ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A32 5G – heikot ominaisuudet tarjoava 5G-puhelin 279 eurolla

Samsung Galaxy A32 5G

Samsung Galaxy A32 5G on suositun Galaxy A -malliston edullisin 5G-yhteyksillä varusteltu puhelin, joka on ollut Suomessakin myynnissä jo tovin aikaa. Olemme SuomiMobiilissa testanneet puhelinta ja kyseessä on varsin ristiriitaisia mietteitä herättävä laite. SuomiMobiilissa on jo aikaisemmin testattu malliston kaksi muuta 5G-puhelinta, eli Galaxy A42 5G sekä Galaxy A52 5G.

Galaxy A32 5G erottuu joukosta muutamalla erikoisuudella, jotka eivät ole tyypillisiä Samsungin puhelimille. Laitteessa on muun muassa MediaTekin kehittämä Dimensity 720 -järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi. Lisäksi Galaxy A32 5G tarjoaa suuren 5000 milliampeeritunnin akun, 48 megapikselin neloiskameran sekä tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmän. Samsung on rakentanut puhelimen suuren 6,5 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelin varaan, joka on tarkkuudeltaan HD+ -tasoa. Suomessa Galaxy A32 5G tuotiin myyntiin helmikuussa 2021 edullisimmillaan 279 euron hintaan.

Samsungin varsin uutta Galaxy A32 5G -puhelinta on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon verran, minkä perusteella on hyvä tarkistaa, millaisia ominaisuuksia puhelin pystyy tarjoamaan. Tulemme tässä artikkelissa tutkimaan laitteen ulkoista laatuvaikutelmaa, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut testit, kuten pakkastestin ja akun lataustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A32 5G (SM-A326B/DS)
Mitat: 164.2 x 76.1 x 9.1 mm
Paino: 205 g
Rakenne: Muovinen kehys / muovinen takaosa / lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Dimensity 720 (2x 2.0 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC3
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] /muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + One UI 3.0 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 15 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Awesome Black / Awesome White / Awesome Blue / Awesome Violet
Hinta: 279 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A32 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A32 5G -puhelimen varsin tyypillisessä myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen, kuten muidenkin Galaxy A -malliston puhelimien myyntipakkaukset. Pakkauksen yhdellä sivulla on tarra, johon Samsung on merkannut puhelimen mallikoodin, väriversion, muistivariantin sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkaus avautuu Galaxy A32 5G -puhelimessa hieman eri tavalla kuin yleensä, sillä paketista on liu’utettava aluksi kansi pois, jotta päästään pakkauksen sisälle. Ensimmäisenä pakkauksesta paljastuu pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan ja takuukortin. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille itse puhelin, joka on muoveihin käärittynä. Pakkauksen pohjalla on myös 15 watin laturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Galaxy A32 5G -puhelimen myyntipakkaus on hyvin tuttua Samsungia, eikä myöskään sisältö suuremmin poikkea totutusta. Koska kyse on edullisesta puhelimesta, niin sisällöltä ei voikaan odottaa kovin paljoa, mutta ainakin itse jäin kaipaamaan jonkinlaista suojakuorta. Nyt sellainen on ostettava erikseen, jos sen haluaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung on valmistanut Galaxy A32 5G -puhelimen pääasiassa vain muovista ja kyseessä on muotoilultaan hieman muista Galaxy A -malliston puhelimista poikkeava. Galaxy A32 5G on myös varsin paksu ja painava älypuhelin, eikä aivan yhtä viimeistellyn tuntuinen kuin monet muut Samsung puhelimet. Puhelin on esitelty neljässä väriversiossa, jotka ovat musta Awesome Black, valkoinen Awesome White, sininen Awesome Blue sekä violetti Awesome Violet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muovinen laatuvaikutelma on erittäin vahvasti läsnä Galaxy A32 5G -puhelimessa, sillä Samsung luottaa kiiltävän muovikehykseen sekä kiiltävään muovipintaan takaosassa. Suurin ongelma mielestäni puhelimessa on kiiltävät muovipinnat, sillä ne keräävät paljon likaa ja sormenjälkiä. Samalla kiiltävät muovipinnat ovat selvästi herkempiä naarmuuntumaan kuin esimerkiksi lasipinnat tai mattapintaiset muovipinnat. Tämän takia Galaxy A32 5G olisi voinut olla rakenteeltaan selvästi parempi, jos muovipinnat olisivat olleet mattaviimeisteltyjä. Kiiltävän pinnan takia puhelin tuntuu myös liukkaalta saippuapalalta, mikä ei ole ikinä hyvä juttu. Nyt Galaxy A32 5G kannattaa suojata kuorilla, jos haluaa puhelimen pysyvän hyvänä.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 164,2 x 76,1 x 9,1 millimetriä, joten Galaxy A32 5G on varsin kookas. Lisäksi painoa puhelimella on huimat 205 grammaa, mikä on todella paljon alle 300 euron puhelimelle. Painon ja suuren koon huomaa heti ottaessa puhelimen käteen, mutta onneksi siihen tottuu yleisesti hyvin nopeasti. Galaxy A32 5G ei ole kaikkein jämäkimmästä päästä, ja samalla se myös päästelee ikävää natinaa taivuteltaessa kevyesti käsien välissä. Puhelin antaa periksi silminnähtävästi SIM-korttitelakan alapuolelta ja varmasti hieman kovemmalla taivutuksella puhelimen saisi myös rikki.

