HMD Globalin viimeisimmät älypuhelimet ovat olleet edullisia 4G-puhelimia, jotka ovat asettuneet hinnoittelultaan alle 200 euroon. Aikaisemmin SuomiMobiilissa testasimme jo 199 euron hintaisen Nokia 5.4 -puhelimen ja tällä kertaa vuorossa on 159 euron hintainen Nokia 3.4. Puhelimissa on paljon samaa, mutta myös paljon eroavaisuuksia. Nokia 3.4 -mallissa on jouduttu karsimaan monissa osa-alueissa, jotta hinnasta on saatu muutama kymppi pois, ja se näkyy myös käyttökokemuksessa.
Nokia 3.4 -puhelimen kohokohtia ovat muun muassa kookas 6,39 tuuman näyttöpaneeli, 13 megapikselin kolmoiskamera, 4000 milliampeeritunnin akku sekä puhdas Android One -käyttökokemus. Puhelimen tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä alemman hintaluokan laitteille suunnattu Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri ja Suomessa on tarjolla 3 + 32 gigatavun muistiversio. Hintaa Nokia 3.4 -puhelimelta löytyy Suomessa 159 euroa, joten kovin kallis laite ei ole.
Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Nokia 3.4 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja latausnopeustestit.
Nokia 3.4 (TA-1283) | |
---|---|
Mitat: | 161 x 76 x 8.7 mm |
Paino: | 180 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.39 tuumaa / HD+ (1560 x 720) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 460 (4x 1.8 GHz Cortex-A73 & 4x 1.8 GHz Cortex-A53) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 610 |
Muisti: | 3 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 32 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 13 MP pääkamera (PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 10 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5 watin pikalataus / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 4.2 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana |
Värit: | Harmaa (Charcoal) / violetti (Dusk) / sininen (Fjord) |
Hinta: | 159 € |
Myyntipakkaus
HMD Global toimittaa Nokia 3.4 -puhelimen hieman uudistetussa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallinimi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla kahden vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva Nokia 3.4 -puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.
Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille itse Nokia 3.4 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen oikealla puolella on myös 5 watin tehoinen laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Nokia 3.4:n myyntipakkaus jäljittelee ulkoisesti HMD Globalille tuttua muotokieltä, jossa on paljon informaatiota heti yhdellä silmäyksellä. Sisällöltään myyntipakkaus on varsin odotettu, sillä mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut näkeväni myyntipakkauksessa toimitettavan myös esimerkiksi suojakuoren.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Nokia 3.4 on muovattu samasta puusta Nokia 5.4 -puhelimen kanssa, mutta toki selviä eroavaisuuksiakin on havaittavissa. Yleiset piirteet sekä koko ovat samat, mikä johtuu HMD Globalin käyttämästä identtisestä näyttöpaneelista. Nokia 3.4 rakentuu kokonaisuudessaan muovista, joten se ei poikkea laatuvaikutelmalla juurikaan kilpailijoistaan.
Suurin rakenteellinen eroa Nokia 3.4- ja Nokia 5.4 -puhelimien välillä on muovipintojen viimeistely. Nokia 3.4 tarjoaa kiiltäväksi muovatun muovikehyksen sekä hienoisesti kuvioidun mattapintaisen takaosan. Isovelimallissa oli kiiltävämuovinen takaosa, joten nyt Nokia 3.4 tarjoaa hieman paremman toteutuksen. Mattapinta tuntuu mukavammalta kädessä, eikä se kerää suuremmin sormenjälkiä tai huomattavia naarmuja. Mattapinnan takia puhelin tarjoaa hieman parempaa pitoa sekä se tuntuu varsin miellyttävältä. HMD Global on myös laittanut etuosan näyttölasiin likaahylkivän pinnoitteen, jonka avulla rasvaset jäljet saadaan näytöstä helposti pois. Pinnoitettu näyttö ei ole aina itsestään selvyys edullisissa älypuhelimissa.
