ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia X10 – edullisempi 5G-puhelin tutuilla ominaisuuksilla

Nokia X10

Nokia X10 on toinen HMD Globalin keväällä julkaisemista 5G-yhteyksillä varustelluista Nokia-puhelimista. Jo aikaisemmin SuomiMobiilissa testattiin 399 euron hintainen Nokia X20 -älypuhelin, mutta nyt Nokia X10 tarjoaa vastaavia ominaisuuksia edullisemmalla hinnalla. HMD Global on päättänyt puhelimessa karsia hieman kameroista sekä tallennustilasta, mutta mitään merkittäviä eroja ei ole Nokia X20 -puhelimeen verrattaessa tehty.

Kesäkuussa myyntiin tulleessa Nokia X10 -puhelimessa on mielenkiintoisia ratkaisuja, sillä siinä hyödynnetään tuoretta Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä sekä suurta 6,67 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelia. Puhelimessa on myös ZEISS-sertifioitu 48 megapikselin neloiskamera, 4470 milliampeeritunnin akku sekä 6 + 64 gigatavun muisti- ja tallennustilayhdistelmä. Suomessa Nokia X10 on tullut saataville 15. kesäkuuta lähtien 299 euron hintaan. Tarjolla olevat väriversiot ovat vihreä Forest sekä valkoinen Snow.

Nokia X10 oli SuomiMobiilin testikäytössä viikon verran, minkä perusteella laitteesta saatiin hyvä käsitys. Lisäksi kyseessä on samanlainen laite kuin aikaisemmin testattu Nokia X20, joten suuria eroavaisuuksia testin aikana ei havaittu monessakaan kohdassa. Tässä arvostelussa tulemme kuitenkin tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, 5G-tukeen, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin.

Arvostelun muutamat kohdat ovat samankaltaisia kuin Nokia X20 -puhelimen arvostelussa, sillä laitteet ovat rakenteeltaan ja monilta teknisiltä ominaisuuksiltaan identtiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia X10 (TA-1332)
Mitat: 168.9 x 79.7 x 9.1 mm
Paino: 220 g
Rakenne: muovirakenne / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 450 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 480 5G (2x 2.0 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (ISOCELL S5KGM1 / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera + 2 MP makrokamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7/ 1.12 µm / 1/4")
Akku: 4470 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus (ei laturia) / yksi kaiutin / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / aptX HD
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä (Forest) ja valkoinen (Snow)
Hinta: 299 €

Myyntipakkaus

Nokia X10 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia X10 -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka on kookas. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallinimi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla kolmen vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva itse puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Nokia X10 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Lisäksi mukana on täysin kompostoitavissa oleva vaalea suojakuori. Myyntipakkauksen sisällä on myös kapea pahvilaatikko, joka pitää sisällään vain USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Laturia tai kuulokkeita ei myyntipakkauksesta löydy, joten HMD Global on lähtenyt Applen ja Samsungin linjoille. Mielestäni laturin jättäminen pois myyntipakkauksesta on typerää, sillä ne se joudutaan ostamaan erikseen, jos haluaa ladata nopeimmalla tuetulla latauksella. Toki taustalla on HMD Globalin mukaan ympäristöarvot, joten laturi on päätetty korvata ekologisemmalla suojakuorella. Suojakuori on itsessään hyvä idea, sillä se tuntuu olevan laadukas ja suojaa puhelinta erinomaisesti.

Vaikka Nokia X10:n mukana ei toimiteta kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, niin silti myyntipakkaus on todella suuri. Apple ja Samsung ovat saaneet myyntipakkauksistaan selvästi pienempiä, mutta nyt Nokia X10:n pakkauksessa olisi tilaa useammallekin laturille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Nokia X10 on täysin identtinen kuin Nokia X20, jos ei oteta huomioon erilaisia väriversioita. HMD Global on valmistanut Nokia X10 -puhelimen kokonaisuudessaan muovista. Lasia nähdään ainoastaan etuosassa näyttöä suojaamassa. Ulkoisesti uutuuspuhelin jatkaa HMD Globalin tuttua muotokieltä, joka nähdään nykyisin lähes kaikissa Nokia-puhelimissa hintaluokasta riippumatta. Nokia X10 on tuotu myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Forest sekä valkoinen Snow.

Muoviselta laatuvaikutelmalta ei valitettavasti Nokia X10 -puhelimen kohdalla päästä välttymään, sillä muovirakenne on selvästi läsnä. HMD Global on kuitenkin tehnyt todella hyvän päätöksen viimeistellessään muovin mattapintaiseksi, sillä kiiltävää muovia ei laitteesta löydy. Testiin saatu vihreä väriversio tarjoaa tasaisen hyvin tumman sinisen takapinnan ja kehyksen, ja tietyissä tilanteissa väri muistuttaa enemmän mustaa. Mattapintainen rakenne tuntuu kädessä hyvältä ja näyttää varmasti pidempään paremmalta kuin kiiltäväpintainen muovi. Mattapinta ei kerää samalla tavalla likaa, eikä naarmuunnu liian herkästi.

