ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia G42 5G – Keskinkertainen 5G-laite liian korkealla hinnalla

Nokia G42 5G

Suomalainen HMD Global on tuonut myyntiin vain harvoja älypuhelimia kuluvan vuoden aikana, joista yksi on kesällä julkaistu Nokia G42 5G. Kyseessä on edullisen hintapisteen 5G-laite, joka jatkaa Nokia G22 -puhelimen kohdalla nähtyä helposti korjattavaa ideologiaa. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, joten siitä on saatu vahva käsitys.

Nokia G42 5G ei tuo tekniikan osalta markkinaan mitään uutta, vaan HMD Global luottaa tuttuihin toteutuksiin. Puhelimeen on saatu HD+ -tasoinen näyttöpaneeli, edullinen Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Käyttöjärjestelmänä on Android 13 ja päivityslupaus on 2 + 3 vuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Nokia G42 5G on tuotu myyntiin kesällä 2023. Yleisesti tarjolla on 6 + 128 gigatavun muistiversio 249 euron hintaan. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat Niin pinkki, Niin harmaa ja Niin violetti.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään tässä artikkelissa läpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia G42 5G (TA-1581)
Mitat: 165 x 75.8 x 8.55 mm
Paino: 193.8 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.56 tuumaa / HD+ (1612 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz / 560 nitiä
Järjestelmäpiiri: Snapdragon 480+ 5G (2x 2.2 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] / muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / AF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5") + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1/5") + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / 20 watin pikalataus (laturi ostettava erikseen) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / Yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Niin Pinkki / Niin Harmaa / Niin Violetti
Hinta: 249 € (6+128 Gt)

Myyntipakkaus

Nokia G42 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Nokia G42 5G toimitetaan uudistetussa aikaisempaa ekologisemmassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on ulkoisesti ruskea, eli pahvin ominainen väri on säästetty. Pakkaus on valmistettu 70 prosenttisesti kierrätetystä paperista. Pakkauksen päälipuolta koristaa puhelimen ääriviivat sekä Nokia-logo ja mallinimi useaan kertaan. Takaosassa on yleisiä tietoja ja yhdellä kyljellä on mainittu laitteen IMEI-tiedot, muistiversio ja muita tarpeellisia yksityiskohtia.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Nokia G42 5G -puhelin paperitaskuun käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vihko, jossa on käyttöohjeet ja turvallisuustietoja monella kielellä. Lisäksi paketista löytyy myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C) sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu.

HMD Global tuo ekologisempaa ajatustyyliään esille jo myyntipakkauksesta lähtien, josta itse tykkään. Pakkaus on myös pienempi, jonka avulla HMD Global on pystynyt vähentämään esimerkiksi kuljetuksessa tapahtuvia CO2-päästöjä. Huomionarvoista on, että mukana ei toimiteta laturia, joten kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Nokia G42 5G ei  tuo mukanaan mitään mullistavaa, vaan perustuu lähes samaan toteutukseen kuin aikaisemmin testattu Nokia G22. Kyseessä on laite, joka on suunniteltu helposti avattavaksi ja korjattavaksi. Pääasiassa valmistusmateriaalina on käytetty vain muovia, joka on tuttua tässä hintapisteessä. Puhelimesta on myös kolme väriversiota, jotka ovat Niin Harmaa, Niin Pinkki sekä testiin saatu Niin Violetti.

Viimeistelyn osalta Nokia G42 5G on yllättävän miellyttävä. HMD Global hyödyntää mattapintaa niin kehyksessä kuin takapinnassakin. Muovin kohdalla mattapinta on erinomainen, sillä se ei naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä yhtä herkästi kuin kiiltävät pinnat. Testijakson aikana muovipintaan ei tullut naarmuja. Mattapinnan ansiosta puhelin pysyy hyvin myös kädessä, vaikkakin kuivissa käsissä laite on jonkin verran liukas.

Ekologisuus näkyy Nokia G42 5G:n rakenteessa, sillä HMD Globalin mukaan takaosa on valmistettu 65 prosenttisesti kierrätetystä muovista. Puhelimen etuosassa on Gorilla Glass 3 -lasipinta, johon ei saatu suurempia naarmuja aikaiseksi. Näyttölasi on saanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois.

Kyseessä ei ole kompakti puhelin, mutta ei mikään liian massiivinenkaan. Nokia G42 5G istuu käteen kohtuullisesti, mutta pieni kulmikkuus on kuitenkin jatkuvasti läsnä. Tämä johtuu laitteen tasaisista kyljistä ja vain hieman kaartuvasta takaosasta. Itse en tykkää näyttölasia kiertävästä ylimääräisestä muovikehyksestä, joka on Nokia G42 5G:n kohdalla todella kookas.