Nokia 3.4:n muotoilu on hintaluokassaan onnistunut. Käteen istuvuutta on pyritty parantamaan hieman reunoilta kaartuvalla takaosalla, minkä lisäksi HMD Global on saanut ylimääräiset saumakohdat pois. Ehkä pienenä miinuspuolena voisi todeta näyttölasia kiertävän muovikaistaleen, joka on varsin paksu, eikä sovi kunnolla laitteen muotoiluun. Onneksi HMD Global on saanut asetettua muovikaistaleen puhelimeen saumattomasti, eikä sitä tunne puhelinta käytettäessä.
HMD Global on esitellyt Nokia 3.4 -puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen Fjord, violetti Dusk sekä harmaa Charcoal. Testiin saatu versio oli Charcoal, joka on varsin perinteisen tummanpuhuva. Harmaan värin rinnalla puhelimessa on myös mielenkiintoinen rusehtava väritys, joka näyttää tietyssä valaistuksessa mielenkiintoiselta.
Nokia 3.4:n mitoiksi on ilmoitettu 161 x 76 x 8,7 millimetriä, joten kooltaan puhelin on perusmitoissa. Kyse ei ole kompaktista puhelimesta, mutta ei myöskään mistään suuresta. Painoa Nokia 3.4:lla on 180 grammaa, joten HMD Global ei ole paisuttanut puhelimen painoa liikaa. Laite on tuttuun HMD Globalin tyyliin erittäin jämäkkä, sillä se ei päästä mitään natinoita tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Koska kyseessä on selvästi alle 200 euron puhelin, niin luonnollisesti minkäänlaista IP-luokitusta ei Nokia 3.4 tarjoa.
HMD Global ei ole käyttänyt kovin paljoa mielikuvista puhelimen etuosaa suunniteltaessa, sillä kyseessä on varsin geneerinen toteutus. Lisäksi etuosaltaan Nokia 3.4 on täysin identtinen kuin isoveljensä Nokia 5.4. Etuosassa näyttö peittää noin 82 prosenttia pinta-alasta, mikä tarkoittaa näyttöä kiertävän paksut kehykset. Näytön alapuolella on selvästi muita reunoja paksumpi musta kaistale, johon on tuotu myös Nokia-logo. Nokia 3.4:n näytön vasemmassa kulmassa on etukameraa varten tehty reikä ja näytön yläpuolella on puheluita varten käytettävä kuuloke. Näyttölasin yläreunassa on tarkkaan katsottaessa nähtävillä lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Puhelimen takaosa jäljittelee HMD Globalin tuttua muotokieltä, jossa keskiössä on pyöreä kamera-alue. Varsin minimaalisesti ulkonevassa kamera-alueessa on kolme kamerasensoria ja yksi LED-salamavalo. Kamera-alueen alapuolella on pyöreä sormenjälkilukija sekä tuttu Nokia-logo. Nokia 3.4:n takaosassa on esillä lisäksi pienellä präntillä painettuna vaadittuja merkintöjä sekä tietoja.
Nokia 3.4 -puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Mielestäni painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä mutta muovinen. Nokia 3.4:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös vielä SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on jälleen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näyttö on Nokia 3.4 -puhelimessa täysin identtinen kuin muutaman kympin kalliimmassa Nokia 5.4 -mallissa. Näyttö ei tarjoa mitään erikoista omassa hintaluokassaan, vaan toteutus on juuri sellainen, kuin mitä tässä hintaluokassa yleisesti nähdään. Näyttö on kooltaan 6,39 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1560 x 720 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on vain 269, joten kovin tarkasta näytöstä ei Nokia 3.4:ssa päästä nauttimaan.
Näytössä on lisäksi 19,5:9-kuvasuhde, perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus sekä 400 nitin kirkkaus. Näytön vasempaan yläkulmaan on toteutettu etukamerareikä ja näyttö on kauttaaltaan tasainen. Mitään muuta suurta heikkoutta Nokia 3.4:n näytössä ei ole kuin tarkkuus. 60 hertsin virkistystaajuus on vielä ymmärrettävissä tässä hintapisteessä, mutta toisaalta Nokia 3.4 ei pääse erottumaan näytössä millään osa-alueella.