Nokia X10:n rakenteessa on heti havaittavissa kookas ja painava toteutus. Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 168,94 x 79,7 x 9,1 millimetriä, joten kyseessä on suuri puhelin, eikä se varmasti ole paras vaihtoehto kompaktia puhelinta etsiessä. Painoa Nokia X10 tarjoaa huimat 220 grammaa, joka on todella paljon. Monet huippuluokan puhelimet painavat yli 200 grammaa ja edullisemmat puhelimet selvästi alle. Suuri paino johtuu todennäköisesti kookkaasta muovirakenteesta, sillä puhelimesta huokuu massiivinen muovikehys, joka takaa jämäkän tuntuman. Jämäkkyys näkyy muun muassa puhelinta käsien välissä taivuteltaessa, sillä laite ei anna periksi tai päästä yhtään natinoita.

Käsituntuma ei puhelimessa ole paras mahdollinen kookkaan rakenteen takia, mutta erityisesti suuren käden omaavat tuskin näkevät kokoa ongelmana. HMD Global on pyöristänyt mukavasti puhelimen takaosan reunoilta ja samalla myös kehys on hieman pyöristetty. Suurempia teräviä saumakohtia ei rakenteessa ollut havaittavissa, mutta HMD Global on laittanut jälleen kerran näyttölasin ympärille ylimääräisen muovikaistaleen, joka tuottaa toki aina ylimääräisen sauman. Onneksi muovikaistaleesta on tällä kertaa saatu erittäin pieni ja lähes huomaamaton, joten se ei suuremmin häirinnyt. HMD Global on ilmoittanut käyttävänsä näyttölasina Gorilla Glass 5 -lasiversiota, joka kestää hyvin kulutusta. Testijakson aikana lasiin ei tullut huomattavia naarmuja. Nokia X10 tarjoaa myös tuoreeltaan tehtaalla esiasennetun muovisen suojakalvon.

Nokia X10 -puhelimen rakenteesta on saatu IP52-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävä. Tämä tarkoittaa puhelimen olevan jokseenkin roiskevedenkestävä, mutta sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi sateessa tai upotettavaksi kokonaan veteen. Veden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä HMD Global ei ole edes tiivistänyt SIM-korttitelakkaa erillisellä suojakumilla. Myöskään takuu ei kata mitään veden aiheuttamia ongelmia. IP52-luokitus tai jonkinlainen roiskevedenkestävyys on yleinen alle 300 euron puhelimissa.

Huomion arvoinen yksityiskohta puhelimessa on myös mukana toimitettava suojakuori, joka ei kuitenkaan ole aivan mikään perinteinen muovirimpula. HMD Global on laittanut pakettiin mukaan 100-prosenttisesti kompostoitavan suojakuoren, joka on mielenkiintoinen idea. Suojakuori on väritykseltään vaalea, mutta siinä on havaittavissa pientä sahanpurua, joka tuo mukanaan ekologista fiilistä. Suojakuori vaikuttaa muovilta, mutta nähtävästi kyseessä on jotain maatuvaa tuotetta. HMD Global on onnistunut tekemään suojakuoresta laadukkaan ja se istuu puhelimeen kuin nenä päähän. Kuori suojaa laitteen takaosan, mutta myös erinomaisesti kyljet sekä hieman etuosaa.

Nokia X10:n etuosa on hieman erilainen kuin aikaisemmissa malleissa, mutta toisaalta se näyttää myös aivan 200 euron puhelimelta. Etuosassa valtaa pitää kookas näyttöpaneeli, joka vie pinta-alasta noin 80 prosenttia. Hölmön näköisen etuosasta tekee näyttöä kauttaaltaan kiertävät paksut kehykset, minkä kruunaa näytön alapuolella oleva vieläkin paksumpi kaistale, johon on ollut pakko saada mahtumaan Nokia-logo. Nokia X10:n näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä, joka vie näytöltä yllättävän paljon tilaa. Näyttölasin ja kehyksen väliin on laitettu puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näyttölasin yläreunasta.

Takaosaltaan Nokia X10 jäljittelee muita viimeaikaisia Nokia-puhelimia, sillä keskiössä on suuri ja pyöreä kamera-alue. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta ja sitä on kehystämässä metallinen rinkula. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria sekä ZEISS-logo, jolla viitataan kameroiden olevan ZEISS:n sertifioimat, tai ainakin HMD Global on maksanut brändin käytöstä. Kameroiden vasemmalla puolella on lisäksi yksi LED-salamavalo. Nokia X10:n takaosassa on vielä Nokia-logo ja muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä.

Nokia X10:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, mutta edelleenkään muovista tuntumaa ei päästä pakoon. Nokia X10:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö

Näytön osalta Nokia X10 on kohtuullisella tasolla, ja se on nyt alle 300 euron puhelimessa paljon parempi kuin Nokia X20:n 400 euron hintapisteessä. Näyttö on siis identtinen isovelimallin kanssa, eikä mitään eroja ole tehty. Kyseessä on geneerinen näyttö, mutta ei kuitenkaan täysin toivoton.

