Nokia G50 on suomalaisen HMD Globalin uusin edullisemman hintapisteen 5G-älypuhelin ja samalla on ensimmäinen laajasti Suomessa myyntiin tuotu Nokia G -malliston laite. Nokia G -mallisto on HMD Globalin alemman ja keskihintaluokan puhelinmallisto, jossa nähdään hyviä ominaisuuksia ja hyvää päivitystukea. Teknisesti Nokia G50 on karsitumpi kuin aikaisemmin testattu hieman kalliimpi Nokia X10 -puhelin.
Uudessa Nokia G50 -puhelimessa on panostettu hintaluokassa normaaleihin asioihin, eikä HMD Global ole lähtenyt tekemään yllättäviä teknisiä ratkaisuja. Puhelimessa on Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, erittäin suuri 6,82 tuuman näyttöpaneeli ja tarkka 48 megapikselin kolmoiskamera. Puhelimessa on myös kookas 5000 milliampeeritunnin akku. HMD Global myy Nokia G50 -puhelinta Suomessa 269 euron hintaan.
Nokia G50 oli SuomiMobiilin testikäytössä kahden viikon ajan, minkä perusteella laitteesta saatiin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uutuuspuhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, 5G-tukeen, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään tässä artikkelissa läpi.
Nokia G50 (TA-1361) | |
---|---|
Mitat: | 173.83 x 77.86 x 8.85 mm |
Paino: | 220 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.82 tuumaa / HD+ (1640 x 720) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 450 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 480 5G (2x 2.0 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (ISOCELL S5KGM1 / f/1.8 / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7/ 1.12 µm / 1/4") |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + Android One (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 18 watin pikalataus (mukana 10W laturi) / yksi kaiutin / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Merensininen (Ocean Blue) ja keskiyön aurinko (Midnight Sun) |
Hinta: | 269 € |
Myyntipakkaus
Nokia G50 -puhelimen HMD Global toimittaa hieman erilaisessa myyntipakkauksessa kuin aikaisemmin testatut Nokia X -sarjan puhelimet. Myyntipakkaus on kookas, mutta yleisilme on tunnistettavissa Nokiaksi. Pakkauksen päälipuolta koristaa kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi, Nokia-logo sekä Android-logo. Pakkauksen takaosassa on listattuna laitteen ominaisuuksia ja kyljessä on paljon tekstiä. Yhdeltä kyljeltä löytyy tieto puhelimen muistiversiosta, malliversiosta, väristä sekä IMEI-koodeista.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Nokia G50 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy pikakäyttöopas ja turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Pakkauksen pohjalla on erillisten pahvitaskujen alle piilotettuna USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 10 watin tehoinen laturi. Nokia G -sarjassa HMD Global toimittaa edelleen laturin mukana.
HMD Global toimittaa Nokia G50:n mukana siis kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan ja ainakin itse olen tyytyväinen siitä, että jonkinlainen laturi tulee mukana. Toki tässä hintapisteessä olisi voinut toivoa myös tehokkaampaa laturia, jotta puhelimen suuren akun saisi nopeammin täyteen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Nokia G50 jatkaa HMD Globalin tuttua edullisempien puhelimien toteutusta, sillä se on valmistettu pääosin muovista. Kyseessä on myös erittäin kookas puhelin, eikä Nokia G50:n kohdalla ole selvästi ollut tavoitteena tehdä ohutta ja siroa laitetta. Puhelimesta on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat merensininen (Ocean Blue) ja keskiyön aurinko (Midnight Sun). Testissä käynyt väriversio oli sininen.
Nokia G50 on valmistettu muovista lukuun ottamatta näyttöä suojaavaa lasia. HMD Global on viimeistellyt kehykset ja takapinnan mattapintaisiksi, mikä on mielestäni erittäin hyvä valinta tässä hintapisteessä. Henkilökohtaisesti tykkään Nokia G50:n mattapintojen antamasta tuntumasta ja samalla ne pitävät laitteen selvästi siistimpänä pidempään. Takaosan mattapinta ei pääse naarmuuntumaan samalla tavalla kiiltävät muovipinnat ja samalla laite ei tunnu liian liukkaalta. Mattapinta kerää myös vähemmän sormenjälkiä, vaikka niitä hieman Nokia G50:n takaosaan jääkin.