Puhelimen mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 165 x 75,8 x 8,6 millimetriä ja painoa on jopa 193,8 grammaa. Kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna periksi tai päästä suuria natinoita laitetta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Toki jotain pientä väljyyttä oli havaittavissa, mutta siitä ei ole haittaa peruskäytössä. Nokia G42 5G on myös IP52-luokiteltu, joten se kestää pienen määrän roiskevettä. Kyseessä on mukava lisä tämän hintapisteen puhelimelle.

Nokia G42 5G on etuosasta katsottuna hyvin geneerinen. Näyttö peittää noin 83 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa etukameraa varten tehty pisaramainen lovi. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosaan on tuotu HMD Globalille tuttu laatikkomainen kamera-alue, joka on valmistettu metallista sekä muovista. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on lisäksi teksti ”50MP AI CAMERA”, jolla viitataan erityisesti pääkameran tarjoamiin ominaisuuksiin. Puhelimen takaosaan on laitettu myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on vain kohtuullinen tuntuma. Vasempaan kylkeen on laitettu SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Nokia G42 5G:n yläreuna on jätetty tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky

Nokia G42 5G -puhelimeen on saatu 6,56 tuuman kokoinen LCD-näyttöpaneeli, jolta ei kannata odottaa ihmeitä. Näytössä on ainoastaan HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 1612 x 720 pikseliä. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 560 nitin kirkkaus sekä 90 hertsin virkistystaajuus. Teknisien tietojen valossa näyttö on suunnattu alle 200 euron hintapisteeseen.

90 hertsiä on mukava ominaisuus, sillä usein edullisissa Nokioissa on 60 hertsin näytöt. Tällä kertaa näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa aikaisemman 60 hertsin sijasta. Tämä tekee kokemuksesta sulavamman ja sen huomaa myös Nokia G42 5G -puhelinta käyttäessä. Virkistystaajuutta voidaan säätää mukautuvan (90 Hz) ja vakion (60 Hz) välillä.

Muiden teknisien ominaisuuksien osalta näyttö ajaa asiansa. Tarkkuus on vain HD+ -tasolla, joten kovinkaan tarkasta sisällöstä ei päästä nauttimaan. Näytöllä kaikki tuntuu hieman sumealta ja ainakin itse voisin kaivata tässä hintapisteessä Full HD+ -tarkkuutta. Kirkkaus on riittävä monessa tilanteessa, mutta luettavuus on erittäin heikko auringonvalossa.

Värintoistoltaan näyttö on ainoastaan kohtuullinen, sillä LCD-paneelin takia esimerkiksi kovin syviä tummia sävyjä ei kannata odottaa. Näytölle ei tarjota kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään. Nokia G42 5G tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, mutta siitä ei tällaisella näytöllä ole suurta iloa.

Suorituskyvyn osalta HMD Global ei pääse yllättämään, sillä Nokia G42 5G -puhelimessa käytetään vuosia vanhaa Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiriä. Kyse on hienoisesti päivitetty versio Snapdragon 480 -piiristä, joka on nähty lukuisissa Nokia-puhelimissa vuosien varrella.

Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480+ 5G rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa yleisesti 6 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä UFS 2.2 -tallennustilaa. HMD Global on varustellut Nokia G42 5G:n microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa teratavulla. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Testijakson aikana ajoimme Nokia G42 5G -puhelimessa läpi muutamat suosituimmista suorituskykytesteistä, joissa saatiin odotettuja tuloksia. Suorituskyky on samalla tasolla muiden samaan piiriin perustuvien puhelimien kanssa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Nokia G42 5G:n saamia pisteytyksiä Honor 90 Lite 5G:n sekä Nokia G22 -puhelimien saamiin vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Nokia G42 5G (SD480P) Honor 90 Lite (MTK D6020) Nokia G22 (U606)
AnTuTu: 139 283 pistettä 393 896 pistettä 189 743 pistettä
Geekbench 6 (single): 745 pistettä 731 pistettä Ei tuloksia*
Geekbench 6 (multi): 1888 pistettä 1938 pistettä Ei tuloksia*
PCMark: 10 406 pistettä 8108 pistettä 7657 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 295 pistettä 330 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Erityisesti näin vuonna 2023 Snapdragon 480+ 5G on erittäin vanha järjestelmäpiiri, sillä uudempiakin on ollut pitkään saatavilla. Toki suorituskyky ei ole täysi farssi, sillä Snapdragon 480+ 5G ajaa edelleen asiansa peruskäyttöä ajatellen. Järjestelmäpiirin voisi kuvitella näkevän enää noin 200 euron hintaluokassa, eikä 250 eurolla.

Olen ollut usein tyytyväinen Snapdragon 480+ 5G -piirin perustuviin puhelimiin, sillä se riittää jos ei puhelimelta vaadi liikoja. Kyse ei ole mistään tehopiiristä, jonka takia sovellukset käynnistyivät hitaammin ja samalla peruskäytössäkin on havaittavissa pientä tökkimistä. Peruskäyttöön suorituskyky kuitenkin riittää, jos käyttö ei ole aktiivista tai vaadi parempaa suorituskykyä. Esimerkiksi raskaiden pelien pelaamista varten järjestelmäpiiriä ei ole suunniteltu.

Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X51 -5G-modeemin, jonka avulla Nokia G42 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa miinus on eSIM-tuen puuttuminen, jollainen on nähty muutamissa muissa samaan piiriin perustuvissa puhelimissa. HMD Global on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

HMD Global hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa. Nokia G42 5G -mallissa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä pienestä syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin, mutta toisinaan oli havaittavissa myös virhelukuja keskimääräistä enemmän.

Nokia G42 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Nokia G42 5G tarjoaa onneksi edelleen perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Langattomien kuulokkeiden ystäville tarjolla on jo vanha Bluetooth 5.1 -tuki.

Akku ja pakkastesti

Nokia G42 5G on vahvoilla akunkeston osalta, joka on yksi laitteen harvoista valttikorteista. HMD Global on pakannut puhelimen sisälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, jonka luvataan takaavan ”jopa 3 päivän akunkeston”. Aivan samoilla linjoilla en HMD Globalin kanssa ole, mutta kevyehköllä käytöllä akun saa kestämään noin kahden päivän ajan.

Usein iltaisin akkua oli 40-45 prosenttia jäljellä, joten kevyellä käytöllä akkua ei tarvitse joka yö ladata. Jos kuitenkin käyttää puhelinta päivän aikana aktiivisesti esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, niin silloin akun saa varmasti tyhjäksi yhden päivän aikana. Hyvän akunkeston taustalla on energiatehokas Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri sekä HD+ -tasoon rajoittuva näyttö. Puhelimessa ei ole siis mitään kovin erikoista, joka voisi kuluttaa akkua.

Latauksen osalta Nokia G42 5G ei pääse yllättämään, vaan tarjolla on melko perustason 20 watin pikalataus. Puhelin tukee Quick Charge 3.0- ja Power Delivery 3.0 -tekniikoita. Laturia ei puhelimen mukana toimiteta, vaan sellainen on ostettava erikseen. Pystyimme toteuttamaan lataustestin 20 watin laturilla ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia G42 5G:n akun latausnopeus 20 watin teholla.

Kuten lataustestistä nähdään, niin Nokia G42 5G latautuu tyhjästä täyteen 140 minuutissa, eli 2 tunnissa ja 20 minuutissa. Mistään nopeasta latauksesta ei ole kyse, vaan jopa hämmentävän hitaasta. Parempaa voisi jo toivoa yli 200 euron hintapisteessä.

30 minuutissa akkua on saatu 28 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 56 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 107 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 8 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 33 minuutissa.

Lataus USB-C-liittimen kautta on ainoa tapa ladata Nokia G42 5G -puhelinta, sillä luonnollisestikaan mukana ei ole langatonta latausta.

Nokia G42 5G -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia G42 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia G42 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 17 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 83 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalia korkeampaa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Nokia G42 5G ei välttämättä ole kaikista paras laite Suomen kylmiin pakkaspäiviin, sillä akun kuluminen toisella testauskerralla oli yllättävän suurta. Lisäksi pakkanen vaikutti laitteen näyttöön sekä akun lataukseen. Lataus oli kuitenkin mahdollista, kun laite oli ollut muutaman minuutin huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Nokia G42 5G on tuttua alempaa hintaluokkaa, eikä tarjolla ole kuin yksi oikeasti tarpeellinen kamerasensori. Puhelinta myydään 50 megapikselin kamera edellä. Pääkameran rinnalla on 2 megapikselin syvyyskamera sekä 2 megapikselin makrokamera, jotka ovat täysin turhia. Ultralaajakulmakameraa ei ole puhelimeen valitettavasti saatu.

50 megapikselin pääkamera on puhelimessa 1/2,76 tuuman kokoinen ja se perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee automaattitarkennusta. Pääkameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tämän seurauksena kuvat ovat oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, vaikka toki 50 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Kuviin saadaan hyvässä valaistuksessa kohtuullisesti yksityiskohtia, luonnolliset värit sekä hyvä dynaaminen alue. Toki kuvissa on myös paljon pehmeyttä, ja kilpailijoiden puhelimissa samasta kamerasensorista on saatu jopa enemmän irti. Kamera on vahvoilla erityisesti lähikuvaamisessa, mutta esimerkiksi maisemakuvissa kamera sekoittaa yksityiskohtia.

Heikossa valaistuksessa kamera on melko heikko. Jopa sisätiloissa kuvissa on selvästi enemmän pehmeyttä, joka ei ole koskaan hyvä asia. Yleisesti heikossa valaistuksessa kuvista tulee myös tummia, jonka takia yksityiskohdat vähenevät. Puhelin tukee myös yökuvaustilaa, joilla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia ja lisää valoa. Ei kuitenkaan paljoa.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Nokia G42 5G:n pääkameralla.

Takaosan toinen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jonka tarkkoja teknisiä tietoja ei ole kerrottu. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Kyseessä on turha kamera, jolle tuskin on kovin monelle puhelimen ostajalle todellista käyttöä.

Vastaava makrokamera on tuttu jo lukuisista muistakin Nokian älypuhelimista. Nokia G42 5G:n kohdalla kameralla ei pystytä kuvaamaan kovinkaan hyviä makrokuvia, sillä kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa lähes käyttökelvottomia. Heikossa valaistuksessa makrokamera on vieläkin huonompi. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Nokia G42 5G -puhelin tarjoaa myös 2 megapikselin syvyyskameran, jolla saadaan muotokuviin syvyysterävyyttä. Kameralla ei ole kuitenkaan todellista käyttöä, sillä vastaavia tuloksia saataisiin myös esimerkiksi ohjelmistollisesti tai ultralaajakulmakameraa hyödyntämällä, jota ei myöskään Nokia G42 5G valitettavasti tarjoa.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvaus onnistuu Nokia G42 5G:n pääkameralla ainoastaan 1080p 60 fps -tasolla, jonka lisäksi tuettuna on 1080p 60 fps. 4K-videokuvausta jo kaipaisi tässä hintapisteessä, mutta rajoitetut videokuvaustoiminnot johtuvat käytössä olevasta heikosta järjestelmäpiiristä. Yleinen laatu videoissa tuntui olevan kohtuullinen, mutta puhelinta ei kannata ostaa videoiden kuvaamista varten.

HMD Global tarjoilee puhelimessa 8 megapikselin tasoisen etukameran. Etukameran kuvien laatu oli luokattoman huono, sillä pehmeyttä ja rakeisuutta oli paljon. Etukamera tukee myös korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta.

Kamerasovelluksensa osalta Nokia G42 5G tarjoaa lähes saman kokemuksen kuin muutkin uudemman HMD Globalin älypuhelimet. Ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan, mutta ilmeeseen on saatu mukaan pientä päivitystä. Kamerasovellus on saanut enemmän elementtejä, jotka sopivat Android-kokemukseen ja samalla toiminnot on tuotu paljon helpommin käytettäväksi.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on muutamia asetuksia, kuten salama, HDR, AI-muotokuva, Liike sekä pikavalinta Google Lensille. Lisää asetuksia saadaan auki pyyhkäisemällä kamerasovellusta alaspäin, jolloin voidaan muokata kuvasuhdetta, ajastusta, vesileimaa tai ottaa käyttöön 50 megapikselin tila, ruudukko tai tasomittari. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva ja video. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (pikakuva, makro, dual-sight, panoraama, ajastettu kuvaus, hidastus, ammattilainen).

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, jossa on oletusarvoisesti 1x ja 2x tilat. Kamera tulee zoomausta 8-kertaiseksi. Nokia G42 5G tuo mukanaan manuaalikuvaustilan, joka saadaan auki pyyhkäisemällä laukaisinpainikkeesta ylöspäin. Manuaalitilassa voi säätää valotusta, tarkennusta, ISO-arvoa sekä valotusaikaa. Samalla on myös mahdollista kuvata RAW-kuvia.

Kokemus on aikaisempaa parempi kamerasovelluksen osalta, mutta kuitenkin hieman hidas. Esimerkiksi eri tilojen välillä vaihtaminen kestää liikaa ja välillä kuvan ottaminenkin oli hidasta.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Nokia G42 5G jatkaa HMD Globalin tuttua strategiaa tarjota mahdollisimman puhdas Android-kokemus ilman mitään ylimääräistä. Kyseessä on myös yksi harvoista Nokia-puhelimista, jonka mukana tulee heti tuoreeltaan Android 13 -versio. Testijakson aikana puhelimessa oli ohjelmistoversio, joka piti sisällään Googlen 5. marraskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

HMD Global on myynyt puhelimiaan pitkään päivitykset edellä, mutta Nokia G42 5G on päivitettävyyden osalta vain kohtuullinen. Puhelin on saamassa kaksi Android-versiota sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tietysti ottaen huomioon hintaluokan, niin yleinen standardi on vain 1 + 3 vuotta. Nokia G42 5G:n kaikki päivitykset loppuvat vuoden 2026 kesäkuussa, ja sen aikana luvassa on Android 14- ja Android 15 -päivitykset.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

HMD Global ei ole tehnyt ohjelmistoon mitään merkittäviä omia uudistuksia. Mukana on muutamia esiasennettuja sovelluksia ja omia asetuksia, mutta kokemus on lähellä puhdasta Androidia. Itse tykkään puhtaasta Androidista.

Yleisesti ohjelmisto tuntui toimivan Nokia G42 5G -puhelimessa riittävän hyvin, vaikka heikohko suorituskyky ei annakaan parasta kokemusta. Välillä joidenkin toimintojen suorittamista saa odottaa kauan, mutta suurimmaksi osaksi kaikki toimi hyvin.

Yhteenveto

Nokia G42 5G on melko perinteikäs edullinen 5G-älypuhelin, mutta vastaavia ominaisuuksia voisi odottaa alle 200 euron hintapisteessä. Nykyisellä hinnalla kyseessä on liian kallis laite, sillä parempaakin on tarjolla.

Laitteessa on kuitenkin jonkin verran hyviä toteutuksia. Nokia G42 5G on muun muassa helposti korjattavissa ja laitteen rakenne on jämäkkä ja hyvin viimeistelty. Näytön 90 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavamman ja puhelimeen on saatu myös hyvä määrä muisteja. Akunkesto on suurin valttikortti, sillä se ei lopu yhden päivän aikana. Vahvuutena voidaan pitää myös puhdasta Androidia, jos sitä arvostaa.

Nokia G42 5G:n näyttö ei ole kuitenkaan teknisesti hyvä, sillä HD+ -tarkkuus on liian alhainen ja LCD-paneeli ei tarjoa hyvää värintoistoa. Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri on jo vuonna 2023 todella vanha. Kameroiden osalta tarjolla on jälleen kaksi täysin turhaa kameraa, jonka lisäksi suurta akkua joutuu lataamaan tuskallisen pitkään. Heikkoudeksi voidaan luetella myös eSIM-tuen puuttuminen.

Suomessa Nokia G42 5G on ollut saatavilla kesästä 2023 lähtien 6 + 128 gigatavun muistiversiossa 249 euron suositushintaan. Tarjolla puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat Niin Pinkki, Niin Violetti ja Niin Harmaa.

Nokia G42 5G

5.2

Jos hinta olisi alle 200 euroa, niin Nokia G42 5G olisi kohtuullisen hyvä laite.

Hyvää
  • Puhelimen pystyy korjaamaan kotioloissa
  • Mattapintainen viimeistely
  • Näytössä 90 hertsin virkistystaajuus
  • Miellyttävät muistit (6 + 128 Gt)
  • Hyvä akunkesto suuren akun ansiosta
  • Kuulokeliitin, NFC ja muistikorttipaikka
  • Puhdas Android + kohtuullinen päivityslupaus
Huonoa
  • Yleisesti epätarkka näyttö
  • Snapdragon 480+ 5G -järjestelmäpiiri on jo vanha
  • Kaksi täysin turhaa 2 megapikselin kameraa
  • Todella hidas lataus
  • Ei ole eSIM-tukea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Mun mielestä puhelin ei ole niin huono kuin arvostelu antaa ymmärtää. Akunkesto on silti tuplat verrattuna xiaomi ja oneplussaan. Tätä puhelinta saa 199euron hintaan ja siinä on monia hyviä ominaisuuksia.

    Tietysti on selvää että esim xiaomilla ja nokialla on eri ostajakuntansa sitä voisi arvostelussa painottaa, eikä geneerisesti käydä samoja asioita läpi joka arvostelussa.

  2. Ostin lapselle Nokia G42:n joululahjaksi Verkkokauppa.com:sta 189 euron hintaan. Omakohtaista kokemusta laitteen käytöstä ei siis luonnollisesti ole, mutta itse arvostan suuresti puhdasta Androidia.

  3. Tätä myytiin 179 eurolla välillä. Oneplussan ongelmien jälkeen todella varma ja kestävä puhelin

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut