Suomalainen HMD Global julkisti viime vuonna ensimmäisen tabletin, joka oli SuomiMobiilissakin testattu Nokia T20. Tänä vuonna yhtiö on tuonut tarjolle kompaktimman version, joka kantaa nimeä Nokia T10. Uutuustabletissa on paljon samoja elementtejä, mutta tällä kertaa on panostettu hieman eri lähestymistapaan. Kompakti tabletti on monessa tilanteessa yllättävänkin hyödyllinen laite.
Tabletin kohokohtana on siis 8 tuuman näyttöpaneeli, mutta teknisesti kyseessä ei ole mitenkään erikoinen laite. Nokia T10:n näyttö on tarkkuudeltaan HD+ -tasolla ja tehoista on vastaamassa edullinen kahdeksan ytiminen Unisoc T606 -järjestelmäpiiri. Tablettiin on saatu 5250 milliampeeritunnin akku, 8 megapikselin kamera sekä puhdas Android 12 -käyttöjärjestelmä. Nokia-puhelimista tuttu 2 + 3 vuoden päivityslupaus on saatu myös tablettiin.
Suomessa Nokia T10 on myynnissä Wi-Fi-versiossa 179 euron hintaan ja LTE-versiossa 199 euron hintaan. Tarjolla on ainoastaan yksi väriversio, joka on sininen Ocean Blue.
Nokia T10 -tablettia testattiin SuomiMobiilissa aktiivisesti viikon verran, jonka aikana laitteesta saatiin jo hyvä käsitys. Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin kaikki tekniset tiedot.
Nokia T10 (TA-1457) | |
---|---|
Mitat: | 208 x 123.2 x 9 mm |
Paino: | 375 g |
Rakenne: | Muovi / lasi edessä |
Näyttö: | 8 tuumaa / HD+ (1280 x 800) / 16:10-kuvasuhde / LCD / 60 Hz / 450 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Unisoc T606 (2x 1.6 GHz Cortex-A75 & 6x 1.6 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali G57 MP1 |
Muisti: | 3 tai 4 Gt RAM-muistia / 32 tai 64 Gt sisäistä tallennustilaa / muistikorttipaikka max. 512 Gt |
Takakamera: | 8 megapikseliä (AF) + LED-salama |
Etukamera: | 2 megapikseliä (FF) |
Akku: | 5250 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + Android One (sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 2 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä |
Muuta: | Single-SIM / 10 watin pikalataus / stereokaiuttimet |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Kuulokeliitin / stereokaiuttimet / Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin |
Värit: | Sininen (Ocean Blue) |
Hinta: | 179€ (Wi-Fi / 3 + 32 Gt) / 199€ (LTE / 4 + 64 Gt) |
Myyntipakkaus
Nokia T10 toimitetaan myyntipakkauksessa, joka on kooltaan pitkälti tabletin kokoinen. Myyntipakkausta koristaa kuva itse laitteesta sekä useaan kertaan laitteen mallinimi sekä Nokia-logot. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu myös kuva tabletista, mutta listattuna on myös tabletin tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös tarra, josta käy ilmi laitteen väriversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Nokia T10 -tabletti muovipussiin asetettuna. Tabletin alapuolelta löytyy pikakäyttöopas usealla eri kielellä sekä erillisessä pahvilaatikossa on vielä myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 10 watin tehoinen laturi. Myyntipakkaus pitää sisällään myös metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun.
Nokia T10 -tabletin myyntipakkaus ei tarjoile suuria yllätyksiä, vaan kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan. Tabletin mukana on ilo nähdä edelleen laturi, vaikka HMD Global onkin poistanut sen jo useista edullisemmistakin Nokia-puhelimistaan. Jonkinlainen suojakuori tabletille olisi varmasti voinut löytyä suoraan paketista, mutta onneksi sellaisia on myös ostettavissa erikseen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Nokia T10 on valmistettu odotettuun tyyliin lähes kokonaan muovista, jos mukaan ei lasketa näyttöä suojaavaa lasipintaa. Isovelimallista tuttua alumiinirakennetta ei siis enää ole, mutta muovinen toteutus on tässä hintapisteessä hyvin luonnollinen ratkaisu. Tabletista on olemassa ainoastaan yksi väriversio, joka on sininen Ocean Blue.
Käsituntumalta Nokia T10 on erittäin muovinen, joka oli myös odotettavissa. Vahvuutena on kuitenkin laitteen takaosan pinnoite, joka on miellyttävän karhea. Takaosan ansiosta tabletista saa hyvän pidon, eikä laite kerää naarmuja tai kulumisen jälkiä. Jos muovi olisi ollut kiiltäväksi viimeistelty, niin silloin naarmuuntuminen olisi varmasti ollut ongelma. Mattapinnan ansiosta Nokia T10 kestää siis rajumpaakin käyttöä.
Nokia T10:n etuosan lasipinnan HMD Global on viimeistellyt likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet saa helposti pois. Testijakson aikana lasiin saatiin aikaiseksi muutamia naarmuja, joten jonkinlaisen suojakalvon käyttäminen olisi suositeltavaa.
Muotoilu on tabletissa samaa kuin edullisissa Nokia-puhelimissakin. Nokia T10:n tavoitteena on olla kompakti tabletti, jossa se myös onnistuukin. Toki kyseessä ei ole mikään kallis tabletti, joten myös jossain on jouduttu karsimaan. Esimerkiksi näyttölasia on kiertämässä paksu muovikaistale, joka annettaneen anteeksi tässä hintapisteessä. Yleislaatu on hyvä, mutta Nokia T10:n kanssa oli kyllä havaittavissa pientä natinaa ja periksi antamista sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.
Tabletista olisi voinut saada myös kompaktimman, mutta nykyisellään laitetta on kuitenkin mukava kantaa mukana esimerkiksi laukussa tai repussa. HMD Global on ilmoittanut Nokia T10:n mitoiksi 123,2 x 208 x 9 millimetriä ja painoksi 375 grammaa. Nokia T10 on myös IPX2-luokiteltu, joten tablettia ei ole suunniteltu kestämään pölyä, mutta sen pitäisi kestää pieniä määriä roiskevettä. Tablettia ei kuitenkaan kannata altistaa vedelle ainakaan tahallaan.
Nokia T10 -tabletin takaosaan on saatu hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue oikeaan yläkulmaan. Kamera-alueessa on samaa ilmettä uusimpien Nokia-puhelimien kanssa, eli se on laatikkomainen. Kameroita on tasan yksi, jonka rinnalla on myös yksi LED-salamavalo. Tabletin takaosassa on myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Etuosassa on näyttöpaneeli, jossa on paksut kehykset. Näytön vasemmassa reunassa on etukamera, joten etukameraa voi helpommin käyttää tablettia pystyasennossa käytettäessä. Etukameran rinnalle HMD Global on tuonut myös valoisuuden tunnistimen.
Tabletin yläreunaan HMD Global on asettanut ainoastaan äänenvoimakkuuspainikkeet, ja alareunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku. Nokia T10 -tablettiin on mahdollista asettaa samaan aikaan yksi nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Tabletin oikeassa reunassa USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä yksi kaiutin. Vasemmasta reunasta löytyy virtapainike, perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä toinen kaiuttimista.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Nokia T10 on yksi harvoista 8 tuuman näytöllä varustelluista tableteista omassa hintaluokassaan. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja siinä on leveä 16:10-kuvasuhde. Näytön tarkkuus yltää HD-tasolle, eli siinä on 1280 x 800 pikseliä, joka takaa 189 pikseliä tuumaa kohden. Kirkkaus näytössä yltää korkeintaan 450 nitiin.