Käteen Galaxy A32 5G ei istu kovinkaan mukavasti, sillä puhelimen rakenne on varsin kulmikas ja sen huomaa selvästi. Puhelimen kehys on hieman pyöristetty, mutta Samsung on tehnyt molemmista pinnoista täysin suorat. Hieman laatupisteitä on tiputtamassa näyttöä kiertävä musta muovikehys, joka tekee rakenteeseen heti yhden ylimääräisen saumakohdan. Muovikehys on myös kookas ja tulee reilun millimetrin ulos laitteen kehyksestä. Galaxy A32 5G:n näyttö on suojaamassa lasipinta, johon ei testijakson aikana tullut huomattavia naarmuja. Valitettavasti minkäänlaista IP-luokitusta, eli vedenkestävyyttä ei Galaxy A32 5G -puhelimeen ole saatu. Toki kyseessä ei ole suuri puute, sillä vedenkestävyys on vain harvojen keskihintaisten puhelimien ominaisuus.

Etuosasta Galaxy A32 5G -puhelinta katsottaessa nähdään varsin geneerinen toteutus. Näyttö peittää noin 81,5 prosenttia pinta-alasta, mikä tarkoittaa myös paksuja kehyksiä. Näytön alapuolelle on jätetty vielä muita reunoja selvästi paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunaan on toteutettuna pisaralovi, jossa on yksi etukamera. Näyttölasin yläreunassa on pieni railo, jossa on puheluihin käytettävä kaiutin. Galaxy A32 5G on takaosaltaan hieman erilainen kuin muut malliston jäsenet, sillä kameroita ei ole laitettu suureen kamera-alueeseen. Puhelimessa on kolme hieman ulkonevaa kameraa sekä yksi muun rungon tasalla oleva kamera yhdessä LED-salaman kanssa. Takaosassa on esillä myös Samsungin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Muilta osin Galaxy A32 5G:n takaosa on varsin pelkistetty.

Puhelimen oikeaan kylkeen Samsung on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeiden ohella virtapainikkeen, johon on integroitu sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu kehyksen tapaisesti muovista, mutta painikkeiden tuntuma on silti varsin hyvä. Galaxy A32 5G:n vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, joka on varsin leveä. Puhelimeen on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on asettanut puhelimen yläreunaan ainoastaan yhden mikrofonin. Alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

Samsung on varustellut Galaxy A32 5G -mallin tavoistaan poiketen LCD-näyttöpaneelilla, eikä tutummalla AMOLED-paneelilla. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja siinä on HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 1600 x 720 pikseliä. Pikseleitä on 270 tuumaa kohden, joten näyttö ei ole mistään tarkimmasta päästä. Lisäksi näytössä on 20:9-kuvasuhde, perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus sekä etukameraa varten toteutettu pisaramainen lovi yläreunassa.