Puhelimen näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 450 nitin maksimikirkkaus sekä etukameraa varten toteutettu reikä keskitetysti yläreunassa. Näyttö on teknisesti juuri sellainen kuin mitä voisi olettaa löytävän alle 300 euron puhelimesta.

Suurin ongelma näytössä on mielestäni 60 hertsin virkistystaajuus, johon toivoisi nykypäivänä törmäävän enää vain alle 200 euron puhelimissa. HMD Global olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen 90 hertsin virkistystaajuuden, jolloin käyttökokemus olisi ollut parempi. Jos on aikaisemmin käyttänyt korkeamman virkistystaajuuden näyttöjä, niin 60 hertsin huomaa heti esimerkiksi huonompina animaatioina. Näytön 450 nitin kirkkaus on kohtuullinen, mutta edelleen esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuus on heikko. Pilvisenä päivänä tai sisätiloissa näytön kirkkaus kuitenkin riittää hyvin.

Näytön tarkkuus on selvästi parempi kuin aikaisemmin testatuissa edullisemmissa Nokia-puhelimissa ja nyt Full HD+ -tarkkuus tuntuu sopivalta. Yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa, joten videoiden katselu on mukavaa. Nokia X10 toi näytössään esille kuitenkin yhden LCD-paneelien ikävimmistä ongelmista, eli varjot. Näytön pyöristetyissä kulmissa sekä etukamerareiän ympärillä on havaittavissa varjokohtia, joissa taustavalaistus ei ole yhtä hyvällä tasolla kuin muissa näytön alueissa. Varjo-ongelma on todellinen, mutta todennäköisesti monia käyttäjiä se ei suuremmin häiritse.

Etukameraa varten tehty reikä on näytössä todella suuri, suurempi kuin monissa muissa testatuissa älypuhelimissa. Etukamerareikä tekee tilapalkin korkeudesta lähes kaksinkertaisen verrattuna siihen, mitä se olisi ilman näytössä olevaa reikää. Hauska havainto oli se, että HMD Global oli pyrkinyt tekemään markkinointikuvissa etukamerasta selvästi pienemmän kuin mitä se todellisuudessa on. Kuten jo aikaisemmin havaittiin näytön olevan geneeristä tusinatavaraa, niin luonnollisestikaan reiän kokoon HMD Global ei ole itse pystynyt suuremmin vaikuttamaan.

Värintoistoltaan näyttö on korkeintaan kohtalainen ja ainakin oletusasetuksilla se tuntuu olevan hieman sinertävä. Valitettavasti näyttöä varten Nokia X10 ei tarjoa kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei valitettavasti pysty säätämään, eikä mukana ole myöskään muutamista Nokia-puhelimista tuttuja HDR-toimintoja. Nokia X10 tukee kuitenkin HDR-toistoa ja tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin. Esimerkiksi Netflix-sovelluksen kautta on mahdollista katsoa Full HD -sisältöä, vaikka HDR-toiminnot eivät ole tuettuna.

Kokonaisuudessaan Nokia X10:n näyttö on omassa hintaluokassaan hyvällä tasolla, vaikka se ei varmasti ole paras mahdollinen. Esimerkiksi kirkkautta olisi saanut olla enemmän ja 60 hertsin virkistystaajuus on todella heikko. Myöskin näyttöön tehty etukamerareikä on todella kookas ja vie paljon tilaa näytön yläreunasta.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

HMD Global käyttää Nokia X10 -puhelimessa Qualcommin alkuvuodesta julkaisemaa Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä, joka on suunnattu alemman hintaluokan laitteille. Järjestelmäpiiri on sama kuin aikaisemmin testatussa Nokia X20 -puhelimessa. Suomessa edullisin puhelin samalla järjestelmäpiirillä on Motorola Moto G50, joten myöskään Nokia X10 ei pääse vastaamaan tähän hintaan 300 euron hintalapullaan.

Snapdragon 480 5G on todella kyvykäs järjestelmäpiiri ja selvästi tehokkaampi kuin yksikään aikaisempi Snapdragon 4 -sarjan piiri, ja samalla se on myös tehokkaampi kuin monet suositut Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit. 300 euron hintaluokassa Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on jokseenkin jo hyväksyttävissä, mutta myös parempaa piiriä voisi toivoa.

Uusi Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 5G rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.