Näytön todettiin testijakson aikana ajavan asiansa välttävästi, mutta Nokia T10 -tabletilta ei kannata odottaa liikoja. Tarkkuus on erittäin matala, joka käy ilmi myös 189 pikselitiheydestä. Näyttö vaikuttaa jo heti ensivilauksella sumealta, joka johtuu heikosta tarkkuudesta. Jopa pikseleitä pystyy havaitsemaan, mutta esimerkiksi tekstin lukemista varten tarkkuus on riittävä. Kirkkauden todettiin olevan riittävä suurimmassa osassa tilanteista, mutta auringonvalossa luettavuus ei ole kovinkaan ihmeellinen.
60 hertsin virkistystaajuus tuntuu näytössä vanhanaikaiselta, sillä monet laitteet tarjoavat jo korkeampia virkistystaajuuksia. Tämän hintaluokan tabletissa 60 hertsiä on vielä kuitenkin yleinen, joten kyseessä ei ole merkittävä miinuspuoli. Testijakson aikana näyttö tuntui ottavan hyvin kosketuksia vastaan ja katselukulmat olivat riittävät.
Nokia T10:n näyttö ajaa asiansa tietyssä käytössä riittävästi. Esimerkiksi netin selaaminen ja kirjojen lukeminen on miellyttävää. Näytön ansiosta laite toimii hyvin esimerkiksi videopuheluita ajatellen tai toiseksi näytöksi tietokoneen kaveriksi. Nokia T10:n näyttö riittää hyvin mielestäni myös lapsille, joille kyseessä olisi ensimmäinen tabletti.
Näyttö ei ole parhaimmillaan mielestäni median kuluttamista ajatellen, sillä tarkkuus sen verran heikko. HMD Global on saanut tablettiin tällä kertaa tuen Widevine L1 -sertifikaatille, joten suoratoisto monien palveluiden kautta pitäisi olla hyvällä tasolla. Toki siitä ei ole suurta hyötyä tällä näytöllä. Näyttöä varten HMD Global ei ole tuonut mitään merkittäviä erikoisasetuksia, vaan mukana on yhtiön puhelimistakin tutut asetukset. Käyttäjät voivat säätää näytön valkotasapainoa, mutta ei oikeastaan muuta.
Nokia T10 on teknisesti hieman karsitumpi kuin Nokia T20, joten tarjolla ei ole mitään kovinkaan erikoista. Tehoista on vastaamassa Unisocin kehittämä edullisiin laitteisiin suunnattu T606-järjestelmäpiiri. Kyseessä on 4G-modeemilla varusteltu piiri, joka on totuttu näkemään alle 200 euron puhelimissa. Unisoc on Euroopan markkinoilla edelleen tuntematon piirivalmistaja, mutta HMD Global on käyttänyt valmistajan piirejä viimeisen vuoden aikana useissa halvoissa Nokia-laitteissa.
Unisoc on esitellyt järjestelmäpiirin syyskuussa 2021, joten kyseessä on hieman tuoreempi järjestelmäpiiri kuin Nokia T20 -tabletissa. Unisoc T606 on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Piiri koostuu kahdesta tehokkaammasta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G57 MP1.
HMD Global tarjoilee Nokia T10 -tabletista kahta muistiversiota, jotka ovat 3 + 32 gigatavua ja 4 + 64 gigatavua. Mitään huimia muisteja ei tabletista siis löydy ja myös muististandardit ovat varsin odotella tasolla. Tallennustilaa Nokia T10 -tablettiin on mahdollista saada lisää microSD-muistikortin avulla jopa 512 gigatavua.
Unisoc T606 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky ei päätä huimaa, vaan se takoo suorituskykytesteissä pitkälti odotettua tulosta. Ajoimme Nokia T10 -tabletissa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tabletin suorituskyvyn todettiin olevan pitkälti samalla tasolla Nokia T20 -tabletin kanssa. Unisoc T610- ja T606 -järjestelmäpiirien välillä ei ole siis merkittävää eroa, vaikka toki Unisoc T606 jääkin tietyillä osa-alueilla hieman jälkeen. Alapuolella on muutamia kuvakaappauksia, joissa näkyy suorituskykytestien tuloksia.
Nokia T10:n yleinen suorituskyky testijakson aikana oli kohtuullinen, mutta ei ihmeellinen. Unisoc T606 riittää hyvin kevyttä toimintaa varten, kuten netin selaamiseen tai perussovelluksien käyttöön. Toki kevyet Android-pelitkin toimivat kohtuullisesti, mutta raskaiden pelien pelaamista varten tablettia ei ole tehty. Puhdas Android tuntui toimivan tabletissa myös hyvin, joten HMD Global oli saanut optimoitua sen lähtötason tekniikalle. Testijakson aikana havaittiin myös pätkimistä ja hidastelua esimerkiksi sovelluksien välillä liikkuessa, eli ihan perustilanteissakin.
HMD Global on varustellut Nokia T10 -tabletin myös stereokaiuttimilla, jotka tukevat Nokian kehittämää OZO Playback -tekniikkaa. Kaiuttimia on siis kaksi, jotka löytyvät molemmilta kyljiltä. Stereokaiuttimet tuottavat kohtuullista ääntä, mutta mitään ihmeitä ei kannata odottaa. Kaiuttimista puuttuu syvyys ja ääni on yleisesti melko mitäänsanomatonta. Kaiuttimet riittävät hyvin puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta musiikinkuuntelu niiden kautta on tuskallista.
Nokia T10 -tablettiin on saatu myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten myös langalliset kuulokkeet ovat mahdollista laitteeseen yhdistää. Tabletissa on FM-radio, joka vaatii toimiakseen langalliset kuulokkeet. Langattomiin kuulokkeisiin yhteys on Bluetooth 5.0 -version varassa.
Sormenjälkilukijaa tablettiin ei ole saatu, mutta sitä ei voidakaan olettaa olevan alle 200 euron laitteessa. HMD Global tarjoaa Nokia T10 -tablettia kahdessa versiossa, jotka ovat Wi-Fi- ja LTE-variantit. LTE-versio tarjoaa luonnollisesti SIM-korttipaikan ja tuen mobiiliverkoille, kun Wi-Fi-versiossa on vain tuki langattomalle verkolle.
Akunkesto
Nokia T10 -tabletin sisälle on saatu 5250 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka takaa hyvän käyttöajan tabletille. Vähäisellä käytöllä akun saa kestämään usean päivän ajan ja ainakin testijakson aikana parhaimmillaan akku riitti 3 päiväksi. Toki laitetta täytyy käyttää pari tuntia päivässä, mutta akunkesto on riittävä ja odotetulla tasolla tässä hintapisteessä. Nokia T10 -tablettia ei tarvitse olla lataamassa joka päivä.
Itse huomasin testijakson aikana Nokia T10:n käytön olevan pääasiassa vain videoiden katselua tai netin selaamista. Tämän takia tabletin käyttö on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi tietokoneen tai puhelimen. Luonnollisestikin vähäisempi käyttö takaa pidemmän akunkeston.
Tablettia pystytään lataamaan korkeintaan 10 watin teholla USB-C-liittimen kautta, ja HMD Global toimittaa laitteen mukana 10 watin tehoisen laturin. Testijakson aikana lataustestiä ei suoritettu tabletille, koska kookkaan akun hidasta latausta ei ole mielekästä testata. Muutaman latauskerran jälkeen todettiin akun lataamisen kestävän todella kauan, sillä siihen meni useampi tunti.
Toisinaan Nokia T10:n kanssa havaittiin myös ongelma, jossa laite latautui erittäin hitaasti. Esimerkiksi yhdenkin prosentin lataamiseen saattoi mennä 15 minuuttia. Uudelleen käynnistys kuitenkin korjasi ongelman, joten suuresta ongelmasta ei ollut kyse. Lisäksi eri latureilla lataus saattaa olla nopeampaa tai hitaampaa.