Testijakson aikana näyttö oli riittävä perustoimintoihin, mutta mitään videoita sen kautta ei ole kovinkaan miellyttävää katsoa. Näytön kirkkaus on aina ongelma halpapuhelimissa ja tämä ongelma oli esillä myös Nokia 3.4 -puhelimessa testijakson aikana. Esimerkiksi suorassa auringonvalossa näytöltä oli haastavaa saada kunnolla selvää. Näytössä on mielestäni varsin hyvin optimoitu värintoisto heti oletusarvoisesti, mutta sinertävyys on hieman liikaa läsnä. Näytön värejä pystyy onneksi säätämään hieman puhelimen asetuksien kautta.
Nokia 3.4:n teknisessä toteutuksessa HMD Global luottaa jälleen Qualcommin ratkaisuihin, sillä tehoista vastaa Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri. Yleisesti aina Snapdragon 4 -sarjan järjestelmäpiirit ovat olleet todella heikkoja, eikä nyt myöskään Snapdragon 460 tarjoa mitään kovinkaan mullistavaa. Verrattuna Nokia 5.4 -puhelimesta löytyvään Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriin on Snapdragon 460 selvästi heikompi. Qualcommin kehittämä 11 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri tarjoaa kahdeksan ydintä, jotka ovat neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräväät Cortex-A73-ytimet sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävät Cortex-A53-ytimet. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 610.
Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 3 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös 32 gigatavua sisäistä EMMC-tallennustilaa. Tallennustilaa puhelimessa on varsin vähän, mikä kannattaa ottaa huomioon. Nokia 3.4 -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla. HMD Global on toteuttanut muistikorttipaikan jopa niin fiksusti, ettei se ole viemässä laitteen toista SIM-korttipaikkaa. Puhelimeen voidaan asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä muistikortin.
Testijakson aikana Nokia 3.4 -puhelimessa suoritettiin tutut suorituskykytestit, joissa päästiin varsin odotettuihin alhaisiin pisteisiin. Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri ei tarjoa yllätyksiä, sillä pisteet olivat selvästi alhaisempia kuin Snapdragon 662 -piiriin perustuvalla Nokia 5.4 -puhelimella. Lisäksi Nokia 3.4:n yksi suurimmista kilpailijoista on todennäköisesti Redmi 9, jossa on selvästi tehokkaampi MediaTek Helio G80 -järjestelmäpiiri. Nokia 3.4 ei pääse siis omassa hintapisteessään suuremmin yllättämään suorituskyvyn osalta ja se nähdään myös varsin takkuilevana käyttökokemuksena. Alapuolella olevasta taulukosta on vielä mahdollista verrata Nokia 3.4:n suorituskykytestien tuloksia Nokia 5.4- ja Redmi 9 -puhelimien vastaaviin tuloksiin.
Nokia 3.4 (SD460) | Nokia 5.4 (SD662) | Redmi 9 (MTKHG80) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 124 592 pistettä | 189 230 pistettä | 200 139 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 256 pistettä | 316 pistettä | 364 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1294 pistettä | 1421 pistettä | 1343 pistettä |
PCMark 2.0: | 5618 pistettä | 6124 pistettä | 8689 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 866 pistettä | 1190 pistettä | 1333 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 736 pistettä | 1036 pistettä | 1170 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2260 pistettä | 2481 pistettä | 2603 pistettä |
3DMark Wild Life: | 242 pistettä | 375 pistettä | EI TULOKSIA* |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien tulokset ovat aina vain suuntaa antavia, sillä niissä laite laitetaan kokonaisuudessaan äärirajoilleen. Harvoin päivittäinen käyttö on yhtä raskasta, minkä vuoksi myös Nokia 3.4:n suorituskyky saattaa riittää monille käyttäjille. Itsellä testijakson aikana puhelimen heikko suorituskyky näkyi erityisesti käyttöliittymän pieninä takkuiluina, sovelluksien pidempinä käynnistymisaikoina sekä yleisen käyttökokemuksen heikentymisenä. Nokia 3.4 -puhelinta on haastava suositella käyttäjille, jotka haluavat puhelimelta sujuvaa käyttökokemusta, sillä Nokia 3.4:n kokemus on monessa tilanteessa hermoja raastava heikon suorituskyvyn takia. Toki Nokia 3.4 varmasti riittää sellaisille käyttäjille, joille viestien lähettäminen ja puheluiden soittaminen on tärkein asia ja muut toiminnot toissijaisia.
Äänentoistoon Nokia 3.4 -puhelimessa hyödynnetään laitteen alareunaan asetettua kaiutinta, joten stereoäänentoistoa ei ole puhelimeen saatu. Yhden kaiuttimen kautta äänenlaatu on huono, mutta kyllä sen kautta esimerkiksi lyhyitä YouTube-videoita pystyy kuuntelemaan. Musiikin kuuntelua varten kaiutin ei ole kovinkaan hyvä ja mieluummin ainakin itse kuuntelen musiikkia kuulokkeiden kautta. Onneksi Nokia 3.4 tarjoaa perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten myös langallisien kuulokkeiden käyttäminen laitteella onnistuu. Nokia 3.4 tukee lisäksi langattomia kuulokkeita, mutta HMD Global on saanut mukaan vain vanhan Bluetooth 4.2 -tuen.
Puhelimen takaosassa sijaitsee sormenjälkilukija, joka on sijainniltaan erinomainen. Lukija on aivan etusormen ulottuvilla, joten laitetta otettaessa taskusta puhelimen lukitus avautuu helposti. Sormenjälkilukija on toimivuudeltaan varma, mutta nopeudeltaan kohtalainen. Yleisesti sormenjälkilukija tunnistaa sormen nopeasti, mutta lukituksen avautumiseen menee pari sekuntia, mikä tuntuu todella pitkältä ajalta verrattuna siihen, mihin on muutamissa muissa puhelimissa totuttu. Sormenjälkilukijan hitaus on mielestäni ohjelmistoperäinen ongelma, ja sen saisi toimimaan myös nopeammin, jos HMD Global näkisi tarpeelliseksi optimoida Android One -kokemusta hieman enemmän. Nokia 3.4 tukee myös etukameraan pohjautuvaa kasvojentunnistusta, joka on vielä hitaampi lukituksen avaustapa, eikä se myöskään ole yhtä turvallinen vaihtoehto.
Akunkesto ja pakkastesti
HMD Global luottaa Nokia 3.4 -puhelimessa kookkaaseen 4000 milliampeeritunnin akkuun, jonka luvataan tarjoavan akunkeston kahdeksi päiväksi. Testijakson aikana Nokia 3.4:n akunkesto oli varsin samanlainen kuin aikaisemmin testatussa Nokia 5.4 -mallissa, eli aivan kahden päivän akunkestoon ei päästy. 4000 milliampeeritunnin akusta löytyy kuitenkin vertaa vähintään yhdeksi päiväksi aktiivisessa käytössä ja varmasti vähäisellä käytöllä myös kahden päivän akunkesto on mahdollinen.
Nokia 3.4 -puhelimen on kerrottu tukevan 10 watin latausta USB-C-liittimen kautta, mutta HMD Global toimittaa mukana vain 5 watin laturin. Valmistaja ei ole antanut mitään arviota akun latausnopeudesta mukana toimitettavalla laturilla, mutta SuomiMobiilissa tämä päätettiin testata. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Nokia 3.4 latautuu tuskallisen hitaasti, sillä tyhjästä täyteen latautuminen kestää huimat 230 minuuttia, eli 3 tuntia ja 50 minuuttia. 30 minuutissa akkua on saatu ladattua vain 20 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 177 minuutin eli noin kolmen tunnin kohdalla. Lataus on jatkuvasti erittäin hidasta ja se hidastuu vielä loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 15 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 53 minuuttia. Minkäänlainen pikalataus ei ole vaatimus edullisissa puhelimissa, mutta ei siitä haittaakaan varmasti olisi. Nokia 3.4 on yksi kaikkien aikojen hitaiten latautuvista älypuhelimista, mitä olen testannut.
Nokia 3.4 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 3.4 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 98 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt Nokia 3.4 -puhelimen lataamisen laitteen ollessa jäässä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia 3.4:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 29 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä vain 71 prosenttia. Akun kuluminen pakkastestin aikana oli suurta, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Nokia 3.4:n pakkaskestävyys testissä ei ollut kuitenkaan aivan yhtä huonolla tasolla kuin isovelimalli Nokia 5.4:ssa. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Nokia 3.4 -puhelinta ei ole suunniteltu käytettäväksi Suomen kylmissä pakkaskeleissä, mikä kävi ilmi pakkastestin aikana. 29 prosentin pudotus akunvarauksessa on yksinkertaisesti liikaa. Suomalaisena brändinä Nokia-puhelimien voisi olettaa kestävän kylmiä olosuhteita, mutta Nokia 3.4 on testatuista yksi huonoiten pakkasta kestävä laite. Akun kulumisen ohella pakkastestissä kävi ilmi, että näyttö hyytelöityy selvästi pakkasessa ja akun lataus oli estetty puhelimen ollessa kylmänä. Akun latauksen estäminen on normaali tapa älypuhelinmaailmassa, ja esto on tehty turvallisuussyistä.
Kamerat
Nokia 3.4 on varusteltu kolmoiskameralla, joka koostuu 13 megapikselin pääkamerasta, 5 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Kameratoteutus on omassa hintaluokassaan varsin perinteikäs, eikä tarjoa mitään kovin yllättävää. Toki ultralaajakulmakameraa ei löydy kaikista alle 200 euron puhelimista, eikä nyt myöskään Nokia 3.4:n heikko 5 megapikselin ultralaajakulmakamera pääse suuremmin vakuuttamaan. Käytännössä puhelimessa on yksi jokseenkin käyttökelpoinen kamera, eli pääkamera. Nokia 3.4 tarjoaa toki myös kohtuullisen 8 megapikselin tasoisen selfiekameran.
13 megapikselin pääkameralla Nokia 3.4 -puhelimella pystytän taltioimaan hyviä kuvia hintaluokassaan. Kuvat ovat väritykseltään mukavan luonnollisia, mutta kuvissa on havaittavissa paljon kohinaa sekä vähemmän yksityiskohtia kuin kalliimmissa puhelimissa. Kohtuulliset kuvat onnistuvat vain hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mutta heikossa valaistuksessa kuvien rakeisuus on huomattavissa välittömästi sekä yksityiskohtia katoaa. Nokia 3.4:n pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta se valitettavasti tarjoa paljoa helpotusta tilanteeseen. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nokia 3.4:n pääkameralla.
5 megapikselin ultralaajakulmakamera ei pysty valitettavasti tarjoamaan mitään kovin erikoista, sillä kamera ei ole millään tasolla laadukas. Kuvat ovat todella rakeisia ja yksityiskohdiltaan heikkoja myös hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mikä oli toki odotettua ottaen huomioon 5 megapikselin tarkkuuden. Ultralaajakulmakuvissa tarkin kohta löytyy kuvan keskeltä ja reunoilla laatu on pelkkää pikselimössöä, joka ei näytä ollenkaan hyvältä. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameralla ei kannata edes kuvausta yrittää, sillä jälki on todella huonoa. Nokia 3.4:n kamerasovelluksessa on myös tuki yökuvaustilalle ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia Nokia 3.4:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Nokia 3.4:n viimeinen takaosan kamera on 2 megapikselin tasoinen ja sitä hyödynnetään syvyysterävyyden taltioimiseen. Kameraa päästään hyödyntämään muotokuvatilassa yhdessä pääkameran kaverina. Testijakson aikana otettujen kuvien perusteella Nokia 3.4 tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja sumentaa taustan miellyttävästi. Toki kuvaustilanne täytyy olla optimaalinen, eli valoa tarpeeksi ja kuvattavia kohteita vain yksi. Heikommassa valaistuksessa, ja jos kuvattavia kohteita on useampia, saattaa taustasumennus olla hyvin erikoinen. Alapuolella on yksi muotokuvatilalla taltioitu kuva, jossa on syvyysterävyys.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Nokia 3.4 -puhelimessa on muun muassa Nokia 5.4 -puhelimesta tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva sekä video. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila.
Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan ”kameravalitsimen” avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera. Videotilassa kameravalitsimessa on mahdollista päättää halutaanko videota kuvata ultralaajakulmakameralla, pääkameralla vai makrokameralla. Valitettavasti minkäänlaista manuaalitilaa ei Nokia 3.4:n kameraan ole tuotu.
Nokia 3.4:n kamerakokemus ei ole kovin miellyttävä, vaan kamerasovellus on hidas ja takkuileva. Esimerkiksi eri kameroiden välillä siirtyminen kestää pari sekuntia ja kuvaustilojen välillä siirtyminen tuntuu todella tahmealta, kuten aikaisemminkin testatuissa Nokia-puhelimissa. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.
Käyttöjärjestelmä
HMD Globalin kehittämien Nokia-puhelimien suurin valttikortti on ollut alusta asti puhdas Android One -käyttökokemus, ja tämä löytyy nyt Nokia 3.4 -puhelimestakin. HMD Global toimittaa laitteen jo vanhalla Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja puhelinta mainostetaan ”Android 11 -valmiina”. Vaikka Android 11 on ollut markkinoilla kohta puolen vuoden ajan, niin valitettavasti päivitystä ei puhelimelle ole vieläkään kuulunut. Testijakson lopuksi Nokia 3.4 oli saanut päivityksen, jossa oli Googlen 1. helmikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Myös tietoturvapäivitykset ovat siis tällä hetkellä noin kaksi kuukautta jäljessä.
Android One on puhdas Android-käyttöjärjestelmä, jossa ei ole montaa HMD Globalin tekemää muutosta. Nokia 3.4:n kohdalla laitteessa on muutama asetus sekä sovellus, jotka ovat HMD Globalin lisäämät, mutta muilta osin käyttöjärjestelmä on juuri sellainen kuin Google sen on suunnitellut. Android One on lähes HMD Globalin yksinoikeus, sillä monet muut valmistajat eivät tarjoa yhtä puhdasta Android-kokemusta.
Android One tuo mukaan hyvän päivityslupauksen, jolla Nokia-puhelimet ratsastavat. HMD Global on luvannut puhelimelle kaksi vuotta Android-päivityksiä, mikä tarkoittaa käytännössä kahta suurempaa Android-versiota. Nokia 3.4:n kohdalla puhelin tulisi saamaan Android 11- ja Android 12 -käyttöjärjestelmäversiot sekä kahden vuoden ajan tietoturvapäivityksiä lähes kuukausittain. Vaikka HMD Globalin lupaus kahdesta vuodesta päivityksiä oli vielä muutama vuosi sitten erittäin vakuuttava, niin nyt monet valmistajat tarjoavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten kyseessä ei ole enää yhtä suuri erottuvuustekijä. Alle 160 euron puhelimessa päivityslupaus on mielestäni kuitenkin todella hyvä.
Kokonaisuudessaan Android-käyttökokemus Nokia 3.4 -puhelimen kohdalla oli kohtalainen, mutta ei mitenkään erikoinen. Puhelimen heikon järjestelmäpiirin takia käytössä oli havaittavissa toisinaan suuriakin hidasteluja sekä tökkimisiä jo käyttöliittymässä. Sovelluksien käynnistyminen oli usein tuskallisen hidasta, joten ohjelmistoa olisi voinut vielä hieman optimoida paremmaksi.
Yhteenveto
Nokia 3.4 on lyhyesti todettuna karsittu ja huonompi versio Nokia 5.4 -puhelimesta. Mitään mullistavaa HMD Global ei pysty edelleenkään tarjoamaan alle 160 euron älypuhelimessa, mutta mukana on tutut valttikortit. Nokia 3.4 tarjoaa kattavan päivitystuen sekä puhtaan Android One -käyttökokemuksen. Muita vahvuuksia laitteella ei suuremmin ole, eikä puhelin pääse erottumaan massasta juurikaan.
Testijakson aikana Nokia 3.4:n rakenne todettiin hyväksi, sillä mattamuovinen toteutus tässä hintaluokassa on luonnollinen valinta. Puhelin pystyy tarjoamaan myös hyvän näyttöpaneelin sekä hyvän akunkeston. Mukana on myös tutut vahvuudet, joita ovat muistikorttipaikka, kuulokeliitin, NFC sekä sijainniltaan hyvässä paikassa oleva sormenjälkilukija. Nokia 3.4 -puhelimessa joutuu karsimaan jo todella paljosta, sillä puhelimen kamerat eivät ole kovin kummoiset, Snapdragon 460 -järjestelmäpiirin suorituskyky ei riitä aktiiviseen käyttöön ja puhelimessa on vain hidas 5 watin laturi mukana. Testijakson aikana havaittiin Nokia 3.4:n olevan myös todella huono vaihtoehto Suomen kylmiin pakkaspäiviin, sillä laite ei kestänyt pakkasta kovinkaan hyvin.
Suomessa HMD Globalin valmistama Nokia 3.4 on ollut myynnissä marraskuusta 2020 lähtien, mutta HMD Global toimitti laitteen vasta hiljattain testattavaksi. Laitteesta on tarjolla ainoastaan 3 + 32 gigatavun muistiversio, jolla on hintaa 159 euroa. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa Charcoal, sininen Fjord sekä violetti Dusk. Nokia 3.4 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Nokia 3.4
SuomiMobiili testasi HMD Globalin edullisemman hintapisteen Nokia 3.4 -älypuhelimen, joka tarjoaa puhtaan Android One -käyttöjärjestelmän.
Hyvää
- Kestävä muovirakenne
- Suuri näyttö
- Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC ja Dual-SIM
- Hyvä akunkesto
- Puhdas Android One -käyttökokemus ja päivitystuki
Huonoa
- Kamerat eivät mitenkään erikoiset
- Snapdragon 460 suorituskyky ei riitä
- Vain 32 gigatavua tallennustilaa
- Hidas sormenjälkilukija
- Heikko äänenlaatu yhdellä kaiuttimella
- Huono pakkaskestävyys
- Erittäin hidas akunlataus (mukana 5W laturi)
- Hitaat Android-versiopäivitykset (ei Android 11 vielä saatavilla)
Täysin epäonnistunut puhelin. Takkuaa ja menee jumiin yhtenään. Huonoin nokia puhelin. Valmistaja luultavasti sadisti.
Käyttöohjeet huonot SIM kortin tiedot numero muisti ei näy
Surkein puhelin ikinä… Jopa värinähälytyksen kanssa on ongelmia.. asetuksista laitan pois päältä, ja mitä tapahtuukaan kun joku soittaa, puhelin värisee kovemmin kuin pomo puhuu.. tosiaan tilttailee liian usein ynm. Pakkokäynnistys näppäimet tulleet tutuks.. arvosana 1/5 ei tässä ole mitään hyvää tai kelvollista. Ei tälläisiä roskia pitäisi valmistaa
Tosi petty
nyt. Kerran jo huollossa käytetty, puhelin menee ns jumiin…. huollon jälkeen homma jatkuu. Juurikin meni tänään klo 11.46 jumiin, on edelleen klo 17.49 toimintakyvytön. Valokuvat jäi näkyviin, ei saa edes virtaa pois päältä. Taidan heittää ilotulitteiden mukana sen taivaalle. En enää ikinä osta Nokialaista!