Nokia X10 -puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 6 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on 64 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Tässä hintaluokassa kaipaisi jo 128 gigatavun sisäistä tallennustilaa, mutta peruskäyttäjälle 64 gigatavuakin todennäköisesti riittää. Onneksi Nokia X10 tarjoaa myös microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 512 gigatavua. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Jo aikaisemmin Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky on todettu todella hyväksi, eikä se myöskään Nokia X10 -puhelimessa pääse suuremmin pettämään. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista nähdä Nokia X10:n saamat pisteet, joiden rinnalla on samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G50 -puhelimen ja aikaisemmin testatun Nokia X20 -puhelimen vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Nokia X10 (SD480 5G) Nokia X20 (SD480 5G) Motorola Moto G50 (SD480 5G)
AnTuTu (V8): 324 051 pistettä 315 370 pistettä 273 467 pistettä
Geekbench 5 (single): 506 pistettä 508 pistettä 496 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1671 pistettä 1656 pistettä 1584 pistettä
PCMark 2.0: 7108 pistettä 6348 pistettä 7801 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2425 pistettä 2409 pistettä 2444 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2298 pistettä 2287 pistettä 2308 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3007 pistettä 2959 pistettä 3076 pistettä
3DMark Wild Life: 982 pistettä 976 pistettä 981 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Nokia X10 sai yllättäen monissa testeissä jopa parempia pisteitä kuin Nokia X20, mutta toki tulokset ovat odotetulla Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin tasolla. Nokia X10:n pisteet ovat siis todella hyviä suorituskykytesteissä, mutta ottaen hintaluokan huomioon voisi toki myös parempaakin toivoa. Snapdragon 480 5G on kuitenkin monessa tilanteessa paljon tehokkaampi kuin aikaisemmin nähdyt Snapdragon 4- ja 6-sarjojen järjestelmäpiirit.

Testijakson aikana suorituskyky tuntui olevan riittävä monissa tilanteissa ja päivittäinen käyttö oli vaivatonta. Nokia X10:n kohdalla ei tullut vastaan mitään suurempia hidasteluja tai sovelluksien pidempiä latausaikoja, vaan käyttökokemus suorituskyvyn osalta oli todella vaikuttava. Suorituskyky riittää mainiosti aktiiviseen käyttöön, jolla tarkoitan sosiaalisen median selaamista, muutamia puheluita, netin selaamista, sovelluksien välillä liikkumista sekä kuvaamista. Nokia X10 ei ole kuitenkaan paras mahdollinen puhelin mobiilipelaamiseen, sillä Snapdragon 480 5G:n kyvykkyys tulee vastaan raskaimmissa peleissä. Toki kevyemmät ja yksinkertaiset pelit toimivat puhelimella ongelmitta.

Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Nokia X10 -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia X10 tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Nokia X10:ssa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 28, 31, 41 ja 78, mikä on hyvä saavutus, vaikka suuresta määrästä ei olekaan kyse. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nokia X10 -puhelimesta.

Nokia X10 -puhelinta testattiin muutaman kerran DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella, mutta testijaksoa ei päästy vielä suorittamaan 5G-verkkojen ulottuvilla. Nokia X10 -puhelimella päästiin odotettuihin hyviin nopeuksiin muutamien testien aikana, sillä keskimäärin latausnopeudet olisivat 700 Mbps tasolla ja lähetysnopeudet vastaavasti 30-40 Mbps tasolla. Parhaimmillaan puhelimella päästiin 989 Mbps latausnopeuteen sekä 75 Mbps lähetysnopeuteen. Nokia X10:n 5G-yhteydet toimivat odotetulla tasolla, eikä se tarjonnut suurempia yllätyksiä.

Muuta tekniikasta

Nokia X10 ei tarjoa hintaluokassaan jo monissa puhelimissa tutuksi tullutta stereoäänentoistoa, vaan HMD Global on laittanut mukaan vain yhden kaiuttimen, joka löytyy puhelimen alareunasta. Kaiuttimen äänenlaatu ei ole millään tavalla kovinkaan erikoinen, vaan ajaa asiansa kohtalaisesti. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Musiikkia kuunnellessa kannattaa käyttää erillisiä kuulokkeita.

Puhelimen alareunaan HMD Global on asettanut onneksi myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten halukkaat voivat käyttää langallisia kuulokkeitta. Jos kuitenkin on jo tottunut langattomiin kuulokkeisiin, niin Nokia X10 tarjoaa myös Bluetooth 5.0 -version, jonka avulla pitäisi onnistua vakaa langaton yhteys. HMD Global on laittanut puhelimeen myös tuen aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoille.

Kyseessä on järjestyksessään kolmas Nokia-puhelin, jossa nähdään kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. Aikaisemmin vastaava toteutus nähtiin Nokia 8.3 5G- ja Nokia X20 -puhelimissa ja nyt se on tuotu Nokia X10 -malliin. Sormenjälkilukija on oikeassa kyljessä integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on myös omassa pienessä syvennyksessään, josta sen löytää nopeasti käsituntumalla. Sormenjälkilukija on sijainniltaan mielestäni erinomaisessa paikassa, mutta toimivuudeltaan se ei ole aivan niin nopea kuin mitä voisi toivoa.

Sormenjälkilukija toimi pääasiassa vakaasti ja se tunnisti sormenjäljen ensimmäisellä yrittämällä. Sormenjälkilukijan suurin ongelma on kuitenkin sen hitaus, sillä erityisesti puhelimen ollessa näyttö kiinni menee lukituksen avaamiseen pari sekuntia. Jos kuitenkin lukitusnäyttö on päällä, niin lukituksen avaaminen onnistuu selvästi nopeammin. Kyseessä on ongelma, jonka HMD Global varmasti pystyisi korjaamaan tulevissa päivityksissä, mutta ottaen huomioon HMD Globalin aikaisempien puhelimien parannuspäivitykset, niin itse en ainakaan odottaisi merkittävää parannusta sormenjälkilukijan nopeuteen.