Kamerat
Nokia T10 -tablettia ei ole suunniteltu kamerat edellä, eikä ne ole yleisestikään kovin tärkeitä tableteissa. HMD Global on kuitenkin laittanut tablettiin kaksi kameraa, joista toinen on etuosassa ja toinen takaosassa. Kameroiden todettiin ajavan asiansa, mutta ei niistä hyvien kuvien taltioimiseen ole.
8 megapikselin tasoinen takakamera tuottaa todella heikkoa jälkeä. Kuvissa on paljon pehmeyttä ja ne näyttävät usein synkemmiltä kuin pitäisi. Nokia T10 -tablettia ei kannata ostaa ainakaan kuvien ottamista varten, mutta esimerkiksi erilaisten dokumenttien skannaamista varten kamera on varmasti riittävä. Takakameraan on saatu myös automaattitarkennus. Kameran rinnalla on lisäksi LED-salama, jolla saadaan valoa myös heikossa valaistuksessa.
Alapuolella on muutamia Nokia T10 -tabletilla otettuja kuvia, joista kukin voi nähdä kameran surkean laadun.
Etuosan kamera on Nokia T10 -tabletissa 2 megapikselin tasoinen, eikä siltä kannata odottaa oikeastaan mitään. Selfiekuvaamiseen sitä ei ole tarkoitettu, sillä kuvat eivät ole kovinkaan tarkkoja, mutta videopuheluihin se on varmasti täysin riittävä. Videopuheluissa kuvanlaatu ei ole kaikki kaikessa, joten heikompi kamera ei varmasti ole kovinkaan suuri ongelma.
Nokia T10 tukee myös videokuvaamista, mutta mitään kovin erikoista ei kannata odottaa. Videokuvaus rajoittuu takaosan kameralla ainoastaan 1080p-tasolle, eikä ainakaan muutamien testien perusteella laatu suuremmin vakuuttanut. Etukameralla videokuvauksen laatu rajoittuu 720p-tasolle.
HMD Global on laittanut Nokia T10 -tablettiin oman suuremmille näytöille suunnitellun kamerasovelluksen.
Kamerasovellus ei tarjoa kovinkaan paljoa säätömahdollisuuksia, mutta se eroaa hieman Nokia-puhelimien kamerasovelluksesta. Sovelluksen vasemmassa reunassa on yleiset asetukset (salama, zoomi, kuvasuhde, liike sekä asetusvalikko) ja oikeassa reunassa on mahdollisuus vaihtaa kuvaustiloja, filttereitä, ajastusta sekä kaunistusta. Lisäksi oikeassa reunassa on laukaisinpainike, kameran kääntö sekä viimeksi otetut kuvat. Kameran kuvaustilat ovat panoraama, pysty (muotokuva), auto sekä video.
Kamerasovellus on Nokia T10 -tabletissa siis hyvin yksinkertainen, eikä mukana ole monista Nokia-puhelimista tuttua manuaalitilaa. Kamerasovellus on saanut hieman modernimman ilmeen, jota on toivottu jo kauan. Kamerasovelluksen käyttäminen kokemuksena oli kuitenkin melko mitäänsanomaton. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen saattoi kestää pari sekuntia ja monessa kohtaa oli havaittavissa häiritsevää viivettä.
Käyttöjärjestelmä
Nokia T10 on tällä kertaa varusteltu Android 12 -käyttöjärjestelmällä, joka perustuu puhtaaseen Android One -toteutukseen. Käyttökokemus on siis pitkälti samanlainen kuin Nokia-puhelimissa, eikä mukaan ole saatu valmistajan omia toteutuksia. Testijakson aikana Nokia T10 ei saanut yhtään päivitystä, ja tuorein saatavilla ollut versio piti sisällään Googlen 5. heinäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivitettävyys on ollut HMD Globalin laitteiden valttikortti ja nyt Nokia T10 tarjoaa samaan päivityslupauksen kuin edullisemmat Nokia-puhelimet. HMD Globalin mukaan tabletti saa kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Käytännössä Nokia T10 tulee saamaan siis Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vuoteen 2025 asti. Tabletti on myös Android Enterprise Recommended -sertifioitu.
Android 12 -käyttöjärjestelmä on valitettavasti suuremmilla näytöillä vielä samanlainen kuin puhelimilla, sillä Google on optimoinut Androidin suurille näytöille vasta Android 12L- ja Android 13 -versioissa. Tämän takia Nokia T10 ei tarjoa kaikkia tuoreimpia Androidin innovaatioita, mutta todennäköisesti seuraavan suuremman Android-version myötä tabletille voidaan odottaa selviä uudistuksia, jotka tekevät suuresta näytöstä aikaisempaa monipuolisemman.
Nokia T10 tarjoilee kuitenkin nyt Googlen kehittämän Google Entertainment Space -tilan, joka kokoaa helposti yhteen paikkaan videot, pelit ja kirjat eri palveluista. Suositukset perustuvat Google-tilin toimintaan ja tabletilla oleviin sovelluksiin ja Entertainment-tilasta päästään helposti käsiksi esimerkiksi YouTube-videoihin. Google Entertainment Space on oletusarvoisesti käytössä ja löytyy aloitusnäytössä pyyhkäisemällä näytön vasemmasta laidasta.
Toinen tabletin ohjelmistollisista erikoisuuksista on erillinen Googlen Kids Space -sovellus, joka on yksinkertaisesti lapsille suunnattu tila. Tilasta löytyy lapsille esiladattuja sovelluksia, kirjoja sekä videoita. Lapsi voi suunnitella tilassa myös itselleen avatarin, joka personoi kokemuksen. Kids Space toimii saumattomasti yhteen myös Google Family Link -palvelun kanssa, jossa lapselle voi asettaa käyttöaikoja tai rajoja.
Valitettavasti mitään suurempia tabletille tarkoitettuja optimointeja ei Nokia T10:n puhtaasta Androidista löydy. Edelleen on tyydyttävä ainoastaan kahden sovelluksen yhtäaikaiseen moniajoon, mutta siinä suurimmat hyödyt suuremmasta näytöstä taidettiinkin jo ottaa. Monien valmistajien tabletit tarjoavat selvästi parempia optimointeja tablettikäyttöön ja näytöstä otetaan selvästi paremmin hyöty irti. Nyt Nokia T10:n kohdalla Android toimii kuten puhelimessa, eikä esimerkiksi asetusvalikkoja ole optimoitu suurelle näytölle.
Nokia T10 -tablettiin on saatu nyt myös tuki toisen näytön ominaisuudelle. Nokia T10 voidaan yhdistää Windows-tietokoneeseen ja käyttää tablettia esimerkiksi kannettavan toisena näyttönä. Ominaisuutta ei kuitenkaan testattu testijakson aikana. Siitä voi olla hyötyä muun muassa etätyöskentelijöille.
Puhdas Android 12 on siis tabletin vahvuus, mutta samalla myös heikkous. 8 tuuman näytöllä puhelinmainen käyttökokemus on vielä ihan ymmärrettävä, mutta onneksi muutoksia saatetaan nähdä esimerkiksi Android 13 -päivityksen myötä. Android-käyttöjärjestelmän ja laitteen heikon teknisen toteutuksen takia Nokia T10 on suunniteltu erityisesti viihdekäyttöön tai todella kevyeen työkäyttöön.
Yhteenveto
Nokia T10 jatkaa HMD Globalin tuttua tablettimallistoa, joka tarjoaa omassa kategoriassaan yhden uuden vaihtoehdon. Tekniikan osalta kyseessä on lähtötason tabletti, jolta ei kannata odottaa mitään ihmeitä oikeastaan millään osa-alueella. Kyseessä on pääosin vain pienempi versio aikaisemmin testatusta Nokia T20 -tabletista.
Testijakson aikana tabletin rakenteen todettiin olevan laadukas, vaikka se onkin valmistettu muovista. Mattapintainen viimeistely on erittäin miellyttävä ja antaa mukavasti pitoa. Lisäksi Nokia T10:n kookkaasta 5250 milliampeeritunnin akusta riittää puhtia pidempääkin käyttöä ajatellen. Tablettiin on saatu myös kuulokeliitin sekä stereokaiuttimet. HMD Global on saanut laitteelle myös hyvän 2 + 3 vuoden päivitystuen.
Tässä hintaluokassa ei kannata yleisesti odottaa ihmeitä, jonka takia teknisesti Nokia T10 ei ole kovinkaan erikoinen. Suurin pettymys oli kuitenkin HD-tasoinen näyttö, jonka tarkkuus on todella heikko. Sen kautta ei ole miellyttävää katsoa esimerkiksi videoita. Kameroiden osalta Nokia T10 on luokattoman huono, sillä niitä ei ole mielestäni tarkoitettu edes kuvaamista varten. Heikkoutena voidaan pitää myös sitä, ettei Android 12 -käyttöjärjestelmää ole optimoitu kovinkaan erikoisesti tableteille.
Suomessa Nokia T10 on tullut myyntiin elokuussa kahdessa versiossa. Wi-Fi-yhteyksiin rajoittuva versio tarjoaa 3 + 32 gigatavun tallennustilan ja hintaa on 179 euroa. LTE-versiossa on suurempi 4 + 64 gigatavun tallennustila ja hintaa sillä on 199 euroa. Nokia T10 -tabletista on olemassa ainoastaan yksi väriversio, joka on sininen Ocean Blue.
Nokia T10
Nokia T10 on kompakti Android-tabletti, joka ei yllätä ainakaan teknisien ominaisuuksien osalta.
Hyvää
- Laadukas muovirakenne
- Hyvä akunkesto
- Stereokaiuttimet ja kuulokeliitin
- Puhdas Android 12 ja hyvä päivityslupaus
Huonoa
- Näytön tarkkuus on luvattoman heikko
- Teknisesti ei mikään erikoinen laite
- Kamerat ei ole tarkoitettu käytettäväksi
- Puhdas Android ei ole optimoitu tabletille
En ymmärrä mitä tai ketä palvelee pitkä selvitys myyntipakkauksesta. On melkoisen yhdentekevää ja epäoleellista tietää millainen logo ja/tai kuva on milläkin puolella pakkausta ja missä järjestyksessä tabletti ja ohjekirja siellä ovat. Täysin riittävää olisi tietää, mitä tabletin lisäksi saa (laturi, ohjekirja jne ).
Itse ostin tämän ennakkoon ja olen äärimmäisen tyytyväinen. Näytön tarkkuus ja tehot on hyvät. Kamera on hyvä. Katsoin muitakin laitteita mutta tämä voitti selvästi muut. En tiedä mihin te tätä laitetta vertaatte. Suosittelen ehdottomasti.
Päivitykset on 5.7.2022 ja uudempia ei ole tarjolla. Siinä Hmd kuukautiset tietoturvapäivitykset.
Laitteella ei voi soittaa. Eikä lähettää/ vastaanottaa tekstiviestejä. Aika iso –
Turha ”testi”. Tiedot luettu jostain nettisivulta. Toimittaja vielä myöntää, ettei ole oikeastaan edes käyttänyt koko laitetta kuin videoiden katseluun.
7 tai 8 tuuman tabletti ei ole lelu, eikä sohvaperunan multimetelilaite, vaan matkustavan ja retkeilevän käyttäjän työkalu. Itsellä vastaava kulkee mukana matkoilla ympäri maapallon, maalla, merellä, metsässä ja ilmassa. Kahdeksas 7″ tabletti menossa.
7″ mahtuu puvun povitaskuun ja käsilaukkuun ja on huomattavasti kevyempi käyttää, kuin 10″. Rasittaa vähemmän sormia.
’Testissä’ ei ollut sanaakaan GPS:stä eikä GSM:n, Bluetoothin ja WiFin herkkyydestä, jotka ovat matkailevalle ja retkeilevälle oleellisempia, kuin videoiden katselu.