Sininen väriversio näyttää mielestäni hyvältä, sillä siinä käytetään kevyttä liukuvärjäystä. Puhelimen takaosa ei ole tylsän tasaisen sininen, vaan keskiosassa on hieman vaaleampi alue, joka myös näyttää erilaiselta eri valaistusolosuhteissa. HMD Global on tehnyt puhelimesta todella laadukkaan, mikä näkyy jämäkkänä olemuksena. Puhelimen kookas rakenne ei anna yhtään periksi käsien välissä taivuteltaessa, eikä puhelin myöskään natise. Ilokseni sain huomata, että HMD Global on luopunut näyttöpaneelia kiertävistä ylimääräisistä muovikehyksistä, ja näyttölasi ja takapinta yhdistyvät nyt kehykseen ilman ylimääräisiä saumoja.
Nokia G50 -puhelimen virallisiksi mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 173.83 x 77.86 x 8.85 millimetriä ja painoksi 220 grammaa. Kyseessä on joka suhteessa kookas ja painava puhelin, joten kaikille Nokia G50 ei ole kokonsakaan puolesta paras vaihtoehto. Mielestäni tässä hintaluokassa puhelimet voisivat olla selvästi kevyempiä ja sirompia, mutta HMD Global on ottanut hieman erilaisen lähestymistavan. Suuren kokonsa takia pieniin käsiin tai tiukkoihin taskuihin puhelin ei juuri sovi. Yleinen käsituntuma Nokia G50 -puhelimessa on kuitenkin hyvä, sillä rakenteessa ei ole teräviä kulmia tai ylimääräisiä saumakohtia.
Puhelimen rakenteessa huomionarvoinen seikka on se, ettei HMD Global lupaa laitteelle minkäänlaista vedenkestävyyttä. Tässä hintaluokassa IP-luokituksen puuttuminen ei ole erikoista, mutta mielestäni jonkinlainen roiskevedenkestävyys voisi olla hyväksi. Nokia G50:n kohdalla on kuitenkin otettu huomioon pienet kastumiset, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakkaan HMD Global on laittanut erillisen suojakumin, joka estää nesteen pääsemisen laitteen rakenteeseen. Nokia G50 -puhelinta ei kuitenkaan kannata upottaa veteen, sillä sitä laite tuskin kestäisi.
Nokia G50 -puhelimen etuosa on geneerinen ja puhelimen keskiössä ovat paksut näyttöä kiertävät kehykset. Kookas näyttö peittää etuosan pinta-alasta vain 84 prosenttia, sillä HMD Global on jättänyt näytön alapuolelle noin senttimetrin paksuisen kehyksen vain Nokia-logoa varten. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty pisaramainen lovitoteutus. Näyttölasin ja puhelimen muovikehyksen väliin HMD Global on asettanut myös puheluihin käytettävän kuulokkeen. Valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet sijaitsevat näytön yläpuolella.
Takaosan kanssa Nokia G50 -puhelimessa luotetaan muista Nokia-puhelimista tuttuun muotoiluun, jossa silmiin pistää pyöreä kamera-alue. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta ja sitä on kehystämässä metallinen rinkula. Koska HMD Global on laittanut kamera-alueen keskelle, niin puhelin ei pääse keikkumaan mitenkään häiritsevästi puhelinta pöydällä pidettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Nokia G50 takaosassa on vielä Nokia-logo ja muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä lähes huomaamattomasti.
Nokia G50:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat hyvät. Nokia G50:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G
Näyttönä Nokia G50 -puhelimessa käytetään hintaluokassa jopa varsin heikkoa toteutusta, vaikka kokoa näytöllä onkin todella paljon. HMD Global hyödyntää erittäin suurta 6,82 tuuman kokoista näyttöpaneelia, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on vain HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 1560 x 720 pikseliä, eli 252 pikseliä tuumaa kohden. Näytön muita mainittavia seikkoja ovat 450 nitin maksimikirkkaus, 19,5:9-kuvasuhde sekä etukameraa varten tehty pisaramainen lovi.
Teknisesti Nokia G50:n näyttö on sellainen, mitä voisi odottaa näkevänsä alle 150 euron hintaluokassa, mutta alle 300 euron puhelimessa voisi toivoa olevan vähintään Full HD+ -tarkkuus. Testijakson aikana juurikin tarkkuus oli pieni ongelma, sillä Full HD+ -näyttöihin tottuneena HD+ näyttää sumealta sekä epätarkalta. Lisäksi näytön suuri koko yhdistettynä heikkoon tarkkuuteen ei ole ikinä hyvä asia. Muilta osin näytössä ei ollut suurempia valituksen aiheita. Kirkkautta olisi saanut olla hieman enemmän, mutta normaaleissa tilanteissa näytöstä saa erinomaisesti selvää.
Näytön virkistystaajuus on 60 hertsiä, joten HMD Global ei ole lähtenyt edelleenkään nostamaan virkistystaajuutta. Monet edulliset puhelimet tarjoavat jo vähintään 90 hertsin näytön, joten Nokia G50 ei pääse tarjoamaan näyttönsä osalta mitään uusimpia ratkaisuja. Värintoistoltaan näyttö on jokseenkin haalea ja sinertävä, mikä on toki yleistä edullisissa laitteissa. Näytölle Nokia G50 ei tarjoa kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään, eikä mukana ole myöskään muutamista Nokia-puhelimista tuttuja HDR-toimintoja.
Nokia G50 tarjoaa kuitenkin Widevine L1 -sertifikaatin, mutta siitä ei tällaisella näytöllä ole suurta iloa. Näytöltä ei siis kannata Nokia G50 -puhelimessa odottaa ihmeitä, mutta se ajaa mielestäni asiansa.
Nokia G50 -puhelimen sisuksista löytyy muistakin Nokia-puhelimista tuttu Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, joka on kuin luotu tämän hintaluokan laitteille. Aikaisemmissa Nokia-puhelimissa järjestelmäpiiri oli hieman alimitoitettu, mutta Nokia G50:n kohdalla suorituskyky on hyvällä tasolla, kun katsotaan hintaa.
Snapdragon 480 5G on todella kyvykäs järjestelmäpiiri ja selvästi tehokkaampi kuin yksikään aikaisempi Snapdragon 4 -sarjan piiri. Samalla se on jopa tehokkaampi kuin monet suositut Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit. Alle 300 euron hintaluokassa Snapdragon 480 5G on jo ymmärrettävä ratkaisu.
Qualcommin kehittämä Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 5G rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.
Nokia G50 -puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on 64 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Muistit ovat jo hyväksyttävällä tasolla, mutta ehkä ainakin enemmän RAM-muistia voisi olla. Onneksi Nokia G50 tarjoaa myös microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 512 gigatavua. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.
Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tiedossa aikaisempien arvostelujen ansiosta, mutta silti ajoimme Nokia G50 -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Suorituskyky oli täysin samalla tasolla kuin muissakin samaan järjestelmäpiiriin perustuvissa älypuhelimissa. Erityisesti AnTuTu-testi antoi kuitenkin selvästi heikompia pisteitä kuin monet muut Snapdragon 480 5G -puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Nokia G50:n saamia pisteytyksiä vastaamaan järjestelmäpiiriin perustuvien Nokia X10- ja Motorola Moto G50 -puhelimien kanssa.
Nokia G50 (SD480 5G) | Nokia X10 (SD480 5G) | Motorola Moto G50 (SD480 5G) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 222 493 pistettä | 324 051 pistettä | 273 467 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 508 pistettä | 506 pistettä | 496 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1607 pistettä | 1671 pistettä | 1584 pistettä |
PCMark 2.0: | 6948 pistettä | 7108 pistettä | 7801 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2454 pistettä | 2425 pistettä | 2444 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2330 pistettä | 2298 pistettä | 2308 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3018 pistettä | 3007 pistettä | 3076 pistettä |
3DMark Wild Life: | 984 pistettä | 982 pistettä | 981 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Testijakson aikana suorituskyky tuntui olevan riittävä monissa tilanteissa ja päivittäinen käyttö oli vaivatonta. Nokia G50:n kohdalla ei tullut vastaan mitään suurempia hidasteluja tai sovelluksien pidempiä latausaikoja, vaan käyttökokemus suorituskyvyn osalta oli hintaluokassaan todella vaikuttava. Suorituskyky riittää mainiosti aktiiviseen käyttöön, jolla tarkoitan sosiaalisen median selaamista, puheluita, netin selaamista, sovelluksien välillä liikkumista sekä kuvaamista. Järjestelmäpiirinsä takia Nokia G50 -puhelinta ei kuitenkaan voi suositella mobiilipelaamiseen, vaikka toki kevyemmät ja yksinkertaiset pelit puhelimessa pyörivätkin pääosin hyvin.
Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Nokia G50 -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.
5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia G50 tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Nokia G50:ssa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 28, 38, 40, 41 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nokia G50 -puhelimesta.
Nokia G50 -puhelinta käytettiin Elisan ja DNA:n 5G-verkoissa pääasiassa Hämeenlinnan alueilla. Testeissä verkot tuntuivat puhelimella toimivan hyvin ja vakaasti ja samalla päästiin hyviin latausnopeuksiin. Yleisesti nopeudet jäivät molemmilla operaattoreilla noin 500 Mbps latausnopeuksiin sekä 15 Mbps lähetysnopeuksiin. Parhaimmat tulokset saatiin kuitenkin Elisan verkoissa, sillä latausnopeus ylsi jopa 1030 Mbps tasolle ja latausnopeus 118 Mbps tasolle. Nokia G50 -puhelimella päästään hinnastaan huolimatta huippuluokan 5G-puhelimien tasolle lataus- ja lähetysnopeuksissa.
Muuta tekniikasta
Nokia G50 tarjoaa hintaluokassaan tuttuun tapaan 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten puhelimeen on mahdollista asettaa normaalit langalliset kuulokkeet. Jos kuitenkin on jo tottunut langattomiin kuulokkeisiin, niin Nokia G50 sisältää Bluetooth 5.0 -version, jonka avulla pitäisi onnistua vakaa langaton yhteys kuulokkeiden ja puhelimen välillä.
Puhelimen oma äänentoisto on ainoastaan yhden kaiuttimen varassa, eikä stereoäänentoistoa löydy. Kaiuttimelta ei kannata odottaa ihmeitä, vaan se ajaa asiansa. Äänenlaatu ei ole erikoinen, eikä kaiuttimen kautta ole mielestäni mielekästä kuunnella musiikkia. Puheen kuuntelu kaiuttimen kautta on vielä ymmärrettävää, mutta ainakin itse yhdistin puhelimeen mieluummin kuulokkeet paremman äänenlaadun toivossa.
HMD Global on laittanut sormenjälkilukijan Nokia G50 -puhelimessa oikeaan reunaan ja se on integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on myös omassa pienessä syvennyksessään, josta sen löytää nopeasti käsituntumalla. Sormenjälkilukija on sijainniltaan mielestäni erinomaisessa paikassa, mutta toimivuudeltaan se ei ole aivan niin nopea kuin mitä voisi toivoa.
Sormenjälkilukija toimi pääasiassa vakaasti ja se tunnisti sormenjäljen ensimmäisellä yrittämällä. Sormenjälkilukijan suurin ongelma on kuitenkin sen hitaus, sillä erityisesti puhelimen ollessa näyttö kiinni menee lukituksen avaamiseen parikin sekuntia. Jos kuitenkin lukitusnäyttö on päällä, niin lukituksen avaaminen onnistuu selvästi nopeammin. Kyseessä on ongelma, jonka HMD Global varmasti pystyisi korjaamaan tulevissa päivityksissä, mutta ottaen huomioon HMD Globalin aikaisempien puhelimien parannuspäivitykset, niin itse en ainakaan odottaisi merkittävää parannusta sormenjälkilukijan nopeuteen.
HMD Global on viime vuosina laittanut Nokia-puhelimiinsa mukaan myös Google Assistant -painikkeen, joka löytyy nyt myös Nokia G50:n vasemmasta kyljestä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se avaa Google Assistant -sovelluksen, mutta muuta käyttöä painikkeelle ei ole. Painiketta voidaan sanoa turhaksi, sillä Google Assistant ei ole käytössä suomeksi, joten palvelua käyttävät vain harvat. Lisäksi sitä painaa usein vahingossa, jolloin Google Assistant käynnistyy häiritsevästi muun sisällön päälle. Onneksi asetuksista on mahdollista ottaa ominaisuus pois käytöstä, jolloin painiketta painamalla ei tapahdu mitään.
Vaikka kyseessä on Google Assistant -painike, niin jälleen voi ihmetellä, miksei painiketta voi ohjelmoida monipuolisemmaksi. Olisi hyvin kätevää, jos painiketta painamalla saisi jonkin omavalintaisen sovelluksen auki tai vaihtoehtoisesti tuplanapauttamalla taskulampun aktivoitua. Painiketta voitaisiin tässä tilanteessa käyttää selvästi monipuolisemmin, mutta nykyisellään vain Google Assistantiin suunnattuna se on monille varmasti turha.
Akunkesto ja pakkastesti
Nokia G50 on suuri ja niin on myös sen akku, sillä HMD Global on laittanut puhelimen sisuksiin 5000 milliampeeritunnin akun. Puhelimelle luvataan noin kahden päivän akunkesto ja ainakin testijakson aikana siihen päästiin muutaman kerran. Kevyellä käytöllä akku kestää pari päivää, mutta jos laitetta käyttää aktiivisesti, niin akkua on iltaisin noin 30-40 prosenttia. Tällaisessa tilanteessa akku kannattaa ladata illalla, jotta virtaa riittää myös seuraavaksi päiväksi.
Hyvään akunkestoon vaikuttaa varmasti suuren akun ohella myös tutut ja varmat tekniset ratkaisut. Nokia G50:ssa käytettävä järjestelmäpiiri on virtapihi, eikä myöskään näytöstä löydy korkeita virkistystaajuuksia. Ainoa varmasti hieman enemmän akkua kuluttava asia on 5G, mutta valitettavasti testijakson aikana 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy päivittäisessä käytössä todentamaan. Akunkesto on Nokia G50 -puhelimessa erinomainen, mutta lataamisesta ei voida sanoa samaa.
HMD Global toimittaa Nokia G50 -puhelimen mukana laturin, joka on tässä tapauksessa 10 watin tehoinen. Puhelinta voidaan kuitenkin ladata korkeintaan 18 watin teholla, joten tehokkaampi laturi on ostettava erikseen. Koska akku on suuri ja mukana toimitettava laturi verrattain hidas, niin latausaika on todella pitkä. Emme toteuttaneet Nokia G50:n akun lataustestiä mukana toimitettavalla laturilla, vaan käytimme siihen Nokian 18 watin tehoista laturia.
Nokia G50 -puhelimen suuren akun latautumiseen meni 18 watin laturilla 135 minuuttia, eli kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Akun lataus siis 18 watin laturilla on tuskallisen hidasta, joten 10 watin laturilla latausaikaan voidaan varmasti lisätä jopa tunti lisää. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua 35 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 68 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 88 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 80 prosentin jälkeen ja vielä 90 prosentin jälkeen lataus hidastui entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 9 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat huimat 47 minuuttia.
Puhelimen ostajat saavat siis tottua pitkiin akun latausaikoihin, eikä virtaa saa kovinkaan nopeasti lisää. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut jotain hieman parempaa pikalatausta, mutta nyt ainoa looginen latausaika on öisin. Nokia G50 tukee latausta ainoastaan langallisesti USB-C-liittimen kautta, eikä muita latausratkaisuja ole tuettuna.
Nokia G50 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia G50 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia G50:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 19 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 81 prosenttia. Akun kuluminen oli suurempaa kuin monissa muissa testatuissa puhelimissa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Akun kuluminen pakkastestin aikana on ollut Nokia-puhelimille tyypillistä viime aikoina, joten Nokia G50:n suurempi akun kuluminen ei tullut yllätyksenä. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Nokia G50 jatkaa HMD Globalille tuttua heikkoa suoriutumista pakkastestissä, sillä akun kuluminen oli keskimääräistä suurempaa. Akun kulumisen lisäksi ongelmia havaittiin näytössä ja lataamisessa, mutta muutamassa minuutissa huoneenlämmössä laite palautui ennalleen. Nokia G50 tuskin on paras vaihtoehto Suomen kylmiin pakkaspäiviin, joten jos pakkaskestävyys on tärkeä, kannattaa Nokia G50 jättää kaupan hyllylle.
Kamerat
Kameroita Nokia G50 -puhelimesta löytyy yhteensä neljä kappaletta: yksi etuosasta ja kolme takaosasta. Pääasiassa kameratoteutus on identtinen aikaisemmin testatun Nokia X10 -puhelimen kanssa, mutta yksi kameroista on vain poistettu. Puhelimessa on 48 megapikselin pääkameran rinnalla 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera. Erillistä makrokameraa ei Nokia G50 -puhelimesta enää löydy. Etuosassa on yksi 8 megapikselin tasoinen kamera selfiekuvia ja videopuheluita varten.
Tässä artikkelissa käymme hieman kevyemmin kamerat läpi ja unohdamme kokonaan turhan 2 megapikselin syvyyskameran. Katsotaan kuitenkin, kuinka Nokia G50:n pää- ja ultralaajakulmakamerat pärjäävät, ja onko niistä mihinkään.
HMD Global hyödyntää pääkamerana Samsungin ISOCELL S5KGM1 -sensoria, joka tarjoaa 48 megapikselin tarkkuuden. Kyseessä on teknisesti kyvykäs kamerasensori, sillä se on kooltaan 1/2,0 tuumaa sekä tarjoaa 0,8 µm pikselikoon. Kameran on kerrottu tukevan vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta optista kuvanvakautusta siinä ei ole.
Pääkamerassa HMD Global hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Oletusarvoisesti kuvataan siis 12 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 48 megapikselin tasoisten kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät pääkameran kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikselin tasoisia.
Nokia G50:n pääkameran kuvien laatu on mielestäni hintaluokassaan ymmärrettävällä tasolla, mutta mihinkään ihmeisiin kameralla ei päästä. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat todenmukaisesti. Kuvien tummissa kohdissa on kuitenkin havaittavissa myös hyvässä valossa rakeisuutta, jonka lisäksi erikoisesti kuvien kulmista tulee erittäin pehmeät.
Heikommassa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan ja kuvien laatu heikkenee tietyssä pisteessä selvästi. Kamera tukee myös erillistä yötilaa, jolla kuviin saadaan parempia yksityiskohtia sekä enemmän valoa. Alapuolella on muutamia Nokia G50:n pääkameralla taltioituja kuvia.
Toinen Nokia G50:n tärkeistä kameroista on 5 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on samanlainen kuin aikaisemmissakin Nokian laitteissa. Nokia G50:n ultralaajakulmakamera on omassa hintaluokassaan heikko ja täysin identtinen kuin esimerkiksi Nokia X10 -puhelimessa. Kameralla ei saa edes hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia kuvia, heikosta valaistuksesta puhumattakaan. Kuvissa on erittäin paljon pehmeyttä, mutta silti yllättävän paljon yksityiskohtia. Kuvat ovat usein selvästi tummempia kuin pääkameran kuvat. Alapuolelta kukin voi katsoa, mihin 5 megapikselin ultralaajakulmakamerasta todellisuudessa onkaan.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Nokia G50 tarjoilee myös 2 megapikselin syvyyskameran, jota käytetään muotokuvissa. Kameraan ei tässä arvostelussa tullaan tutustumaan, sillä kyseessä on turha kamera. Etukamera on puhelimessa tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Hyvässä valaistuksessa etukamera tuottaa hyvää jälkeä, heikossa valaistuksessa on havaittavissa reilusti pehmeyttä kuvissa. Selfiekuvaamista harrastaville käyttäjille Nokia G50 -puhelinta ei voi suositella, sillä samassa hintapisteessä on myös parempia puhelimia kuvaamiseen.
Nokia G50 -puhelimessa on muistakin Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (ammattilainen, Dual-Sight, panoraama, ajastettu kuvaus sekä hidastus).
Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan kameravalitsimen avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera. Zoomivalitsimessa on myös 2x-tila, joka on zoomattu pääkamerasta, sillä erillistä telekameraa ei löydy. HMD Global on varustellut Nokia G50:n myös tutulla manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0).
Käyttökokemukseltaan kamerasovellus on edelleen raakile, kuten aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Kamerasovellus tuntuu Nokia G50:n kohdalla myös jokseenkin hitaalta käyttää, sillä eri kuvaustilojen välillä vaihtaminen vie jopa sekunnin. Vielä esimerkiksi Nokia X10:n kohdalla kokemus oli mielestäni parempi, vaikka puhelimissa pitäisi käytännössä olla samat kameraratkaisut. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.
Käyttöjärjestelmä
Ohjelmiston osalta Nokia G50 -puhelimessa on muistakin HMD Globalin puhelimista tutut vahvuudet ja heikkoudet. Nokia G50 toimitetaan Android 11 -käyttöjärjestelmällä, joka perustuu puhtaaseen Android One -ohjelmaan. Nokia G50 -puhelimessa päästään nauttimaan Androidista juuri sellaisena, miten Google on sen tarkoittanut. Testijakson lopuksi HMD Global tarjosi puhelimelle Googlen 5. syyskuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturva on hyvin ajan tasalla.
HMD Global on luvannut puhelimelle kattavan päivitystarjonnan, sillä Nokia G50 tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia G50 tulee saamaan Android 12- ja Android 13 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti ensi vuonna, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin monilla muilla alle 300 euron puhelimilla.
Päivityslupaus on hyvä ja todennäköisesti HMD Global pystyy pitämään lupauksensa hyvin. Valitettavasti vasta kolmen vuoden päästä voidaan katsoa kuinka hyvin lupaus on pitänyt. Toki muutamat muutkin valmistajat ovat parantaneet päivityskäytäntöjään ja esimerkiksi Samsung tarjoaa päivityksiä neljä vuotta monille puhelimilleen. HMD Global on mainostanut puhelinta myös Android Enterprise Recommended -sertifikaatin saaneena.
Puhtaaseen Androidiin HMD Global on lisännyt vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Device ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy myös Netflix, Spotify sekä ExpressVNP, mutta ne voi halutessa poistaa. HMD Global on jälleen sisällyttänyt My Device -sovellukseen mainoksia, mitä ei edelleenkään voi katsoa hyvällä. Mielestäni missään puhelimessa ei valmistajien omissa sovelluksissa saisi olla mainoksia. My Phone -sovellusta ei puhelimesta voi poistaa.
Testijakson aikana Android 11 tuntui toimivan Nokia G50 -puhelimessa ongelmitta ja sujuvasti. Puhelinta käytettäessä vastaan ei tullut kriittisiä bugeja tai ongelmia. Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka puhtaan kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Laitteen kustomointimahdollisuudet oman mielen mukaisesti ovat hyvin rajalliset, eikä asetuksia löydy samalla tavalla kuin monista kilpailijoiden puhelimista.
Yhteenveto
Nokia G50 on varmasti yksi hyvistä vaihtoehtoista, jos hakusessa on edullisemman hintaluokan 5G-puhelin. HMD Global on vihdoin tuonut Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin siihen hintaluokkaan, johon se kuuluukin. Kilpailu edullisien 5G-puhelimien kategoriassa on kovaa ja tällä hetkellä Nokia G50:n pahimpia kilpailijoita ovat Motorola Moto G50, Redmi Note 10 5G ja Samsung Galaxy A32 5G.
Testijakson aikana tykkäsin Nokia G50 -puhelimessa kestävästä ja huolellisesti viimeistellystä rakenteesta ja Snapdragon 480 5G tarjoaa hyvän suorituskyvyn tässä hintapisteessä. Puhelimessa todettiin olevan myös hyvä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija ja pitkä kahden päivän akunkesto. Muita vahvuuksia ovat kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja NFC-tuki. Yksi suurimmista vahvuuksista tässä hintaluokassa on puhdas Android-käyttökokemus sekä pitkä 2 + 1 vuoden päivityslupaus.
Nokia G50 ei ole kuitenkaan joka osa-alueella kovinkaan vahvoilla. Puhelimen rakenne on todella kookas ja painava, mikä kannattaa ottaa huomioon laitetta ostaessa. Hintaluokassaan suuri näyttö yhdistettynä heikkoon tarkkuuteen ei ole parasta mitä voisi odottaa. Suuren akun lataaminen tuntui olevan myös tuskallisen hidasta ja puhelimen kaiuttimen äänenlaatu oli aika heikko. Nokia G50:n kohdalla HMD Global ei ollut ottanut huomioon pakkaskestävyyttä, sillä pakkastestissä laite ei pärjännyt kovinkaan hyvin.
Mielestäni on myös hyvä tuoda esille se, että Nokia G50:n hinta on muutaman kympin liian korkea. Nykyisellään Nokia X10 -puhelimen voi saada jo 249 euron hintaan, jolloin Nokia G50 -puhelinta ei kannata ostaa 269 euron hintaan. Nokia X10 tarjoaa muun muassa tarkemman näytön, pidemmän päivityslupauksen sekä lähes samanlaiset ominaisuudet, joten nyt HMD Globalin mallistot menevät hieman päällekkäin. Tarkemmin Nokia X10 -puhelimeen voi tutustua aikaisemmasta arvostelustamme tämän linkin takaa.
Suomessa Nokia G50 on ollut myynnissä syyskuun lopulta lähtien 4 + 64 gigatavun muistiversiossa 269 euron hintaan. Tarjolla puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat merensininen (Ocean Blue) sekä keskiyön aurinko (Midnight Sun).
Nokia G50
SuomiMobiilissa testattiin HMD Globalin Nokia G50 -puhelin, jossa on 5G-yhteydet, suuri akku ja kookas näyttö.
Hyvää
- Kestävä muovirakenne viimeistelty mattapintaiseksi
- Snapdragon 480 5G tarjoaa hyvää suorituskykyä
- Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
- Kahden päivän akunkesto
- Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, Dual-SIM ja NFC
- Android 11 ja puhdas Android One -kokemus
- Hintaluokassaan hyvä päivityslupaus (2 + 3 vuotta)
Huonoa
- Kookas ja painava rakenne
- HD+ -tarkkuus ei riitä suurelle näytölle
- Akun lataaminen on erittäin hidasta
- Kaiuttimen äänenlaatu on heikko
- Pakkaskestävyys ei parhaimmasta päästä
Lopullinen arvosana 7 on todella paljon yläkanttiin? Minä antaisin arvosanan 4 (maksimi on 10). Hitain 5G piiri valittu, se joka ei kykene edes 4K videota kuvaamaan. Lähestulkoon suurin puhelin mitä on myynnissä ja silti ei edes FullHD näyttöä. Ei 90Hz näytön päivitystä myöskään. Hinta kalliimpi kuin paljon parempi X10 mikä on käsittämätöntä. Ei Zeiss optiikkaa. Ei stereokaiuttimia. Listaa voisi jatkaa mutta tuossa tärkeimmät. Hinta- laatusuhde luultavasti huonoin mitä on. Paljon kertoo se kun samalla Snapdragon 480 piirillä varustettu Motorola Moto G50 (5G) maksaa nyt vain 129€ että mikä hinta- laatusuhde Nokia G50 mallilla on.