Galaxy A32 5G:n näyttö ei ole millään tavalla yllättävä, vaan on jopa heikko omassa hintapisteessään. Näyttö on teknisesti alle 200 euron puhelimeen kuuluva, sillä tässä hintapisteessä pitäisi olla jo tarkempi Full HD+ -näyttö. Lisäksi näytön virkistystaajuus on liian perinteinen, sillä jopa monet alle 200 euron hintaiset puhelimet tarjoavat 90 hertsin virkistystaajuuden. Samsung olisi varmasti halutessaan voinut tuoda puhelimeen 90 hertsin virkistystaajuuden, mutta syystä tai toisesta se on päätetty jättää pois. Perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus on jo liian vanhanaikainen ja sen huomaa heti, jos on aikaisemmin käyttänyt puhelimia korkeammalla virkistystaajuudella.

Näytön kirkkaus on kohtuullisella tasolla, mutta luettavuus suorassa auringonvalossa ei ole kovinkaan mielekästä. Testijakson aikana näytön todettiin olevan jatkuvasti jokseenkin sumean oloinen, mikä johtuu heikon tarkkuuden ja LCD-paneelin yhdistelmästä. Katselukulmat näytössä olivat mielestäni kohtuulliset, eikä näytössä ollut havaittavissa merkittävää varjostusta kulmissa tai loven ympärillä, mikä on ollut monien LCD-näyttöisten puhelimien ongelma. Kokonaisuudessaan näyttö on vain kohtalainen, mutta ei kuitenkaan edes hyvä 279 euron puhelimelle. Samsungilta olisi voinut odottaa myös paljon enemmän tässä hintapisteessä, mutta nähtävästi 5G:n takia näytöstä on jouduttu karsimaan.

Teknisesti kyseessä on jälleen kerran varsin perinteikäs alemman hintapisteen 5G-älypuhelin, mutta toisaalta varsin erikoinen Samsungin laitteeksi. Galaxy A32 5G -puhelimessa hyödynnetään MediaTekin kehittämää 5G-modeemilla varusteltua Dimensity 720 -järjestelmäpiiriä, eikä Samsungin omaa Exynos-piiriä tai Qualcommin vastaavia Snapdragon-piirejä. MediaTekin piireihin perustuvia Samsungin puhelimia on Suomessa ollut myynnissä viime vuosina hyvin vähän. Galaxy A32 5G kuuluu järjestelmäpiriinsä samaan kastiin kuin aikaisemmin testattu Redmi Note 9T.

MediaTekin kehittämä Dimensity 720 -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Dimensity 720 koostuu kahdesta 2,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G57 MC3. Dimensity 720 on nähty monissa puhelimissa erityisesti Kiinan markkinoilla, mutta Euroopassa Galaxy A32 5G on todennäköisesti yksiä ensimmäisistä puhelimista kyseisellä järjestelmäpiirillä.

Suomessa Galaxy A32 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS-tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää microSD-muistikorttituen ansiosta, joten laitteen omaan tallennustilaan ei tarvitse kokonaisuudessaan turvautua.

Testijakson aikana ajoimme Galaxy A32 5G -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, sillä kyseessä on ensimmäinen testattu puhelin Dimensity 720 -järjestelmäpiirillä. Suorituskyvyltään järjestelmäpiiri on varsin perustasoa, sillä se asettuu vain hieman tutumpien Snapdragon 690- ja Snapdragon 750G -järjestelmäpiirien jalkoihin. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy A42 5G- ja OnePlus Nord N10 5G -puhelimien vastaaviin tuloksiin, jotka ovat hinnoittelultaan vain hieman kalliimpia. Taulukosta nähdään, että AnTuTu-pisteissä ei suurta eroa ole havaittavissa, mutta selvä ero on havaittavissa Geekbench 5- ja PCMark-testeissä.