Toinen Nokia X10 -mallin biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, joka ei ole ollut aikaisemmissa Nokia-puhelimissa kovinkaan erikoinen. Nyt Nokia X10:ssa kasvojentunnistusta on hieman parannettu ja sen tuntui hieman nopeammalta. Toki kyseessä ei ole nopein kasvojentunnistus, mutta silti toimiva. Toki etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus ei ole koskaan yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, minkä vuoksi sitä ei testijakson aikana päivittäin käytettykään.

HMD Global on viime vuosina laittanut Nokia-puhelimiinsa mukaan myös Google Assistant -painikkeen, joka löytyy nyt myös Nokia X10:n vasemmasta kyljestä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se avaa Google Assistant -sovelluksen, mutta muuta käyttöä painikkeelle ei ole. Painiketta voidaan sanoa turhaksi, sillä Google Assistant ei ole käytössä suomeksi, joten palvelua käyttävät vain harvat. Lisäksi sitä painaa usein vahingossa, jolloin Google Assistant käynnistyy häiritsevästi muun sisällön päälle. Onneksi asetuksista on mahdollista ottaa ominaisuus pois käytöstä, jolloin painiketta painamalla ei tapahdu mitään.

Vaikka kyseessä on Google Assistant -painike, niin jälleen voi ihmetellä, miksei painiketta voi ohjelmoida monipuolisemmaksi. Olisi hyvin kätevää, jos painiketta painamalla saisi jonkin omavalintaisen sovelluksen auki tai vaihtoehtoisesti tuplanapauttamalla taskulampun aktivoitua. Painiketta voitaisiin tässä tilanteessa käyttää selvästi monipuolisemmin, mutta nykyisellään vain Google Assistantiin suunnattuna se on monille varmasti turha.

Teknisessä toteutuksessa täytyy nostaa esille se, että Nokia X10 pitää sisällään NFC-tuen. Puhelimella siis onnistuvat esimerkiksi lähimaksut kaupan kassalla Google Payn avulla. Lisäksi Nokia X10 tarjoaa tuen FM-radiolle, joten radion kuuntelu puhelimen kautta on mahdollista.

Akun kesto ja pakkastesti

HMD Global on varustellut Nokia X10 -puhelimen kookkaalla 4470 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu kestävän vähintään kaksi päivää. Lupaus on pitkälti sama kuin aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa, mutta valitettavasti kahden päivän akun kestoon päästään vain kevyellä käytöllä. Testijakson aikana akun sai aktiivisessa käytössä noin 30 prosentin akunvaraukseen iltaan mennessä, joten täyttä kahta päivää akku tuskin kestäisi. Kevyellä ja vähemmällä käytöllä akku kestänee kuitenkin parikin päivää. Akunkesto on identtinen Nokia X20 -mallin kanssa.

Hyvään akunkestoon varmasti vaikuttaa suuren akun ohella myös tutut ja varmat tekniset ratkaisut. Nokia X10:ssa käytettävä järjestelmäpiiri on virtapihi, eikä myöskään näytöstä löydy mitään korkeita virkistystaajuuksia. Ainoa varmasti hieman enemmän akkua kuluttava asia on 5G, mutta valitettavasti testijakson aikana 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy päivittäisessä käytössä todentamaan. Akunkesto on hyvällä tasolla, mutta valitettavasti lataamisesta ei voida sanoa samaa.

HMD Global ei toimita puhelimen mukana laturia, mitä voidaan pitää typeränä temppuna ottaen huomioon laitteen hintapisteen. Nokia X10 tukee parhaimmillaan 18 watin pikalatausta, mutta laturi on ostettava erikseen. Testasimme akun latausta Nokian 18 watin pikalaturilla ja sen avulla akun lataus tuntui olevan jopa tuskallisen hidasta. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia X10:n akun latausnopeus erikseen ostettavalla 18 watin pikalaturilla.

Nokia X10 -puhelimen 4470 milliampeeritunnin akun latautumiseen meni 18 watin laturilla huimat kaksi tuntia ja 15 minuuttia, joka on täysin saman verran kuin aikaisemmin testatussa Nokia X20 -puhelimessa. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua 40 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 73 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 87 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 80 prosentin jälkeen ja vielä 90 prosentin jälkeen lataus hidastui entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat huimat 48 minuuttia.

Akun latausnopeus ei ole mikään Nokia X10:n valttikortti, eikä akun pikainen lataaminen ole mahdollista. Monet valmistajat tarjoavat jo 300-400 euron hintaluokassa jopa selvästi tehokkaampia 30 watin pikalatauksia, joten Nokia X10:n 18 watin pikalataus ei suuremmin mieltä lämmitä. Puhelimen lataus on lisäksi mahdollista ainoastaan USB-C-liittimen kautta, sillä langatonta latausta ei luonnollisestikaan laitteesta löydy.

Nokia X10 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia X10 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 98 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia X10:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 27 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä vain 73 prosenttia. Akun kuluminen oli suurempaa kuin monissa muissa testatuissa puhelimissa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Akun kuluminen oli kuitenkin pienempää kuin Nokia X20 -puhelimessa, jossa akusta lähti 40 prosenttia samassa testissä. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkaskestävyys ei Nokia X10 -puhelimessa ole parhaimmasta päästä, ja HMD Global ei ole edelleenkään panostanut tähän osa-alueeseen juurikaan. Suuresta akusta ei saisi kulua ainakaan 27 prosenttia, sillä se kertoo ongelmista pakkasen kanssa. Itse toivoisin hyvän pakkaskestävyyden olevan perusominaisuus Nokia-puhelimissa, sillä monet odottavat Nokia-brändin puhelimien olevan kestäviä. Suuren akunkulumisen ohella Nokia X10:n näyttö muuttui LCD-paneeleille tyypilliseen tapaan hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin ennalleen muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. HMD Global oli estänyt puhelimen akun lataamisen jääkylmänä.

Kamerat

Kamera on osa-alue, jossa Nokia X10 ja Nokia X20 eroavat hieman toisistaan. Puhelimen kameroita mainostetaan edelleen ZEISS-brändin alaisuudessa, joten odotukset saattavat monilla olla kameroita kohtaan todella korkealla. Puhelimen takaosaan on saatu neljä kamerasensoria, joista erityisesti pääkameraan on panostettu. Kolme muuta kameraa ovat heikkoja, sillä mukana on ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyyskamera. Omassa hintaluokassaan Nokia X10 tarjoaa tutun kameravalikoiman, mutta valitettavasti laadusta on jouduttu karsimaan paljon.

HMD Global hyödyntää pääkamerana Samsungin ISOCELL S5KGM1 -sensoria, joka tarjoaa 48 megapikselin tarkkuuden. Kyseessä on teknisesti kyvykäs kamerasensori, sillä se on kooltaan 1/2,0 tuumaa sekä tarjoaa 0,8 µm pikselikoon. Kameran on kerrottu tukevan vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta optista kuvanvakautusta siinä ei ole. Toinen Nokia X10:n tärkeistä kameroista on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka rinnalla ovat myös 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera.

Takaosan kameratoteutuksesta teknisesti mielenkiintoisin on siis pääkamera, sillä muut kamerat ovat heikkoja. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on hintaluokassa todella huono, ja mukaan on täytynyt tietysti tunkea myös heikot makro- ja syvyyskamerat. Etukamerakaan ei suuremmin pääse yllättämään, sillä kyseessä on 8 megapikselin tasoinen sensori.

Nokia X10:n kamerat lyhyesti:

  • Neloiskamera + LED-salama
    • 48 MP pääkamera (Samsung S5KGM1, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
    • 5 MP ultralaajakulmakamera
    • 2 MP makrokamera
    • 2 MP syvyyskamera
  • Etukamera
    • 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7, 1/4”, 1,12 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa HMD Global hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Oletusarvoisesti kuvataan siis 12 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 48 megapikselin tasoisten kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät pääkameran kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikselin tasoisia.

Nokia X10:n pääkameran kuvien laatu on kohtuullisella tasolla, mutta mihinkään ihmeisiin kameralla ei valitettavasti päästä. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvien tummissa kohdissa on kuitenkin havaittavissa myös hyvässä valossa rakeisuutta, jota ei toivoisi näkevänsä 300 euron puhelimessa. Heikommassa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan ja kuvien laatu heikkenee tietyssä pisteessä selvästi. Kamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan parempia yksityiskohtia sekä enemmän valoa. Alapuolella on muutamia Nokia X10: pääkameralla taltioituja kuvia.

5 megapikselin ultralaajakulmakamera on mielestäni todella heikko, eikä sellaista saisi löytyä yhdestäkään 300 euron hintaisesta puhelimesta. Nokia X10:n ultralaajakulmakamera on omassa hintaluokassaan heikko ja täysin identtinen kuin Nokia X20 -mallissa. Kameralla ei saa edes hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia kuvia, heikosta valaistuksesta puhumattakaan. Ultralaajakulmakameran läpikäymiseen ei käytetä tämän enempää aikaa, sillä kukin voi katsoa kameran laadun alapuolella olevista kuvista.

Makrokamerat on saatu jo monien valmistajien puhelimien kohdalla lytätä täysin, ja myöskään Nokia X10 -puhelimen 2 megapikselin makrokamera ei vakuuta. Makrokameran tarkennusetäisyys on 4 senttimetriä, joten kameralla päästään lähelle kuvattavaa kohdetta. Makrokameran heikko laatu on kuitenkin ongelma, sillä makrokuvista ei koskaan tule oikeasti hyviä. Kohtuullisia kuvia voi saada aikaiseksi erinomaisessa valaistuksessa, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin kuvat ovat suorastaan kelvottomia. Alapuolella on muutama makrokuva, jotka otettiin Nokia X10 -puhelimella.

Toinen Nokia X10:n 2 megapikselin kameroista on syvyysterävyyskamera, jota käytetään puhelimen muotokuvatilassa. Muutamien testien perusteella Nokia X10 pystyy taltioimaan syvyysterävyyden kuviin erinomaisesti, jos kuvattavia kohteita on vain yksi ja valoa on tarpeeksi. Kamera tunnistaa hyvin kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan miellyttävästi. Jos kuvattavia kohteita on useampi, niin silloin tulee vastaan ongelmia taustasumennuksen kanssa. Lisäksi ongelmia ilmenee, jos valoa ei ole tarpeeksi. 2 megapikselin kameran tarpeellisuutta voidaan vain pohtia, sillä samanlaisia tuloksia saataisiin myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Alapuolella on yksi onnistunut kuva, jossa on taustasumennus käytössä.

Videokuvaus ei ole Nokia X10 -puhelimessa avainasemassa, sillä esimerkiksi pääkameralla pystytään taltioimaan ainoastaan Full HD 30- tai 60 fps -tasoisia videokuvia, eikä muut tarkkuudet ole saatavilla. Videokuvaa voidaan taltioida pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta valitettavasti kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvaamisen. Nokia X10 tarjoaa myös tutun elokuvatilan, jossa voidaan kuvata pääkameran avulla 21:9-kuvasuhteen videoita 1920 x 822 pikselin tarkkuudella. Elokuvatilassa on käytettävissä myös videokuvauksen manuaalisäädöt.

Etukamera on vaihtunut Nokia X10 -puhelimessa heikompaan 8 megapikselin kameraan, kun vielä Nokia X20 tarjosi selvästi tarkemman 32 megapikselin kameran. Mielestäni kyseessä ei ole merkittävä ratkaisu, sillä Nokia X20:n etukamera todettiin todella heikoksi, ja nyt selfiekuvat Nokia X10:n etukameralla ovat samalla tasolla. Hyvässä valaistuksessa etukamera tuottaa hyvää jälkeä, heikossa valaistuksessa pehmeyttä kuvissa on reilusti havaittavissa. Selfiekuvaamista harrastaville käyttäjille Nokia X10 -puhelinta ei voi suositella, sillä samassa hintapisteessä on myös parempia puhelimia kuvaamiseen.

Nokia X10 -puhelimessa on muun muassa muistakin Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (makro, ammattilainen, Dual-Sight, panoraama, ajastettu kuvaus sekä hidastus).

Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan kameravalitsimen avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera. Zoomivalitsimessa on myös 2x-tila, joka on zoomattu pääkamerasta, sillä erillistä telekameraa ei löydy. HMD Global on varustellut Nokia X10:n kameran myös monipuolisella manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0). Nokia X10 tarjoaa myös isovelimallistaan Nokia X20:stä tutun elokuva-kuvaustilan, jossa voidaan kuvata videoita 21:9-kuvasuhteella ja käytössä on myös kattavammat säätöasetukset.

Käyttökokemukseltaan kamerasovellus on edelleen raakile, kuten aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Nyt kuitenkin Nokia X10:n kohdalla HMD Global on onnistunut optimoimaan sovelluksen toimimaan jo hyvin, eikä kameroiden tai kuvaustilojen välillä vaihtaminen tuntunut kovinkaan hitaalta, vaikka pieni viive on edelleen. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.

Käyttöjärjestelmä

HMD Globalin kehittämät Nokia-puhelimet ovat alusta asti tunnettu puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä Android One -versiosta. Tämä pätee nyt myös Nokia X10 -puhelimeen, jossa päästään nauttimaan Androidista juuri sellaisena, miten Google on sen tarkoittanut. Nokia X10 tarjoaa tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmän, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia muutoksia tai esiasennettuja sovelluksia.

Testijakson aikana Nokia X10 ei saanut yhtään päivitystä, mutta puhelimessa oli asennettuna Googlen 5. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. HMD Global on luvannut puhelimelle kattavan päivitystarjonnan, sillä Nokia X10 tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia X10 tulee saamaan Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti vasta vuonna 2023, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin monilla muilla alle 300 euron puhelimilla

Päivityslupaus on hyvä ja todennäköisesti HMD Global pystyy pitämään lupauksensa hyvin. Valitettavasti vasta kolmen vuoden päästä voidaan katsoa kuinka hyvin lupaus on pitänyt. Toki muutamat muutkin valmistajat ovat parantaneet päivityskäytäntöjään ja esimerkiksi Samsung tarjoaa päivityksiä neljä vuotta monille puhelimilleen. HMD Global on mainostanut puhelinta myös Android Enterprise Recommended -sertifikaatin saaneena.

Puhtaaseen Androidiin HMD Global on lisännyt vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Phone ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy myös Netflix, mutta sen voi tarvittaessa poistaa. HMD Global on jälleen sisällyttänyt My Phone -sovellukseen mainoksia, mitä ei edelleenkään voi katsoa hyvällä. Mielestäni missään puhelimessa ei valmistajien omissa sovelluksissa saisi olla mainoksia. My Phone -sovellusta ei valitettavasti puhelimesta voi poistaa.

Testijakson aikana Android 11 tuntui toimivan Nokia X10 -puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut kriittisiä bugeja tai ongelmia. Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka puhtaan kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Laitteen kustomointimahdollisuudet oman mielen mukaisesti ovat hyvin rajalliset, eikä asetuksia löydy samalla tavalla kuin monista kilpailijoiden puhelimista.

Yhteenveto

Nokia X10 on jopa hieman parempi vaihtoehto kuin aikaisemmin testattu Nokia X20, sillä kyseessä on edullisempi puhelin samoilla ominaisuuksilla. 299 euron hintalapulla Nokia X10 tarjoaa jo hyvän akunkeston, kohtuullista suorituskykyä sekä jämäkän rakenteen. Lisäksi puhelimessa on tarkka näyttö, jos sellaista on etsimässä. Suurimmat kilpailijat Nokia X10 -puhelimelle ovat Galaxy A32 5G sekä Galaxy A42 5G.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen jämäkästä rakenteesta, Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin hyvästä suorituskyvystä sekä toimivista 5G-yhteyksistä. Puhelimessa on myös mielekäs kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä hyvä akunkesto. Nokia X10:n muita valttikortteja ovat kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka, Dual-SIM sekä NFC-tuki. Puhelimen erikoisuus on puhdas Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä kattava päivityslupaus, jota harvoin nähdään alle 300 euron puhelimissa.

Nokia X10 on varusteltuna myös muutamilla heikkouksilla, joista suurin löytyy kameroista. HMD Global ei ole onnistunut tuomaan puhelimeen kovinkaan erikoisia kameroita, sillä pääkameran kuvat ovat korkeintaan kohtuullisia ja kolme muuta kameraa on lähes käyttökelvottomia. Esimerkiksi 5 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvat ovat luokassaan todella huonoja. Mielestäni heikkoudeksi voidaan laskea myös näytön suuri etukamerareikä sekä LCD-paneelin tutut varjokohdat. Myöskin pikalataus on puhelimessa hidas, eikä HMD Global toimita laitteen mukana laturia. Pakkastestissä Nokia X10 ei päässyt myöskään vakuuttamaan, sillä pakkaskestävyys todettiin heikoksi.

Suomessa Nokia X10 on ollut myynnissä 15. kesäkuuta lähtien 6 + 64 gigatavun muistiversiossa 299 euron hintaan. Tarjolla puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat vihreä Forest sekä valkoinen Snow. Nokia X10 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Nokia X10

6.9

SuomiMobiilissa testattiin HMD Globalin edullisin 5G-älypuhelin, eli Nokia X10. Siinä on paljon samaa Nokia X20 -puhelimen kanssa.

Hyvää
  • Jämäkkä muovirakenne mattapintaisella viimeistelyllä
  • Snapdragon 480 5G tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Hyvät 5G-yhteydet sub-6-Ghz-verkoissa
  • Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
  • Kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka, Dual-SIM ja NFC
  • Android 11 ja puhdas Android One
  • Valmistaja lupaa kolme vuotta päivityksiä
Huonoa
  • Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
  • Näytössä varjokohtia ja todella kookas kamerareikä
  • Hidas akun lataus, eikä laturia toimiteta mukana
  • Ei stereoäänentoistoa
  • Heikko pakkaskestävyys
  • Kokonaisuudessaan heikko kameratoteutus
  • ZEISS-logo kameroissa on vain markkinointikikka
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Minulla nyt Nokia 6.1. joka aikanaan sai hyvät laatuarviot ja harkitsen nyt vaihtoa tähän X10 – voiko joku sanoa missä etenkin on tekniikka mennyt vahvasti eteenpäin ja kannattaako vaihtaa vai vielä odottaa?. Hessu

  2. Liian kallis ominaisuuksiin nähden. Ei kuitenkaan huono puhelin. Voisin ehkä jopa ostaa, mutta tuo hinta kirvelee. 199€ laturin kanssa voisin jo harkita, mutta laturia ei ole mukana edes.
    Minua häiritsee että suomalainen firma julkaisee miljoonien puiden ja metsien maassa ”metsän vihreän” puhelimen, joka sitten onkin jokaisessa arvostelussa jonka olen lukenut sanottu olevan sininen! Jokainen suomalainen on metsässä käynyt ja tietää sen tutun tumman vihreän värin mutta näköjään ei pojat Espoossa tiedä niinkö on HMD Global? Tässä arvostelussa vahvistetaan sama kuin muuallakin: ”Testiin saatu vihreä väriversio tarjoaa tasaisen hyvin tumman sinisen takapinnan ja kehyksen, ja tietyissä tilanteissa väri muistuttaa enemmän mustaa.”.
    – Herättää epäilystä siitä ettei puhelinta ole lainkaan suunniteltu Suomessa kun ei metsän vihreää ole tunnettu? Olisi ollut kaunis väri se metsän vihreä meinaan.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut