistettä | 2330 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3252 pistettä | 3076 pistettä | 3018 pistettä |
3DMark Wild Life: | 973 pistettä | 981 pistettä | 984 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Siinä missä Snapdragon 480 5G pääsi yllättämään suorituskyvyllään, niin nyt Snapdragon 480 Plus tarjoaa mukavan lisäyksen suorituskykyyn. Testijakson aikana on kuitenkin pakko todeta, että muutosta suorituskyvyssä ei kuitenkaan peruskäytössä havainnut millään tavalla. Suorituskyky on jo sillä tasolla, ettei puhelimen käyttämisen kanssa tullut vastaan ongelmia tai häiritseviä hidasteluja. Moto G51 5G -puhelinta oli mukava käyttää ja sovellukset käynnistyivät nopeasti. Mobiilipelien pelaamiseen ei suorituskykyä ole suunniteltu, mutta jonkinlaiset kevyet mobiilipelit toimivat puhelimessa mainiosti.
Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.
5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Moto G51 5G tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimessa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Moto G51 5G -puhelimesta.
Muuta tekniikasta
Motorola hyödyntää uutuuspuhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa, eikä edeltäjässä nähtyä takaosaan sijoitettu sormenjälkilukijaa. Molemmille tavoille sijoittaa lukija on varmasti omat ystävänsä ja molemmat ovat nykyään toimivia ratkaisuja. Moto G51 5G:ssa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä omasta syvennyksestään.
Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Moto G51 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.
Äänentoisto Moto G51 5G -puhelimessa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Moto G51 5G tarjoaa Motorolalle tuttuun tyyliin onneksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten laitteeseen voidaan liittää perinteiset kuulokkeet. Puhelimessa on Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.
Puhelimen teknisessä toteutuksessa huomionarvoista on mielestäni myös NFC-tuki. Sen avustuksella Moto G51 5G -puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.
Akunkesto ja pakkastesti
Akunkesto on suuren 5000 milliampeeritunnin akun varassa ja Motorolan mukaan akunkesto on jopa kaksi päivää. Virallisesti Motorola on maininnut akun kestävän jopa 30 tuntia yhdellä latauksella, mikä on hyvä saavutus. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan yksi suurimmista valttikorteista ja ainakin itsellä akku riitti hyvin kahdeksi päiväksi.
Usein iltaisin akkua oli vielä 40-50 prosenttia jäljellä, joten kevyellä käytöllä akkua ei välttämättä yöllä tarvitse ladata. Jos kuitenkin käyttää puhelinta päivän aikana aktiivisesti esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, niin silloin akun saa helposti tyhjäksi yhden päivän aikana. Parhaimmillaan akunvaraus tippui itselläni alle 35 prosenttiin, mutta tällöin laitetta oli käytetty hyvin aktiivisesti. Moto G51 5G:n kohdalla on kuitenkin suositeltavaa ladata akku öisin täyteen, sillä mitään kunnollista pikalatausta ei Motorola laitteeseen ole valitettavasti saanut.
Euroopassa Motorola toimittaa puhelimen mukana ainoastaan 10 watin tehoisen laturin, eikä yhtiö mainitse laitteen tukevan nopeampaakaan pikalatausta. Valituilla markkinoilla puhelin tulee 20 watin pikalatausta, joten on erikoista, miksi Euroopassa lataus on rajoitettu. Todennäköisesti tehokkaammalla laturilla akkua pystyy lataamaan hieman nopeammin kuin mukana tulevalla laturilla. Motorola ei lupaa mitään akun latausnopeuksia puhelimelle, joten toteutimme tutun lataustestin puhelimen mukana tulevalla laturilla. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään Moto G51 5G:n suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 155 minuutissa, eli reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa. Akun latautuminen on tuskallisen hidasta, ja mielestäni tässä hintaluokassa voisi odottaa myös jotain aivan muuta. 30 minuutissa akkua on saatu 29 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 52 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 120 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 8 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 35 minuutissa.
USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Moto G51 5G -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta. Latausnopeus pitäisi mielestäni olla selvästi nopeampi, sillä puhutaan kuitenkin 269 euroa maksavasta puhelimesta. Jopa edullisemmissakin Motorolan puhelimissa on nähty selvästi tehokkaampia pikalatauksia, joten erikoisesti Moto G51 5G ei pääse pikalatauksesta nauttimaan.
Motorola Moto G51 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G51 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli varausta oli 97 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, toisin kuin monet valmistajat yleensä tekevät turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G51 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 86 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli vielä normaalilla tasolla, mutta ei kuitenkaan parhaimmasta päästä. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Pakkastesti paljasti, että Moto G51 5G ei ole pakkaskestävyydeltään yhtä vakuuttava kuin edeltäjänsä, vaan asettuu perustasolle. Akun kuluminen pakkastestin aikana ei ollut huolestuttavaa, vaikkakaan ei parhaimmalla tasolla. Pakkastestin aikana havaittiin näytön hyytelöityminen, mikä on hyvin tuttua LCD-tekniikkaan perustuvissa näytöissä. Erikoista oli kuitenkin se, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.
Kamerat
Kameroita Motorola on päivittänyt merkittävästi verrattuna edeltäjäversioon. Edelleen mukana on kolmoiskamera, mutta rakenne on muuttunut selvästi. Pääkamerana on aikaisempaa tarkempi 50 megapikselin sensori, jonka rinnalta löytyy ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Kamerajärjestelmä on Moto G51 5G -mallissa hieman monipuolisempi, mikä on varmasti monien käyttäjien mieleen. Puhelimen etuosasta löytyy edeltäjästäkin tuttu 13 megapikselin kamera selfiekuvia ja videopuheluita varten.
Moto G51 5G tarjoaa 50 megapikselin pääkameran, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8 aukko ja pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/4,0 tuumaa ja siinä on 1,12 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.2 aukko ja kameralla voidaan taltioida laajoja 118 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas ja viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.
Motorola Moto G51 5G:n kolmoiskamera lyhyesti:
- 50 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,76”, 0,64 µm, PDAF [S5KJN1])
- 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 μm, 118˚ kuvakenttä [S5K4H7])
- 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 μm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Motorola on pyrkinyt parantamaan entisestään kameroita ja se näkyy vahvasti sensoreissa. Valitettavasti Moto G51 5G:n kohdalla paremmat kameratekniikat eivät kuitenkaan tarkoita kuvien olevan yhtään sen parempia. 50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, joten lopputulokseksi saadaan oletusasetuksilla 12,5 megapikselin kuvia.
Pääkameran kuvien laatu oli jopa pienoinen pettymys, sillä odotukset 50 megapikselin sensorilta olivat suuremmat. Pääkamera on parhaimmillaan, jos kuvataan hyvässä valaistuksessa esimerkiksi pihalla. Tällöin kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia, värit näyttävät miellyttäviltä ja dynaaminen alue on kohtuullinen. Lähempää kuvia katsottaessa kuvissa on kuitenkin enemmän pehmeyttä kuin voisi odottaa.
Valitettavasti pääkamera on heikoimmillaan hämäräkuvauksessa, mutta myöskin sisätiloissa kuvaaminen tuottaa haasteita. Jos valoa ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi, niin silloin kuvista tulee todella tummia ja yksityiskohdiltaan heikkoja. Hyvien kuvien ottaminen on todella haastavaa normaaleilla asetuksilla, ja mielestäni Motorola olisi pystynyt parempaankin lopputulokseen ohjelmiston optimoinneilla. Pääkamera tukee myös yötilaa, jolla saadaan kuviin hieman lisää valoa, mutta niissä on silti paljon rakeisuutta.
Pääkameralta ei kannata mielestäni odottaa paljoa. Moto G51 5G on hyvä osoitus siitä, että megapikseleiden lisäys ei aina suoraan tarkoita parempia kuvia. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Moto G51 5G:n pääkameralla.
Yksi Moto G51 5G:n uudistuksista on ultralaajakulmakamera, jollaista ei edeltäjästä löytynyt. Kyseessä on 8 megapikselin kamera, joten lähtökohtaisesti mitään yllätyksiä ei kannata odottaa. Ultralaajakulmakamera hoitaa hommansa, mutta kuvanlaatu ei päätä huimaa. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on hyvät yksityiskohdat ja värit taltioituvat luonnollisesti. Valitettavasti kuvat ovat pehmeitä ja niissä on havaittavissa häiritsevää rakeisuutta.
Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on todella surkea, eikä sitä kannata käyttää. Kuvat ovat kuin perunalla kuvattuja, sillä niissä on todella paljon rakeisuutta ja pehmeyttä sekä huonot yksityiskohdat. Kuviin ei saada myöskään taltioitua valoa kovinkaan paljoa. Yötilakaan ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameran kuvia.
Motorola on varustellut Moto G51 5G:n 2 megapikselin makrokameralla, jolla voidaan kuvata kohteita jopa 4 senttimetrin etäisyydeltä. Vastaava makrokamera on tuttu jo lukuisista muistakin Motorolan älypuhelimista, mutta mielestäni kyseessä on erittäin turha kamera. Moto G51 5G:n kohdalla kameralla ei pystytä kuvaamaan kovinkaan hyviä makrokuvia, sillä kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa käyttökelvottomia. Heikossa valaistuksessa makrokamera on vieläkin huonompi. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.
Etukamera on puhelimessa tarkkuudeltaan 13 megapikseliä. Hyvässä valaistuksessa etukamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta heikossa valaistuksessa on havaittavissa reilusti pehmeyttä kuvissa. Selfiekuvaamista harrastaville käyttäjille puhelimen etukameraa ei voi suositella. Videokuvaus Moto G51 5G -puhelimessa on mahdollista korkeintaan 1080p -tasolla, joten 4K-kuvaus ei ole tuettuna. Puhelimessa ei ole optista kuvanvakainta.
Moto G51 5G -puhelimssa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvaustilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisin sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle.
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makro- ja ultralaajakulmakameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Käyttöjärjestelmä
Motorola hyödyntää uudessa Moto G51 5G -puhelimessa hieman erikoisesti edelleen Android 11 -käyttöjärjestelmää, vaikka puhelin julkaistiin kuukausia Android 12 -version jälkeen. Puhelimessa olisi voinut olettaa olevan tuorein Android-versio mukana oletusarvoisesti, mutta nähtävästi Motorolalta ei aivan kaikkea voi odottaa. Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa toimii Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Android-kokemukseen muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä. Tuorein saatavilla ollut ohjelmisto piti sisällään Googlen 1. lokakuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivityksien osalta Moto G51 5G -puhelimen tilanne ei ole kovinkaan hyvä, mikä johtuu Motorolan tavasta julkaista laite vanhalla Androidilla. Lisäksi Motorolan päivityslupaus on nykypäivänä jo naurettavan huono, sillä laite saa yhden suuremman Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta vuosineljänneksittäin julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Moto G51 5G tulee saamaan siis ensi vuoden aikana Android 12 -päivityksen, eikä tämän jälkeen uusia Android-kokemuksia ole luvassa. Monet valmistajat lupaavat tässä hintaluokassa jo kaksikin Android-versiota. Android 12 -päivitystä voitaneen odottaa puhelimelle ensi vuoden keväällä tai kesällä, sillä Motorola aloittaa päivitykset puhelimilleen vasta helmikuussa 2022.
Moto G51 5G ei pääse tarjoamaan ohjelmistonsa osalta mitään mullistavaa, sillä laite perustuu Android 11 -versioon. Mukana on suurin osa Android 11 -version uudistuksista, mutta Android 12 -päivitys tuo myöhemmin mukaan selvästi uudistetun kokemuksen. Puhelimessa oleva My UX -käyttöliittymä on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista.
Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto on Moto G51 5G:ssa viimeistelty ja sulavaksi optimoitu.
Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhteenveto
Motorola on tehnyt uudessa Moto G51 5G -puhelimessa monia miellyttäviä päivityksiä tekniikan osalta. Samalla myöskin hinnoittelu on noussut selvästi verrattuna edeltäjäversioon. Suurimmat panostukset on tehty tällä kertaa näyttöön ja kameroihin, jotka olivat testijakson perustella Moto G51 5G:n suurimpia valttikortteja omassa hintapisteessään.
Moto G51 5G pääsi vakuuttamaan muun muassa tarkalla ja suurella näytöllä, jossa oli kaiken lisäksi 120 hertsin virkistystaajuus. Rakenne ei yllätä hintaluokassaan, mutta puhelin on kuitenkin erittäin jämäkkä sekä mattapintainen viimeistely tekee siitä aikaisempaa miellyttävämmän. Puhelimen sisällä oleva Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri tarjoaa hyvää suorituskykyä sekä tuen 5G-yhteyksille. Puhelimessa todettiin olevan lisäksi hyvä sormenjälkilukija, loistava akunkesto sekä mukavan puhdas Android-kokemus. Puhelimen valttikortteja ovat myös kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka.
Varmasti suurin ongelma oli lataaminen, sillä puhelimen kerrotaan tukevan vain 10 watin latausta. Suuren akun lataaminen 10 watin teholla on todella hidasta, mitä ei tässä hintaluokassa haluaisi nähdä. Toinen suurempi heikkous on ohjelmistossa. Ensinnäkin Motorola toimittaa puhelimen tuoreeltaan vanhalla Android 11 -versiolla. Lisäksi Motorola on luvannut laitteelle vain yhden suuremman Android-versiopäivityksen, eli Android 12 jää puhelimen ainoaksi ominaisuuspäivitykseksi. Mielestäni tässä hintaluokassa päivityslupaus saisi olla selvästi parempikin.
Suomessa Motorola Moto G51 5G on jo myynnissä 4 + 64 gigatavun versiossa 269 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat hopea Bright Silver sekä sininen Indigo Blue. Motorola Moto G51 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Motorola Moto G51 5G
SuomiMobiilissa testattiin Motorolan uusi alle 300 euron hintainen Moto G51 5G -älypuhelin, jossa on sulava 120 hertsin näyttö.
Hyvää
- Jämäkkä muovirakenne ja mattapintainen viimeistely
- Suuri ja tarkka näyttö korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella
- Kyvykäs Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri ja tuki sub-6-GHz 5G-yhteyksille
- Toimiva sormenjälkilukija kyljessä
- Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka ja NFC
- Loistava akunkesto
- Lähes puhdas Android-käyttökokemus
Huonoa
- Puhelimen mukana toimitetaan vain 10 watin laturi
- Kamerat eivät tarjoa yllätyksiä, jopa pääkamera on pettymys
- Heikko päivityslupaus (vain yksi Android-versiopäivitys)
- Julkaistu vanhalla Android 11 -versiolla