Testitulokset
Samsung Galaxy A32 5G (MTK D720) Samsung Galaxy A42 5G (SD750G) OnePlus Nord N10 5G (SD690)
AnTuTu (V8): 270 251 pistettä 298 894 pistettä 284 190 pistettä
Geekbench 5 (single): 489 pistettä 656pistettä 608pistettä
Geekbench 5 (multi): 1609 pistettä 1903 pistettä 1868 pistettä
PCMark 2.0: 5884 pistettä 8457 pistettä 8416 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2630 pistettä 2811 pistettä 2176 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2581 pistettä 2653 pistettä 1983 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2817 pistettä 3550 pistettä 3304 pistettä
3DMark Wild Life: 1249 pistettä EI TULOKSIA* EI TULOKSIA*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksiin ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa, sillä ne eivät kerro koskaan todellisuutta päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana Galaxy A32 5G:n suorituskyky tuntui olevan hyvällä tasolla, sillä suurempia hidasteluja tai muita erikoisuuksia ei tullut vastaan. Sovellukset käynnistyivät mukavan vikkelästi ja käyttöliittymä toimi sujuvasti. Toisinaan oli erityisesti raskaimpien sovelluksien kanssa hieman pidempiä latausaikoja, mutta mistään vakavasta ei ollut kyse. Dimensity 720 -järjestelmäpiirin suorituskykyä ei ole suunnattu raskainten mobiilipelien pelaamiseen, mutta jotkin yksinkertaiset ja kevyet pelit toimivat moitteetta. Testijakson aikana edes raskaassa käytössä ei Galaxy A32 5G tuntunut kuumenevan tai edes lämpenevän suuremmin.

Kuten voi odottaa, niin 5G-yhteydet ovat yksi Galaxy A32 5G -puhelimen valttikorteista ja kohokohdista. Dimensity 720 -järjestelmäpiiriin MediaTek on integroitunut 5G-modeemin, joka takaa monipuoliset 5G-yhteydet. Puhelin tukee 5G-verkkoja non-standalone- ja standalone-tekniikoilla (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-tekniikalle ei löydy. Galaxy A32 5G -puhelimella voidaan päästä teoreettisesti jopa 2,77 Gbps latausnopeuksiin 5G-yhteksien ansiosta.

Samsung on saanut puhelimeen myös kattavan taajuusaluetuen, sillä Galaxy A32 tukee yhteensä kolmeatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Galaxy A32 5G -puhelimesta.

Testijakson aikana Galaxy A32 5G -puhelinta testattiin satunnaisesti DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Usein 5G-latausnopeudet asettuivat puhelimella yli 900 Mbps tasolle, mutta parhaimmillaan mitattiin myös 1062 Mbps latausnopeuksia. Lähetysnopeudet olivat myös korkeita, sillä parhaimmillaan mitattiin 109 Mbps lähetysnopeus, mutta usein ne jäivät väin reilun 30 Mbps tasolle. 5G-verkoissa Galaxy A32 5G tuntui toimivan todella vakuuttavasti ja jopa paremmin kuin monet Qualcommin piireihin perustuvat Samsungin älypuhelimet.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Äänentoisto on Galaxy A32 5G -mallissa vain yhden kaiuttimen varassa, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Jo muutamissa 200-300 euron hintaisissa puhelimissa on nähty stereokaiuttimet, mutta valitettavasti Samsung ei ole onnistunut pääsemään tähän trendiin mukaan. Äänenlaatu yhden kaiuttimen kautta on kohtalainen, mutta ei missään tilanteessa hyvä. Kaiuttimen kautta on mukava kuunnella puhetta, mutta musiikkia varten puhelimeen kannattaa liittää kuulokkeet. Yhden kaiuttimen toteutusta ei voida kuitenkaan pitää täysin huonona, sillä hintaluokassa toteutus on tuttu.

Samsung on varustellut puhelimen myös perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten Galaxy A32 5G:n käyttäjät voivat hyödyntää perinteisiä langallisia kuulokkeita. Puhelimessa on lisäksi tuki Bluetooth 5.0 -yhteydelle, joten myös vakaa langaton yhteys kuulokkeisiin ja muihin äänilaitteisiin pitäisi olla mahdollinen.

Sormenjälkilukijan Samsung on sijoittanut puhelimessa oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Lukijan sijainti ei varmasti ole kaikille täysin otollinen, mutta sen käyttöön tottuu myös varsin nopeasti. Testijakson aikana lukija tuntui toimivan varsin nopeasti ja sen tunnisti sormen heti. Lukitus avautui vaivattomasti ja vain todella harvoin tuli vastaan tilanteita, jossa sormi jouduttiin asettamaan lukijalle uudestaan. Samsung on varustellut Galaxy A32 5G:n myös etukameraan pohjautuvalla kasvojentunnistuksella, jota ei kuitenkaan suuremmin testijakson aikana hyödynnetty. Yleisesti etukameraan pohjautuvat kasvojentunnistukset ovat tietoturvattomampia vaihtoehtoja kuin sormenjälkilukija.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung on varustellut Galaxy A32 5G -puhelimen erittäin kookkaalla 5000 milliampeeritunnin akulla, josta ei puhti lopu kesken kovinkaan helposti. Akku kestää helposti kaksikin päivää, eikä myöskään aktiivisessa käytössä akku lopu kesken päivän. Testijakson aikana iltaisin akkua oli jäljellä parhaimmillaan vielä 40 prosenttia, mutta yleisesti noin 25-35 prosenttia. Puhelinta käytettiin päivittäin hyvinkin aktiivisesti, joten akunkesto oli todella hyvällä tasolla verrattuna moniin viime aikoina testattuihin puhelimiin.

Vaikka akku on kookas, niin Galaxy A32 5G tukee ainoastaan 15 watin pikalatausta USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Toki ottaen hintaluokan huomioon, niin mitään kovin nopeaa pikalatausta ei voikaan odottaa, mutta toisaalta 5000 milliampeeritunnin akku voisi latautua myös nopeammin. Langallinen lataus on ainoa latausmahdollisuus, sillä Galaxy A32 5G ei luonnollisestikaan tue langatonta latausta. Puhelimen mukana toimitetaan 15 watin pikalaturi ja testasimme akun latausnopeuden sen avustuksella. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy A32 5G:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 15 watin laturilla.

Galaxy A32 5G:n suuren akun lataukseen kuluu huimat 135 minuuttia, eli kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Akun lataus on tasaisen hidasta koko latausajan, mutta toki loppua kohden lataus hieman hidastuu entisestään. 30 minuutissa akkua on saatu ladattua 26 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 52 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 110 minuutin kohdalla. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 25 minuutin aikana. Galaxy A32 5G:n pikalataus ei ole millään tavalla erikoinen, eikä akkua saa kovin pikaisesti ladattua.

Samsung Galaxy A32 5G pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A32 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan akunvaraus pysyi 100 prosentissa. Koska Samsung hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui tutulla tavalla erittäin hyytelömäiseksi. Galaxy A32 5G:n kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta, mutta kameran salamaa ei pystytty käyttää. Samsung oli myös estänyt puhelimen latauksen jääkylmänä, mikä on varsin tyypillinen tapa älypuhelimissa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A32 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 13 prosenttia, eli akunvaraus oli 87 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä keskiarvon sisäpuolella, mutta ei kuitenkaan parhaimmasta päästä. Yleensä tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Galaxy A32 5G kestää pakkasta varsin hyvin, kun katsotaan pakkastestin tuloksia. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut kovinkaan huolestuttavalla tasolla, minkä lisäksi mitään suuria ongelmia pakkanen ei tuottanut. Samsung oli kuitenkin estänyt salaman käytön kuvattaessa sekä lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä. Galaxy A32 5G palautui kuitenkin nopeasti huoneenlämmössä normaaliksi.

Kamerat

Kameroiden osalta Galaxy A32 5G ei pääse tarjoamaan mitään kovin kummallista, vaan toteutus on juuri sellainen, mitä tässä hintapisteessä voikin odottaa saavansa. Puhelimen takaosassa on neloiskamera, joka koostuu tarkasta 48 megapikselin tasoisesta pääkamerasta, 8 megapikselin tasoisesta ultralaajakulmakamerasta, 5 megapikselin makrokamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Galaxy A32 5G tarjoaa myös 13 megapikselin tasoisen selfiekameran etuosassa. Kamerat eivät erotu suuremmin kilpailijoista megapikselien perusteella, mutta katsotaan kamerat seuraavaksi yksitellen läpi.

Pääkamera perustuu Samsungin omaan ISOCELL Bright GM2 -sensoriin, joka tarjoaa 48 megapikselin tarkkuuden. Kamerassa on 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Tällöin saadaan aikaiseksi 12 megapikselin kuvia, joiden laatu pitäisi olla useimmissa tilanteissa parempi kuin täyden 48 megapikselin kuvien. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, eli kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia, mutta myös 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä tilassaan.

Hyvässä valaistuksessa taltioidut 12 megapikselin tasoiset kuvat ovat hyviä hintaluokassaan, sillä kuvissa on kiitettävästi yksityiskohtia sekä tarkkuutta. Kuviin taltioituu värit tutulla Samsungin hieman erikoisella korostuksella, mutta se ei varmasti monia käyttäjiä suuremmin häiritse. Kuvien dynaaminen alue on mielestäni varsin hyvä ja varjokohtiinkin saadaan monessa tilanteessa hyvin valoa.

Heikommassa valaistuksessa kameran kyvykkyys tulee nopeasti vastaan, sillä kuvien rakeisuus ja pehmeys lisääntyvät. Myös yksityiskohtia on vähemmän. Galaxy A32 5G tukee kuitenkin pääkamerassa myös erillistä yökuvaustilaa, jolla saadaan taltioitua kuviin hieman enemmän valoa ja yksityiskohtia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A32 5G:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on toinen Galaxy A32 5G -mallin tärkeimmistä kameroista, ja se on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Kamerassa on kerrottu olevan 1/4,0” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 123 asteen kuvakentällä, eikä kamerassa valitettavasti ole tukea automaattitarkennukselle. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan kuvia, joita kehtaa jakaa sosiaaliseen mediaan, mutta valitettavasti pääkameran tasoiseen laatuun ei päästä.

Kuvat ovat erittäin laajoja ja mukaan tulee myös hieman vääristyksiä. Galaxy A32 5G:n kamera pystyy taltioimaan kuviin hyvät värit ja kohtuullisen tarkkuuden, mutta valitettavasti lähempää kuvia tarkastellessa on havaittavissa heikko laatu. Esimerkiksi kuvien siniseen taivaaseen tulee selvästi esille rakeisuutta ja kuvien tarkin kohta löytyy keskiosasta. Ultralaajakulmakuvien reunoissa on havaittavissa enemmän vääristyksiä ja rakeisuutta, mikä on myös toki luonnollista. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvien rakeisuus lisääntyy huomattavasti. Erillisen yökuvaustilan avulla kuviin saadaan kuitenkin enemmän valoa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Galaxy A32 5G -puhelimessa on monista Samsungin keskihintaisista puhelimista tutuksi tullut 5 megapikselin tasoinen makrokamera. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A32 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat. Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat kohtuullisia, mutta kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on 3-5 senttimetriä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu makrokameran avustuksella.

Viimeinen 2 megapikselin tasoinen kamera on Galaxy A32 5G -mallissa tarkoitettu käytettäväksi pääkameran kaverina syvyysterävyyden taltioimista varten. Kamerasta päästään nauttimaan puhelimen muotokuvatilassa, jossa voidaan vielä erikseen säätää syvyysterävyyden voimakkuutta. Galaxy A32 5G -puhelimella saadaan taltioitua hyviä bokeh-kuvia, jos valaistus on hyvä ja kuvattavia kohteita on vain yksi. Tällöin kohteen ääriviivat tunnistetaan hyvin ja taustasumennuksesta tulee hyvä. Jos kohteita on kuitenkin enemmän ja valaistus on hämärä, niin hyvän syvyysterävyyden taltioiminen on selvästi haastavampaa. Alapuolella on bokeh-kuva, joka on otettu Galaxy A32 5G:n muotokuvatilassa.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy A32 5G -puhelimen kohdalla tuttua Samsungia. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista vaihtaa zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x). Samsung on myös tehnyt zoomaamisesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy A32 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, joka on nyt varsin karsittu verrattuna muihin Samsungin puhelimiin. Manuaalitilassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 800), valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla, eikä Galaxy A32 5G tue RAW-raakakuvien taltioimista.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä, mutta on varsin karsittu nyt Galaxy A32 5G -mallin kohdalla. Kamera on käyttäjäystävällinen sekä pääasiassa hyvin selkeäkäyttöinen. Kamerasovellus toimi Galaxy A32 5G -puhelimessa nopeasti, eikä mitään suurempia bugeja tai hidasteluja ollut havaittavissa esimerkiksi kuvaustilojen välillä vaihtaessa tai edes kameraa käynnistäessä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä toimii tuorein Android 11.

Samsung luottaa Galaxy A32 5G -mallissa luonnollisestikin Googlen tuoreimpaan Android 11 -käyttöjärjestelmäversioon sekä yhtiön omaan One UI 3.1 -käyttöliittymään. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tuli Googlen 1. helmikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten näin toukokuussa tietoturva on jo hieman jäljessä. Samsung on kuitenkin luvannut puhelimelle tasaisin väliajoin päivityksiä, joten myös tulevaisuudessa päivitystuki pitäisi olla hyvä.

Päivityksien osalta Samsung on viime aikoina ollut erittäin vahvoilla ja tämä näkyy myös Galaxy A32 5G -puhelimessa. Samsung on luvannut puhelimelle kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta vuosineljänneksittäin julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Teoreettisesti puhelimen pitäisi saada Android 12- ja Android 13 -versiot, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Samsung on viime aikoina kunnostautunut puhelimiensa päivityksien suhteen, mutta vasta parin vuoden päästä nähdään kuinka hyvin päivityslupaus on pitänyt.

Samsung hyödyntää puhelimessa One UI 3.1 -käyttöliittymää, joka on minimaalisesti muokattu versio aikaisemmasta One UI 3.0 -versiosta. Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. Käyttöliittymä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttöä. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.

Android 11:n ansiosta mukana on myös Googlen tuoreimpia innovaatioita, mutta myös joitakin puhtaan Androidin ominaisuuksia on karsittu pois. Android 11 -version tärkeimmät uudistukset näkyvät Samsungin käyttöliittymässä erityisesti taustajärjestelminä, kuten yksityisyyden ja tietojen hallinnan parannuksina. Android 11 -käyttöjärjestelmässä voidaan esimerkiksi antaa yksittäisiä lupia sovelluksille käyttää mikrofonia, kameraa tai sijaintia. One UI 3.1 ei ole saanut Android 11:n tuttuja tyylejä tai laitteiden ja pankkikorttien pikanäkymää.

Testijakson aikana käyttöjärjestelmä ei tuottanut suurempia ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan juuri niin kuin pitääkin. Toki kokemus ei ollut aivan samalla tasolla kuin monissa Samsungin kalleimmissa puhelimissa, sillä toisinaan oli havaittavissa pientä kankeutta. Yleisesti kaikki toimi hyvin. One UI 3.1 on miellyttävä käyttää, sillä Samsung on onnistunut tekemään siitä loogisen sekä mukana on paljon asetuksia, joiden avulla käyttäjä voi tehdä puhelimestaan persoonallisemman.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A32 5G -puhelinta voi luonnehtia mielestäni ainoastaan vain kohtuulliseksi älypuhelimeksi omassa 279 euron hintapisteessään. Samsung on joutunut tekemään selviä kompromisseja 5G-yhteyksien takia, mikä vaikuttaa selvästi laitteen yleiseen kokemukseen. Galaxy A32 5G on haastaja muun muassa edullisemmille Redmi Note 9T– ja Motorola Moto G50 -älypuhelimille.

Testijakson aikana Galaxy A32 5G -puhelimen vahvuuksiksi todettiin erityisesti suuri 5000 milliampeeritunnin akku, josta ei virta lopu nopeasti kesken sekä myös neljän vuoden päivityslupaus. Lisäksi Dimensity 720 -järjestelmäpiiri tarjoaa mielestäni hyvän suorituskyvyn, vaikka se onkin tarkoitettu selvästi edullisemman hintapisteen puhelimiin. Galaxy A32 5G:n 48 megapikselin pääkamerakin tuntui tarjoavan hyvän kuvalaadun useimmissa kuvaustilanteissa. Puhelimen vahvuuksiksi voidaan luetella myös kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä tuorein Android 11 -käyttöjärjestelmä yhdessä Samsungin kehutun One UI 3.1 -käyttöliittymän kanssa.

Valitettavasti heikkouksiakin Galaxy A32 5G -puhelimesta löytyy pitkä lista ja Samsungin tekemät kompromissit tulevat ilmi heti puhelinta käteen otettaessa. Kiiltävämuovinen rakenne ei tunnu laadukkaalta, ja rakenne todettiin natisevaksi sekä taipuvaksi testijakson aikana. Samsung on varustellut puhelimen myös hintaluokassa erittäin heikolla HD+ -tasoisella LCD-näyttöpaneelilla, jossa on vain 60 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi puhelimessa on jälleen turhat makro- ja syvyyskamerat, joille ei todellista käyttöä ole. Myös korkeaa hintaa voidaan pitää puhelimen pienenä miinuksena, sillä hinnan pitäisi olla 200-250 euron välillä.

Suomessa Samsung Galaxy A32 5G on jo myynnissä 4 + 64 gigatavun versiossa 279 euron hintaan. Tarjolla on neljä väriversiota, jotka ovat musta Awesome Black, valkoinen Awesome White, sininen Awesome Blue sekä violetti Awesome Violet. Samsung Galaxy A32 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy A32 5G

5.5

SuomiMobiili testasi 279 euron hintaisen Samsung Galaxy A32 5G -puhelimen, joka tarjoaa 5G-yhteydet ja muita mielenkiintoisia toteutuksia.

Hyvää
  • MediaTek Dimensity 720 tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
  • Erinomainen akunkesto 5000 mAh akun ansiosta
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, Dual-SIM
  • Hintaluokassa hyvä pääkamera
  • Android 11 ja One UI 3.1
  • Neljä vuotta päivityksiä (2x Android-päivityksiä)
Huonoa
  • Muovirakenne natisee ja taipuu
  • Kiiltävä muovi naarmuuntuu ja likaantuu herkästi
  • Hintaluokassa huono LCD-näyttö HD+ -tarkkuudella ja 60 Hz virkistystaajuudella
  • Vain 4 + 64 Gt muistiversio
  • Ei stereokaiuttimia
  • Makrokamera ja syvyyskamera turhia
  • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut